Вы находитесь на странице: 1из 24

1.

Which is a teaching approach for kindergarten that makes real world experience of
the child the focal point of educational stimulation?
a. Montessori approach
b. Traditional approach
c. Eclectic approach
d. Situational approach

2. The use of mnemonics helps a pupil __________ information.


a. analyze
b. understand
c. apply
d. remember

3. Which program was adopted to provide universal access to basic education to


eradicate illiteracy?
a. “Paaralan-sa-Bawat-Barangay”
b. Education for All
c. Values Education Framework
d. Science and Education Development Plan

4. Teacher Z instructs her class to refer to the dictionary in correcting their spelled
words. Which practice is exemplified?
a. Curriculum indigenization
b. Computer-assisted instruction
c. Multi-level instruction
d. Self-evaluation

5. In research, which is the dependent variable?


a. Stimulus
b. Input
c. Attribute
d. Predictor

6. What is the mean of this score distribution: 4, 5, 6, 7, 8, 9, and 10?


a. 8.5
b. 6
c. 7.5
d. 7

7. Which statement correctly applies to student who got a score of 72 in the test?
a. He surpassed the scores of 72 students
b. He correctly answered 72% of the items in the test
c. He obtained a raw score of 72
d. He answered only items in the test
8. Which measure (s) of central tendency can be determined by mere inspection?
a. Median
b. Mode
c. Mean
d. Mode & Median

9. Teacher C adds the number of cases and 1 over 2 to obtain


a. mode
b. median
c. median and mode
d. mean

10. It is not wise to laugh at a two-year-old child when he utters bad words because in
his stage he is learning to:
a. Consider others views
b. Distinguish right and wrong
c. Socialize
d. Distinguish sex differences

11. Mothers who demand their 3 to 5 children to spend their time in serious academic
study forget that early childhood is the
a. questioning age
b. pre-school age
c. initiative age
d. toy age

12. Which refers to a single word or phrase that tells the computer to do something with
a program or file?
a. Computer program
b. Command
c. Password
d. Computer language

13. To determine students entry knowledge and skills that test should be given?
a. Aptitude
b. Standardized
c. Diagnostic
d. Placement

14. What is the mode in the following score distribution: 96, 97, 98, 97, 93, 90, 89, 97,
81, and 80?
a. 96
b. 98
c. 97
d. 33
15. If a teacher is concerned with the development of students higher order thinking
skills, his lesson objectives must go beyond.
a. Analysis
b. Recall
c. Comprehension
d. application

16. Which statement on counseling is FALSE?


a. The ultimate goal of counseling is greater happiness on the part of the counselee.
b. For counseling to be successful, the counselee is willing to participate in the process.
c. The school counselor is primarily responsible for counseling
d. Counseling is the program that includes guidance.

17. A test item has a difficulty index of .81 and discrimination index of .13. What should
the test constructor do?
a. Retain the item
b. Make it a bonus item
c. Revise the item
d. Reject the item

18. Which is the final, indispensable component of a lesson plan?


a. Assignment
b. References
c. Activity
d. Evaluation

19. For mastery of learning in a certain subject, which type of testing is appropriate?
a. Formative testing
b. Criterion reference testing
c. Aptitude testing
d. Norm reference testing

20. Which is NOT included in item analysis?


a. Determining the percentage equivalent of the cut off score
b. Identifying the highest score
c. Determining the cut off score
d. Determining the effectiveness of distracters

21. The first thing to do in constructing a periodic test is for a teacher to.
a. decide on the type of test to conduct
b. go back to her instructional objective
c. decide on the number of items for the test
d. study the content

22. The strengthening of liberal education which includes classical literature in the
curriculum is based on the thought of the
a. rationalist
b. hedonists
c. humanists
d. stoics

23. Which statement of human right is CORRECT?


a. Human rights are unlimited.
b. Human rights is a moral power not a physical power.
c. All human rights are inalienable.
d. Human right is might

24. Which is an example of an alienable right?


a. Right to possess a house through inheritance
b. Right to life
c. Right to alms
d. Right to marry

25. It is an area of philosophy which deals on the nature of knowledge and the best
methods of teaching is
a. Epistemology
b. Metaphysics
c. Ethics
d. Aesthetics

26. To occupy a government position, one has to pass an examination on Confucian


thought. From whom did this influence come?
a. Hebrews
b. Chinese
c. Hindus
d. Greeks

27. Who was a strong supporter of inclusive education and “education for all” concept?
a. Dewey
b. Hegel
c. Rousseau
d. Kung fu tsu

28. Which software allows teachers and students to write, edit, and polish assignments
and reports?
a. Spreadsheets
b. Word processing
c. Database
d. Graphics

29. To have a test with a wide coverage, power to test analytical thinking and ease of
scoring. Which type should teacher use?
a. Completion
b. Short answer
c. Alternate response
d. Multiple choice

30. What does a conservative Filipino student experience when she migrates to the
United States and witness for herself public display of affection?
a. Acculturation
b. Culture shock
c. Colonial mentality
d. Enculturation

31. If a teacher gets the difference between the highest and lowest score, he obtains
the ______.
a. range
b. standard deviation
c. level of difficulty
d. median

32. Which one described the percentile rank of a given score?


a. The percent of cases of a distribution within the given score
b. The percent of cases of a distribution above the given score
c. The percent of cases of a distribution below and above a given score
d. The percent of cases of a distribution below the given score

33. To the rationalist, which is the highest faculty of a man?


a. Senses
b. Reason
c. Emotion
d. Will

34. The index of difficulty of a particular test is .10. What does this mean? My students
_______.
a. found the test item was neither easy nor difficult
b. performed very well against expectation
c. were hard up in that item
d. gained mastery over that item

35. Jose reads WAS for SAW or D for P or B. from his reading behavior, one can say
that Jose suffers from _______.
a. dysgraphia
b. dyslexia
c. dysphasia
d. dyspraxia
36. If you want a child to eliminate an undesirable behavior, punish him. This in
accordance with Thorndike’s law of _______.
a. multiple response
b. reinforcement
c. exercise
d. effect

37. In which cognitive development stage is a child unable to distinguish between his
own perspective and someone else’s?
a. Preoperational stage
b. Concrete operational stage
c. Sensorimotor stage
d. Formal operational

38. Which development stage is sometimes called the preschool years?


a. Middle Childhood
b. Adolescence
c. Early childhood
d. Late infancy

39. According to Piaget’s theory, in which development stage can the child do symbolic
thinking and go beyond the connection of sensory information and physical action?
a. Preoperational
b. Concrete operational
c. Formal operational
d. Sensorimotor

40. In which competency do the students find greatest difficulty? In the item with the
difficulty index of _______.
a. 0.10
b. 0.90
c. 1.00
d. 0.50

41. What type of curriculum divides the school day into different periods such as
language, arts, social studies, science and health, arithmetic, etc.?
a. Correlated
b. Broad fields
c. Integrated
d. Separate Subject

42. Which curriculum design element is taking place when Eduardo, a 4 th year student
can connect the lessons he learned in a subject area to a related content in another
subject area?
a. Articulation
b. Balance
c. Continuity
d. Integration

43. What psychological principle is involved when a teacher connects the new lesson to
the one just completed so that the student may gain a holistic view of the subject?
a. Conceptualization
b. Recognition
c. Stimulation
d. Apperception

44. Which teaching method is intended primary for skills and concept mastery by way of
practice?
a. Project
b. Supervised study
c. Drill
d. Review

45. What is the possible effect of an overcrowded curriculum?


a. In-depth learning tends to be given greater emphasis
b. Lifelong learning skills tend to be fully developed
c. There is lack of personal analysis and reflection on major concepts
d. There is greater concept of understanding

46. Which theory operates on the stimulus-response principle. Which means all
behaviors are caused by external stimuli?
a. Contextual theory
b. Behaviorist theory
c. Cognitive theory
d. Constructivist theory

47. Ms. Erika in her Biology class accompanies her discussion with interesting visual
aids. She strongly believes that students learn better when lessons are presented with
images, real or imagined aside from mere lecture method. Which learning theory does
she upholds?
a. Dual-Coding Theory
b. Information Processing Approach
c. Meaningful Reception Learning Theory
d. Social Cognitive Theory

48. Miss Calma is an excellent Physical Education teacher. She started teaching
volleyball to her grade 2 class. Despite all her efforts her class does not seem to learn
how to play the game. What law of learning was disregarded?
a. Law of disuse
b. Law of effect
c. Law of exercise
d. Law of readiness
49. Teacher Jay, a physical education teacher, demonstrates the new skill to be learned
so that his students can watch him and later reproduce me skill. What learning theory is
associated with the situation?
a. Dual-Coding Learning Theory
b. Information Processing
c. Schema Learning Theory
d. Social Learning

50. Patrice is always fearful of freely roaming dogs but does not mind dogs in a pen or
on a leash. What feature of classical conditioning is exhibited?
a. Discrimination
b. Extinction
c. Generalization
d. Practice

51. Which of the theories of learning presents or states that learning skills are
hierarchically arranged?
a. Cumulative Learning
b. Meaningful Learning
c. Social Cognitive Learning
d. Theory of Instruction

52. Manessa easily remember dates and events in history. What component of LTM
does Vanessa have?
a. Creative thinking
b. Reflective thinking
c. Critical thinking
d. Logical thinking

53. An Earth Science teacher has just completed a unit on the sun. As she organizes
her next unit on other stars, she uses the sun as a frame of reference. What view of
learning was used?
a. Discovery learning
b. Information learning
c. Meaningful learning
d. Transfer learning

54. Which is an application of cognitive approach to motivation?


a. Explain the reasons for studying the topic
b. Create a supportive classroom climate for students
c. Provide clear and prompt feedback on assignment
d. Begin lessons with challenging questions and conflicting events

55. The first people power was held in February 25, 1986. What kind of knowledge is
presented?
a. conditional knowledge
b. declarative knowledge
c. domain-specific knowledge
d. procedural knowledge

56. After just being introduced to another guest in the party. Tom cannot remember the
name of the-guest he was introduced to. In what memory stage was the information
stored in?
a. episodic memory
b. semantic memory
c. sensory memory
d. working memory

57. Vygotsky claimed that social interaction is important for teaming. What does this
imply?
a. Children are independent problem solvers
b. Children learn from adults and other children
c. Children learn well by passive presentation of information
d. Children in the crib has no learning yet since they are not capable of interaction

58. How would you help a student who is intelligent but is underachieving in class?
a. Provide challenging activities which he/she can accomplish.
b. Recognize his talents by asking him/her to help other students with their work
c. Identify the immediate causes of difficulties that cause his/her being an
underachiever.
d. Allow him/her to work with the slow learner group to cope with the academic needs of
the lesson.

59. For every correct answer the teacher would give a star to her students. What
schedule of reinforcement was used?
a. fixed interval
b. variable interval
c. fixed ratio
d. variable ratio

60. Marga, a six year old, always ask her playmates to sit in front of her small
blackboard and she plays teacher. Her mother is a teacher. What theory explains
Marga’s behavior?
a. Classical conditioning
b. Social learning
c. Operant conditioning
d. Information Processing

61. What should the teacher do to help students learn psychomotor skills?
a. Teacher uses verbal explanation and description of the movements in addition to live
demonstration of the movements.
b. Teacher provides feedback to the learner about his/her progress.
c. Teacher encourages the learner to practice, in order to maintain his/her sharp-ness of
the movements.
d. all of the above

62. Maturation should precede certain types of learning. How is this applied in the
classroom?
a. Concepts should be taught from simple to complex
b. Consider the age level of students in teaching certain concepts
c. Follow the interest of students in assigning tasks
d. Give the same task to a student in a particular grade level.

63. Luz easily learns a lesson when she is working with laboratory equipment but hardly
remembers a lesson the teacher lectured on. What type of learner is Luz?
a. Auditory Learner
b. Kinesthetic Learner
c. Tactile Learner
d. Visual Learner

64. Which of the following statements about motivation is false?


a. External motivation is longer lasting and more self-directive than internal motivation
b. Internal motivation is fueled by one’s goals or ambitions
c. Motivation is enhanced by the way in which the instructional material is organized
d. Motivation to perform is affected by expectancy and value

65. Based on Bandura’s theory, which conditions must be present for a student to learn
from a model?
I. attention
II. retention
III. motor reproduction
IV. motivation
a. I and II
b. I, II and III
c. I, II, III and IV
d. III and IV

66. Which of the following principles of learning applies to considering student’s age in
presenting certain content and cognitive processes?
a. Principle of readiness
b. Principle of teaming by doing
c. Principle of presenting challenging tasks
d. Principle of teaming aided by formulating and asking questions

67. In classical conditioning, which are paired together in order to elicit the desired
response?
a. UCS and NS
b. CS and NS
c. UCS and CS
d. UCR and NS

68. According to Thorndike what law states that the strength of a connection is influence
by the consequences of the response?
a. Law of disuse
b. Law of effect
c. Law of exercise
d. Law of readiness

69. A burglary occurred in Jason’s neighborhood. Since then, Jason is very careful of
locking their doors and closing windows. What theory best explains Jason’s behavior?
a. Observational learning
b. Imitation learning
c. Self-regulated learning
d. Vicarious learning

70. In observation and imitation learning, what should be the learners response when
the teacher initially models the behavior?
a. reproduce and match
b. pay attention
c. imitate and practice
d. shows satisfaction

71. What is the correct sequence of information processing?


a. Sensory register-STM-LTM
b. STM-sensory register-LTM
c. Sensory register-LTM-STM
d. LTM-sensory register-STM

72. What should be the hierarchy of the types of learning according to the cumulative
learning theory?
1. problem solving learning
2. rule learning
3. discrimination learning
4. concept learning
a. 2-1-3-4
b. 2-1-4-3
c. 2-3-4-1
d. 2-4-3-1

73. Which is essential in meaningful reception learning?


a. Concepts are presented to learner and received by them.
b. Concepts are discovered by the learner
c. Concepts are related to one another.
d. Concepts are solicited from the learners.

74. Grace is bilingual. She speaks both English and Filipino Fluently. She begins to
Study Spanish and immediately recognizes many similarities between the Spanish and
Filipino languages and uses this information to acquire the new language faster. What
kind of transfer was Grace able to use?
a. Lateral transfer
b. General transfer
c. Specific transfer
d. Vertical transfer

75. Cristina is almost asleep when she felt the need to go to the bathroom. She fried to
sleep it off but after a while she was forced to stand up and go to the bathroom. What
theory of motivation explains Cristina’s behavior?
a. Attribution Theory
b. Drive Theory
c. Expectancies and Values theory
d. Solomon’s Opponent Theory

76. Marko excels in adding numbers. He learned this skill in his Math class. He is now
able to apply this skill in his Music class. What type of transfer was used?
a. Lateral transfer
b. General transfer
c. Specific transfer
d. Vertical transfer

77. Mr. Lorenzo would always give the chapter test on a Friday. What schedule of
reinforcement is used by Mr. Lorenzo?
a. Fixed interval
b. Fixed ratio
c. Variable interval
d. Variable ratio

78. To remember the six digits 8, 4, 3, 9, 4, 5, the Math teacher grouped the numbers in
two’s 84, 39, 45, or, on threes, 843, 945. What control process of retaining information
is referred to?
a. Chunking
b. Interfering
c. Rehearsing
d. Remembering

79. Rob regularly practice playing the guitar so he can finish Book I. His mother missed
to buy him a nintendo when he finished Book I. How is Rob motivated?
a. Extrinsically
b. Intrinsically
c. with Self-Determination
d. with Self-Efficacy

80. Lara excels in dancing and in certain sports. According to Gardner what intelligence
is dominant in Lara?
a. Bodily kinesthetic
b. Intrapersonal
c. Musical
d. Spatial

81. According to Bronfenbrenner, what system contains structures that have direct
contact with the child?
a. Chronosystem
b. Exosystem
c. Mesosystem
d. Microsystem

82. Some learners like to find specific and concrete answers. What kind of learners are
they?
a. Accommodators
b. Assimilators
c. Convergers
d. Divergers

83. Mrs. Mercado, the Home Economics teacher, constantly gives verbal guidance to
her pupils while practicing a sewing skid. What is the value of giving verbal guidance in
improving pupils learning behavior?
a. It promotes the growth of interest in the new learning tasks
b. It serves as informational feedback
c. It facilitates perfection of skills
d. It directs pupils’ attention to more adequate and better techniques

84. Why should learning be aided by formulating and asking questions?


a. students will have a grade in recitation
b. students will develop their self-confidence
c. the teacher will know who among the students can communicate very well
d. the teacher will not always do the talking but the students will be given a chance to do
the same thing.

85. Ms. Baquiran, the VE teacher, and her pupils, while working on the concept
honesty, agreed that no cabinets and books cases would be locked throughout the day.
Which principle in affective learning is being implemented?
a. provide exemplary models
b. provide for appropriate practice
c. provide for pleasant emotional experience
d. provide for independent attitude cultivation
86. Instead of asking her student to write about their reaction to a story, the teacher
asked her students to interpret the story in dance form. What principle of learning is
considered?
a. Concepts should be presented in varied and different ways
b. Effort it put forth when tasks are challenging
c. Learning by doing is more effective than just by sitting and listening
d. Learning is aided by formulating and asking questions

87. In performing the minuet, first raise your heel, second make three steps forward,
third step make a point. What kind of knowledge was exhibited?
a. conditional knowledge
b. declarative knowledge
c. domain-specific knowledge
d. procedural knowledge

88. The following curricular changes took place in what particular period? Restore
Grade VII, double-single session was abolished and more textbooks were written by
Filipino authors.
a. American Period
b. Philippine Republic
c. Japanese Occupation
d. New Society

89. Why should teachers provide positive feedback and realistic praise?
a. to motivate the students to study
b. so the students will know what to do
c. to be liked and loved by the students
d. so the students will praise him/her

90. Which statement does not refer to cognitive theories?


a. prefer to concentrate on analyzing cognitive process
b. conclusions are based on observation of external manifestation of teaming
c. study of the structures and components of information processing
d. believe in non-observable behavior

91. To ensure that the lesson will go on smoothly, Teacher A listed down the steps she
will undertake together with those of her students. This practice relates to
a. Teaching style
b. Teaching method
c. Teaching strategy
d. Teaching technique

92. The class of Grade 6 – Einstein is scheduled to perform an experiment on that day.
However, the chemicals are insufficient. What method may then be used?
a. Project
b. Laboratory
c. Lecture
d. Demonstration

93. Teacher C gives the class specific topic as assignment which they have to research
and pass the following day. However, the students could not find any information about
it. What method should Teacher C use to teach the assignment?
a. Project method
b. Discovery approach
c. Lecture method
d. Demonstration method

94. Pictures, models, and the like arouse students’ interest on the day’s topic. In what
part of the lesson should the given materials be presented?
a. Initiating activities
b. Culminating activities
c. Evaluation activities
d. Developmental activities

95. In Bloom’s taxonomy of educational objectives, the domains are stated from lowers
to highest level. Which of the following objectives belongs to the lowest level?
a. To identify the characters in the story.
b. To differentiate active from passive voice.
c. To give the available resources that could be recycled to useful things.
d. To explain the procedure in changing improper fraction to mixed number

96. The class of IV – Kalikasan is tasked to analyze the present population of the
different cities and municipalities of the National Capital Region for the last five years.
How can they best present their analysis?
a. By means of a table
b. By looking for a pattern
c. By means of a graph
d. By guessing and checking

97. There are several reasons why problem-solving is taught in Math. Which is the
LEAST Important?
a. It is the main goal for the study of Math.
b. It provides the content in which concepts and skills are learned and applied.
c. It provides an opportunity to develop critical and analytical thinking.
d. It provides pupils an opportunity to relate Math with the real world.

98. This concept includes the sub-processes of curriculum planning, organization,


implementation and evaluation. Which concept is this?
a. Curriculum development
b. Curriculum assessment
c. Curriculum management
d. Curriculum and instruction
99. Devices can make a lecture more understandable and meaningful. What is the most
important thing a teacher should consider in the selection and utilization of instructional
materials?
a. Objectives of the lesson
b. Availability of instructional materials
c. Attractiveness of instructional materials
d. Degree of interest on the part of the students

100. Teacher E asks student A to identify and analyze events, ideas or objectives in
order to state their similarities and differences. In which part of the lesson does said
activity take place?
a. Presentation
b. Generalization
c. Application
d. Comparison & abstraction

101. Which part of the lesson is involved in the giving of situation or activities based on
the concepts teamed?
a. Preparation
b. Generalization
c. Application
d. Comparison & abstraction

102. Teacher F wants the class to find out the effect of heat on matter. Which method
will help him accomplish his objective?
a. Project method
b. Laboratory method
c. Problem method
d. Expository method

103. In Math, Teacher G presents various examples of plane figures to her class.
Afterwards, she asks the students to give the definition of each. What method did she
use?
a. Inductive
b. Laboratory
c. Deductive
d. Expository

104. Teaching Tinikling to I-Maliksi becomes possible through the use of..?
a. Inductive method
b. Expository method
c. Demonstration method
d. Laboratory method
105. What is implication of using a method that focuses on the why rather than the
how?
a. There is best method
b. A typical one will be good for any subject.
c. These methods should be standardized for different subjects.
d. Teaching methods should favor inquiry and problem solving.

106. When using problem solving method, the teacher can


a. set up the problem
b. test the conclusion
c. propose ways of obtaining the needed data
d. help the learners define what is it to be solved

107. Which of the following characterizes a well-motivated lessons?


a. The class is quiet.
b. The children have something to do.
c. The teacher can leave the pupils to attend to some activities.
d. There are varied procedures and activities undertaken by the pupils.

108. Learners must be developed not only in the cognitive, psychomotor but also in the
affective aspect. Why is development of the latter also important?
a. it helps them develop a sound value system
b. Their actions are dominated by their feelings
c. It helps them develop an adequate knowledge of good actions.
d. Awareness of the consequences of their action is sharpened.

109. Which of the following attributes characterizes a learner who is yet to develop the
concept?
a. The learner can identify the attributes of the concept.
b. The learner can summarize the ideas shared about the concept.
c. The learner can distinguish examples from non-examples.
d. The learner gets a failing grade in the test given after the concept has been
discussed.

110. The strategy of teaching which makes use of the old concept of “each-one-teach-
one” of the sixty’s is similar to
a. peer learning
b. independent teaming
c. partner teaming
d. cooperative

111. Which part of the lesson does the learner gives synthesis of the things learned?
a. Motivation
b. Application
c. Evaluation
d. Generalization
112. Educational objectives are arranged from simple to complex. Why is this?
a. Each level is built upon and assumes acquisition of skills from the previous level.
b. Objectives are broad and value-laden statements that lead to the philosophy of
education.
c. Be idealistic and ambitious to begin with grandiose scheme for using taxonomy in all
levels.
d. These are guidelines to be taught and learned where teachers and students evaluate
learning.

113. Which of the following is NOT true?


a. Lesson plan should be in constant state of revision.
b. A good daily lesson plan ensures a better discussion.
c. Students should never see a teacher using a lesson plan.
d. All teachers regardless of their experience should have daily lesson plan.

114. In Music, Teacher I wants to teach the class how to play the piano in the Key of C.
Which of the following should be his objective?
a. To play the piano in the key of C chords
b. To improve playing the piano in the key of C
c. To interpret property the chords of key of C in the piano
d. To exhibit excellent playing of piano in the key of C

115. When using instructional material, what should the teacher primarily consider?
a. The material must be new and skillfully made.
b. It must be suited to the lesson objective.
c. The material must stimulate and maintain students interest.
d. It must be updated aid relevant to Filipino setting.

116. Student A wishes to write a lesson plan. Which question should she/he asks
herself/himself first?
a. What materials will I need?
b. How will I get things started?
c. What do I want to accomplish?
d. What exercises will I give my students?

117. Which of the following characterizes best an effective classroom manager? One
who is friendly yet
a. rigid
b. demanding
c. business-like
d. buddy-buddy

118. Which of the classroom activities below is effective?


a. The concept learned is applicable to daily life.
b. The techniques and approaches used are varied.
c. The variety of instructional materials used is evident.
d. The laughter and enjoyment of student are contagious.

119. When is praise effective? When it


a. describes students present accomplishments
b. shows spontaneity, variety and other signs of credibility
c. focuses students attention on their own task relevant behavior
d. provides information to students about their competence and the value of their
accomplishments

120. Which of the following is a divergent question?


a. How is water purified?
b. What are the parts of a sentence?
c. What is the most populated country in Asia?
d. What is the formula in getting the weigh of an object?

121. Which of the following reading skill belongs to a higher level?


a. drawing conclusion
b. stating the main idea
c. following directions
d. nothing specific details

122. Which of the following question is classified as low level?


a. What is Science?
b. How is city differentiated from a province?
c. If given the chance to become a government official, what reform/s will you advocate?
Why?
d. Who among the Filipino heroes and heroines do you like best? Explain.

123. Why does the teacher have to plan the day’s activities?
a. This is expected by pupils
b. This is required of a teacher.
c. The ability of the teacher is
d. The accomplishment of the objectives is dependent on the plan.

124. Which of the following should the teacher use to start the class discussion?
a. Narrow question
b. Convergent question
c. Memory question
d. Divergent question

125. What of the following characterizes best a well-managed class? When learners
a. are controlled by the teacher
b. blindly obey teacher’s instructions
c. pursue their task without inhibition
d. are engaged in an activity that leads them to realize the set goal
126. Which of the following belongs to a lower-order thinking skills?
a. Teaching for meaning
b. Encouraging creativity
c. Asking convergent questions
d. Making the students aware of their mental processes

127. When should Teacher M undertake the task of setting up routine activities?
a. Every homeroom period
b. On the very first day of school
c. Every day at the start of the session
d. As soon as the students have adjusted to their schedule

128. Which of the following marks a conductive environment?


a. Excessive praise
b. Individual competition
c. Long assignments
d. Cooperative learning

129. Which of the following helps develop critical thinking?


a. Asking low-level questions
b. Blind obedience to authority
c. Asking convergent questions
d. Willingness to suspend judgment until sufficient evidence is presented

130. Teacher N wants to develop the comprehension skills of his pupils. How should his
questioning proceed?
I. literal
II. Interpretation
III. Critical
IV. Integration
a. I, II, III, IV
b. I, III, II, IV
c. I, II, IV, III
d. IV, III, II, I

131. Which of the following counters the teacher’s roles as facilitator of learning?
a. Does more talk than learners
b. Does less talk compared to learners
c. Makes use of interactive teaching strategies
d. Caters to multiple intelligences in the classroom

132. Which of the following practices violates the guidelines in asking questions?
a. Avoid cognitive memory questions
b. Call on pupils before asking the questions
c. Use probing questions to follow up incomplete answers
d. Sequence questions so that higher level questions build on the answer to tower level
questions

133. Which of the following shows cooperation?


a. Doing all the work alone
b. Letting others copy from you
c. Collaborating with others the group
d. Allowing others to dominate in the decision-making

134. Which of the following violates good discipline?


a. Practice
b. Attention
c. Modeling
d. Punishment

135. Asking a series of questions to a student is a violation of which technique in


questioning?
a. Wait time
b. Prompting questions
c. Redirection
d. Probing questions

136. Which of the following should Teacher Ronel practice more if he wants to give his
students the opportunity to think critically?
a. Provide question with clues
b. Give questions that require analysis
c. Give questions that deviate from the main topic
d. Allow the children to ask questions during class discussion

137. Which guideline in asking questions must Teacher P use to develop reflective
thought and critical thinking among her learners?
a. Probing
b. Prompting
c. Wait time
d. Redirection

138. Which of the following practices is an effective way to start a lesson?


a. Checking the attendance
b. Scolding someone who was late
c. Evaluating the work done the previous day
d. Reminding the pupils of standards of listening

139. Which of the following routines is the best way to start a class?
a. Ringing the bell
b. Greeting each other
c. Making the children line up
d. Asking the children to clean the room

140. What is the most effective way to distribute papers/materials in class?


a. Give pupils papers one by one.
b. Let pupils come to the teacher one by one.
c. Ask a leader pupil to distribute the papers
d. Instruct pupils to “Get one and pass”.

141. In the elementary level, English literature and Social studies relate well. While
history is being studied, different literary pieces during the historical period is being
studied as well. What curriculum design is shown here?
a. Separate Subject design
b. Correlation design
c. Discipline design
d. Broad field design

142. This phase of curriculum development involves decisions, among other things, on
grade placement and sequencing of content. Which phase is this?
a. Curriculum planning
b. Curriculum evaluation
c. Curriculum organization
d. Curriculum implementation

143. One example of this design of subject-centered curriculum is that which shows
social studies being combined with geography, civics and culture, and history to
comprise one subject area. Which design is this?
a. Correlated
b. Broadfield
c. Separate Subject
d. Core

144. Ms. Ortiz, as Science teacher tries to enrich the content to her lesson by identifying
related concepts in Math. What pattern of organizing subjects did Ms. Ortiz consider?
a. Broadfield
b. Correlated
c. Cere
d. Separate Subject

145. Which design is easy to deliver because complementary books and materials are
commercially available?
a. Experience centered design
b. Problem design
c. Process design
d. Subject centered design
146. What refers to the matching between the curriculum and the test to be used to
assess the learners?
a. Alignment
b. Auditing
c. Articulation
d. Delivery

147. Ms. Mateo, a History teacher considers the element of time on arranging the
content of her lessons in World History. What way of establishing sequence is given
emphasis by Ms. Mateo?
a. Simple to complex
b. Part to whole
c. Concrete to abstract
d. Chronological

148. The schools in the 1st District plan to adopt the reading program used in the 3rd
District. What level of curriculum improvement is used?
a. Variation
b. Value orientation
c. Substitution
d. Restructuring

149. Which Filipino learners envisioned by the Department of Education in the light of
the K-12 Curriculum is
a. Technologically literate or logistically developed Filipino
b. Functionally literate or logistically developed Filipino
c. Scientifically Advanced and Values Oriented Filipino
d. National Oriented and internationally Competitive Filipinos

150. Teacher Bert puts emphasis on the immediate felt Interest and needs of his
students and not on the anticipated needs and interests. What type of curriculum does
teacher Bert adheres?
a. Subject-centered
b. Learner-centered
c. Experience-centered
d. Culture-based
ANSWER KEY - SET C

1. A 39. A 77. A 115. B


2. D 40. A 78. A 116. C
3. B 41. D 79. A 117. C
4. D 42. D 80. A 118. A
5. B 43. D 81. D 119. D
6. D 44. C 82. C 120. A
7. C 45. C 83. B 121. A
8. D 46. B 84. B 122. A
9. B 47. A 85. B 123. D
10. A 48. D 86. A 124. D
11. D 49. D 87. D 125. D
12. B 50. A 88. B 126. C
13. C 51. A 89. A 127. B
14. C 52. B 90. B 128. D
15. A 53. C 91. B 129. D
16. A 54. A 92. D 130. A
17. D 55. B 93. C 131. A
18. A 56. C 94. A 132. B
19. A 57. B 95. A 133. C
20. D 58. C 96. C 134. D
21. B 59. C 97. A 135. A
22. C 60. C 98. A 136. B
23. C 61. D 99. A 137. A
24. C 62. A 100. D 138. C
25. A 63. C 101. C 139. B
26. B 64. A 102. B 140. D
27. A 65. C 103. A 141. C
28. B 66. A 104. C 142. C
29. D 67. A 105. D 143. B
30. B 68. B 106. D 144. B
31. A 69. D 107. D 145. D
32. D 70. B 108. A 146. A
33. B 71. A 109. A 147. D
34. C 72. D 110. D 148. C
35. B 73. C 111. C 149. B
36. B 74. C 112. A 150. C
37. A 75. B 113. C
38. C 76. B 114. A