Вы находитесь на странице: 1из 38

CHAPTER 5

STATEMENT OF FINANCIAL POSITION AND


STATEMENT OF CASH FLOWS

CHAPTER LEARNING OBJECTIVES


1. Explain the uses limitations and content of a statement of financial position.
2. Prepare a classified statement of financial position.
3. Identify the purpose content and usefulness of the statement of cash flows.
4. Describe additional types of information provided.
*5. Identify the major types of financial ratios and what they measure.
* This information can be found in an Appendix to the chapter
5-2 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

TRUE FALSE—Conceptual
1. Liquidity refers to the ability of an enterprise to pay its debts as they mature.

2. The statement of financial position omits many items that are of financial value to the
business but cannot be recorded objectively.

3. Financial flexibility measures the ability of an enterprise to take effective actions to alter the
amounts and timing of cash flows.

4. Under IFRS the statement of financial position is often referred to as the statement of
changes in equity.

5. Companies frequently describe the terms of all long-term liability agreements in notes to the
financial statements.

6. An asset which is expected to be converted into cash, sold, or consumed within one year of
the statement date is always reported as a current asset.

7. Land held for speculation is reported in the property, plant, and equipment section of the
statement of financial position.

8. Under IFRS a company may use the term “reserve” to include items such as retained
earnings, share premium, and accumulated other comprehensive income.

9. On the statement of financial position the non-controlling interest account is reported as a


long-term investment.

10. The equity section of an IFRS statement of financial position includes share capital, share
premium, and retained earnings in that order.

11. The account form and the report form of the statement of financial position are both
acceptable under IFRS.

12. The primary purpose of a statement of cash flows is to report the cash effects of operations
during a period.

13. The statement of cash flows reports only the cash effects of operations during a period and
financing transactions.

14. Financial flexibility is a company’s ability to respond and adapt to financial adversity and
unexpected needs and opportunities.

15. Collection of a loan is reported as an investing activity in the statement of cash flows.

16. Under IFRS the payment of dividends may be reported as either an investing activity or a
financing activity.

17. Companies determine cash provided by operating activities by converting net income on an
accrual basis to a cash basis.
Statement of Financial Position and Statement of Cash Flows 5-3

18. Significant financing and investing activities that do not affect cash are not reported in the
statement of cash flows or any other place.

19. Under IFRS non-cash activities are reported as either investing or financing activities in the
body of the statement of cash flows.

20. Financial statement readers often assess liquidity by using current cash debt coverage.

21. Free cash flow is net income less capital expenditures and dividends.

22. The IASB recommends disclosure for all significant accounting principles and methods that
involve selection from among alternatives.

23. Companies present a “Summary of Significant Accounting Policies” generally as the first
note to the financial statements.

24. IFRS requires that a complete set of financial statements be presented annually and that for
comparative purposes, companies must include three complete sets of financial statements
and related notes.

25. IFRS requires specific note disclosures on inventories that are disaggregated into
classifications such as merchandise, production supplies, work in process, and finished
goods.

26. Companies may use parenthetical explanations, notes, cross references, and supporting
schedules to disclose pertinent information.

27. The accounting profession has recommended that companies use the word reserve only to
describe amounts deducted from assets.

28. On the statement of financial position, an adjunct account reduces either an asset, a
liability, or an equity account.

29. Under IFRS, companies may offset assets and liabilities; for example, accounts payable
may be offset against cash to report net cash available for other expenses.

30. Under IFRS an adjunct account on the statement of financial position increases an asset,
liability, or equity account.

True False Answers—Conceptual


Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans.
1. F 7. F 13. F 19. F 25. T
2. T 8. T 14. T 20. T 26. T
3. T 9. F 15. T 21. F 27. F
4. F 10. T 16. F 22. T 28. F
5. T 11. T 17. T 23. T 29. F
6. F 12. F 18. F 24. F 30. T
5-4 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

MULTIPLE CHOICE—Conceptual
31. Which of the following is a limitation of the statement of financial position?
a. Many items that are of financial value are omitted.
b. Judgments and estimates are used.
c. Current fair value is not reported.
d. All of these choices are correct.

32. The statement of financial position is useful for analyzing all of the following except
a. liquidity.
b. solvency.
c. profitability.
d. financial flexibility.

33. Statement of financial position information is useful for all of the following except to
a. compute rates of return
b. analyze cash inflows and outflows for the period
c. evaluate capital structure
d. assess future cash flows

34. Statement of financial position information is useful for all of the following except
a. assessing a company's risk
b. evaluating a company's liquidity
c. evaluating a company's financial flexibility
d. determining free cash flows.

35. A limitation of the balance sheet that is not also a limitation of the income statement is
a. the use of judgments and estimates
b. omitted items
c. the numbers are affected by the accounting methods employed
d. valuation of items at historical cost
S
36. The statement of financial position contributes to financial reporting by providing a basis
for all of the following except
a. computing rates of return.
b. evaluating the capital structure of the enterprise.
c. determining the increase in cash due to operations.
d. assessing the liquidity and financial flexibility of the enterprise.
S
37. One criticism not normally aimed at a statement of financial position prepared using
current accounting and reporting standards is
a. failure to reflect current value information.
b. the extensive use of separate classifications.
c. an extensive use of estimates.
d. failure to include items of financial value that cannot be recorded objectively.
Statement of Financial Position and Statement of Cash Flows 5-5
P
38. The amount of time that is expected to elapse until an asset is realized or otherwise
converted into cash is referred to as
a. solvency.
b. financial flexibility.
c. liquidity.
d. exchangeability.

39. The statement of financial position


a. Omits many items that are of financial value.
b. Makes very limited use of judgments and estimates.
c. Uses fair value for most assets and liabilities.
d. All of the choices are correct regarding the statement of financial position.

40. The statement of financial position can help assess all of the following except
a. Solvency.
b. Financial flexibility.
c. Profitability.
d. Liquidity.

41. The net assets of a business are equal to


a. current assets minus current liabilities.
b. total assets plus total liabilities.
c. total assets minus total shareholders' equity.
d. none of these choices are correct.

42. The correct order to present current assets is


a. cash, accounts receivable, prepaid items, inventories.
b. inventories, receivables, prepaid items, cash.
c. cash, inventories, accounts receivable, prepaid items.
d. inventories, prepaid items, accounts receivable, cash.

43. The basis for classifying assets as current or noncurrent is conversion to cash within
a. the accounting cycle or one year, whichever is shorter.
b. the operating cycle or one year, whichever is longer.
c. the accounting cycle or one year, whichever is longer.
d. the operating cycle or one year, whichever is shorter.

44. The basis for classifying assets as current or noncurrent is the period of time normally
required by the accounting entity to convert cash invested in
a. inventory back into cash, or 12 months, whichever is shorter.
b. receivables back into cash, or 12 months, whichever is longer.
c. tangible fixed assets back into cash, or 12 months, whichever is longer.
d. inventory back into cash, or 12 months, whichever is longer.

45. The current assets section of the statement of financial position should include
a. machinery.
b. patents.
c. goodwill.
d. inventory.
5-6 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

46. Which of the following is a current asset?


a. Cash surrender value of a life insurance policy of which the company is the bene-
ficiary.
b. Investment in equity securities for the purpose of controlling the issuing company.
c. Cash designated for the purchase of tangible fixed assets.
d. Trade installment receivables normally collectible in 18 months.

47. Equity or debt securities held to finance future construction of additional plants should be
classified on a balance sheet as
a. current assets.
b. property, plant, and equipment.
c. intangible assets.
d. long-term investments.

48. Each of the following are an intangible asset except


a. copyrights.
b. goodwill.
c. plant expansion fund.
d. trademarks.

49. Which of the following is not a long-term investment?


a. Investments in ordinary shares
b. Franchise
c. Land held for speculation
d. A sinking fund

50. A generally accepted method of valuation is


1. trading securities at market value.
2. accounts receivable at net realizable value.
3. inventories at current cost.
a. 1
b. 2
c. 3
d. 1 and 2

51. Which item below is not a current liability?


a. Unearned revenue
b. Share dividends distributable
c. The currently maturing portion of long-term debt
d. Trade accounts payable

52. Working capital is


a. capital which has been reinvested in the business.
b. unappropriated retained earnings.
c. cash and receivables less current liabilities.
d. none of these choices are correct.
Statement of Financial Position and Statement of Cash Flows 5-7

53. An example of an item which is not an element of working capital is


a. accrued interest on notes receivable.
b. goodwill.
c. goods in process.
d. short-term investments.

54. Non-current liabilities include


a. obligations not expected to be liquidated within the next year or operating cycle.
b. obligations payable at some date beyond the next year or operating cycle.
c. deferred income taxes and most lease obligations.
d. All of these choices are correct.

55. Which of the following should be excluded from long-term liabilities?


a. Obligations payable at some date beyond the operating cycle
b. Most pension obligations
c. Non-current liabilities that mature within the operating cycle and will be paid from a
sinking fund
d. None of these choices are correct.

56. Treasury shares should be reported as a(n)


a. current asset.
b. investment.
c. other asset.
d. reduction of equity.

57. Which of the following should be reported for share capital?


a. The shares authorized
b. The shares issued
c. The shares outstanding
d. All of these choices are correct.

58. The shareholders' equity section is usually divided into how many parts?
a. 6
b. 5
c. 4
d. 3

59. Which of the following is not an acceptable major asset classification?


a. Current assets
b. Investments
c. Property, plant, and equipment
d. Deferred charges
5-8 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

60. Fulton Company owns the following investments:


Trading securities (fair value) €70,000
Non-trading securities (fair value) 35,000
Held-for-collection securities (amortized cost) 47,000
Fulton will report investments in its current assets section of
a. €0.
b. exactly €70,000.
c. €70,000 or an amount greater than $70,000, depending on the circumstances.
d. exactly €105,000.

61. For Grimmett Company, the following information is available:


Capitalized leases ¥200,000
Trademarks 55,000
Long-term receivables 75,000
In Grimmett’s statement of financial position, intangible assets should be reported at
a. ¥ 55,000.
b. ¥ 75,000.
c. ¥255,000.
d. ¥275,000.

62. Houghton Company has the following items: share capital–ordinary, €820,000; treasury
shares, €85,000; deferred taxes, €100,000 and retained earnings, €313,000. What
amount should Houghton Company report as total equity?
a. €948,000.
b. €1,048,000.
c. €1,148,000.
d. €1,218,000.

63. Kohler Company owns the following investments:


Trading securities (fair value) £ 60,000
Non-trading securities (fair value) 45,000
Held-for-collection securities (amortized cost) 57,000
Kohler will report securities in its long-term investments section of
a. exactly £105,000.
b. exactly £117,000.
c. exactly £162,000.
d. £102,000 or an amount less than £102,000, depending on the circumstances.

64. For Randolph Company, the following information is available:


Capitalized leases R280,000
Trademarks 110,000
Long-term receivables 105,000
In Randolph’s statement of financial position, intangible assets should be reported at
a. R110,000.
b. R105,000.
c. R390,000.
d. R385,000.
Statement of Financial Position and Statement of Cash Flows 5-9

65. Olmsted Company has the following items: share capital–ordinary, €920,000; treasury
shares, €85,000; deferred taxes, €100,000 and retained earnings, €363,000. What
amount should Olmsted Company report as total equity?
a. €1,098,000.
b. €1,198,000.
c. €1,298,000.
d. €1,398,000.

66. Stine Corp.'s trial balance reflected the following account balances at December 31, 2019:
Accounts receivable (net) R$24,000
Trading securities 6,000
Accumulated depreciation—equipment 15,000
Cash 21,000
Inventory 30,000
Equipment 25,000
Patent 4,000
Prepaid expenses 2,000
Land held for future business site 18,000
In Stine's December 31, 2019 statement of financial position, the current assets total is
a. R$101,000.
b. R$92,000.
c. R$87,000.
d. R$83,000.

67. Within the statement of financial position companies should separately report all of the
following except
a. Assets and liabilities with different general liquidity characteristics.
b. Assets and liabilities that have been financed with different types of instruments.
c. Assets that differ in their expected function in the company’s central operations.
d. Liabilities that differ in their amounts, timing, and nature.

68. Within the statement of financial position where should the account non-controlling
interest (minority interest) be reported?
a. Non-current assets.
b. Non-current liabilities.
c. Equity.
d. Current liabilities.

69. On the statement of financial position all of the following are reported as investments
except
a. Bonds, ordinary shares, and long-term notes.
b. Non-controlling interest.
c. Pension funds.
d. Non-consolidated subsidiaries.
5 - 10 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

70. Caroline, Inc. hired a new controller in late 2019. The controller has not prepared financial
statements using IFRS before and needs your assistance. In compiling a complete set of
financial statements under IFRS, in what order should the following items be reported in
the equity section on the statement of financial position at December 31, 2019? If an item
is not reported in the equity section, omit it from your answer.
I. Share premium
II. Retained earnings
III. Investments
IV. Non-controlling interest
V. Accumulated comprehensive income
VI. Share capital

a. I, VI, IV, II, V, III


b. VI, I, II, V, IV
c. VI, I, IV, II, V
d. III, VI, I, II, IV, V

71. Using IFRS, which of the following items is matched correctly with its basis of valuation for
purposes of reporting on the statement of financial position?
Item Basis of Valuation
I. Inventory A. Cost
II. Prepaid expenses B. Estimated amount collectible
III. Receivables C. Lower-of-cost-or net realizable value

a. I and A
b. II and C
c. III and B
d. II and B

72. Presented below are data for Antwerp Corp.


2018 2019 2020
Assets, January 1 €2,800 €3,360 ?
Liabilities, January 1 1,580 ? €2,016
Equity, Jan. 1 ? ? 2,100
Dividends 560 420 476
Increase in share capital–ordinary 504 448 500
Equity, Dec. 31 ? ? 1,596
Net Income 560 448 ?
Equity at January 1, 2018 is
a. € 504.
b. € 560.
c. €1,220.
d. €1,724.
Statement of Financial Position and Statement of Cash Flows 5 - 11

73. Presented below are data for Bandkok Corp.


2018 2019 2020
Assets, January 1 Rp 5,400 Rp6,480 ?
Liabilities, January 1 3,440 ? Rp3,888
Equity, Jan. 1 ? ? 4,050
Dividends 1,080 810 918
Increase in share capital–ordinary 972 864 920
Equity, Dec. 31 ? ? 3,078
Net Income 1,080 864 ?
Equity at January 1, 2019 is
a. Rp1,690.
b. Rp1,798.
c. Rp2,932.
d. Rp2,986.

74. Rosalie Corporation is located in London but does business throughout Europe. The
company builds and sells equipment used in manufacturing pharmaceuticals. On
December 31, 2019, Rosalie has trading securities valued at £63,000; goodwill valued at
£450,000; prepaid insurance valued at £36,000; patents valued at £210,000; and a
customer list valued at £390,000. On Rosalie Corporation’s statement of financial position
at December 31, 2019, what amount should be reported as intangible assets?
a. £1,113,000
b. £1,149,000
c. £1,050,000
d. £660,000

75. The financial statement which summarizes operating, investing, and financing activities of
an entity for a period of time is the
a. retained earnings statement.
b. income statement.
c. statement of cash flows.
d. statement of financial position.

76. The statement of cash flows provides answers to all of the following questions except
a. where did the cash come from during the period?
b. what was the cash used for during the period?
c. what is the impact of inflation on the cash balance at the end of the year?
d. what was the change in the cash balance during the period?

77. The statement of cash flows reports all of the following except
a. the net change in cash for the period.
b. the cash effects of operations during the period.
c. the free cash flows generated during the period.
d. investing transactions.
5 - 12 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

78. Which of the following events will appear in the cash flows from financing activities section
of the statement of cash flows?
a. Cash purchases of equipment.
b. Cash purchases of bonds issued by another company.
c. Cash received as repayment for funds loaned.
d. Cash purchase of treasury stock.

79. Making and collecting loans and disposing of property, plant, and equipment are
a. operating activities.
b. investing activities.
c. financing activities.
d. liquidity activities.

80. In preparing a statement of cash flows, sale of treasury stock at an amount greater than
cost would be classified as a(n)
a. operating activity.
b. financing activity.
c. extraordinary activity.
d. investing activity.

81. In preparing a statement of cash flows, which of the following transactions would be
considered an investing activity?
a. Sale of equipment at book value
b. Sale of merchandise on credit
c. Declaration of a cash dividend
d. Issuance of bonds payable at a discount

82. Preparing the statement of cash flows, using the indirect method, involves all of the
following except determining the
a. cash provided by operations.
b. cash provided by or used in investing and financing activities.
c. change in cash during the period.
d. cash collections from customers during the period.

83. In a statement of cash flows, receipts from sales of property, plant, and equipment and
other productive assets should generally be classified as cash inflows from
a. operating activities.
b. financing activities.
c. investing activities.
d. selling activities.

84. In a statement of cash flows, interest payments to lenders and other creditors should be
classified as cash outflows for
a. operating activities.
b. borrowing activities.
c. lending activities.
d. financing activities.
Statement of Financial Position and Statement of Cash Flows 5 - 13

85. In a statement of cash flows, proceeds from issuing equity instruments should be
classified as cash inflows from
a. lending activities.
b. operating activities.
c. investing activities.
d. financing activities.

86. On the statement of cash flows, which of the following items will affect both financing
activities and operating activities?
a. Issuance of equity securities.
b. Collection of loans to other entities.
c. Payment of dividends.
d. Redemption of debt.

87. If ordinary shares were issued to acquire an CHF8,000 machine, how would the
transaction appear on the statement of cash flows?
a. It would depend on whether or not the direct method or the indirect method was used.
b. It would be a positive CHF8,000 in the financing section and a negative CHF8,000 in
the investing section.
c. It would be a negative CHF8,000 in the financing section and a positive CHF8,000 in
the investing section.
d. It would not appear on the statement of cash flows but rather in a cash flow note.

88. In preparing a statement of cash flows, cash flows from operating activities
a. are always equal to accrual accounting income.
b. are calculated as the difference between revenues and expenses.
c. can be calculated by appropriately adding to or deducting from net income those items
in the income statement that do not affect cash.
d. can be calculated by appropriately adding to or deducting from net income those items
in the income statement that do affect cash.

89. Lohmeyer Corporation reports:


Cash provided by operating activities €250,000
Cash used by investing activities 110,000
Cash provided by financing activities 140,000
Beginning cash balance 120,000
What is Lohmeyer’s ending cash balance?
a. €330,000.
b. €400,000.
c. €550,000.
d. €620,000.
5 - 14 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

90. Keisler Corporation reports:


Cash provided by operating activities TL200,000
Cash used by investing activities 110,000
Cash provided by financing activities 140,000
Beginning cash balance 90,000
What is Keisler’s ending cash balance?
a. TL250,000.
b. TL320,000.
c. TL470,000.
d. TL540,000.

91. During 2019 the DLD Company had a net income of W200,000. In addition, selected
accounts showed the following changes:
Accounts Receivable W12,000 increase
Accounts Payable 4,000 increase
Buildings 16,000 decrease
Depreciation Expense 6,000 increase
Bonds Payable 32,000 increase
What was the amount of cash provided by operating activities?
a. W198,000
b. W200,000
c. W206,000
d. W238,000

92. Harding Corporation reports the following information:


Net income R$1,000,000
Depreciation expense 280,000
Increase in accounts receivable 120,000
Harding should report cash provided by operating activities of
a. R$600,000.
b. R$840,000.
c. R$1,160,000.
d. R$1,400,000.

93. Sauder Corporation reports the following information:


Net income HK$750,000
Depreciation expense 210,000
Increase in accounts receivable 90,000
Sauder should report cash provided by operating activities of
a. HK$450,000.
b. HK$630,000.
c. HK$870,000.
d. HK$1,050,000.
Statement of Financial Position and Statement of Cash Flows 5 - 15

94. Caroline, Inc. exchanged a tract of land it held in Mississippi for a tract of land owned by
Rosalie Corporation located in Illinois. How is this transaction reported on Caroline, Inc.’s
statement of cash flows?
a. As a cash inflow from investing activities and a cash outflow from financing activities.
b. As a cash inflow and a cash outflow from investing activities.
c. As a cash inflow and a cash outflow from financing activities.
d. This transaction is not reported in the body of the statement of cash flows.

95. Caroline, Inc. had the following transactions during 2019:

Exchanged land for a building €764,000


Purchased treasury shares 160,000
Paid cash dividend 380,000
Purchased equipment 212,000
Issued ordinary shares 588,000

What is Caroline, Inc.’s net cash provided (used) by investing activities?


a. €212,000 used by investing activities.
b. €552,000 provided by investing activities.
c. €372,000 used by investing activities.
d. €392,000 provided by investing activities.

96. Caroline, Inc. had the following transactions during 2019:

Exchanged land for a building £764,000


Purchased treasury shares 160,000
Paid cash dividend 380,000
Purchased equipment 212,000
Issued ordinary shares 588,000

What is Caroline, Inc.’s net cash provided (used) by financing activities?


a. £600,000 provided by financing activities.
b. £48,000 provided by financing activities.
c. £48,000 used by financing activities.
d. £428,000 used by financing activities.

97. Cash debt coverage is computed by dividing net cash provided by operating activities by
a. average non-current liabilities.
b. average total liabilities.
c. ending non-current liabilities.
d. ending total liabilities.
98. Current cash debt coverage is often used to assess
a. financial flexibility.
b. liquidity.
c. profitability.
d. solvency.
5 - 16 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

99. A measure of a company’s financial flexibility is


a. cash debt coverage.
b. current cash debt coverage.
c. free cash flow.
d. cash debt coverage and free cash flow.

100. Free cash flow is calculated as net cash provided by operating activities less
a. capital expenditures.
b. dividends.
c. capital expenditures and dividends.
d. capital expenditures and depreciation.

101. One of the benefits of the statement of cash flows is that it helps users evaluate financial
flexibility. Which of the following explanations is a description of financial flexibility?
a. The nearness to cash of assets and liabilities.
b. The firm's ability to respond and adapt to financial adversity and unexpected needs
and opportunities.
c. The firm's ability to pay its debts as they mature.
d. The firm's ability to invest in a number of projects with different objectives and costs.

102. Net cash provided by operating activities divided by average total liabilities equals
a. current cash debt coverage.
b. cash debt coverage.
c. free cash flow.
d. the current ratio.

103. Packard Corporation reports the following information:


Net cash provided by operating activities €275,000
Average current liabilities 150,000
Average non-current liabilities 100,000
Dividends declared 60,000
Capital expenditures 110,000
Payments of debt 35,000
Packard’s cash debt coverage is
a. 1.10.
b. 1.83.
c. 2.75.
d. 6.11.

104. Packard Corporation reports the following information:


Net cash provided by operating activities €275,000
Average current liabilities 150,000
Average non-current liabilities 100,000
Dividends paid 60,000
Capital expenditures 110,000
Payments of debt 35,000
Packard’s free cash flow is
a. €70,000.
b. €105,000.
Statement of Financial Position and Statement of Cash Flows 5 - 17

c. €165,000.
d. €215,000.

105. Pedigo Corporation reports the following information:


Net cash provided by operating activities £225,000
Average current liabilities 150,000
Average non-current liabilities 100,000
Dividends paid 60,000
Capital expenditures 110,000
Payments of debt 35,000
Pedigo’s cash debt coverage is
a. 0.90.
b. 1.50.
c. 2.25.
d. 4.09.

106. In a statement of cash flows, payments to acquire debt instruments of other entities (other
than cash equivalents) should be classified as cash outflows for
a. operating activities.
b. investing activities.
c. financing activities.
d. lending activities.

107. Which of the following statement of financial position classifications would normally
require the greatest amount of supplementary disclosure?
a. Current assets
b. Current liabilities
c. Plant assets
d. Long-term liabilities

108. The presentation of non-current liabilities in the statement of financial position should
disclose
a. maturity dates.
b. interest rates.
c. conversion rights.
d. All of these choices are correct.
5 - 18 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

109. A complete set of financial statements includes each of the following except
a. a statement of comprehensive income.
b. a statement of changes in equity.
c. notes.
d. All of these answers are included.

110. Accounting policies include each of the following except


a. principles.
b. conventions.
c. rules.
d. All of these answers are included.

111. Caroline, Inc. hired a new controller in late 2019. The controller has not prepared financial
statements using IFRS before and needs your assistance. In compiling a complete set of
financial statements under IFRS, which of the following components must be included?
a. A statement of financial position at the end of the period.
b. Notes, including a summary of significant accounting policies.
c. A statement of comprehensive income for the period.
d. All of these choices are correct.

112. Which of the following statements is incorrect regarding notes to the financial
statements?
a. IFRS requires specific note disclosures including disaggregation of inventories into
classifications such as merchandise, production supplies, work in process, and
finished goods.
b. IFRS requires a maturity analysis for receivables.
c. IFRS requires that all notes be clear, simple to understand, and non-technical in
nature.
d. All of the choices are correct regarding notes to the financial statements.

P
113. Which of the following is a contra account?
a. Premium on bonds payable
b. Unearned service revenue
c. Patents
d. Accumulated depreciation

114. Which of the following is not a method of disclosing pertinent information?


a. Supporting schedules
b. Parenthetical explanations
c. Cross reference and contra items
d. All of these are methods of disclosing pertinent information.
Statement of Financial Position and Statement of Cash Flows 5 - 19

Multiple Choice Answers—Conceptual


Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans.
31. d 44. d 57. d 70. b 83. c 96. b 109. d
32. c 45. d 58. a 71. c 84. a 97. b 110. d
33. b 46. d 59. d 72. c 85. d 98. b 111. d
34. d 47. d 60. c 73. c 86. d 99. d 112. c
35. d 48. c 61. a 74. c 87. d 100. c 113. d
36. c 49. b 62. b 75. c 88. c 101. b 114. d
37. b 50. d 63. d 76. c 89. b 102. b
38. c 51. b 64. a 77. c 90. b 103. a
39. a 52. d 65. b 78. d 91. a 104. b
40. c 53. b 66. d 79. b 92. c 105. a
41. d 54. d 67. b 80. b 93. c 106. b
42. d 55. d 68. c 81. a 94. d 107. d
43. b 56. d 69. b 82. d 95. a 108. d
Solutions to those Multiple Choice questions for which the answer is “none of these.”
41. Total assets minus total liabilities.
52. Current assets less current liabilities.
55. Many answers are possible.
5 - 20 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

EXERCISES

Ex. 5-115—Definitions.
Provide clear, concise answers for the following.
1. What are assets?

2. What are liabilities?

3. What is equity?

4. What are current liabilities?

5. Explain what working capital is and how it is computed.

6. What are intangible assets?

7. What are current assets?

Solution 5-115
1. Assets are resources controlled by the entity as a result of past events and from which future
economic benefits are expected to flow to the entity.

2. Liabilities are present obligations of an entity arising from past events, the settlement of which
is expected to result in an outflow from an entity of resources embodying economic benefits.

3. Equity is the residual interest in the assets of an entity after deducting all its liabilities.

4. Current liabilities are obligations that are expected to be settled in the normal operating cycle,
or one year, whichever is longer.

5. Working capital is the net amount of a company’s relatively liquid resources. It is the excess
of total current assets over total current liabilities.

6. Intangible assets are economic resources or competitive advantages that lack physical
substance and have a high degree of uncertainty about the future benefits to be received.
They are not financial instruments.

7. Current assets are cash and other resources (future economic benefits) expected to be
converted to cash, sold, or consumed in one year or the operating cycle, whichever is longer.
Statement of Financial Position and Statement of Cash Flows 5 - 21

Ex. 5-116—Terminology.
In the space provided at right, write the word or phrase that is defined or indicated.

1. Obligations expected to be settled in the 1.____________________________________


next year or operating cycle.

2. Statement showing assets, liabilities, and 2.____________________________________


equity at a point in time.

3. Probable future outflows of economic 3.____________________________________


benefits.

4. Resources expected to be used, sold, or 4.____________________________________


converted to cash in one year or the
operating cycle, whichever is longer.

5. Tangible long-lived assets used in regular 5.____________________________________


operations.

6. Economic rights or competitive advantages 6.____________________________________


which lack physical substance.

7. Resources expected to provide future


economic benefits. 7.____________________________________

8. Residual interest in the net assets of an 8.____________________________________


entity.

Solution 5-116
1. Current liabilities. 5. Property, plant, and equipment.
2. Statement of financial position. 6. Intangible assets.
3. Liabilities. 7. Assets.
4. Current assets. 8. Equity.

Ex. 5-117—Current assets.


Define current assets without using the word "asset."

Solution 5-117
Current assets are resources (future economic benefits) expected to be converted to cash, sold,
or consumed in one year or the operating cycle, whichever is longer.
5 - 22 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

Ex. 5-118—Account classification.


ASSETS EQUITY AND LIABILITIES
a. Investments f. Share capital
b. Plant and equipment g. Share premium
c. Intangibles h. Accumulated comprehensive income
d. Other assets i. Retained earnings
e. Current assets j. Non-current liabilities
k. Current liabilities
l. Items excluded from statement of financial
position

Using the letters above, classify the following accounts according to the preferred and ordinary
statement of financial position presentation.

_____ 1. Bond sinking fund


_____ 2. Prepaid pension cost
_____ 3. Restricted retained earnings
_____ 4. Current maturity of long-term debt
_____ 5. Bonds payable (due in 3 years)
_____ 6. Unrealized gain on non-trading securities
_____ 7. Securities owned by another company which are collateral for that company's note
_____ 8. Trading securities
_____ 9. Inventory
_____ 10. Mortgage payable
_____ 11. Patents
_____ 12. Unearned rent revenue
Solution 5-118
1. a 5. j 9. e
2. d 6. h 10. j
3. i 7. l 11. c
4. k 8. e 12. k
Statement of Financial Position and Statement of Cash Flows 5 - 23

Ex. 5-119—Valuation of Statement of Financial Position Items.


Use the code letters listed below (a – l) to indicate, for each statement of financial position item (1
– 13) listed below the usual valuation reported on the statement of financial position.

______ 1. Share capital–ordinary ______ 7. Long-term bonds payable


______ 2. Prepaid expenses ______ 8. Land (in use)
______ 3. Property, plant, and equipment ______ 9. Land (future plant site)
______ 4. Accounts receivable ______ 10. Patents
______ 5. Copyrights ______ 11. Trading securities
______ 6. Inventory ______ 12. Accounts payable

a. Par value
b. Current cost of replacement
c. Amount payable when due, less unamortized discount or plus unamortized premium
d. Amount payable when due
e. Fair value at statement of financial position date
f. Net realizable value
g. Lower-of-cost-or-net-realizable value
h. Original cost less accumulated amortization
i. Original cost less accumulated depletion
j. Original cost less accumulated depreciation
k. Historical cost
l. Unexpired or unconsumed cost

Solution 5-119
1. a 5. h 9. k
2. l 6. g 10. h
3. j 7. c 11. e
4. f 8. k 12. d
5 - 24 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

Ex. 5-120—Statement of financial position classifications.

Typical statement of financial position classifications are as follows.


a. Investments g. Share Premium
b. Plant Assets h. Retained Earnings
c. Intangible Assets i. Non-Current Liabilities
d. Other Assets j. Current Liabilities
e. Current Assets k. Notes to Financial Statements
f. Share Capital l. Not Reported on Statement of Financial
Position

Indicate by use of the above letters how each of the following items would be classified on a
statement of financial position prepared at December 31, 2019. If a contra account, or any
amount that is negative or opposite the normal balance, put parentheses around the letter
selected. A letter may be used more than once or not at all.

_____ 1. Accrued salaries and wages ______ 14. Goodwill

_____ 2. Rental revenues for 3 months ______ 15. 90 day notes payable
collected in advance
______ 16. Investment in bonds of another
_____ 3. Land used as plant site company; will be held to 2023
maturity
_____ 4. Equity securities classified as
trading ______ 17. Land held for speculation

_____ 5. Cash ______ 18. Death of company president

_____ 6. Accrued interest payable due in ______ 19. Current maturity of bonds payable
30 days
______ 20. Trade accounts payable
_____ 7. Share premium–preference shares
______21. Preference shares ($10 par)
_____ 8. Dividends in arrears on preference
shares ______22. Prepaid rent for next 12 months

_____ 9. Petty cash fund ______ 23. Copyright

_____ 10. Ordinary shares ______ 24. Accumulated amortization, patents

_____ 11. Bond indenture covenants ______ 25. Earnings not distributed to
shareholders
_____ 12. Allowance for doubtful accounts

_____ 13. Accumulated depreciation


Statement of Financial Position and Statement of Cash Flows 5 - 25

Solution 5-120
1. j 6. j 11. k 16. a 21. f
2. j 7. g 12. (e) 17. a 22. e
3. b 8. k 13. (b) 18. l 23. c
4. e 9. e 14. c 19. j 24. (c)
5. e 10. f 15. j 20. j 25. h

Ex. 5-121—Statement of financial position classifications.


The various classifications listed below have been used in the past by Maris Company on its
statement of financial position. It asks your professional opinion concerning the appropriate
classification of each of the items 1-12 below.
a. Investments f. Share Capital and Share Premium
b. Plant and Equipment g. Retained Earnings
c. Intangible Assets h. Non-Current Liabilities
d. Other Assets i. Current Liabilities
e. Current Assets

Indicate by letter how each of the following items should be classified. If an item need not be
reported on the statement of financial position, use the letter "X." A letter may be used more than
once or not at all. If an item can be classified in more than one category, choose the category
most favored by the authors of your textbook.

_____ 1. Employees' payroll deductions.

_____ 2. Cash in sinking fund.

_____ 3. Rent revenue collected in advance.

_____ 4. Equipment retired from use and held for sale.

_____ 5. Patents.

_____ 6. Payroll cash fund.

_____ 7. Accrued revenue on temporary investments.

_____ 8. Advances to salespersons.

_____ 9. Bank overdraft.

_____ 10. Salaries which company budget shows will be paid to employees within the next year.

_____ 11. Work in process.

_____ 12. Appropriation for bonded indebtedness.


5 - 26 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

Solution 5-121
1. i 5. c 9. i
2. a 6. e 10. x
3. i 7. e 11. e
4. d or e 8. e 12. g

Ex. 5-122—Statement of financial position classifications.


The various classifications listed below have been used in the past by Hale Company on its
statement of financial position.

a. Investments e. Share Capital and Share Premium


b. Plant and Equipment f. Retained Earnings
c. Intangible Assets g. Non-current Liabilities
d. Current Assets h. Current Liabilities

Instructions
Indicate by letter how each of the items below should be classified at December 31, 2019. If an
item is not reported on the December 31, 2019 statement of financial position, use the letter "X"
for your answer. If the item is a contra account within the particular classification, place
parentheses around the letter. A letter may be used more than once or not at all.

Sample question and answer:

(d) Allowance for doubtful accounts.

_____ 1. Customers' accounts with credit balances.

_____ 2. Bond sinking fund.

_____ 3. Salaries which the company's cash budget shows will be paid to employees in 2020.

_____ 4. Accumulated depreciation.

_____ 5. Appropriation for plant expansion.

_____ 6. Amortization of patents for 2019.

_____ 7. Deferred income taxes payable.

_____ 8. Trading securities.

_____ 9. Launching of Hale’s Internet retailing division in February, 2020.

_____ 10. Cash dividends declared on December 15, 2019 payable to shareholders on January
15, 2020.
Statement of Financial Position and Statement of Cash Flows 5 - 27

Solution 5-122
1. h 4. (b) 7. g 10. h
2. a 5. f 8. d
3. x 6. x 9. x

Ex. 5-123—Statement of cash flows.


For each event listed below, select the appropriate category which describes the effect of the
event on a statement of cash flows:
a. Cash provided/used by operating activities.
b. Cash provided/used by investing activities.
c. Cash provided/used by financing activities.
d. Not a cash flow.

_____ 1. Payment on long-term debt

_____ 2. Issuance of bonds at a premium

_____ 3. Collection of accounts receivable

_____ 4. Cash dividends declared

_____ 5. Issuance of ordinary shares to acquire land

_____ 6. Sale of non-trading securities (long-term)

_____ 7. Payment of employees' wages

_____ 8. Issuance of share capital–ordinary for cash

_____ 9. Payment of income taxes payable

_____ 10. Purchase of equipment

_____ 11. Purchase of treasury shares (ordinary)

_____ 12. Sale of real estate held as a long-term investment

Solution 5-123
1. c 4. d 7. a 10. b
2. c 5. d 8. c 11. c
3. a 6. b 9. a 12. b
5 - 28 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

Ex. 5-124—Statement of cash flows ratios.


Financial statements for Hilton Company are presented below:
Hilton Company
Statement of Financial Position
December 31, 2019
Assets Equity & Liabilities
Buildings and equipment €150,000 Share capital–ordinary € 65,000
Accumulated depreciation— Retained earnings 60,000
buildings and equipment (50,000)
Patents 20,000
Accounts receivable 35,000 Bonds payable 50,000
Cash 40,000 Accounts payable 20,000
€195,000 €195,000

Hilton Company
Statement of Cash Flows
For the Year Ended December 31, 2019
Cash flows from operating activities
Net income €45,000
Adjustments to reconcile net income to net cash
provided by operating activities:
Increase in accounts receivable €(16,000)
Increase in accounts payable 8,000
Depreciation expense 15,000
Gain on sale of equipment (6,000)
Amortization of patents 2,000 3,000
Net cash provided by operating activities 48,000
Cash flows from investing activities
Sale of equipment 12,000
Purchase of land (25,000)
Purchase of buildings and equipment (48,000)
Net cash used by investing activities (61,000)
Cash flows from financing activities
Payment of cash dividend (15,000)
Sale of bonds 40,000
Net cash provided by financing activities 25,000
Net increase in cash 12,000
Cash, January 1, 2019 28,000
Cash, December 31, 2019 €40,000

At the beginning of 2019, Accounts Payable amounted to €12,000 and Bonds Payable was
€10,000.

Instructions
Calculate the following for Hilton Company:
a. Current cash debt coverage
b. Cash debt coverage
c. Free cash flow
Statement of Financial Position and Statement of Cash Flows 5 - 29

Solution 5-124
Net cash provided by operating activities
a. Current cash debt coverage = ——————————————————
Average current liabilities

€48,000 €48,000
= ——————————— = ———— = 3.0 : 1
(€12,000 + €20,000) ÷ 2 €16,000

Net cash provided by operating activities


b. Cash debt coverage = ——————————————————
Average total liabilities

€48,000 €48,000
= ——————————— = ———— = 1.0 : 1
(€22,000 + €70,000) ÷ 2 €46,000

c. Free cash flow = Net cash provided by operating activities –


capital expenditures and dividends

= €48,000 – *€73,000 – €15,000 = €(40,000)

*€25,000 + €48,000
5 - 30 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

PROBLEMS

Pr. 5-125—Statement of financial position presentation.


The following statement of financial position was prepared by the bookkeeper for Kraus Company
as of December 31, 2019.
Kraus Company
Statement of Financial Position
as of December 31, 2019

Investments £ 76,300 Equity £215,500


Equipment (net) 96,000 Non-current liabilities 100,000
Patents 32,000 Accounts payable 78,000
Inventories 57,000
Accounts receivable (net) 52,200
Cash 80,000
£393,500 £393,500

The following additional information is provided:


1. Cash includes the cash surrender value of a life insurance policy £12,400, and a bank
overdraft of £2,500 has been deducted.
2. The net accounts receivable balance includes:
(a) accounts receivable—debit balances £60,000;
(b) accounts receivable—credit balances £4,000;
(c) allowance for doubtful accounts £3,800.
3. Inventories do not include goods costing £5,000 shipped out on consignment. Receivables of
£5,000 were recorded on these goods.
4. Investments include investments in ordinary shares, trading £19,000 and non-trading
£48,300, and franchises £9,000.
5. Equipment costing £5,000 with accumulated depreciation £4,000 is no longer used and is
held for sale. Accumulated depreciation on the other equipment is £40,000.

Instructions
Prepare a statement of financial position in good form (shareholders' equity details can be
omitted.)
Statement of Financial Position and Statement of Cash Flows 5 - 31

Solution 5-125
Kraus Company
Statement of Financial Position
As of December 31, 2019

Assets
Investments
Non-trading securities £48,300
Cash surrender value of life insurance 12,400 £60,700

Property, plant, and equipment


Equipment 135,000 (5)
Less: Accumulated depreciation 40,000 95,000

Intangible assets
Patents 32,000
Franchises 9,000 41,000

Current assets
*Equipment held for sale 1,000 (4)
Inventories 62,000 (3)
Accounts receivable £55,000 (2)
Less: Allowance for doubtful accounts 3,800 51,200
Trading securities 19,000
Cash 70,100 (1)
Total current assets 203,300
Total assets £400,000

Equity and Liabilities


Equity £ 215,500
Non-current liabilities £100,000
Current liabilities
Accounts payable £82,000 (6)
Bank overdraft 2,500
Total current liabilities 84,500
Total liabilities 184,500
Total liabilities and equity £400,000

(1) (£80,000 – £12,400 + £2,500)


(2) (£60,000 – £5,000)
(3) (£57,000 + £5,000)
(4) (£5,000 – £4,000)
(5) (£96,000 + £40,000 – £5,000 + £4,000)
(6) (£78,000 + £4,000)

*An alternative is to show it as an other asset.


5 - 32 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

Pr. 5-126—Statement of financial position presentation.


Given the following account information for Leong Corporation, prepare a statement of financial
position in report form for the company as of December 31, 2019. All accounts have normal
balances.

Equipment ¥ 40,000
Interest Expense 2,400
Interest Payable 600
Retained Earnings ?
Dividends 50,400
Land 157,320
Inventory 102,000
Bonds Payable 78,000
Notes Payable (due in 6 months) 24,400
Share Capital–Ordinary 60,000
Accumulated Depreciation - Equip. 10,000
Prepaid Advertising 5,000
Revenue 351,400
Buildings 80,400
Supplies 1,860
Taxes Payable 3,000
Utilities Expense 1,320
Advertising Expense 1,560
Salaries and Wages Expense 53,040
Salaries and Wages Payable 900
Accumulated Depr. - Buildings 15,000
Cash 40,000
Depreciation Expense 8,000
Statement of Financial Position and Statement of Cash Flows 5 - 33

Solution 5-126
Leong Corporation
Statement of Financial Position
December 31, 2019
Assets
Property, plant and equipment
Land ¥157,320
Buildings ¥ 80,400
Accumulated depreciation - buildings (15,000) 65,400
Equipment 40,000
Accumulated depreciation -equipment (10,000) 30,000
Total property, plant and equipment ¥252,720
Current assets
Inventory 102,000
Supplies 1,860
Prepaid advertising 5,000
Cash 40,000
Total current assets 148,860
Total assets ¥ 401,580

Equity & Liabilities


Equity
Share capital-ordinary ¥60,000
Retained earnings (¥285,080*- ¥50,400) 234,680
Total equity ¥ 294,680
Non-current liabilities
Bonds payable 78,000
Current liabilities
Notes payable ¥ 24,400
Taxes payable 3,000
Salaries and wages payable 900
Interest payable 600
Total current liabilities 28,900
Total liabilities 106,900
Total equity & liabilities ¥ 401,580

*¥351,400 - ¥53,040 - ¥8,000 - ¥2,400 - ¥1,560 - ¥1,320


5 - 34 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

Pr. 5-127—Statement of cash flows preparation.


Selected financial statement information and additional data for Stanislaus Co. is presented
below. Prepare a statement of cash flows for the year ending December 31, 2019
December 31
2018 2019
Land...................................................... € 63,800 € 21,000
Equipment............................................ 504,000 789,600
Inventory............................................... 173,000 201,600
Accounts receivable (net)..................... 84,000 151,200
Cash..................................................... 32,000 63,000
TOTAL...................................... €856,800 €1,226,400

Share capital–ordinary.......................... €420,000 € 487,200


Retained earnings................................. 67,200 205,800
Notes payable - Long-term................... 168,000 302,400
Notes payable - Short-term (trade)....... 67,200 29,400
Accounts payable................................. 50,400 86,000
Accumulated depreciation..................... 84,000 115,600
TOTAL...................................... €856,800 €1,226,400

Additional data for 2019:


1. Net income was €215,200.
2. Depreciation was €31,600.
3. Land was sold at its original cost.
4. Dividends of €76,600 were paid.
5. Equipment was purchased for €84,000 cash.
6. A long-term note for €201,600 was used to pay for an equipment purchase.
7. Ordinary shares were issued to pay a €67,200 long-term note payable.
Statement of Financial Position and Statement of Cash Flows 5 - 35

Solution 5-127
Stanislaus Co.
Statement of Cash Flows
For the year ended December 31, 2019

Net Income €215,200


Cash flow from operating activities
Depreciation expense €31,600
Increase in accounts receivable (67,200)
Increase in inventory (28,600)
Increase in accounts payable 35,600
Decrease in short-term notes payable (37,800) (66,400)
Net cash provided by operating activities 148,800

Cash flow from investing activities


Purchase equipment (84,000)
Sale of land 42,800
Net cash used by investing activities (41,200)

Cash flow from financing activities


Payment of cash dividend (76,600)
Net increase in cash 31,000
Cash at beginning of year 32,000
Cash at end of the year €63,000

Noncash investing and financing activities


Payment of long-term note payable with issuance of €67,200 of ordinary shares
Long-term note issued as payment of equipment purchase, €201,600
5 - 36 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

Pr. 5-128—Statement of cash flows preparation.


Selected financial statement information and additional data for Johnston Enterprises is
presented below. Prepare a statement of cash flows for the year ending December 31, 2019

Johnston Enterprises
Statement of Financial Position and Income Statement Data
December 31, December 31,
2019 2018
Property, Plant, and Equipment HK$1,241,000 HK$1,122,000
Less: Accumulated Depreciation (476,000) (442,000)
765,000 680,000
Current Assets:
Inventory 391,000 340,000
Accounts Receivable 238,000 306,000
Cash 153,000 119,000
Total Current Assets 782,000 765,000

Total Assets HK$1,547,000 HK$1,445,000

Equity:
Share Capital–Ordinary HK$ 510,000 HK$ 467,500
Retained Earnings 374,000 340,000
Total Equity 884,000 807,500

Non-Current Liabilities:
Bonds Payable 340,000 391,000

Current Liabilities:
Accounts Payable 187,000 102,000
Notes Payable 51,000 68,000
Income Taxes Payable 85,000 76,500
Total Current Liabilities 323,000 246,500

Total Liabilities 663,000 637,500

Total Liabilities & Equity HK$1,547,000 HK$1,445,000

Sales Revenue HK$1,615,000 HK$1,513,000


Less Cost of Goods Sold 731,000 731,000
Gross Profit 884,000 782,000
Expenses:
Depreciation Expense 153,000 136,000
Salaries and Wages Expense 391,000 357,000
Interest Expense 34,000 34,000
Loss on Sale of Equipment 17,000 0
Income Before Taxes 289,000 255,000
Less Income Tax Expense 119,000 102,000
Net Income HK$ 170,000 HK$ 153,000

Additional Information:
Statement of Financial Position and Statement of Cash Flows 5 - 37

During the year, Johnston sold equipment with an original cost of HK$153,000 and accumulated
depreciation of HK$119,000 and purchased new equipment for HK$272,000.
5 - 38 Test Bank for Intermediate Accounting: IFRS Edition, 3e

Solution 5-128
Johnston Enterprises
Statement of Cash Flows
For the Year Ended December 31, 2019

Net Income HK$ 170,000

Cash flow from operating activities


Depreciation expense HK$153,000
Loss on sale of equipment 17,000
Decrease in accounts receivable 68,000
Increase in inventory (51,000)
Increase in accounts payable 85,000
Decrease in notes payable (17,000)
Increase in tax payable 8,500 263,500
Net cash provided by operating activities 433,500

Cash flow from investing activities


Sale of equipment 17,000
Purchase of equipment (272,000)
Net cash used by investing activities (255,000)

Cash flow from financing activities


Retirement of bonds payable (51,000)
Issuance of ordinary shares 42,500
Payment of dividends (136,000)**
Net cash used by financing activities (144,500)

Net increase in cash 34,000


Beginning cash 119,000
Cash at end of year HK$153,000

**Beginning R/E  Net income  Dividends  Ending R/E


HK$340,000  HK$170,000  Dividends  HK$374,000
Dividends  HK$136,000