Вы находитесь на странице: 1из 104

20 ĐỀ VÀ ĐÁP ÁN THI HSG ANH 8

Sưu tầm và tổng hợp: nguyenthithuanbg@gmail.com

ĐỀ SỐ 1
PHÒNG GD & ĐT THẠCH THÀNH ĐỀ THI CHỌN HSG TIẾNG ANH 8
Thời gian:: 150 phút ( Không kể thời gian giao đề )

Questions:
I. Choose one of word whose underlined part is pronounced differently from the others.
1. A. Christmas B. character C. school D. church
2. A. traveled B. surprised C. worked D. climbed
3. A. tour B. pour C. your D. course
4. A. towel B. down C. window D. flower
5. A. cook B. food C. too D. pool
II. Choose the best answer to complete the following sentences.
1. His handwriting is terrible. It’s not easy at all ….........what he writes.
A. to see B. to read C. reading D. seeing
2. The city is ……………….on the shore of Lake Michigan.
A. visited B. lied C. laying D. located
3. Kim Tan town is……………….. busier.
A. becoming B. doing C. making D. having
4. The Smiths never go out in the evening, ……………….?
A. do they B. don’t they C. doesn’t he D. does he
5. Ba is strong enough…………….. his father with the work on the farm.
A. helping B. help C. helps D. to help
6. Last week my child …………… to the biggest zoo in town by my wife.
A. took B. were taken C. went D. has gone
7. I tried my. ……………not to laugh, but I couldn’t.
A. good B. well C. best D. better
8. Are you proud…………….your country and its tradition ?
A. about B. on C. of D. for
9. I want to ask my parents ................... some money.
A. from B. for C. with D. about
10. You are very different ........................ your brother.
A. to B. for C. with D. from
11. I am better ........................ English than Nam.
A. than B. with C. at D. for
12. He seldom goes fishing, ...................?
A. doesn't he B. is he C. does he D. isn't he
13. Heavy rains …….the plane for several hours
A. stopped B. prevented C. delayed D. kept
14. You must go to school ……the ages of 5 and 16. it is compulsory.
A. from B. over C. during D. between
15. Sorry to keep you…………
A. wait B. waiting C. to wait D. waited
III. Give the correct form of the verbs in brackets .
1. I‘ve decided (stop) ……………...smoking.
2. I (visit) .........................Singapore two years ago.

1
3. Look at those black clouds. It (rain).
4. We are tired of (work)…………… for low salary.
5. This is the second time you (break)……a cup.
6. (you/do) …………… the homework yet?
7. Mai is in her room. She (play) the guitar.
8. The teacher said that we should ( not make ) …………… noise in class.
9. Water …………( cover) most of the Earth’s surface.
10. The gate ……………...( lock) at 6.30 p.m everyday.
IV. Read the passage and answer the questions.
It was the first lesson after the summer holidays at a small school in England. The lesson was about the seasons
of the year. “There are four seasons in the year,” said the teacher,
“They are spring, summer, autumn, and winter. In spring, it is warm and every thing begins to grow. In summer
,It is hot and there are many flowers in the fields and gardens. In autumn, there are many vegetables and much fruit.
Everybody likes to eat fruit. In winter, It is cold and it often rains. Sometimes there is snow on the ground.”
Here the teacher stopped and looked at one of the pupils “stop talking, Tom,”he said. “Now listen to me. Can
you tell us when is the best time of apples?”
“Yes, sir,” answered Tom. “It is when the farmer is not at home and there is no dog in the garden.”
1. Where did the lesson take place?
…………………………………………………………………………
2. What was the lesson about?
…………………………………………………………………………
3. What did the teacher ask Tom to do?
…………………………………………………………………………
4. What did the teacher asked the class to do?
…………………………………………………………………………
5. Did the teacher say “Stop talking, Tom,”?
…………………………………………………………………………
V. Write the correct form of the words given in capital letters to complete the following sentences.
1. Their children have quite ………………characters. DIFFERENCE
2. My brother bought a new…………..rod yesterday. FISH
3. Mr. Jane runs his business very ………….. SUCCESS
4.I like the city life because there are many kinds of ………. ENTERTAIN
5. The scouts do the……………..work. VOLUNTEER
6. Is there anything……………… on TV tonight? INTEREST
7. What is the correct……………..of this word? PRONOUNCE
8. My uncle often spends his free time doing volunteer work at a local............. ORPHAN
9. Relax for some minutes and you’ll feel more………….. COMFORT
10. In electronics, we learn to repair ...................appliances. HOUSE
VI. There is one mistake in each of the following sentences. Find out and correct it.
1. He has waited there for a quarter past six. (1)……………..
2. Surface mail is many cheaper than air mail. (2)……………..
3. They do their best to keeping the family happy. (3)…………….
4. The armchair is in the living room, among the television and sofa. (4)…………….
5. Tourists usually have a bus to the countryside. (5)……………
VII. Fill in the blank with one suitable word.
Charlie Chaplin was born in a very poor part of London. (1) ………………father was a comedian and his
mother worked (2) ………………a dancer and a singer. Neither of them (3) ………………successful so the family
(4) ……………… very little money. The first time he himself earned (5) ……………… by dancing and singing,
he was only five years old. He did many kinds of jobs, but what he loved best was working (6) ………………the
theatre.

2
When he (7) ……………… about fifteen, he joined a traveling theatre company and went on trips to America.
On one such tour, (8) ……………… was offered a part in a film, so he went to Hollywood, where he eventually
became both a famous actor (9) ……………… film director.
He died in Switzerland in 1977, at the (10) ……………… of 88. There is now a statue of him in Leicester
Square, London, the city of his birth and early up-bringing.
VIII. Fill in each blank with one suitable preposition.
1. It’s 2.5 km…………my school………..the movie theater.
2. I live ………..Xuan Dieu street……….my grandparents
3. She is talking…………her students in the school yard.
4. My new house is different……….my old house.
5. My father is a farmer. He works………..a farm.
6. Does your aunt work ……….the central hospital? – Yes, she is a nurse there.
7. I’m always busy. I must work ………..early morning until night.
8. Mr. Minh is a journalist. He writes ………..Tuoi Tre newspaper.
9. This apartment is suitable………….my family.
10. I often help my parents ………….the housework after school.
IX. Rewrite the following sentences so that the meanings stay the same.
1. She eats more chocolate than I.
I …………………………………………………………….
2. Vinh keeps forgetting his homework.
Vinh is …………………………………………………………….
3. Keeping the environment clean is very important.
It’s………………………………………………………………….
4. No one helped Lan to do the homework.
Lan ………………………………………………………………
5. It’s three years since I last spoke to her.
I haven’t……………………………………………………………
6. Tam doesn’t type as fast as she used to.
Tam used ………………………………………………………….
7. How long is it since you used the car?
When ……………………………………………………………..
8. We started living here 15 years ago.
We have…………………………………………………………...
9. Let’s meet inside the center ,at the cafe corner?
How……………………………………………………………….
10. Nam is very strong, he can do heavy work.
Nam is strong ………………………………………………………………..

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 1
Question I : ( 1,25 marks )
1. D 2. C 3. A 4. C 5. A
Question II : ( 3,75 marks )
1. B 2. D 3. A 4. A 5. D
6. B 7. C 8. C 9. B 10. D
11. C 12. C 13. C 14. D 15. B
Question III : ( 2,5 marks )
1. to stop 2. visited 3. is going to rain 4. working 5. have broken
6. Have you done 7. is playing 8. not make 9. covers 10. is locked
Question IV : ( 1,25 marks )

3
1. The lesson took place in a small school in England.
2. The lesson was about the seasons of the year.
3. The teacher asked Tom to stop talking.
4. The teacher asked the class to listen to him.
5. Yes ,he did
Question V : ( 2,5 marks )
1. different 6. interesting
2. fishing 7. pronunciation
3. successfully 8. orphanage
4. entertainment 9. comfortable
5. voluntary 10. household
Question VI : ( 1,25 marks )
1. for-since
2 .many-much
3. keeping-keep
4. among - between
5. have - take
Question VII : ( 2,5 marks )
1. His 2. as 3. was 4. had 5. money
6. in 7. was 8. he 9. and 10. age
Question VIII: ( 2,5 marks )
1. from - to.
2. on - with
3. to
4. from
5. on
6. in
7. from
8. for
9. for
10. with
Question IX : ( 2,5 marks )
1. I don’t eat as much chocolate as she does.
2.Vinh is always forgetting his homework.
3.It’s very important to keep the inviroment clean.
4.Lan did the homework herself.
5.I haven’t spoken to her for three years.
6.Tam used to type fast.
7.When did you use the car?
8.We have lived here for 15 years.
9.How about meeting inside the center,at the cafe corner.
10. Nam is strong enought to do heavy work.

B. Hướng dẫn chấm


Thang điểm 20: Mỗi câu đúng được 0,25 điểm
80 câu x 0,25 = 20 điểm

ĐỀ ÔN THI HSG ANH 8


ĐỀ SỐ 2
I/ Section one: vocabulary and structures

4
Question 1: Choose the best answers (20 pts)
1. Don’t be silly! That ...................................possibly be Rivaldo!
a. mustn’t b . shouldn’t c. won’t d. can’t
2. No sooner had we started the game, .........................it began to rain.
a. than b. then c. that d. and
3. I ..................................be interested in playing badminton as a child.
a. could b. ought to c. might d. used to
4. They’ve told you time and time ............................. not to go out at night.
a. to b. over c. again d. before
5. Sorry I’m late, but I..............................feed my little son before leaving home.
a. needed b. must c. had to d. was to
6. Smith writes very quickly. He’s .........................finished his essay.
a. already b. been c. for d. yet
7. What are you going to do? - I don’t know. I haven’t made................my mind yet.
a. on b. at c. in d. up
8. I’ve ..............................to Paris. I went there in March.
a. been b. gone c. just d. yet
9. This is the first ..................... I’ve ever lived far from home.
a. already b. since c. that d. time
10. What did the girl say ........................?
a. at you b. for you c. you d. to you?
11. Phong rang his friend in Nha Trang yesterday, and he said it ..............raining there.
a. was b. is c. should be d. to be
12. The last time I saw Khang, he looked very relaxed. He explained that he’d been on holiday the
........................week.
a. earlier b. following c. next d. previous
13. We wonder ........................the tickets are on sales yet.
a. what b. when c. whether d. where
14. When I rang Oanh some time last week, she said she was busy.................day.
a. this b. that c. then d. the
15. Which word has the underlined part pronounced differently from the others?
a. just b. sun c. put d. bucket
16. Which word has the underlined part pronounced differently from the others?
a. instead b. head c. heap d. dead
17. Which word has a different stress in the group?
a. amount b. inventor c. garbage d. resource
18. This film must be new. We’ve ........................ seen it before.
a. ever b. never c. since d. yet
19. He hates.......................................to do something by others.
a. to be asked b. asking c. being asked d. to ask
20. Let’s go camping in the mountain, ........................?
a. do we b. can we c. will we d. shall we
Question 2: Supply the correct forms of the word in parentheses. (20 pts)
1. Phuong Linh arranged flowers the most .......................(attract) in the contest.
2. It is a contest in which ....................(participate) have to read two poems in English.
3. .......................(environment) are concerned about the use of dynamite to catch fish.
4. Years later, she passed me in the street without even a small sign of .......(recognize).
5. Nam put ................(press) on that towel to stop the bleeding.
6. After many years of ............(fail), Edison finally succeeded in inventing the light bulb.
7. We use first-aid in order to ease the victim’s pain and ......................(anxious).
8. She felt ....................(relief) after she passed the exam.

5
9. You’ll meet the tour guide on your ..................(arrive) at the hotel.
10. We can take buses or trains to Northern ......................(destine) of Nha Trang.
11. Sapa is considered the most beautiful .......(mountain) resort in the north of Viet Nam.
12. It’s now high time you knew how to dress and ....................(dress) yourself.
13. We are having a good time here. People on the island are very friendly and ...........(hospitality).
14. The police are interested in the sudden ............(appear) of the valuable painting.
15. I wrote .............(end) letters of application but I got no reply.
16. A fairy appeared and ...................................... ( MAGIC )changed her old clothes
17. The tiger wanted to see the farmer’s .................................. ( WISE )
18. In that story, the prince got ........................( MARRY )to a poor girl
19. Let me get an .................................... ( APPLY ) form and I can fill out
20. He was ............................... ( FOOL ) to say that English is helpless
II/ Section two: reading comprehension

Question 1: Read these passages and match the each passage to its title. There is ONE title you needn’t use(10
pts)
A. How I began D. My most frightening experience

B. The worst aspect of my hobby E. Why I like my hobby


C. My hopes for the future F. When and where I do it
1. __________ For me, every weekday begins the same: I get up at 7.00. I have breakfast, I take the bus to
school, I go to lessons ... I don’t hate this daily routine, but it isn’t very thrilling. In the evenings, however, I drive
Formula 1 cars, build enormous cities and defend my planet against aliens. In short, I play computer games. It’s
like entering a different world. That’s why I love playing them so much.
2. __________My interest in computer games has taught me a lot about computer graphics. I want to study
computing at college, and learn how to design and program games. Eventually, I’d like to start my own software
company, creating and testing new games. That way, I could spend all day doing what I love most.
3. ____________Computer games are interesting because they often contain stories and characters. The games
are getting better all the time, but they are also getting more expensive. The only thing I don’t like about my hobby
is the cost! New games are often about $50.
4. ____________ Some of my friends from school are interested in computer games too. We normally meet at
my house in the evenings and play for a few hours. We sometimes play at weekends, but if the weather’s good I
prefer to go cycling or play basketball instead.
5. ____________ I first became interested in computer games about four years ago. I was staying with my cousin
for the weekend. He had some games and he taught me how to play them. I became hooked immediately! When I
got home, I decided to save all my money for buying games. Now I’ve got about twenty different games.

Question 2: Read the text and choose the best answer to fill in each gap.(10 pts)
Have you ever followed instructions for knitting something or have you read a piece of music? If you have, you
have behaved in a similar way(1)................ a computer. A computer obeys a program to carry out a particular task.
Just (2)................. a knitting pattern is expressed in numbers and piece of music in lines and dots, so a computer
program is (3)................. in the form of programming language. Like the English language (or any other language),
there are (4).................... of grammar, and a program must be correct in every way.
There are hundreds of programming language, but only (5)............. are well-known and widely used. The most
popular language which is used in offices(6)................Cobol. This language is used for printing payrolls and
keeping records of goods. Engineers and scientists use Fortran (7)......................carry out calculations.
(8)......................... neither of these two programs is very popular with people working on home computers. Basis is
the most popular language for home computers, chiefly (9)...................it is easy to learn and use.
(10)................. these languages are useful for many purposes, it is time that a new simple program was devised.
Such a program ought to be not only easy to use but also completely reliable.

6
1. A. to B. as C. so D. from
2. A. like B. by C. too D. as
3. A. expensive B. expresses C. expressed D. expressing
4. A. rules B. laws C. regulations D. principles
5. A. a little B. a few C. much D. a lot of
6. A. called B. calling C. is called D. is calling
7. A. so as for B. in order that C. so as that D. in order to
8. A. In addition B. Therefore C. Consequently D. However
9. A. because B. if C. because of D. unless
10. A. Even B. Despite C. Although D. In spite
Question 3: Find and correct one mistake in each line of the passage below.(10 pts)
Nam is a student. This year he had a very interested summer holiday. He 1........................................
traveled with him classmates to a mountainous 2........................................
area in Hoa Binh province. They gone there to help make a 3........................................
road through a forest among two villages. “It was very difficult because 4........................................
there had no water to drink and no shops where we could bought food,” 5........................................
said Nam. “It was also cold and wet 6........................................
in the mountains. It is one of the wetter place in the country.” Nam stayed 7........................................
in the mountains since six weeks. It was hard 8........................................
work, but he says it was the best thing he has ever did. He is hoping to 9........................................
return next year to do any more work there. 10........................................
III/ section three: writing
Question 1: Rearrange the words to make meaningful sentences.(15 pts)
1. exported / many / last year / rice / how / to/ Japan / tons / were / of / ?
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
2. trees / planting / on / the boys / the hill / group / are / the / in / volunteer / .
………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………
3. rain / heavy / from / prevented / the / playing / us / soccer.
………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
4. if / he / me / some / asked / I / money / could / then / lend / him /
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
5. design / to send / friends / someone / greetings / Englishman / a card / Christmas / to / an / his / had /.
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
6. Le Lai Street / are/ living / they / in / at / An Giang / their / with /children / 186.
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
7. uncle / spent / most / their /of /the /violin / practicing / his time / in / room /music /the/.
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
8. which / us / tells / sentence / that / more / than / is / she / her / beautiful / sister /?
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
9. his / friends / old / unlike / he / is / impolite / very /.
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
10. going / fatherland / month / Kenny / his / is / family / next / visit / with / his / to /.

7
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
11. colleagues / go / he / to / to / weekend / and / don’t / have / at / work / the / his /.
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
12. there / she / near / wanted / a / here / was / museum / know / to / if /.
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
13. hold / going / their / are / they / tomorrow / party / house / at / to / a /.
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
14. going / aren’t / are / boys / the / the / they / canteen / to / school /?
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
15. for / you’ll / meeting / late / be / the / if / bed / to / soon / don’t / you / go
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
Question 2: Rewrite sentences as directed so that it has the same meaning as the sentence given.(15pts)
1. Thinking of making toys from used paper was his interesting idea.
It’s interesting that...................................................................................................................
2. He hasn’t come back to his home village for over 20 years now.
It’s............................................................................................................................................
3. That’s the strangest film I’ve ever seen.
I have never..............................................................................................................................
4. Please don’t interrupt me while I am speaking.
I’d rather...................................................................................................................................
5. Get up now or you’ll be late for school.
If...............................................................................................................................................
6. The last time we met each other was ten years ago.
We haven’t...............................................................................................................................
7. Finding accommodation at busy time in Da Lat is difficult .
It’s...........................................................................................................................................
8. Originally, tennis was an indoor game.
Tennis used..............................................................................................................................
9. My father prefers living in the countryside to living in the city.
My father likes........................................................................................................................
10. Nobody in my class is as intelligent as Lan.
Lan is.......................................................................................................................................
11. Have you ever played a computer game before?
Is this.......................................................................................................................................
12. France presented the Statue of Liberty to the United States in 1876.
The Statue ...............................................................................................................................
13. The water was so cold that the children couldn’t swim in it.
The water wasn’t.....................................................................................................................
14. He hasn’t chatted with his classmates through the Internet for ages.
It’s ages...................................................................................................................................
15. People should stop experiments on animals.
Experiments............................................................................................................................

8
The end

HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ SỐ 2


I/ Section one: vocabulary and structures
Question 1: Choose the best answers (20 pts)
1D 2A 3D 4C 5C 6 7D 8A 9D 10D 11A 12D 13C 14B 15C 16C 17C 18B 19C 20D
A
Question 2: Supply the correct forms of the word in parentheses. (20 pts)
1. attractively 2. participants 3 . environmentalists 4. recognition 5. pressure 6. failure 7.
anxiety
8. relieved 9. arrival 10. destinations 11. mountainous 12. undress 13. hospitable
14. disappearance 15. endless 16. magically 17. wisdom 18. married 19. application 20.
foolish
II/ Section two: reading comprehension

Question 1: Read these passages and match the each passage to its title. There is ONE title you needn’t use(10
pts)
1E/ 2C/3B /4F /5A

Question 2: Read the text and choose the best answer to fill in each gap.(10 pts)
1A/ 2D/ 3C/4A/5B/ 6C/ 7D/ 8D/ 9A/ 10C
Question 3: Find and correct one mistake in each line of the passage below.(10 pts)
1. interested interesting 2him his 3. gone went
4.among between 5. had was 6. bought buy
7. wetter wettest 8. since for 9. did done 10. any some
III/ section three: writing
Question 1: Rearrange the words to make meaningful sentences.(15 pts)
1. How many tons of rice were exported to Japan last year?
2. The boys in the volunteer group are planting trees on the hill.
3. The heavy rain prevented us from playing soccer.
4. If I asked him some money, he could lend me then.
5. An Englishman had someone design a card to send Christmas greetings to his friends.
6. They are living with their children at 186 Le Lai Street in An Giang.
7. Their uncle spent most of his time practicing the violin in the music room.
8. Which sentence tells us that she is more beautiful than her sister?
9. Unlike his old friends, he is very impolite.
10. Kenny is going to visit his fatherland with his family next month.
11. He and his colleagues don’t have to go to work at the weekend.
12. She wanted to know if there was a museum near here.
13. They are going to hold a party at their house tomorrow.
14. The boys are (aren’t)going to the school canteen, aren’t (are)they?
15. If you don’t go to bed soon, you’ll be late for the meeting.
Question 2: Rewrite sentences as directed so that it has the same meaning as the sentence given.(15pts)
1. It is interesting that he thought of making toys from used paper.
2. It’s over twenty years since he last came back to his home village.
3. I have never such a strange film before.
4. I’d rather you didn’t interrupt me while I am speaking.
5. If you don’t get up now, you’ll be late for school.
6. We haven’t met each other for ten years.
7. It’s difficult to find accommodation in Da Lat at busy time.

9
8. Tennis used to be an indoor game.
9. My father likes living in the countryside better than living in the city.
10. Lan is the most intelligent (student) in my class.
11. Is this the first time you have played a computer game?
12. The Statue of Liberty was presented to the United State by the France in 1876.
13. The water wasn’t warm enough for the children to swim in.
14. It’s ages since he last chatted with his classmates through the Internet.
15. Experiments on animals should be stopped.

The end

ĐỀ SỐ 3
UBND HUYỆN
PHÒNG GIÁO DỤC & ĐÀO TẠO

KỲ KHẢO SÁT HỌC SINH GIỎI HUYỆN

Năm học 2012-2013 MÔN: TIẾNG ANH LỚP 8


Thời gian làm bài: 120 phút (Không kể giao đề)

ĐỀ CHÍNH THỨC

Đề này gồm 04 trang(2-5). Thí sinh kiểm tra cẩn thận số trang trong đề trước khi làm bài.
........................................Thí sinh làm bài vào tờ giấy thi này.............................................
SECTION I: GRAMMAR AND VOCABULARY (5.0 PTS)
Question 1: Choose the best answers
1. Would you mind my ....................................?
a. smoking b. smoke c. smokes d. smoked
2. I ........................to see you at the meeting. Why didn’t you come?
a. waited b. expected c. thought d. looked
3. All of us were ......................that he came first. He hasn’t been working hard so far.
a. surprising b. to surprise c. to be surprised d. surprised
4. Where is Janet? – She’s out. She said she ......................... back soon.
a. is b. will be c. would be d. came
5. Several people were hurt in the accident but only one ..................to the hospital.
a. has taken b. was taken c. was taking d. are taking
6. The policeman explained to us ...................to get to the airport.
a. how b. how can we c. how we can d. how can
7. I telephoned the station to make ......................of the time of the train.
a. true b. real c. right d. sure
8. The college got some money by selling one of its ...................old pictures.
a. helpful b. usual c. valuable d. useful
9. –“ Pass me that pen, please!” – “.........................”
a. Here you are b. No, it isn’t c. It doesn’t matter d. Yes, please
10. He ....................... in the cafe when she came in.
a. sat b. has sat c. has been sitting d. was sitting
11. It was raining .......................we cancelled the trip to Mount Faber.
a. although b. so c. because d. but
12. How far is it from Ha Noi to Hoa Binh? – It ...................about two hours by bus.
a. takes b. goes c. needs d. wants

10
13. Everybody was there, including..................Mr. and Mrs. Smith.
a. with b. of c. ___ d. in
14. She hasn’t written to me .......................
a. any longer b. never c. already d. yet
15. Surely David’s not going to drive,........................he?
a. does b. is c. isn’t d. will
Question 2: Match a verb in A with a phrase in B to have a completel phrase.:
A B
0. to drink a. in an urban area
1. to go b. more money
2. to look c. the news
3. to live d. a meeting
4. to provide e. at the station at 5.30
5. to watch f. for suitable jobs in the city
6. to fix g. the countryside to the city
7. to have h. facilities for the people
8. to prefer i. the computer
9. to need j. to the countryside in the weeked
10. to arrive k. a cup of tea

0-k 1-..... 2-..... 3-..... 4-...... 5-..... 6-...... 7-...... 8-...... 9-...... 10 -.......
Question 3: Supply the correct forms of the word in parentheses.
1. Some of the (village)......................................have lived here all their lives.
2. The room still has many of its (origin)...................................features.
3. He doesn’t know the (mean)....................................... of the word.
4. They tried their best to avoid (get)................................into traffic jams at rush hours.
5. She had her hair (wash).................................... and styled.
6. It’s only a short trip. We (be)................................. back in an hour.
7. He spends most of his free time (play)............................... computer games
8. We produce cheaper goods than our (compete)..................................do.
9. He has been (separate) ....................................... from his wife for a year.
10. His father is a (special).....................................in Vietnamese history.
Question 4:Find the word which fits the definition. The first has been done for you.
1. You could keep books on it: ……….bookshelf……..
2. You could keep plates in it : ………………....……….
3. You keep your clothes in it : …………....………….…
4. You can see yourself in it : ……………...……………
5. You get washed in it : ………………........…………..
6. You bite the food with them:.......................................
SECTION II: READING (2.0 PTS)
Question 1. Choose ONE appropriate question in the box to each paragraph below :

1/ How do industry and transport cause pollution ?


2/ How can I help ?
3/ What is the pollution ?
4/ How can industry help ?
5/ What cause pollution ?
6/ What about air pollution ?

A. ___ Pollution is the poisoning of the land, sea and air.

11
B. ___ Mainly industry and transport. If you go to any city, you will see too many factories, too
many cars with not enough people in them, and not enough public transport.
C. ___ Factories and vehicles produce waste which goes into the air and rivers and spreads all over
the land. Poisons in the waste build up over the years and harm trees, plants, animals, and people.
D. ___ Waste gases build up in the air, and dissolve into raindrops, forming a weak acid. This "acid
rain" can fall far away from the country which produced it, killing trees in forests and fish in lakes and
rivers.
E. ___ If companies clean their waste gases before releasing them into the atmosphere, there'll be
much less air pollution and no acid rain. But this can be expensive and it needs all the world's companies to
do it.
F. ___ Cars pollute the atmosphere. Walk, cycle and use public transport as much as possible. Only use
your car when you really need to, and use unleaded petrol if you can - lead is one of the most dangerous
ingredients in petrol. Join us, and help us to campaign for cleaner air for everybody.
Question 2: Fill in the blanks with one suitable word. The first letter has been provided:

Every December millions of Christmas cards go through the post. There are pictures of stars and snow or
Christmas (1) t......................... . In these days it is hard to think of Christmas (2) w......................... Christmas
cards. Yet little over a hundred and fifty years ago there were (3) n.......................... at all. Here is just one story
of the way in which they started.
Some boys of those days who were at boarding schools had to write a special piece of English at Christmas
(4) t......................... . This was sent to their (5) p......................... so that they could see how the boys' work was
during the year.
Young people like to make little (6) d......................... on the paper when they write letters or poems.
These boys were the (7) s.......................... .They used to draw little pictures all (8) r.............................. the
writing. Sometimes they coloured them, and after a time the pictures became more (9) i......................... than the
writing. These were the (10) f......................... Christmas cards.

SECTION III: WRITING (3.0 PTS)

Question 1: Rewrite sentences as directed.


1. Why don’t you take that English course?
If.............................................................................................................................................
2. You forgot to turn off the TV last night, didn’t you?
You didn’t.....................................................................................................................................?
3. Despite his age, Mr. Thanh runs five kilometres every morning.
Even..............................................................................................................................................
4. He didn’t finish his work until the bell rang.
Not until.........................................................................................................................................
5. When he is asked about his past, he hates it.
He hates..........................................................................................................................................
6. Without Tom’s help, Bill couldn’t have finished the work.
If it..................................................................................................................................................
7. William said to Mary “Why don’t you put your luggage under the seat?”
William suggested..........................................................................................................................
8. “It’s time we went to bed” they said. (Rewrite, using reported speech)
.......................................................................................................................................................
9. The robbers made the bank manager hand over the money.
The bank manager ........................................................................................................................
10. She hasn’t been to Ho Chi Minh City for three years.
The last..........................................................................................................................................
11. I cleaned the floor then I went to bed.

12
After...............................................................................................................................................
12. “Don’t forget to send your parents my regards”, she said to me.
She told.........................................................................................................................................
13. “Would you like to dance with me?” she said to John.
She...............................................................................................................................................
Question 2: Write complete sentences using the words given to form a letter :
Dear Uncle Tom,
1. Thank / much / alarm clock / send me / 15th birthday.
.........................................................................................................................................................
2. It just / what / need.
........................................................................................................................................................
3. I / terrible / get up late / every morning.
.......................................................................................................................................................
4. Thanks / your present / I / wake up / time.
.......................................................................................................................................................
5. I / hope / you both well.
.....................................................................................................................................................
6. I / look forward / see / you / Christmas.
......................................................................................................................................................
7. Thanks also / lovely card.
......................................................................................................................................................

Best wishes,
Peter
Dear Uncle Tom,
ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 3
UBND HUYỆN
PHÒNG GIÁO DỤC & ĐÀO TẠO
KỲ THI KHẢO SÁT HỌC SINH GIỎI LỚP 8 TOÀN HUYỆN

Năm học 2012-2013

HƯỚNG DẪN CHẤM MÔN: TIẾNG ANH LỚP 8


SECTION I: GRAMMAR AND VOCABULARY (5.0 pts)
Question 1: Choose the best answers.
1. a 2. b 3. d 4. c 5. b 6. a 7. d 8. c 9. a 10. d
11. b 12. a 13. c 14. d 15. b.
Question 2: Match a verb in A with a phrase in B to have a completel phrase.
1j 2f 3a 4h 5c 6i 7d 8g 9b 10e
Question 3: Supply the correct forms of the word in parentheses.
1. villagers 2. original 3. meaning 4. getting 5. washed 6. will be
7. playing 8. competitors 9. separated 10. specialist
Question 4:Find the word which fits the definition. The first has been done for you.
2. cupboard 3. wardrobe/ trunk 4. mirror 5. water 6. teeth
SECTION II: READING (2.0 PTS)
Question 1. Choose ONE appropriate question in the box to each paragraph below :
A3 B5 C1 D6 E4 F2
Question 1: Fill in the blanks with one suitable word. The first letter has been provided: 1. trees 2.
without 3. nothing/ none4. time 5. parents
6. drawings 7. same 8. round 9. important/ interesting 10. first

13
SECTION III: WRITING (3.0 PTS)
Question 1: Rewrite sentences as directed. (15 pts)
1. If I were you, I would take that English course
2. You didn’t turned off the TV last night , did you
3. Even though Mr. Thanh is old, he runs five kilometers every morning.
4. Not until the bell rang, did he finish his work?
5. He hates being asked about his past.
6. If it hadn’t for Tom’s help, Bill....................................
7. William suggested that Mary should put her luggage under the seat.
8. They said it was time they went to bed.
9. The bank manager was made to hand over the money.
10. The last time he went to HCM city was three years ago.
11. After cleaning/ I had cleaned the floor, I went to bed
12. She told me not to forget to send my parents her regards
13. She invited John to dance with her.
Question 2: Write complete sentences using the words given to form a letter :
Dear Uncle Tom,
1. Thank you very much for the alarm clock you sent me on my 15th birthday.
2. It's just what I need.
3. I'm terrible to get up late every morning.
4. Thanks to your present, I can wake up on time.
5. I hope you're both well.
6. I'm looking forward to seeing you at Christmas.
7. Thanks also your lovely card.
Best wishes,
Peter

The end
ĐỀ SỐ 4

PHÒNG GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KÌ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI THỊ XÃ
HƯƠNG TRÀ NĂM HỌC 2011-2012. MÔN: TIẾNG ANH 8.
Thời gian làm bài: 120 phút. Ngày thi: 10/4/2012
ĐỀ CHÍNH THỨC –––––––––––––––––
Điểm Người chấm 1 Người chấm 2 Mã phách
...................... ..................................... ................................... .............
(Đề thi gồm có 5 trang, thí sinh làm bài thi trực tiếp trên bản đề thi này. Đề bài gồ m 100 câu bao gồ m cả trắ c
nghiê ̣m và tự luận, mỗi câu 1 điể m)

A. Vocabulary
I. Circle the best answer A, B, C, or D
1. To jog means to................................
A. work hard B. run fast C. run slowly D. work carefully
2. To quit means to................................
A. give up B. start C. begin D. sleep
3. To reduce means to....................
A. increase B decrease C. destroy D. rise

14
4. To assist means to............................
A. hire B. like C. hate D. help
5. I am looking forward to……………you some day .
A. seeing B. saw C. see D. sees
6. The opposite of failure is...................
A. success B. difficulty C. pride D. harm
7. The opposite of enemy is...................
A. army B. friend C. dog D. cat
8. The opposite of agree is...................
A. fly B. dream C. refuse D. grow
9. What is she doing?
A. Nothing B. Doing C. Feeding D. Sweeping
10. Ba is sociable but his brother is quite …………..
A. outgoing B. shy C. generous D. kind
II. Complete the following sentences with the correct form of words with the capital words at the
beginning at sentences.
11. All ……………between Paris and Hanoi have been cancelled due to fog
FLY  ……………………….
12. There is plenty of………………for young people in this city.
ENTERTAIN  ……………………….
13. It’s ………………… to complain; you won’t get your money back.
USE  …………………………..
14. During his……………….. the family used to live in the country side.
CHILD  ………………….
15. He is such (a/an )……………….person that no one likes him.
HELP  …………………………
B. Grammar and Structure
I. Choose the best answer to fill in the blank
16. My friend .............. the answer to the question now.
A. is known B. know C. is knowing D. knows
17. I think I’ll buy this pair of shoes. They................ me really well.
A. fit B. are fitting C. have fit D. are fitted
18. I’ll tell my uncle all the news when I ............... him.
A. will see B. am going to see C. see D. shall see

19. I’ve got my key. I found it when I ................. for something else.
A. looked B. have looked C. looking D. was looking
20. “All these photographs ................... with a very cheap camera,” he said.
A. have taken B. take C. were taken D. were taking
21. I wondered ................... the tickets were on sale yet.
A. what B. whether C. when D. where
22. Dinner will be ready soon. Can you please .............. the table?
A. lay B. put C. make D. take
23. Our neighbors are very ...................... on camping holidays.
A. interested B. fond C. eager D. keen
24. There are some one following us. I think we .........................................in this area.
A. are following B. are followed
C. follow D. are being followed
25. Walt Disney ....................... the character of Mickey Mouse

15
A. was created B. is created C. creates D. created .
26. Would you like to go to the cinema? –No, thanks. I’d…………stay at home.
A. better B. like C. rather D. prefer
27. Did they ask you what examinations you’ve……………..?
A. succeeded B. passed C. overcome D. obtained
28. The Caspian Sea, a salt lake, is…………… any other lake in the world.
A. larger than B. largest C. the largest D. the larger than
29. Most people prefer…………..money to…………….it.
A. spend- earn B. spending- earn C. to spend – earning D. spending- earning
30. Our teacher made us…………….harder.
A. working B. to work C. work D. works
31. The plane will………………..in a few minutes.
A. take off B. land C. group D. both A&B
32.The teacher told the student ……………
A. what to do that B. how to do that C. which to do that D. by how to do that
33. He is used to …………….in public.
A. the speaking B. be speaking C. speak D. speaking
34. Do you think I should practice………..English every day?- Yes, if you want to improve it.
A. on listening B. to listen C. listened D. listening
35. I am not old enough ………. the car.
A. driving B. drive C. drove D. to drive
II. Choose the word or phrase that needs correcting
36. Peter, I’d would like you to meet some very special people
A B C D
37. It is greatly to be with you on such a lovely day
A B C D
38. Would you mind to go to the local bookshop to get me some papers?
A B C D
39. I think I prefer country life more than city life
A B C D
40. Thanks for invite me to the water - fetching contest of your school
A B C D
III. Complete the text with the verbs in brackets. Use the passive form
Wiki Website
“Wiki” means “quick” in Hawaian. The word is used to describe websites that …………..(41. write) by
people who use the site. Anyone who visits a wiki website can add or change the information on the page. The first
wiki website ………………..(42. create) by Ward Cunningham in 1995. Since then, wiki guidebooks , wiki
dictionaries and wiki encyclopedias ……………….(43. publish) on the Internet. The most popular online
encyclopedia is “wikipedia” . Over 22 million entries …………….(44. add) since it started, and it is now the most
detailed encyclopedia in the world. According to the create or of Wikipedia, the work ………………(45. do) by
20. 000 people who regularly edit the pages. The amazing thing is that the information is completely free.

41……………………….42……………………………43………………………………….
44………………………………………45………………………………………………….

C. Speaking
I. Matching the question in column A with the suitable answer in column B
A B
46. What do you think this machine is for? A. Yes, sir
47. Would you mind if I opened the door? B. Tall, thin, short curly hair

16
48. Would you like to go through the departure lounge? C. I have no idea.
49. What does the countryside look like? D. Too quiet.
50. What does he look like? E. Please go ahead

46 47 48 49 50

II. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others:
51. A. worked B. naked C. looked D. attacked
52. A. engineer B. excited C. experiment D. exhibition
53. A. teammate B. speaker C. bean D. overhead
54. A. furious B. purpose C. surf D. turn
55. A. deny B. deposit C. benefit D. respond

D. Reading
I. Fill in the blanks with suitable word
celebration, custom, gather, gifts, midnight, particularly, symbolize, ring, bring, display

In Scotland, the biggest …………..(56) of the year is “Hogmanay”. “Hogmanay” is the Scottish word for
New Year’s Eve. On 31st December in Edinburgh, there is an enormous firework ……………(57) at the castle and
they play live music in the park. Thousands of people …………….(58) in the streets , coffees and bars. Then at 12
o’clock, church bells ……………….(59) all over the city. After midnight people go “first footing” . This is a
Scottish …………..(60) that dates back hundreds of years. “First footing” is visiting your neighbours after
……………..(61) on New Year’s Eve. The visitors must step into the house with their right foot step first, to
……………..(62) good luck. Traditionally, the visitors bring three ……………….(63) : a piece of coal, a piece of
“short bread” ( a Scottish biscuit) and a little whisky. The gifts ………………….(64) warmth, food and happiness.
If the first person who visits your home after midnight is a man with dark hair, that is …………….(65) lucky.

56 57 58 59 60

61 62 63 64 65

II. Read the passage and choose the best answer in the blanket.
For many people, traveling by plane is an exciting experience. Others, however, find the whole idea quite
terrifying, (66)…………. flying is no more dangerous (67)…………… any other form of travel and some experts
say it is considerably safer. It is known, however, that most accident occurs (68)………….. taking off and landing
when (69)………… decisions are vitally important.
The people (70)………… job it is to look (71)……….. the passengers, the stewards and stewardesses play
an important part in helping passengers to (72)………….. safe and comfortable. Indeed for many passengers being
(73)………… such care of is all part of the total experience. (74)………… other form of travel involves waiting
for people in quite the same (75)………. with food, drink, newspapers, magazines, music, and even video films.
66. A. although B. too C. and D. because
67. A. than B. as C. then D. with
68. A. while B. during C. for D. through
69. A. leader’s B. chief’s C. driver’s D. pilot’s
70. A. whose B. which C. their D. that
71. A. for B. up C. after D. round

17
72. A. feel B. rest C. experience D. lie
73. A. given B. kept C. shown D. taken
74. A. Any B. No C. All D. Not
75. A. sort B. kind C. way D. part

E. Writing
I. Use the words given to make meaningful sentences.
76. Early this morning/ children/ decide/ go/ a run.
......................................................................................................................................
77. Life/ country / definitely / changing / the better.
......................................................................................................................................
78. The date / meeting/ will/ have to/ change/ tomorrow.
......................................................................................................................................
79. Tom / have / shower / telephone / rang.
......................................................................................................................................
80. Last year / we /spend / week / My Son / and / I not want / leave.
......................................................................................................................................
81. Watching / television / consider / most / popular / kind / entertainment / nowadays.
......................................................................................................................................
82. After /many / experiments / finally / first / successful /flight/ make / by / Wright brothers.
......................................................................................................................................
83. My grandfather / used / tell / stories / until / we / fall / asleep.
......................................................................................................................................
84. I / used / collect / shells / when / be / kid.
......................................................................................................................................
85. My uncle / move / Ho Chi Minh City/ 1987/ and / live / there / then.
......................................................................................................................................

II. Rewrite the following sentences so that it has a similar meaning to the first
86. Tom works hard as a student
Tom ………………………………………………………………………………
87. It is good exercise to run a mile a day
 Running ……………………………………………………………………………
88. It’s a great pleasure to be with you.
 Being ……………………………………………………………………………….
89. We didn’t see her at all.
 She …………………………………………………………………………………

90. Tom is not as tall as Peter


 Peter ……………………………………………………………………………….
91. Her father asked her if she would go to the cinema with her friend
 Her father asked her: “………………………………………………………………”
92. The step- mother doesn’t treat the little girl in a normal way.
 The little girl ……………………………………………………………………..
93. Do you mind my smoking?
 Do you mind………………………………………………………………………..
94. No one works harder than Barbara.
 Barbara ………………………………………………………………..
95. He told his customer : “ Please bring it back if it doesn’t fit well”
 He told ……………………………………………………………………………
96. The last time we saw him was in 1988.

18
We haven’t…………………………………………………………………………
97. Peter spent 3 hours on repairing his computer.
 It took………………………………………………………………………………
98. You will not be accepted if you don’t finish your home work.
 Unless……………………………………………………………………………
99. “Don’t swim out too far, boys ’’ I said
 I warned…………………………………………………………………………
100. They arrived late because the traffic was terrible.
 Because of………….……………………………………………………………

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 4
HƯỚNG DẪN CHẤM và ĐÁP ÁN TIẾNG ANH 8

Đề bài gồ m 100 câu bao gồ m cả trắ c nghiê ̣m và tự luận. Mỗi câu 1 điể m, tổ ng số điể m là 100 sau đó quy về
thang điể m 20.
A. Vocabulary
I. 1C 2A 3B 4D 5A 6A 7B 8C 9A 10B
II. 11. flights 12. entertainment 13. useless 14. childhood 15. unhelpful
B . Grammar And Structures
I.
16 D 17. A 18. C 19. D 20. C 21. B 22. A
23. D 24. D 25. D 26. C 27. B 28. A 29. D
30. C 31D 32B 33. D 34.D 35. D
II. 36. A 37. B 38. C 39. D 40. A
III. 41. are written 42. was created 43. have been published 44. have been added
45. is done
C. Speaking
I. 46. C 47. E 48. A 49D 50. B
II. 51. B 52. A 53. D 54. A 55. C
D. Reading
I.
56. celebration 57. display 58. gather 59. ring 60. custom
61. midnight 62. bring 63. gifts 64. symbolize 65. particularly
II.
66. A 67. A 68.B 69. D 70.A
71. C 72. A 73. D 74. B 75.C
E. Writing
I.
76. Early this morning the children decided to go for a run.
77. Life in the country is definitely changing for the better.
78. The date of the meeting will have to be changed tomorrow.
79. Tom was having a shower when the telephone rang.
80. Last year, we spent a week in My Son and I did not want to leave.
81. Watching television is considered the most popular kind of entertainment nowadays.
82. After many experiments, finally the first successful flight was made by the Wright brothers.
83. My grandfather used to tell us stories until we fell asleep.
84 I used to collect shells when I was a kid.
85 My uncle moved to Ho Chi Minh City in 1987 and he has lived there since then.
II.

19
86. Tom is a hard -working student
87. Running a mile a day is good exercise
88. Being with you is a great pleasure.
89. She wasn’t seen at all
90. Peter is taller than Tom
91. Her father asked her : “Will you go to the cinema with your friend?”
92. The little girl isn’t treated in a normal way by the step- mother
93. Do you mind if I smoke?
94. Barbara works hardest
95. He told his customer to bring it back if it didn’t fit well
96. We haven’t seen him since 1988.
97. It took Peter 3 hours to repair his computer.
98. Unless you finish your homework, you will not be accepted.
99. I warned the boys not to swim out too far.
100. Because of the terrible traffic, they arrived late.

ĐỀ SỐ 5

§Ò kiÓm ®Þnh chÊt l-îng häc sinh giái


I. Choose the underlined part that pronounced differently from the others
1) A. honest B. hour C. honor D. huour
2) A. deaf B. beat C. lead D. teach
3) A. there B. thank C. youth A. thirsty
4) A. fund B. upset C. tutor D. rug
5) A. safe B. mall C. nature D. face
6) A. option B. information C. quention D. invitation
7) A. choos B. chemistry C. character D. child
8) A. invited B. liked C. ended D. wanted
9) notice B. grow C. ghost D. lost
10) like B. wide C. oponion D. file
II. Put the verbs in brackets into correct tenses
1. Yester day, I (1. spend) ……………… two hours (2. do)………… the homeword.
2. The thiefs (3. catch)…………….. when the (4. leave)………….. the bank.
3. Two hors ago, Mrs Brown (5. have)………… Alice (6. take)……….. her son to the school.
4. How many times you (7. be)………… to Ho Chi Minh City?
5. The moon (8. move)……………… around th earth.
6. Next summer, my parents wil let me (9. visit)…………….. my grand father.
7. How about (10. go)……………… to the zoo?

20
III. Fill in the gaps with suitable prepositions
1. She went out the room………………….. saying a word.
2. The life in the countryside is changing…………. Better.
3. She was born……………… 2 o’clock …………….. 18th July.
4. Mary is thinking……………… importing fowers………….. China.
5. They are traveling……………….. the airport…………….. a bus.
6. I am afraid………………. Ghost.
7. The fight………………... deforestation is very important.
IV. Put the words in brackets into correct forms
1. Ha Long Bay is in………………… VietNam (north).
2. The wild animals are being…………………..(appear).
3. I couldn’t find any………………. between the tow picture (different).
4. She is a ……………… she sells flowers at a shop in Canada (flower).
5. Long put…………… on that towel to stop the bleeding (press).
6. The question isn’t good. It’s ………….. to ask (import).
7. His father soon died of a ……………… heart (break).
8. Don’t let the child go out because it’s……………. (wind).
9. I am going to have a……………… check-up next Monday (medicine).
10. The knife is ……………… it can cut everything (use).
V. Choose the best answer
1. I finish ………….. the book and went to bed.
A. read B. to read C. reading D. reads
2. That man can tell us where …………….
A. does John live B. is John living C. John lives D. John live
3. …………… clothes do you prefer, T- shirt or pullover?
A. Which B. What C. Where D. How
4. Can you …………… your paper with you when I come there, please?
A. collect B. bring C. get D. take
5. Smoking is harmful …………….. your health.
A. on B. for D. about C. to
6. Do you find anything …………….. there?
A. interested B. useful C. bored D. easily
7. Ann is very busy these days. She has …………… free time.
A. a little B. few C. a few D. little
8. It’s raining very ……………

21
A.wet B. badly C. hard D. firmly
9. A new shoppig is ……………. In my neighborhood today.
A. being opened B. opened C. opening D. be opened
10. The stolen machines were ………………. a lot of money.
A. valued B. cost C. price D. worth
VI. Rewrite the following sentences as directed
1. Has anyone asked you for your opinions?/ Nam said that………………………
2. I had a dog once, but I don’t have anymore./ I ………………………………….
3. The water was so cold that the children couldn’t swim in it./ The water………..
4. “ Eat more and more vegetables” the doctor said./ The doctor told……………..
5. To live on your salary must be hard./ It ………………………………………….
6. Tom is the best player in the team./ No one in the team …………………………
7. It’s interesting to read this book./ This book ……………………………………
8. I spend half an hour traveling to work by motorbike everyday./ It takes………...
9. Peter said he wasn’t feeling well then./ Peter said “I ……………………………”
10. A boy was injured in the accident, he is now in the hospital./ The boy ………...
VII. Find and correct mistakes in the passage
In a modern life today, the work of the farm is less hard because he is helped a lot by machines. That mean nore
food is produced and less labour and less work hours are spent. He also has more free time for intertain and more
things such as a big house, motorbike, television. Her life is getting better and good day by day. His children go to
school. Before they finish school, they are sent to universityes.The farmer still have to work hardly but his life is
much improved.
VIII. Read the passage and answer the questions
Most types of paper can be recycled. Newspapers have been recycled profitably for decades and recycling of other
paper is growing. It’s important to know what you are buying in a paper product, for that reason virtually all paper
products should be marked with the percentage and tupe of recycled content. Just saying “recycle paper” isn’t
enough. “Recycled paper” can mean anything from 100% true recycled paper to 1% re- manufactured ends of large
paper rolls. “Post- consumer” mean the paper that you and I return to recycling centers.
 Questions :
1. Can newspapers be recycled?.
2. Why should all paper products be marked with the percentage and tupe of?
3. Are all recycled paper products the same?
4. What does “Post- consumer” mean?

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 5
§¸P ¸N – BiÓu ®iÓm m«n anh 8:

22
I. (10 đ) Mỗi câu đúng được 1 điểm
1-D 3-A 5-B 7-D 9-C
2-A 4-C 6-C 8-B 10-F
II . (10 đ) Mỗi câu đúng được 1 điểm
(1) spent (3) were caught (5) had (7) have – been (9) visit
(2) doing (4) were leaving (6) take (8) moves (10) going
III (10 đ) Mỗi câu đúng được 1 điểm
1. without 3. at – on 5. to / in 7. against
2. for 4. of / about – from 6. of
IV. (10 đ) Mỗi câu đúng được 1 điểm
1. northern.
2. disappeared.
3. differences
4. florist
5. pressure.
6. unimportant.
7. broken.
8. windy.
9. medical.
10. useful.

V. (10 đ) Mỗi câu đúng được 1 điểm


1.C 2.C 3.A 4.B. 5.D
6.B 7.D 8.C 9.C 10.D
VI. (20 đ) Mỗi câu đúng được 2 điểm

1. Have you been asked for your opinion?.


2. I used to have a dog.
3. The water wasn’t warm enough for the children to swim in.
4. The doctor told me to eat more and more vegetables.
5. It must be hard to live on your salary.
6. No one in the team plays as well as Tom.
7. this book is interesting to be read.
8. It takes me half an hour to travel to work by motorbike everyday.
9. Peter said “I am not feeling well now”.
10. The boy injured in the accident is now in the hospital.
VII. (10 đ) Mỗi câu đúng được 1 điểm
1. farm ->farmer 6. good-> better
2. mean-> means 7. Berofe-> After
3. work-> working 8. universityes-> universities

23
4. entertain-> entertainment 9. have-> has
5. Her-> His 10. hardly-> hard
VIII. (8 đ) Mỗi câu đúng được 2 điểm

1. Yes, they can.


2. To help consumers know what they are buying in a paper product.
3. No, they aren’t.
4. “Post- consumer” means the paper that you and I return to recycling centers.

ĐỀ SỐ 6
Phòng giáo dục&đào tạo Kỳ thi chọn học sinh giỏi huyện lớp 8
Nam trỰC năm học 2011-2012

Môn thi: Tiếng anh


Thời gian: 90 phút (Không kể thời gian giao đề)
I. Select A, B, C or D only to indicate the word whose bold and underlined part is pronounced differently
from the rest.
1. A. looked B. watched C. stopped D. carried
2. A. bath B. father C. theater D. health
3. A. danger B. angry C. language D. passage
4. A. whole B. when C. where D. while
5. A. improvement B. equipment C. comment D. development

II. Choose the correct word or phrase underlined to complete each of the following sentences.
1. My mother is (enough/ too/ so/ very) tired to cook tonight
2. They haven’t seen each other (since/ for/ at/ in ) Christmas.
3. Alexander Graham Bell invented the (washing machine/ computer/ television set/ telephone).
4. Mr Hoang is used (eat/ to eat/ to eating/ ate) no thing before going to work
5. Tim saw his friends while he (cross/ was crossing/ is crossing/ crossed) the street.
6. He asked me (if I have/ whether I have/ if I had/ whether I have had) a driving licence .
7. Cool the burn immediately (so as/ so that/ in order to/ because) to minimize tissue damage.
8. She promises she (is/ be/ has been/ will be) back in about ten minutes.
9. This project (is carried out/ will carried out / carries out/ will be carried out) next month.
10. I saw him (watering/ water/ is watering/ to water) the flowers in the garden.
11. Angkor Wat is the (large/ largest / larger/ most largest ) temple in the world.
12. In the rice – cooking festival, a fire is made in the (modern/ new/ traditional/ old time) way.
13. Hoa told me that she (is / was/ were/ had been) hungry.
14. It (sounds/ hears/ says/ listens) interesting. How does it work ?
15. It isn’t good for children (to eat/ eating/ for eating/ eat) too many sweets.
III. Choose the best option A, B, C or D to complete the following questions
6. She went to market without ____________ anything.
A. buy B. to buy C. bought D. Buying

24
7. ____________ she plays the piano!
A. How well B. How good C. What well D. What good
8. The new shopping mall is quite ____________ the present shopping area.
A. different from B. the same C. like to D. similar
9. There were _________________ flowers that I couldn’t dicide what to buy.
A. so many B. so few C. so little D. so much
10. Of my parents, my father is _________________
A. the stricter B. the strictest C. strict D. stricter
11. Would you _________________ cleaning the floor for me?
A. like B. please C. mind D. rather
12. I’ve never seen such an interesting _______________
A. performing B. performer C. performance D. performed
13. I’m sorry. I’m not ___________ to help you lift the table.
A. enough strong B. too strong C. strong enough D. enough strength.
14. I usually go to work by bus, but ________ and then I use my motorbike
A. again B. once C. now D. ever
15. There are not _____________ jobs for all of us.
A. so B. such C. too D. enough
IV . Supply the correct tense of the verbs in brackets to compete the passage.
Robert Wilson (1)….(be)…. a politician. He (2)…(go)… to Oxford University in 1960, and in 1976 he
(3)…… (become)…. a Member of Parliament (an MP). He (4)….(be)… an MP since then. He (5) …… (be)…
Minister of Education from 1980 to 1985. He (6)………(write)… many books. He (7)…… (get)… married and
(8) …(have)…. two children. His family lived in Oxford for 15 years, then they (9)…….(move)… to London
in 1980. They now (10)…..(live)… in a house in Kensington Street, London.
III. Rewrite these sentences so that they have the same meaning
1. She studies English so that she can improve her knowledge.
 She studies English so as………………………………….
2. The last time I went to Ho Chi Minh City was 6 years ago.
 I haven’t……………………………………………………
3. “Where is the post office?” A visitor asked Lan.
 A visitor asked Lan…………………………………………
4. May I borrow your ruler?
 Would you mind……………………………………………
5. We spent five hours getting to London.
 It took us …………………………………………………….
6. Some one is going to tune my piano tomorrow.
 I am going………………………………………………………
7. Nam keeps forgetting his homework.
 Nam is…………………………………………………………….
8. My mother gave me a very nice watch yesterday.
 I was ………………………………………… ……………………
9. We’d prefer you not to smoke.

25
 We’d rather……………………………………………………………….
10. “ You should not believe him, Minh” said Toan
 Toan advised……………………………………………………………..
IV. Fill a suitable preposition in each blank.
1. Mrs Vui always prides …………………….….her cooking.
2. It is safe to keep medicine …………….….locked cupboards.
3. Lipton tea is different…………………….………Dilmah tea.
4. How ……………….….. going to Vinh Market this afternoon ?
5. Mr John is very interested ………… the history of Viet Nam.
6. When my parents arrived home, I was waiting………….a phone call.
7. Mary regretted not bringing a lot of clothes…………..her. It was very cold.
8. Hoa got up late as her alarm clock didn’t go………………..
9. Would you mind if I had a look ……………………… your luggage ?
10. Because of the heavy storm, the ship moved up and………..the water.
V. Supply the correct form of the words in brackets.
1. The lecturer is giving us first-aid …………………. (instruct)
2. Relax for some minutes and you’ll feel more …………….. (comfort)
3. He said “Good morning” in a most ………….. way. (friend)
4. This book is ……….. enough for me to read. (interest)
5. Sa Pa is a wonderful ………..... resort in Viet Nam. (mountain)
6. Nam’s sister has been an………….for seven years. ( act)
7. Diana is a …………… She sells flowers at a shop in New York. (flower)
8. The view of this mountain is ……………… (beauty)
9. My mother doesn’t like me to wear short skirts to church. She thinks they are …… (suitable)
10. Christmas songs were …………for people in towns and villages. (perform)
III. Complete the following questions with the correct preposition.
16. She isn’t here ________________ the moment.
17. Warm clothes protect us ________________ bad weather.
18. What do you often do ________________ weekends.
19. We haven’t seen him _____________ last month.
20. He had an accident and was taken __________ hospital.
21. We regarded him ____________ a famous doctor.
22. You’re better ask __________ the information desk.
23. He borrowed $ 100 ______________ his father
24. “ Hamlet” is written ____________ Shakespeare.
25. Jane fell _________ her bike and hit head on the road
VI. Read and choose the words or phrases that best fit each of the blank spaces.
Paper
Paper was …….(1)…… by the Chinese in the first century AD. Most paper is made …..(2)…. wood. When
trees are …….(3)……, they are transported …..(4)….. land or water to paper mill. Here they are cut …(5)..

26
and the wood is broken up into fibres. Which are ….. (6) with water and chemicals. This wood pulp is then
dried on a machine and ….(7)…. into paper.
One tree is needed for every 400 ….(8)…. of a typical forty-page newspaper. If half the adults in Britain
each buy one daily paper, this uses up over 40.000 trees a day. Trees are being cut down faster than they are
being …….(9)…, so there may be a (n) ……(10) paper shortage before the year 2010.
1. a. imagined b. invented c. thought d. brought
2. a. from b. of c. by d. with
3. a. cut in b. cut of c. cut down d. cut up
4. a. on b. of c. through d. by
5. a. up b. all c. over d. in
6. a. turned b. mixed c. beaten d. joined
7. a. make b. making c. made d. to make
8. a. covers b. texts c. sheets d. copies
9. a. set up b. replaced c. grown up d. found
10. a. able b. important c. serious d. essential
IV. Fill the blanks with the right form of the CAPITAL words provided in the right column.
26. Their children have quite _____________ characters. DIFFERENCE
27. What is the correct ______________of this word? PRONOUNCE
28. Relax for some minutes and you’ll feel more _________ COMFORT
29. She is one of the greatest ______________ to appear in this theater. PERFORM
30. My house is on the top of a hill. It’s very __________ there in the fall WIND
31. It is _______________ to eat too much sugar and fatty food. HEALTH
32. During his _____________ the family lived in Cornwall CHILD
33. Bell ______________ demonstrated his invention. SUCCESS
34. Every day, there are two _________ from Da Nang to Ho Chi Minh city. FLY
35. ______________ , dark clouds appeared and it began to rain. SUDDEN
V. Give the correct form of the verb in brackets.
36. Will you wait a minute while I (look) ____________ through the text ?
37. “ I hear you’ve bought a new house.” - “Yes, I ( move ) __________ in next week”
38. Look at those black clouds. It ( rain) __________
39. The film ( begin) ___________ at 7.30 or 8.00 this evening ?
40. Mai (telephone)____________ you when she comes back.
41. The pens ( produce ) ___________ by Thien Long Company are usually cheap and good.
42. “Do you mind if I sit here ?” – “ I ‘d rather you ( sit ) __________ over there”
43. The price ( become ) __________ more and more expensive these days.
44, + 45. Mr Binh ( know) ______ how to drive a car although he ( not learn) ________ it yet.
VIII. There is a mistake in the four underlined parts of each sentence. Find it by choosing A, B, C or D.
66. Have you ever seen a painting of Picasso yet ?
A B C D
67. “ Do you think anyone saw us ?” she told nervously.
A B C D

27
68. The plays writing by Shakespeare are very popular in the world.
A B C D
69. The employer said that he would give them a two – day trip to Phu Tho next week.
A B C D
70.My sister is studying very hard in order to pass the exam and getting scholarship at university.
A B C D
VII. Write a description of 100-120 words with the title “My holidays”.

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 6
Phòng GD&ĐT Đáp án chấm thi chọn học sinh giỏi huyện lớp 8
NAM TRỰC năm học 2008-2009
Môn thi: Tiếng anh
Thời gian: 90 phút (Không kể thời gian giao đề)
Tổng điểm: 20 ( cụ thể như sau)
Câu I : 4,5 điểm ( Mỗi câu đúng 0,3 đ )
1. too 6. if I had 11. largest
2. since 7. so as 12. traditional
3. telephone 8. will be 13. was
4. to eating 9. will be carried out 14. sounds
5. was crossing 10. watering 15. to eat
Câu II: 2,5 điểm (Mỗi câu đúng 0,25 đ)
1. is 2. went 3. became 4. has been 5. was
6. has written 7. gets 8. has 9. moved 10. live / are now living
Câu III : 3,0 điểm ( Mỗi câu đúng đạt 0,3 đ ):
1. She studies English so as to improve her knowledge.
2. I haven’t gone / been to Ho Chi Minh for 6 years.
3. A visitor asked Lan where the post office was.
4. Would you mind lending me your ruler?
Or : Would you mind if I borrowed your ruler?
5. It took us five hours to get to Lon don.
6. I am going to have my piano tuned tomorrow.
7. Nam is always forgetting his homework.
8. I was given a very nice watch yesterday.
9. We’d rather you didn’t smoke.
10. Toan advised Minh not to believe him.
Câu IV : 2,5 điểm ( Mỗi câu đúng đạt 0,25 đ ):
1. on 2. in 3. from 4. about 5. in
6. for 7. with 8. off 9. atr 10. down
Câu V : 3,0 điểm ( Mỗi câu đúng đạt 0,3 đ ):
1. instructions 6. actress
2. comfortable 7. florist
3. friendly 8. beautiful
4. interesting 9. unsuitable
5. mountainous 10. perormed
Câu VI : 2,5 điểm ( Mỗi đáp án đúng đạt 0,25 đ )
1. b. ivented 6. b. mixed
2. a. from 7. c. made
3. c. cut down 8. d. copies

28
4. d. by 9. b. Replaced
5. a. up 10. serious
Câu VII : 2,0 điểm : Giám khảo căn cứ vào bài viết về kỳ nghỉ của học sinh để chấm, bài viết sử dụng thì quá
khứ là cơ bản.
----- Hết -----
âu I: 0,5 điểm, Mỗi câu đúng đạt 0,1 đ.
1 2 3 4 5
D B A A C
Câu II: 1 điểm, Mỗi câu đúng đạt 0,1 đ.
6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
D A A A D C C C C D
Câu III: 1 điểm, Mỗi câu đúng đạt 0,1 đ.
16 17 18 19 20
At from At/ on since to
21 22 23 24 25
As at from by off
Câu IV: 1 điểm, Mỗi câu đúng đạt 0,1 đ.
26 27 28 29 30
Different pronunciation comfortable performers windy
31 32 33 34 35
Unhealthy childhood successfully flights suddenly
Câu V: 1 điểm, Mỗi câu đúng đạt 0,1 đ.
36. am looking 41. produced
37. am going to move ( am moving) 42. sat
38. is going to rain 43. is becoming
39. Does ...... begin 44. knows
40. will telephone 45. hasn’t learned/ learnt
Câu VI: 1 điểm, Mỗi câu đúng đạt 0,1 đ.
46 47 48 49 50 51 52 53 54 55
A A B D A C A D B A
Câu VII: 2 điểm, Mỗi câu đúng đạt 0,2 đ.
56 57 58 59 60 61 62 63 64 65
Was To Very/as when Up garden with that In more
Câu VIII: 0,5 điểm, Mỗi câu đúng đạt 0,1 đ.
66 67 68 69 70
C D B D C
Câu IX: 1 điểm, Mỗi câu đúng đạt 0,1 đ.
71. It took Peter 3 hours to repair his house
72. People recycle old car tires to make shoes and sandals
73. we didn’t arrive early enough to see the film
74. He asked me if I knew to speak EL
75. We haven’t met each other for 10 years
76. The film was so boring that she fell asleep
77. The furniture was too expensive for me to buy
78. He is tall enough to touch the light

29
79. The weather is so good that they are going for a picnic.
80. He had his car repaired yesterday
Câu X: 1 điểm, Mỗi câu đúng đạt 0,1 đ.
81. Last year I spent a week in My Son and I didn’t want to leave.
82. He is said to be the most intelligent student in the class.
83. It is interesting to have a vacation abroad.
84. The waste paper will be recycled in the local factory.
85. Hoa burnt her hand when she was cooking dinner.
86. Would you mind if I turned on the television?
87. Old car tires are recycled to make shoes and sandals nowadays.
88. I am looking forward to seeing you soon.
89. My daughter dislikes traveling by coach, so we will go by plane.
90. We haven’t seen her since we were on holiday in Ha Long Bay

ĐỀ SỐ 7
phòng GD&ĐT kỳ thi học sinh giỏi cấp huyện
huyện Hiệp hoà năm học 2009 - 2010
môn : Tiếng Anh
đề chính thức Ngày thi : 20/12/2009
Thời gian làm bài : 150 phút
(không kể thời gian giao đề)

(Đề thi này có 05 trang)


(Thí sinh làm bài thi trên tờ giấy thi, không làm bài thi vào bản đề thi,
không được dùng từ điển)

A. Phonetics (10 points)

I. Choose the word (A, B, C, or D) which has the underlined part pronounced differently from the
others in each group. (5points)
1. A. climate B. comic C. hike D. website
2. A. worked B. laughed C. hoped D. naked
3. A. cover B. category C. ancient D. decorate
4. A. erupt B. humor C. UFO D. communicate
5. A. Buddhism B. bomb C. viable D. bulb

II. Choose the word (A, B, C, or D) which has the stress pattern different from that of the other
words. (5points)
1. A. comprise B. depend C. design D. novel
2. A. tropical B. collection C. tendency D. charity
3. A. friendliness B. occasion C. pagoda D. deposit
4. A. importing B. specific C. impolite D. important
5. A. federation B. unpolluted C. disappearing D. profitable

B. Vocabulary and Grammar (40 points)

30
I. Choose the best answer to complete each sentence. (10 points)
1. All the sentences below use “the”, which one is correct?
A. Can you pass the sugar please? B. The crime is a problem in many big cities.
C. The apples are good for you. D. I love the skiing.
2. Our friends have lived in Ho Chi Minh city __________ 2002
A. for B. since C. in D. about
3. He prefers soccer ___________ tennis
A. from B. than C. to D. or
4. If they worked more carefully, they ___________ so many mistakes.
A. won’t make B. don’t make C. wouldn’t make D. didn’t make
5. He __________ to his friend’s party when his parents asked him to go home.
A. goes B. was going C. went D. has gone
6. There’s a strange man behind us. I think_______.
A. we are followed B. we are being followed
C. we are being following D. we are following
7. Which of the following is the strongest advice?
A. You should get a hair-cut. B. If I were you I’d get a hair-cut.
C. You ought to get a hair-cut. D. You really must get a hair-cut.
8. ________ you mind if I use your dictionary?
A. Will B. Do C. Can D. Did
9. Mr.Vo Van Kiet, ______ was our former Prime Minister, was born in Vinh Long.
A. that B. whose C. who D. whom
10. All that rubbish will have to be _____ at once.
A. get rid of B. got rid of C. got rid D. getting rid of

II. Give the correct form of the verbs in the brackets to complete the passage: (10 points)
1. My friend was (make)____________ (pay) ______________ back the book.
2. Hardly he (take) ____________ up the book when the phone (ring) ________.
3. Can you imagine what I (come)___________ across when I (roll)__________ up the carpet
yesterday?
4. If she wins the prize, it (be) _________________ because she (write) _____________ very well.
5. He resented (ask) _________ (wait) __________. He had expected the minister to see him at once.

III. Give the correct form of the word in brackets to complete each sentence. (10 points)
1. A lot of toys encourage children’s ___________________. (imagine)
2. The factory has provided cheaper ___________________ lately. (produce)
3. Burning coal is an ___________ way of heating a house. Gas is much cheaper. (economy)
4. According to some scientists the earth is losing its outer atmosphere because of ______ . (pollute)
5. She has one of the biggest art ________________________ in Britain. (collect)
6. ________________ has caused many so-called man-made disasters. (forest)
7. ____________ often walk through the streets shouting or singing about something they sell. (cry)
8. Gas and oil ____________________ always increases in cold weather. (consume)
9. The police are interested in the sudden _________________ of the valuable painting. (appear)
10. He claimed that his _______________________ had caused him to become a criminal. (bring up)

31
IV. Match a beginning in column A with the most suitable ending in column B to make a
meaningful sentence or a conversation. (5 points)
A B
1. I must get back to work, a. That’s right, I am
2. Hello. You must be Maryam. b. which is the capital city of California.
3. Andrew is flying to Sacramento, c. we will have no fresh water to use.
4. Do you know that you can only live d. otherwise I’ll get the sack.
without water for four days?
5. If we pollute the water, e. It depends on where you are and what you
are doing, surely?

V. Each of the following sentence has four words or phrases underlined. The four underlined parts
of the sentence are marked A, B, C, D. You are to identify the one underlined word or phrase that
should be corrected or rewritten. (5 points)

1. Preserving natural resources mean reserving them for our future.


A B C D
2. Despite of the increase in air fares, most people still prefer to travel by plane.
A B C D
3. Regardless of your teaching method, the objective of any conversation class should be
A B
for students to practice speaking words.
C D
4. The injured man was taken to the hospital.
A B C D
5. In order for one to achieve the desired results in this experiment, it is necessary that
he work as fastly as possible.
A B C D

C. Reading (30 points)

I. The reading is followed by several questions about it. There are four possible answers (A, B, C or
D) for each question. Choose the best answer. (15 points)
Benjamin Franklin
Few people can embody the spirit of early America as much as Benjamin Franklin. He lived
through almost the whole of the eighteenth century, being born six years after it began, and dying ten
years before it ended. In this time he saw the American colonies grow from tiny settlements into a nation,
and he also contributed much to the development of the new state.
At the age of 17 Franklin ran away to Philadelphia. He had already received some training as a
printer’s apprentice, and this helped him seven years later, with his first publication, the Pennsylvania
Gazette. He also received a contract to do government printing work, which helped him to rise from his
poor background to become a successful entrepreneur. Some of his experience in business was shared in
his famous Poor Richard’s Almanak, which established his reputation throughout the American colonies.
In another of his works, the Autobiography, which was written toward the end of his life, he shows the
same quiet common sense.

32
He was deeply interested in science and natural history, and his experiments with electricity and
lightning led directly to the invention of the lightning rod. He was also interested in improving the
conditions of his fellow men. He was involved in a number of projects in his native Philadelphia, including
the setting up of a library, a university, a philosophical society, and - because he was a pragmatic man - a
fire prevention service. In 1753 he became Postmaster-General of the colonies. Through this experience
he began to develop the idea that the colonies of North America should be a single nation. Later, he went
to London to try to persuade the British government to change the conditions, especially the taxes, that
later led the American colonists into rebellion.
Whatever Benjamin Franklin’s personal feelings about the rebellion of the American states, he
worked hard to make it succeed. As ambassador to France, he encouraged the French to help George
Washington. After the war he attended the American constitutional congress. This was his last
contribution, for he died later that year. He is still fondly remembered by Americans as one of the creators
of the United States.

1. What is a good description for this text?


A. An autobiography of Benjamin Franklin. B. The life of Benjamin Franklin
C. The works of Benjamin Franklin. D. Franklin and American Independence.
2. When was Benjamin Franklin born?
A. 1806 B. 1794 C. 1717 D. 1706
3. Which of these happened first?
A. Franklin trains as a printer. B. Franklin runs away to Philadelphia.
C. The American colonies rebel. D. Franklin starts his first publication.
4. What was Poor Richard’s Almanak about?
A. Franklin’s reputation. B. How to succeed in business.
C. How to do government printing. D. The text does not say.
5. In which countries did Franklin live?
A. England and France. B. Philadelphia and England.
C. London and America. D. England, America and France.

II. Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only one word in each
space. There is an example at the beginning (0) . (15 points)
SAVING THE TIGER
In 1973, when the tiger appeared to (0) be facing extinction, the World Wide Fund for Nature and
(1) _____Indian Government agreed to set (2) ______ “Operation Tiger”- a campaign (3) ______ save
this threatened creature. They started by creating nine special parks (4) _____that tigers could live in
safety. The first was at Ranthambhore, a region (5) _____ was quickly turning into a desert (6) _____ too
much of the grass was being eaten by the local people’s cattle. At the time there (7) ______ just fourteen
tigers left there. The government had to clear twelve small villages, which mean moving nearly 1,000
people and 10,000 cattle so the land (8) ______ be handed back to nature.
Today, Ranthambhore is a very different place, with grass tall (9) _____ for tigers to hide in, and
there are now at (10) ______ forty of them (11) _____ the park, wandering freely about. Other animals
have also benefited. For example, there are many (12) _____ deer and monkeys than before. The people
(13) _______were moved are now living in better conditions. They live in new villages away (14) _____
the tiger park, with schools, temples and fresh water supplies. There are now sixteen such tiger parks in
India and the animals’ future looks (15) ______little safer.

33
D. Writing (20points)
I. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the sentence printed before it,
begin with the given word(s) or phrase. (10 points)
1.You should review your lessons for the exam.
It’s time_______________________________________________________________
2. That man used to work with me when I lived in New York.
That’s ________________________________________________________________
3. What a pity they close the shops at lunch-time.
I wish ________________________________________________________________
4. We like ice-cream but we don’t have it everyday.
Although _____________________________________________________________
5. When did you start working in that factory?
How long _____________________________________________________________
6. Oil was slowly covering the sand of the beach.
The sand________________________________________________________________
7. “Where is the station car-park?” Mrs. Smith asked.
Mrs. Smith asked _________________________________________________________
8. He was sorry he hadn’t said goodbye to her at the airport.
He regretted _____________________________________________________________
9. I advise you not to buy that car.
If ______________________________________________________________________
10. Why don’t you ask her yourself?
I suggest that _____________________________________________________________

II. Make full sentences based on given cues. (10 points)


1. If you/ not go / the party /I /go / either.
2. Unless/ I / have/ quiet room/ I / not/ able /do / work.
3. nurse/ kind enough/ help him/ walk
4. He/ rather spend/ holidays/ a farm/ seaside
5. I/ return/ visit/ Japan. It/ wonderful trip.

------------------------- The end ---------------------------


(Cán bộ coi thi không giải thích gì thêm)

Họ và tên thí sinh: ...................................................... Số báo danh: .......................

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 7
Hướng dẫn chấm
A. Phonetics (Tổng số: 10 điểm)

34
I. Choose the word (A, B, C, or D) which has the underlined part pronounced differently from the
others in each group: 05 điểm, mỗi câu đúng 01 điểm

1B 2D 3C 4A 5B

II. Choose the word (A, B, C, or D) which has the stress pattern different from that of the other
words: 05 điểm, mỗi câu đúng 01 điểm

1D 2B 3A 4C 5D

B. Vocabulary and Grammar (tổng số: 40 điểm)


I. Choose the best answer to complete each sentence: 10 điểm, mỗi câu đúng 01 điểm

1A 2B 3C 4C 5B 6B 7D 8B 9C 10B

II. Give the correct form of the verb in brackets to completes each sentence: 10 điểm, mỗi động từ
chia đúng được 01 điểm.

1. made-to pay 2. had he taken- rang 3. came- was rolling


4. will be- writes 5. being asked- to wait

III. Give the correct form of the word in brackets to complete each sentence: 10 điểm, mỗi từ viết
đúng được 01 điểm, nếu viết từ đúng mà không có “s” thì từ đó không được tính điểm.

1. imagination 2. products
3. uneconomical/ uneconomic 4. pollution
5. collections 6. Deforestation
7. Criers 8. consumption
9. disappearance/ re-appearance 10. upbringing

IV. For each sentence, match a beginning in column A with the most suitable ending in column B
to make a meaningful sentence or a conversation: 05 điểm, mỗi câu đúng được 01 điểm.
1d 2a 3b 4e 5c

V. Each of the following sentence has four words or phrases underlined. The four underlined
parts of the sentence are marked A, B, C, D. You are to identify the one underlined word or
phrase that should be corrected or rewritten: 05 điểm, mỗi câu đúng được 01 điểm.

1B 2A 3D 4D 5C

C. Reading (Tổng số: 30 điểm)


I. The reading is followed by several questions about it. There are four possible answers (A, B, C
or D) for each questions. Choose the best answer: 15 điểm, mỗi câu đúng được 03 điểm.

1B 2D 3A 4B 5D

35
II. Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only one word in
each space. There is an example at the beginning (0): 15 điểm, mỗi từ đúng được 01 điểm.

1.the 2. up 3. to
4. so 5. that/which 6. since/ as/ because/ for
7. were 8. might/ could 9. enough
10. least 11. in 12. more
13. who/that 14. from 15. a

D. Writing (tổng số: 20 điểm)


I. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the sentence printed before it,
begin with the given word(s) or phrase: 10 điểm, mỗi câu viết đúng được 01 điểm.

1. (It’s time) you reviewed your lessons for the exam.


2. (That’s) the man who used to work with me when I lived in New York.
3. (I wish) they would open the shops at lunch time.
Or: (I wish) they wouldn’t close the shops at lunch time.
4. (Although) we like ice-cream, we don’t have it every day.
5. (How long) have you been working in that factory?
6. (The sand) of the beach was being slowly covered by oil.
7. (Mrs. Smith asked) (me) where the station car-park was.
8. (He regretted) not saying/having said goodbye to her at the airport.
9. (If) I were you, I wouldn’t buy that car.
10. (I suggest that) you (should) ask her yourself.

II. Make full sentences based on given cues: 10 điểm, mỗi câu đúng được 02 điểm.

1. If you don’t go to the party I won’t go either.


2. Unless I have a quiet room, I will not/ won’t be able to do my work/ any work.
3. The nurse is/ was kind enough to help him (to) walk.
4. He would rather spend his holidays on a farm than at the seaside.
5. I have (just) returned from a visit to Japan. It was a wonderful trip.
___________________________________________________
Tổng số điểm: 100

The End

ĐỀ SỐ 8
PHÒNG GD – ĐT ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI NĂM HỌC 2009 – 2010
Môn : Tiếng Anh 8
ĐỀ CHÍNH THỨC Thời gian : 120 phút ( không kể thời gian giao bài )
Chú ý : Thí sinh làm bài vào tờ giấy này ( Đề thi này gồm 4 trang )

36
Điểm của bài thi
Họ, tên và chữ ký giám khảo : sè ph¸ch
Bằng số ............................ Giám khảo 1: ........................................
Bằng chữ:..................... Giám khảo 2 : .......................................

I- Find the word whose underlined part is pronounced diffirent from the
others . (1p)
1- a. sun b. fun c. pull d. hunt
2- a. tie b. sit c.bit d. hit
3- a. cave b. have c. slave d.behave
4- a. bull b. pull c. dull d. full
5- a. do b. go c. so d. no
1- 2- 3- 4- 5-
II- Choose the right words or phrases to fill in the blanks. (2.5 p)
1- My brother is studying hard ......................... pass the exam.
A. for B. in order to C. so to D. so that
2- We have studied ................... seven o'clock.
A. for B. at C. since D. to
3- He was born in England. English is his .................................
A. mother tongue B. first language
C. foreign language D. A and B are correct
4- It's dangerous .......................... in this river.
A. swim B. to swim C. swimming D. swam
5- It is the ........................... as ours
A. same B. most C. much D. more
6- How long have you ....................... her ?
A. know B. knowed C. known D. knew
7- My father used ...................... me to school.
A. took B. taking C. to take D. take
8- Would you mind ................... the windows ?
A. to open B. opening C. open D. opened
9- The man ....................... next to me was very nervous.
A. sits B. is sitting C. sitting D. sit

10- This is the first time I ..................... this film.

37
A. am seeing B. saw C. see D. have seen
1- 2- 3- 4- 5-
6- 7- 8- 9- 10-
III- Complete the sentences, use the correct form or tense of the verbs in the brackets. (2.5p)
1- Would you mind if I (smoke) ?
....................................................................................................................................
2- I don't enjoy (laugh) at by other people.
....................................................................................................................................
3- He (live) in this city since 2000.
....................................................................................................................................
4- Most of the NOKIA mobile phones (sell) in this shop are imported from China.
....................................................................................................................................
5- The children (play) when It started to rain.
....................................................................................................................................
IV- Finish each of the incomplete sentences below in such a way that it has the same meaning as
the sentence above it. (2.5p)
1- The last time I saw her was in 2005.
 I haven't ..................................................................................................................
2- He is writing a book on biology.
 A book on biology .................................................................................................
3- A new bridge is going to be built next year.
 They are .................................................................................................................
4- He said: "I can't find my umbrella"
 He said ................................................................................................................
5- I asked him if he liked coffee.
I said ......................................................................................................................
V- Correct the mistake in the sentences. (2p) (thÝ sinh ph¶i viÕt l¹i c¶ c©u)
1- They didn't let me to go.
...................................................................................................................................
2- She failed her examination like her friend did.
....................................................................................................................................
3- I buy a new house if I have enough money.
....................................................................................................................................
4- He has learnt Chinese enough to study in China.
....................................................................................................................................
5- Nobody have used this house for a long time.

38
....................................................................................................................................
6- His garden isn't as large than mine.
....................................................................................................................................
7- We haven't talked to your sister since a long time.
....................................................................................................................................
8- There are much than eighty stores in the mall.
....................................................................................................................................
VI- Give the correct forms of the words in parentheses. (2.5p)
1- English is an ........................... and important subject. (interest)
2- My country is rich in ............................. resources. (nature)
3- My father can read ..................... without glasses. (good)
4- We had an interesting ........................... about football. (discuss)
5- During his .......................... the family lived in Cornwall. (child)
6- It's ........................ to cross the avenue. (danger)
7- Could you give me some.........................? (inform)
8- Are you a ...................... or are you living here ? (tour)
9- The shoes were nice, but they were ............................... (comfort)
10- Surface mail is much ............................... than airmail.(cheap)
1. 2. 3. 4. 5.
6 7. 8. 9. 10.
VII- Fill in each blank with a suitable preposition. (2.5p)
1- I am interested ....................... reading books.
2- She is tired ........................ living in the city.
3- This restaurant is famous ....................... Chinese food.
4- The ambulance will be there ...................... a bout 5 minutes.
5- Bobby started school ....................... the age of five.
6- I am very keen ......................... music.
7- I am going there ..................... plane.
8- Peter was very familiar ........................ planting potatoes.
9- Some thing's wrong .................. my back, doctor.
10- They treated me ......................... a heard problem.
1- 2- 3- 4- 5-
6- 7- 8- 9- 10-
VIII- Complete the passage with the suitable words. (2p)
Many ...1... believe that life on a farm is very quiet and easy, but ......2... is very hard, I myself
have ...3... on a farm for nearly twenty years and I know what farm work ....4... You must get up early...5..

39
the chickens and the cows, water the flowers, vegetables, do a ..6.. of gardening and then .....7... in the
fields. But my aunt likes this way of life and ...8... do all her children.
1- 2- 3- 4-
5- 6- 7- 8-
IX- Write complete sentences with the words given.
1- How long / it / take you / get / school ?
....................................................................................................................................
2- He / not interested / buy / new / house.
....................................................................................................................................
3- It / difficult / start / look / Job / his age.
....................................................................................................................................
4- I / bored / doing / same thing / day after day.
....................................................................................................................................
5- Marie Curie / born / Poland / 1867
....................................................................................................................................
________________________________
ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 8

đáp án chấm học sinh giỏi môn tiếng anh 8


Năm học : 2009- 2010

I- Find the word whose underlined part is pronounced diffirent from the
others . (1p)
1- c. pull 2-a. tie 3- b. have 4-c.dull 5- a.do
Mỗi đáp án đúng được 0,2 đ
II- Choose the right words or phrases to fill in the blanks. (2.5 p)
1- B 2- C 3- D 4- B 5- A
6- C 7- C 8- B 9- C 10- D
Mỗi đáp án đúng được 0,25 đ

III- Complete the sentences, use the correct form or tense of the verbs in the brackets. (2.5p)
1- smoked 2- being laughed 3- has lived
4- sold 5-were playing
Mỗi đáp án đúng được 0,5 đ

40
IV- Finish each of the incomplete sentences below in such a way that it has the same meaning as
the sentence above it. (2.5p)
1- ..............seen her since 2005.
2- ..............is being written by him.
3- .............. going to be build a new bridge next year.
4- ..............(that) he couldn't find his umbrella.
5- ..............to him : " Do you like coffee ? "
Mỗi đáp án đúng được 0,5 đ

V- Correct the mistake in the sentences. (2p)


1- They didn't let me go.
2- She failed her examination as her friend did.
3- I will buy a new house if I have enough money.
4- He has learnt enough Chinese to study in China.
5- Nobody has used this house for a long time.
6- His garden isn't as large as mine.
7- We haven't talked to your sister for a long time.
8- There are more than eighty stores in the mall.

Mỗi đáp án đúng được 0,25 đ

VI- Give the correct forms of the words in parentheses. (2.5p)


1-interesting 2-natural 3- well 4- discussion 5- childhood
6- dangerous 7- information 8- tourist 9- uncomfortable 10- cheaper
Mỗi đáp án đúng được 0,25 đ

VII- Fill in each blank with a suitable preposition. (2.5p)


1-in 2- of 3- for 4- in 5- at
6- on 7- by 8- with 9- with 10- for
Mỗi đáp án đúng được 0,25 đ

VIII- Complete the passage with the suitable words. (2p)


1- people 2- It 3- lived 4- is
5- feed 6- lot 7- work 8- so
Mỗi đáp án đúng được 0,25 đ

41
IX- Write complete sentences with the words given. (2.5p)
1- How long does it take you to get to (the) school ?
2-He is not interested in buying a new house.
3-It is difficult to start looking for a job at his age.
4- I am / was bored with doing the same thing day after day.
5- Marie Curie was born in Porland in 1867.
Mỗi đáp án đúng được 0,5 đ
Chú ý : điểm toàn bài làm tròn đến 0,25

ĐỀ SỐ 9
TRƯỜNG THCS ĐỊNH BÌNH ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI T.A LỚP 8
************ ******************
I. Choose the word in each group that has the underlined part pronounced differently from the
rest:
1. A.read B.beat C.bread D.heat
2. A.put B.but C.peanut D.shut
3. A.what B.hat C.cat D.fat
II. Pick out the word whose main stressed syllable is different from the
rest:
1. A.native B.revive C.relative D.sensitive
2. A.disjuntionB.solution C.instruction D.station
III.Choose the best words or phrases to complete the sentences below
1.Television..................very popular since the 1950s.
A.is B.was C.has been D.have been
2.- "Who sings best in your school?" - "Minh............."
A.sings B.is C.has D.does
3.Please ask them .......................in this area.
A.don't smoke B.not smoking C.not to smoke D.to not smoke
4.Let's go to the museum, ................?
A.will you B.shall we C.do we D.don't you
5.He though much of his childhood.............. he lived with his family in the country.
A.that B.where C.when D.which
6.It is the largest ship I......................
A.Has seen B.saw C.have ever seen D.seen
7.Students are looking forward to................on holiday.
A.go B.going C,went D.have gone
8.His grandfather died.......................the age of 90.
A.in B.of C.on D.at
9.Drinking and smoking will do great harm..............people's health.
A.to B.for C.with D.in
10.Lomonosov was not....................a great scientist but also a very talented poem.
A.fairly B.merely C.hardly D.scarely
11.His parents never allowed him.............
A.to smoking B.smoking C.to smoke D.smoked

42
12.School children always object to ...................uniform.
A.wearing B.wear C.have worn D.wore
13.Wine is made...............rice.
A.of B.from C.in D.with
14.Let your name....................in the sheet of paper
A.to be written B.be written C.write D.being written
15.He was offered the job.................he had no experience.
A.even though B.dispite C.while D.however
16.If only he............accept some help with the work instead of trying to do it alone.
A.will B.may C.would D.were
17.He always....................
A.avoids to meet me B.avoiding to meet me
C.avoids meeting me D.to avoid meeting me
18.After a month, Hoa got used to......................in her new school.
A.study B.studying C.studied D.is studying
19.He likes.....................him "sir"
A.to call B.calling C.to be called D.to be calling
20.He has his sister.......................his homework.
A.to do B.do C.doing D.done
IV.Complete the sentences using the correct form of the word in bracket.
1.He drives very carefully. He is a very..................driver. (CARE)
2.My brother and Trung like...................movie very much. (ACT)
3.Although he tried his best to do it, he was............. (SUCCESS)
4.This stadium looks larger. It has been.................. (LARGE)
5.Lan fell off the bike, but her.................were not serious. (INJURE)
6.You must read the following....................precaution carefully. (SAFE)
7.We watch the news everyday because it's very................. (INFORM)
8.He's always telling lies. He's a .............. (LIE)
9.Nowadays, scouting is popular.................. (WORLD)
10.Nam likes helping the other, he's a....................person. (HELP)
V.Choose the best word to complete the passage below.
Most people think......(1)........computers are very modern inventions, products of our new
technological age. But actually the idea for a computer had been worked out over 2 centuries ago by a
man ........(2)...........Charles Babbage. Babbge was born ............(3)..........1791 and grew..........(4)...........to
be a billiant mathematican. He.........(5)...........up plans for serveral calculating machines which he called
"engines". But despite the fact that he .........(6)...........building some of these, he never finished any of
them. Over the years, people have argued.......(7)........ his machines would ever work. Recently, however,
the Science Museum in London has finished building engine based ..........(8)...... of the Babbage's designs.
..............(9)..........has taken 6 years to complete and more than 4 thousand parts have been specially made.
Whether it works or not, the machine will...............(10)......... on show at a special exhibition in the
Science Museum to remind people of Babbage's work.
1. A.of B.from C.in D.up
2. A.known B.called C. recognized D. written
3. A.about B.around C.in D.at
4. A.down B.up C.along D.across
5. A.wrote B.drew C.took D.made

43
6. A.wanted B.started C.made D.missed
7. A.until B.though C.why D.whether
8. A.on B.off C.in D.out
9. A.He B.One C.It D.They
10. A.come B.be C.take D.carry
VI.Read the passage and choose the best answer.
"Let's have a picnic lunch in the countryside." This is easy to say nice to think about. You imagine
a beautiful green field with a big tree in the middle which gives some shade from the sun. All around is
lovely scenery and in the distance you can see the cows quietly eating the grass. After a meal of delicious
sandwiches and raw fruit you can imagine lying in the warm sun then as darkness comes. You strap uy
your basket and drive happily home.
But it doesn't always happen like this. You must not forget that flies also like raw food, that green
fields are sometimes damp fields, that rain may follow the sun that peaceful cows may be unfriendly bull.
1.What is easy to say and nice to think about?
A. “Let’s have a picnic lunch in the countryside” is.
B. “Let’s have a picnic lunch in the mountain” is.
C. “Let’s have a picnic lunch in the green fields” is.
D. “Let’s have a picnic lunch in the city” is.
2.Where, in your imagine, is the big tree?
A.It’s in the middle of a beach.
B. It’s in the middle of a hill.
C. It’s in the middle of a beautiful stadium.
D. It’s in the middle of a beautiful green field.
3.What can you imagine doing after meal?
A.We can imagine lying in the darkness.
B. We can imagine lying in the warm sun.
C. We can imagine lying in the badroom.
D. We can imagine lying in the hotel.
4.What also likes raw fruit?
A.Dogs also do.
B.Lions also do.
C.Flies also do.
D.Chicken also do.
5.What may follow the sun?
A.The earth may follow the sun.
B. The rain may follow the sun.
C. The cows may follow the sun.
D. people may follow the sun.
VII.Rewrite each sentence so that the meaning stays the same.
1.I last wore that shirt in May.
=> I haven't..................................................................................................................
2.We have met each other for ages.
=> It's...........................................................................................................................
3.Travelling by air is much more expensive than travelling by train.
=>Travelling by train...................................................................................................
4.Why isn't this TV working?

44
=>What........................................................................................................................
5.When is John and Mary's wedding?
=>When are.................................................................................................................
6.Most people can understand him when he speaks English.
=>He can make............................................................................................................
7.She needs to study harder.
=>She doesn't...............................................................................................................
8.We can't afford to buy this car.
=>The car.....................................................................................................................
VIII.Use the prompt words to make a sentence.
1.These exercises/too difficult/ students/do/without/mistakes.
2.I/not see/Mai/since/we/leave/school.

The end!
Composed by Nguyen Van Hoang(Dinhbinh secondary school)

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 9
BÀI THI MÔN TIẾNG ANH LỚP 8
(Thời gian: 90')
I. Choose the word in each group that has the underlined part pronounced differently from the
rest:
1.C 2.A 3.A
II. Pick out the word whose main stressed syllable is different from the
rest:
1.B 2.D
III.Choose the best words or phrases to complete the sentences below
1.C 2.D 3.C 4.B 5.C 6.C 7.B
8.D 9.A 10.B 11.C 12.A 13.B 14.B
15.B 16.C 17.C 18.B 19.C
20.B
IV.Complete the sentences using the correct form of the word in bracket.
1.careful 2.action 3.unsuccessful 4.enlarged
5.injuries 6.safety 7.informative 8.liar
9.worldwide 10.helpful
V.Choose the best word to complete the passage below.
1.A 2.B 3.C 4.B
5.B 6.B 7.D 8.A
9.C 10.B
VI.Read the passage and choose the best answer.
1.A 2.D 3.B 4.C 5.B
VII.Rewrite each sentence so that the meaning stays the same.
1.I haven't worn that shirt since May.
2.It's a long time since we last met each other.

45
3.Travelling by train is much cheaper than travelling by air.
4.What happens with this TV?
is wrong with this TV?
5.When are John and Mary going to get married?
6.He can make people understand him when he speaks English.
7.She doesn't study hard enough.
8.The car is too expensive for me to buy.
VIII.Use the prompt words to make a sentence.
1.These exercises are too difficult for students to do without mistakes.
2.I have not seen Mai since we left school.

The end!
ĐỀ SỐ 10
ĐỀ VÔ ĐỊCH ANH 8 LẦN 3
Năm học 2007-2008

I.Choose one word whose underlined part is pronounced differently from


the others

1. a. notice b. grow c. ghost d. lost


2. a. casual b. material c. champagne d. campus
3. a. deny b. deposit c. benefit d. respond.
4. a. hike b. shrine c. widely d. opinion
5. a. furious b. purpose c. surf d. turn.

II. Choose the best answer, circle the letter a, b, c or d

1. The baby’s getting…………..everyday.


a. more big b. bigger c. bigger and bigger d. more and more big
2. English…………at the meeting.
a. speak b. speaks c. is speaking d. is spoken
3. These flowers......................
a. smell good b. smells good c. smell well d. smells well
4. She ………..getting up early now.
a. didn’t use to b. is used to c. is using to d. used to
5. Did you put ..................... sugar in my coffee?
a. many b. a few c. so many d. much
6. Do you know……………… yesterday?
a. if did they arrive b. if they arrive
c. if did they arrived d. if they arrived
7. If you are tired, you should………..a break.
a. make b. do c. take d. go
8. Beef is my......................food.

46
a. preferable b. favorable c. favorite d. likeable
9. I’m looking......................to hearing from you.
a. at b. after c. over d. forward
10. She..............a cake when the telephone rang.
a. makes b. make c. has make d. was making
11. I’ve known him ..........................I left school.
a. when b. before c. until d. since
12. He has left his book here on.........................so that you can read it.
a. design b. intention c. purpose d. meaning
13. What would you........................me to do for you?
a. want b. hope c. wish d. have
14. After retiring, my father will spend his........................on an expensive holiday.
a. dollars b. accounts c. savings d. cheques
15. We can’t go wrong if we.........the instructions.
a. follow b. keep c.take d. guide

III. Read the text below. Use the word given at the end of each line to form a word that fits in the
space in the same line.
Example: (0) impossible

These days it is(o)………….......................to open a newspaper without POSSIBLE


reading about the damage we are doing to the environment.
The earth is being(1)………….....................and the future looks bad. THREAT
What can each of us do?
We cannot clean up our(2)…………......................rivers and seas overnight. POLLUTION
Nor can we stop the(3)……………...................of plants and animals. But APPEAR
we can stop adding to the problem while(4)………………................. .......... SCIENCE
search for answers, and laws are passed in nature’s(5)……………............... DEFEND
It may not be easy to change your lifestyle(6)…………….................., but COMPLETE
some steps are easy to take: cut down the amount of(7)………….................. DRIVE
you do or use as little plastic as possible. It is also easy to save energy,
which also reduces(8)…………….................bills. We must all make HOUSE
a personal (9)……………................... to work for the future of our planet if DECIDE
we want to (10)…………....................a better world for our grand- children. SURE

III. Put the verbs in brackets into the correct tense or form.

Dentists can do a lot(0)....to improve...(improve) your teeth. They can straighten your teeth
by(1).....................................(put) wires on them. These wires(2)....................................(push) the
roots of the teeth the right way. The best time for (3)..............................(do) this is while the
teeth(4).............................(grow). A lot of dentists, however, prefer not(5).............................(start)
doing this before a child(6)………………(be) at least eight. Sometimes a dentist

47
even(7)……………...........….(use) elastic bands(8).........................(make) a tooth straight.
Sometimes(9)...............................(pull) tooth out can prevent the other teeth
from(10)............................(grow) too close to one another.

IV. Fill in an appropriate word in each blank.


Kipling was the first writer........ (1)..... expressed the faith and national pride. He was.......(2)...... in
Bombay India.........(3)..... 1865 and was taken .....(4)..... England to .....(5).... educated at the .....(6).... of
6. But at the age of 17 he returned ......(7)...... India and became a journalist. ........(8)..... this time
he.....(9).... a great amount of prose and portry. After wards he returned to England and travelled in Japan
and America. He received the 1907 Nobel ....(10)... for literature and died in 1936 while he was working
on his autbiographical notes.

V. Read the passage and choose the best answer.


After inventing dynamite, Swedish-born Alfred Nobel became a very rich man. However, he
foresaw its universally destructive powers too late. Nobel preferred not to be remembered as the inventor
of dynamite, so in 1895, just two weeks before his death, he created a fund to be used for awarding prizes
to people who had made worthwhile contributions to mankind. Originally there were five awards:
literature, physics, chemistry, medicine and peace. Economics was added in 1968, just sixty-seven years
after the first awards ceremony. Nobel's original legacy of nine million dollars was invested, and the
interest on this sum is used for the awards which vary from $30,000 to $125,000.
Every year on December 10, the anniversary of Nobel's death, the awards (gold medal, illuminated
diploma, and money) are presented to the winners. Sometimes politics plays an important role in the
judges' decisions. Americans have won numerous science awards, but relatively few literature prizes. No
awards were presented from 1940 to 1942 at the beginning of World War II Some people have won two
prizes, but this is rare; others have shared their prizes.
1. When did the first award ceremony take place7
A. 1895 B . 1901 C. 1962 D. 1968
2. Why was the Nobel prize established?
A. To recognise worthwhile contributions to humanity.
B. To resolve political differences.
C. To honour the inventor of dynamite.
D. To spend money.
3. In which area have Americans received the most awards?
A. Literature B. Peace C. Economics D. Science
4. Which of the following statements is not true?
A. Awards vary in monetary value.
B. Ceremonies are held on December 10 to commemorate Nobel's invention.
C. Politics can play an important role in selecting the winners.
D. A few individuals have won two awards.

48
5. In how many fields are the prizes bestowed?
A. 2 B. 5 C. 6 D. 10

VI. Write a new sentence as similar in meaning a possible to the original sentence
1. John missed the lecture because he came very late
If John ............................................................................................
2. He could not afford to buy the car
The car............................................................................................
3. You will not be accepted if you don’t finish your home work
Unless.............................................................................................
4. I had to spend the whole evening finishing the test
It.....................................................................................................
5. Weather conditions influence most people’s lives.
Most people’s lives........................................................................

VII. Make meaningfull sentences based on given hints

1. My friend / live / next door / enjoy / read / book / very / much


2. He / prefer / fiction book / non – fiction book.
3. He / start / collect / book / he school / boy.
4. He / spend / a lot of money / book /years now
5. He hope / he / have / own library.
Keys
I : 5 điểm , mỗi phần chọn đúng cho 01 điểm
1.d 2.b 3.c 4.d 5.a
II. 15 điểm , mỗi phần chọn đúng cho 01 điểm
1. c 2.d 3.a 4.b 5.d 6.d 7.c 8.c
9.d 10.d 11.d 12.c 13.a 14.c 15.a
III. 10 điểm , mỗi phần chọn đúng cho 01 điểm
1. THREATENED
2. POLLUTED
3. APPEARANCE
4. SCIENTIST
5. DEFENESTRATION
6. COMPLETELY
7. DRIVING
8. HOUSE
9.DECIDEDNESS
10. ENSURE
IV. 10 điểm , mỗi phần chọn đúng cho 01 điểm
1. putting
2. will push
3. doing
4. are being grown
5. to start
6. is

49
7. uses
8. to make
9. pulling
10. being grown / growing
V. . 10 điểm , mỗi phần chọn đúng cho 01 điểm
1.was 2.born 3. in 4. to 5. be 6.age
7.to 8. by 9. was 10. prize

VI. . 10 điểm , mỗi phần chọn đúng cho 02 điểm


1.B 2.A 3.D 4.B 5.C
VII.
Câu VI : 5 điểm , mỗi câu viết lại đúng cho 01 điểm
1. If John hadn’t come late , He’d not have missed the lecture
had come ealier , he’d have attended the lecture
2. The car was too expensive for him to buy
3. Unless you finish your work , you will not be accepted.
4. It took me the whole evening to finish this test
5. Most peole’s lives are influenced by weather conditions
Câu VII : 5 điểm , mỗi câu đúng cho 01 điểm
1. My friend who lives / living next door enjoys reading books very much
2. He prefers fiction books to non- fiction books
3. He started collecting books when he was a school boy
4. He has spent a lot money buying books for years now.
5. He hopes he’ll have own library.

ĐỀ SỐ 11
PHONG GD VÀ ĐÀO TẠO Đề thi chọn HSG tỉnh cấp THCS LỚP 8
Năm học: 2012 - 2013
Môn: Tiếng Anh
Thời gian làm bài: 150 phút (Không kể thời gian giao đề)
(Đề thi cú 06 trang)

Lưu ý: → Thí sinh không sử dụng bất kể tài liệu nào, kể cả từ điển.
→ Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi, ghi câu trả lời vào các ô cho sẵn ở cuối các
phần.
→ Riêng phần trắc nghiệm thí sinh chỉ ghi đáp án A, B, C hoặc D vào ô cho sẵn.
→ Giám thị không giải thích gì thêm.

Section 1: Vocabulary, Grammar and Phonetics (5pt)


I. Choose the correct answers in A, B, C or D to complete each sentence (1pt)

50
1. Bob hasn’t ……… his mind yet.
A. made B. gone C. used to D. found
2. Everyone has to follow this way to get into the fair, ………?
A. do they B. don’t they C. doesn’t she D. doesn’t he
3. We spent half a year _____ this hotel.
A. to build B. built C. with building D. building
4. She is bored _____ getting up early.
A. with B. in C. of D. to
5. Would you like me to get you something to drink? - ______
A. That would be nice B. No, I’m sorry C. That’s too bad D. My pleasure
6. English is the _____ language on one- fifth of the land area of the world.
A. office B. official C. officer D. officially
7. It's an hour since he ......... , so he must be at the office now.
A. has left B. left C. was leaving D. is leaving
8. 14. I usually go to work by bus, but ________ and then I use my motorbike.
A. again B. Once C. now D. ever
9. Of my parents, my father is _________________.
A. the stricter B. the strictest C. stricter D. strict
10. "What can I get for you?". ______________ .
A. All right B. I'm afraid not C. I hope so D. Yes, please

Your answers:
1. 3. 5. 7. 9.
2. 4. 6. 8. 10.

II. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others. (1pt)
1. A. think B. healthy C. thus D. ethnic
2. A. discussion B. revision C. attention D. admission
3. A. cease B. chase C. increase D. raise
4. A. although B. enough C. laugh D. cough
5. A. mute B. junior C. music D. humor
6. A. who B. where C. which D. when
7. A. send B. tent C. rely D. tend
8. A. lock B. shock C. block D. program
9. A. talked B. passed C. dialed D. stopped
10. A. comb B. climb C. dumb D. blond

Your answers:

51
1. 3. 5. 7. 9.
2. 4. 6. 8. 10.

III. Put the correct verb forms of the verb in brackets. (1pt)
1. "Do you mind if I sit here?" - "I'd rather you (sit)...................... over there."
2. There (be) ………….. no rain here for 6 months.
3. He spoke to me as if he (be) ………… my father.
4. By the time we (stop) …………, we had driven six hundred miles.
5. The price ( become ) ................... more and more expensive these days.
6. Pupils are made (work)……………… hard at this school.
7. It’s ten years since I last (see) ………… her.
8. Don’t forget (lock) ………… the door before going to bed.
9. The pens ( produce ).............. by Thien Long Company are usually cheap and good.
10. The film (begin) ......................at 7.30 or 8.00?

Your answers:
1. 5. 9.
2. 6. 10.
3. 7.
4. 8.

IV. Fill the blanks with the right form of the CAPITAL words provided in the right column (1pt).
1. Their children have quite _____________ characters. DIFFERENCE
2. What is the correct ______________of this word? PRONOUNCE
3. He didn’t win the championship, so he felt very _____________ . hope
4. She is one of the greatest _______ to appear in this theater. PERFORM
5. My house is on the top of a hill. It’s very ____ there in the fall. WIND
6. It is ___________ to eat too much sugar and fatty food. HEALTH
7. Many rural areas in Viet Nam have been __________ in the last few years. urban
8. Bell ______________ demonstrated his invention. SUCCESS
9. Every day, there are two ____ from Da Nang to Ho Chi Minh city. FLY
10. There are a lot of _______________ in the competition. contest

Your answers:

1. 5. 9.
2. 6. 10.
3. 7.
4. 8.

52
V. Choose the underlined words or phrases that are not corect in standard written English. Find
and correct it. (2pts)
1. Lan seemed happily when she received her aunt’s letter.
A B C D
2. My brother didn’t have money enough to buy the dictionary he liked
A B C D
3. We should put the coffee table among the armchair and the couch.
A B C D
4. The driver of the car was serious injured in the accident.
A B C D
5. Everyone was exciting as the prince wanted to choose his wife from the village.
A B C D
6. He gets up early in order reviewing lessons before school.
A B C D
7. All the students are looking forward to spend their free time relaxing in the sun this summer.
A B C D
8. I agree that we ought be good students at school and good children at home
A B C D
9. Be careful when you cross a busy street. Look out with cars and trucks.
A B C D
10. Is she accustomed to doing her homework by her?
A B C D

Your answers:
1. ................ -> .............................. 6. .................. -> ................
2. .............. -> ...................... 7. ...................-> ................
3. ................ -> ..................... 8. ...................-> ................
4. .................-> ...................... 9. ...................-> .................
5. ............... -> ................... 10. .................-> ...............

Section 2: Reading (2pts)

I. Read the passage and choose the correct answer in A, B, C or D. (1 pt)


Flood in Dorchester
…… (1) ... six o’clock yesterday evening, the River Thames burst its banks and flooded a wide
area. By nine o’clock the floods had reached the town of Dorchester. The main street was soon …… (2).....
3 feet of water. Fire engines arrived quickly to pump away the water, but heavy rain made their job very
……… (3) ..... .
Mrs Rose Willow, a ……… (4)......... nearly 80 years old, and living alone in her cottage, was
trapped upstairs ……… (5)........ three hours. Finally, firemen were able to rescue her with ladders and a
small ……… (6).......... “My cat, Tibbles, stayed with me all the time”, said Mrs Willow. “She ………
(7)......... me a lot. She sat with me so I didn’t feel afraid”.

53
The rain has finally stopped, the river level is falling and the weather forecast is good, ……… (8)
...........the floods have done a great deal of damage. “Luckily, nobody was …… (9) ......or injured”, Chief
Fire Office Hawkins …… (10) .......reporters, “but it will take a long time to clear up the mess”.
1. A. In B. To C. At D. Until
2. A. over B. under C. through D. between
3. A. easy B. difficult C. quick D. clear
4. A. girl B. man C. lady D. child
5. A. for B. during C. while D. through
6. A. ship B. boat C. car D. bicycle
7. A. worried B. frightened C. bored D. helped
8. A. but B. also C. therefore D. so
9. A. burnt B. cut C. scratched D. drowned
10. A. said B. asked C. told D. spoke

Your answers:

1. 5. 9.
2. 6. 10.
3. 7.
4. 8.

II. Read the text and choose one suitable word to fill in the blank. (1 pt)
Foreign English language teachers for schools inVietnam

has to is teaching cover teacher


more and high decided

Vietnam ...(1)... well on its way to integrate with the world and for that reason emphasis on English
language skills ...(2)... become very essential.
Recently, the City Department of Education and Training ...(3)... to recruit foreign native English
speakers to teach in elementary, middle and ...(4)... schools in Vietnam.
The policy calls for social contributions to improve English language ...(5)... from primary schools to
senior high schools by employing only foreign native English teachers. Each student will chip in
VND120,000 ($5.8) a month to ...(6)... the $35 an hour salary of the foreign ...(7)... .
Compared ...(8).... traditional English teaching methodology, it is better that thousands of students in the
City have a chance of practicing listening ...(9)... speaking skills with native English speakers, who create
a ...(10)...exciting atmosphere in classrooms for students.

Your answers:

54
1. 5. 9.
2. 6. 10.
3. 7.
4. 8.

Section 3: Writing (3 pts)


I. Rewrite the following sentences using the words provided in such a way that they mean the same
as the original sentences. (2 pt)
1. Couldn’t you find a better hotel?
Is this ……………………………………………………………………………………
2. I haven’t seen that man here before.
This is …………………………………………………………………………………...
3. Old car tires are recycled to make shoes and sandals.
People ........................................................................................................................
4. The coffee is so hot that I can’t drink it.
The coffee is too ...............................................................................................................
5. Somebody repaired his car yesterday.
He had..........................................................................................................................
6. It was thought that the painting had been destroyed.
The painting …………………………………………………………………………….
7. Our house is going to be rebuilt by a local firm.
We are …………………………………………………………………………………..
8. I can’t buy the tickets. They are too expensive.
The tickets ………………………………………………………………………………
9. Peter spent three hours repainting his house.
It ...................................................................................................................................
10. Leave now or you will miss the train.
Unless …………………………………………………………………………………...
II. Use the suggestions to make the meaningful sentences. (1pt)
1. information / bringing / entertainment / also / is / only / but / TV / not / .
............................................................................................................................................
2. village / the / definitely / better / Life / the / changing / is / for / in / .
............................................................................................................................................
3. look for / more money / Farmers / when / family / often / other work / their / need / they / for / .
..............................................................................................................................................
4. people / still / a week / work / in / Many / days / the countryside / seven / .
..............................................................................................................................................
5. back / in / months / going / England / They / two / are / .
.............................................................................................................................................
The end

55
ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 11
Phòng GD&ĐT hướng dẫn chấm
Đề thi chọn HSG tỉnh cấp THCS LỚP 8
Năm học: 2012 - 2013
Môn: Tiếng Anh
Thời gian làm bài: 150 phút (Không kể thời gian giao đề)
(Đề thi có 06 trang)

Section 1: Vocabulary, Grammar and Phonetics


I. (1 điểm): Mỗi câu chọn đúng cho 0,1 điểm.
1. A 3. D 5. A 7. B 9. C
2. B 4. A 6. B 8. C 10. D

II. (1 điểm): Mỗi câu chọn đúng cho 0,1 điểm.


1. C 3. D 5. B 7. C 9. C
2. B 4. A 6. A 8. D 10. D
III. (1 điểm): Mỗi câu chọn đúng cho 0,1 điểm.
1. sat 5. is becoming 9. produced
2. has been 6. to work 10. does .... begin
3. were 7. saw
4. stopped 8. to lock
IV. (1 điểm): Mỗi từ biến đổi đúng cho 0,1 điểm.
1. different 5. windy 9. flights
2. pronunciation 6. unhealthy 10. contestants
3. hopeless 7. urbanized
4. performers 8. successfully
V. (1điểm): Mỗi câu tìm và sửa lại đúng cho 0,1 điểm.
Your answers:
1. .......B...... -> happy 6. ......C.......-> to review
2. .......B..... -> enough money 7. .......C.......-> to spending
3. ..... .C...... -> between 8. .......B..........-> ought to be
4. .......B........-> seriously 9. .......C.........-> for
5. .......A...... -> excited 10. .....D..........-> herself
Section 2: Reading (2pts)
I. (1 điểm): Mỗi câu chọn đúng cho 0,1 điểm.
1. C 3. B 5. A 7. D 9. D

2. B 4. C 6. B 8. A 10. C

56
II. (1 điểm): Mỗi câu chọn đúng cho 0,1 điểm.
1. is 5. teaching 9. and
2. has 6. cover 10. more
3. decided 7. teacher
4. high 8. to
Section 3: Writing (3pts)Rewrite sentences. Mỗi câu viết đúng cho 0,2 điểm.
1. Is this the best hotel you could (can) find?
2. This is the first time I have seen that man here.
3. People recycle old car tires to make shoes and sandals.
4. The coffee is too hot for me to drink.
5. He had my car repaired yesterday.
6. The painting was thought to have been destroyed.
7. We are going to have our house rebuilt by a local firm.
(We are going to have a local firm rebuild our house)
8. The tickets are too expensive for me to buy.
9. It took Peter 3 hours to repair his house
10. Unless you leave now, you will miss the train.
II. Use the suggestions to make the meaningful sentences. (1pt)
Mỗi câu viết đúng cho 0,2 điểm.
1. information / bringing / entertainment / also / is / only / but / TV / not / .
TV is bringing not only informationbut also entertainment.
2. village / the / definitely / better / Life / the / changing / is / for / in / .
Life in the village is definitely changing for the better.
3. look for / more money / Farmers / when / family / often / other work / their / need / they / for / .
.Farmers often look for other work when they need more money for their family.
4. people / still / a week / work / in / Many / days / the countryside / seven / .
Many people in the countryside still work seven days a week.
5. back / in / months / going / England / They / two / are / .
They are going back to England in two months.

The end

ĐỀ SỐ 12
Phßng gi¸o dôc tiªn l·ng §Ò thi KH¶O S¸T häc sinh giái
Tr-êng thcs thÞ trÊn tl M«n thi: TiÕng Anh 8
§Ò chÝnh thøc Thêi gian:150 phót(Kh«ng kÓ thêi gian giao ®Ò)
§Ò 1
I-Choose the words that has the underline pronounced differently from the others. Identify your
answer by writing the corresponding word or phrase on your answer paper.

57
1.A. though B. enough C. cough D. rough
2.A. chair B. cheap C. chorus D. child
3.A. missed B. closed C. called D. planned
4.A. fat B. any C. gas D. hat
5.A physics B. basic C. sailor D. subject
II- Choose one word that has a different stress position from the others. Identify your answer
by writing the corresponding word or phrase on your answer paper.
6.A. scissors B. object C. wardrobe D. transmit
7.A. comfortable B. commercial C. generous D. demonstrate
8.A. experiment B. assistant C. sociable D. equipment
9.A. advice B. beauty C. picture D. postcard
10.A. theater B. career C. cinema D. gallery
III- Choose from the four options given (marked A,B,C or D) one best answer to complete each
of the following sentences. Identify your answer by writing the corresponding word or phrase
on your answer paper.
11. David’s school ………….. is very bad this term.
A. report B. period C. day D. semester
12. People go to a …………….. to look at the famous works of art.
A. stadium B. gallery C. theater D. fair
13. I’d like to go ……………. very much.
A. camp B. to camp C. a camp D. camping
14. Hoa is reading short stories …………. Jack London.
A. of B. from C. by D. with
15. John ………….. Susan to go out with him but her parents didn’t let her out.
A. insisted B. suggested C. invited D. helped
16. This book is ……………. that I try to read it from beginning to end at one time.
A. so interesting B. so interested C. such interesting D. too interesting
17. “Let it be” is a famous song ……………. . It is one of the best works by this band.
A. singing by the Beatles B. was sung by the Beatles
C. sung by the Beatles D. sang by the Beatles
18. He ………… the train ticket at home.
A. took B. put C. brought D. left
19. She was ………….. of watching television.
A. interested B. tired C. tiring D. pleased
20. My mother ………….. me that I should wake up earlier.
A. told to B. said C. was told D. said to
21. Our teacher asked us ……………. in class.
A. not to talk B. to not talk C. no talk D. without talking
22. Peter broke his leg when he fell ………….. his bike.
A. in B. on C. off D. of
23. You should …………… your lesson before the examination.
A. read B. look C. revise D. study

58
24. Hung is …………… do the crossword puzzles.
A. intelligent enough to B. intelligent enough
C. enough intelligent D. enough intelligent to
25. Her math result is …………….. than her English result.
A. bad B. bader C. worse D. well
26. His father is very proud ……………… him.
A. of B. with C. on D. about
27. Yesterday I came …………. your brother when I was going to school.
A. of B. to C. about D. across
28. Students should work …………. to make their parents happy.
A. hard B. hardly C. in hard way D. more hardly
29. Keep all dangerous things out of children’s …………. .
A. hands B. place C. reach D. head
30. When I was young, I used ……………. on a farm.
A. to live B. live C. to living D. living
IV- Supply the correct form of the word in Capital letters for each gap in the following
sentences. Identify your answer by writing the corresponding word or phrase on your answer
paper.
31. This coffee is too ................... to drink. heat
32. I can’t tell the …………… between the twins. differ
33. A fairy appeared and…………changed Miss Tam’s rags into beautiful clothes. magic
34. He drove ………… and he had an accident. care
35. I feel so ................. that I’m going to bed. sleep
36. Why was his lecture so .................... ?. bore
37. How many ................. are there in a year in Vietnam ?. celebrate
38. ................. have warned the local people of the disaster. science
V- Read the following passage and choose the best answer for each gap. Identify your answer
by writing the corresponding word or phrase on your answer paper.
These days most people, especially young girls, like(39)…….slim. Our grandparent’s tastes were
different(40)……ours but nowadays(41)……seems to enjoy(42)…….fat people. The only thing(43)
……is wrong with this is what a(44)…….said to me the other days: “I don’t mind (45)……..these
foods if they will help me(46)………weight but why do they taste so awful ?” The
reason(47)…….this is that the manufacturers have to include a lot of vitamins to satisfy the law, so
the only sensible advice I could give my friend was “Eat normal food, but (48)………less.”
39.A. to looked B. to look C. they look D. look
40.A. from B. of C. as D. with
41.A. anymore B. none C. everyone D. no one
42.A. to look at B. looking C. looking at D. to look
43.A. it B. that C. what D. who
44.A.friend of mine B. my friend C. friend of me D. friend of my
45.A. to eat B. eat C. eating D. the eating
46.A. gain B. put on C. loose D. lose

59
47.A. of B. why C. for D. that
48.A. eat B. to eat C. eating D. be eating
VI- Read the following passage, then answer questions 50-53. After each question there are four
options marked A,B,C or D. Choose the correct answer by writing down its corresponding letter
A,B,C or D on your answer sheet.
It is five o’clock in the evening when Rene Wagner come home from work. She walks into
the living room and looks at her three children. They are 14,13 and 9 years old. They are watching
TV. The living room is a mess. There are dirty socks on the floor and cookies on the sofa. Games
and toys are everywhere. Rene is angry, “This place is a mess” she tells her children, “I can’t work
all day and then do housework all evening. I’m not going to do housework!” Rene doesn’t do
housework. She doesn’t clean or wash dishes. She doesn’t wash clothes, either. Every evening she
sits on the sofa and watches TV.
After two weeks, every plate, fork and glass in the house is dirty. All the children’s clothes are
dirty. Every garbage basket is full. The house is a mess.
Then, one day Rene comes home from work and gets a big surprise. The kitchen is clean.
The children clean the kitchen !
The next day, the living room is clean, and the children are washing their clothes. Rene tells
the children “OK, I’ll do the housework again. But you have to help me.”
Now Rene and her three children do the housework together. Then they all sit on the sofa and
watch TV !
49. When Rene came home from work, she found the house ……………. .
A. clean and dirty B. dirty and tidy C. dirty and untidy D. clean but untidy
50. Rene told her children ………………….. .
A. to do the housework B. she couldn’t do housework
C. not to do housework D. she wouldn’t do housework
51. Two weeks later, the house was ……………… .
A. very clean B. a mess C. tidy D. rather dirty
52. Some days later, the house was clean again because ……………………. .
A. she couldn’t let it that way B. her children did housework.
C. her children didn’t do housework. D. she did housework again.
53. Now Rene does housework again because …………………. .
A. her children help her. B. they can watch TV together.
C. her children wash their clothes. D. her children don’t do it.
VII- Complete the second sentence so that it has similar meaning to the first one.
54. The movie was very bad. I couldn’t see it.
- The movie was not …………………………………………….. .
55. “Shut the door but don’t lock it”, he said to us.
- He told ………………………………………………………. .
56. The garage is going to repair our car next week.
We are going ...................................................................
57. In spite of his intelligence, he doesn’t do well at school.
- Although ……………………………………………………………….. .

60
58. You must see the headmaster.
- You’ve …………………………………………………………………. .
59.Remember to check your flight numbers.
Don’t ...............................................................................
60.It was such bad news that Helen burst into tears.
The news ........................................................................
VIII- Use the suggested words and phrases to make a full sentence.
61. Those buses / not going / airport / neither / taxis.
62. You / not / want / sell / house last year ?
63. He / stop / smoke / save / money .
64. My brother / not drive / carefully / I.
65. It / difficult / prevent / people / park here.
THE END
Good luck for you!

ĐÁP ÁN VÀ H-íng dÉn chÊm ĐỀ SỐ 12


Môn: Tiếng Anh 8
I. (2,5 ®iÓm). Mçi c©u ®óng cho 0,5 ®iÓm.
1. A 2. C 3. A 4. C 5. A
II. (2,5 ®iÓm). Mçi c©u ®óng cho 0,5 ®iÓm.
6. B 7. B 8. C 9. A 10. B
III. (10 ®iÓm). Mçi c©u ®óng cho 0,5 ®iÓm.
11. A 16. A 21. A 26. A
12. B 17. C 22. C 27. D
13. D 18. D 23. C 28. A
14. A 19. B 24. A 29. C
15. C 20. D 25. C 30. A
IV. (8 ®iÓm). Mçi c©u ®óng cho 1 ®iÓm
31. hot 32. difference 33. magician 34. carelessly
35. sleepy 36. boring 37. celebrations 38. scientists
V. (10 ®iÓm). Mçi c©u ®óng cho 1 ®iÓm
39. B 40. A 41. C 42. C 43. B
44. A 45. C 46. C 47. A 48. A
VI. (5 ®iÓm). Mçi c©u ®óng cho 1 ®iÓm
49. C 50. D 51. B 52. B 53. A
VII. (7 ®iÓm). Mçi c©u ®óng cho 1 ®iÓm
54. The movie was not good enough to me to see
55. He told us to shut the door but not to lock it
56. We are going to have our car repaired next week.
57. Although he is intelligent, he doesn’t do well at work.
58. You’ve to see the headmaster.
59. Don’t forget to check your flight numbers.

61
60. The new was so bad that Helen burst into tears.

VIII. (5 ®iÓm). Mçi c©u ®óng cho 1 ®iÓm


61. Those buses are not going to the airport and neither are taxis.
62. Didn’t you want to sell the house last year ?
63. He stops smoking to save money
64. My brother doesn’t drive carefully as I do.
65. It is difficult to prevent people from parking here.

Chó ý:
- Tæng toµn bµi: 50 ®iÓm : 5 = 10 ®iÓm ( Lµm trßn ®Õn 0,5 )
- C©u: VII, VIII nÕu häc sinh cã c¸ch lµm kh¸c ®óng th× vÉn cho
®iÓm tèi ®a

ĐỀ SỐ 13
UBND huyện Cao Lãnh Kỳ thi Học sinh giỏi lớp 8 Cấp huyện
PHÒNG GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO Môn: Tiếng Anh
_____
Đề chính thức______ Thời gian: 150 phút (không kể thời gian phát đề)
Họ và tên: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Trường . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
SBD Giám thị 1 Giám thị 2 Mã phách

---------------------------------------------------------------------------------------------
Điểm Giám khảo 1 Giám khảo 2 Mã phách

I) Three words have the same vowel sound one word doesn’t. Which one is it? (0) is an example for you. (1,5ms)
0) a-cat b-cat ©-that d-hate
1) a-book b-look c-floor d-cook
2) a-nine b-fine c-kind d-thing
3) a-set b-between c-get d-met
4) a-husband b-busy c-must d-bus
5) a-do b-go c-so d-no

II) Choose the correct answer for each sentence. (0) is an example for you (3ms)
0) My mother believes that my brother is __________ than me.
a) good b) gooder © better d) best
1) They’re getting married _____________ the end of June.
a) on b) in c) at d) during
2) I’m sorry but you have to cook dinner _____________
a) alone you b) himself c) yourself d) on you
3) You use a _______________ to cook rice.
a) steamer b) rice cooker c) saucepan d) frying pan
4) Looks! Nam has become ________________.
a) to be tall and taller. b) to be taller and taller.

62
c) tall and taller d) taller and taller.
5) Because he didn’t like the first pair of trousers, he asked for ____________.
a) the other ones b) other trousers
c) an other trousers d) an other pair
6) If a patient can’t walk, he can use _____________ to move around.
a) an eye chart b) a stretcher c) a wheelchair d) a scale
7) Would you mind _______ in the front seat of the taxi, Mark?
a) to sit b) sit c) to sitting d) sitting
8) Lan is ________ and she has a flower shop in Hanoi.
---------------------------------------------------------------------------------------------
a) a flower seller b) a florist c) a flower girl d) a flower lady
9) The family _____________ when the mailman came.
a) was sleeping b) is sleeping c) has slept d) have slept
10) Paul is said __________ the brightest student in class.
a) was b) being c) to be d) he was

III) Complete the following sentences with an appropriate form of the word in brackets. (0) is an example for you. (3ms)
0) They have all been absolutely (wonder) wonderful!
1) I don’t like that film. It’s very (bore) __________________.
2) Ho Chi Minh City is (large) _________________ city in Vietnam.
3) They boy fell asleep during (perform) __________________.
4) They waited for his (habit) _______________ response.
5) The male birds are more (colour) _________________ than the females.
6) Every pupil was very (excite ______________ about the holiday.
7) His parents are very proud of his (succeed) _______________.
8) David Beckham is my (favour) ______________.
9) I don’t know how you (celebration) ______________ your birthday.
10) Some people feel that towns are too (noise) ______________ for them to live in.

IV) Rewrite the following sentences without changing the meaning. (0) is an example for you. (3ms)
0) Tom wrote that letter.
- That letter was written by Tom.
1) Is this bladder mended by Mr Green.
- Does Mr Green ___________________________________________
2) That girl is very intelligent.
- What ________________________!
3)This living-room isn’t as big as that kitchen.
- That kitchen ______________________________________________
4) Khanh said “You ought to take a break, Huy”
- Khanh advised ____________________________________________
5) We’ve never met such a famous singer before.
- It’s the first time ___________________________________________
6) Her hair is long and black.
- She has __________________________________________________

V) Do as directed in parentheses. (0) is an example for you. (3ms)


0) I (go) to Dalat 2 years ago. (Supply the correct verb form)
- I went to Dalat 2 years ago.
1) The weather was fine. We could go camping. (Combine into one sentence using “enough . . . . . . . . to”)
- _______________________________________________________________________________
2) Everyone stopped (laugh) when we (come). (Supply the correct verb form)
- _______________________________________________________________________________
3) He gave him back the money last Sunday. (Change into the passive voice)
- _______________________________________________________________________________
4) Putting the knives __________ an electrical socket is dangerous. (Fill in the blank with the suitable preposition)
5) Jeans can’t be worn at work. (Change into active voice)

63
- _______________________________________________________________________________
6) The boy said to the girl “Did you go out last night?”. (Change into reported speech)
- _______________________________________________________________________________

VI) Complete the following sentences based on the given cues. (0) is an example for you. (1,5ms)
0) get up / six o’clock / I / often / at.
- I often get up at six o’clock.
1) you / mind / the west lake / telling / would / us / about ?
- _______________________________________________________________________________
2) could / I / visit / someday / wish / I
- _______________________________________________________________________________
3) My brother / in central Vietnam / was / 1972 / in / born
- _______________________________________________________________________________
4) Se you / to / I am / how glad / again !
- _______________________________________________________________________________
5) A parting meeting / have / before leaving / you’d better
- _______________________________________________________________________________
VII) Read the article and choose the best answer. (0) is an example for you (3ms)
TRAVELLING IN THE LAKE DISTRICT
The Lake District is very popular (0) ___________ holidays all year round. Roads leading into the area have been
improved in (1) ___________ years. Inside the area itself, however, many roads are (2) _____________ and winding with
steep hills and it may not be safe to drive (3) ____________ roads like this when they are (4) _______________ in ice. For the
mountain walker a word of warning – every season visitors (5) ______________ lost or are injured and (6) _____________ to
be rescued by the Mountain Rescue teams. This kind of problem can be (7) __________________ by following a few simple
rules. When exploring the mountains, wear warm clothing, sensible boots, take a map, compass and whistle and a small (8)
_________________ of food. Don’t go (9) ______________ alone and always tell someone where you (10) __________ to go
to.
0) a-to b-with © for d-as for
1) a-recent b-next c-last d-close
2) a-thin b-slim c-narrow d-shallow
3) a-along b-above c-by d-in
4) a-wrapped b-covered c-drowned d-filled
5) a-have b-be c-make d-get
6) a-must b-should c-need d-ought
7) a-encouraged b-prevented c-arranged d-organised
8) a-quantity b-weight c-length d-limit
9) a-for b-by c-with d-off
10) a-look b-seem c-plan d-know

VIII) Read the following passage and choose the best answer: (2ms)
Computing is now at the same stage as printing was when the first printing presses were used. Before printing presses
were invented, only rich people like kings and dukes could afford to buy books. Often these people were unable to read and
hadn’t enough time to learn. In any case, the books were so big that it was difficult for anyone to relax with a book as we do
today. They wanted booked because they were expensive and there was something magical about them. Only a few people
were able to write, and it took an extremely long time to write a book. Monks and other people who could write said ordinary
people could not learn to read.
The position with computers is very similar today. A few years ago, computers were very large and expensive. Business
managers and rich people ordered them but they didn’t know how to use them. In many countries, however, the situation has
now completely changed. Lots of people not only own microcomputer but also know how to use them.
Questions:
1) What happened before printing presses were invented?
- _______________________________________________________________________________________
2) Why were books wanted before printing presses were invented?
- _______________________________________________________________________________________
3) What is common feature of a book and a computer?
- _______________________________________________________________________________________

64
4) What situation has thoroughly changed nowadays?
- _______________________________________________________________________________________
_____
THE END_____

ĐÁP ÁN VÀ HƯỚNG DẪN CHẤM MÔN TIẾNG ANH 8


ĐỀ SỐ 13
I) Mỗi câu đúng 0,3đ
1-c 2-d 3-b 4-d 5-a
II) Mỗi câu đúng 0,3đ
1-c 2-c 3b 4-d 5-a
6-c 7-d 8-b 9-a 10-c
III) Mỗi câu đúng 0,3đ
1-boring 2-the largest 3-performance 4-dicussion
5-colourful 6-excited 8-success 8-favourite
9-celebration 10-noisy
IV) Mỗi câu đúng 0,5đ
1) Does Mr Green mend this bladder?
2) What an intelligent girl!
3) That kitchen is bigger than this living-room.
4) Khanh advised Huy to take a break.
5) It’s the first time we met such a famous singer.
6) She has long black hair.
V) Mỗi câu đúng 0,5đ
1) The weather was fine enough for us to go camping.
2) . . . . . . laughing . . . . . . . came
3) He was given the money back last Sunday.
4) into
5) They can’t wear jeans at work.
6) The boy asked the girl if she had gone out the night before.
VI) Mỗi câu đúng 0,3đ
1) Would you mind telling us about the west lake?
2) I wish I could visit Hue someday.
3) My brother was born in central Vietnam in 1972.
4) How glad I am to see you again!
5) You’d better have a parting meeting before leaving.
VII) Mỗi câu đúng 0,3đ
1-a 2-c 3-a 4-b 5-d
6-d 7-b 8-a 9-d 10-c
VIII) Mỗi câu đúng 0,5đ.
1) Only kings and dukes had enough money to buy books.
2) Because books were expensive and magical.
3) They were large and expensive at first
4) A person who buys a computer knows how to use it.

ĐỀ SỐ 14
Đề kiểm định chất lượng học sinh giỏi
Môn: Tiếng Anh 8
Thời gian làm bài: 120 phút
Bài I: Tìm từ có cách đọc khác ở phần gạch chân trong mỗi câu sau (2 điểm)

65
1) A. honest B. hour C. honor D. huour
2) A. deaf B. beat C. lead D. teach
3) A. there B. thank C. youth A. thirsty
4) A. fund B. upset C. tutor D. rug
5) A. safe B. mall C. nature D. face
6) A. option B. information C. quention D. invitation
7) A. choos B. chemistry C. character D. child
8) A. invited B. liked C. ended D. wanted
9) notice B. grow C. ghost D. lost
10) like B. wide C. oponion D. file
Bài II: Chia động từ trong ngoặc(3 điểm).
1. Yester day, I (1. spend) ……………… two hours (2. do)………… the homeword.
2. The thiefs (3. catch)…………….. when the (4. leave)………….. the bank.
3. Two hors ago, Mrs Brown (5. have)………… Alice (6. take)……….. her son to the school.
4. How many times you (7. be)………… to Ho Chi Minh City?
5. The moon (8. move)……………… around th earth.
6. Next summer, my parents wil let me (9. visit)…………….. my grand father.
7. How about (10. go)……………… to the zoo?
Bài III: Điền một giới từ thích hợp vào chỗ trống(2 điểm).
1. She went out the room………………….. saying a word.
2. The life in the countryside is changing…………. Better.
3. She was born……………… 2 o’clock …………….. 18 th July.
4. Mary is thinking……………… importing fowers………….. China.
5. They are traveling……………….. the airport…………….. a bus.
6. I am afraid………………. Ghost.
7. The fight………………... deforestation is very important.
Bài IV. Cho dạng đúng của từ trong ngoặc (3 điểm).
1. Ha Long Bay is in………………… VietNam (north).
2. The wild animals are being…………………..(appear).
3. I couldn’t find any………………. between the tow picture (different).
4. She is a ……………… she sells flowers at a shop in Canada (flower).
5. Long put…………… on that towel to stop the bleeding (press).
6. The question isn’t good. It’s ………….. to ask (import).
7. His father soon died of a ……………… heart (break).
8. Don’t let the child go out because it’s……………. (wind).
9. I am going to have a……………… check-up next Monday (medicine).
10. The knife is ……………… it can cut everything (use).
Bài V : Chọn đáp án đúng .(2 điểm)

66
1. I finish ………….. the book and went to bed.
A. read B. to read C. reading D. reads
2. That man can tell us where …………….
A. does John live B. is John living C. John lives D. John live
3. …………… clothes do you prefer, T- shirt or pullover?
A. Which B. What C. Where D. How
4. Can you …………… your paper with you when I come there, please?
A. collect B. bring C. get D. take
5. Smoking is harmful …………….. your health.
A. on B. for D. about C. to
6. Do you find anything …………….. there?
A. interested B. useful C. bored D. easily
7. Ann is very busy these days. She has …………… free time.
A. a little B. few C. a few D. little
8. It’s raining very ……………
A.wet B. badly C. hard D. firmly
9. A new shoppig is ……………. In my neighborhood today.
A. being opened B. opened C. opening D. be opened
10. The stolen machines were ………………. a lot of money.
A. valued B. cost C. price D. worth
Bài VI : Viết lại các câu sau theo gợi ý không làm thay đổi nghĩa của câu. ( 4 điểm)
11. Has anyone asked you for your opinions?/ Nam said that………………………
12. I had a dog once, but I don’t have anymore./ I ………………………………….
13. The water was so cold that the children couldn’t swim in it./ The water………..
14. “ Eat more and more vegetables” the doctor said./ The doctor told……………..
15. To live on your salary must be hard./ It ………………………………………….
16. Tom is the best player in the team./ No one in the team …………………………
17. It’s interesting to read this book./ This book ……………………………………
18. I spend half an hour traveling to work by motorbike everyday./ It takes………...
19. Peter said he wasn’t feeling well then./ Peter said “I ……………………………”
20. A boy was injured in the accident, he is now in the hospital./ The boy ………...
Bài VII : Tìm và sửa lỗi sai trong đoạn văn sau đây.(2 điểm)
In a modern life today, the work of the farm is less hard because he is helped a lot by machines. That mean nore food is
produced and less labour and less work hours are spent. He also has more free time for intertain and more things such as a big
house, motorbike, television. Her life is getting better and good day by day. His children go to school. Before they finish
school, they are sent to universityes.The farmer still have to work hardly but his life is much improved.
Bài VIII : Đọc đoạn văn sau đó trả lời các câu hỏi sau (2 điểm)
Most types of paper can be recycled. Newspapers have been recycled profitably for decades and recycling of other paper is
growing.It’s important to know what you are buying in a paper product, for that reason virtually all paper products should be

67
marked with the percentage and tupe of recycled content. Just saying “recycle paper” isn’t enough. “Recycled paper” can
mean anything from 100% true recycled paper to 1% re- manufactured ends of large paper rolls. “Post- consumer” mean the
paper that you and I return to recycling centers.
 Questions :
5. Can newspapers be recycled?.
6. Why should all paper products be marked with the percentage and tupe of?
7. Are all recycled paper products the same?
8. What does “Post- consumer” mean?

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 14
Bài I: Mỗi câu đúng được 0,2 điểm.
1-D 3-A 5-B 7-D 9-C
2-A 4-C 6-C 8-B 10-F
Bài II: Mỗi động từ chia đúng được 0,3 điểm.
(1) spent (3) were caught (5) had (7) have – been (9) visit
(2) doing (4) were leaving (6) take (8) moves (10) going
Bài III:(2 điểm)Mỗi giới từ đúng được 0,2 điểm).
1. without 3. at – on 5. to / in 7. against
2. for 4. of / about – from 6. of
Bài V: (2 điểm).Mỗi đáp án đúng được 0,3 điểm.
1.C 2.C 3.A 4.B. 5.D
6.B 7.D 8.C 9.C 10.D
Bài VI : (4 điểm) Mỗi câu viết đúng được 0,4 điểm.
11. Have you been asked for your opinion?.
12. I used to have a dog.
13. The water wasn’t warm enough for the children to swim in.
14. The doctor told me to eat more and more vegetables.
15. It must be hard to live on your salary.
16. No one in the team plays as well as Tom.
17. this book is interesting to be read.
18. It takes me half an hour to travel to work by motorbike everyday.
19. Peter said “I am not feeling well now”.
20. The boy injured in the accident is now in the hospital.
Bài VII :(2 điểm) Mỗi lỗi sai tìm và sửa đúng được 0,2 diểm.
1. farm ->farmer 6. good-> better
2. mean-> means 7. Berofe-> After
3. work-> working 8. universityes-> universities
4. entertain-> entertainment 9. have-> has
5. Her-> His 10. hardly-> hard
Bài VIII:(2 điểm)Mỗi câu trả lời đúng được 0,5 điểm.
5. Yes, they can.
6. To help consumers know what they are buying in a paper product.
7. No, they aren’t.
8. “Post- consumer” means the paper that you and I return to recycling centers.

68
ĐỀ SỐ 15
TRƯỜNG THCS NGHĨA ĐẠO ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI
Họ và tên :……………… Môn : Tiếng Anh 8
I- Find the word whose underlined part is pronounced diffirent from the others .
1- a. sun b. fun c. pull d. hunt
2- a. tie b. sit c. bit d. hit
3- a. cave b. have c. slave d. behave
4- a. bull b. pull c. dull d. full
5- a. do b. go c. so d. no
6- a. hotel b. photo c. move d. pagoda
7- a. needed b. visited c.played d. planted
8- a. my b. curly c. library d.lucky
II- Choose A,B,Cor D to complete the following sentences.
1- My brother is studying hard ........ pass the exam.( A. for B. in order to C. so to D. so that )
2- We have studied ........... seven o'clock.( A. for B. at C. since D. to)
3- He was born in England. English is his .................................
A. mother tongue B. first language C. foreign language D. A and B are correct
4- It's dangerous ...........in this river.( A. swim B. to swim C. swimming D. swam )
5- .............. to America yet ?( A. Were you B. Have you ever been C. Were you been D.
Are you )
6- The boy was .......... by the dog.( A. bite B. bit C. bited D. bitten)
7- My father used .......... me to school.( A. took B. taking C. to take D. take)
8- Would you mind .........for a few minutes?( A. to wait B. waiting C. wait D. be waiting)
III- Complete the sentences, use the correct form of the words in the brackets.
1- Would you mind if I (smoke)……………………….
2- Surface mail is much (cheap)……………………….. than airmail.
3- He (live)……………………….. in this city since 2000.
4- The man (sit)……………………. next to me was very nervous.
5- The children (play)……………….... when it started to rain.
6- We (learn)………………………… French grammar at the moment.
7- Could you give me some (inform)…………………………?
8-Mr Hung told me (tell)………………….... him the truth.
9- My fater can read (good)………………….... without glasses.
10- Nam must (do)…………………. the homework himself.
IV-Underline and correct the mistake in the sentences.
1- They didn't let me to go.

69
………………………………………………………………………………………
2- When John is four, he came to London with his parents.
.....................................................................................................................................
3- How long have you living here ?
.....................................................................................................................................
4- They are going to school by foot.
.....................................................................................................................................
5- Do you mind if I smoking in the room ?
.....................................................................................................................................
6- His garden isn't as large than mine.
.....................................................................................................................................
7- We haven't talked to your sister since a long time.
......................................................................................................................................
8- There are much than eighty stores in the mall.
......................................................................................................................................
9- The toys keeping in the box are worth 30 dollars.
......................................................................................................................................
10- This school is different mine.
......................................................................................................................................
V- Fill in each blank with a suitable preposition.
1- I am interested ....................... reading books.
2- She is tired ........................ living in the city.
3- This restaurant is famous ....................... Chinese food.
4- The ambulance will be there ...................... a bout 5 minutes.
5- Bobby started school ....................... the age of five.
6- I am very keen ......................... music.
7- Na got up late this morning because her alarm clock didn’t go .....................
8- I’m looking forward ........................ seeing in June.
9- Could I help you .................. your bag?
10- They are traveling to the airport......................... a bus.
VI- Complete the passage with the suitable words.
Learning a language is, in some way, like (1) _________ how to fly or play the piano. There (2)
____________ important differences, but there is a very important similarity. It is this: learning how to
do such things needs lots (3) ___________ practice. It is never simply to “know” something. You must
be able to “do” things with what (4) ___________ know. For example, it is not enough simply to read a
book on (5) ___________ to fly an aeroplane. A (6) ___________ can give you lots of information about

70
how to fly, but if only read a book and then try to (7) ____________without a great deal of practice first,
you will crash and kill (8) ____________ .The same is true of (9) ____________the piano. So you think
it is enough simply to read about it? Can you play the piano without having lots of (10) ____________
first?
VII- Read the following passage and choose the item A,B,C or D that best answer each question
about it.
Nick Johnson lives with his parents, and his sister. They live in Wembley, in north London. Nick’s
mum is called Sue. She works in a supermarket. His dad is called Jim and he works in a bank. Nick’s
sister is called Tracy. She is nine years old. There is also a dog in the family. His name’s Fred.
1. How many people are there in Nick Johnson’s family?
A. 2 B. 3 C. 4 D. 5
2. Where does Nick’ family live?
A. America B. England C. Scotland D. Australia
3. Which does the word “his” in line 4 refer to?
A. Nick’s mother B. Nick’s sister C. Nisk’s cousin D. Nick’s dog
4. What’s Nick’s sister’s name?
A. Sue B. Jim C. Tracy D. Fred
5. Who is Jim?
A. Nick’s father B. Nick’s mother C. Nick’s cousin D. Nick’s sister
6. Which of the following is not TRUE?
A. Nick’s family live in London. B. Nick’s father works in a bank.
C. Nick’s mother works in a supermarket. D. Nick’s sister is five years old.
VIII- Rewite the following sentences so that have the same meanings as the first ones.
1- The last time I saw her was in 2005.
 I haven't ..................................................................................................................
2- He is writing a book on biology.
 A book on biology .................................................................................................
3- Going swimming in the summer is interesting.
 It .............................................................................................................................
4- He was punished by his mother
 His mother...............................................................................................................
5-“Don’t play video games too much, Minh"Mr Ha said.
 Mr Ha asked ...........................................................................................................
6- Tom is not as tall as Mary.
 Mary...................................................................................................................
7- How is the weather ?
What’s.................................................................................................
8-“Please turn down the radio for me,” said my father.
 My father asked......................................................................................................

71
9- Many trees are cut down to make paper.
 They..................................................................................................................
10- She cleaned the house.Then she went to the market.
 After.. .................................................................................................
IX- Complete the following sentences based on the given cues.
1- How long / it / take you / get / school ?
.....................................................................................................................................
2- He / not interested / buy / new / house.
.....................................................................................................................................
3- I / play badminton / Nam / when / my friends / come.
.....................................................................................................................................
4- I / bored / doing / same thing / day after day.
.....................................................................................................................................
5- Marie Curie / born / Poland / 1867
.....................................................................................................................................
6- We ought / use/ cloth bags/ instead / reuse/ plastic bags.
.....................................................................................................................................
7- We / have / wonderful/ time / moment / SaPa.
.....................................................................................................................................
8- Could / give me / information ?
.....................................................................................................................................

The end

®¸p ¸n ĐỀ SỐ 15
chÊm häc sinh giái m«n tiÕng anh 8
I- Find the word whose underlined part is pronounced diffirent from the others . (2ms)

1- c. 2-a. 3- b. 4-c
5-a 6-c 7-c 8-a
Mçi ®¸p ¸n ®óng ®-îc 0,25 ®

II-Choose A,B,Cor D to complete the following sentences (2ms)


1- B 2- A 3- D 4- B
5- B 6- D 7- C 8- B

72
Mçi ®¸p ¸n ®óng ®-îc 0,25 ®

III- Complete the sentences, use the correct form of the words in the brackets. (2,5ms)
1- smoked 6-are learning
2- cheaper 7-information
3- has lived 8-to tell
4- sitting 9-well
5-were playing 10- do
Mçi ®¸p ¸n ®óng ®-îc 0,25 ®

IV- Underline and correct the mistake in the sentences. (2,5ms)


1- They didn't let me go.
2- When John was four, he came to London with his parents.
3- How long have you lived here ?
4- They are going to school on foot.
5- Do you mind if I smoke in the room ?
6- His garden isn't as large as mine.
7- We haven't talked to your sister for a long time.
8- There are more than eighty stores in the mall.
9- The toys kept in the box are worth 30 dollars.
10- This school is differentfrom mine.
Mçi ®¸p ¸n ®óng ®-îc 0,25 ®

V- Fill in each blank with a suitable preposition. (2,5ms)


1-in 2- of 3- for 4- in 5- at
6- on 7- off 8- to 9- with 10- for

VI- Complete the passage with the suitable words(2,5ms)


1-learning 2-are 3-of 4-you 5-how
6-book 7-fly 8-yourself 9-playing 10-practice
Mçi ®¸p ¸n ®óng ®-îc 0,25 ®
VII- Read the following passage and choose the item A,B,C or D that best answer each question
about it.(1,5ms)
1- C 2-B 3-D
4-C 5-A 6-D
Mçi ®¸p ¸n ®óng ®-îc 0,25 ®

73
VIII- Rewite the following sentences so that the seconds have the same meanings as the first
ones(2,5ms)
1- I have’t seen her since 2005.
2- A book on biology is being written by him.
3- It’s interesting to go swimming in the summer.
4- His mother punished him.
5- Mr Ha asked Minh not to play video game too much.
6- Mary is taller than Tom.
7- What’s weather like ?
8- My father asked me to turn down the radio for him.
9- They cut down many trees to make paper.
10- After she cleaned the house, she went to the market.
Mçi ®¸p ¸n ®óng ®-îc 0,25 ®

IX- Complete the following sentences based on the given cues. (2ms)
1- How long does it take you to get to (the) school ?
2-He is not interested in buying a new house.
3-I was playing badminton with Nam when my friends came.
4- I am / was bored with doing the same thing day after day.
5- Marie Curie was born in Porland in 1867.
6- We ought to use cloth bags instead of reusing plastic bags.
7- We are having a wonderful time at the moment in SaPa.
8- Could you give me some information ?
Mçi ®¸p ¸n ®óng ®-îc 0,25 ®

ĐỀ SỐ 16

74
ĐỀ ÔN THI HỌC SINH GIỎI
MÔN : Tiếng Anh 8
Thời gian làm bài : 150 phút (không tính thời gian giao đề)
ĐỀ 5

I.Choose the word or phrase which best completes each of the following sentences. Write your
answers in the table below (4ms).
1. It was ………………………… cold to go outside.
A too B enough C much D more
2. She finished the test ………………………… without any help.
A he B she C hers D herself
3. John ………………………… to be frightened of spiders when he was younger.
A was B used C did D must
4. We love going swimming, ………………………… ?
A don’t we B aren’t we C won’t we D didn’t we
5. There aren’t ………………………… eggs to make a cake.
A much B enough C too D more
6. When I went into the room, somebody ……………… through the window.
A looked B was looking C looks D have looked
7. If you show me your homework I …………………… you.
A help B will help C helping D have helped
8. …….. she plays the piano!
A. How well B. How good C. What well D. What good
9. Life here is very …………….
A. peace B. peacefully C. peaceful D. peacefulness
10. It is raining outside, and Tom brought his umbrella with him …………..he wouldn’t get wet.
A. so as to B. in order C. so that D. in order to
11. For lunch, you may have …………….fish or chicken.
A. both B. neither C. not only D. either
12. I …………. my house ……………….. That is why there is all this mess.
A. had – paint B. have – paint C. am having – painted D. had had - paint
13. The librarian told us not ____ reference books out of the library.
A. take B. taking C. to take D. took
14. I could not cut the grass because the machine …………… a few days previously.
A. broke down B. has been broken C. have been broken D. breaks down
15. Ann is not at home. She’s …………….. to dinner.
A. been B. gone C. went D. being
16. “Where are my jeans?” “They ……………..at the moment. Sorry.”
A. are washing B. were washed C. are washed D. are
being washed
17. The film was ……………………. There was so much blood in it.

75
A. horrify B. horrified C. horrifying D. being
18. How long will it …………………. you to get there .
A. go B. need C. have D. take
19.This book is …………….from the one I had .
A. different B. similar C. same D. like
20. The teacher asked me if I…………..answer the question
A. can B. could C. have to D. should

II.Read the text below and think of the word which best fits space .Use only one word in each space
(2ms)
My day usually (1)…………. at six thirty. I get up and do some exercises for about fifteen minutes.
Then I take my shower. After that I (2)……………dress and have breakfast with my family. At seven
thirty I leave (3)………..school. I generally take the bus to school. I catch the bus near my house and
then (4)………….. from the bus -stop to school. It (5)…………….about thirty minutes to get to school.
My first class is at eight thirty and I usually (6)………….school at three. Sometimes I stay
(7)…………..to have a game of volleyball or to work in the library. I usually watch TV for a
(8)………………. Then I start my homework. I have dinner at seven o’clock. After that I often
(9)……….. more homework to do. Sometimes I watch TV or go (10)………….. with friends after
dinner. I generally go to bed at around ten thirty.

ANSWERS:
1………………. 2……………….. 3……………….. 4………………… 5……………….
6………………. 7………………. 8………………. 9………………… 10………………

III. Choose the suitable word for each blank in the following passage (2ms)
subjects teenagers because themselves language
difficult enough university their or
Every year students in many countries learn Enghlish . Some of these students are young children .
Others are (1)…………... Many are adults . Some learn at school , others study by (2)………….. A few
learn English just by hearing the (3) ………. in film , on television , in the office , or among their
friends . But not many are lucky (4)………….to do that . Most people must work hard to learn another
language .
Learning another language ! Learning English ! Why do all these people want to learn English ?
It is not (5)…………..to answer that quetion . Many boys and girls learn English at school because it is
one of their (6)…………. They study (7)…………..own language , and mathematics .... and English . (
In England , or America , or Australia , many boys and girls study their own language , which is
English and mathematics ..... and another language , perhaps French , or German , or Spainish )
Many adults learn English (8)…………..it is useful for their work . Teenagers often learn
English for their higher studies , because some of their books are in English at the college or
(9)…………. Other people learn English because they want to read newspapers
(10)………….magazines in English .

ANSWERS:
1………………. 2……………….. 3……………….. 4………………… 5……………….

76
6………………. 7………………. 8………………. 9………………… 10………………

IV. Choose thebest answer which can fit in the number space (2ms).
Many British people go abroad on holiday, to visit family, or on short business trips. People are
(1)……… to find out how to get urgent treatment before leaving the UK. They have to (2)…………… a
form which explains what they (3)………….. do if they fall ill or (4)……………… an accident, and
what arrangements exist in (5)…………… country for medical treatment. The regulations are fairly
simple but(6)…………. people do not have this information, they may(7)………….that private medical
care is extremely expensive. It is not unsual for people to discover that they do not have (8)…………..
money with them to (9)………… the total costs and (10)……………… such circumstances an already
difficult situation becomes even more complicated.
1. A. advised B. suggested C. said D. spoken
2. A. put B. bring C. till D. get
3. A. ought B. will C. should D. may
4. A. have B. get C. happen D. take
5. A. their B. each C. one D. this
6. A. because B. whether C. as D. if
7. A. look B. want C. find D. know
8. A. enough B. little C. few D. full
9. A. pay B. give C. spend D. have
10. A. on B. in C. at D. up

ANSWERS:
1………… 2…………. 3………….. 4……………. 5………….
6………….. 7………… 8…………. 9……………. 10………….

V. Rearrange the sentences to make a suitable dialogue (1m)


A. Is it serious, doctor?
B. Well, you’d better stay a few days for observation.
C. Yes, doctor. I’ve just fallen off my bike.
D. Yes, I did and it hurts now. I feel dizzy,too.
E. Hm. You had a bad fall, didn’t you?
F. No, but you had better not move. Did you bang your head?
G. Now you’d better take off your shirt and I’ll look at your elbows and shoulders.
ANSWERS:

1……… 2………….. 3………… 4………… 5………. 6………. 7……..

VI. There are 11 mistakes in the following paragraph. Underline the mistake then correct it. Write
your answer in the table below (2ms)
In 1783, two French brothers build the first balloon to take people into the air. One hundred and twenty
years lately, in 1903, the Wright brothers built the first plane with an engine and flied in it . This was in
the United States. Then, in 1918, the US Post Office begun the first airmail service. Aeroplanes changed
a lot in the next thirty year. Then, in 1950s, aeroplanes became many faster because they had jet engines.

77
In 1976, Concorde was building in the UK and France. It is the faster passenger plane in the world and it
can flying at 2500 kilometers an hour, so the journey in London to New York is only four hours. Today
millions of people travel on aeroplane, and it is difficult to think of a world without them.
0. build  built
ANSWERS:
1………………. 2……………….. 3……………….. 4………………… 5……………….
6………………. 7………………. 8………………. 9………………… 10………………

VII. Give the correct form of the words in capital letter to complete the sentences(1m)
1. This knife is ……………….-it can’t cut anything. USE
2. It’s difficult to find ………………at busy times in this town. ACCOMMODATE
3. The lecturer is giving us first-aid …………………… INSTRUCT
4. Nam likes acting and outdoor ………………… ACT
5. The Boy Scouts of America is a youth……………….. ORGANIZE
6. You shouldn’t talk about her character only through her ………….. APPEAR
7. Bell ……………..demonstrated his invention. SUCCESS
8. She is beautiful with a …………………smile. LOVE
9. There are many cultural ………………between his country and mine. DIFFER
10. He is one of the most ……………..writers in the world. FAME

ANSWERS:
1………………. 2……………….. 3……………….. 4………………… 5……………….
6………………. 7………………. 8………………. 9………………… 10………………

VIII. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence(3ms).
1. I haven’t eaten this kind of food before.
This is the first……………………………………………………………..
2. My brother started working in that factory five years ago.
 My brother has……………………………………………………………..
3. ‘Can I borrow your bike,Nga?’, Nam asked.
 Nam asked Nga …………………………………………………………..
4. This pen belongs to Phong.
 This is ……………………………………………………………………..
5. They haven’t cleaned the streets this week.
 The streets………………………………………………………………….
6. Apples are usually cheaper than oranges.
 Apples are not……………………………………………………………..
7. He’d rather play golf than tennis.
 He prefers…………………………………………………………………..
8. Mai broke the cup because of her carelessness.
Because Mai………………………………………………………………
9. How long is it since they built the house?
 When………………………………………………………………………?

78
10. You are not allowed to smoke here.
 Would you mind………………………………………………………….?

IX. Write a composition about 150 words on the following topic(3ms)

THE SUBJECT I LIKE BEST


……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 16
I . 4 điểm. Mỗi câu đúng được 0.2 điểm:
1.A 2. D 3. B 4. A 5. B
6. B 7. B 8. A 9. C 10. C
11. D 12. C 13. C 14. A 15. B

79
16. D 17. C 18. D 19. A 20. B
II. 2 điểm. Mỗi từ đúng được 0.2 điểm
1. starts/begins 2. get 3. for 4. walk 5. takes
6. finish 7. there 8. while 9. have 10. out
III. 2 điểm . Mỗi từ đúng được 0.2 điểm.
1. teenagers 2. themselves 3. language 4. enough 5. difficult
6. subjects 7. their 8. because 9. university 10. or

IV. 2 điểm . Mỗi câu đúng được 0.2 điểm.


1. A 2. B 3. C 4. A 5. B
6. D 7. C 8. A 9. A 10. B
V. 1 điểm. Học sinh sắp xếp đúng thứ tự mới được điểm.

1. E 2. C 3. G 4. A 5. F 6. D 7. B

VI. 2 điểm . Mỗi từ đúng được 0.2 điểm.


1.lately - later 2. flied - flew 3. begun - began 4. year - years 5. many - much
6. building - built 7. faster - fastest 8. flying - fly 9. in - from 10. on - by

VII. 1điểm. Mỗi từ đúng được 0.1 điểm

1. USELESS 2. ACCOMMODATION 3. INSTRUCTIONS 4. ACTIVITIES 5.


ORGANIZATION
6. APPEARANCE 7. SUCCESSFULLY 8. LOVELY 9. DIFFERENCES 10. FAMOUS
VIII. 3điểm . Mỗi câu đúng được 0.3 điểm.
1. This is the first time I have eaten this kind of food.
2. My brother has worked in that factory for five years.
3. Nam asked Nga to lend her bike/ Nam asked Nga if she could lend him her bike/
Nam asksed Nga if he could borrow her bike.
4. This is Phong’s pen.
5. The streets haven’t been cleaned this week.
6. Apples are not usually as expensive as oranges.
7. He prefers golf to tennis/ He prefers playing golf to (playing) tennis.
8. Because Mai was careless, she broke the cup.
9. When did they begin building the house?/ When did they build the house?
10. Would you mind not smoking here?
IX. 3 điểm. Giám khảo chấm theo ý viết của học sinh

ĐỀ SỐ 17

80
ĐỀ ÔN THI HỌC SINH GIỎI
Môn : TIẾNG ANH – LỚP 8
Thời gian làm bài: 150 phút
ĐỀ 6
I/ Chọn từ có phần gạch chân được phát âm khác những từ còn lại bằng cách khoanh tròn chữ cái
A, B, C, hoặc D. (5 đ)
1. A. looked B. watched C. carried D. stopped
2. A. study B. success C. surprise D. sugar
3. A. unite B. underline C. university D. uniform
4. A. danger B. angry C. language D. passage
5. A. character B. children C. teacher D. change

II/ Chọn từ có âm tiết được nhấn khác với các từ còn lại. (5đ)
1. A. realize B. improve C. possible D. comfortable
2. A. important B. especially C. prefer D. influence
3. A. general B. opinion C. abroad D. surprise
4. A. comfort B. nation C. apply D. moment
5. A. medical B. advise C. vegetables D. physical

III/ Chọn câu trả lời đúng nhất. Khoanh tròn vào chữ cái A,B,C, hoặc D. (15đ)
1. Are you interested...........playing badminton after class?
A. in B. with C. on D. for
2. " What.........going to Hanoi tomorrow? "
A. to B. in C. about D. for
3. Hoa works very..........so she always gets good marks.
A. badly B. good C. hardly D. hard
4. The building was built .........1962 and 1969.
A. between B. from C. since D. for
5. This school..........in 1997
A. built B. is built C. was built D. has built
6. Of all my friends, Hoa is.............
A. the tallest B. the most tallest C. taller D. more taller
7. Would you mind if I……………a photo ?
A. take B. took C. would take D. am going to take
8. Last week I ……………my children to the biggest zoo in town.
A. got B. brought C. fetch D. took
9. Are you proud…………….your country and its tradition ?
A. about B. on C. of D. for
10. Do you collect stamps or other things ? - Yes, I am a stamp………….
A. collecting B. collector C. collect D. collection
11. It is very dangerous ………….. in the polluted environment.
A. to live B. lives C. living D. live
12. Our ………….. resources are limited so we should recycle all used things.
A. nature B. natural C. naturing D. naturally
13. His car is the same color …………. my uncle’s.

81
A. alike B. as C. like D. to
14. This ruler …………….. of plastic.
A. make B. made C. is making D. is made
15. I take part ………….. most youth activities of my school.
A. in B. of C. on D. at

IV/ Dùng đúng thời, dạng của động từ cho trong ngoặc. (10đ)
Nowadays, a lot of important inventions (1- carry out) by scientists (2- work) for large industrial firms.
However, there (3 – be) still opportunities for other people (4 – invent) various things. In Britain, there
is a weekly TV program which (5 – attempt) to show all the devices which people (6 – invent ) recently.
The people (7 – organize) the program receive information about 700 inventions per year. New ideas
can (8 – develop) by private inventors. However, it is important (9 – consider) these questions : Will it
work? Will it (10 – want)? Is it new?
1. __________________ 6. ___________________
2.__________________ 7. ___________________
3. __________________ 8. ___________________
4. __________________ 9. ___________________
5. __________________ 10. __________________

V/ Điền vào chỗ trống một giới từ phù hợp. (10đ)


1. Could I help you ______________ your bag?
2. Na got up late this morning because her alarm clock didn’t go ___________ .
3. I’m looking forward ____________ seeing you in June.
4. In the competition, everyone fell ______________ the deep and dangerous water.
5. Ha Long Bay is recognized _____________ UNESCO as a World Heritage Site
6. They have a meeting ___________ 6.30 and 9.30.
7. My mother often picks me ___________ from the school.
8. I’m going to invite my friends to come over ___________ dinner tonight.
9. Next summer, my family will have a vacation __________ Thailand and stay there ________ one
week.

VI/ Điền đúng dạng của từ được in hoa để hoàn thành câu. (10đ)
1. We have two postal ___________________ a day. (DELIVER)
2. He left the room without ___________________ . (EXPLAIN)
3. Playing tennis is one of his favorite ______________ . (ACT)
4. We started our trip on a beautiful ______________ morning. (SUN)
5. They left the house in a __________________ mess. (FRIGHT)
6. He said “ Good morning” in a most ______________ way. (FRIEND)
7. There is no easy ______________ to this problem. (SOLVE)
8. He always drives more ________________ at night. (CARE)
9. Does this _______________ suit you? (ARRANGE)
10. He is a very _________________ carpenter. (SKILL)

VII/Gạch chân lỗi sai ở mỗi dòng trong đoạn văn sau rồi sửa sang bên (như ví dụ).(10đ)
Example: 0. I haven’t saw you for two month 0/ seen

82
Nam is a student. This year he had a very interested summer 1/ ___________
holiday. He traveled, with him classmates, to a mountainous area 2/ ___________
in Hoa Binh province. They gone there to help make a road 3/ ___________
through a forest among two villages. “ It was very difficult 4/ ___________
because there had no water to drink and no shops where we 5/ ___________
could bought food,”said Nam. “ It was very cold and wet 6/ ___________
in the mountains. It is one of the wetter places in the country.” 7/ ___________
Nam stayed in the mountains since six weeks. It was hard work, 8/ ___________
But he says it was the best thing he has ever did. He is hoping 9/ ___________
to return next year to do any more work there 10/ __________

VIII/ Điền 01 từ vào chỗ trống để hoàn thành đoạn văn sau : (10đ)
Learning a language is, in some way, like (1) __________________ how to fly or play the
piano. There (2) _________________ important differences, but there is a very important similarity. It is
this: learning how to do such things needs lots (3) ___________ practice. It is never simply to “know”
something. You must be able to “do” things with what (4) ___________ know. For example, it is not
enough simply to read a book on (5) ______________ to fly an aeroplane. A (6) ___________ can give
you lots of information about how to fly, but if only read a book and then try to (7) _____________
without a great deal of practice first, you will crash and kill (8) ____________ . The same is true of (9)
______________ the piano. So you think it is enough simply to read about it? Can you play the piano
without having lots of (10) _________________ first?

IX/ Ghép hai câu làm một, dùng từ gợi ý. (5đ)


1. Minh does morning exercises regularly. He wants to be healthy ( so as to )
…………………………………………………………………………………………..

2. I’m learning English. I want to read book in English. (in order to)
………………………………………………………………………………………….
3. She said nothing . She didn’t want to make him angry (so as to)
…………………………………………………………………………………………
4.The man was taken to the local hospital. He was injured in the accident. (past participle)
…………………………………………………………………………………………..
5. The musician is internationally famous. He appeared in the concert last night. (present participle)
………………………………………………………………………………………….

X/ Dùng từ gợi ý viết lại các câu sau sao cho nghĩa của câu không thay đổi. (10)
1. Keeping the environment clean is very important.
- It’s ……………………………………………………………………………..
2. They will show the time machine to the public when they finish it.
- The time machine ……………………………………………………………………..
3. He was delighted to receive his aunt’s letter.
- He was delighted that ………………………………………………………………..
4. Old car tires are recycled to make shoes and sandals.
- People ………………………………………………………………………………..
5. I’m very sad that I wasn’t accepted in that group.

83
- I’m very sad not …………………………………………………………………….
6. It’s three years since I last spoke to her.
- I haven’t ………………………………………………………………………………
7. Tam doesn’t type as fast as she used to.
- Tam used ……………………………………………………………………………..
8. “ Please turn down the radio for me”, said my father.
- My father asked ………………………………………………………………………
9. Lan will be fifteen next week.
- It is Lan’s ……………………………………………………………………………..
10. How long is it since you used the pen?
- When ………………………………………………………………………….?

XI/ Sắp xếp các từ sau thành câu hoàn chỉnh. (10đ)
1. stamps / a child / Minh / since / collected / was / has / he.
- …………………………………………………………………………………….
2. tomorrow / can / not / we / somewhere / I / so / working / go / am.
- ……………………………………………………………………………………..
3. back / in / months / England / going / two / are / to / they.
- ………………………………………………………………………………………..
4. information / entertainment / also / is / TV / only / but / not / bringing .
- ………………………………………………………………………………………..
5. struggle / on / always / nature / home / life / at / is / the farm / with / a.
- ……………………………………………………………………………………….

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 17
Môn : TIẾNG ANH – LỚP 8
Tổng điểm 100:10 = 10 điểm

I/ 5 điểm – Mỗi câu đúng 1 điểm


1- C 2- D 3- B 4–A 5–A

II/ 5 điểm – Mỗi câu đúng 1 điểm


1–B 2- D 3-A 4- C 5- B

III/ 15 điểm – Mỗi câu đúng 1 điểm


1- A 2–C 3-D 4-A 5–C
6–A 7–B 8–D 9–C 10 – B
11 – A 12 – B 13 – B 14 – D 15 – A

IV/ 10 điểm – Mỗi động từ đúng 1 điểm


1. are caried out 6. have invented
2. working 7. organizing
3. are 8. be developed
4. to invent 9. to consider
5. attempts 10. be wanted

84
V/ 10 điểm – Mỗi giới từ đúng 1 điểm
1. with 2. off 3. to 4. into 5.by
6. betwwwn 7. up 8. for 9. in / for

VI/ 10 điểm – Mỗi từ đúng 1 điểm


1. deliveries 3. activities 5. frightening 7. solution 9. arrangement
2. explanation 4. sunny 6. friendly 8. carefully 10. skillful

VII/ 10 điểm – Mỗi câu đúng 1 điểm


1. interested -> interesting 3. gone -> went 5. had -> was
2. him -> his 4. among -> between 6. bought -> buy
7. wetter -> wettest 9. did -> done
8. since -> for 10. any -> some

VIII/ 10 điểm – Mỗi từ đúng 1 điểm


1. learning 2. are 3. of 4. you 5. how
6. book 7. fly 8. yourself 9. playing 10. practice

IX/ 10 điểm – Mỗi câu đúng 1 điểm


1. Minh does morning exercises regularly so as to be healthy.
2. I’m learning English in order to read book in English.
3. She said nothing so as not to make him angry.
4. The man injured in the accident was taken to the local hospital.
5. The musician appearing in the concert last night is internationally famous.

X/ 10 điểm – Mỗi câu đúng 1 điểm


1. It’s very inportant to keep the environment clean.
2. The time machine will be shown to the public when it is finished.
3. He was delighted that his aunt sent him a letter.
4. People recycle old car tires to make shoes and sandals.
5. I’m very sad not to be accepted in that group.
6. I haven’t spoken to her for three years.
7. Tam used to type faster than she can/ does now.
8. My father asked me to turn down the radio for him.
9. It’s Lan’s fifteenth birthday next week.
10. When did you use the pen?

XI/ 10 điểm – Mỗi câu đúng 2 điểm


1. Minh has collected stamps since he was a child.
2. I am not working tomorrow so we can go somewhere.
3. They are going back to England in two months.
4. TV bringing not only information but also entertaiment.
5. At home on the farm life is always a struggle with nature.

85
ĐỀ SỐ 18
ĐỀ ÔN THI HỌC SINH GIỎI
MÔN : Tiếng Anh 8
Thời gian làm bài : 150 phút (không tính thời gian giao đề)
ĐỀ 5

I.Choose the word or phrase which best completes each of the following sentences. Write your
answers in the table below (4ms).
1. It was ………………………… cold to go outside.
A too B enough C much D more
2. She finished the test ………………………… without any help.
A he B she C hers D herself
3. John ………………………… to be frightened of spiders when he was younger.
A was B used C did D must
4. We love going swimming, ………………………… ?
A don’t we B aren’t we C won’t we D didn’t we
5. There aren’t ………………………… eggs to make a cake.
A much B enough C too D more
6. When I went into the room, somebody ……………… through the window.
A looked B was looking C looks D have looked
7. If you show me your homework I …………………… you.
A help B will help C helping D have helped
8. …….. she plays the piano!
A. How well B. How good C. What well D. What good
9. Life here is very …………….
A. peace B. peacefully C. peaceful D. peacefulness
10. It is raining outside, and Tom brought his umbrella with him …………..he wouldn’t get wet.
A. so as to B. in order C. so that D. in order to
11. For lunch, you may have …………….fish or chicken.
A. both B. neither C. not only D. either
12. I …………. my house ……………….. That is why there is all this mess.
A. had – paint B. have – paint C. am having – painted D. had had - paint
13. The librarian told us not ____ reference books out of the library.
A. take B. taking C. to take D. took
14. I could not cut the grass because the machine …………… a few days previously.
A. broke down B. has been broken C. have been broken D. breaks down
15. Ann is not at home. She’s …………….. to dinner.
A. been B. gone C. went D. being
16. “Where are my jeans?” “They ……………..at the moment. Sorry.”

86
A. are washing B. were washed C. are washed D. are
being washed
17. The film was ……………………. There was so much blood in it.
A. horrify B. horrified C. horrifying D. being
18. How long will it …………………. you to get there .
A. go B. need C. have D. take
19.This book is …………….from the one I had .
A. different B. similar C. same D. like
20. The teacher asked me if I…………..answer the question
A. can B. could C. have to D. should

II.Read the text below and think of the word which best fits space .Use only one word in each space
(2ms)
My day usually (1)…………. at six thirty. I get up and do some exercises for about fifteen minutes.
Then I take my shower. After that I (2)……………dress and have breakfast with my family. At seven
thirty I leave (3)………..school. I generally take the bus to school. I catch the bus near my house and
then (4)………….. from the bus -stop to school. It (5)…………….about thirty minutes to get to school.
My first class is at eight thirty and I usually (6)………….school at three. Sometimes I stay
(7)…………..to have a game of volleyball or to work in the library. I usually watch TV for a
(8)………………. Then I start my homework. I have dinner at seven o’clock. After that I often
(9)……….. more homework to do. Sometimes I watch TV or go (10)………….. with friends after
dinner. I generally go to bed at around ten thirty.

ANSWERS:
1………………. 2……………….. 3……………….. 4………………… 5……………….
6………………. 7………………. 8………………. 9………………… 10………………

III. Choose the suitable word for each blank in the following passage (2ms)
subjects teenagers because themselves language
difficult enough university their or
Every year students in many countries learn Enghlish . Some of these students are young children .
Others are (1)…………... Many are adults . Some learn at school , others study by (2)………….. A few
learn English just by hearing the (3) ………. in film , on television , in the office , or among their
friends . But not many are lucky (4)………….to do that . Most people must work hard to learn another
language .
Learning another language ! Learning English ! Why do all these people want to learn English ?
It is not (5)…………..to answer that quetion . Many boys and girls learn English at school because it is
one of their (6)…………. They study (7)…………..own language , and mathematics .... and English . (
In England , or America , or Australia , many boys and girls study their own language , which is
English and mathematics ..... and another language , perhaps French , or German , or Spainish )
Many adults learn English (8)…………..it is useful for their work . Teenagers often learn
English for their higher studies , because some of their books are in English at the college or
(9)…………. Other people learn English because they want to read newspapers
(10)………….magazines in English .

87
ANSWERS:
1………………. 2……………….. 3……………….. 4………………… 5……………….
6………………. 7………………. 8………………. 9………………… 10………………

IV. Choose thebest answer which can fit in the number space (2ms).
Many British people go abroad on holiday, to visit family, or on short business trips. People are
(1)……… to find out how to get urgent treatment before leaving the UK. They have to (2)…………… a
form which explains what they (3)………….. do if they fall ill or (4)……………… an accident, and
what arrangements exist in (5)…………… country for medical treatment. The regulations are fairly
simple but(6)…………. people do not have this information, they may(7)………….that private medical
care is extremely expensive. It is not unsual for people to discover that they do not have (8)…………..
money with them to (9)………… the total costs and (10)……………… such circumstances an already
difficult situation becomes even more complicated.
1. A. advised B. suggested C. said D. spoken
2. A. put B. bring C. till D. get
3. A. ought B. will C. should D. may
4. A. have B. get C. happen D. take
5. A. their B. each C. one D. this
6. A. because B. whether C. as D. if
7. A. look B. want C. find D. know
8. A. enough B. little C. few D. full
9. A. pay B. give C. spend D. have
10. A. on B. in C. at D. up

ANSWERS:
1………… 2…………. 3………….. 4……………. 5………….
6………….. 7………… 8…………. 9……………. 10………….

V. Rearrange the sentences to make a suitable dialogue (1m)


A. Is it serious, doctor?
B. Well, you’d better stay a few days for observation.
C. Yes, doctor. I’ve just fallen off my bike.
D. Yes, I did and it hurts now. I feel dizzy,too.
E. Hm. You had a bad fall, didn’t you?
F. No, but you had better not move. Did you bang your head?
G. Now you’d better take off your shirt and I’ll look at your elbows and shoulders.
ANSWERS:

1……… 2………….. 3………… 4………… 5………. 6………. 7……..

VI. There are 11 mistakes in the following paragraph. Underline the mistake then correct it. Write
your answer in the table below (2ms)

88
In 1783, two French brothers build the first balloon to take people into the air. One hundred and twenty
years lately, in 1903, the Wright brothers built the first plane with an engine and flied in it . This was in
the United States. Then, in 1918, the US Post Office begun the first airmail service. Aeroplanes changed
a lot in the next thirty year. Then, in 1950s, aeroplanes became many faster because they had jet engines.
In 1976, Concorde was building in the UK and France. It is the faster passenger plane in the world and it
can flying at 2500 kilometers an hour, so the journey in London to New York is only four hours. Today
millions of people travel on aeroplane, and it is difficult to think of a world without them.
0. build  built
ANSWERS:
1………………. 2……………….. 3……………….. 4………………… 5……………….
6………………. 7………………. 8………………. 9………………… 10………………

VII. Give the correct form of the words in capital letter to complete the sentences(1m)
1. This knife is ……………….-it can’t cut anything. USE
2. It’s difficult to find ………………at busy times in this town. ACCOMMODATE
3. The lecturer is giving us first-aid …………………… INSTRUCT
4. Nam likes acting and outdoor ………………… ACT
5. The Boy Scouts of America is a youth……………….. ORGANIZE
6. You shouldn’t talk about her character only through her ………….. APPEAR
7. Bell ……………..demonstrated his invention. SUCCESS
8. She is beautiful with a …………………smile. LOVE
9. There are many cultural ………………between his country and mine. DIFFER
10. He is one of the most ……………..writers in the world. FAME

ANSWERS:
1………………. 2……………….. 3……………….. 4………………… 5……………….
6………………. 7………………. 8………………. 9………………… 10………………

VIII. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence(3ms).
1. I haven’t eaten this kind of food before.
This is the first……………………………………………………………..
2. My brother started working in that factory five years ago.
 My brother has……………………………………………………………..
3. ‘Can I borrow your bike,Nga?’, Nam asked.
 Nam asked Nga …………………………………………………………..
4. This pen belongs to Phong.
 This is ……………………………………………………………………..
5. They haven’t cleaned the streets this week.
 The streets………………………………………………………………….
6. Apples are usually cheaper than oranges.
 Apples are not……………………………………………………………..
7. He’d rather play golf than tennis.
 He prefers…………………………………………………………………..

89
8. Mai broke the cup because of her carelessness.
Because Mai………………………………………………………………
9. How long is it since they built the house?
 When………………………………………………………………………?
10. You are not allowed to smoke here.
 Would you mind………………………………………………………….?

IX. Write a composition about 150 words on the following topic(3ms)

THE SUBJECT I LIKE BEST


……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………..

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 18
I . 4 điểm. Mỗi câu đúng được 0.2 điểm:

90
1.A 2. D 3. B 4. A 5. B
6. B 7. B 8. A 9. C 10. C
11. D 12. C 13. C 14. A 15. B
16. D 17. C 18. D 19. A 20. B
II. 2 điểm. Mỗi từ đúng được 0.2 điểm
1. starts/begins 2. get 3. for 4. walk 5. takes
6. finish 7. there 8. while 9. have 10. out
III. 2 điểm . Mỗi từ đúng được 0.2 điểm.
1. teenagers 2. themselves 3. language 4. enough 5. difficult
6. subjects 7. their 8. because 9. university 10. or

IV. 2 điểm . Mỗi câu đúng được 0.2 điểm.


1. A 2. B 3. C 4. A 5. B
6. D 7. C 8. A 9. A 10. B
V. 1 điểm. Học sinh sắp xếp đúng thứ tự mới được điểm.

1. E 2. C 3. G 4. A 5. F 6. D 7. B

VI. 2 điểm . Mỗi từ đúng được 0.2 điểm.


1.lately - later 2. flied - flew 3. begun - began 4. year - years 5. many - much
6. building - built 7. faster - fastest 8. flying - fly 9. in - from 10. on - by

VII. 1điểm. Mỗi từ đúng được 0.1 điểm

1. USELESS 2. ACCOMMODATION 3. INSTRUCTIONS 4. ACTIVITIES 5.


ORGANIZATION
6. APPEARANCE 7. SUCCESSFULLY 8. LOVELY 9. DIFFERENCES 10. FAMOUS
VIII. 3điểm . Mỗi câu đúng được 0.3 điểm.
11. This is the first time I have eaten this kind of food.
12. My brother has worked in that factory for five years.
13. Nam asked Nga to lend her bike/ Nam asked Nga if she could lend him her bike/
Nam asksed Nga if he could borrow her bike.
14. This is Phong’s pen.
15. The streets haven’t been cleaned this week.
16. Apples are not usually as expensive as oranges.
17. He prefers golf to tennis/ He prefers playing golf to (playing) tennis.
18. Because Mai was careless, she broke the cup.
19. When did they begin building the house?/ When did they build the house?
20. Would you mind not smoking here?

91
IX. 3 điểm. Giám khảo chấm theo ý viết của học sinh

ĐỀ SỐ 19
ĐỀ ÔN THI HỌC SINH GIỎI
Môn : TIẾNG ANH – LỚP 8
Thời gian làm bài: 150 phút
ĐỀ 6
I/ Chọn từ có phần gạch chân được phát âm khác những từ còn lại bằng cách khoanh tròn chữ cái
A, B, C, hoặc D. (5 đ)
1. A. looked B. watched C. carried D. stopped
2. A. study B. success C. surprise D. sugar
3. A. unite B. underline C. university D. uniform
4. A. danger B. angry C. language D. passage
5. A. character B. children C. teacher D. change

II/ Chọn từ có âm tiết được nhấn khác với các từ còn lại. (5đ)
1. A. realize B. improve C. possible D. comfortable
2. A. important B. especially C. prefer D. influence
3. A. general B. opinion C. abroad D. surprise
4. A. comfort B. nation C. apply D. moment
5. A. medical B. advise C. vegetables D. physical

III/ Chọn câu trả lời đúng nhất. Khoanh tròn vào chữ cái A,B,C, hoặc D. (15đ)
1. Are you interested...........playing badminton after class?
A. in B. with C. on D. for
2. " What.........going to Hanoi tomorrow? "
A. to B. in C. about D. for
3. Hoa works very..........so she always gets good marks.
A. badly B. good C. hardly D. hard
4. The building was built .........1962 and 1969.
A. between B. from C. since D. for
5. This school..........in 1997
A. built B. is built C. was built D. has built
6. Of all my friends, Hoa is.............
A. the tallest B. the most tallest C. taller D. more taller
7. Would you mind if I……………a photo ?
A. take B. took C. would take D. am going to take
8. Last week I ……………my children to the biggest zoo in town.
A. got B. brought C. fetch D. took
9. Are you proud…………….your country and its tradition ?
A. about B. on C. of D. for
10. Do you collect stamps or other things ? - Yes, I am a stamp………….
A. collecting B. collector C. collect D. collection
11. It is very dangerous ………….. in the polluted environment.
A. to live B. lives C. living D. live

92
12. Our ………….. resources are limited so we should recycle all used things.
A. nature B. natural C. naturing D. naturally
13. His car is the same color …………. my uncle’s.
A. alike B. as C. like D. to
14. This ruler …………….. of plastic.
A. make B. made C. is making D. is made
15. I take part ………….. most youth activities of my school.
A. in B. of C. on D. at

IV/ Dùng đúng thời, dạng của động từ cho trong ngoặc. (10đ)
Nowadays, a lot of important inventions (1- carry out) by scientists (2- work) for large industrial firms.
However, there (3 – be) still opportunities for other people (4 – invent) various things. In Britain, there
is a weekly TV program which (5 – attempt) to show all the devices which people (6 – invent ) recently.
The people (7 – organize) the program receive information about 700 inventions per year. New ideas
can (8 – develop) by private inventors. However, it is important (9 – consider) these questions : Will it
work? Will it (10 – want)? Is it new?
1. __________________ 6. ___________________
2.__________________ 7. ___________________
3. __________________ 8. ___________________
4. __________________ 9. ___________________
5. __________________ 10. __________________

V/ Điền vào chỗ trống một giới từ phù hợp. (10đ)


1. Could I help you ______________ your bag?
2. Na got up late this morning because her alarm clock didn’t go ___________ .
3. I’m looking forward ____________ seeing you in June.
4. In the competition, everyone fell ______________ the deep and dangerous water.
5. Ha Long Bay is recognized _____________ UNESCO as a World Heritage Site
6. They have a meeting ___________ 6.30 and 9.30.
7. My mother often picks me ___________ from the school.
8. I’m going to invite my friends to come over ___________ dinner tonight.
9. Next summer, my family will have a vacation __________ Thailand and stay there ________ one
week.

VI/ Điền đúng dạng của từ được in hoa để hoàn thành câu. (10đ)
1. We have two postal ___________________ a day. (DELIVER)
2. He left the room without ___________________ . (EXPLAIN)
3. Playing tennis is one of his favorite ______________ . (ACT)
4. We started our trip on a beautiful ______________ morning. (SUN)
5. They left the house in a __________________ mess. (FRIGHT)
6. He said “ Good morning” in a most ______________ way. (FRIEND)
7. There is no easy ______________ to this problem. (SOLVE)
8. He always drives more ________________ at night. (CARE)
9. Does this _______________ suit you? (ARRANGE)
10. He is a very _________________ carpenter. (SKILL)

93
VII/Gạch chân lỗi sai ở mỗi dòng trong đoạn văn sau rồi sửa sang bên (như ví dụ).(10đ)
Example: 0. I haven’t saw you for two month 0/ seen

Nam is a student. This year he had a very interested summer 1/ ___________


holiday. He traveled, with him classmates, to a mountainous area 2/ ___________
in Hoa Binh province. They gone there to help make a road 3/ ___________
through a forest among two villages. “ It was very difficult 4/ ___________
because there had no water to drink and no shops where we 5/ ___________
could bought food,”said Nam. “ It was very cold and wet 6/ ___________
in the mountains. It is one of the wetter places in the country.” 7/ ___________
Nam stayed in the mountains since six weeks. It was hard work, 8/ ___________
But he says it was the best thing he has ever did. He is hoping 9/ ___________
to return next year to do any more work there 10/ __________

VIII/ Điền 01 từ vào chỗ trống để hoàn thành đoạn văn sau : (10đ)
Learning a language is, in some way, like (1) __________________ how to fly or play the
piano. There (2) _________________ important differences, but there is a very important similarity. It is
this: learning how to do such things needs lots (3) ___________ practice. It is never simply to “know”
something. You must be able to “do” things with what (4) ___________ know. For example, it is not
enough simply to read a book on (5) ______________ to fly an aeroplane. A (6) ___________ can give
you lots of information about how to fly, but if only read a book and then try to (7) _____________
without a great deal of practice first, you will crash and kill (8) ____________ . The same is true of (9)
______________ the piano. So you think it is enough simply to read about it? Can you play the piano
without having lots of (10) _________________ first?

IX/ Ghép hai câu làm một, dùng từ gợi ý. (5đ)


1. Minh does morning exercises regularly. He wants to be healthy ( so as to )
…………………………………………………………………………………………..

2. I’m learning English. I want to read book in English. (in order to)
………………………………………………………………………………………….
3. She said nothing . She didn’t want to make him angry (so as to)
…………………………………………………………………………………………
4.The man was taken to the local hospital. He was injured in the accident. (past participle)
…………………………………………………………………………………………..
5. The musician is internationally famous. He appeared in the concert last night. (present participle)
………………………………………………………………………………………….

X/ Dùng từ gợi ý viết lại các câu sau sao cho nghĩa của câu không thay đổi. (10)
1. Keeping the environment clean is very important.
- It’s ……………………………………………………………………………..
2. They will show the time machine to the public when they finish it.
- The time machine ……………………………………………………………………..
3. He was delighted to receive his aunt’s letter.
- He was delighted that ………………………………………………………………..

94
4. Old car tires are recycled to make shoes and sandals.
- People ………………………………………………………………………………..
5. I’m very sad that I wasn’t accepted in that group.
- I’m very sad not …………………………………………………………………….
6. It’s three years since I last spoke to her.
- I haven’t ………………………………………………………………………………
7. Tam doesn’t type as fast as she used to.
- Tam used ……………………………………………………………………………..
8. “ Please turn down the radio for me”, said my father.
- My father asked ………………………………………………………………………
9. Lan will be fifteen next week.
- It is Lan’s ……………………………………………………………………………..
10. How long is it since you used the pen?
- When ………………………………………………………………………….?

XI/ Sắp xếp các từ sau thành câu hoàn chỉnh. (10đ)
1. stamps / a child / Minh / since / collected / was / has / he.
- …………………………………………………………………………………….
2. tomorrow / can / not / we / somewhere / I / so / working / go / am.
- ……………………………………………………………………………………..
3. back / in / months / England / going / two / are / to / they.
- ………………………………………………………………………………………..
4. information / entertainment / also / is / TV / only / but / not / bringing .
- ………………………………………………………………………………………..
5. struggle / on / always / nature / home / life / at / is / the farm / with / a.
- ……………………………………………………………………………………….

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 19
Môn : TIẾNG ANH – LỚP 8
Tổng điểm 100:10 = 10 điểm

I/ 5 điểm – Mỗi câu đúng 1 điểm


1- C 2- D 3- B 4–A 5–A

II/ 5 điểm – Mỗi câu đúng 1 điểm


1–B 2- D 3-A 4- C 5- B

III/ 15 điểm – Mỗi câu đúng 1 điểm


1- A 2–C 3-D 4-A 5–C
6–A 7–B 8–D 9–C 10 – B
11 – A 12 – B 13 – B 14 – D 15 – A

IV/ 10 điểm – Mỗi động từ đúng 1 điểm


1. are caried out 6. have invented

95
2. working 7. organizing
3. are 8. be developed
4. to invent 9. to consider
5. attempts 10. be wanted

V/ 10 điểm – Mỗi giới từ đúng 1 điểm


1. with 2. off 3. to 4. into 5.by
6. betwwwn 7. up 8. for 9. in / for

VI/ 10 điểm – Mỗi từ đúng 1 điểm


1. deliveries 3. activities 5. frightening 7. solution 9. arrangement
2. explanation 4. sunny 6. friendly 8. carefully 10. skillful

VII/ 10 điểm – Mỗi câu đúng 1 điểm


1. interested -> interesting 3. gone -> went 5. had -> was
2. him -> his 4. among -> between 6. bought -> buy
7. wetter -> wettest 9. did -> done
8. since -> for 10. any -> some

VIII/ 10 điểm – Mỗi từ đúng 1 điểm


1. learning 2. are 3. of 4. you 5. how
6. book 7. fly 8. yourself 9. playing 10. practice

IX/ 10 điểm – Mỗi câu đúng 1 điểm


1. Minh does morning exercises regularly so as to be healthy.
2. I’m learning English in order to read book in English.
3. She said nothing so as not to make him angry.
4. The man injured in the accident was taken to the local hospital.
5. The musician appearing in the concert last night is internationally famous.

X/ 10 điểm – Mỗi câu đúng 1 điểm


1. It’s very inportant to keep the environment clean.
2. The time machine will be shown to the public when it is finished.
3. He was delighted that his aunt sent him a letter.
4. People recycle old car tires to make shoes and sandals.
5. I’m very sad not to be accepted in that group.
6. I haven’t spoken to her for three years.
7. Tam used to type faster than she can/ does now.
8. My father asked me to turn down the radio for him.
9. It’s Lan’s fifteenth birthday next week.
10. When did you use the pen?

XI/ 10 điểm – Mỗi câu đúng 2 điểm


1. Minh has collected stamps since he was a child.
2. I am not working tomorrow so we can go somewhere.

96
3. They are going back to England in two months.
4. TV bringing not only information but also entertaiment.
5. At home on the farm life is always a struggle with nature.

ĐỀ SỐ 20
UBND HUYỆN NÔNG SƠN
PHÒNG GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO

KỲ KHẢO SÁT HỌC SINH GIỎI HUYỆN NĂM HỌC 2012-2013


MÔN: TIẾNG ANH LỚP 8
THỜI GIAN: 120 PHÚT (Không kể giao đề)

Họ và tên học sinh: ……………………………… SỐ THỨ TỰ MÃ PHÁCH


Ngày sinh: …………………………….…….…… (Do giám thị ghi) (Do Chủ tịch
HĐ chấm ghi)
Nơi sinh:…………………………..…….………..
Học sinh lớp……..trường THCS….……….…..… ………………… ……………….
Số báo danh: ……………………..………………

Chữ ký của giám thị 1 Chữ ký của giám thị 2

………………. ……………….

-Thí sinh hoàn thành các thông tin cá nhân vào phần trên nhưng không được làm bài vào phần
dưới của trang giấy này vì đây là phần phách.
- Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu gì trong khi làm bài.
-Thí sinh không được viết bằng mực đỏ, bút chì, không được viết bằng hai thứ mực. Phần viết
hỏng ngoài cách dùng thước để gạch, không được tẩy xóa bằng bất kỳ cách gì khác( kể cả bút xóa )
-Trái với các điều trên, thí sinh sẽ bị loại.

UBND HUYỆN
PHÒNG GIÁO DỤC & ĐÀO TẠO

97
KỲ KHẢO SÁT HỌC SINH GIỎI HUYỆN

Năm học 2012-2013

MÔN: TIẾNG ANH LỚP 8


Thời gian làm bài: 120 phút (Không kể giao đề)
SỐ PHÁCH
ĐỀ CHÍNH THỨC
(Do Chủ tịch HĐ chấm ghi)
................
Đề này gồm 04 trang(2-5). Thí sinh kiểm tra cẩn thận số trang trong đề trước khi làm bài.

PHẦN GHI ĐIỂM DÀNH CHO GIÁM KHẢO

Grammar&Vocab (5.0 Số câu đúng Điểm


SECTION I đ)
Q.1 15 câu x 0.125 đ
Q.2 10câu x 0.125 đ
Q.3 10 câu x 0.125 đ ............. .............
Q.4 5 câu x 0.125 đ

SECTION II Reading (2.0 đ) Số câu đúng Điểm


Q.1 6 câu x 0.125 đ
Q.2 10 câu x 0.125 đ ............. .............
Writing (3.0 đ)
SECTION III Số câu đúng Điểm
Q.1 13 câu x 0.15 đ
Q.2 7 câu x 0.15 đ ............. .............

Tổng điểm bài thi:


Điểm ghi bằng chữ:.............................................
Chữ ký giám khảo 1:..................................; Chữ ký giám khảo 2:..................................
........................................Thí sinh làm bài vào tờ giấy thi này.............................................

SECTION I: GRAMMAR AND VOCABULARY (5.0 PTS)


Question 1: Choose the best answers

1. Would you mind my ....................................?


a. smoking b. smoke c. smokes d. smoked
2. I ........................to see you at the meeting. Why didn’t you come?
a. waited b. expected c. thought d. looked
3. All of us were ......................that he came first. He hasn’t been working hard so far.
a. surprising b. to surprise c. to be surprised d. surprised
4. Where is Janet? – She’s out. She said she ......................... back soon.

98
a. is b. will be c. would be d. came
5. Several people were hurt in the accident but only one ..................to the hospital.
a. has taken b. was taken c. was taking d. are taking
6. The policeman explained to us ...................to get to the airport.
a. how b. how can we c. how we can d. how can
7. I telephoned the station to make ......................of the time of the train.
a. true b. real c. right d. sure
8. The college got some money by selling one of its ...................old pictures.
a. helpful b. usual c. valuable d. useful
9. –“ Pass me that pen, please!” – “.........................”
a. Here you are b. No, it isn’t c. It doesn’t matter d. Yes, please
10. He ....................... in the cafe when she came in.
a. sat b. has sat c. has been sitting d. was sitting

11. It was raining .......................we cancelled the trip to Mount Faber.


a. although b. so c. because d. but
12. How far is it from Ha Noi to Hoa Binh? – It ...................about two hours by bus.
a. takes b. goes c. needs d. wants
13. Everybody was there, including..................Mr. and Mrs. Smith.
a. with b. of c. ___ d. in
14. She hasn’t written to me .......................
a. any longer b. never c. already d. yet
15. Surely David’s not going to drive,........................he?
a. does b. is c. isn’t d. will

Question 2: Match a verb in A with a phrase in B to have a completel phrase.:

A B
0. to drink a. in an urban area
1. to go b. more money
2. to look c. the news
3. to live d. a meeting
4. to provide e. at the station at 5.30
5. to watch f. for suitable jobs in the city
6. to fix g. the countryside to the city
7. to have h. facilities for the people
8. to prefer i. the computer
9. to need j. to the countryside in the weeked
10. to arrive k. a cup of tea

0-k 1-..... 2-..... 3-..... 4-...... 5-..... 6-...... 7-...... 8-...... 9-...... 10 -.......

Question 3: Supply the correct forms of the word in parentheses.

99
1. Some of the (village)......................................have lived here all their lives.
2. The room still has many of its (origin)...................................features.
3. He doesn’t know the (mean)....................................... of the word.
4. They tried their best to avoid (get)................................into traffic jams at rush hours.
5. She had her hair (wash).................................... and styled.
6. It’s only a short trip. We (be)................................. back in an hour.
7. He spends most of his free time (play)............................... computer games
8. We produce cheaper goods than our (compete)..................................do.
9. He has been (separate) ....................................... from his wife for a year.
10. His father is a (special).....................................in Vietnamese history.
Question 4:Find the word which fits the definition. The first has been done for you.

7. You could keep books on it: ……….bookshelf……..


8. You could keep plates in it : ………………....……….
9. You keep your clothes in it : …………....………….…
10. You can see yourself in it : ……………...……………
11. You get washed in it : ………………........…………..
12. You bite the food with them:.......................................

SECTION II: READING (2.0 PTS)

Question 1. Choose ONE appropriate question in the box to each paragraph below :

1/ How do industry and transport cause pollution ?


2/ How can I help ?
3/ What is the pollution ?
4/ How can industry help ?
5/ What cause pollution ?
6/ What about air pollution ?

A. ___ Pollution is the poisoning of the land, sea and air.


B. ___ Mainly industry and transport. If you go to any city, you will see too
many factories, too many cars with not enough people in them, and not enough
public transport.
C. ___ Factories and vehicles produce waste which goes into the air and rivers
and spreads all over the land. Poisons in the waste build up over the years and harm
trees, plants, animals, and people.

100
D. ___ Waste gases build up in the air, and dissolve into raindrops, forming a
weak acid. This "acid rain" can fall far away from the country which produced it,
killing trees in forests and fish in lakes and rivers.
E. ___ If companies clean their waste gases before releasing them into the
atmosphere, there'll be much less air pollution and no acid rain. But this can be
expensive and it needs all the world's companies to do it.
F. ___ Cars pollute the atmosphere. Walk, cycle and use public transport as
much as possible. Only use your car when you really need to, and use unleaded
petrol if you can - lead is one of the most dangerous ingredients in petrol. Join us,
and help us to campaign for cleaner air for everybody.

Question 2: Fill in the blanks with one suitable word. The first letter has been provided:

Every December millions of Christmas cards go through the post. There are pictures of stars and
snow or Christmas (1) t......................... . In these days it is hard to think of Christmas (2)
w......................... Christmas cards. Yet little over a hundred and fifty years ago there were (3)
n.......................... at all. Here is just one story of the way in which they started.
Some boys of those days who were at boarding schools had to write a special piece of English at
Christmas (4) t......................... . This was sent to their (5) p......................... so that they could see how
the boys' work was during the year.
Young people like to make little (6) d......................... on the paper when they write letters or
poems. These boys were the (7) s.......................... .They used to draw little pictures all (8)
r.............................. the writing. Sometimes they coloured them, and after a time the pictures became
more (9) i......................... than the writing. These were the (10) f......................... Christmas cards.

SECTION III: WRITING (3.0 PTS)

Question 1: Rewrite sentences as directed.


1. Why don’t you take that English course?
If.............................................................................................................................................
2. You forgot to turn off the TV last night, didn’t you?
You didn’t.....................................................................................................................................?
3. Despite his age, Mr. Thanh runs five kilometres every morning.
Even..............................................................................................................................................
4. He didn’t finish his work until the bell rang.
Not until.........................................................................................................................................
5. When he is asked about his past, he hates it.
He hates..........................................................................................................................................
6. Without Tom’s help, Bill couldn’t have finished the work.
If it..................................................................................................................................................
7. William said to Mary “Why don’t you put your luggage under the seat?”
William suggested..........................................................................................................................
8. “It’s time we went to bed” they said. (Rewrite, using reported speech)
.......................................................................................................................................................
9. The robbers made the bank manager hand over the money.

101
The bank manager ........................................................................................................................
10. She hasn’t been to Ho Chi Minh City for three years.
The last..........................................................................................................................................
11. I cleaned the floor then I went to bed.
After...............................................................................................................................................
12. “Don’t forget to send your parents my regards”, she said to me.
She told.........................................................................................................................................
13. “Would you like to dance with me?” she said to John.
She...............................................................................................................................................

Question 2: Write complete sentences using the words given to form a letter :
Dear Uncle Tom,
1. Thank / much / alarm clock / send me / 15th birthday.
................................................................................................................................................
.........
2. It just / what / need.
................................................................................................................................................
........
3. I / terrible / get up late / every morning.
................................................................................................................................................
.......
4. Thanks / your present / I / wake up / time.
................................................................................................................................................
.......
5. I / hope / you both well.
................................................................................................................................................
.....
6. I / look forward / see / you / Christmas.
................................................................................................................................................
......
7. Thanks also / lovely card.
................................................................................................................................................
......

Best wishes,
Peter

Dear Uncle Tom,

102
Giáo viên đề: Trương Minh Ngãi
Đơn vị: Trường THCS Quế An, huyện Quế Sơn, Tỉnh Quảng Nam
Email: minhngaiqs@gmail.com.

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 20
UBND HUYỆN
PHÒNG GIÁO DỤC & ĐÀO TẠO

KỲ THI KHẢO SÁT HỌC SINH GIỎI LỚP 8 TOÀN HUYỆN

Năm học 2012-2013

HƯỚNG DẪN CHẤM


MÔN: TIẾNG ANH LỚP 8

SECTION I: GRAMMAR AND VOCABULARY (5.0 pts)


Question 1: Choose the best answers.
1. a 2. b 3. d 4. c 5. b 6. a 7. d 8. c 9. a 10. d
11. b 12. a 13. c 14. d 15. b.
Question 2: Match a verb in A with a phrase in B to have a completel phrase.
1j 2f 3a 4h 5c 6i 7d 8g 9b 10e
Question 3: Supply the correct forms of the word in parentheses.
1. villagers 2. original 3. meaning 4. getting 5. washed 6. will be
7. playing 8. competitors 9. separated 10. specialist
Question 4:Find the word which fits the definition. The first has been done for you.
2. cupboard 3. wardrobe/ trunk 4. mirror 5. water 6. teeth
SECTION II: READING (2.0 PTS)
Question 1. Choose ONE appropriate question in the box to each paragraph below :
A3 B5 C1 D6 E4 F2
Question 1: Fill in the blanks with one suitable word. The first letter has been provided: 1. trees
2. without 3. nothing/ none 4. time 5. parents
6. drawings 7. same 8. round 9. important/ interesting 10. first
SECTION III: WRITING (3.0 PTS)
Question 1: Rewrite sentences as directed. (15 pts)
14. If I were you, I would take that English course
15. You didn’t turned off the TV last night , did you
16. Even though Mr. Thanh is old, he runs five kilometers every morning.
17. Not until the bell rang, did he finish his work?

103
18. He hates being asked about his past.
19. If it hadn’t for Tom’s help, Bill....................................
20. William suggested that Mary should put her luggage under the seat.
21. They said it was time they went to bed.
22. The bank manager was made to hand over the money.
23. The last time he went to HCM city was three years ago.
24. After cleaning/ I had cleaned the floor, I went to bed
25. She told me not to forget to send my parents her regards
26. She invited John to dance with her.
Question 2: Write complete sentences using the words given to form a letter :
Dear Uncle Tom,
1. Thank you very much for the alarm clock you sent me on my 15th birthday.
2. It's just what I need.
3. I'm terrible to get up late every morning.
4. Thanks to your present, I can wake up on time.
5. I hope you're both well.
6. I'm looking forward to seeing you at Christmas.
7. Thanks also your lovely card.
Best wishes,
Peter

The end

104