Вы находитесь на странице: 1из 7

Grade : 6

Keys: Grade 6, IMO Level 1, Demo Test


Time : 1 Hr
Answer Sheet

1. D - UAKCPAG

Rule -> odd alphabets are replaced by the 2nd alphabets on their right from English alphabets set and even alphabets are replaced by the 2nd
alphabets on their left from English alphabets set.

2. B-B

3. A - 14th

Positions:

Amit - 12th from the left end

Nikhil - 17th from the right end

Rahul - 14th from the right end

4. D-D

5. C-C

6. A-7

7. B - 673

Numbers:

452 385 673 544 555

Numbers after subtracting 2 from the first digit:

252 185 473 344 355

Numbers after interchanging first and the last digits:

252 581 374 443 553

8. B-B

9. C-C

Copyright @2019 Olympiad Genius. All rights reserved. Page 1 of 7


10. A-A

11. A - Niece

12. B-B

13. B - QOBJ

14. D-D

15. B - 55 meters

30 + 25 = 55 meters

16. D-4

Difference = 987 - 549 = 438

438 rouded off to nearest hundred = 400

17. B - MCCLXXIII

CDXCVIII + CCLI + DXXIV = 498 + 251 + 524

= 1273 = MCCLXXIII

18. D - P, Q and S

The absolute value of any integer (positive or negative) is the value of that integer without a positive or negative sign.

19. A - 1:2

Area of rectangle = 12 X 8 = 96 cm 2 = Area of triangle QRS + shaded portion

Area of triangle QRS = 96 cm 2 - 72 cm2 = 24 cm 2.

Area of rhombus PQRS = 2 X Area of triangle QRS = 2 X 24 cm 2 = 48 cm 2

Ratio = 48 : 96 = 1 : 2

20. D - -1

(-17) - 18 + 16 + (-12) -14 + 23 - (-21) = -17- 18 + 16 -12 -14 + 23 + 21 = -1

Copyright @2019 Olympiad Genius. All rights reserved. Page 2 of 7


21. B-B

A square prism is a cuboid-shaped or cube-shaped solid which has 6 faces. Two end-faces of the square prism are squares. Other faces are
rectangles or squares.

22. C - 6, 8, 12

23. B-<

24. B-B>D>A>C

A = 5/12 = 175/420

B = 1/2 = 210/420

C = 7/20 = 147/420

D = 3/7 = 180/420

25. B-B

As OB is the bisector of AOD, BOD = AOB = 120/2° = 60°

As OC is the bisector of BOD, BOC = COD = 60/2° = 30°

AOC = AOB + BOC = 60° + 30° = 90°

26. B - 69

As required number when divided by 5 leaves a remainder of 4, it must end with either 4 or 9.

Subtracting 5 (the remainder in case of division by 8) from the number must give an even number (divisible by 8). So the number must end with
9.

Subtracting 5 from the number ending with 9 will give a number ending with 4 and it should be divisible by 8.

We have to get the multiples of 8 ending with 4

Answer could be

24 + 5 = 29 , Sum of digits is 11, so this cannot be the answer.

64 + 5 = 69, Sum of digists is 15, so it can be the answer.

104 + 5 = 109, Sum of digists is 10, so it cannot be the answer.

144 + 5 cannot be considered as the number will become greater than 120.

Copyright @2019 Olympiad Genius. All rights reserved. Page 3 of 7


27. A - 1 and 4

83 and 89 are the prime numbers between 80 and 90.

28. A - 81 cm

Perimeter of PQR = PQ + QR + PR = 27 cm

Perimeter of the figure = 3 X PQ + 3 X QR + 3 X PR = 3 X (PQ + QR + PR) = 3 X 27 cm = 81 cm

29. B - 50.06, Twenty and Twenty Hundredths, 40.4

30. C - 2, 3 and 4

Two co-prime numbers have only 1 as a common factor.

31. C - A, B and C

32. C - 3, 5, 4

As one of the numbers has to be odd and the sum is an even number (12), there has to be 2 odd numbers (odd + odd = even)

There are only two possibilities:

1, 5, 6 => product is 30 which does not have 12 as a factor

3, 5, 4 => product is 60 which has 12 as a factor.

33. C-3:5

Savings by Ram = Rs150

Savings by Neena = Rs 150

Total expenditures by Vijay and Soniya = Rs 500

Ratio = 300 : 500 = 3 : 5

34. B - Rs 30

Total price of 6 cars = Rs 80 X 6 = Rs 480

Total savings = 150 + 50 + 150 + 100 = Rs 450

Remaining money = Rs 480 - Rs 450 = Rs 30

Copyright @2019 Olympiad Genius. All rights reserved. Page 4 of 7


35. D - 341

If we remove 5 from the number it is divisible by 12, 14 and 16.

As we have to find the smallest number, we have to calculate the LCM of 12, 14 and 16

LCM of 12, 14 and 16 = 336

Therefore the number is 336 + 5 = 341

36. C - 30

Weight of an apple = 5/4 of orange weight = 5/4 X 120 = 150 gms.

Weight of apple box = 3/4 of weight of orange box = 3/4 X 120gms X 50 = 4500 gms

Total number of apples = Total weight of box of apples/ Weight of an apple = 4500/150 = 30

37. D - 48 cm

Total length of wire = 23 X perimeter of square having 22 cm as side = 23 X 4 X 22 = 2024 cm

Maximum number of 19 cm side squares (or perimeter 19X4 = 76 cm) that can be formed by using the same wire length = 2024 / 76 = 26
complete squares (total length 1976 cm ) and 2024 cm - 1976 cm = 48 cm will be left as remainder.

38. B - 1 and 3

None

39. C - 40

25 litres of milk can be used to make 50 bottles of shake (25 X 1000/500)

18 litres of chocolate syrup can be used to make 60 bottles of shake (18X 1000/300)

8 litres of sugar-water can be used to make 40 bottles of shake (8X 1000/200)

Sugar-water is less and can be used for 40 bottles only so the maximum number of shakes bottles that can be made is 40 only.

40. D - Rs 525

Total bananas sold in grocery shop = (1 - 1/6 - 7/12 ) of total bananas = 3/12 of total bananas = 3/12 X 25 X 12 = 75 bananas

Price of 75 bananas = 75 X Rs 7 = Rs 525

41. B - 36

Total chocolates = 42 X 30 = 1260

Total packets of 35 chocolates = 1260/35 = 36

Copyright @2019 Olympiad Genius. All rights reserved. Page 5 of 7


42. B - 667449

Total males in 2001 = 4332897 - 2311979 = 2020918

Total males in 2010 = 5476672 - 2788305 = 2688367

Difference = 2688367 - 2020918 = 667449

43. A - 1 hour 2 minutes

Total time taken = time to reach market + time in shopping + time to reach home = 11:57 - 8:45

55 minutes + 1 hour + 15 minutes + time to reach home = 2 hour 10 minutes + time to reach home = 3 hour 12 minutes

time to reach home = 3 hour 12 minutes - 2 hour 10 minutes = 1 hour 2 minutes

44. B-B

45. B-7

Total money required = Rs 800 + Rs 300 + Rs 160 = Rs 1260

Saving per day = Rs 300 - Rs 120 = Rs 180

Total days requied = Rs 1260/Rs 180 = 7 days

46. B - 1 and 4

47. B - 500

Total population of domestic animals overs months:

Jan : 9900

Feb : 9700

Mar : 9700

Apr : 10200

May : 9900

Max : 10200, Min : 9700

Difference : 10200 - 9700 = 500

Copyright @2019 Olympiad Genius. All rights reserved. Page 6 of 7


48. C - 1 - C, 2 - A, 3 - B, 4 - D

Degree of the polynomial is the highest sum of exponents(powers) of its terms. Thus degree of 3x 2y3 + 2x is 2 + 3 = 5

5x2 + 2xy - 2x 2 = 3x2 + 2xy , thus coefficient of x 2 is 3.

x(2x - y + 6y3) = 2x 2 - xy + 6xy 3, thus degree is 4.

(x - 2x 2)(4x3y - 3xy) = 4x4y -3x2y - 8x5y + 6x 3y, thus coefficient of x 3y is 6.

49. B - 2 and 3

HCF of P and Q is AD.

B/3 is a factor of Q.

50. A - 50 meters

Suppose the initial length of the cloth is X meters.

Length of blue colour cloth = X - X/4 - X/8 = 5X/8 meters.

Price of blue colour cloth = Rs 120 x 5X/8 = Rs 3750

75X = 3750

X = 3750/75 = 50 meters

Copyright @2019 Olympiad Genius. All rights reserved. Page 7 of 7