Вы находитесь на странице: 1из 10

Important Environment Knowledge MCQs (Set-I)

1) Who wrote the book “Hotspots Revisited?”


(a) Walter Rosen
(b) Norman Myers
(c) Russell Mittermeier
(d) Rachel Carson
Answer: (c)

2) The year declared by UN as International Year of Forests


(a) 2011
(b) 2010
(c) 2009
(d) 2008
Answer: (a)

3) Office of the Inspector General (Forests) Ministry of Climate Change is located a


(a) Lahore
(b) Islamabad
(c) Karachi
(d) Quetta
Answer: (b)

Please Encourage us by Liking Our Facebook page. Thanks

to Get book(s) at your doorstep Whatsapp/SMS your required book name/complete address
at 03224661117

Downloaded from www.csstimes.pk | 1


Important Environment Knowledge MCQs (Set-I)

4) The greenhouse gas with high heat trapping capability


(a) Carbon dioxide (CO2)
(b) Nitrogen Dioxide (NO2)
(c) Sulfur hexafluoride (SF6)
(d) Methane CH₄
Answer: (d)

5) The primordial earth’s atmosphere was


(a) Reducing
(b) With free oxygen
(c) Cooler
(d) All of these
Answer: (a)

6) The number of biosphere reserves in Pakistan recognized as a part of world


network of biospheres
(a) 4
(b) 2
(c) 6
(d) 7
Answer: (d)
As of 2017, the Lal Suhanra Biosphere Reserve and Ziarat Juniper Forest are the only two
biosphere reserve in Pakistan, which were approved by UNESCO in 1977 and 2013
respectively

7) Growing rice results in the release of


(a) Methane
(b) Nitrous oxide
(c) Ozone
(d) Hydroflurocarbons
Answer: (a)

8) What is the difference between a threatened species and an endangered species?


(a) A threatened species means that the population is likely to become endangered. An
endangered species has population numbers so low that it is likely to become extinct
(b) A threatened species is already extinct. An endangered species means that the
population’s numbers have increased greatly over the last 5 years
(c) A threatened species means that the population is likely to become endangered. An
endangered species is already extinct

Downloaded from www.csstimes.pk | 2


Important Environment Knowledge MCQs (Set-I)

(d) A threatened species and an endangered species are the same


Answer: (a)

9) Which of the following is a native species of Pakistan?


(a) Two horned rhinoceros
(b) Rhesus monkey
(c) Komodo dragon
(d) Snow Leopard
Answer: (d)

10) Which book written by Rachel Carson resulted in banning DDT in USA
(a) Silent spring
(b) The environmentalism
(c) Biomagnification
(d) Food chain
Answer: (a)

11) Which of the following competition is severe?


(a) Intra specific
(b) Inter specific
(c) Extra specific
(d) None
Answer: (a)

12) The water (prevention and control) pollution act came into force in the year
(a) 1972
(b) 1974
(c) 1977
(d) 1981
Answer: (b)

13) The conference on ‘the human environment” held from 5 to 16 June 1972 was
held in…
(a). Stockholm, Sweden
(b). Tbilisi, Soviet Union
(c). Rio de Janeiro, Brazil
(d). Kyoto, Japan
Answer: (a)

14) Man and biosphere programme is affiliated with…


(a). UNESCO

Downloaded from www.csstimes.pk | 3


Important Environment Knowledge MCQs (Set-I)

(b). IUCN
(c). WWF
(d).WIPO
Answer: (a)

15) What does “system” imply in the term “ecosystem”?


(a). Environment
(b). Interdependent complex
(c). System approach
(d). Ecological systems
Answer: (b)

16) The term “ecology” was defined for the first time in 1970 by…
(a). Ernst Haeckel
(b). St. Hillarie
(c). St. George Jackson Mivart
(d). H. Reiter
Answer: (d)

17) The “Vienna Convention” related with environment is basically related with..
(a) international trade in endangered species
(b) protection of ozone layer
(c) biodiversity conservation
(d) preservation of cultural environment
Answer: (b)

18) Which of the following gases has an important role in maintaining atmosphere
temperature?
(a). nitrogen
(b). Oxygen
(c). argon
(d). Carbon dioxide
Answer: (d)

19) The world’s biggest GHG emitter


(a).China
(b).USA
(c).Pakistan
(d).South Africa
Answer: (a)

Downloaded from www.csstimes.pk | 4


Important Environment Knowledge MCQs (Set-I)

20) The outermost zone of a biosphere reserve is


(a). manipulation zone
(b). core zone
(c). buffer zone
(d). any of these
Answer: (a)

21) Pollination by birds is called:


(a) Autogamy
(b) Ornithophily
(c) Entomophily
(d) Anemophily
Answer: (b)

22) The main source of water pollution is:


(a) Sewage Water
(b) Rain Water
(c) Atmospheric Pollutants
(d) Well-Water
Answer: (a)

23) Which gas is mainly responsible for greenhouse effect?


(a) Carbon dioxide (CO2)
(b) Oxygen (O2)
(c) Hydrogen H2
(d) Water vapors
Answer: (a)

24) Cutting of trees in a forest is called;


(a) Reforestation
(b) Afforestation
(c) Deforestation
(d) None of these
Answer: (c)

25) What percent of fire-related deaths are due to smoke inhalation rather than
burns?
(a) 10%
(b) 50%
(c) 80%
(d) 99%

Downloaded from www.csstimes.pk | 5


Important Environment Knowledge MCQs (Set-I)

Answer: (c)

26) The sound of which intensity is regarded as the safe noise level for a city?
(a) 80 dB
(b) 45 dB
(c) 120 dB
(d) 60 dB
Answer: (b)

Please Encourage us by Liking Our Facebook page. Thanks

27) Which of the following disease is not caused by water pollution?


(a) Typhoid
(b) Dysentery
(c) Malaria
(d) Jaundice
Answer: (c)

28) The only species of cat that lives and hunts in groups is:
(a) Lion
(b) Leopard
(c) Jaguar
(d) Cougar
Answer: (a)

29) The study of phenomena at very low temperatures is called:


(a) Heat transfer
(b) Morphology
(c) Crystallography
(d) Cryogenics
Answer: (d)

30) The study of how people use tools to perform work and how people physically
relate to their working environment is called:
(a) Engineering
(b) Ergonomics
(c) Agronomy
(d) Physiology
Answer: (b)

Downloaded from www.csstimes.pk | 6


Important Environment Knowledge MCQs (Set-I)

31) Plants are killed at low temperature because:


(a) Desiccation takes place owing to the withdrawal of water from vacuolated protoplasm
(b) Precipitation of cell proteins
(c) Cells rupture due to the mechanical pressure of ice
(d) All the above three are correct
Answer: (d)

32) Which one of the chemicals is responsible for the reduction of ozone content of
the atmosphere?
(a) S02
(b) Chlorofluorocarbon
(c) HCI
(d) Photochemical smog
Answer: (b)

33) A type of plastic that is biodegradable has been in the news lately. The
ingredient that makes it biodegradable is:
(a) Vegetable oil
(b) Petroleum
(c) Cornstarch
(d) Leather
Answer: (c)

34) Who was the marine biologist and author of Silent Spring who was one of the
first people to warn of the dangers of pesticides like DDT?
(a) Jacques Cousteau
(b) Rachel Carson
(c) Charles Darwin
(d) Marlin Perkins
Answer: (b)

35) At room temperature, most elements are in which phase of matter?


(a) Solid
(b) Liquid
(c) Gas
(d) Plasma
Answer: (a)

36) Acid rains occur when atmosphere is heavily polluted with:


(a) CO, CO2
(b) Smoke particles

Downloaded from www.csstimes.pk | 7


Important Environment Knowledge MCQs (Set-I)

(c) Ozone
(d) SO2 and NO2
Answer: (d)

37) Spraying of DDT on crops causes pollution of:


(a) Soil and Water
(b) Air and Soil
(c) Crops and Air
(d) Air and Water
Answer: (a)

38) Soil erosion can be prevented by:


(a) Increasing bird population
(b) Afforestation
(c) Removal of vegetation
(d) Over grazing
Answer: (b)

39) The per capita birth rate of a population is known as its:


(a) Mortality
(b) Natality
(c) Population density
(d) Carrying capacity
Answer: (b)

40) Which of the following is primarily composed of calcium carbonate?


(a) Fish scales
(b) Shark teeth
(c) Oyster Shells
(d) Whale bones
Answer: (c)

41) The word atom is from a Greek word meaning:


(a) Small
(b) Indivisible
(c) Unseen
(d) Visible
Answer: (b)

42) Pollination by wind is called:


(a) Autogamy

Downloaded from www.csstimes.pk | 8


Important Environment Knowledge MCQs (Set-I)

(b) Entomophily
(c) Anemophily
(d) Ornithophily
Answer: (c)

43) Atolls are most probably formed by:


(a) A rise in the earth’s crust
(b) Sand brought in from the mainland
(c) Collapse of the center of a volcano
(d) Coral reef up building during subsidence
Answer: (d)

44) Most commercial nuclear power plants worldwide are cooled by:
(a) Sodium
(b) Mercury
(c) Helium
(d) Water
Answer: (d)

45) The uranium fuel used worldwide is mainly in the form of:
(a) U3O8
(b) UO2
(c) UF6
(d) U metal
Answer: (b)

Please Encourage us by Liking Our Facebook page. Thanks

46) Spent fuel from a nuclear power plant cools down and loses most of its
radioactivity through decay. In the first year, spent fuel loses about what
percentage of its radioactivity?
(a) 10 percent
(b) 50 percent
(c) 80 percent
(d) 100 percent
Answer: (c)

47) The study of poisons is called:


(a) Oncology
(b) Toxicology

Downloaded from www.csstimes.pk | 9


Important Environment Knowledge MCQs (Set-I)

(c) Phrenology
(d) Ergonomics
Answer: (b)

48) A device used to measure the amount of moisture in the atmosphere is called a:
(a) Hydrometer
(b) Hygrometer
(c) Anemometer
(d) Barometer
Answer: (b)

49) Plants get their nitrogen from:


(a) Rain
(b) The soil
(c) The air
(d) The bedrock
Answer: (b)

50) What is the major visible constituent of the exhaust plume from a natural gas-
fired power plant?
(a) Carbon dioxide
(b) Carbon monoxide
(c) Smoke
(d) Water
Answer: (d)

Please Share your comments using Facebook ID


Buy Best Books for CSS Current Affairs

World Current Affairs by Aamer Current Affairs by Dr Shahid Wazir


Shahzad Price: Rs. 775 BUY NOW! Khan Price: Rs. 795 BUY NOW!
Click on Buy now to book your order or Whatsapp your order @ 03224661117

Downloaded from www.csstimes.pk | 10