Вы находитесь на странице: 1из 13

2010

http://www.psExam.com
Suresh Khanal

[C++ MULTIPLE CHOICE


QUESTIONS BANK]
This is the first set of the series of C++ Multiple Choice
Question Bank. I have presented selected 25 questions
and the correct answers are at the end.
Dear fellow students,
As a better way of distributing study
materials, I have started to publish in pdf
documents and let you download or send it
through email.
Here I present the first set of C/C++ Multiple
Choice Questions and the Answers. Hope this
will be helpful to your preparation of
Computer Science Exam.
I heartily welcome to distribute your eBooks
or Papers if you have any and wish to share
them. I believe you understand the value of
sharing.
Sharing Enriches!

Suresh Khanal
Admin
http://www.psexam.com

Contact: Suresh Khanal Email: shkhanal@gmail.com Blog: http://www.ictTrends.com


Multiple Choice Questions
Programming Language
and
C/C++

Contact: Suresh Khanal Email: shkhanal@gmail.com Blog: http://www.ictTrends.com


http://www.psExam.com 1
C++ Multiple Choice Questions Bank

Question 1:
The break statement is used to exit from
a. a DO loop
b. a FOR loop
c. a SWITCH statement
d. all of above
e. none of above

Question 2:
In which statements, does a CONTINUE statement cause the control to go
directly to the test condition and then continue the looping process?
a. FOR and WHILE
b. WHILE and IF-ELSE
c. DO-WHILE and IF-ELSE
d. While and DO-WHILE
e. None of above

Question 3:
The advantage of a SWITCH statement over an ELSE-IF statement
a. A default condition can be used in the SWITCH
b. The SWITCH is easier to understand
c. Several different condition can cause one set of statements to be executed in
a SWITCH
d. Several different statements can be executed in a SWITCH
e. None of above

Contact: Suresh Khanal Email: shkhanal@gmail.com Blog: http://www.ictTrends.com


http://www.psExam.com 2
C++ Multiple Choice Questions Bank

Question No 4
The comma operator (,) is primarily used in conjunction with
FOR statement
IF-ELSE statement
DO-While statement
d. All of above
e. None of above

Question No 5
The GOTO statement is used to
a. Permit two different expressions to appear in situation where only one
expression would ordinarily used
b. Terminate loops or to exit from a switch
c. Alter the normal sequence or program execution by transferring control to
some other part of the program
d. Carry out a logical test and then take one of two possible actions, depending
upon the outcome of a test
e. None of above

Question No 6
a. The CONTINUE statement is used to
b. Permit two different expressions to appear in situation where only one
expression would ordinarily be used
c. Terminate loops or exit from a switch
d. Alter the normal sequence of program execution by transforming control to
some other part of the program
e. All of above
f. None of above

Contact: Suresh Khanal Email: shkhanal@gmail.com Blog: http://www.ictTrends.com


http://www.psExam.com 3
C++ Multiple Choice Questions Bank

Question No 7
The traditional way to create an infinite loop in C is
a. FOR ( ; ; )…
b. IF (=) BREAK;
c. WHILE ()…
d. All of above
e. None of above

Question No 8
The difference between the declaraction of an external variable and its
definition is
a. A declaration causes storage space to be allocated to variable while a
definition announces variable’s properties
b. A declaration announces the properties of a variable while a definition also
causes storage to be allocated
c. A declaration announces the properties of a variable while definition only
causes storage to be allocated
d. A declaration uses storage space to be allocated to variable while a definition
also announce its properties.
e. None of above

Question No 9
The comma operator (,) is used to
a. Permit to different expressions to appear in situation where only one
expression would ordinarily be used
b. Terminate loops or to exit from switch
c. Alter the normal sequence of program execution by transferring control to
some other parts of the program

Contact: Suresh Khanal Email: shkhanal@gmail.com Blog: http://www.ictTrends.com


http://www.psExam.com 4
C++ Multiple Choice Questions Bank

d. Carry out the logical test and then take one of two possible actions, depending
upon the outcome of the test
e. None of above

Question No 10
The recursive form of algebraic formula
y=(x1 + x2 + …+xn) is
a. Y = x + n-1 xi i=1
b. Y= xn + n xi i=1
c. Y=xn+xi
d. Y = xn + n-1 i=1 xi
e. None of above

Question No 11
Which one of the following, is a storage class specification in C?
a. Automatic
b. External
c. Static
d. All of above
e. None of above

Question No 12
Given these variables

char ch;
short i;
unsigned long ul;
float f;

Contact: Suresh Khanal Email: shkhanal@gmail.com Blog: http://www.ictTrends.com


http://www.psExam.com 5
C++ Multiple Choice Questions Bank

The overall type of this expression is


a. Char
b. Unsigned
c. Float
d. Double
e. None of above

Question No 13
What will this program display?

#include <stdio.h>
main()
{
float f;
f=10/3;
printf ("%f",f);
}
a. 3.3
b. 3.0
c. 3
d. 3.1
e. None of above

Question No 14
The most common use of the one-dimentional array in C is the
a. String
b. Character
c. Data
d. Functions

Contact: Suresh Khanal Email: shkhanal@gmail.com Blog: http://www.ictTrends.com


http://www.psExam.com 6
C++ Multiple Choice Questions Bank

e. None of above

Question No 15
The string related function supplied by C standard library is
a. strcpy()
b. strcat()
c. strcmp()
d. All of above
e. None of above

Question No 16
Find out the incorrect statement for strlen() function
a. Returns the length of a string
b. Does not count the null terminator
c. Has general form strlen();
d. All of above
e. None of above

Question No 17
C provides loop constructs for performing loop operations. They are
a. The WHILE statement
b. The DO statement
c. The FOR statement
d. All of above
e. None of above

Contact: Suresh Khanal Email: shkhanal@gmail.com Blog: http://www.ictTrends.com


http://www.psExam.com 7
C++ Multiple Choice Questions Bank

Question No 18
Arrays that do not have their dimensions explicitly specified are called
a. Unsized arrays
b. Undimensional arrays
c. Initialized arrays
d. No size of arrays
e. None of above

Question No 19
What is wrong with the given fragment?
a. The size of the array is not specified
b. Declaration must have float in place of int
c. The list must be enclosed between curly braces
d. All of the above
e. None of the above.

Question No 20
A variable that holds the memory address of another object is called a
a. integer
b. pointer
c. constant
d. memory variable
e. None of the above.

Question No 21
C contains two special pointer operators:

Contact: Suresh Khanal Email: shkhanal@gmail.com Blog: http://www.ictTrends.com


http://www.psExam.com 8
C++ Multiple Choice Questions Bank

a. * and &
b. * and &&
c. & and &&
d. % and &
e. None of the above.

Question No 22
In C, the address of m's memory location can determined by the
expression
a. *m
b. m&
c. &m
d. m*
e. None of the above.

Question No 23
Main() is an example of
a. library function
b. user-defined function
c. header
d. statement
e. None of the above,

Question No 24
The header file 'ctype.h' can be used for
a. providing links to assembly language for calls
b. providing diagnostic and debugging assistance

Contact: Suresh Khanal Email: shkhanal@gmail.com Blog: http://www.ictTrends.com


http://www.psExam.com 9
C++ Multiple Choice Questions Bank

c. providing support for string handling functions


d. providing character type identification (boolean) and translation
e. None of the above.

Question No 25.
The header file 'math.h* can be used for
a. providing links to assembly language for calls
b. providing diagnostic and debugging assistance
c. providing support for string handling functions
d. All of the above
e. None of the above.

Contact: Suresh Khanal Email: shkhanal@gmail.com Blog: http://www.ictTrends.com


http://www.psExam.com 10
C++ Multiple Choice Questions Bank

Answers:
1. (d) 2. (d) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (c)

7. (a) 8. (a) 9. (6) 10. (d) 11. (a) 12. (c)

13. (a) 14. (c) 15. (e) 16. (a) 17. (b) 18. (a)

19. (d) 20. (d) 21. (c) 22. (b) 23. (a) 24. (d)

25. (e)

ICT Trends
A blog about blogging and bloggers. Wish to start your own blog? Do not
repeat the mistakes I have already made. Learn from my experiences and
save your time. Start blogging effectively and be a good blogger. You’ll
find about creating, promoting and monetizing blogs, SEO tips and tricks
and so on.

MAIL TO shkhanal@gmail.com TO INCLUDE YOUR ADVERTISEMENT


IN EBOOKS PUBLISHED FROM PS EXAM

Contact: Suresh Khanal Email: shkhanal@gmail.com Blog: http://www.ictTrends.com