Вы находитесь на странице: 1из 35

REVISION TEST OF CLASS

PHYSICS, CHEMISTRY & MATHEMATICS


Time Allotted: 3 Hours Maximum Marks: 360

 Do not open this Test Booklet until you are asked to do so.
 Please read the instructions carefully. You are allotted 5 minutes specifically for this purpose.

Important Instructions:

1. Immediately fill in the particulars on this page of the Test Booklet with Blue / Black Ball Point Pen. Use of
pencil is strictly prohibited.

2. The Answer Sheet is kept inside this Test Booklet. When you are directed to open the Test Booklet, take out
the Answer Sheet and fill in the particulars carefully.

3. The test is of 3 hours duration.

4. The Test Booklet consists of 90 questions. The maximum marks are 360.

5. There are three parts in the question paper A, B, C consisting of Physics, Chemistry and Mathematics
having 30 questions in each part of equal weightage. Each question is allotted 4 (four) marks for correct
response.

6. Candidates will be awarded marks as stated above in instruction No.5 for correct response of each question.
¼ (one fourth) marks will be deducted for indicating incorrect response of each question. No deduction from
the total score will be made if no response is indicated for an item in the answer sheet.

7. There is only one correct response for each question. Filling up more than one response in any question will
be treated as wrong response and marks for wrong response will be deducted accordingly as per instruction 6
above.

8. Use Blue / Black Ball Point Pen only for writing particulars / marking responses on Side-1 and Side-2 of the
Answer Sheet. Use of pencil is strictly prohibited.

9. No candidate is allowed to carry any textual material, printed or written, bits of papers, pager, mobile phone,
any electronic device, etc. except the Admit Card inside the examination hall / room.

10. On completion of the test, the candidate must hand over the Answer Sheet to the Invigilator on duty in the
Room / Hall. However, the candidates are allowed to take away this Test Booklet with them.

11. Do not fold or make any stray marks on the Answer Sheet.

Name of the Candidate (in Capital Letters) :_____________________________________

Enrolment Number :_________________________________________________________

Batch :________________________
2

Useful Data Chemistry:


Gas Constant R = 8.314 J K1 mol1
= 0.0821 Lit atm K1 mol1
= 1.987  2 Cal K1 mol1
Avogadro's Number Na = 6.023  1023
Planck’s Constant h = 6.626  10–34 Js
= 6.25 x 10-27 erg.s
1 Faraday = 96500 Coulomb
1 calorie = 4.2 Joule
1 amu = 1.66 x 10-27 kg
1 eV = 1.6 x 10-19 J
Atomic No : H=1, D=1, Li=3, Na=11, K=19, Rb=37, Cs=55, F=9, Ca=20, He=2, O=8,
Au=79.
Atomic Masses: He=4, Mg=24, C=12, O=16, N=14, P=31, Br=80, Cu=63.5, Fe=56,
Mn=55, Pb=207,Au=197, Ag=108, F=19, H=2, Cl=35.5, Sn=118.6

Useful Data Physics:


Acceleration due to gravity g = 10 m / s2

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


3

Section – I (Physics)
r r r r r r r
1. If A + B = C, and A = 2 B and B.C = 0 , then
r r r r r r
(A) A + C = A + B (B) A + B = B
r r r r
(C) A � B<0 (D) A �
C may be zero

2. A particle of mass m is thrown horizontally from point P, as


5 m/s
shown in the figure, with speed 5 m/s. It strikes an inclined P
plane perpendicularly as shown. The inclination of the plane is h
30° with the horizontal. Then the height h shown in the figure is
(Take g = 10 m/s2) 30�

(A) 3.75 m (B) 5.0 m (C) 4.75 m (D) 0.417

3. For a particle moving in the x-y plane, the x and y coordinate are changing as x = a sin wt and
y = a ( 1  cos wt ) , where ‘a’ and w are constants. Then, what can be inferred for the trajectory of
the particle?
(A) The trajectory is parabolic
(B) The trajectory is elliptical
(C) The trajectory is such that distance moved by the particle is directly proportional to time.
(D) The trajectory of the particle is equidistant is equidistant from the origin at every instant of
time.

4. A particle is moving in an isolated x-y plane. At an instant, the particle y


r r
( ) ( )
has velocity 4iˆ + 4 j m/s and acceleration 3iˆ + 5 j m/s2. At that
4 m/s

instant what will be the radius of curvature of its path? 5m/s2


3m/s2 4 m/s
(A) 16 2 m (B) 15 m
(C) 18 m (D) 16/ 34 m

5. A particle moves along x-axis. The position of the particle at time t is given as x = t 3  9t 2 + 24t + 1
. Find the distance travelled in first 5 seconds
(A) 20 m (B) 10 m (C) 18 m (D) 28 m

6. Three block so frame mass are connected through a string as 4kg 4kg
shown in the figure. Initially the string is just taut and the
system is released from rest. The values of f1, f2 are (take g = f1 m=0.7
10 m/s2, all strings and pulley are ideal) m=0.6
(A) 24 N, 28 N (B) 20n, 28N
(C) 24N, 20N (D) 20N, 20N 4kg

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


4

7. For the two blocks shown in the adjacent figure, an external m=0.4
force of 18 N is applied on the lower block. Find the 2 kg
18N
acceleration of the upper block. m=0.2 4 kg
(A) 1 m/s2 (B) 3 m/s2
2
(C) 2 m/s (D) 4 m/s2

8. The coefficient of friction between an insect and a hemispherical bowl of radius r is m. The
maximum height to which the insect can crawl in the bowl is
r � 1 �
 (D) r �1 + m  1�
2
(A) (B) r �
1 � (C) r 1+ m 2
1+ m 2 � �
� 1+ m �
� 2

9 The potential energy of a particle of mass 1 kg moving along the x-axis is given by
U(x) = 16(x 2  2x)J , where x is in meter. Its speed at x = 1 m is 2 m/s. Then
(A) the motion of the particle is uniformly accelerated
(B) the motion of the particle is periodic but not simple harmonic
(C) the motion of the particle is simple harmonic having equilibrium position at x = 1 m
(D) kinetic energy of the particle is conserved.

10. A smooth hemisphere of mass M is kept on a smooth  M


m = 
surface. A block of mass m(=M/3) is kept on the top of the  3
hemisphere as shown in the figure. The hemisphere is
M
displaced slightly and both the hemisphere and the block
q
starts moving. At an angle q with the vertical (subtended by
the block a the centre of the hemisphere), the relation
between the velocity of the block (V) and the velocity of the
hemisphere (v0) is (V is the velocity of the block w.r.t. the
hemisphere at the instant.)

V V V
(A) v 0 = cos q (B) v 0 = V cos q (C) v 0 = sin q (D) v 0 = cos q
4 2 2

11. A rod of length L is sliding on a frictionless surface as shown in the B


R
figure. Velocity of end A is 4 m/s along the wall. Find the velocity of P A
30°
end aA is 4 m/s along the wall. Find the velocity of end B, when
4 m/s
end B makes 30° with wall PQ.
(A) 8 m/s (B) 2 3 m/s 30°
4 Q
(C) 4 3 (D) m/s
3

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


5

12. The moment of inertia of the plate in fig(a) about A P


the about axis shown is I. The moment of inertia of
the hexagonal plate of same material shown in
a
figure(b) about the axis given in figure(b) is a a
(A) 6 I (B) 12 I
(C) 24 I (D) 30 I a

B Q
Fig(a) Fig(b)

13. A thin rod AB is moving in a vertical plane. At a certain instant when VB


the rod is inclined at 30° to the horizontal the point A is moving B
horizontally with 3 m/s while B is moving in the vertical direction.
Then velocity of B is
1 30°
(A) m/s (B) 3 m / s 3 m/s
3 A

3
(C) 3 3 m / s (D) m/s
2

14. A solid cone of radius r and height h is kept on a turntable rotating with an
angular velocity w. The friction between the table and the cone is w
sufficient so that the cone does not slide. The distance between the axis
of the cone and the axis of turntable is R (R >>r). The maximum value of
w for which the cone does not topple is
R

4 gr gr 4gr 3gr
(A) (B) (C) (D)
3 Rh Rh Rh 4Rh

15. A hollow sphere is released from rest on a rough inclined plane as shown R
in the figure. Find the velocity of point of contact as a function of time. (m =
mass of hollow sphere, R = radius of sphere) m=0.2
(A) 2 t (B) 4 t
(C) 6 t (D) 8 t 37°

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


6

r r
16. Two particles are initially moving with angular momentum L1 and L 2 in a region of space with no
r
external torque. A constant external torque t then acts on the particle, but not on the other
particle, for a time interval Dt. What is the change in the total angular momentum of the two
particles?
r r r r 1 r r
(A) DL = L1  L 2 (
(B) DL = L1  L 2
2
)
r r r
(C) DL = tDt (D) DL is not applicable for the system.

17. Find the ratio of magnitude of angular momentum of a rolling disc


Y
about origin to that about the point P on the disc. as shown in the
figure: M
v
(A) 2:1 (B) 1:1 w=
P R
(C) 1:3 (D) 4:3 R/2
V
C
R
O X

18. A cylinder of mass M and radius 2R has a grove of radius R. A block of


mass m is hung from the circumference of the cylinder and the cylinder
itself is hung from a rigid support by a thread wound on the groove as a
shown in the figure. If the acceleration of centre of mass of the cylinder is 2R
‘a1’ acceleration of the block is a2 downward and angular acceleration of P a R M
1
the cylinder is a, then relation between a1, a2 and a will be
(A) a1  aR = a 2 (B) a1  2aR = a2
aR
(C) a1 + a2 = (D) a1  a2 = 3aR a2
2 m

19. A projectile is projected in the earth’s gravitational with initial kinetic energy E. The horizontal of
the projectile range is R. If the mass of the projectile is 1 kg then the angle of projection of the
projectile will be equal to
1 �gR � 1 �gR � 1 �gR � 1 �gR �
(A) sin � � (B) 2sin � � (C) 0.5 sin � � (D) 4 sin � �
�2E � �2E � �2E � �2E �

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


7

20. Consider the two identical particles shown in the given figure. They are M M
released from rest and can move forwards each other under the d
influence of their mutual gravitation forces. Speed of each particle,
when the separation reduces to half of initial value equals
GM 2GM GM
(A) (B) (C) (D) none of these
d d 2d

21. The variation of gravitational intensity g for a uniform solid sphere of mass M and radius R is
given by
(A) g (B) g

r r
O r=R O r=R
(C) g (D) g

r r
O r=R O r=R

22. A planet moves around Sun in an elliptical orbit of eccentricity e. The Va


ratio of the velocity at perigee Vp and at apogee Va is given by Sun
VP 1 + e VP 1  e
(A) = (B) =
Va 1  e Va 1 + e VP r
VP 1+ e VP 1 e
(C) = (D) =
Va 1+ e Va 1+ e

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


8

23. A sphere of mass M and radius b has a concentric cavity of


radius a as shown in figure. The graph showing variation of
gravitational potential V with distance r from the centre of
a
sphere is b

(A) V (B) V

b a b
r r

(C) V (D) V

b a b
r r

24. Two masses m1 and m2 are suspended together by a massless spring of


constant k. When the masse are in equilibrium, m1 is removed without
distributing the system; the amplitude of vibration is: k
(A) m1 g / k (B) m2 g / k

(C)
(m +m ) g
1 2 (D)
(m
2
 m1 g ) m1
k k m2

25. An air bubble of radius r rises steadily through a liquid of density r at


the rate of v. Neglecting density of air, the coefficient of viscosity of r
liquid is
2 r 2 rg 1 r 2 rg 1 r 2 rg
(A) (B) (C) (D) None of these
9 n 3 n 9 n

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


9

26. A tank is filled upto a height 2H with a liquid and is placed on a


platform of height H from the ground. The distance x from the 2H
ground where a small hole is punched to get the maximum rane R is
(A) H (B) 1.25 H a
H
(C) 1.5 H (D) 2 H

2R

27. As shown in figure, sphere of mass m is constrained to rotate about in l


a vertical plane by connecting it to O by means of a rigid light rod of O m
length l . What is the velocity of the sphere when it hits the wall of
container? It is given that specific gravity of ball is 2 and the container
is filled with water.
3
(A) 2gl (B) 0.5gl (C) gl (D) gl
2

28. A liquid takes 5 minutes to cool from 70 oC to 60oC. How long will it take to cool from 60 oC to
50oC.
(A) 5 minutes
(B) more than 5 minutes
(C) less than 5 minutes
(D) less or more than 5 minutes depending on the nature of liquid

29. An ideal monoatomic gas undergoes a cyclic process ABCA as shown in the
fig. The ratio of heat absorbed during AB to the work done on the gas during BC
is:
5 5
(A) (B)
2 ln 2 3
5 5
(C) (D)
4 ln 2 6
�p �
30. The equation of a wave disturbance is given as y = 0.02sin � + 50p t �cos ( 10p x ) where x and
�2 �
y are in metres and t is in seconds. Choose the incorrect statement
(A) The wavelength of wave is 0.2m (B) Displacement node occurs at x = 0.15m
(C) Displacement antinode occurs at x = 0.3m (D) The speed of constituent waves is 0.2 m/s

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


10

Section – II (Chemistry)

1. Two gases in adjoining vessels were brought into contact by opening a stopcock between them.
One vessel measuring 0.25 L contained NO gas at 800 torr and 220 K, the other measured 0.1 L
contained O2 gas at 600 torr and 220K The reaction to form N 2O4 ( s ) exhausts the limiting
reagent completely. Neglecting the vapour pressure of N 2O4 , which of the following is correct?
(molar mass N2O4 = 92)
(A) Pressure of the gas remaining at 220 K after completion of the reaction is 0.3 atm
(B) Mass of N 2O4 formed is 0.402 g
(C) Both (A) ad (B) are correct
(D) None is correct

The state of a mole of an ideal gas changed from state ‘A’ at


pressure ‘2P’ and volume ‘V’ and follows four different processes
A B
and finally returns to initial state ‘A’ reversibly as shown below in the 2P
graph. What would be total work done by the gas?

P re s s u re
(A) – PV (B) PV
(C) 0 (D) None of these P C
D

V 2V
V o lu m e
3. Hydroboration of 1-methylcyclopentene using B2 D6 followed by treatment with alkaline
hydrogenperoxide in basic medium gives which of the following

CH3 CH3 CH3 CH3

D D OH OH

OH H D H
H OH H D

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


11

4. Calculate the equilibrium constant for the reaction: H 2 ( g ) + CO2 ( g ) � H 2O ( g ) + CO ( g ) at


1395 K if equilibrium constant at 1395 K are the following:
2 H 2O ( g ) � 2 H 2 ( g ) + O2 ( g ) ; K1 = 2.1�1013
2CO2 ( g ) � 2CO ( g ) + O2 ( g ) ; K 2 = 1.4 �10 12
21 14 2 �21
(A) (B) (C) (D) 2.58
14 21 14

5. Equal volumes of two solutions of HCl are mixed. One solution has pH = 1, while the other has a
pH = 5. The pH of the resulting solution is
(A) < 1 (B) Between 1 and 2 (C) 3 (D) between 4 and 5

6. In which of the following reactions, diastereomers will be formed?

CH3

H D

CH3 CH


HBr
CCl4
 CH

CH2


HBr
CCl4

Br

All of these

HBr
CCl4

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


12

The gas A2 in the left flask is allowed to react with gas B 2


present in right flask as: 2 m o le 4 m o le
A2 ( g ) + B2 ( g ) � 2 AB ( g ) ; K c = 4 at 27 C
0 A2 B2
What is the concentration of AB when equilibrium is
established? 1l at 270C 3l at 27 0C
(A) 1.33 M (B) 2.66 M
(C) 0.66 M (D) 0.33 M

8. Dichromate ion in acidic medium oxidizes stannous ion as:


xSn +2 + yCr2O72 + zH + � aSn+4 + bCr +3 + cH 2O
(A) the value of x + y + z is 18 (B) a : b is 3 : 2
(C) the value of z  c is 7 (D) All are correct

9.
CH3


Br2 / Fe
P

Br2 / hn

Q
P and Q respectively are:
CH3 CH3 CH3 H2 C Br

(A) (B)
, ,
Br

Br Br

CH3 CH3 CH3 CH3

Br Br

(C) (D)
, ,

Br Br

10. Element having highest ionization potential value is


(A) Ne (B) He (C) Be (D) N

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


13

11. The equilibrium constant for the reaction:


N 2 ( g ) + O2 ( g ) � 2 NO ( g ) is 4 �104 at 2000 K.
In the presence of a catalyst, the equilibrium is attained 10 times faster. Therefore, the equilibrium
constant in presence of the catalyst at 2000 K is
(A) 4 � 104 (B) 40 � 104
(C) 4 �102 (D) Difficult to compute without more data

12. Which of the following hydrocarbons has the lowest dipole moment?

H3C CH3
C CH 3  C �C  CH 3
H H
CH 3  CH 2  C �C  H CH 2 = CH  C �C  H

13. Which of the following carbonates decomposes readily?


(A) Li2CO3 (B) Na2CO3 (C) K 2CO3 (D) Rb2CO3

14. Which of the following is the electronic configuration of an atom in its first excited state if that
atom is isoelectronic with O2?
(A) [ Ne] 3s 2 3 p 4 (B) [ Ne] 3s 2 3 p 3 3d 1 (C) [ Ne] 3s1 3 p5 (D) None of these

15. For which reaction from the following, DS will be maximum?


1
(A) Ca ( s ) + O2 ( g ) � CaO ( s ) (B) CaCO3 ( s ) � CaO ( s ) + CO2 ( g )
2
(C) C ( s ) + O2 ( g ) � CO2 ( g ) (D) N 2 ( g ) + O2 ( g ) � 2 NO ( g )

16. How many moles of Na+ ions are in 20 ml of 0.4 M Na3PO4?


(A) 0.008 (B) 0.024 (C) 0.05 (D) 0.20

17. Chemical ‘A’ is used for water softening to remove temporary hardness. ‘A’ reacts with sodium
carbonate to generate caustic soda. When CO2 is bubbled through ‘A’, it turns cloudy. What is the
chemical formula of ‘A’?
(A) CaCO3 (B) CaO (C) Ca ( OH ) 2 (D) Ca ( HCO3 ) 2

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


14

18. Which is the lowest energy conformation of butane?

CH3 CH3
H CH3

H H
H H H H
CH3 H
CH3 CH3

H H CH3 H

H H H H
CH3 H

19. Which of the following pairs of compounds are functional isomers?

O O
CH3 CH3
H3C and H3C O CH3
OH H3C H
and H3C
O

OH O CH3 O CH3
H3C and H3C H3C O
and H3C

CH3 CH2 CH3

CH3 CH3 CH3


(I) (II) (III)
Which of the following orders is correct for the magnitude of heat of hydrogenation of above
compounds?
(A) I > II > III (B) III > II > I (C) II > III > I (D) III > I > II

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


15

21. The equivalent weight of Na2 HPO4 can be


M M
(A) as base (B) as acid (C) Both (A) and (B) (D) Neither (A) nor (B)
2 1

22. In which of the following diagrams given below do AB, BC and CA represent isothermal, isochoric
and adiabatic change respectively?

A A

C
P P B
C
B

V V

A A

B C
P P
C B
V V

23. In the compound YBa2Cu3O7 which shows superconductivity, what is the average oxidation state
of Cu?
Assume that the rare earth element yttrium is in its usual +3 oxidation state.
7 7 5 5
(A) + (B)  (C) (D) 
3 3 3 3
24. Consider a titration of potassium dichromate solution with acidified Mohr’s salt solution using
diphenylamine as indicator. The number of moles of Mohr’s salt required per mole of dichromate
is:
(A) 3 (B) 4 (C) 5 (D) 6

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


16

25. For a reversible reaction A+ B � C


�dx �
� �= 2 �10 [ A] [ B ]  10 [ C ]
3 2

dt
� �
Where x is the amount of ‘A’ dissociated. The value of equilibrium constant ( K eq ) is
(A) 10 (B) 0.05 (C) 20 (D) Cannot be
calculated

26. The number of isomers possible for disubstituted borazine B3 N 3 H 4 X 2 is


(A) 3 (B) 4 (C) 6 (D) 5

27. The fluorine molecule is formed by:


(A) p – p orbitals (sideways overlap) (B) p – p orbitals (end to end overlap)
(C) sp – sp orbitals (D) s – s orbitals

28. Identify conformer of 2-methyl pentane:

CH3 H

H H H H

H H CH3 Et
CH2CH3 CH3
CH3
Me
H H Et

H H
H
H H
Me
H H
H

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


17

29. Identify the compound ‘A’ in the given sequence of reactions:

H 2 ( excess )

Pt
A
COOH
KMnO4 COOH
+
COOH
COOH

Compound (A) is:

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


18

30. The following acid base titration graphs are given:

10
9
7 4 - 9 .7 7 .4 6 -1 0

pH
pH

6 .5 5 - 4

pH
3
3

0 10 30 40 60 0 10 20 30 40
V o lu m e o f b a s e
V o lu m e o f b a s e V o lu m e o f b a s e (III)
(I) (II)
Which of the following graph represents titration of?
(i) NH 4OH / HCl ( WB / S A )
(ii) HNO3 / KOH ( S A / S B )
(iii) C6 H 5COOH / KOH ( WA / S B )
WB = Weak base
SB = Strong base
WA = Weak acid
SA = Strong acid
Graph Titration
I, II, III (i), (ii), (iii)
I, II, III (ii), (iii), (i)
I, II, III (iii), (ii), (i)
I, II, III (iii), (i), (ii)

pace for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


19

Section – III (Mathematics)


x2 y2
1. If a chord (parallel to major axis) subtends right angle at the centre of the ellipse + = 1,
a2 b2
then distance between the centre and the chord is
ab a2 + b2 ab a2  b2
(A) (B) (C) (D)
a +b
2 2
ab a b
2 2
ab

2. If the angle between asymptotes of a hyperbola is p/3, then its eccentricity is


(A) 2/Ö5 (B) 2/Ö3 (C) 4/3 (D) ¾

3. If the equation x2 – 2x + 4 = 0 and ax2 – 4x + b = 0 has one common root then values of ‘a’ and ‘b’
are respectively, (a, b Î R)
1
(A) .4 (B) 2, 8 (C) -2, -8 (D) can’t determine
2

20
4. Let {a1, a2, a3, ……} be a sequence such that a1 = 2 and an – an –1 = 2n for all n ³ 2. Then a
i =1
i

is
(A) 2960 (B) 3080 (C) 3560 (D) 4120

x2 y2
5. P is a point on the hyperbola  = 1, N is the foot of perpendicular from P on the
a2 b2
transverse axis. The tangent to the hyperbola at P meets the transverse axis at T. If O is the
centre of the hyperbola, then OT.ON is equal to
(A) e2 (B) a2 (C) b2 (D) b2/a2

6. If quadratic equation ax2 + bx + c = 0 has imaginary roots and c > 0 then


(A) b + c > a (B) a + c > b (C) a + b > c (D) none of these

7. If sin-1x + 2 cos-1x = p/3, then value of x is


(A) -Ö3/2 (B) Ö3/2 (C) -1/2 (D) none of these

8. If 4na = p then the value of tana tan2a tan3a … tan(2n – 1)a is equal to
(A) 1 (B) 0 (C) – 1 (D) none of these

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


20

9. A polygonal with 12 sides is inscribed in a circle |z| = 5. If one of the vertices is 3 + 4i, then the
complex number associated with the next vertex (in anticlockwise direction) is

(A)
1
2
{( ) (
3 34 + 4 3+3 i )} (B)
1
2
{( ) (
3 3 +2 + 4 3 2 i )}
(C)
1
2
{(
23 3 ) + (2 + 4 3 ) i} (D)
1
2
{( ) (
23 3 + 24 3 i )}

10. The sum of the series 2nC0 + 2nC224 + 2nC428 + ……….upto (n + 1) terms
1 2n 1 2n 2n 1 2n 1 2n 2n
(A) (5 + 32n) (B) (5 - 3 ) (3 + 52n)
(C) (D) (3 - 5 )
2 2 2 2
 p 
11. The maximum number of positive solution of cot  sin 2x  = 3 lies in
3 3 
 p  p p  p p p p
(A)  0, (B)  , (C)  , (D)  ,
 6


 9 6

 9 3 3 2

12. The coefficient of x14 in the product (1 –x) (1 –2x) (1 –22x) (1 –23x) ...... (1 –215x) is ,
1 1 1 1 1 1 1
( given that 1 + + 2 + 3 + ......... + 15 = a and 1 + 2 + 4 + ......... + 30 = b )
2 2 2 2 2 2 2
(A) 2119 (a2 –b) (B) 2120 (a2 –b) (C) 2120 (b –a2) (D) 2119 (b –a2)

13. If b2 < ac (a, b, c Î R, n Î N), then the sum of coefficients in the expansion of
(aa2x2 + 2bax + c)n ; (as a polynomial in x), is
(A) positive if c > 0 (B) positive if a < 0, n is odd
(C) always positive (D) positive if b > 0

14. Two lines 2x + 3y + c = 0 and 4x – 7y + 4 = 0 are given, if origin lies in the region of obtuse angle
bisector of the given lines, then
(A) c > 1 (B) c < 0 (C) c = 0 (D) c �[ 0,1]

15. The orthocentre and circumcentre of a DABC are (1, 2) and (2, 4) respectively. If the base BC has
the equation 2x –y –3 = 0 the radius of the circumcircle of D ABC is
57 59 61 63
(A) (B) (C) (D)
5 5 5 5

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


21

16. A line meets the co-ordinates axes at A and B. A circle is circumseribed about the triangle OAB. If
the distance of the points A and B from the tangents at O, the origin, to the circle are m and n
respectively, then the equation of the circle is
(A) x2 + y2 – m + n ( m x + n y ) = 0 (B) x2 + y2 – m  n ( m x + n y ) = 0
2 2
(C) x + y – m  n ( m x  n y ) = 0 (D) none of these

z1
17. Tangents drawn to the circle |z| = r at point A (z1) and B (z2) are mutually perpendicular, then
z2
is always
(A) purely real (B) purely imaginary
(C) such that z1 + z 2 = 0 (D) such that z1 – z 2 = 0

18. 5 boys and 3 girls are to be seated in a row. The number of ways such that two particular pairs
always sit together, is
(A) 2880 (B) 4032 (C) 4320 (D) none of these

19. If the normal at two points on y2 = 4ax meet on the same parabola then the locus of point of
intersection of tangents at these points is
(A) x = 2a (B) x = -2a (C) x = a (D) x = a/2

20. If one root of the equation z2 + (p + iq)z + m + in = 0 is real where p, q, m, n Î R then


n2 + mq2 –pqn is equal to
(A) 0 (B) –1 (C) 1 (D) none of these

21. If P, Q and R are three distinct points with co-ordinates (  , m), (1, 2) and (3, 4) and also PQ is
perpendicular to QR (  , m �I + ), then the value of (7  - 3m) is
(A) 10 (B) 11 (C) 12 (D) 13

| x |2  | x | 2
22. The inequality > 2 holds if and only if
2 | x |  | x |2 2
2 2
(A) –1 < x < – or <x<1 (B) –1 < x < 1
3 3
2 2 2
(C) <x<1 (D) x > 1 or x < –1 or – <x<
3 3 3

23. The orthocentre of the triangle formed by any three tangents to a parabola lies on the
(A) axis of parabola (B) directrix (C) tangent at vertex (D) none of these

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


22

24. In a triangle ABC, a = 5, b = 4 and tan C/2 = Ö(7/9), then side c is


(A) 6 (B) 3 (C) 2 (D) none of these

x2 y2
25. Let any double ordinate PNP¢ of the hyperbola  = 1 be produced both sides to meet the
25 16
asymptotes in Q and Q¢, then PQ. P¢Q is equal to
(A) 25 (B) 16 (C) 41 (D) none of these

26. The eccentricity of the curve |z + 4 – 3i| + |z – 4 + 3i| = 20 is


2 1 1
(A) (B) (C) (D) none of these
3 2 2

27. The solution set of the inequality log0.09 (x2 + 2x) ³ log0.3 x + 2 is
(A) [ 2, 1] (B) ( 2, 0) (C) (0, 1] (D) none of these

A B
28. In a triangle ABC, a + b = 3c, then tan tan is equal to
2 2
(A) 1 (B) 1/2 (C) 1/3 (D) ¼

(a2 + 3a + 1)(b2 + 3b + 1)(c 2 + 3c + 1)


29. The minimum value of the quantity where a, b, c Î R+
abc
is
113
(A) (B) 125 (C) 25 (D) 27
23

30. There are 10 greetings cards, each of a different colour and 10 envelopes of the same ten
colours. The number of ways in which the cards can go to the envelopes such that exactly 6
cards go into the envelopes of the corresponding colour is
(A) 2520 (B) 151200 (C) 1890 (D) none of these

space for rough work

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


23

FIITJEE RESHUFFLING
PHYSICS, CHEMISTRY & MATHEMATICS
JEE - MAINS 2015
SET - A
ANSWERS
PHYSICS
1. C 2. A 3. C 4. D
5. D 6. D 7. A 8. B
9. C 10. A 11. D 12. D
13. C 14. C 15. A 16. C
17. A 18. B 19. C 20. A
21. C 22. A 23. B 24. A
25. A 26. C 27. C 28. B
29. C 30. D

CHEMISTRY
1. C 2. A 3. A 4. D
5. B 6. D 7. C 8. D
9. B 10. B 11. A 12. B
13. A 14. B 15. B 16. B
17. C 18. C 19. B 20. C
21. C 22. C 23. A 24. D
25. C 26. B 27. B 28. D
29. B 30. B

MATHEMATICS

1. A 2. B 3. B 4. B
5. B 6. B 7. D 8. A
9. A 10. A 11. C 12. A
13. A 14. B 15. C 16. A
17. B 18. A 19. A 20. A
21. B 22. D 23. B 24. A
25. B 26. C 27. C 28. B
29. B 30. C

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


24

HINTS & SOLUTIONS


PHYSICS
1. C
Sol. Since B and C are perpendicular, angle between A and B is obtuse
r r
� A.B = A B cos q
=  AB < 0
2. A
Sol. At inclined surface velocity is vertical which gives v = 10m / s
2
v
� v cos 30 = 5 3 and h = = 3.75
2g
3. C
x2 y 2
Sol. + = 2 ( 1  cos wt )
a2 b2
4. D
r
Sol. v = 4 2m / s
r
a = 34m / s 2
v2 16
R= =
a 34
5. D
dx
Sol. = v = t 2  6t + 8
dt
� t = 2 & 4 for v = 0
t = 0, x = 1
t = 2, x = 21
t = 4, x = 17
t = 5, x = 21
� Total distance traveled = 28 m
6. D
Sol. 2T = 40 � t = 20 N
Since T < f s for both blocks, so Friction in each case is 20 N
7. A
Sol. On the lowest block net force = 18 – 12 = 6N
Now acceleration of both = 1 m/s2
For the upper block static friction = 8 N
Pseudo force on the 2 kg block = 2 N, which is less than static friction so the block will not slide
and hence the whole system will move 1 m/s2.

8. B
� 1 �
Sol. h = R ( 1  cos q ) = R �
1 �
� 1 + tan q �
2

where m = tan q
9. C
du
Sol. F = = 16 [ 2 x  2] = 32 ( x  1)
dx
SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.
25

For equilibrium F = 0 � x = 1 m
Since F �x motion is SHM

10. A
Sol. MV0 = m ( V cos q  V0 )
M M
� MV0 = V cos q  V0
3 3
V 11. D
� V0 = cos q
4
Sol. x 2 + y 2 = L2
4
� xvx  yvy = 0 � v y = vx tan q = m/s
3

12. D
Ma 2
Sol. I AB =
24
7
I PQ = 2 I + 4 � Ma 2 = 2 I + 28I = 30I
24
13. C
Sol. VB cos 60 = VA cos 30
�VB = 3 3m / s

14. C
Sol. For no toppling
h 4 gr
mgr = mw 2 R � � w =
4 hR
15. A
� 3 �
Sol. Vt = �g sin q  m g cos q  m g cos q �
t
� 2 �
Vt = ( 6  1.6  2.4 ) t = 2t
16. C
r
dL
Sol. t=
dt
17. A
r r r
Sol. L = I w + M V �R ( )
18. B
r r
Sol. aP = a2 = a1  2 Ra
19. C
u 2 sin 2q 1 �gR �
Sol. R= � q = sin 1 � �
g 2 �2 E �
20. A
Gm 2
Sol. Using conservation of energy mv 2 =
d

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


26

Gm
v=
d
21. C
Sol. At r < R, use E ( r ) �r
1
and at r > R, use E ( r ) �
r2
22. A
1+ e �
Gm � 1 e �
Gm �
Sol. vP = � �and Va = � �
1 e �
a � 1+ e �
a �
23. B
Gm
Sol. at r > R, use V ( r ) = 
r
Gm
r < R use V ( r ) =  3 ( 1.5R  0.5r )
2 2

R
24. A
Sol. With mass m2 alone, the extension of the spring l is given as
m2 g = kl ... ( i )
( )
With mass m1 + m2 , the extension l ' is given by

( m + m ) g = k ( l + D)
1 2
…(ii)
The increases in extension is Dl which is the amplitude of vibration. Subtracting (1) from (2), we
m1 g
get: m1 g = k Dl or Dl =
k
25. A
Sol. Equate FB = FV + W and ignore density of air.
26. C
2x
Sol. v = 2 g ( 3H  x ) t =
g
dR 3H
R = 4 ( 3H  x ) x =0� x=
dx 2
27. C
1 2 1 2
Sol. mgl = I w + mv
2 2
� v = gl
28. B
Sol. By Newton’s law of cooling
dT
�T  T0
dt
29. C
3 5
Sol. For AB dQ = nCV dt + dW = nRT0 + nRT0 = nRT0
2 2
For BC Work done = 2nRT0 ln 2
30. D
2p
Sol. K= � l = 0.2
l

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


27

�2n + 1 �p
For node 10p x = � �
� 2 �2
� n = 1, x = 0.15 m
For antinode 10p x = np
For n = 3, x = 0.3 m

CHEMISTRY
1. C
PNOV 800 �0.25
Sol. nNO = = = 0.0146
RT 760 �0.0821�220
PO V 600 �0.1
nO2 = 2 = = 4.37 �103
RT 760 �0.0821�220
2 NO ( g ) + O2 ( g ) � N 2O4 ( s )
moles taken 0.0146 0.00437
moles left 0.0146- ( 2 �0.00437 )  4.37 �103
= 5.86 �103
5.86 �103
� PNO , left = �0.0821�220 = 0.3 atm
0.35
mass of N 2O4 = 4.37 �103 �92 = 0.402 g
2. A
Sol. Work done = - PV
3. A
CH3
CH3
D
( ) 2 6
1 B D

( 2 ) H O / OH 

2 2

OH
H
Hydroboration oxidation results in syn addition
4. D
2CO2 � 2CO + O2 K2
1
2 H 2 + O2 � 2 H 2O
Sol. K1
K2
2CO2 + 2 H 2 � 2CO + 2 H 2O
K1
1

� For H 2 + CO2 � CO + H 2O Equilibrium constant = �K 2 �


2

� �
�K1 �
1/2
�1.4 �10 12 �
=� 13 �
�2.1�10 �
1/2
�20 �
= � � = 2.58
�3 �
5. B
SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.
28

Sol. H+�
pH = 1 � �
� �= 10
1

pH = 5 � �
�H+�
�= 10
5

101 + 105 101


H+�

� � = ; = 5 �102
total 2 2
pH =  log ( 5 �10 ) = 2  log 5 = 2  0.7
2

= 1.3
6. D
CH3 CH3
CH3 CH3

+ H + 
  H + H

Br
Br CH3
CH2 CH3
CH3 Br
CH3 CH3 CH3 CH3
H D H D H D H D
CH CH2 CH2 CH2
+ H + 
  Br  +
CH CH H Br Br H

Br Br Br Br
H H H H

+ H + 
 
Br 
+
Br H

H Br
7. C
A2 ( g ) + B2 ( g ) � 2 AB ( g )
Sol.
moles of equilibrium ( 2  x) ( 4  x) ( 2x)
4x2
Kc = =4
( 2  x) ( 4  x)
� x2 = 8  2x  4x + x2
� 0 = 8  6x
8
� x = = 1.33 mole
6
2x x
[ AB ] = = = 0.665M
4 2
8. D
Sol. 3Sn +2 + Cr2O72 + 14H + � 3Sn+4 + 2Cr +3 + 7 H 2O
9. B
Sol. P is electrophilic aromatic substitution
SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.
29


Q is attack of Br at more stable benzylic radicals.

10. B
Sol. He is the smallest Gp. 18 element and hence, has highest ionization potential value
11. A
Sol. Equilibrium constant will remain same, because catalyst increases the rate of both the forward
reaction as well as backward reaction.
12. B
Sol.

CH 3  C  C  CH 3
13. A
D
Sol. Li2CO3 �� � Li2O + CO2
14. B
2 2 6 2 4
Sol. O2 has an electronic configuration of 1s 2 s 2 p 3s 3 p
The excited state has the configuration
[ Ne] 3s 2 3 p3 3d 1
15. B
Sol. DS = SSproducts  SSreactants
= + ve for option (B)
16. B
Number of moles of Na+ = 0.4 × 20 × 3 × 10–3
17. C
Sol. Ca ( OH ) 2 + Ca ( HCO3 ) 2 ��
� 2CaCO3 + 2H 2O
Ca ( OH ) 2 + Na2CO3 � CaCO3 + 2 NaOH
Ca ( OH ) 2 + CO2 ��
� CaCO3 + H 2O
18. C
Sol. The figure (C) has anti conformation with lowest energy.
19. B
Sol. In option (B), the two compounds are functional group isomers.
20. C
Sol. Most stable alkene, evolves least heat on hydrogentation.
21. C
HPO42 �����
Acidic Nature
� H + + PO43
Sol. �

nf =1 �
M�
�E .Wt = �
� 1 �

HPO + 2 H + ��
2
4 � H 3 PO4
�nf = 2 �
� M�
�E .Wt = �
� 2 �
22. C

A
is o th e rm a l
B
P is o c h o r ic
a d ia b a tic C
V
23. A
Sol. 3 + 4 + 3x  14 = 0

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


30

7
x=
3
24. D
Sol. Fe+2 + Cr2O72  ��
� Fe +3 + Cr +3
1 mole

n �1 = 1�6
n=6
25. C
Sol. A+ B � C
�dx �
Given: � �= 2 � 103 [ A] [ B ]  10 2 [ C ] , Where x is the amount of ‘A’ dissociated.
�dt �
dx
= 0 ( at equilibrium )
dt
� K eq =
[ C]
=
2 �103
= 20
[ A] [ B ] 1�102
26. B
X X X H

B B B B
H N N X H N N H H N N H X N N X

H B B H H B B X H B B H H B B H
N N N N

H H X H
27. B
Sol. The fluorine molecule is formed by the end to end overlap of p – p orbitals.
28. D
Me Et
Et
Me
H
 H
H H
H H Me
Me
2-methyl pentane
29. B

H 2 ( excess )

Pt

COOH
KMnO4 COOH
+
COOH
COOH
30. B
Sol. (i) NH 4OH + HCl ��
� NH 4Cl + H 2O
WB SA

At the equivalence point, solution is acidic due to hydrolysis of NH 4Cl . Hence it corresponds to
graph (III).

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


31

(ii) HNO3 + KOH ��


� KNO3 + H 2O
SA SB

At the equivalence point, the solution is neutral. Hence, corresponds to graph (I)
(iii) C6 H 5COOH + KOH ��
� C6 H 5COOK + H 2O
WA SB

At the equivalence point, the solution is basic due to hydrolysis of C6 H 5COOK . Hence, it
corresponds to graph (II).

MATHEMATICS
1. Let equation of chord y = k
2
x2 y2 y
\ By homogenization + = 
a2 b2 k 
1 1 1 ab
Þ 2
+ 2  2 =0 Þ k=
a b k a2 + b2

a
b p
 = 3
2. 2 tan-1  a  3 Þ b =

b2 2
\e= 1+ 2
=
a 3
3. As x2 – 2x + 4 = 0 has imaginary roots, so both roots will be common
a 4 b
= = Þ a = 2, b = 8
1 2 4

4. an = an –1 + 2n = an –2 + 2(n –1 + n) = an –3 + 2(n –2 + n –1 + n)
= a1 + 2(2 + 3 + …..+ n) = 2(1 + 2 + ….. n) n(n + 1)

 (n )
20 20
20  21 41 20  21
Þ 
i =1
ai =
i =1
2
+n =
6
+
2
= 3080.

5. By the property of hyperbola.

6. As ax2 + bx + c = 0 has imaginary roots and c = f(0) > 0


so It will be an upward parabola
so f(-1) > 0 Þ a – b + c > 0 Þ a + c > b
p
7. Since sin-1 x + cos-1x =
2
p
and sin-1x + 2 cos-1x =
3
p
so cos-1x =  which is not possible so no such x.
6

8. tana tan2a tan3a … tan(2n – 1)a


= {tana tan(2n – 1)a} {tan2a tan(2n– 2)a} ….. { tan(n – 1)a tan(n + 1)a} tan na,
p
= {tana tan(p/2 – a)} {tan2a tan(p/2 – 2a)} …. tan = 1.1.1. ….1 = 1
4
z 0 � p p�
9. =�cos + i sin �
3 + 4i  0 � 6 6�
10.
2n
C0 + C2 2 + C4 2 + .....
2n 4 2n 8

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


32

( 1+ 2 ) 2 2n
+ ( 1  22 )
2n

=
2
5 +3
2n 2n
=
2

 p  p p 3
11. cot  sin 2x  = 3 Þ sin 2x = np + Þ sin 2x = 3 3 n + Þ n = 0.
3 3  3 3 6 2

 1  1  1 
Given product can be rewritten as 2 ( x  1)  x 
120
12.  x  2 ......... x  15 
 2  2   2 

Þ Required co-efficient = 2120


(a 2
b).
2
f ( x ) = ( aa 2 x 2 + 2ba x + c )
n
13.

f ( 1) = ( aa 2 + 2b + c )
n
Sum of coefficient =

So f ( x ) > 0 if f ( 0 ) > 0, c > 0

14. L1 � 2 x + 3 y + c = 0
L2 = 4 x  7 y + 4 = 0
If origin lies in the region of obtuse angle bisector
Then L1 ( 0 ) .L2 ( 0 ) .a1a2 + b1b2 > 0
c.4. ( 2.4 + 3. ( 7 ) ) > 0
c<0

15. Reflection of H about BC lies on circumcircle A

Let P  (h, k). We have


( h  1) 5 = ( k  2) 5 =  6
2 1 5
17 4  H (1, 2)
ÞP  ,  C (2, 4)
 5 5 B C
2 2
2x –y –3 = 0
 17  4  305 61
Þ CP =   2 +   4 = = units
 5   5  5 5

P (h, k)

16. Here AB is diameter of the required circle Y


Þ (x –a) (x –0) + (y –0)(y –b) = 0
Þ x2 + y2 –ax –by = 0 ……(1) B (0, b)
Equation of tangent at (0, 0) of (1) is
ax + by = 0 ……(2)
aa + 00 bb
m = AL = , and n = n
a2 + b2 a2 + b2
m + n = a2 + b2
X
Þa= m ( m + n) , b = n ( m + n) m A (a, 0)
O

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


33

Hence the required circle is x2 + y2 – m + n ( m x + ny ) = 0.

 z1  p
17. Clearly lines OA and OB are mutually perpendicular, thus arg   =  .
 z2  2
z1
Hence is purely imaginary.
z2

18. Number of ways such that two particular pairs always sit together = 6!.2!.2!

19. Let two points be A ( at12 , 2at1 ) and B ( at22 , 2at2 ) points of intersection of tangents at A and B is
( at t , a ( t
1 2 1 + t2 ) )
Let point of intersection be (h, k)
h
a ( t1t2 ) = h � t1t2 =
a
h
� 2= ( Q t1t2 = 2 )
a

20. Let a be a real root of z2 + (p + iq)z + m + in = 0, a2 + pa + m = 0, qa + n = 0


2
n  n  n
Þa=– Þ    + p   + m = 0 Þ n2 + mq2 –npq = 0
q  q   q

21. By condition of perpendicularity l + m = 3


l and m are integers Þ l = 2, m =1 OR l= 1, m = 2
but (l, m) = (1, 2) make P coincide with q
Þ 7l – 3m = 7(2) – 3 (1) = 11
2 2 2
22. We have 3|x|2 –5|x| + 2 < 0 Þ |x| < È |x| > 1 Þ x > 1 or x < –1 or – <x<
3 3 3

23. Use Property

C
1  tan 2
24. Use cos C =
2 and then use cosine rule.
C
1 + tan 2
2

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.


34

4
25. NP = = x12  25
5
4
Q is on y = x
5
4
NQ = x1
5
PQ = NQ  NP =
4
5
(
x1  x12  25 )
P¢Q =
4
5
(
x1 + x12  25 )
PQ. P¢Q = 16.

26. z  ( 4 + 3i ) + z  ( 4  3i ) = 20
This curve represents an ellipse
Here foci are A ( 4,3) and B ( 4, 3)
2a = 20
AB 10 1
\ e= = =
20 20 2
27. log0.09 (x2 + 2x) is defined when x2 + 2x > 0
Þ (x) (x + 2) > 0 Þ x Î ( ¥,  2) È (0, ¥) … (1)
and log0.3 x + 2 is defined when x + 2 > 0
Þ x Î ( 2, ¥) … (2)
also log0.09 (x2 + 2x) ³ log0.3 x + 2
1
Þ log0.3 (x2 + 2x) ³ log0.3 x + 2
2
Þ log0.3 (x2 + 2x) ³ log0.3 (x + 2)
Þ x2 + 2x £ x + 2 Þ x2 + x  2 £ 0
Þ x Î [ 2, 1] … (3)
From (1), (2), (3) solution is x Î (0, 1].

a+b 2 R sin A + 2 R sin B


28. =3� =3
c 2 R sin C
A+ B A B
2sin cos
sin A + sin B 2 2 =3
� =3�
sin C C C
2sin cos
2 2

 a 2 + 3a + 1  b 2 + 3b + 1  c 2 + 3c + 1   1  1  1 
29.     =  a + + 3  b + + 3  c + + 3  ³ 53
   
 a  b  c   a  b  c 

30. We first choose the 6 cards which will go to the right places and dearrange the remaining 4.
SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.
35

Þ Number of ways to select the 6 = 10C6


1 1 1
and number of ways to dearrange = 4 !   +  =9
 2! 3 ! 4! 
Þ Total number of ways = 10C6  9 = 1890

SCHOLARS EMPIRE,142,ZONAL MARKET, SECTOR-10, BHILAI,C.G.