Вы находитесь на странице: 1из 2

CLASS – XII

CHEMISTRY
WORKSHEET - V
SOLID STATE

1. How do the structures of quartz and quartz glass differ?


2. Why is the window glass of the old buildings thick at the bottom?
3. Why is frenkel defect not found in pure alkali metals?
4. What type of stoichometric defect is shown by : (i) ZnS (ii) AgBr
5. A group 14 element is to be converted into n- type semiconductor by doping it with a
suitable impurity. To which group should this impurity belong?
6. a) What is meant by the term coordination number?
b)what is the coordination number of atoms
i) In cubic closed packed structure?
ii) In a body centered cubic structure?
7. Silver crystallizes in fcc lattice. If edge length of the cell is 4.077 x 10-8 cm and
density is 10.5gcm-3, calculate the atomic mass of silver. (Ans. 107.12g mol-1)
8. A cubic solid is made of two element P and Q. atoms of Q are at the corners of the
cube and P at the body-center. What is the formula of the compound? What are the
coordination numbers of P and Q?
9. Niobium crystallizes in body centered cubic structure. If density is 8.55g cm-3,
calculate atomic radius of niobium using its atomic mass 93u. (Ans. 14.29x10-7cm)
10. Copper crystallizes into a fcc lattice with edge length 3.61x10-8cm. Show that the
calculated density is in agreement with its measured value of 8.92g cm-3.
(Ans. d = 8.96g cm-3)
11. An element (at. Mass = 60) having face centred cubic unit cell has a density of 6.23 g
cm-3. What is the edge length of the unit cell? (Ans. 400 pm)
12. A body centred cubic element of density 10.3g cm-3 has a cell edge of 314 pm.
calculate the atomic mass of the element (Ans. 96g mol-1)
13. An element A crystallizes in fcc structure. 200g of this element has 4.12x1024 atoms.
The density of A is 7.2g cm-3. Calculate the edge length of the unit cell.
(Ans. 6.46x10-8cm)
14. Sodium crystallizes in the cubic lattice and the edge of the unit cell is 430pm.
calculate the number of atoms in a unit cell. (At mas of Na=23 amu, density of
sodium=0.9623g cm-3, NA=6.023x1023 mol-1) (Ans. z = 2)
15. Iron has a body centred cubic unit cell with cell edge of 286.65pm. the density of iron
is 7.87 g cm-3. Use this information to calculate Avogadro’s number. (At mass of Fe =
56g mol-1) (Ans. 6.043x1023 mol-1)
16. A compound froms hexagonal close-packed structure. What is the total number of
voids in 0.5 mol of it? How many of these are tetrahedral voids? (Ans. 9.33x1023)

17. Classify each of the following as being either a p-type or an n-type semiconductor:
(a) Ge doped with In (b) B doped with Si
18. Define the ‘forbidden zone’ of an insulator.
19. What type of substances exhibit antiferromagnetism?
20. Schottky defect lowers the density of the crystal but Frenkel defect does not.
Discuss.
21. Explain the following properties giving suitable examples:
(a) Ferromagnetism (b) Paramagnetism
(c) Ferrimagnetism