Вы находитесь на странице: 1из 18

CLASS-VIII CHEMISTRY

Aggarwal Corporate Heights, 3rd Floor, Plot No. A - 7, Netaji Subhash Place,
Pitam Pura, Delhi - 110034 Phone: 011-45221190 - 93. Fax : 25222953

ASSIGNMENT
for
CLASS-VIII

CHEMISTRY
Topic- Pollution of Air and Water

Objective Questions
1. Where was the painful bone disease Itai-itai reported first –

(A) Britain (B) India (C) Japan (D) USA


2. Which one of the following is not a green house gas –

(A) CO2 (B) CH4 (C) O2 (D) CFCs


3. Montreal protocol was signed in
(A) 1978 (B) 1987 (C) 1991 (D) 1993
4. Photo chemical smog was first observed in

(A) Los Angeles (B) Tokyo (C) Newyork (D) Sydney


5. Acid rain is due to

(A) Water pollution (B) Air pollution (C) Automobile pollution (D) Pesticide pollution
6. Maximum air pollution is at

(A) Delhi (B) Bhopal (C) Kolkata (D) Bangalore


7. Waldsterben is

(A) Decline in forest (B) Development of fog


(C) Harm to sculptures, statues and building (D) All of the above
8. In air pollution Delhi ranks –
(A) First most polluted (B) Second most polluted
(C) Third most polluted (D) Fourth most polluted
9. The term green house effect was given by
(A) Fourier (B) Tyndall (C) Arrhenius (D) Linnaeus
10. The term 'acid rain' was given by

(A) Fourier (B) Augus (C) Tyndall (D) Linnaeus

1
CLASS-VIII CHEMISTRY

11. Chlorination of treated waste water is required for

(A) Killing all mircobes (B) Removing suspended materials


(C) Complete breakdown of organic matter (D) All of the above
12. Black foot disease in humans is caused by

(A) Arsenic (B) SPM (C) Fluorine (D) Cadmium


13. Ozone depletion shall cause higher incidence of

(A) Skin cancers (B) Cataract (C) Decreased immunity (D) All of the above
14. Eutrophication of water body occur due to addition of

(A) Detergents (B) Fertilisers (C) Sewage (D) All of the above
15. Minamata disease is due to pollution of

(A) Organic waste into drinking water (B) Oil spill in water
(C) Industrial waste mercury into fishing water (D) Arsenic into the atmosphere
16. Pollution indicator is –

(A) Agrobacterium (B) Lichen (C) Pteridium (D) Both A and B


17. Minamata disease first occurred in –

(A) Japan (B) Russia (C) China (D) Korea


18. Which of the following gases contributes to global warming –
(A) Nitrogen dioxide (B) Carbondioxide (C) Carbon monoxide (D) Sulphur dioxide.
19. Eutrophication is a type of –

(A) Land pollution (B) Air pollution (C) Water pollution (D) Noise pollution
20. Chlorofluoro carbons are air polluting agents. They are produced by –

(A) Acid batteries (B) Diesel trucks (C) Aerosols (D) jet planes
21. Pollution is controlled by –

(A) Banning atomic blasts(B) Use of electrically operated automobiles

(C) Sewage treatment (D) All of the above


22. World environmental day is –
(A) 5th June (B) 28th February (C) 5th August (D) 28th April
23. Ozone day is –

(A) January 30 (B) December 25 (C) April 21 (D) September 16


24. Potable water is the one that is –

(A) Kept in a pot (B) Fit to drink (C) Not fit to drink (D) Used only in laboratory
25. Epidemics such as typhoid and jaundice are caused by –

(A) Metals (B) Toxic chemical (C) Micro organisms (D) Dissolved salts.

2
CLASS-VIII CHEMISTRY

ANSWERS
1. C 2. C 3. B 4. A
5. B 6. A 7. A 8. D

9. C 10. B 11. A 12. A


13. D 14. D 15. C 16. B
17. A 18. B 19. C 20. C

21. D 22. A 23. D 24. B


25. C

SUBJECTIVE QUESTIONS
A. Very Short Answer Type Questions
1. Name the chemicals which are used in refrigerators and air conditioners and damage ozone layer when
released in air.
2. Name any two sources which cause air pollution due to suspended particulate matter.
3. Name two gases which are mainly responsible for acid rain?
4. The quality of air at various locations is monitored regularly by government and other agencies? In what way
can you use these data?
5. Combustion of fossil fuels generates a lot of air pollution. Can you suggest any two alternative sources of
energy which do not cause any pollution?
B. Short Answer Type Questions

1. A lot of dry leaves are collected in a school garden and are burnt every day. Do you think that it is right to do
so ? If not, what should be done to dispose off the dry leaves?
2. The level of air pollution is higher at a busy traffic intersection. Why?
C. Fill in the blanks with the help of words given in bracket after each sentence.
(a) When air is contaminated by ________ substances which have a ________ effect on both the ________
and________, it is referred to as ________. (air pollution, harmful, living, unwanted, non-living, pollutants).

(b) Many ________ are responsible for causing ________ pollution. Petroleum ________ are a major source
of ________ pollutants like ________ and ________. (sulphur dioxide, refineries, industries, nitrogen
dioxide, gaseous, liquid, people, air).

(c) While ________ your teeth, leaving the ________ running may waste several ________ of water. (tap,
litres, brushing, washing, drops)

(d) Water which is suitable for _________ is called ________ water. (washing, bathing, drinking, potable,
soft).
(e) Water which looks clean still has disease carrying ________ and ________ impurities. (insects,
microorganism, particles, dissolved, harmful).
D. Find out the wrong statements and write them in their correct form.

(a) We can survive for some time without air but we cannot survive even for a few minutes without food.

(b) A brick kiln emits lot of smoke and other harmful gases causing air pollution.

3
CLASS-VIII CHEMISTRY

(c) Carbon monoxide is produced by complete burning of fuels such as coal, petrol, diesel.
(d) Chlorination is a commonly used chemical method for killing germs in water.
(e) Water which is suitable for drinking is called soft water.
E. In the following statements, the underlined words are jumbled up. Write them in their correct form.

(a) Air contains 78% ginroten and 21% gonexy.


(b) Vehicles produce high level of pollutants like carbon dioxide, nitrogen oxides, nobrac moondexi and mosek.
(c) Carbon dioxide, thaneme, nitrous oxide and water vapour are known as heengrouse sesga.
(d) Gangotri glacier in Himalaya has started melting because of lablog ringwam.
(e) Whenever harmful substances such as wagese, toxic chemicals, silt, etc. get mixed with water, the water
becomes potdulle.
F. Long Answer Type Questions
1. What do CFCs stand for? Name some devices where CFCs are used. Why CFCs are considered as
pollutants?
2. Why is it advised that industries should switch over to cleaner fuels such as CNG and LPG in the Taj Mahal
Zone in Agra?
3. It is said, “CO2 contributes to global warming.” Explain.
4. We should plant trees and nurture the ones already present in the neighbourhood. Why?

5. Explain the traditional way of purifying water to make it fit for drinking.
G. Read the paragraph and answer the questions following it.

Water is essential for life. Without water there would be no life. We usually take water as granted for its purity,
but we must ensure the quality of water. Pollution of water originates from human activities. Through different
paths, pollution reaches to ground water. Easily identified source or place of pollution is called as point source,
e.g.– municipal and industrial discharge pipes, where pollutants enter the water source. Non–point sources of
pollution are those where a source of pollution cannot be easily identified, e.g.– agricultural run off, acid rain
etc.
(i) How do you classify the various sources of water pollution?
(ii) What are the point sources of water pollution?

(iii) Name any two non-point sources of water pollution?



4
CLASS-VIII CHEMISTRY

Aggarwal Corporate Heights, 3rd Floor, Plot No. A - 7, Netaji Subhash Place,
Pitam Pura, Delhi - 110034 Phone: 011-45221190 - 93. Fax : 25222953

ASSIGNMENT
for
CLASS-VIII

CHEMISTRY
Topic- Synthetic Fibres and plastics
Objective Questions
1. South-Indian temples are made of :-
(A) Granite (B) Sandstone (C) Limestone (D) Concrete
2. Dams on rivers are mostly made by :-
(A) Sandstone (B) Limestone (C) Metamorphic rocks (D) Granite
3. Red Fort at Delhi and palace of Fatehpur Sikri are made of :-
(A) Granite (B) Sandstone (C) Limestone (D) Concrete
4. Who discovered cement?
(A) Agassiz (B) Albertus Magnus (C) Joseph Aspdin (D) Janseen
5. Which of the following is used to build bridges?
(A) Cinder concrete (B) Sandstone (C) Limestone (D) None of these
6. Which of the following is used to reinforce cement?
(A) Bricks (B) Stones (C) Steel rods or bars (D) Mortar
7. Photochromic glass contains :-
(A) Silver bromide (B) Silver iodide (C) Silver chloride (D) All of these
8. Which of the following is used in endoscopy?
(A) Optical fibres (B) Glass fibres (C) Glass wool (D) None of these
9. Purple-blue coloured glass is obtained by the addition of :-
(A) Chromium salts (B) Ferrous oxide (C) Cobalt salts (D) None of these
10. Terra cotta is :-
(A) Kaolin (B) Clay (C) Unglazed primitive pottery (D) Porcelain
11. Porcelain is made from :-
(A) Clay (B) Kaolin (C) Quartz (D) White clay
12. Which of the following is a natural polymer?
(A) Cellulose (B) Nylon (C) Polythene (D) PVC
13. Which of the following have long-chains of protein?
(A) Jute (B) Cotton (C) Silk and wool (D) All of these
14. Thermocole is made from
(A) Polythene (B) Polystyrene (C) Perspex (D) Teflon
15. Which of the following is thermoplastics?
(A) Polythene (B) Bakelite (C) Both of these (D) None of these

1
CLASS-VIII CHEMISTRY

16. Contact lenses are made from :-


(A) Polyvinyl chloride (B) Polystyrene (C) Lucite (D) Teflon
17. Which of the following is used as non-stick coating for cooking utensils?
(A) Perspex (B) Styrofoam (C) Polystyrene (D) Teflon
18. Which of the following are thermosets?
(A) Formica and Melamine (B) Polystyrene
(C) Polythene (D) Thermocole
19. Which of the following is similar to cotton?
(A) Nylon (B) Dacron (C) Rayon (D) Terylene
20. Which of the following do not soften upon heating?
(A) Lucite (B) Bakelite (C) Polystyrene (D) Polythene
21. Which of the following does not produce insoluble carbonates in hard water?
(A) Soap (B) Detergent (C) Both of these (D) None of these
22. Which of the following is alkaline in nature?
(A) Soap (B) Detergent (C) Both of these (D) None of these
23. Which of the following is the basic constituent of Nitrogenous fertilizers?
(A) Amide (B) Ammonia (C) Sulphuric acid (D) Hydrochloric acid
24. Heptachlor is :-
(A) Fungicide (B) Weedicide (C) Insecticide (D) All of these
25. Which of the following pesticide is banned in some contries?
(A) DDT (B) Dieldrin (C) Chlordane (D) Parathion

ANSWERS
1. A 2. D 3. B 4. C
5. A 6. C 7. B 8. A
9. C 10. C 11. D 12. A
13. C 14. B 15. A 16. C
17. D 18. A 19. C 20. B
21. B 22. B 23. B 24. C
25. A

2
CLASS-VIII CHEMISTRY
SUBJECTIVE QUESTIONS
Fill in the blanks
1. The fibre developed in Newyork & London, Simultaneously is ..................
2. Rayon is mixed with .................. to make .................. and mixed with .................. to make ..................
3. Synthetic fibres are synthesized from raw material called ......... .
4. The name of the fire proof plastic is ..................
5. Plastic which gets deformed easily on heating and can be bent easily is ..................
Match the following
1. Match the terms of column A correctly with the statement given in column B.
Column–A Column–B
(A) Polyester (i) Prepared by using wood pulp
(B) Acrylic (ii) Used for making parachutes and stockings
(C) Rayon (iii) Used to make sweaters & shawls
(D) Nylon (iv) Fabrics do not wrinkle easily

2. Column–A Column–B
(A) Polymer (i) Poly tetra fluoroethylene
(B) Polyethene (ii) Thermosetting plastic
(C) Bakelite (iii) Thermoplastic
(D) Teflon (iv) Biodegradable
(E) Wollen cloth (v) Small units combine to form large single units
3. Match the terms of Column A correctly with the phrases given in Column B.
Column-A Column-B
(i) Polyester (a) Prepared by using wood pulp
(ii) Teflon (b) Used for making parachutes and stockings
(iii) Rayon (c) Used to make non-stick cookwares
(iv) Nylon (d) Fabrics do not wrinkle easily
Very Short Type Questions
1. Why is rayon called artificial silk ?
2. Why in summer wearing of cotton clothes is preferred in comparison to synthetic clothes ?
3. Why synthetic fibres are more popular than natural fibres ?
4. The name of the fire proof plastic is ..................
5. Plastic which gets deformed easily on heating and can be bent easily is ..................
6. Containers which are light weight, lower price, good strength and easy to handling is made up of ..................
Short Type Questions
7. Write five names of different kinds of plastic containers that you use in daily life.
8. Write two names of polymer which are biodegradable.
Long Type Questions
9. Give reason why?
(A) Uniforms of fireman have coating of melamine plastic.
(B) Bakelite is used for making electrical switches.
(C) Plastic is used in place of metals.
10. What are the hazards of disposal of plastic in to water?
11. Why teflon is used to make nonstick cooking pans and other cookwares?

3
CLASS-VIII CHEMISTRY

Aggarwal Corporate Heights, 3rd Floor, Plot No. A - 7, Netaji Subhash Place,
Pitam Pura, Delhi - 110034 Phone: 011-45221190 - 93. Fax : 25222953

ASSIGNMENT
for
CLASS-VIII

CHEMISTRY
Topic- Metals & Non-Metals

Objective Questions
1. Who classified the elements in metals and non-metals?
(A) Lavoisier (B) Priestley (C) Lemaitre (D) Lenoir
2. Which of the following metals occur in their pure state?
(A) Copper (B) Iron (C) Zinc (D) Gold
3. Which of the following metals is liquid at room temperature?
(A) Sodium (B) Mercury (C) Zinc (D) Aluminium
4. Which of the following is a good conductor of heat?
(A) Bromine (B) Chlorine (C) Mercury (D) Iodine
5. Which of the following non-metals occurs as liquid?
(A) Bromine (B) Sulphur (C) Iodine (D) Carbon
6. Which of the following non-metals occurs as a solid?
(A) Sulphur (B) Carbon (C) Iodine (D) All of the above
7. Which of the following non-metal occurs as a gas?
(A) Nitrogen (B) Chlorine (C) Both the above (D) None of the above
8. Which of the following metals has very low melting point and melts even in hand?
(A) Sodium (B) Gallium (C) Potassium (D) Graphite
9. Which of the following is lighter than water?
(A) Potassium (B) Sulphur (C) Iodine (D) Graphite
10. Which of the following is denser than many metals?
(A) Bromine (B) Chlorine (C) Sulphur (D) Iodine
11. Which non-metal is a good conductor of electricity?
(A) Bromine (B) Iodine (C) Graphite (D) Chlorine
12. Magnesium oxide is –
(A) Basic oxide (B) Acidic oxide (C) Neutral oxide (D) None of these

1
CLASS-VIII CHEMISTRY
13. Sulphur dioxide is –
(A) Basic oxide (B) Acidic oxide (C) Neutral oxide (D) None of these
14. Which of the following is a noble metal?
(A) Copper (B) Iron (C) Gold (D) Aluminium
15. When medium reacts with cold water, it forms –
(A) Sodium hydroxide and oxygen
(B) Sodium hydroxide and hydrogen
(C) Sodium hydroxide and carbon dioxide
(D) None of these
16. Which of the following is very reactive and kept in kerosene?
(A) Iodine (B) Bromine (C) Sodium (D) Potassium
17. Which of the following reacts violently with steam?
(A) Iron (B) Zinc (C) Magnesium (D) None of these
18. Which metal reacts with dilute hydrochloric acid to produce hydrogen?
(A) Zinc (B) Copper (C) Iron (D) Platinum
19. When iron nail reacts with copper sulphate solution, the reaction is called –
(A) Displacement reaction (B) Replacement reaction
(C) Reduction reaction (D) None of these
20. When iron nail is placed in copper sulphate solution, the bluish colour of copper sulphate turns –
(A) Brownish (B) Yellowish (C) Greenish (D) Colourless
21. When zinc is put in copper sulphate solution, the colour of copper sulphate becomes –
(A) Greenish (B) Yellowish (C) Brownish (D) Colourless
22. Which metals have tendency to form compounds?
(A) More reactive metals (B) Less reactive metals
(C) Both the above (D) None of these
23. Corrosion is a –
(A) Reduction reaction (B) Oxidation reaction
(C) Redox reaction (D) Displacement reaction
24. Which of the following is a magnetic metal?
(A) Copper (B) Aluminium (C) Iron (D) All the above
25. Which of the following is highly resistant to corrosion?
(A) Iron (B) Copper (C) Aluminium (D) Titanium

2
CLASS-VIII CHEMISTRY
ANSWER KEY
1 A 2 D 3 B 4 C
5 A 6 D 7 C 8 B
9 A 10 D 11 C 12 A
13 B 14 C 15 B 16 C
17 C 18 A 19 A 20 C
21 D 22 A 23 B 24 C
25 D
SUBJECT QUESTIONS
A. Fill in the Blanks
1. __________, ___________ and _________ are soft metal
2. __________ and ___________ have law melting points. They melt in the palm of the hand.
3. __________ is a mixture of concentrated nitric acid and concentrated hydrochloric acid in the ratio 1 : 3.
4. Metals can be beaten into thin sheets so they are called __________.
5. __________ is the hardest natural substance.
6. Non metals are bad conductors of electricity except _______.
7. Metals react with oxygen to form _______ oxides (Basic)
8. Some metal oxides show acidic and basic properties. They are called ________. Eg: Aluminum oxide, Zinc
oxide etc.
9. Al2O3 + 6HCl ______ a + __________ + 3H2O
10. Al2O3 + NaOH ___________ a ___________ + H2O
11. _____________ and __________ does not react with oxygen even at high temperature.
12. Metals like potassium and sodium react vigorously with oxygen and catch fire if kept in open. Hence they are
stored in ______ to prevent burning.
13. Magnesium reacts only with _______ water to form magnesium hydroxide and hydrogen.
14. Metals like aluminium, iron and zinc react only with _____ to form the metal oxides and hydrogen.
15. ________ gas is not evolved when metals react with nitric acid (HNO3) because it is a strong oxidizing agent.
16. A more reactive metal displaces a _______ reactive metal from its salt solution.
17. The arranging of metals in the decreasing order of their reactivity is called _______ series of metals.
18. Metals lose electron and become positive ions. So they are called _____ elements.
19. Non-metals _______ electrons and become negative ions. So they are called electro negative elements.
20. _______ are compounds formed by the transfer of electrons from a metal to a non metal (Ionic compounds).
B. Very short answer type questions.
1. Give one example of each: metals and non-metals.
2. Name the metal, which is the best conductor of heat and electricity.
3. Name the property by which metals can be drawn into thin wires.
4. Name the gas produced, when metals react with acids.
5. What is the color of the copper sulphate solution ?

3
CLASS-VIII CHEMISTRY
6. State the nature of oxides of non-metals.
7. Which metal is stored in kerosene ?
8. Name the property of the metal by which it can be drawn into thin sheets.
9. What happens when sulphur reacts with oxygen ?
10. Which non-metal catches fire, if exposed to air ?
11. Name the gas that burns with a POP sound.
12. What are Displacement reactions ?
13. Give one use of non-metal in our daily life.
14. What are metalloids ?
15. Which metal is use to wrap food items ?
C. Short answer type questions
16. What happens when sulphur di-oxide reacts with water ? Give the chemical reaction involved.
17. Why lemon pickle cannot be stored in an aluminium foil ?
18. Write two important properties of metals.
19. Why copper cannot displace zinc from zinc sulphate solution ?
20. Why immersion rods for heating are made up of metallic substances ?
21. What happens when iron nails are dipped in water in a test tube for a week ?
22. What happens when iron reacts with oxygen and water ? Give the chemical reaction involved.
23. What happens when copper vessel is exposed to moist air for a long time ? Give the chemical reaction that
takes place.
24. Why gold is preferred in making jewellery ?
25. What happens when dilute sulphuric acid is poured on a zinc plate ? Write the chemical reaction takes
26. What happens when magnesium ribbon is burnt in air ?
27. Why metals are used in making aeroplanes, bridges, satellites etc.
D. Long answer type questions
28. What will happen when ash of magnesium is dissolved in water ? Is the solution acidic or basic ? What effect
does litmus show in case of oxides of metals ?
29. Explain the following terms: (i) Malleability (ii) Ductility (iii) Sonorous (iv) Lustrous (v) Metalloids.
30. What happens when iron nails are placed in copper sulphate solution ? Write word equations of the reactions
involved.
31. What happens when dilute sulphuric acid is poured on a copper plate ?
32. What is the nature of Na2O ? What happens when it is dissolve in water ? Write equation.
33. State three reasons for believing that sodium is a metal.
34. Differentiate between metals and non-metals.
35. Write a short note on the physical properties of non-metals.



4
CLASS-VIII CHEMISTRY

Aggarwal Corporate Heights, 3rd Floor, Plot No. A - 7, Netaji Subhash Place,
Pitam Pura, Delhi - 110034 Phone: 011-45221190 - 93. Fax : 25222953

ASSIGNMENT
for
CLASS-VIII

CHEMISTRY
Topic- Combustion and Flame
OBJECTIVE QUESTIONS
1. Which fuels are used for running automobiles ?
(A) Cowdung (B) Petrol (C) Diesel (D) (B) and (C)
2. Which of the following fuel is used in industry ?
(A) Coal (B) CNG (C) Petrol (D) All of the above
3. Which of the following fuel burns without a flame ?
(A) Candle (B) Coal (C) Kerosene oil (D) None of these
4. When magnesium burns with oxygen to form ?
(A) Mg(OH)2 (B) MgCO3 (C) MgO (D) All of the above
5. Which of the following are produced by nuclear reactions ?
(A) Sun (B) Heat (C) Light (D) All of the above
6. Which is necessary for combustion ?
(A) Water (B) Air (C) Both (D) None of these
7. Which gas is the best extinguisher ?
(A) CO2 (B) CO (C) Water vapour (D) None of these
8. Which fuel is an extremely good domestics fuel ?
(A) Charcoal (B) LPG (C) Gobar gas (D) All of the above
9. Incomplete combustion of fuels gives -
(A) CO2 gas (B) CO gas (C) CO + H2 (D) None of these
10. Which fuel have more calorific value ?
(A) Wood (B) Coal (C) Kerosene (D) LPG
11. The unburnt Carbon particles causing respiratory diseases such as -
(A) TB (B) Asthma (C) Both (D) None of these
12. The substances which have very low ignition temperature and can easily catch fire with a flame are called :
(A) Luminous substances (B) Combustible substances
(C) Inflammable substances (D) All of these
13. The heat and light that come from burning materials is known as :
(A) Fire (B) Fuel (C) Flame (D) All of these

1
CLASS-VIII CHEMISTRY
14. The conditions which are required for combustion to take place are:
(A) Fuel (B) Ignition temperature
(C) Oxygen (D) All of these
15. How fire can be put off?
(A) By throwing water on it (B) By using fire extinguishers
(C) By throwing sand or soil over it (D) Any of these methods.
16. A luminous flame appears :
(A) Red (B) Green (C) Yellow (D) Blue
17. Which one of the following is a non-combustible substance?
(A) Coal (B) Iron (C) Straw (D) Wood
18. Which zone is hotter than luminous zone?
(A) Non-luminous zone (B) Dark zone (C) Blue zone (D) None of these
19. Water cannot be used in :
(A) Oil fire (B) Forest fire (C) Building fire (D) Electrical fire
20. Which is a zone of no combustion?
(A) Blue zone (B) Dark zone (C) Luminous zone (D) All of the above
21. Which is not used as a fire extinguisher?
(A) Water (B) Carbon dioxide (C) Oxygen (D) All of the above
22. Glass is :
(A) Non-combustible (B) Combustible (C) None of these (D) All of the above
23. Camphor
(A) Vaporizes in air (B) Condenses in air (C) Both (A) & (B) (D) None of these
24. Carbon monoxide burns with :
(A) No flame (B) Yellow flame (C) Blue flame (D) All of the above
25. For combustion reactions :
(A) Air is essential (B) Combustible substance is essential
(C) Both (A) & (B) (D) None of these
ANSWERS
1. D 2. A 3. B 4. C
5. B 6. B 7. A 8. B
9. B 10. D 11. C 12. C
13. C 14. D 15. D 16. C
17. B 18. C 19. D 20. B
21. C 22. A 23. A 24. B
25. C
SUBJECTIVE QUESTIONS
A. Very short answer type questions.
1 A circular blackish ring of unburnt particles are present in ........ zone.
2 Define combustion.
3 Write a difference between burning of a candle and burning of coal.
4 What do you understand by combustible substances or fuels ?
5 Is burning of magnesium combustion ?
6 Give two examples of non-combustible substances.

2
CLASS-VIII CHEMISTRY
7 What is essential for combustion ?
8 What do you mean by ignition temperature?
9 Does a matchstick burn by itself ?
10 What is the composition of the head of the matchstick ?
11 Which type of pollution occurs on burning wood ?
12 When a burning charcoal piece is covered with a glass jar then burning of the piece stops, why ?
13 Which will get fire first coal or kerosene ?
14 Which is the most common fire extinguisher?
15 Which poisonous gas is produced due to incomplete combustion of a fuel ?
16 Name the substance used to extinguish fire involving electrical equipments.
B. Short answer type questions
17 What are inflammable substances ?
18 What would you do when the clothes of a person catch fire ?
19 How is CO2 able to control fire ?
20 What do you understand by Explosion ?
21 Which zone of a flame does a goldsmith use for melting gold and silver and why ?
22 How can water boil in a paper cup without burning it ?
23 What are the three zones of a flame ? Draw a labelled diagram of a candle flame.
24 Why does the matchstick start burning on rubbing it on the side of the matchbox ?
25 What are the essential requirements for produching fire ? On which principle the fire extinguisher works ?
26 Paper by itself catches fire easily whereas a piece of paper wrapped around an aluminium pipe does not.
27 Explain how water is able to control fires ?
28 Define –
(a) Spontaneous combustion.
(b) Rapid combustion.
29 (i) What is calorific value ? Write its unit.
(ii) In an experiment 4.5 kg of a fuel was completely burnt.
The heat produced was measured to be 180,000 kJ. Calculate the calorific value of the fuel.
30 Why is it difficult to burn a heap of green leaves but dry leaves catch fire easily ?
31 What do you understand by Global Warming? Give any two consequences of Global warming.
C. Long answer type questions
32 What are the characteristics of an ideal fuel?
33 Why is CO2 an excellent fire extinguisher ? Draw a diagram of fire extinguisher.
34 What is acid rain. Write its harmful effects.
35 How will you show that for a substance to burn, it is essential to reach its ignition temperature ?



3
CLASS-VIII CHEMISTRY

Aggarwal Corporate Heights, 3rd Floor, Plot No. A - 7, Netaji Subhash Place,
Pitam Pura, Delhi - 110034 Phone: 011-45221190 - 93. Fax : 25222953

ASSIGNMENT
for
CLASS-VIII

CHEMISTRY
Topic- Coal and Petroleum
OBJECTIVE QUESTIONS
1. Which of the following is a pair of exhaustible natural resources.
(A) Coal and soil (B) Air and sun-light (C) Water and petroleum (D) Wild life and minerals
2. Coal is processed in industries to get some useful products. Which of the following is not obtained from coal?
(A) Coke (B) Coal tar (C) Coal gas (D) CNG
3. Air is a natural resource and cannot be exhausted by human activities. It is known as inexhaustible natural
resources. Which of the following is another inexhaustible natural resources?
(A) Coal (B) Petroleum (C) Sun-light (D) Minerals
4. Various materials which are obtained from nature are called natural resources. Which of the following is not a
natural resource?
(A) Minerals (B) Water (C) Soil (D) Plastic
5. Exhaustible natural resources are:
(A) Unlimited in quantity. (B) Not dependent on nature
(C) Limited in quantity (D) Not exhausted by human activities.
6. Coal is formed from the remains of:
(A) Vegetation only (B) Animals only
(C) Both vegetation and animals (D) Neither vegetation nor animals
7. Which substance is formed by the carbonation of dead vegetation?
(A) Coal (B) Coke (C) Coal gas (D) Coal tar
8. Fossil fuels are obtained from:
(A) Remains of non-living materials. (B) Dead remains of birds only.
(C) Dead remains of insects only (D) Dead remains of living organisms.
9. Naphthalene balls are obtained from coal tar and are used as
(A) Mosquito repellant (B) Honey bee repellant (C) Moth repellant (D) Snake repellant
10. Which of the following is not a constituent of petroleum?
(A) Paraffin wax (B) Lubricating oil (C) Petrol (D) Coke
11. Petroleum is also known as?
(A) Liquid Treasure (B) Liquid Platinum (C) Black Gold (D) Black Magic
12. Choose the correct statement from the following:
(A) It is difficult to transport natural gas through pipes.
(B) The disadvantage of natural gas is that it cannot be used directly for burning in homes.
(C) Natural gas is stored under high pressure as compressed natural gas.
(D) Natural gas cannot be used for power generation.

1
CLASS-VIII CHEMISTRY
13. Petroleum was formed from organism
(A) Living on the land (B) Living on the plants (C) Living in the sea (D) Living on the rocks
14. Petroleum and coal are….
(A) Gases (B) Metals (C) Energy (D) Fossil fuels
15. Which of the following is not a petroleum product?
(A) Gas (B) Petrol (C) Diesel (D) Coal
16. LPG stands for?
(A) Liquefied Petroleum Gas (B) Liquid Petroleum Gas
(C) Liquefied Petro Gas (D) Liquefied Petrochemical Gas
17. Vaseline is made from?
(A) Paraffin wax (B) Diesel (C) Kerosene (D) Petrol
18. When coal is heated in air produces:
(A) Carbon monoxide (B) Carbon dioxide (C) Nitrogen dioxide (D) Oxygen
19. What is used for surfacing of roads?
(A) Paraffin wax (B) Coke (C) Lubricants (D) Bitumen
20. The resources present unlimited quantity in nature and can be used over and over again are known as
(A) Gases (B) Fuels (C) Renewable Resources (D) Energy
21. Which of them is used as solvent for dry cleaning.
(A) Diesel (B) Kerosene (C) Petrol (D) Paraffin wax
22. What is the full form of PCRA?
(A) Petroleum Conservation Research Association
(B) Petroleum Consumption Research Association
(C) Petroleum Conservation Resource Association
(D) Petrochemical Consumption Research Association
23. Naphthalene balls are obtained from
(A) Carbon (B) Coke (C) Coal tar (D) Coal gas
24. Hydrogen gas is obtained from…
(A) Petroleum (B) Coal (C) Coke (D) Natural Gas
25. Coal is produced in industry to get
(A) Coke (B) Coal tar (C) Coal gas (D) All of these
26. Coke is used in the manufacturing of
(A) Lead (B) Iron (C) Steel (D) Copper
27. Heavy motor vehicles like trucks run on
(A) Petrol (B) Diesel (C) Coal (D) Coal tar
28. Which is an almost pure form of carbon?
(A) Coke (B) Coal tar (C) Coal gas (D) None of these
29. The characteristic of coal is
(A) Tough (B) Black in colour (C) Porous (D) All of these
30. Coal tar is used in manufacture of
(A) Synthetic dyes (B) Drugs (C) Explosives (D) All of these
31. Coal tar has an _____ smell.
(A) Unpleasant (B) Pleasant (C) Both (A) and (B) (D) None of these
32. Which gas is obtained during the processing of coal?
(A) Carbon dioxide (B) Coal gas (C) Carbon monoxide (D) Sulphur dioxide
33. Petroleum is formed from
(A) Domestic animals (B) Organisms in sea (C) Wild animals (D) Insects
34. Petrol and diesel can be obtained from
(A) Coal tar (B) Coal (C) Petroleum (D) Coal gas

2
CLASS-VIII CHEMISTRY
35. Petroleum is mixture of
(A) Petrol (B) Diesel (C) Petroleum gas (D) All of these
36. The layer containing petroleum oil and gas is
(A) Above that of water (B) Below water (C) Between water and sand
(D) Below sand
37. Refining is
(A) Extracting petroleum gas
(B) Separation of various fractions of petroleum
(C) Heating of coal
(D) Sedimentation of fossil fuel
38. Inexhaustible natural resources in nature are
(A) Limited (B) Unlimited (C) Scarce (D) Not present
39. Petroleum is ______ natural resource
(A) Inexhaustible (B) Exhaustible (C) Both (A) and (B) (D) None of these
40. Which of the following is natural resources?
(A) Tea (B) Cooked Food (C) Air (D) Toffee

ANSWERS
1. D 2. D 3. C 4. D
5. C 6. A 7. A 8. D
9. C 10. D 11. C 12. C
13. C 14. D 15. D 16. A
17. A 18. A 19. D 20. C
21. C 22. A 23. C 24. D
25. D 26. C 27. B 28. A
29. D 30. D 31. A 32. B
33. B 34. C 35. D 36. A
37. B 38. B 39. B 40. C

SUBJECTIVE QUESTIONS
A. Very short answer type questions.
1. Name any two products of petroleum refining.
2. Name the petroleum product used for surfacing of roads.
3. How is coke obtained
4. Name the purest form of carbon.
5. How is coal tar formed ?
6. Give the main use of coal gas.
7. How is petroleum formed ?
8. Why is petroleum called a fossil fuel ?
9. What is meant by refining of petroleum ?
10. Where is petroleum found in India ?
11. Name the fraction of petroleum used for making ointments and candles.
12. Expand CNG.
13. Name two fuels which are used for running automobiles.
14. Why is food regarded as a fuel for our body?

3
CLASS-VIII CHEMISTRY
15. Name a liquid fuel which is used in homes?
16. Write the full forms of (a) CNG (b) LPG
B. Short answer type questions.
17. Why are coal and petroleum known as fossil fuels ?
18. Give two characteristics of coal.
19. Give two use of coke.
20. Why should the fossil fuels be used with care ?
21. (a) Name two places in India where oil wells are found ?
(b) When and where in India where oil wells first found ?
22. (a) Name the products obtained when coal is heated in the absence of air.
(b) Write any two uses of its products.
23. How is 'petrol' related to 'petroleum' ? Name four most important products obtained from petroleium.
24. Name three products of distillation of petroleum of petroleum and give their uses.
25. Give reasons –(i) LPG is a better domestic fuel than wood. (ii) Water is not used to control fires involving
electrical equipment.
C. Long answer type questions.
26. (a) What is CNG ? Give its one use.
(b) From which natural substance are liquid fuels formed ?
(c) Which gas is the main constituent of LPG ?
(d) How was petroleum formed in nature ?
(e) Why do green leaves not catch fire easily?
27. How is coal formed ?
