Вы находитесь на странице: 1из 11

SULIT 5 3472/1

For
Answer all questions. Examiners
Use
1. Given f : x → 2x – 1 and g : x → x² – 3 , express the following functions in
terms of f and g :
(a) x → 2(x² – 3 ) – 1
(b) x → ( 2x – 1 )² – 3
1
(c) x→ ( x2 − 2 )
2
[3 marks ]

Answer : (a) …………………

(b) …………………
1
(c) ............................ 3
_______________________________________________________________________

1
2. Given the function f : x → 5 − x 2 and g : x → , x ≠ 1 , find g −1 f (1) .
x −1

[3 marks ]

2
Answer : ……………………….. 3
_______________________________________________________________________
3. Given the function f(x) =  3x –7  , find the values of x that satisfy the equation
f(x) = 4.
[3 marks ]

3
Answer: ………………………..
3

3472/1 Additional Mathematics Paper 1 [Lihat sebelah


SULIT
SULIT 6 3472/1

For
Examiners
Use
4. Solve the quadratic equation (x – 4)(x + 9) = 2(x – 3). Give your answers correct
to two decimal places.
[ 3 marks ]

4
Answer: …………………………….
3

5. P(8, 6), Q(5, –3) and R(h , 0) are the vertices of ∆ PQR. Find the values of h
if the area of ∆ PQR is 27 square units.
[ 3 marks ]

3 Answer : h = .....................................
________________________________________________________________________

6. Find the range of values of x such that 15 − 4 x ≥ 4 x 2 .


[ 3 marks ]

3
Answer : .......................................

3472/1 Additional Mathematics Paper 1 [Lihat sebelah


SULIT
SULIT 7 3472/1
For
Examiners
2 x −3 32 Use
7. Find the value of x if 8− x = 1 x
42

[ 3 marks ]

7
Answer : ……………………………
______________________________________________________________________ 3

8. Solve the equation 23log8 (2 q−7) = 3 .

[ 2 marks ]

8
Answer : ……………………….........
______________________________________________________________________ 2

9. Given that log 5 5P = log 25 Q + 3, express P in terms of Q


[4 marks ]

Answer : ………………………......... 4

3472/1 Additional Mathematics Paper 1 [Lihat sebelah


SULIT
SULIT 8 3472/1

For
Examiners
use 10. w, 24, 48, ... are 3 consecutive terms of a geometric progression.
Find the value of
(a) w.
(b) the first term of this progression if w is the 4th term.

For
[3 marks ] Examiners
Use

10
Answer :
(a) w = .. ………………
3 (b) .......................................
________________________________________________________________________
11. Given Sn = 5n2 – n is the sum of the first n terms of an arithmetic progression.
Find
(a) the sum of the first two terms
(b) the common difference
[ 3 marks ]

11 Answer : (a) ………………………..


3
(b) ......................................

12. Find the equation of the straight line which passes through point (2,–1) and is
x y
perpendicular to the line + =1 .
4 3
[ 3 marks ]

12

3
Answer : …………………………….

3472/1 Additional Mathematics Paper 1 [Lihat sebelah


SULIT
SULIT 9 3472/1

_________________________________________________________________
log 2 y
13.

3
For
Examiners
Use
x

• (4,–5)

The diagram above shows the graph of log 2 y against x. The variables x and y are
a
related by the equation y = x where a and b are constants.
b
Find the values of a and b.
[ 4 marks ]

13
Answer : a = ……… b = …….... 4

14. The diagram below shows the graph of a quadratic function f(x) = m(x + h)2 – 9.
3472/1 Additional Mathematics Paper 1 [Lihat sebelah
SULIT
SULIT 10 3472/1

The curve has a minumum point (2, k ). State the


(a) value of h
(b) value of k
(c) value of m f(x)

x
0

-1 •


(2 , k)

[4 marks]

14
Answers : ( a) h =…………………..
4
(b) k =..............................

(c) m =.............................

For
Examiners
Use
15. Given that a = 2i + mj and b = 4i – 6 j. Find the values of m if
3472/1 Additional Mathematics Paper 1 [Lihat sebelah
SULIT
SULIT 11 3472/1

a is parallel to b.
[2 marks ]

15
Answer : m =………………….. 2
2
_____________________________________________________________________
16. Given q = 6i +8j, find the unit vector in the direction of q .
[ 2 marks ]

16

Answer : 2
…………………...............

17. The sum of five given numbers is 50 and the sum of the squares of the same five
numbers is 625. Calculate the
(a) mean
(b) standard deviation

of the five numbers.


[ 3 marks ]

17
Answer : (a) ………………………..
3
(b) ......................................

3472/1 Additional Mathematics Paper 1 [Lihat sebelah


SULIT
SULIT 12 3472/1
For
Examiners
Use
y
4
18. y=
x

0 1 k x

4
The diagram above shows the curve y = . When the shaded region is rotated
x
360o about the x-axis , the volume generated is 12π unit3. Find the value of k.

[ 4 marks ]

18

4
Answers : ……………………………..
_
_______________________________________________________________________
__________________________________________
19.
P The diagram shows a circle with centre O. The
reflex angle POQ is 1.2π radians and the length of
the minor arc PQ is 16 π cm. Find the radius of
1.2 π O the circle.
16 π cm

[ 3 marks ]

19

3
Answer : ……………………………..

3472/1 Additional Mathematics Paper 1 [Lihat sebelah


SULIT
SULIT 13 3472/1
For
Examiners
User
2x −1 dy k
20. Given y = and = , find the value of k.
3x − 2 dx (3x − 2) 2

[ 3 marks ]

20

3
Answer : k =………………….....

21. A number with 4 digits is formed from digits 0, 3, 6, 7, 9 without repetition.


How many numbers can be formed if
(a) the number must end with digit 3
(b) digits 6 and 7 must be placed next to each other
[ 4 marks ]

21
Answer : (a) ………………………..
4
(b) ......................................
______________________________________________________________________
3 0 kf ( x ) − 8
22. Given that ∫ f ( x) dx = 10 and ∫3 dx = 8 , find the value of k .
0 2
[ 4 marks ]

22

4
Answer : k = .....………………..........

3472/1 Additional Mathematics Paper 1 [Lihat sebelah


SULIT
SULIT 14 3472/1
For
Examiners
Use

23. Solve the trigonometric equation sin x cos x = 0.5 for 0o ≤ x ≤ 360o .
[ 4 marks ]

23

4
Answer : .....
………………..........

24. A box contains 6 red marbles and k blue marbles. If a marble is drawn randomly
2
from the box, the probability of getting a blue marble is .
5
Find the value of k.

[ 3 marks ]

24

3472/1 Additional Mathematics Paper 1 [Lihat sebelah


SULIT
SULIT 15 3472/1

Answer :………………………….. For


Examiners
User

25. X is a random variable of a normal distribution with mean 108 and standard
deviation 10.
Find
(a) the Z score if X = 100
(b) P (100 ≤ X ≤ 108)

[4 marks ]

25
Answer : (a) ………………………..
4
(b) ......................................

END OF QUESTION PAPER

3472/1 Additional Mathematics Paper 1 [Lihat sebelah


SULIT