Вы находитесь на странице: 1из 12

42 Kinematics

Solution :

The paths of particles are shown in figure.


The velocity of approach of A to B
— v-v cos90° = v-0 =v

Objective Questions.
Level-1
1. The two ends of a train moving with uniform (a) goes up (b) goes down
acceleration pass a certain point with velocities u and v. (c) remains unchanged (d) none of these
The velocity with which the middle point of the train 7 A particle starts from rest with constant acceleration for
passes the same point is : 20 sec. If it travels a distance y\ in the first 10 sec and a
v+u u2 +tt2 distance y 2 i n the next 10 sec then:
(a) (b)
(a) Vi = 2yi (b) y 2 = 3ya
(c)
A/52 + v2 (d) AIv + u (c) y2 = 4yi (d) y 2 = 5 y i
8. A body is moving in a straight line as shown in
2. A point particle starting from rest has a velocity that
velocity-time graph. The displacement and distance
increases linearly with time such that v = pt where
travelled by body in 8 second are respectively:
p = 4 m/s . The distance covered in the first 2 sec will be :
(a) 6 m (b) 4 m
(c) 8 m (d) 10 m
3. A body starts from rest, with uniform acceleration a. The
acceleration of a body as function of time t is given by
the equation a = pt where p is constant, then the
displacement of the particle in the time interval f = 0 to
t = fj will be :
(in sec)
(a) (b) \vt\
(a) 12 m, 20 m (b) 20 m, 12 m
(c) (d) (c) 12 m, 12 m (d) 20 m, 20 m

4. If the relation between distance x and time t is of the A train starts from station with an acceleration 1 m/s .
A boy who is 48 m behind the train with a constant
form t = a x 2 + px here a and P being appropriate
velocity 10 m/s, the minimum time after which the boy
constants, then the retardation of the particle is :
will catch the train is :
(a) 2av (b) 2pi;
(a) 4.8 sec (b) 8 sec
(c) lafiv* (d) 2 p V (c) 10 sec (d) 12 sec
5. A car starts from rest requires a velocity v with uniform 10. A particle moves 200 cm in the first 2 sec and 220 cm in
acceleration 2 m/s then it comes to stop with uniform the next 4 sec with uniform deceleration. The velocity of
retardation 4 m/s . If the total time for which it remains the particle at the end of seven second is :
in motion is 3 sec, the total distance travelled is: (a) IS ciit/'s (b) 20 cm/s
(a) 2 m (b) 3 m (c) 10 cm/s (d) none of these
(c) 4 m (d) 6 m
11. An aeroplane flying horizontally with speed 90 km/hr
6. A beaker containing water is balanced on the pan of a releases a bomb at a height of 78.4 m from the ground,
common balance. A solid of specific gravity one and
when will the bomb strike the ground ?
mass 5 g is tied on the arm of the balance and immersed
(a) 8 sec (b) 6 sec
in water contained in the beaker, the scale pan with the
beaker: (c) 4 sec (d) 10 sec
Kinematics 43
12. The velocity of a particle at an instant is 10 m/s. After distance covered by the car in time t is proportional to :
3 sec its velocity will become 16 m/s. The velocity at 2 (a) t ' (b) t 3/2
sec before the given instant, will be :
(c) t2/3 (d) t*
(a) 6 m/s (b) 4 m/s
(c) 2 m/s (d) 1 m/s 22. For a particle moving in a straight line, the velocity at
any instant is given by 4f - 21, where t is in second and
13. A stone is thrown vertically upwards from cliff with
velocity in m/s. The acceleration of the particle when it
velocity 5 m/s. It strikes the pond near the base of cliff
is 2 m from the starting point, will be :
after 4 sec. The height of cliff is :
(a) 6 m (b) 60 m (a) 20 m/s2 (b) 22 m/s 2
(c) 40 m (d) 100 m (c) 14 m/s2 (d) none ot these
14. A stone is released from a hydrogen balloon, going 23. A body initially at rest is moving with uniform
upwards with velocity 12 m/s. When it is at height of acceleration a. Its velocity after n second is v. The
65 m from the ground, time the stone will take to reach displacement of the body in 2 sec is :
the ground is : 2v (n - 1) virj-11
(a) 5 sec (b) 6 sec n n
(c) 7 sec (d) 8 sec v (» + 1) 2v (In + 1)
(c)
15. A parachutist jumps from an aeroplane moving with a n ti
velocity of u. parachute opens and accelerates downwards 24. A point moves with constant acceleration and Uj, v2 and
with 2 m/s2. He reaches the ground with velocity 4 m/s. v3 denote the average velocities in the three successive
How long is the parachutist remained in the air ? intervals fj, f2 and t3 of time. Which of the following
(a) 1.5 m (b) 2.5 m relations is correct ?
(c) 4 m (d) None ot these Vl-V2 h-t2
= vi-v2 = h~ h
16. A stone is projected upwards and it returns to ground on (a) (b)
v2-v3 t2 + t3
a parabolic path. Which of the following remains v2 -v3 f j - f3
constant ?
V1-V2 ty-t2 vi
(c) v(d)
~v2 h + '2
(a) Speed of the ball
v2-v3 t2-t3 ' v2-v3 t2 + t3
(b) Horizontal component of velocity 25. A large number of bullets are fired in all directions with
(c) Vertical component of velocity the same speed v. The maximum area on the ground on
(d) None of the above which these bullets will spread is :
17. A stone is released from the top of a tower. The total /(a) \ Kv
(b)
KV
distance covered by it in the last second of its motion T S
equals distance covered by it in the first three seconds of 2 2
KV
its motion. The stone remains in the air for : (c) (d)
(a) 5 sec (b) 8 sec s2 r
26. A piece of marble is projected from earth's surface with
(c) 10 sec (d) 15 sec
velocity of 50 m/s. 2 seconds later, it just clears a wall
18. A dust packet is dropped from 9th storey of a
5 m high. What is the angle of projection ?
multi-storeyed building. In the first second of its free fall
(a) 45° (b) 30°
another dust packet is dropped from 7th storey 15 m
below the 9th storey. If both packets reach the ground at (c) 60° (d) None of these
same time, then height of the building is : 27. Two stones having different masses mj and m2 are
(a) 25 m (b) 15 m projected at an angle a and (90° - a) with same velocity
(c) 20 m (d) 16 m from same point. The ratio of their maximum heights is :
19. A stone is thrown vertically upwards in air, the time of (a) 1 : 1 (b) 1 : tan a
upward motion is fj and time of down motion is t2. (c) tan a : 1 (d) tan 2 a : 1
When air resistance is taken into consideration then: 28. A stone of mass 2 kg is projected with velocity 20 m/s
(a) f1 = f2 (b) f i < f 2 at an angle 60° with the horizontal, its momentum at the
(c) tx>t2 (d) fa> = <t2 highest point is:
20. Two different masses m and 2m are fallen from height (a) 20 kg ms" 1 (b) 2<W3 kg ms" 1
Hi and H2 respectively. First mass takes t second and (c) 40 kg ms - 1 (d) none of these
another takes It second, then the ratio of Hj and H 2 is : 29. A body is projected with speed v m/s at angle G. The
(a) 2 : 1 (b) 4 : 1 kinetic energy at the highest point is half of the initial
(c) 0.25 : 1 (d) none of these kinetic energy. The value of 0 is :
21. A car start from station and moves along the horizontal (a) 30° (b) 45°
road by a machine delivering constant power. The (c) 60° (d) 90°
44 Kinematics
30. A body projected with velocity u at projection angle 6 (a) 3 sec (b) 2 sec

,\
has horizontal displacement R. For the same velocity and (c) 1.5 sec (d) 1 sec
projection angle, its range on the moon surface will b e : jg For the same horizontal range, in how many projections
(a) 36R • can an object be projected ?
(a) 4 (b) 3
R
(d) 6R (c) 2 (d) 1
(C) 16 39. The range of projectile projected at an angle 15° is
31. Three balls of same masses are projected with equal 10V3~m. If it is fired with the same speed at angle of
speeds at angle 15°, 45°, 75° and their ranges are 30°, its range will be :
respectively Rp R2 and R3 then : (a) 60 m (b) 45 m
(a) R2>R2>R3 (b) RX<R2<R3 (c) 30 m (d) 15 m
(c) R-[ = R2 = R3 ( d ) R1=R3<R2 40. A body is projected with initial velocity of ( 8 t + 6 f ) m/s.
32. A projectile can have the same range R for two angles of The horizontal range is :
projection 9 and (90° - 9). If fj and t2 are the times of (a) 9.6 m (b) 14 m
flight in the two cases then : (c) 50 m (d) none of these
41. A ball of mass M is thrown vertically upwards. Another
(a) R o c J t f a (b) 1*2 ball of mass 2M is thrown at an angle 9 to vertical. Both
of them stay in air for the same period of time, the
(c) R oc t\t2 (d) none of these
heights attained by the two are in the ratio :
33. Two stones are projected with same velocity v at an angle (a) 1 : 2 (b) 2 : 1
0 and (90° - 0). If H and Hj are greatest heights in the (c) 1 : 1 (d) 1 : cos 9
two paths, what is the relation between R, H and Hj ?
(a) R — 4VHHj (b) R = A/HH7
A tennis ball rolls off the top of a stair case way with a
horizontal velocity u m/s. If the steps are b metre wide
(c) R = 4HHj (d) None of these and h metre high, the ball will hit the edge of the nth
step, if:
34. A bullet fired from gun at sea level rises to a maximum
height 10 m. When fired at a ship 40 m away, the muzzle /\ 2/iw ,, , 2huz
(a) « =
velocity should be :
(b) n ~ gbii2"
gb
(a) 20 m/s (b) 15 m/s 2huz /J\ n=—^ hu2
(c) n = (d)
(c) 16 m/s. (d) none of these gb gb
35. A ball is projected with velocity u at an angle a with 43. The co-ordinates of the initial point of a vectors (2,1) and
horizontal plane. Its speed when it makes an angle p those of terminal point are (7, 9). The magnitude of
with the horizontal is : vector is:
(a) 8 (b) A/84
(a) w cos a (b)
COS p (c) V89 (d) 10
u cos a 44. One of the rectangular components of a velocity of 60
(c) u cos a cos (J (d)
cos P m/s is 30 m/s, the other rectangular component is :
36. An aeroplane is flying horizontally with velocity 150 (a) 30 m/s (b) 30 a/3 m/s
m/s at a height 100 m from the ground. How long must (c) 30 a/^ m/s (d) none of these
the distance from the plane to target be, if a bomb is 45 A river is flowing from west to east at a speed 15 m/s .
released from the plane to hit the target ? A boy on the south bank of the river, capable of
(a) 671 m (b) 67 m swimming at 30 m/s in still water, wants to swim, cross
(c) 335 m (d) 1.34 km the river in the shortest time. He should swim in
37. A stone is projected with a velocity of 10 m/s at an angle direction ?
of 30° with the horizontal. It will hit the ground after (a) due north (b) 30° east of north
time: (c) 30° west of north (d) 60° east of north
Level-2
Motion in One Dimension 2. In the two dimensional motions :
1. Mark correct option or options : (a) x-t graph gives actual path of the particle
(a) displacement may be equal to the distance (b) y-t graph gives actual path of the particle
(b) displacement must be in the direction of the (c) vx2 + y2 versus t graph gives the actual path of the
acceleration of the body particle
(c) displacement must not be in the direction of velocity (d) y-x graph gives actual path of particle
(d) none of the above
Kinematics 45
3. A cat wants to catch a rat. The cat follows the path whose 9. A car moves at 80 km/hr in the first half of total time of
equation is x + y = 0. But rat follows the path whose motion and at 40 km/h -1 in the later half. Its average
equation is x 2 + y2 = 4. The co-ordinates of possible points speed is :
of catching the rat are : (a) 60 km/hr (b) 30 km/hr
(a) (V2,V2) (b) ( - V 2 , V2) (c) 120 km/hr (d) none of these
(c) (<2, a/3) (d) (0, 0) 10. A particle moves with constant speed v along a regular
4. A deer wants to save her life from a lion. The lion follows hexagon ABCDEF in same order, (i.e., A to B, B to C, C to
a path whose equation is x2 + y2 = 16. For saving life, the D, D to E, E to F and F to A) The magnitude of average
deer moves on a path whose equation is/are : velocity for its motion from A to C is :
(a) x2 +y 2 = 4 (a) v (b)f
(b) x2 +y 2 = 16
(c) x2 + y2 - 64 = 0 (c) (d) none of these
(d) both (a) and (c) are correct * 11 One rickshaw leaves Patna Junction for Gandhi Maidan
5. Which of the following position-time graph does not at every 10 minute. The distance between Gandhi
exist in nature ? Maidan and Patna Junction is 6 km. The rickshaw travels
at the speed of 6 km/hr. What is the number of rickshaw
that a rickshaw puller driving from Gandhi Maidan to
Patna Junction must be in the route if he starts from
Gandhi Maidan simultaneously with one of the rickshaw
leaving Patna Junction :
(a) 11 (b) 12
(c) 5 (d) 1
12. During the shooting of a super hit film 'MARD' Amitabh
Bachchan was waiting for his beloved 'Amrita Singh'
with his dog. When he saw her approaching, the dog
was excited and dashed to her then back to master and
so on, never stopping. How far would you estimate the
dog ran if its speed is 30 km/hr and each of them walked
* 6. There is a square caromboard of side a. A striker is at 4 km/hr, starting from a distance 400 m apart?
projected in hole after two successive collisions. (a) 400 m (b) 880 m
Assuming the collisions to be (c) 1500 m (d) 30 km
perfectly elastic and the surface to
13. Two particles start from the same point with different
be smooth. The angle of
speeds but one moves along y = a sin (ax and other moves
projection of striker is :
along curve y = a cos cox :
(a) cot" 1 || (a) they must collide after some time
(b) they never collide with each other
(b) cos"1 || {"K a>
(c) they may collide at a point P — ' —
V /
(d) they must collide at the point P
(c) s i n - ^ |
14. A sheet of wood moves over a smooth surface (shown in
(d) none of these the figure). The magnitude of velocity of C is :
7. Speed is to velocity as:
(a) centimetre is to metre
(b) force is to torque
(c) velocity is to acceleration
(d) distance is to displacement
8. A person travelling on a straight line moves with a
uniform velocity i'i for some time and with uniform
velocity v2 for the next the equal time. The average (a) v (b) 2v cos 9
velocity v is given by : (c) 2v sin 9 (d) 2v

(a) v =
I'i + v2 \2 1
(b - = — + —
1 15. The given hing construction consists of two rhombus
with the ratio 3 : 2. The vertex A2 moves in the horizontal
v i>i v2
1 1 1
direction with a velocity v. The velocity of A-[ is :
(c) V = Vl^t'2 (d) - = — + —
V V 2
46 Kinematics
(a) — m / s
A/3
( b ) 2 A/3 m/s
(c) A/3" m/s

(d) <1
2
m/s
•vA

(a) 0.6v (b) 0.7v


20. Two intersecting straight lines moves parallel to
(c) 3v (d) 2v
themselves with speeds 3 m/s and 4 m/s respectively.
16. In the arrangement shown in The speed of the point of intersection of the lines, if the
figure, the ends P and Q of angle between them is 90° will be :
an inextensible string move (a) 5 m/s (b) 3 m/s
downwards with uniform (c) 4 m/s (d) none of these
speed u. Pulleys A and B are 21. The displacement time
fixed. The mass m moves up- graph is shown in figure.
wards with a speed : The instantaneous velocity
(a) 2u cos G is negative at the point: p
(b)
cos 0 (a) D
2u (b) F
(c) (d) u cos 0
cos G (c) C
* 17. In the given figure, find the speed of pulley P : (d) E
22. In the given x-t curve :
(a) the velocity at A is zero
but at B is non-zero
(b) the velocity at A and B is
zero
(c) the velocity at A and B is
non-zero
(d) the directions of velocity
at A and B are definite
(a) f (b) 2v cos 0
23. A particle moves along X-axis whose velocity varies with
2v time as shown in the figure :
(c) (d)
cos 0 2 sin 0
* 18. A tractor A is used to hoist the body B with the pulley
arrangement shown in fig. If A has a forward velocity
vA, find the velocity of the body B :

Then which of the following graphs is/are correct ?

(a) ]

(a)
xva
2
(b)-/
XVA Time-

xvA
(c) (d) none of these

19. A link AB is moving in a vertical plane. At a certain (b)


instant when the link is inclined 60° to the horizontal, the
point A is moving horizontally at 3 m/s, while B is
moving in the vertical direction. What is the velocity Time-
of B ?
Kinematics 47
26. Two particles describe the same circle of radius a in the
same sense with the same speed v. What is their relative
angular velocity ?
(c) (a) via (b) 2via
Time- (c) v/2a (d) va
27. A particle is moving on a straight line path with constant
acceleration directed along the direction of instantaneous
velocity. Which of following statements are false about
(d) All the above the motion of particle ?
24. The position of a particle at any instant t is given by (a) Particle may reverse the direction of motion
x = a cos cot. The speed-time graph of the particle is : (b) Distance covered is not equal to magnitude of
displacement
(c) The magnitude of average velocity is less than
(a) average speed
(d) All the above
28. Mark the correct statements for a particle going on a
straight line :
(a) if the velocity and acceleration have opposite signs,
the object is slowing down
(b) if the position and velocity have opposite signs, the
(b) particle is moving towards the origin
(c) if the velocity is zero at an instant, the acceleration
should also be zero at that instant
(d) if the velocity is zero for a time interval, the
acceleration is zero at any instant within the time
interval
(e) (a), (b) and (d) are correct.
(c) 29. A particle of mass m is initially
situated at the point P inside a
hemispherical surface of radius
r as shown in figure. A
horizontal acceleration of
magnitude a 0 I s suddenly
produced on the particle in the
(d) horizontal direction. If gravitational acceleration is
neglected, the time taken by particle to touch the sphere
again i s :
-^4rr ssin
i n aa" „ ^jAr tan a
(a) ao
«o
25. Which of the following speed-time graphs exists in the
nature ? (c) 44r cos
«0
a
(d) none of these

30, A particle starts with a velocity of 2 m/s and moves in


(a) a straight line with a retardation of 0.1 m/s 2 . The time
that it takes to describe 15 m is :
(a) 10 s in its backward journey
(b) 30 s in its forward journey
(c) 10 s in its forward journey
(b)
(d) 30 s in its backward journey
(e) both (b) and (c) are correct
31. A particle starts from rest with acceleration 2 m/s . The
acceleration of the particle decreases down to zero
(c) uniformly during time-interval of 4 second. The velocity
of particle after 2 second i s :
(a) 3 m/s (b) 4 m/s
(c) zero (d) 8 m/s
(d) All the above
48 Kinematics
32. In the previous problem, the distance travelled by the (a) the particle has a constant acceleration
particle during the time interval of 4 s is : (b) the particle has never turned around
(a) 10.66 m (b) 20 m (c) the average speed in the interval 0 to 10 s is the same
(c) 4 m (d) 2 m as the average speed in the interval 10 s to 20 s
33. If the greatest admissible acceleration or retardation of a (d) both (a) and (c) are correct
train be 3 feet/sec , the least time taken from one station 40. The acceleration of a train between two stations 2 km
to another at a distance of 10 metre is [the maximum apart is shown in the figure. The maximum speed of the
speed being 60 mile per hour]: train is:
(a) 500 sec (b) 58.67 sec i

u
/
(c) 400 sec (d) 3 1 4 1 sec
CO

34. A person walks up a stalled escalator in 90 second. When E


12 16
standing on the same escalator, now moving, he is

00
carried in 60 second. The time it would take him to walk
up the moving escalator will be :
-5
(a) 27 s (b) 72 s t(s
(c) 18 s (d) 36 s
35. A body starts from rest and moves with a constant (a) 60 m/s (b) 30 m/s
acceleration. The ratio of distance covered in the nth (c) 120 m/s (d) 90 m/s
second to the distance covered in n second is : 41. When acceleration of a particle is a=f(t), then :

f
,( a ), 2 1
n n n n (a) the velocity, starting from rest is f(t) dt
Jn
/(c)\
2 1 ,,, 2 1

n ( d ) rn + ~2
n n (b) velocity may be constant
36. A particle moving with a uniform acceleration along a (c) the velocity must not be function of time
straight line covers distances a and b in successive intervals (d) the speed may be constant with respect to time
of p and q second. The acceleration of the particle is : 42. A particle moves in a straight line so that after f second,
pcj (p + q) 2 (aq - bp) the distance x from a fixed point O on the line is given
(a) (b)
2 (bp-aq) f*?(p-<1) by x = (t-2)2(t-5). Then:
bp - aq 2 (bp-aq) (a) after 2 s, velocity of particle is zero
(c) (d)
pq(p-q) pq (p + q) (b) after 2 s, the particle reaches at O
37. A body moves along x-axis with velocity v. If the plot (c) the acceleration is negative, when t< 3 s
v-x is an ellipse with major axis 2A and minor axis 2vq, (d) all the above
the maximum acceleration has a modulus : 43. A bee flies in a line from a point A to another point B in
vl 4 s with a velocity of I f - 2 i m/s. The distance between
(a) (b) 4
A vq A and B in metre is :
(c) VQA (d) none of these (a) 2 (b) 4
(c) 6 (d) 8
38. The distance time graph of a particle at time t makes
44. When acceleration be function of velocity as a=f(v).
angle 45° with respect to time axis. After one second, it
Then:
makes angle 60° with respect to time axis. What is the
acceleration of the particle ?
(a) V3 - 1 unit (b) V3~+ 1 unit
J v dv
f(v)
(b) the acceleration may be constant
(c) V3~ unit (d) 1 unit
(c) the slope of acceleration versus velocity graph may
39. The velocity-time plot for a particle moving on a straight
be constant
line is shown in the figure, then:
(d) (a) and (c) are correct
45. If the acceleration of a particle is the function of distance
as a = f(x). Then:
(a) the velocity must be the function of displacement
(b) the velocity versus displacement graph cannot be a
straight line
(c) the velocity may be the function of displacement
(d) the acceleration versus displacement graph may be
-10
straight line
Kinematics 49
46. A particle moves as such whose acceleration is given by 52. A stone is released from a balloon moving upward with
a = 3 sin 4f, then : velocity WQ at height h at t = 0. The speed-time graph is :
(a) the initial velocity of the particle must be zero
(b) the acceleration of the particle becomes zero after
each interval of — second
4
(c) the particle does not come at its initial position after
some time
(d) the particle must move on a circular path (b)
47. A particle moves along a straight line such that its
2 o (d) none of these
position .v at any time t is x = 3t - t , where x is in metre
and t in second, then :
(a) at t = 0 acceleration is 6 m/s 2
(b) x-t curve has maximum at 8 m
53. If the velocity of a moving particle is v^.x" where .t is
(c) x-t curve has maximum at 2 s
the displacement, then:
(d) both (a) and (c) are correct
(a) when A: = 0, the velocity and acceleration are zero
48. The motion of a body falling from rest in a resisting
(b) n > ±
medium is described by the equation ^ = a - bv, where
a and b are constant. The velocity at any time t is : (c) n< -
(a) a (1 - b2t) (b) •e~bt) (d) (a) and (b) are correct
(c) abe -t
(d) abz(l-t) 54. Which of the following statements is correct ?
(a) When air resistance is negligible, the time of ascent
49. A rectangular box is sliding on a smooth inclined plane
of inclination 9. At f = 0, the box starts to move on the is less than the time of descent
inclined plane. A bolt starts to fall from point A. Find the (b) When air resistance is not negligible, time of ascent
time after which bolt strikes the bottom surface of the is less than the time of descent
box : (c) When air resistance is not negligible, the time ascent
is greater than the time of descent
(d) When air resistance is not negligible, the time of
ascent is lesser than the time of descent
55. A particle is projected veritically upward ;n vacuum with
a speed 40 m/s then velocity of particle when it reaches
at maximum height 2 s before, is : (Take g = 10 m/s 2 )
(a) 20 m/s (b) 4.2 m/s
(c) 9.8 m/s (d) none of these
(a) 56. A juggler keeps on moving four balls in the air throws
g cos a g sin a
the balls in regular interval of time. When one ball lea- es
his hand (speed =20 m/s), the position of other balls will
(c) (d)
be : (Take g = 10 m/s 2 )
50. A point moves in a straight line under the retardation (a) 10 m, 20 m, 10 m (b) 15 m, 20 m, 15 m
2
kv . If the initial velocity is u, the distance covered in t (c) 5 m, 15 m, 20 m (d) 5 m, 10 m, 20 m
second is : 57. Balls are thrown vertically upward in such a way that
1 the next ball is thrown when the previous one is at the
(a) kut (b) ^logkut
maximum height. If the maximum height is 5 m, the
(c) | l o g ( l +kut) (d) k log k ut number of balls thrown per minute will be :
(Take g= 10 m/s 2 )
51. An object moves, starting from rest through a resistive (a) 60 (b) 40
medium such that its acceleration is related to velocity (c) 50 (d) 120
as a = 3 - 2v. Then :
58. A ball is dropped vertically from a height d above the
(a) the terminal velocity is 1.5 unit
ground. It hits the ground and bounces up vertically to
(b) the terminal velocity is 3 unit
a height d/2. Neglecting subsequent motion and air
(c) the slope of a-v graph is not constant
resistance, its speed v varies with the height h above the
(d) initial acceleration is 2 unit ground as:
50 Kinematics
* 62. Two stones A and B are dropped from a multistoried
building with a time interval to where f0 is smaller than
the time taken by A to reach the floor. At t = to, stone A
is dropped. After striking the floor, stone rorr.cs to rest.
The separation between stones plotted against the time
lapse t is best represented by :

* 59. A ball is projected vertically upwards. If resistance due


to air is ignored, then which of the following graphs
represents the velocity-time graph of the ball during its
flight ?

63. A balloon going upward with a velocity of 12 m/s is at


a height of 65 m from the earth surface at any instant.
Exactly at this instant a packet drops from it. How much
time will the packet take in reaching the surface of
earth ? (# = 10 m/s2)
(b)
(a) 7.5 sec (b) 10 sec
(c) 5 sec (d) none of these
64. A stone is released from a balloon moving upward with
velocity Vq at height h at f = 0. Which of the following
(d)
graphs is best representation of velocity-time graph for
the motion of stone ?
* 60. An object is thrown upward with a velocity u, then
displacement-time graph is:

(c) 1 ^ ' (d)


Motion in Two and Three Dimensions
65. A particle is projected at angle 60° with the horizontal
61. A particle P is sliding down a frictionless hemispherical with speed 10 m/s then equation of directrix is :
bowl. It passes the point A at t = 0. At this instant of time, (Take g = 10 m/s2)
the horizontal component of its velocity is v. A bead Q (a) y = 5 (b) x = 5
of the same mass as P is ejected from A at t = 0 along the (c) x = 10 (d) x + y = 5
horizontal string AB, with the speed v. Friction between
66 Three particles of equal masses are located at the vertices
the bead and the string may be neglected. Let tP and £Q .
of an equilateral triangle whose side equals a. They all
be the respective times by P and Q to reach the point B.
strart moving simultaneously with constant speed v with
Then :
the first point heading continuously for second, the
(a) tP<tQ second for third and third for first. Then :
(b) tP=lQ (a) the distance travelled by each particle is 2a/3
(c) tP>tQ (b) at every instant before collision the momentum of the
system is zero
tP length of arc ACB
(d) (c) the force on each particle is perpendicular to velocity
7LQ length of chord AB
of the particle at any instant before collision
(d) all the above
Kinematics 51
67. Eight particles are situated at the vertices of a regular upward with a velocity v0/2 having downward accele-
octagon having edge length 10 cm. They all start moving ration AQ/2, the other end moves downward with :
simultaneously with equal constant speed 1 cm/s
(a) zero initial velocity having zero acceleration
heading towards each other all the time. Then :
(b) zero initial velocity having AQ downward acceleration
(a) momentum of system does not remain constant
(c) non-zero initial velocity and zero acceleration
(b) kinetic energy of the system remains constant after
collision (d) none of the above
'10 75. At the top of the trajectory of a projectile, the directions
(c) they will collide after time second
of its velocity and acceleration are :
(d) every particle moves with constant acceleration (a) parallel to each other
68. A particle P is at the origin starts with velocity (b) inclined to each other at an angle of 45°
(c) anti parallel to each other
u* = (2i- 4^) m/s with constant acceleration
(d) perpendicular to each other
(3 i + 5]) m/s2. After travelling for 2 second, its distance
76. A projectile is thrown at an angle of 0 = 45° to the
from the origin is :
horizontal, reaches a maximum height of 16 m, then:
(a) 1 0 m (b) 10.2 m
(a) its velocity at the highest point is zero
(c) 9.8 m (d) 11.7 m
(b) its range is 64 m
69. At an instant t, the co-ordinates of a particles are
2 2 (c) its range will decrease when it is thrown at an angle
x = at , y = bt and z = 0. The magnitude of velocity of
30°
particle at an instant t is:
(d) (b) and (c) both are correct
(a) t Va2 + b2 77. A heavy stone is thrown from a cliff of height h in a given
direction. The speed with which it hits the ground (air
(d) 2t Va2 + b2 resistance may be neglected) :
(a) must depend on the speed of projection
70. If x = a (cos 6 + 0 sin 0) and y = a (sin 0 - 0 cos 0) and 0
(b) must be larger than the speed of projection
increases at uniform rate co. The velocity of particle is :
(c) must be independent of the speed of projection
(a) flco (b)^
v ' CO
(d) (a) and (b) both are correct
78. A particle is projected with speed v at an angle 0
«0
(c)
CO
(d) 00 CO ' K^
0 < 0 < — ] above the horizontal from a height H above
71. If co-ordinates of a moving point at time t are given by V /
x = a(t + sin t), and y = a (1 - cos t), then : the ground. If v = speed with which particle hits the
(a) the slope of acceleration time graph is zero ground and f = time taken by particle to reach ground,
(b) the slope of velocity-time graph is constant then:
(c) the direction of motion makes an angle t/2 with (a) as 0 increases, v decreases and t increases
x-axis (b) as 0 increases, v increases and t increases
(d) all the above (c) as 0 increases, v remains same and t increases
(d) as 0 increases, v remains same and t decreases
72. A particle moves along the positive branch of the curve
79. A particle of mass m is projected with a velocity v
x2 t2 making an angle of 45° with the horizontal. The
y = — where x = —' where x and y are measured in metre
magnitude of angular momentum of projectile about the
and t in second. At t = 2 sec, the velocity of the particle point of projection when the particle is at its maximum
is : height h is:
(a) ( 2 i - 4 j ) m/sec (b) (2i + 4 j ) m/sec
(c) (2i + 2 j ) m/sec (d) ( 4 i - 2 j ) m / s e c
(a) zero
«f
* 73. The velocity of a particle moving in the x-y plane is given tnvh
by
dx dy
(c)
V2 (d) none of these

= 871 sin 2nt and = 5 7i cos 2nt 80. Two particles are projected vertically upwards with the
dt dt
same velocity on two different planets with accelerations
where t = 0, x = 8 and y = 0. The path of the particle is :
due to gravity g j and g2 respectively. If they fall back to
(a) a straight line (b) an ellipse
their initial points of projection after lapse of time f j and
(c) a circle (d) a parabola t2 respectively, then:

,\
74. A light rigid rod is placed on a smooth horizontal (a) tit2 = glg2 (b) tlg1 = t2g2
surface. Initially the end A begins to move vertically
upward with constant velocity Vq and centre of the rod o (d) t\ + tl=gl+g2
52 Kinematics
81. A particle is projected from a horizontal plane to pass (b) the focus of the path is below the plane
over two objects at heights h and k and a slant distance (c) the focus of the path is above the plane
d apart. The least possible speed of projection will be : (d) the focus of the path lies at any place
(a) g(h + k + d) (b) ^IgQi + k +d) 88. If a number of particles are projected from the same point
in the same plane so as to describe enual parabolas, then
(c) h(g + k + d) (d) ylh(g + h + d)
the vertices of their paths lie on a :
82. The graph below shows one half period of a sinusoidal
(a) parabola (b) circle
wave. It might represent the time dependence o f :
(c) square (d) rectangle
89. The locus of foci of all parabolas described by the
particles projected simultaneously from the same point
with equal velocities but in different directions is a :
(a) circle (b) parabola
(c) ellipse (d) hyperbola
90. A particle is projected at
an angle 60° with the 10m/s
(a) height of a projectile horizontal with a speed
(b) vertical component of a projectile's velocity
10 m/sec. Then latus
(c) X-component of a projectile moving in uniform
rectum i s :
circular motion
(Take g= 10 m/s2)
(d) speed of an object subjected to a force that grows
linearly with time (a) 5 m (b) 15 m
(c) 10 m (d) 0
83. A number of particles are projected from a given point
with equal velocities in different directions in the same Relative Velocity
vertical plane. At any instant, they will lie o n : 91. A bus moves over a straight level road with a constant
(a) parabola (b) circle acceleration a. A boy in the bus drops a ball out side. The
(c) hyperbola (d) rectangle acceleration of the ball with respect to the bus and the
84. Two inclined planes are located as shown in figure. A earth are respectively :
particle is projected from the foot one frictionless plane (a) a and g (b) a + g and g - a
along its line with a
(c) V ? + p ~ a n d g (d) V a 2 + g 2 and a
velocity just sufficient to
carry it to top after which 92. A man swims relative to water with a velocity greater
the particle slides down than river flow velocity. Then :
9.8m\ (a) man may cross the river along shortest path
the other frictionless
inclined plane. The total (b) man cannot cross the river
/\45° 45°X
time it will take to reach (c) man cannot cross the river without drifting
the point C is : (d) none of the above
(a) 2 sec (b) 3 sec 93. Two cars move in the same direction along parallel
(c) 2 V2~ sec (d) 4 sec roads. One of them is a 200 m long travelling with a
85. Rain water is falling vertically downward with velocity velocity of 20 m/s. The second one is 800 m long
v. When velocity of wind is u in horizontal direction, travelling with a velocity of 7.5 m/s. How long will it
take for the first car to overtake the second car ?
water is collected at the rate of Rm 3 /s. When velocity of
(a) 20 s (b) 40 s
wind becomes 2it in horizontal direction, the rate of
(c) 60 s (d) 80 s
collection of water in vessel i s :
94. A motor boat covers the distance between two spots on
R
(a) R (b) the river banks in i j = 8 h and f 2 = 12 h in down stream
2
and upstream respectively. The time required for the boat
R V 4u2 + v2 to cover this distance in still water will be :
(c) 2 R (d)
Alu2 + v2 (a) 6.9 hr (b) 9.6 hr
86. A particle is projected at an angle a with the horizontal (c) 69 second (d) 96 second
from the foot of an inclined plane making an angle p * 95. A man rows directly across a river in time t second and
with horizontal. Which of the following expression holds rows an equal distance down the stream in T second. The
good if the particle strikes the inclined plane normally? ratio of man's speed in still water to the speed of river
(a) cot P = tan (a - P) (b) cot p = 2 tan ( a - p ) water i s :
(c) cot a = tan ( a - P) (d) cot a = 2 tan ( a - p ) t2 -T2 t2+ T2
(a) (b)
87. When the range of a projectile on an inclined plane is t2 + T2 t2 - T 2
maximum then : T2 -12 T2 +12
(c) (d)
(a) the focus of the path is on the plane T2 + t2
Kinematics 53
96. To a person going toward east in a car with a velocity of (a) 60° (b) 30°
25 km/hr, a train appears to move towards north with a (c) 45° (d) 90°
velocity of 25 V J km/hr. The actual velocity of the train * 99. A cyclist is moving with a constant acceleration of 1.2
will b e :
m/s on a straight track. A racer is moving on a circular
(a) 25 km/hr (b) 50 km/hr
path of radius 150 m at constant speed of 15 m/s. Find
(c) 5 km/hr (d) 53 km/hr
the magnitude of velocity of racer which is measured by
97. A beautiful girl is going eastwards with a velocity of 4 the cyclist has reached a speed of 20 m/s for the position
km/hr. The wind appears to blow directly from the
represented in the figure :
north. She doubles her speed and the wind seems to
come from north east. The actual velocity of wind is : Cyclist
(a) 4 V2 km/hr towards south east
(b) 4 V2 km/hr towards north west
(c) 2 V2~ km/hr towards south east
(d) none of the above
98. Rain drops fall vertically at a speed of 20 m/s. At what
angle do they fall on the wind screen of a car moving
with a velocity of 15 m/s if the wind screen velocity
inclined at an angle of 23° to the vertical ? (a) 18.03 m/s (b) 25 m/s
(c„f.f.37j (c) 20 m/s (d) 15 m/s

Answers
Level-1
1. (c) 2. (c) 3. (d) 4. (a) 5. (d) 6. (a) 7. (b) 8. (a) 9. (b) 10. (c)
11. (c) 12. (a) 13. (b) 14. (a) 15. (c) 16. (b) 17. (a) 18. (c) 19. (b) 20. (c)
21. (b) 22. (b) 23. (a) 24. (d) 25. (b) 26. (b) 27. (d) 28. (a) 29. (b) 30. (d)
31. (d) 32. (c) 33. (a) 34. (a) 35. (d) 36. (a) 37. (d) 38. (c) 39. (c) 40. (a)
41. (d) 42. (b) 43. (c) 44. (b) 45. (a).

Level-2
1. (d) 2. (d) 3. (b) 4. (d) 5. (C) 6. (a) 7. (d) 8. (a) 9. (a) 10. (c)
11. (a) 12. (c) 13. (c) 14. (c) 15. (a) 16. (b) 17. (c) 18. (c) 19. (c) 20. (a)
21. (d) 22. (b) 23. (d) 24. (c) 25. (b) 26. (a) 27. (d) 28. (e) 29. (c) 30. (e)
31. (a) 32. (a) 33. (b) 34. (d) 35. (a) 36. (b) 37. (a) 38. (a) 39. (d) 40. (b)
41. (a) 42. (c) 43. (b) 44. (d) 45. (c) 46. (b) 47. (d) 48. (b) 49. (a) 50. (c)
51. (a) 52. (b) 53. (b) 54. (d) 55. (a) 56. (b) 57. (a) 58. (b) 59. (c) 60. (a)
61. (a) 62. (a) 63. (c) 64. (a) 65. (b) 66. (d) 67. (c) 68. (b) 69. (d) 70. (d)
71. (d) 72. (b) 73. (b) 74. (b) 75. (d) 76. (d) 77. (d) 78. (c) 79. (b) 80. (b)
81. (b) 82. (c) 83. (b) 84. (d) 85. (a) 86. (b) 87. (a) 88. (a) 89. (a) 90. (a)
91. (c) 92. (a) 93. (d) 94. (b) 95. (b) 96. (b) 97. (a) 98. (a) 99. (a)

Solutions
Level-1
1. v2-u2 = 2al ...(i) v2-u2 = 2[(v')2-u2]
where I = length of train - v2 + u2
(v'f
and v'2-u2 = 2a-t
V +u
(v'f - u2 = al ...(ii)
From eqs. (i) And (ii)