Вы находитесь на странице: 1из 10

UGC point ACADEMY TEST SERIES 25/11/2018

UGC ACADEMY
LEADING INSTITUE FOR CSIR-JRF/NET, GATE & JAM
BOOKLET CODE SUBJECT CODE

PH 05
PHYSICAL SCIENCE

TEST SERIES # 2
Classical, Mathematics & Aptitude

Timing: 3: H M.M: 200

Instructions

1. This test paper has a total of 50 questions. All Questions are compulsory.

2. Each questions are 4 marks

3. Read the Questions carefully and mark your appropriate response to the OMR
sheet.

4. There is Negative marking of 1/4 for each wrong answer.

5. Mark the response by Black or Blue Ball Pen only.

6. Calculator and mobile phone is not allowed during exam

7. Any other belongings like Book/ Notes / Electronic device etc are not permitted
in the examination hall.

8. Submit your answer sheet (OMR Sheet) to the invigilator before leaving the
27-G, 2nd hall.
examination FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016
Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974
E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in
UGC point ACADEMY TEST SERIES 25/11/2018

1. A canonical transformation is made through the generating function


on the Hamiltonian

where and are constants.new Hamiltonian is


(a) H (Q,P) = + (b) H (Q,P) = +

(c) H (Q,P) = + (d) H (Q,P) = +

2. A bead is constrained to slide on a frictionless rod that is fixed at an angle θ with a vertical axis and
is rotating with angular frequency ω about the axis, as shown above. Taking the distance s along the
rod as the variable, the Lagrangian for the bead is equal to

(a) ½ ms ² + ½ m(ωs)² − mgs


(b) ½ ms ² + ½ m(ωs cos θ)² + mgs cos θ
(c) ½ m(s sin θ)² − mgs cos θ
(d) ½ ms ² + ½ m(ωs sin θ)² − mgs cos θ

3. Two pendulums are attached to a massless spring, as shown above. The arms of the pendulums are of
identical lengths l, but the pendulum balls have unequal masses m1 and m2. The initial distance between
the masses is the equilibrium length of the spring, which has spring contant K. What is the highest
normal mode frequency of this system ?

K K K g K K
(a) g /l (b) (c)  (d)  
m1  m2 m1 m2 l m1 m2

4. The magnitude of the Earth’s gravitational force on a point mass is F(r), where r is the distance from the
Earth’s center to the point mass. Assume the Earth is a homogeneous sphere of radius R.
F (R)
What is ?
F (2 R)
(a) 32 (b) 8 (c) 4 (d) 2

5. If ∂L/∂qn = 0, where L is the Lagrangian for a conservative system without constraints and qn is
a generalized coordinate, then the generalized momentum pn is
(a) An ignorable coordinate (b) Equal to the Hamiltonian for the system
(c) Undefined (d) none of above

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016
Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974
E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in
UGC point ACADEMY TEST SERIES 25/11/2018

6. Two circular hoops, X and Y, are hanging on nails in a wall. The mass of X is four times that of Y, and
the diameter of X is also four times that of Y. If the period of small oscillations of X is T, the period of
small oscillations of Y is
(a) T (b) T/2 (c) T/4 (d) T/8

7. A particle of mass M moves in a circular orbit of radius r around a fixed point under the influence of an
attractive force F = K⁄r³, where K is a constant. If the potential energy of the particle is zero at an infinite
distance from the force center, the total energy of the particle in the circular orbit is
(a) − K⁄r² (b) − K⁄2r² (c) 0 (d) K⁄2r²

8. The potential energy of a body constrained to move on a straight line is kx4where k is a constant. The
position of the body is x, its speed v, its linear momentum p, and its mass m.
The Hamiltonian function for this system is
(a) (p2/2m) + kx4 (b) (p2/2m) − kx4 (c) kx4 (d) ½mv² − kx4

9. Three masses are connected by two springs as above. A longitudinal normal mode with
frequency 1/2π√k/m is exhibited by

(a) A, B, C all moving in the same direction with equal amplitude.


(b) A and C moving in opposite, and B at rest.
(c) A and C moving in the same direction with equal amplitude, and B moving in the opposite direction
with the same amplitude.
(d) A and C moving in the same direction with equal amplitude, and B moving in the opposite direction
with twice the amplitude

10. In a non relativistic, one-dimensional collision, a particle of mass 2mcollides with a particle of mass m at
rest. If the particles stick together after the collision, what fraction of the initial kinetic energy is lost in
the collision ?
(a) 0 (b) 1/4 (c) 1/3 (d) 1/2

1 3 
 0
 ax'   2 2   ax 
 '  3 1  
11. ay    0  ay 
 '  2 2  
 z  0
a 0 1   az 
 
 
The matrix shown above transforms the components of a vector in one coordinate frame S to the
components of the same vector in a second coordinates frame S'. This matrix represents a rotation of the
reference frame S by
(a) 30o clockwise about the x-axis (b) 30o counterclockwise about the z-axis
o
(c) 45 clockwise about the z-axis (d) 60o counterclockwise about the z-axis Hamiltonian of matrix

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016
Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974
E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in
UGC point ACADEMY TEST SERIES 25/11/2018

12. Two identical springs with spring constant k are connected to identical masses of mass M, as shown in
the figures. The ratio of the period for the springs connected in parallel (Fig. 1) to the period for the
springs connected in series (Fig.2) is

(a) 1/2 (b) 1/√2 (c) 1 (d) √2

13. Two small equal masses m are connected by an ideal massless spring that has equilibrium length l0 and
force constant k. The system is free to move without friction in the plane of the page.
If p1 and p2 represent the magnitude of momenta of the two masses, a Hamiltonian for this system is.

1  p12 p22  1  p12 p22 


(a)    2k (l  l0 )  (b) 
2 m m
  2k (l  l0 ) 2 
2 m m  
1  p12 p22  1  p12 p22 
(c)    k (l  l0 )  (d)    k (l  l0 ) 2 
2 m m  2 m m 

14. Tau leptons are observed to have an average half-life of Δt1 in the frame S1in which the leptons are at
rest. In an inertial frame S2, which is moving at a speed v12 relative to S1, the leptons are observed to have
an average half-life of Δt2. In another inertial reference frame S3, which is moving at a speed v13 relative
to S1 and v23 relative to S2, the leptons have an observed half-life of Δt3. Which of the following is a
correct relationship among two of the half lives, Δt1, Δt2, and Δt3.
(a) t2  t1 1  (u12 ) 2 / c 2 (b) t1  t3 1  (u13 ) 2 / c 2
(c) t2  t3 1  (u23 ) 2 / c 2 (d) t3  t2 1  (u23 ) 2 / c 2

15. In inertial frame S, two events occur at the same instant in time and 3c·minutes apart in space. In inertial
frame S’, the same events occur at 5c·minutes apart. What is the time interval between the events in S’?
(a) 0 min (b) 2 min (c) 4 min (d) 8 min

16. Cucumber contains 99% water. Ramesh buys 100 kg of cucumbers. After 30 days of storing, the
cucumbers lose some water. They now contain 98% water. What is the total weight of cucumbers now?
(a) 99 kg (b) 520 kg (c) 75 kg (d) 2 kg

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016
Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974
E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in
UGC point ACADEMY TEST SERIES 25/11/2018

17. A student observed the movement of four snails and plots the graphs of distance moved as a function of
time as given in figure (A), (B), (C) and (D)

Which of the following is not correct?


(a) graph (A) (b) graph (B) (c) graph (C) (d) graph (D)

Consider the following equation x  4 y  9 z  14 x  28 y  42 z  47


2 2 2
18.

Where x, y and z are real numbers. Then the value of x  2 y  3z is


(a) 7 (b) 14 (c) 21 (d) Not unique

19. A particle of mass m undergoes harmonic oscillation with period T0. A force f proportional to the
speed v of the particle, f = −bv, is introduced. If the particle continues to oscillate, the period with f acting
is
(a) Larger than T0 (b) Smaller than T0
(c) Independent of b (d) Dependent linearly on b

20. A car of rest length 5 meters passes through a garage rest length 4 meters. Due to the relativistic Lorentz
contraction, the car is only 3 meters long in the garage’s rest frame. There are doors on both ends of the
garage, which open automatically when the front of the car reaches them and close automatically when
the rear passes them. The opening or closing of each door requires a negligible amount of time.

The velocity of the car in the garage’s rest frame is


(a) 0.4c (b) 0.6c (c) 0.8c (d) 0.99c

21. A vertical pole of length ‘a’ stands at the centre of a horizontal regular hexagonal ground of side ‘a’. A
rope that is fixed taut in between a vertex on the ground and the tip of the pole has a length
(a) a (b) 2a (c) 3a (d) 6a

22. A car of rest length 5 meters passes through a garage rest length 4 meters. Due to the relativistic Lorentz
contraction, the car is only 3 meters long in the garage’s rest frame. There are doors on both ends of the
garage, which open automatically when the front of the car reaches them and close automatically when
the rear passes them. The opening or closing of each door requires a negligible amount of time.
Which of the following statements is the best response to the question: “Was the car ever inside a closed
garage?”
(a) No, because the car is longer than the garage in all reference frames.
(b) No, because the Lorentz contraction is not a “Real” effect.
(c) Yes, because the car is shorter than the garage in all reference frames.
(d) There is no unique answer to the question, as the order of door openings and closings depend on the
reference frame.
27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016
Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974
E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in
UGC point ACADEMY TEST SERIES 25/11/2018

23. Two observers O and O’ observe two events A and B. The observers have a constant relative speed of
0.8c. In units such that the speed of light is 1, observer O obtained the following coordinates:
Event A: x = 3, y = 3, z = 3, t = 3
Event B: x = 5, y = 3, z = 1, t = 5
What is the length of the space-time interval between these two events, as measured by O’.
(a) 1 (b) √2 (c) 2 (d) 3

24. A particle of mass m that moves along the x-axis has potential energy V(x) = a + bx² , where a and b are
positive constants. Its initial velocity is v0 at x = 0. It will execute simple harmonic motion with a
frequency determined by the value of
(a) b alone (b) b and a alone (c) b and m alone (d) b, a and m alone

25. Two unstretched springs with spring constants k1 and k 2 are attached to a solid cylinder of mass m as in
figure. When the cylinder is slightly displaced and released it will perform small oscillations about the
equilibrium position. Assuming that the cylinder rolls without sliding. Time period is

2m 2m
(a) 2 (b) 2
3(k1  k2 ) 3( k1  4k2 )
3m 3m
(c) 2 (d) 2
2(k1  k2 ) 2( k1  4k2 )

1 2 3
26. Matrix A  0 3 2 
0 0 2 
Largest eigen value of 3 A3  5 A2  6 A  2 I is
(a) 110 (b) 220 (c) 10 (d) 4

eZ
27. C Z dZ  2 i C :| Z |  1 then
2

e cos(sin  )d is
cos

(a) 0 (b) 2 (c) 2 i (d) 2 i

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016
Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974
E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in
UGC point ACADEMY TEST SERIES 25/11/2018

sin z
28. f ( z)  has
ez 1
(a) simple pole at z  2 (b) simple pole at z  1
(c) essential singularities at z  0 (d) removable singularity at z  0

sin 2 x
29. If u  , what is (z)
cosh 2 y  cos 2 x
(a) tan z  c (b) cot z  c (c) cos z  c (d) iz  c

cot  z
30. f ( z)  A is
z5
(a) essential singularity at (b) pole of order 5 at
(c) pole of order 6 at (d) removable singularity at

31. Let A be a 5  4 matrix with real entries such that AX  0 if X  0 where X is a 4 1 vector an 0 is null
vector then rank of A is
(a) 4 (b) 5 (c) 2 (d) 1

32. Let A denoted 101101 matrix with all entries equal to 1 and let B denote the identity of order 101. Then
determinant of A –B is
(a) 0 (b) 1 (c) 10 (d) 100

33. Four lines are drawn on a plane with no two parallel and no three concurrent lines are drawn joining the
points of intersection of the previous four lines. The number of new lines obtained this way is:
(a) 3 (b) 5 (c) 12 (d) 2

34. If G is Abelian and a, b  G such that O (a )  5, O (b)  7 , then is


(a) ab (b) a (c) (d)

35. Complex form of the Fourier series of the function


0,    x  0
f ( x)  
1, 0 x 

Value of cn (when n is odd )


(a) zero (b) (c) (d)


tn
Given that,  H n ( x)  et  2tx ; the value of H3(0)
2
36.
n 0 n!
(a) 12 (b) 6 (c) 24 (d) zero

37. Fourier transform of the derivative of the Dirac   function , namely, is proportional to
(a) 0 (b) - (c) sink (d) ik

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016
Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974
E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in
UGC point ACADEMY TEST SERIES 25/11/2018

38.  S
F  nˆ ds over the entire surface of the region above the xy-plane bounded by the cone z 2  x2  y 2 and
the plane z  4 , if F  4 xz iˆ  xyz 2 ˆj  3z kˆ . Solution. If V is the volume enclosed by S, then V is
bounded by the surfaces z  0, z  4, z 2  x 2  y 2 is
(a) 333 (b) 320 (c) zero (d) 22

39. Area of the region in the first quadrant boundary by the curves
1 x
y  x, y  , y  is (you can use Green’s theorem)
x 4
(a) zero (b) log 2 (c) 2log 3 (d) 2log 2

ˆ  ˆjx
iy
40.  F  dr , where F  x
C
2
y 2
and c is the circle x2  y 2  1 traversed counter clockwise is

(a) 0 (b) 2 (c) -2 (d)

1 1 1
 
41. The rank of matrix  a b c  (a, b, c being all real), is 3 if
 a 3 b3 c 3 
(a) a  b  c
(b) a, b, c are all different but a  b  c  0
(c) two of the number a, b, c are equal but are different from the third
(d) a, b, c are all different and a  b  c  0

 
 0 0 0
4
 
 0 
0  0
 4 
42. The trace of a real 4  4 matrix U=exp (A), where A    is
 0  0 0
 4 
  
 0 0 0
 4 

(a) 2 2 (b) (c) 0 (d) 2
4

43. Eigenvectors of matrix corresponding to degenerate Eigen value


1 2 3
 
A  0 2 3
0 0 2
 

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016
Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974
E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in
UGC point ACADEMY TEST SERIES 25/11/2018
Is

(a) (b) (c) (d)

44. The cube ABCDEFGH in the figure has each edge equal to a . The area of the triangle with vertices at
A, C and F is

3 2 3 2
(a) a (b) a (c) 3a 2 (d) 2 3a 2
4 2

113  213  313  ......  10013 113  313  513  .....  9913 213  413  613  ....  10013
45. Let A  ,B  ,C  which of
100 50 50
the following is true?
(a) B < C < A (b) A < B < C (c) B < A < C (d) C < A < B

46. A conical vessel with semi-vertical angle 30o and height 10.5cm has a thin lid. A sphere kept inside is
touches the lid. The radius of the sphere in cm is

(a) 3.5 (b) 5 (c) 6.5 (d) 7

47. What is the next number in the sequence 24, 30, 33, 39, 51……..?
(a) 57 (b) 69 (c) 61 (d) 81

48. The integral dx is to be evaluated up to 3 decimal places using Simpson’s 3-point rule. If the
interval [0,1] is divided into 4 equal parts, the correct result is
(a) 0.683 (b) 0.667 (c) 0.657 (d) 0.638

49. A student takes a step of unit length in the positive direction with probability 2/3 and a step of unit length
in the negative direction with probability 1/3. The mean displacement of the student after n step is

(a) n / 3 (b) n / 8 (c) 2n / 3 (d) 0

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016
Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974
E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in
UGC point ACADEMY TEST SERIES 25/11/2018

50. A bead slides on a wire in the form of a cycloid described by


x  a   sin   , y  a 1  cos   ; 0    2

Defined by lagrangian L = T – V. The independent constants of motion is/are


(a) Energy and x-component of linear momentum
(b) Energy, y-component of linear momentum and z- component of angular momentum
(c) x- component of linear momentum only
(d) x- component of linear momentum and z- component of angular momentum

Good luck…………

ANSWERKEY
1. (a) 2. (d) 3. (d) 4. (c) 5. (d) 6. (d) 7. (c) 8. (a) 9. (b) 10. (c)

11. (d) 12. (a) 13. (d) 14. (a) 15. (c) 16. (b) 17. (c) 18. (c) 19. (a) 20. (c)

21. (b) 22. (d) 23. (c) 24. (c) 25. (d) 26. (a) 27. (b) 28. (d) 29. (a) 30. (c)

31. (a) 32. (d) 33. (a) 34. (c) 35. (b) 36. (d) 37. (b) 38. (b) 39. (b) 40. (c)

41. (d) 42. (a) 43. (c) 44. (b) 45. (c) 46. (a) 47. (a) 48. (c) 49. (a) 50. (a)

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016
Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974
E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in