Вы находитесь на странице: 1из 3

ХОТЕЛ ЗА КУЧИЊА

1.

СЕМЕЈСТВОТО ВОКЕР СО ЌЕРКАТА ЕНДИ И СИНОТ БРУС ЖИВЕАТ ВО ЊУ МЕКСИКО ТИЕ ИМААТ И
КУЧЕ ПО ИМЕ БЕБЕ.ТРЕБА ДА СЕ ПРЕСЕЛАТ ПОРАДИ РАБОТАТА НА ТАТКОТО ВО ЕЛМВУД КАЈ
СТРИНАТА НА ТАТКОТО КОЈА СЕ ВИКА АЛИС.НО ТАА Е АЛЕРГИЧНА НА ЖИВОТНИ И ТАКА НЕ МОЖАТ
ДА ЈА ЗЕМАТ БЕБЕ СО НИВ.КОГА СТИГНУВААТ ТАМУ СЕ ЗАПОЗНАВААТ СО СТРИНАТА ДОДЕКА ЈА
РАЗГЛЕДУВААТ ОКОЛИНАТА БРУС ЗДОГЛЕДУВА ЕДНА КАФЕАВА КУЌА ВО КОЈА НИКОЈ НЕ ЖИВЕЕ ПО
НЕКОЕ ВРЕМЕ ИМ ДОАЃА НЕКОЕ ЦРВЕНО КУЧЕ И БРУС САКА ДА ГО СЛИКА,ПО НЕГО ДОАЃА ЕДНО
МОМЧЕ ЏЕРИ ГОРДОН КОЈ Е СПСТВЕНИК НА РЕД РОВЕР.БРУС И ЕНДИ ВИДЕЛЕ ДЕКА ЏЕРИ НЕ СЕ
ОДНЕСУВА УБАВО СО КУЧЕТО И ЗАПОЧНАЛ И СО НИВ РАСПРАВИЈА ДЕКА СМЕШНО ЗБОРУВААТ
ДЕКА БРУС Е ЛИГУШ А ЕНДИ Е ДЕБЕЛА.

2.ЕНДИ И БРУС БИЛЕ ЗАПИШАНИ ВО РАЗЛИЧНИ УЧИЛИШТА И НА ЕНДИ И БИЛО МНОГУ ТЕШКО ДА
СЕ ПРИЛАГОДИ ТАМУ.ЕДЕН КОГА СЕ ВРАЌАЛА ОД УЧИЛИШТЕ ВИДЕЛА ЕДНО УБАВО КУЧЕНЦЕ И
САКАЛА ДА ГО ЗЕМЕ ДА ГО НАХРАНИ НО МАЈКА И РЕКЛА ДЕКА НЕ Е ВО РЕД ПОРАДИ СТРИНА
АЛИС,ПА ЕНДИ МОРАЛА ДА ГО ВРАТИ НАЗАД.И ТАЖНА ВЕДНАШ ПОЧНАЛА ДА ПИШУВА ПЕСНА ВО
НЕЈЗИНАТА ТЕТРАТКА,СЕТО ТОА ЈА ПОТСЕТУВАЛО НА БЕБЕ НЕЈЗИНОТО КУЧЕ КОЕ ГО ДОБИЛА ЗА
БОЖИЌ.ВЕЧЕРТА МНОГУ ВРНЕЛО И КОГА ГОСПОДИН ВОКЕР ДОШОЛ ДОМА КУЧЕНЦЕТО УСПЕАЛО
ДА СЕ ПРОТНЕ НИЗ ВРАТАТА И ДА ВЛЕЗЕ ВО КУЌАТА

3.ЕНДИ ЦЕЛО ВРЕМЕ БИЛА ЗАМИСЛЕНА ЗА ВРЕМЕ НА ВЕЧЕРАТА,ТАА ИМ ПОНУДИЛА НА МАЈКА И И


СТРИНА АЛИСА ДА ЈА РАЗДИГНЕ МАСАТА И ДА ЈА СРЕДИ КУЈНАТА СЕ СО ЦЕЛ ДА МУ ОДНЕСЕ ХРАНА
НА КУЧЕНЦЕТО.ОТКАКО СИТЕ СИ ТИШЛЕ ВО СВОИТЕ СОБИ ТАА МУ РАСКАЖАЛА НА ЕНДИ ШТО СЕ
СЛУЧИЛО И ПОЧНАЛЕ ДА ГО БАРААТ КУЧЕТО НА КРАЈ ГО НАШЛЕ КУЧЕТО СКРИЕНО ВО СОБАТА ЗА
ШИЕЊЕ СКРИЕНО ВО МТЕРИЈАЛИТЕ И УШТЕ ТРИ МАЛИ КУЧЕНЦА.

4.ЕДЕН ДЕН ВО УЧИЛИШТЕТО БРУС ДОЗНАВА ОД ТИМ КАКВО ДЕТЕ Е ЏЕРИ,ДЕКА ТОЈ САКА ДА БИДЕ
ГЛАВЕН СИТЕ ДА ГО СЛУШААТ А ТИЕ ШТО НЕ САКААТ ДА ПРАВАТ КАКО ТОЈ ШТО ЌЕ КАЖЕ ТОЈ ГИ
НАВРЕДУВА И НАПАЃА И СЕ ОДНЕСУВА ЛОШО СО НИВ.ТИМ МУ ЈА РАСКАЖАЛ И ПРИКАЗНАТА ЗА
ПРАЗНАТА КУЌА ВО НИВНА БЛИЗИНА ШТО СЕ ПРОДАВА,ДЕКА СЕМЕЈСТВОТО СЕ ПРЕСЕЛИЛО
БИДЕЈЌИ ЏЕРИ МНОГУ ЛОШО СЕ ОДНЕСУВАЛ СО ДЕТЕТО ОД ТАА КУЌА.ЏЕРИ СЕКОГАШ ПРЕД
ВОЗРАСНИТЕ СЕ ПРЕПРАВАЛ ДЕКА Е ДОБАР,ДРУЖЕЉУБИВ НО КОГА ЌЕ ОСТАНЕЛ САМ СО ДЕЦАТА
СЕ ОДНЕСУВАЛ НАДРЕДНИЧКИ И ЛОШО.БРУС ВЛЕГОЛ ВО ДВОРОТ НА КУЌАТА ВИДЕЛ ДЕКА
СТАКЛАТА СЕ ИСКРШЕНИ И ПОЧНАЛ ДА ГИ РАСЧИСТУВА И СИ ПОМИСЛИЛИ ДЕКА МОЖЕБИ ОВА Е
УБАВО МЕСТО ДА ГО ПРЕФРЛАТ НИВНОТО КУЧЕ СО МАЛИТЕ КУЧЕНЦА.

5.ЕНДИ Е ВО ХОТЕЛОТ,МАЈКАТА ЈА ПОБАРАЛА ЗА ДА ЈА ЧИСТАТ КУЌАТА ПА БРУС МОРАЛ ДА ЈА


ВИКНЕ.ПО ПАТ ГО СРЕТНАЛ ЏЕРИ КАКО САКА ДА МУ ВПРЕГНЕ КОЛИЧКА НА РЕД РОВЕР ДА ЈА ВЛЕЧЕ
ТОГАШ ЗАПОЧНАЛЕ КАРАНИЦА ДЕКА НЕ Е ВО РЕД ТОА ДА МУ ГО ПРАВИ НА КУЧЕТО.ПРИ
КАРАНИЦАТА БРУС ПАДНАЛ НА КОЛИЧКАТА,А РЕД ИСПЛАШЕНО ПОЧНАЛ ДА ТРЧА СО КОЛИЧКАТА
И УСПЕАЛ ДА ПОБЕГНЕ.

6.КУЧЕТО ДОБИ ИМЕ ПЕТКАНА И НЕЈЗИНИТЕ МАЛИ КУЧЕНЦА БУШАВКО,БАРУТ И БЈАНКА.Во домот
госпоѓата АЛИС ЗБОРУВАЛА ДЕКА КУЧЕТО НА ЏЕРИ СЕ ИЗГУБИЛО И ДЕКА Е МНОГУ СКАПО,НО БРУС
ЗНАЕ ШТО СЕ СЛУЧИЛО.ПО НЕКОЕ ВРЕМЕ ЕНДИ ИЗЛЕГУВАЈЌИ ПРЕД ВРАТАТА ГО ЗДОГЛЕДАЛА РЕД
РОВЕР СКРИЕН ВО ЕДНА ИСКОПАНА ДУПКА.ВЕДНАШ БРУС ЗЕЛ НОЖ МУ ГО ИСЕКОЛ ЈАЖЕТО
ЗВРЗАНО ОКОЛУ ВРАТОТ И СЕ ДОГОВОРИЛЕ ДА НЕ ГО ВРАЌААТ КАЈ ЏЕРИ ТУКУ ДА ГО ОДНЕСАТ ВО
НИВНИОТ ХОТЕЛ.

7. ТИМ И ТОМ ИМ ПОМАГААТ НА ЕНДРУ И БРУС ДА ГО ВНЕСАТ И РЕД РОВЕР СО ПОМОШ НА ДАСКИ
ВО НИВНИОТ ХОТЕЛ ЗА КУЧИЊА .ХОТЕЛОТ ЕНДГИ ГО ИСЧИСТИЛА ГО СРЕДИЛА ЗА ЗАВЕСИ СО
КОРПИ ЗА КУЧЕНЦАТА И УКРАСНИ ПЕРНИЧИЊА.ТИЕ СЕ ДОГОВАРААТ И КАКО ЌЕ СЕ ГРИЖАТ ВО
ВРСКА СО ХРАНАТА ЗА КУЧИЊАТА.

8.ДЕБИ ЗАПОЧНУВА РАЗГОВОР СО ЕНДИ ОТКАКО НАСТАВНИЧАКАТА ЌЕ ЈА ПОФАЛИ ЗА НЕЈЗИНИТЕ


ПЕСНИ.ТАКА ЕНДИ ЌЕ И ОТКРИЕ ДЕКА ТАА МНОГУ САКА КУЧИЊА И ДЕКА ИМА ЕДЕН ХОТЕЛ ЗА КОЈ
ТАА И БРАТ И СЕ ГРИЖАТ ЗА КУЧИЊАТА.ТОГАШ ДЕБИ И КАЖУВА ДЕКА ИМА ЕДНО НАПУШТЕНО
КУЧЕНЦЕ ПЕПО И ДЕКА БИ САКАЛА И НЕГО ДА ГО ЗГРИЖАТ ТАМУ.

9.ПОГОЛЕМИОТ ДЕЛ ОД ДЕНОТ БРУС СЕ ГРИЖЕЛ ЗА КУЧИЊАТА,ПОЧНАЛ И ДА ПОПУШТА СО


УЧЕЊЕТО ПА ТАТКО МУ ГО ОПОМЕНАЛ ДЕКА ТРЕБА ПОВЕЌЕ ДА УЧИ.БРУС СЕ ПОЧЕСТО СТАНУВАЛ
МНОГУ РАНО ЗА ДА МОЖЕ ДА ГО ШЕТА РЕД РОВЕР НАДВОР ,ЕДНО УТРО РОВЕР ИСТРЧАЛ БРЗО
НАДВОР ОД КУЌАТА БРУС ГО БАРАЛ КОГА ПОДОЦНА ЕДНО ДЕТЕ ЌЕ ГО ПРЕПОЗНАЕ ДЕКА ТОА Е
КУЧЕТО ЗА КОЕ СЕ НУДИ НАГРАДА.БРУС ГО УБЕДУВАЛ ДЕКА НЕ Е ТОА КУЧЕ ЗА ДА НЕ ГО ЗЕМАТ
НАЗАД КАЈ ЏЕРИ.

10.ЕНДИ СТАВА ОГЛАС НА УЧИЛИЃНАТА ТАБЛА ДЕКА ПОДАРУВА КУЧИЊА,ТАКА ЌЕ ЗАПОЧНЕ


РАЗГОВОР СО ТИФАНИ ДЕКА ТАА ИМА ПЕТ КУЧИЊ И ДЕКА ТАТКО И НЕ САКА ПОВЕЌЕ ДА СЕ
ГРИШАТ ЗА НИВ.ЕНДИ И ПРЕДЛОЖОЛА ДА ГИ ОДНЕСАТ ВО ХОТЕЛОТ ,ПО ПАТ ГО СРЕЌАВААТ ЏЕРИ
КОЈ Е ЉУБОПИТЕН ШТО СЕ СЛУЧУВА СО НИВ КАДЕ ГИ НОСАТ КУЧИЊАТА.ВО ХОТЕЛОТ БРУС Е
ИЗНЕНАДЕН ДЕКА СЕ ДОНЕСЕНИ УШТЕ КУЧИЊА И ДЕКА НЕМААТ ПАРИ ЗА ХРАНА ЗА СИТЕ,ПА СЕ
ДОГОВОРИЛЕ ДЕКА МОЖЕБИ ЗА ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ МОЖАТ ДА ЗГРИЖУВАТ КУЧИЊА И ТАКА
СО ТИЕ ПАРИ ЌЕ ИМ КУПУВАТ ХРАНА НА ОСТАНАТИТЕ ШТО ЖИВЕАТ ВО ХОТЕЛОТ.

11 I 12

ГИЛИ Е НОВОТО КУЧЕ ЗА КОЕ СЕ ГРИЖАТ И ЗА КОЕ ЌЕ ДОБИЈАТ ПАРИ,НО ГИЛИ МНОГУ ЗАВИВАЛ
БИДЕЈЌИ САКАЛ ДА ТРЧА НАДВОР И ВО НЕГОВИОТ ДОМ ГО УЧЕЛЕ ДА ЛОВИ ЗАЈАЦИ.ДЕЦАТА
УСПЕАЛЕ НЕКАКО ДА ГО УБЕДАТ ЏЕРИ ДЕКА ЛАЕЊЕТО Е НА ДУХОТ НА РЕД РОВЕР БИДЕЈЌИ ТОЈ СЕ
ПОСОМНЕВАЛ ВО НИВ ЗОШТО ЦЕЛО ВРЕМЕ СЕ МОТКААТ ОКОЛУ КАФЕАВАТА КУЌА.

13,14,14

БРУС,ЕНДИ И СИТЕ ОСТАНАТИ ДЕЦА СЕ ДОГОВАРААТ СО ПОМОШ НА ПРОЕКТОР ВЕЧЕРТА ДОЦНА


ДА МУ ПОКАЖАТ СЛИКИ НА ЏЕРИ ОД РЕД РОВЕР И ДА ГО ИСПЛАШАТ ДЕКА ТОА Е ДУХОТ НА
НЕГОВОТО КУЧЕ И ВО ТОА УСПЕВААТ.ЏЕРИ БИЛ МНОГУ ИСПЛАШЕН И ГИ РАЗБУДИЛ НЕГОВИТЕ
РОДИТЕЛИ.ПРИ БЕГАЊЕТО ДЕЦАТА ГО СКРШИЛЕ ПРОЕКТОРОТ И ГО ЗАБОРАВИЛЕ КАБЕЛОТ
ВКЛУЧЕН ВО КУЌАТА НА ЏЕРИ.ЦЕЛО ВРЕМЕ СЕ ПЛАШЕЛЕ ДЕКА ЌЕ СЕ ДОЗНАЕ ВИСТИНАТА ЗА
НИВНАТА ИЗМАМА.СЛЕДНИОТ ДЕН ГОСПОЃА ВОКЕР ГО ЧЕКАЛА АГЕНТОТ ЗА НЕДВИЖНИНИ ДА ИМ
ПОКАЖЕ НЕКОЈА НОВА КУЌА,ДЕЦАТА СЛУШНАЛЕ ДЕКА СТАНУВА ЗБОР ЗА ИСТАТА КУЌА КСДЕ Е И
НИВНИОТ ХОТЕЛ ЗА КУЧИЊА.ЕНДИ ПРВО ЈА МОЛЕЛЕ МАЈКА И ДА НЕ ОДАТ ДЕКА ТАА Е СТАРА КУЌА
НО МАЈКА И И СТРИНАТА АЛИС САКАЛЕ ДА ЈА ВИДАТ.КОГА СИТЕ ЗАЕДНО ОТИШЛЕ ТАМУ АЛИС
ПОЧНАЛА ДА КИВА ТОА БИЛО ЗНАК ДЕКА НЕШТО НЕОБИЧНО ИМА ВО КУЌАТА.АГЕНТОТ И СИТЕ
ОСТАНИТЕ ВИДЕЛЕ ДЕКА ТАМУУ ИМАЛО 9 КУЧИЊА.КОГА ДОШЛЕ ДОМА ДЕЦАТА МОРАЛЕ СЕ ДА
ОБЈАСНАТ ВО ВРСКА СО КУЧИЊАТА,ВО ТОЈ МОМЕНТ ДОШОЛ И ТАТКОТО НА ЏЕРИ КОЈ ПРИЗНАЛ
ДЕКА НЕГОВИОТ СИН НАВИСТИНА НЕ ЗНАЕ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА КУЧИЊА И ДЕКА ИМ СЕ ИЗВИНУВА ЗА
ОДНЕСУВАЊЕТО НА ЏЕРИ.ЦЕЛОТО СЕМЕЈСТВО ВОКЕР СЕ СОГЛАСУВА ДА ЈА КУПИ КУЌАТА И ДА ЈА
РЕНОВИРААТ,ДА ЗАДРЖАТ САМО 3 КУЧИЊА А ОСТАНАТИТЕ ДА ДАДАТ ОГЛАС ДЕКА ГИ
ПОДАРУВААТ.А ИСТО ТАКА И СТИГНУВА ИЗВЕСТУВАЊЕ ДЕКА ПЕСНИТЕ НА ЕНДИ СЕ ПРЕТОЧЕНИ ВО
КНИГА СО ПОМОШ НА НЕЈЗИНАТА НАСТАВНИЧКА И ТАА СТАНУВА ПИСАТЕЛКА СО ПРВАТА
ИЗДАДЕНА КНИГА НА 1О ГОДИШНА ВОЗРАСТ.

-ОПИШИ ГИ ЛИКОВИТЕ НА БРУС И ЏЕРИ

-ПО ШТО СЕ РАЗЛИКУВААТ БРУС И ЏЕРИ

-НА ШТО ПОМИСЛИ ПРВО КОГА РОДИТЕЛИТЕ ДОЗНАЛЕ ЗА ХОТЕЛОТ ЗА КУЧИЊА.

Вам также может понравиться