Вы находитесь на странице: 1из 27

260  English Tutor Tense

CHAPTER-20
Tense
 Tense: Tense A_© mgq ev Kvj| Tense †K Present, Past Ges future GB wZb fv‡M fvM Kiv nq|
Avevi G‡`i cÖ‡Z¨K cÖKvi‡K Av‡iv 4 fv‡M fvM Kivq tense `vovq †gvU 12 cÖKvi| Avgiv ch©vqµ‡g 12 cÖKvi
Tense Gi we¯ÍvwiZ Rvb‡ev Bbkvjøvn|
01. How many types of tense? gva¨wgK D”P wkÿv Awa`߇ii Kg©Pvix 2013
a 3 b 2 c 5 d 4 Ans: A
02. The tense of verb is related to: mnKvix cwiPvjK (ewnivMgb I cvm‡cvU©) 2014
a time b person c place d degree Ans: A
03. Tense means- h‡kvi weÁvb I cÖhyw³ wek¦we`¨vjq (evwYR¨) 2015-16
a Action b Speed c Time d Verb e Adverb Ans: C

Present Indefinite Tense


20.1 †Kvb KvR mPivPi eZ©gv‡b nq, wPišÍb mZ¨, HwZnvwmK mZ¨, •eÁvwbK mZ¨ Ges Af¨vmMZ Kg©
ev wbZ¨‣bwgwËK KvR eySv‡j Zv Present Indefinite Tense nq|
Structure
Affirmative : Subject + v1(s/es) + (object) + Extension
Karim Plays football. Salam loves his father.
Negative : Subject + do not/ does not + v1 + (Object) + Extension.
Karim does not play football. They do not play football.
Interrogative : Do/Does + Subject + v1 + (Object) + Extension?
Does Karim play football? Do they play football?
Negative-Interrogative: Do/Does + not + Subject(noun) + v1 + (Object) + Extension?
Do/Does + Subject(pronoun) + not + v1 + (Object) + Extension?
(or ) Don’t/Doesn’t + Subject + v1 + (Object) + Extension?
Does not karim play football?
Doesn’t Karim play football?
Passive Structure: Subject + am/is/are + v3 + ..
g‡b ivLyb- †h‡Kvb Tense †K Negative-Interrogative Kivi Rb¨ broad form (do not/ does not/is
not/ are not/ shall not/ have not/ had not BZ¨vw`) _vK‡j noun Gi c~‡e© not Ges Pronoun-Gi c‡i
not e‡m| †hgb- Does not Kamal play football? (noun-Gi c~‡e© not e‡m‡Q), Does he not play
football? (pronoun-Gi c‡i not e‡m‡Q)| Avi hw` Short form(don’t/doesn’t/ isn’t/ aren’t/won’t/
shan’t/hasn’t BZ¨vw`) _v‡K Zvn‡j mswÿß iƒ‡ci cy‡ivUvB subject (noun/pronoun Dfq)-Gi c~‡e© em‡e|
†hgb- Don’t you play football?, Doesn’t Simu like story books?
01. The ‘Present Indefinite Tense’ denotes- Bmjvgx wek¦we`¨vjq wm BDwbU 2014-15
a An action in the present time, habitual or eternal
b An action is continued for a time in present
c An action has already been finished at present.
d None of them Ans: A
20.1 (a) evsjv wµqviƒc Ki (A), Kwi (B), K‡i (‡) , K‡ib, hvB, hvI, hvm, hvb BZ¨vw` _vK‡j Present Indefinite
Tense English Tutor  261
Tense nq| †hgb-
01. Avwg wbqwgZ ¯‥z‡j hvB- I go to school regularly. 02. m~h© c~e© w`‡K D‡V- The sun rises in the
east. 03. †m wbqwgZ †KviAvb c‡o- He reads the holy Quran regularly.04. cvwb k~b¨ wWwMÖ
†mw›U‡Mª‡W RgvU evu‡a- Water freezes at o0 centigrade.
20.1 (b) Present Indefinite Tense Gi Tense marker mg~n n‡”Q - always, often, daily, regularly,
generally, normally, usually, occasionally, everyday, sometimes . GB Tense marker
¸‡jv †Kvb Sentence _v‡K †mwU Present Indefinite Tense nq|
01. We often  a victims of circumstances. MYgva¨g Bbw÷wUD‡Ui mnKvix cwiPvjK (MY‡hvMv‡hvM cÖwkÿY) 2003
a fallen b felt c did fall d fall Ans: D
02. Your brother (go) to school regularly. ivRkvnx wek¦we`¨vjq 2003-04
a goes b had gone c went d going Ans: A
20.1 (c) hw` †Kvb evK¨ wPišÍb mZ¨, •eÁvwbK mZ¨, HwZnvwmK mZ¨ I Af¨vmMZKg© eySvq Zvn‡j evK¨wU
Present Indefinite Tense nq|
01. When metal becomes hot it  BU: B unit: 2011-12
a expanding b expanded c expands d expand Ans: C
02. Habitual fact is expressed only in- ¯^ivóª gš¿Yvj‡qi Aax‡b Kviv ZË¡veavqK 2005
a Present Perfect Tense b Present Indefinite Tense
c Past Perfect Tense d Past Indefinite Tense Ans: B
03. He  up at 7 O’clock every morning. ivRkvnx wek¦we`¨vjq 2006-07
a got b getting c get d gets Ans: D

20.1 (d) hw` †Kvb KvR GKwU wbw`©ó mgq AšÍi AšÍi msNwUZ nq Zvn‡j H evK¨wUI Present Indefinite Tense nq|
01. Shaheen  tennis once or twice a week. XvKv wek¦we`¨vjq N BDwbU-1997-98
a is playing usually b is usually
c usually plays d plays usually Ans: C
Tips: usually adverb wU verb Gi Av‡M em‡e | Avgiv Rvwb Present Indefinite Tense-Gi
Tense Marker mg~n am/is/are Gi c‡i e‡m Ges Ab¨vb¨ verb Gi c~‡e© e‡m|
20.1 (e) Imperative Sentence memgq Present Indefinite Tense nq|
01. Find out the tense of the following sentence: Let it be done. ivwe-(f~‡Mvj) 2006-07
a Present Indefinite b past Indefinite
c Present Perfect d Past Perfect Ans: A
Present Continuous Tense
20.2 eZ©gv‡b †Kvb KvR Pjgvb ev continue Av‡Q eySv‡j Zv Present Continuous Tense nq|
Structure
Affirmative : Subject + am/is/are + ving + (Object) + Extension.
Karim is playing football.
Negative : Subject + am/is/are + not + ving + (Object) + Extension.
Karim is not playing football. They are not sleeping now.
Interrogative : Am/Is/Are + Subject + ving + (Object) + Extension?
Are they eating rice?
262  English Tutor Tense
Negative-Interrogative: Am/Is/Are + not + Subject (noun) + ving + (Object) + Extension?
Am/Is/Are + Subject (pronoun) + not + ving + (Object) + Extension?
(or ) Amn’t/Isn’t/ Aren’t + Subject + ving + (Object) + Extension?
Is not Imran watching Tv now?
Are you not watching Tv now?
Aren’t you watching Tv now?
Passive Structure: Subject + am/is/are + being + v3 + …
01. A new house  at the corner of the road. Xvwe N BDwbU 2002-03
a been built b is being built c building d is building Ans: B
Tips: Continuous tense Gi subject hw` inactive(KvR Ki‡Z Aÿg) nq Zvn‡j sentencewU
Passive structure G wjL‡Z n‡e|
02. I am closing the door. cwievi cwiKíbv Awa`ßi wnmveiÿK/¸`vgiÿK/ †Kvlva¨ÿ-2011
a Present Continuous b Present Perfect
c Future Perfect d Present Indefinite Ans: A

20.2 (a) evsjv wµqviƒc wQ, Q, †Q. †ZQ, †ZwQ, †Z‡Q, ”Q, †”Q, †”Qb _vK‡j †mwU Present Continuous Tense nq|
 Avwg eB co‡ZwQ- I am reading a book.  Zviv dzUej †Lj‡Q- They are playing football.
 m~h© wKiY w`‡”Q- The sun is shining.  Zzwg wK wPwV wjLQ?- Are you writing a letter?
20.2 (b) Present Continuous Tense Gi Tense Marker mg~n n‡”Q- now, at this moment,at this
time, at present, still, look, listen. hw` †Kvb sentence G GB tense marker ¸‡jv _v‡K Zvn‡j
sentence wU Present Continuous Tense n‡e| Gi e¨wZµgI n‡Z cv‡i| KLb e¨wZµg n‡Z cv‡i
Zv Rvbvi Rb¨ non-Continuous Tense Gi Av‡jvPbvUzKz c‡o †djyb|
01. The baby  because it is hungry now. A_© gš¿Yvj‡qi Aax‡b cÖkvmwbK Kg©KZv© 2004
a is crying b cries c is d are Ans: A
02. I  a letter to my sister now. Uni. of Chittagong: A unit: 2010-11
a wrote b write c had written d am writing Ans: D
03. Look at those black clouds, It  rain. †e‡ivwe- B BDwbU 2012-13
a will b is going to c would d needs Ans: B
20.2 (c) Sense of time ØvivI eyS‡Z cv‡ib evK¨wU Present Continuous Tense | hw` eZ©gv‡b †Kvb KvR
Continue n‡”Q Giƒc cÖZxqgvb nq Zvn‡j evK¨wU wbwðZfv‡e Present Continuous Tense n‡e|
01. The dog is barking. It  a terrible noise. DU B unit 2003-04
a makes b made c is making d has made Ans: C
Tips: Sense of time e‡j w`‡”Q GKwU KzKzi hZÿY †ND‡ND K‡i, ZZÿY weiw³Ki kã •Zwi nq|
myZivs †ND †ND continue n‡j, kã •ZwiI Continue n‡Z _vK‡e|
02. The prices of rice are  28 t h BCS
a raising b risen c rising d raised Ans: C
03. A doctor  with patients in the big room. RvZxq wek¦ w e`¨vjq (evwYR¨) 2013 -14
a working b to work c is working d work Ans: C
20.2 (d) wbKUZg fwel¨r eySv‡j Present Continuous Tense nq| †m‡ÿ‡Î future Indefinite tense Gi
tense marker _vK‡j g‡b ivL‡Z n‡e future Indefinite option _vK‡j †mwUB DËi n‡e Avi hw`
bv _v‡K Zvn‡j Present Continuous Tense n‡e|
01. They  to a concert tomorrow. XvKv wek¦we`¨vjq K BDwbU 2001-02
Tense English Tutor  263
a
has been going b are going
c are gone d have been going Ans: B
02. Jamil  to schools today. ivRkvnx wek¦we`¨vjq 2007-08
a is not go b is not going c not going d not to go Ans: B

Present Perfect Tense


20.3 †Kvb KvR GBgvÎ †kl n‡q‡Q Ges Gi djvdj/cÖfve GL‡bv eZ©gvb Av‡Q, Zv‡K Present Perfect Tense e‡j|
Structure
Affirmative : Subject + have/has + v3 + (Object) + Extension.
Al-amin has solved the problem.
Negative : Subject + have/has+ not + v3 + (Object) + Extension.
They have not gone there.
Interrogative : Have/Has + subject + v3 + (Object) + Extension?
Have you solved the problem?
Negative-Interrogative: Have/Has + not + Subject(noun) + v3 + (Object) +Extension?
Have/Has + Subject(pronoun) + not + v3 + (Object) + Extension?
(or ) Haven’t/Hasn’t + Subject + v3 + (Object) + Extension?
Have you not solved the problem?
Have not Jony solved the problem?
Haven’t you solved the problem?
Passive Structure: Subject + have/has + been + v3 + ….
01. The tense of verb in the sentence ‘She has broken the pot.’ ivRkvnx wek¦we`¨vjq 2004-05
a Past Indefinite b Past Continuous
c Present Indefinite d Present Perfect Ans: D
02. Which one is present Perfect Tense? GbweAvi Gi mnKvix ivR¯^ Kg©KZv© 2015
a I am walking b I have been walking
c I was walking d I have walked Ans: D
03. Have you  the letter? ¯^v¯’¨ gš¿Yvj‡qi Aaxb †mev cwi`߇ii wmwb. ÷vd bvm©-16
a written b write c wrote d to write Ans: A
st
04. Which of the following sentences is correct? 21 BCS (special)
a Why you have done this? b Why did you have done this?
c Why have you done this? d Why you had done this? Ans: C

20.3 (a) Present Perfect Tense Gi Tense markers _vK‡j wbwðZfv‡e a‡i wb‡eb GwU Present
Perfect Tense. Present Perfect TenseGi Tense Marker mg~n n‡”Q- already, just,
just now, yet, never, ever, lately, recently, up to now.
01. Just now he  his dinner but he says he’ll see you when he’s finished. 24th BCS
a is having b has had c was having d had Ans: B
Tips: GLv‡b Have A_© LvIqv| ev‡K¨ †h‡nZz Just now Av‡Q ZvB GwU Present perfect Tense n‡e|
Zvn‡j DËi n‡”Q b) has had | evK¨wUi A_© `uvov‡”Q- GBgvÎ †m Zvi wWbvi †L‡q‡Q wKš‘ †m ejj †m †L‡qB
†Zvgvi mv‡_ †`Lv Ki‡e|
Have Gi wewfbœ A‡_©i e¨envi †`Lyb
we‡kl KZ¸‡jv Noun Gi mv‡_ have e¨eüZ n‡j we‡kl KZ¸‡jv A_© nq| †hgb:
264  English Tutor Tense
Have Gi A_©
eat, drink have breakfast/lunch/dinner/a meal/tea/coffee/ a drink etc.
do, take have a bath/ a wash/ a shower/a rest/ a sleep etc.
enjoy have a holiday/ a good time/ a nice evening/ a bad day etc.
Have a talk/ a chat/ a quarrel/ a conversation etc.
02. He has just  out. XvKv wek¦we`¨vjq wW BDwbU 2002-03
a gone b went c going d getting Ans: A
03. We have never  Kzwe-ÕwmÕ 2015-16
a have a car b had a car c will have a car d have been a car Ans.: B
04. Change the following sentence into present perfect? I do the sum. mnKvix Dc‡Rjv/_vbv
wkÿv Awdmvi (ATEO) 2012
aI have done the sum b I was doing the sum
cThe sum was done by me d I did the sum Ans: A
05. What does the following sentence mean?
They have yet to make a decision. ewnivMgb I cvm‡cvU© Awa`߇ii mnKvix cwiPvjK 2014
a They have made a decision b They are ready to make a decision
c They have not made a decision d They are about to make a decision Ans: C
Tips: Present Perfect Tense-Gi negative form- †K subject + have/has + yet + to MV‡b
†jLv hvq| †m‡ÿ‡Î A‡_©i †Kvb cwieZ©b nq bv|
Quick Tips
Already - Affirmative ev‡K¨ e‡m
Yet - Negative I Negative-Interrogative ev‡K¨ e‡m
i. Subject + have/has + already + v3 + object.
have/has I v3 Gi gv‡S already e‡m
I have already finished my homework.
ii. Subject + have/has + not + v3 + object + yet.
yet ev‡K¨i †k‡l e‡m
I have not finished my homework yet.
iii. Haven’t/Hasn’t + Subject + v3 + object + yet?
yet ev‡K¨i †k‡l e‡m
Haven’t you finished your homework yet?
iii. Subject + have/has + yet + to + verb + object.
have/has Gi ci yet em‡Z cv‡i ZLb Gici to verb n‡e|
I have
01.  him yet? yet
Now toissolve
yourthe problem.
chance to do so. DU: A unit: 2009-10
a
Don’t you meet b Haven’t you met
Hadn’t you met
c d Weren’t you meeting Ans: B
02. They  their reports yet. P we: 2012-13
a didn’t b have written
c haven’t written d aren’t written e wrote Ans: C
03. We  yet to do decide what action to take. RU: Law : 2009-10
a have b have not been c have not d would Ans: A
Tense English Tutor  265
20.3 (b) evsjv evK¨ †`‡L †Pbvi Dcvq- evsjv ev‡K¨i †k‡l BqvwQ, BqvQ, Bqv‡Q BZ¨vw` _vK‡j H Tense wU
Present Perfect Tense Gi n‡e|
 †m KvRwU Kwiqv‡Q/K‡i‡Q- He has done the work.  Kwig mgm¨vwU mgvavb Kwiqv‡Q/K‡i‡Q-
Karim has solved the problem.  Zviv GBgvÎ KvRwU K‡i‡Q- They have just done the
work.  †m N›Uvi ci N›Uv c‡o‡Q- He has studied for hours.  †m GLv‡b †mvgevi †_‡K Av‡Q-
He has been here since Monday.
g‡b ivLyb- †k‡li D`vniY `ywUi †ÿ‡Î Since & for e¨envi Kiv n‡q‡Q| A_P Avgiv Rvwb since I for
e‡m Perfect Continuous Tense G| Zvn‡j present Perfect TenseG since/for †Kb? GB
mgm¨vwU wb‡q non- continuous tense G I weMZmv‡ji cÖkœ mgvav‡bi mgq we¯ÍvwiZ Av‡jvPbv Kiv
n‡q‡Q|

20.3 (c) †Kvb KvR GKv ev GKvwaKevi N‡U †M‡Q, Av‡iv NUvi m¤¢vebv Av‡Q Giƒc †ÿ‡Î Present Perfect Tense nq|
01. After this performance I  Hamlet five times. Xvwe- E BDwbU 2003-04
a have seen b had seen c saw d will have seen Ans: A
02. Nishat  this movie three times. Pwe-L-2,3,4,5 I 6 2014-15
a has seen b has been seeing
c has watched d has been watching Ans: A

20.3 (d) Now, Just now & Up to now: Now, Just now & Up to now wb‡q QvÎ-QvÎx‡`i gv‡S
m‡›`n •Zwi nq| g‡b ivLyb- now n‡”Q Present Continuous Tense Gi Tense Marker Ges
Just now, up to now n‡”Q Present Perfect Tense Gi Tense Marker.
01. I  a letter to my sister now. Pwe-K BDwbU 2010-11
a wrote b write
c had written d am writing e did write Ans: D
02. Just now he  his dinner but he says he’ll see you when he’s finished. 24 BCS th

a is having b has had c was having d had Ans: B


03. I  him only one letter up to now. BPSC mwPevj‡qi mnKvix cwiPvjK -06; Lywe (K) : 19-20
a sent b have sent c shall send d had sent Ans: B
Tips: Up to now n‡”Q Present Perfect TenseGi Tense Marker| ZvB mwVK DËi n‡”Q B| Ab¨w`‡K
ïay now n‡”Q Present Continuous Tense Gi Tense Marker. mZK© bv _vK‡j fzj nIqvi m¤¢vebv _vK‡e|
Present Perfect Continuous Tense
20.4 †h Tense Øviv †Kvb KvR c~‡e© ïiæ n‡q eZ©gv‡b Pj‡Z‡Q Zv‡K Present Perfect Tense e‡j|
Structure
Affirmative : Subject + have/has+ been + ving+ (Object) + since/for + time
Alam has been solving the problem for 5 hours.
Negative: Sub. + have/has+ not + been + ving + (object)+ since/for + time
Sinthia has not been solving the problem for 5 hours.
Interrogative : Have/Has + subject +been+ ving + (object) + since/for + time ?
266  English Tutor Tense
Have you been solving the problem for five hours?
Negative-Interrogative :
Have/Has + not + Sub(noun) +been+ ving + (object) + since/for+ time?
Have/Has + Sub(pronoun) + not +been+ ving + (object) + since/for + time?
(or ) Haven’t/Hasn’t + Sub. +been+ ving + (object) + since/for+ time?
Has not Rashed been solving the problem for 5 hours?
Have you not been solving the problem for 5 hours?
Haven’t you been solving the problem for 5 hours?
01. The tense in ‘A person has been living in this house since 1976’ is- kvwecÖwe-2005-06
a Present perfect continuous b Past perfect
c Present Perfect d Simple Present Ans: A
02. The sentence, ‘I have been doing’ is- Pwe- GBP BDwbU 2007-08
a Present Indefinite b Present Continuous
c Present Perfect d Present Perfect Continuous Ans: D
20.4 (a) Since, for, How long BZ¨vw` _vK‡j Sentence wU Present Perfect continuous Tense n‡e|
01. How many times  you? Turn that music down! Bwe-we BDwbU 11-12
a do I tell b am I telling
c have I told d have I been telling Ans: D

since I for Gi e¨envi


A¼ (digit) + mg‡qi GKK Gi c~‡e© for e‡m Ges mg‡qi bv‡gi c~‡e© since e‡m|
for + A¼ (digit) + mg‡qi GKK since + mg‡qi bvg
hour2am, 8am, 10 am, 12pm, 4pm, 6 pm, 10pm.
(24N›Uvi Kgb bvg/GKK)(Giƒc 24 N›Uvi mg‡qi bvg Av‡Q)
daySaturday, Sunday, Monday, Tuesday,
(7w`‡bi Kgb bvg/GKK)Wednesday, Thursday, Friday. (7w`‡bi bvg)
monthJanuary, February, March, April, May, June,
(12 gv‡mi Kgb bvg/GKK)July, August, September, October, November,
December. (12 gv‡mi bvg)
year 1992, 1995, 2001, 2005, 2009, 2011
(eQi¸‡jvi Kgb bvg/GKK) (Giƒc A‡bK eQ‡ii bvg Av‡Q|)
Example: for two hours, for three morning, afternoon, evening
days, for four months, for five years Examples: since 2am, since 5pm, since
etc. Monday, Since April, Since 1992, Since
morning etc.
01. It  raining since Monday. AMÖYx e¨vsK Awdmvi 2010
a is b was c has been d were e had been Ans: C
02. I  here since 1980. cÖkvmwbK Kg©KZv© (¯^ivóª gš¿Yvjq) 2006; ¯^v¯’¨ gš¿Yvj‡qi Aaxb †mev cwi`߇ii wmwb. ÷vd bvm©-16
a live b am living c have been living d lived Ans: C
03. The baby  since morning. XvKv wek¦we`¨vjq 2002-03
a has been crying b has cried
c cries d have been crying Ans: A
Tense English Tutor  267
04. We  English since our Childhood. RvZxq wek¦we`¨vjq (e¨emvq) 2014-15
a are learning b learn
c learned d have been learning Ans: D
05. We have been waiting  twenty minutes. mvaviY exgv K‡c©v‡ikb Rywbqi Awdmvi wb‡qvM cixÿv 2009
a for b since c far d sincerely Ans: A
06. Choose the correct tense. DËiv e¨vsK mnKvix Awdmvi (K¨vk) wb‡qvM cixÿv 2008
a They are digging the canal for a week. b They have been digging the canal for a week.
c They have dug the canal for a week. d They did the canal for a week. Ans: B
07. Choose the correct sentence- cwiKíbv Ges cÖevmx Kj¨vY I •e‡`wkK Kg©ms¯’vb gš¿Yvj‡qi mnKvix cwiPvjK 2006
a He has been working in the factory for six months
b He is working in the factory for six months
c He has been working with the factory for six months
d He was working in the factory for six months Ans: A
08. I  working for two hours. ivwe-2009-10
a am b had c had been d have been Ans: D
09. It has been raining  7 O’clock. evsjv‡`k †ijI‡qi DcmnKvix cÖ‡K․kjx (wmwfj) 2016
a for b since c up to d more than Ans: B
10. Choose the correct sentence: 9g †emiKvwi cÖfvlK wbeÜb I cÖZ¨qb cixÿv 2013
a He lives here for five months
b He is living here for five months
c He has been living here for five months
d He lived here for five months Ans: C
Tips: g‡b ivLyb- since/for + time _vK‡j Present Perfect Continuous Tense-Gi MVb sub +
have/has + been + ving + obj. + since/for + time nq| ZvB mwVK DËi n‡e C |
11. Choose the correct sentence: 10g †emiKvwi cÖfvlK wbeÜb I cÖZ¨qb cixÿv 2014
a I have been lived here since five years
b I am living here for five years.
c I have been living here for five years
d I live here for five years Ans: C
20.4 (b) last day/week/month/year BZ¨vw`i c~‡e© since Ges the last day/week/month/year
BZ¨vw`i c~‡e© for e‡m|
Since + last (week/year/ decade etc.)
for + the last (week/year/ decade etc.)
01. He was absent  last week. Bangladesh Bank-01
a from b for c ever since d since Ans: D

Past Indefinite Tense


20.5 AZx‡Z †Kvb KvR N‡UwQj eySv‡Z Past Indefinite Tense nq|
Structure
Affirmative : Subject + v2 + (Object) + Extension.
He went there.
Negative : Subject + did + not + verb-Gi base form + (Object) + Extension.
He did not go there.
268  English Tutor Tense
Interrogative : Did + Subject + verb Gi base form + (Object) + Extension?
Did you go there?
Negative-Interrogative:
Did + not + Sub.(noun) + verb Gi base form + (Obj.) + Extension?
Did + Sub(pronoun) + not + verb Gi base form + (Obj) + Extension?
(or) Didn’t + Subject + verb Gi base form + (Obj) + Extension?
Did not Alamgir go there?
Did you not go there?
Didn’t you go there?
Passive Structure: Subject + was/were + v3 + ….
01. Find out the tense of the following sentence: I read an
interesting book few days ago. ivRkvnx wek¦we`¨vjq: 06-07
a Present Indefinite b Present Perfect c Past Indefinite d Past Perfect Ans: C
02. Choose the correct sentence. cÖ‡hvRK (evsjv‡`k †Uwjwfkb) 2006
a Did they wrote books? b Did they write books?
c Did they writing books? d Did they have written books? Ans: B
03. Which one is past indefinite tense? gva¨wgK I D”P wkÿv Awa`߇ii cÖ`k©K 2013
a He is drinking coffee b . He drank coffee
c He drinks coffee d He was drinking coffee Ans: B
04. Alexander Graham Bell  the telephone. mnKvix Dc‡Rjv/_vbv wkÿv Awdmvi 2009
a inventing b who invented
c invented d in inventing Ans: C
20.5 (a) Past Indefinite Tense-Gi tense marker ¸‡jv n‡”Q- Yesterday, ago, long ago, long
since, last, last night, last week, last month, last year, the day before yesterday .
01. Raju  here yesterday. Lv`¨ cwi`k©K/Dc Lv`¨ cwi`k©K 2011
a come b came c will come d has come Ans: B
02. He  at eleven O’clock last night. PÆMÖvg wek¦we`¨vjq :07-08
a has been coming b has come
c had come d came e . is coming Ans: D
03. Select the correct sentence. Xvwe-N 2013-14
a The prosecution began their closing arguments yesterday .
b The prosecution begins their closing arguments yesterday.
c The prosecution had begun their closing arguments yesterday.
d . The prosecution had began their closing arguments yesterday. Ans.: A
04. Which one is correct sentence. Bmjvgx e¨vsK wdì Awdmvi 2013; miKvwi gva¨wgK we`¨vjq mnKvix wkÿK: 19
a The old man was died yesterday b The old man had died yesterday
c The old man has died yesterday d The old man died yesterday Ans.: D
05. He  home yesterday. bvwm©s I wgWIqvBd Awa`߇ii wgWIqvBd-17
a has come b came c comes d come Ans.: B
Tips: yesterday Past Indefinite Tense Gi Tense Marker. ZvB Past Indefinite Tense n‡e|
06. Choose the right form of verb. I (buy) a new bicycle last week. MYc~Z© Awa`߇ii DcmnKvix
cÖ‡K․kjx wmwfj-17
a have bought b had bought
Tense English Tutor  269
c
have been buying d bought Ans.: D
07. Find out the correct sentence: ewe- N 2014-15
a The cake burn yesterday b The cake burns yesterday
c the cake burned yesterday d The cake burning yesterday. Ans.: C
08. Jagannath school was  in 1868. Rwe-N BDwbU 2009-10
a found b founded c sought d solicited Ans.: B
09. He  here yesterday. evK¨wUi k~b¨¯’vb wK n‡e? cÖv_wgK we`¨vjq mnKvix wkÿK 1993
a has come b came c had come d was coming Ans.: B
10. Choose the correct tense. ciivóª gš¿Yvj‡q e¨w³MZ Kg©KZ©v c‡` wb‡qvM 2006
a I had finished the book yesterday.
b I finished the book yesterday.
c I have finished the book yesterday.
d I was finishing the book yesterday. Ans.: B
11. The old man  last Monday. cÖv_wgK wkÿv Awa`߇ii wnmve mnKvix 2013
a has died b dead c died d had died Ans.: C
20.5 (b) AZx‡Zi w`b, ZvwiL ev eQi _vK‡j Past Indefinite Tense n‡e|
01. Mr. Khan  this factory in 1961. Jahangirnagar Uni: C unit: 2011-12
a founded b was found d was founded d has found Ans.: A
02. This book  first published in 1985. DU: D unit 2004-05
a has been b was c is d was being Ans.: B

20.5 (c) Past Indefinite Tense G AZx‡Zi Af¨vm ( Past habit) eySv‡Z used to ev would e¨envi Kiv
nq Ges webxZ Aby‡iva eySv‡Z would/could e¨envi Kiv nq|
01. ‘Would you mind having a cup of tea?’ is a sentence in- ivRkvnx wek¦we`¨vjq :09-10
a Present tense b Present continuous tense
c Past tense d Past continuous tense Ans.: C
02. Could you please help me? Here ‘could’ is used as- RbmsL¨v I cwievi Kj¨vY Kg©KZv© 2009
a Present Tense b Present Continuous Tense
c Past Tense d Past Continuous Tense Ans.: C
20.5 (d) AZxZKv‡ji Af¨vm eySv‡Z often, always, usually, regularly BZ¨vw` †hvM K‡i simple Past-I
e¨envi Kiv hvq|
01. Indentify the correct sentence: PÆMÖvg wek¦we`¨vjq : 05-06
a Last year I walked to school everyday
b Last year I was walking to school everyday.
c Last year I walk to school everyday.
d Last year I had been walking to school everyday.
e Last year I had walked to school everyday. Ans: A
20.5 (e) †Kvb evsjv evK¨ Present Perfect Tense Gi gZ A_© eySv‡jI H sentence G Past Indefinite Tense
Gi Tense marker _vK‡j Zvn‡j English sentence wU Past Indefinite Tense G wjL‡Z n‡e|
01. Avwg MZKvj †Zvgvi wPwV †c‡qwQ-Gi mwVK Abyev`- ¯^v¯’¨ mnKvix 2004
a I have had your letter yesterday. b I received your letter yesterday.
c I had received your letter yesterday. d I am received your letter yesterday. Ans.: B
270  English Tutor Tense
02. Choose the correct translation of the sentence
Avwg 1985 mv‡ji 1 jv Rvbyqvwi Rb¥MÖnY K‡iwQ| DU:B unit 2004-2005
a I have been born in January 01; 1985 b I was born on January 01,1985
c I born on January 01, 1985 d I was been born in January 01, 1985 Ans.: B

Past continuous Tense


20.6 AZx‡Z †Kvb KvR wKQzÿY a‡i PjwQj eySv‡j Past Continuous Tense nq|
Structure
Affirmative : Subject + was/were + ving + (Object) + Extension.
Karim was playing football.
Negative : Subject + was/were + not + ving + (Object) + Extension.
Karim was not playing football. They were not sleeping then.
Interrogative : Was/Were + Subject + ving + (Object) + Extension?
Were they eating rice?
Negative-Interrogative:
Was/Were + not + Sub(noun) + ving + (Object) + Extension?
Was/Were + Sub(pronoun) + not + ving + (Object) + Extension?
(or ) Wasn’t/Weren’t + Subject + ving + (Object) + Extension?
Were you not watching Tv now?
Weren’t you watching Tv now?
Passive Structure: Subject + was/were + being + v3 + ….
01. I was reading a novel. cwievi cwiKíbv mnKvix/cwi`k©K Ges cwievi Kj¨vY mnKvix 2011
a Past Continuous b Present Continuous
c Future Continuous Ans.: A

Past Perfect Tense


20.7 AZxZKv‡ji `ywU KvR m¤úbœ n‡q _vK‡j Zv‡`i g‡a¨ †hwU Av‡M N‡UwQj †mwUi Past Perfect Tense nq
Ges †hwU c‡i n‡qwQj †mwUi Simple Past Tense nq|
Structure
Affirmative : Subject + had+ v3+ (Object) + Extension.
He had solved the problem.
Negative : Subject + had + not + v3 + (Object) + Extension.
They had not gone there.
Interrogative : had + subject + v3 + (Object) + Extension ?
Had you solved the problem?
Negative-Interrogative:
Had + not + Subject(noun) + v3 + (Object) + Extension?
Had + Subject(pronoun) + not + v3 + (Object) + Extension?
(or ) Hadn’t + Subject + v3 + (Object) + Extension?
Had you not solved the problem?
Hadn’t you solved the problem?
Passive Structure: Subject + had + been + v3 + ….
01. ‘The patient had died’ Which form of tense does the sentence represent: ivwe:09-10
Tense English Tutor  271
a Present Perfect b Past Indefinite
c Past Perfect d Future Perfect Ans.: C

Quick Tips Before & After


Before - c~‡e© after- c‡i
g‡b ivLyb- before A_ev after w`‡q past Indefinite I Past Perfect `ywU Tense hy³ nq|
GLv‡b g~jZ cÖvavb¨ cv‡e Past Perfect Tense. Avgiv †`L‡Z cvw”Q before A_© c~‡e© Ges after A_©
c‡i| ZvB g‡b ivLyb- before gv‡b c~‡e© ZvB before Gi c~‡e© em‡e Past Perfect
Tense Ges Aci As‡k em‡e Past Indefinite Tense. Avevi After gv‡b c‡i ZvB after Gi c‡i
em‡e Past Perfect Tense Ges Aci As‡k em‡e Past Indefinite Tense.

c~‡e© Conjunction c‡i


Past Perfect Tense before (c~‡e©)
after (c‡i) Past Perfect Tense
duvKv N‡i past Indefinite Tense em‡e|

GKwU Riæwi welq- `ywU msNwUZ Kv‡Ri g‡a¨ c~‡e© msNwUZ KvRwU hw` `xN© mgq a‡i PjwQj eySvq Zvn‡j
before Gi c~‡e©i AskUzKz Past Perfect Continuous Tense n‡e Ges Aci AskUzKz Past
Indefinite Tense n‡e| GKBfv‡e after Gi c‡ii AskUzKz Past perfect continuous Tense n‡e
Ges Aci AskUzKz Past Indefinite Tense n‡e| ( Past Perfect Continuous Tense Gi Av‡jvPbv †`Lyb)
02. Choose the correct sentence. 26th BCS
a I have looked for a good doctor before I met you.
b I had looked for a doctor before I met.
c I looked for a good doctor before meeting you.
d I am looking for a good doctor before meeting you. Ans.: B
03. She told me his name after he  25 BCS th

a left b had left c has left d has been leaving Ans.: B


04. I came home after the rain  Xvwe-K BDwbU, 11-12
a stopped b stop c was stop d had stopped Ans.: D
05. Complete the sentence : The train had started before – bvwm©©s I wgWIqvBd Awa. wgWIqvBd-17
a We had reached the station. b We reached the station
c We were reaching the station d We had been reaching the station Ans: B
06. Prodip went to bed after he  his lesson. Xvwe-2009-10
a learnt b learning c had learn d had learnt Ans: D
07. The orator(e³v) had been left the auditorium before the audience stood up. evsjv‡`k
e¨vsK mnKvix cwiPvjK 2014
a
had been left b was left
c
had left d no improvement Ans: C
Tips: The orator (e³v) subject †h‡nZz active/powerful ZvB evK¨wU active voice G n‡e|
08. Fill up the blank in the sentence :
He  before my father went home.’ kÖg Awa`߇i kÖg Awdmvi 1994
a is arrived b has arrived c had arrived d have arrived Ans.: C
272  English Tutor Tense
09. The doctor  after the patient had died .
evK¨wUi Rb¨ wb‡¤œ cÖ`Ë mwVK verb wbe©vPb Kiæb: cÖv_wgK we`¨vjq mnKvix wkÿK wb‡qvM cixÿv (ewikvj wefvM)-
03
a had come b was come c was coming d came Ans.: D
10. My friend  before I came. mnKvix cjøx Dbœqb Kg©KZ©v 2006/ MYgva¨g Bbw÷wUD‡Ui mnKvix cwiPvjK 2003
a would be leaving b had been leaving
c had left d will leave Ans.: C
11. I  before Mr. Rahman went to my office. evsjv‡`k †ijI‡qi Dc-mn. cÖ‡K․kjx (†gKvwbK¨vj) :06
a have arrived b had arrived
c is arrived d would arrive Ans.: B
12. The Examination  before I reached the Hall. kÖg cwi`߇ii RbmsL¨v I cwieviKj¨vY Kg©KZ©v :09
a has started b did start
c had started d had been started Ans.: C
13. After he (finish) secondary school, he started to study graphic design. cwimsL¨vb I Z_¨
e¨e¯’vcbv Awa`߇ii cwimsL¨vb Kg©KZ©v-17
a
had finished b finished
c
would finish d would have finished Ans: A
Tips: †m Zvi †m‡KÛvwi ¯‥zj †kl Kivi ci MÖvwdK wWRvBb cov ïiæ K‡iwQj|
14. He had written the book before he  . 29th BCS
a retired b had retired c has retired d will be retired Ans.: A
15. Choose the correct sentence. 26th BCS
a I have looked for a good doctor before I met you.
b I had looked for a good doctor before I met you.
c I looked for a good doctor before I had met you.
d I am looking for a good doctor before meeting you. Ans.: B
16. Choose the right tense: Bijoy went to bed after he  lesson. Bwe-F BDwbU 2015-16
a learnt b . have learnt c learning d had learnt Ans.: D
Past Perfect Continuous Tense
20.8 AZx‡Z msNwUZ `ywU Kv‡Ri g‡a¨ A‡cÿvK…Z c~‡e©i KvRwU `xN© mgq a‡i Pj‡ZwQj eySv‡j Past Perfect
Continuous Tense nq|
Structure
Affirmative : Subject + had + been + ving+ (Object) + since/for + time
Alam had been solving the problem for 5 hours.
Negative : Subject + had + not + been + ving + (object) + since/for + time
Sinthia had not been solving the problem for 5 hours.
Interrogative : Had + subject +been+ ving + (object) + since/for + time ?
Had you been solving the problem for five hours?
Negative-Interrogative :
Had + not + Sub(noun) + been+ ving + (object) + since/for + time?
Had + Sub(pronoun) + not +been+ ving + (object) + since/for + time?
(or ) Hadn’t + Subject +been+ ving + (object)+ since/for+ time?
Hadn’t you been solving the problem for 5 hours?
20.8 (a) `ywU msNwUZ Kv‡Ri g‡a¨ c~‡e© msNwUZ KvRwU hw` `xN© mgq a‡i PjwQj eySvq Zvn‡j before Gi c~‡e©i
Tense English Tutor  273
AskUzKz Past Perfect Continuous Tense n‡e Ges Aci AskUzKz Past Indefinite Tense
n‡e| GKBfv‡e after Gi c‡ii AskUzKz Past perfect continuous Tense n‡e Ges Aci AskUzKz
Past Indefinite Tense n‡e|
Past Perfect Continuous Tense + before + Past Indefinite Tense
Past Indefinite Tense + after + Past Perfect Continuous Tense
01. Rahim  for a new room mate before he finally succeeded. Xvwe K BDwbU: 01-02
a had been looking b has been looking
c will be looking d has looked Ans.: A
02. The rain started after we  for about an hour. PÆMÖvg wek¦we`¨vjq 2004-05
a have been playing b were playing
c played d had been playing Ans.: D
03. Women had been demanding the right to vote for Xvwe L BDwbU 1999-2000
many years before
a They finally get it b They finally gotten it
c they finally got it d They finally gets it Ans.: C

Future Indefinite Tense


20.9 †Kvb KvR fwel‡Z msNwUZ n‡e eySv‡j Future Indefinite Tense nq|
†hgb- They will play football. ( Zviv dzUej †Lj‡e)
Structure
Affirmative : Subject + shall/will + v1 + (Object) + Extension.
We shall go to Dhaka tomorrow.
Negative : Subject + shall/will + not + v1 + (Object) + Extension.
We shall not go to Dhaka tomorrow.
Interrogative : Shall/Will + Subject + v1 + (Object) + Extension?
Will you go to Dhaka tomorrow?
Negative-Interrogative:
Shall/Will + Subject + not + v1 + (Object) + Extension?
(or) Shan’t/Won’t + Subject + v1 + (Object) + Extension?
Will you not go to Dhaka tomorrow?
Won’t you go to Dhaka tomorrow?
Passive Structure: Subject + Shall/Will + be + v3 ……
20.9 (a) Future Indefinite Tense Gi Tense marker mg~n n‡”Q- tomorrow, next,
next week /year, coming, ensuing(Avmbœ), in the days/years to come.
GB Tense marker mg~n _vK‡j †mwU future Indefinite Tense nq|
01. We  dinner together tomorrow. RvZxq wek¦we`¨vjq (e¨emvq): 14-15
a will have b would be have c have d will have had Ans.: A
02. I (leave) tomorrow. ivRkvnx wek¦we`¨vjq 2003-04
a shall leaving b am left c shall leave d leave Ans.: C
03. Special players  offered for victims next Friday. RvZxq wek¦we`¨vjq 2004-05
a were being b having been c had been d will be Ans.: D
274  English Tutor Tense
Future Continuous Tense
20.10 fwel¨rKv‡j †Kvb KvR n‡Z _vK‡e eySv‡j Future Continuous Tense nq|
Structure
Affirmative : Subject + shall/will + be + ving + (Object) + Extension.
We shall be writing a letter.
Negative : Subject + shall/will + not + be + ving + (Object) + Extension.
We shall not be writing a letter.
Interrogative : Shall/Will + Subject + be + ving + (Object) + Extension?
Will you be writing a letter?
Negative-Interrogative: Shall/Will + Subject + not + be + ving + (Object) + Extension?
Shan’t/Won’t + Subject + be + ving + object?
Will you not be writing a letter?
Won’t you be writing a letter?
Passive Structure: Subject + Shall/Will + be + being + v3 ……
01. Find out the tense of the following sentence:
Will he be driving a car then? ivwe: 2007-08
a Future Indefinite Tense b Future Continuous
c Future Perfect d Future Perfect Continuous Ans.: B
02. I am sick of rain and bad weather! Hopefully, where
we wake up tomorrow morning the sun  Xvwe (K): 2013-14
a is shining b will be shining
c will be shine d will shinning Ans.: B
Future Perfect Tense
20.11 fwel¨rKv‡j †Kvb wbw`©ó mg‡qi g‡a¨ †Kvb KvR n‡q hv‡e eySv‡j Future Perfect Tense nq|
Structure
Affirmative : Subject + shall/will + have + v3 + (Object) + Extension.
They will have finished the work.
Negative : Subject + shall/will + not + have + v3 + (Object) + Extension.
They will not have finished the work.
Interrogative : Shall/Will + Subject + have + v3 + (Object) + Extension?
Will you have finished the work?
Negative-Interrogative: Shall/Will + Subject + not + have + v3 + (Object) + Extension?
Shan’t/Won’t + Subject + have + v3 + (Object) + Extension?
Will you not have finished the work?
Won’t you have finished the work?
Passive Structure: Subject + Shall/Will + have + been + v3 ……
01. He will have gone home. Choose the correct form of tense. Bmjvgx wek¦we`¨vjq: 08-09
a future perfect tense b future indefinite
c future continuous d future perfect continuous Ans.: A
20.11 (a) Future Perfect Tense Gi Tense markers n‡”Q- by this time, by(time/month/year),
next (time/month/year). †Kvb sentence Gi GB Tense marker ¸‡jv _vK‡j †mwU Future
Perfect Tense nq|
Tense English Tutor  275
01. Next month I  john for 20 years. XvKv wek¦we`¨vjq 2002-03
a know b will have known
c am knowing d will have been knowing Ans.: B
02. By this time next month, the government  resigned. XvKv wek¦we`¨vjq 2006-07
a would have b will have c will d have Ans.: B
 g‡b ivLyb- fwel¨rKv‡ji `ywU Kv‡Ri g‡a¨ †h KvRwU Av‡M n‡e †mwU future Perfect Tense Ges †h
KvRwU c‡i n‡e †mwU simple Present Tense nq| (we¯ÍvwiZ Av‡jvPbv sequence of tenses Aa¨vq †`Lyb)
Future Perfect Continuous Tense
20.12 fwel¨rKv‡j †Kvb mg‡qi g‡a¨ †Kvb KvR Pj‡Z _vK‡e eySv‡j Future Perfect Tense nq|
Structure
Affirmative : Subject + shall/will + have + been + ving + (object)+ since/for +time
We shall have been doing the work for 2 hours.
Negative: Sub. + shall/will + not + have + been + ving + (object)+ since/for +time
We shall not have been doing the work for 2 hours.
Interrogative: Shall/Will + Sub. + have +been +ving +(object)+ since/for +time ?
Will you have been doing the work for 2 hours?
Negative-Interrogative: Shall/Will + Subject + not + have + been +ving
+(object)+ since/for +time ?
(or) Shan’t/Won’t + Sub. + have + been +ving +(object)+ since/for +time ?
Will you not have been doing the work for 2 hours?
Won’t you have been doing the work for 2 hours?
01. Choose the Future Perfect Continuous Tense of the
verb ‘Do’ (Third Person, Plural Number) ivRkvnx wek¦we`¨vjq 2006-07
a They will have been doing b They will be doing
c They will have done d They will have to be doing Ans.: A
 g‡b ivLyb- fwel¨rKv‡j `ywU Kv‡Ri g‡a¨ †h KvRwU Av‡M Pj‡Z _vK‡e †mwU Future Perfect
Continuous Tense Ges †hwU c‡i n‡e †mwU Simple Present Tense nq|
(we¯ÍvwiZ Sequence of Tenses Av‡jvPbv co–b| )
The non-continuous verbs
20.13 †hmKj verb Gi continuous form nq bv| A_©vr †hmKj verb Gi mv‡_ ing e‡m bv, Zv‡`i‡K
non-continuous Verb e‡j| wb‡Pi non-continuous verb ¸‡jv gyL¯Í ivLyb|

be, have, like, love, hate, know, believe, understand, belong, see, want, wish.
(Linking verbs): seem, look, taste, appear, feel, smell etc.

Non-continuous verb ¸‡jvhw` Present Continuous Tense G _v‡K, Zvn‡j Present Indefinite
Tense G n‡e| Avi hw` Present Perfect Continuous Tense G _v‡K Zvn‡j Present Perfect Tense
n‡e| wb‡Pi wPÎ `ywU †`Lyb|
Present Indefinite Tense n‡e Present Continuous Tense n‡e bv
He believes me now He is believing me now
276  English Tutor Tense
Present Perfect Tense n‡e Present Perfect Continuous Tense n‡e bv
I have been here since Monday I have been being here since Monday

01. Choose the correct sentence: cÖv_wgK I MYwk¶v wefv‡M mnKvix cwiPvjKt 01
a He has been absent from Friday. b He has been absent since Friday.
c He is absent since Friday. d He was absent since Friday. Ans.: B
02. Choose the correct sentence. Lv`¨ I `y‡hv©M e¨e¯’vcbv gš¿Yvj‡qi Aax‡b cÖKí ev¯Íevqb Kg©KZv©t 04
a I am here since Monday. b I have been here since Monday.
c I am here from Monday. d I was here since Monday. Ans.: B
03. Since last year, I  him once. Uni. of Chittagong: C unit: 2009-10
a have been seeing b have seen c see d was seeing Ans.: B
Analysis Zone - 20
01. My father  newspaper after getting up. NSI Awdm mnvqK: 19
a Read b reads c is read d am read e reading Ans: B
rd
Tips: cÖ`Ë evK¨wU Øviv Af¨vmMZ Kg© eySv‡bvq GwU Present Indefinite Tense| Subject 3 Person
singular nIqvq verb Gi mv‡_ s/es hy³ n‡e| ev‡K¨i A_©t Nyg †_‡K DVvi ci Avgvi evev Le‡ii KvMR c‡ob|
02. They  to Sylhet next year. NSI Awdm mnvqK: 19
a want b go c had gone d are going e gone Ans: D
Tips: next year Future Tense wb‡`©k K‡i| Z‡e wbKUZg fwelr A‡_© Future Tense bv _vK‡j Present
Continuous Tense nq| ZvB cÖ`Ë ev‡K¨ mwVK DËi n‡e are going| ev‡K¨i A_©t Zviv c‡ii eQi wm‡j‡U hv‡”Q|
03. I usually  television in the evening. NSI Awdm mnvqK: 19
a watching b is watching c see d watches e watch Ans: E
Tips: usually n‡”Q Present Indefinite Tense Gi Tense Marker, ZvB evK¨wU Present Indefinite
Tense n‡e| ev‡K¨i A_©t Avwg mvaviYZ weKv‡j †Uwjwfkb †`wL|
04. He  before the party began. [cvwU© ïiæ nIqvi c~‡e© †m P‡j wM‡qwQj] NSI Awdm mnvqK: 19
a leaves b has left c will left d had left e leave Ans: D
Tips: Past Perfect Tense + before + Past Indefinite Tense Abymv‡i mwVK| d

05. The train  before Jashim reached the station. NSI IqvPvi Kb‡÷ej-19
a left b have left c leave d had left e None Ans: D
Tips: before Gi c~‡e© Past Perfect Tense Gi c‡i Past Indefinite Tense nq| evK¨wUi A_©t Rmxg
†÷k‡b †c․uQvi c~‡e© †UªbwU †Q‡o †Mj|
06. Alam always  the truth. [Avjg me©`v mZ¨ K_v e‡j] NSI IqvPvi Kb‡÷ej-19
a speak b speaks c spoken d spoked e None Ans: B
Tips: †Kvb ev‡K¨ always Tense Marker _vK‡j evK¨wU Present Indefinite Tense nq|
07. I  here since 2012/2000. [2012 mvj †_‡K Avwg GLv‡b evm KiwQ] evsjv‡`k †Kv÷ MvW© I K…wl cÖwkÿY
GKv‡Wwgi bvm© Ges dvqvi mvwf©m A¨vÛ wmwfj wd‡dÝ-Gi †dvig¨vb: cyevjx e¨vsK wj. Rywbqi Kg©KZ©v-2019
a have been living b lived c live d am living Ans: A
Tense English Tutor  277
Tips: Since + time Øviv Present Perfect continuous Tense nq|
08. She has been ill  Friday last. [MZ ïµevi n‡Z †m Amy¯’] ms¯‥…wZ welqK gš¿Yvj‡qi cÖZœZË¡ Awa`߇ii Gw÷‡gUi : 2019;
bvm© Ges dvqvi mvwf©m A¨vÛ wmwfj wW‡dÝ-Gi †dvig¨vb: 19
afrom b on c in d since Ans: D
Tips: wbw`©ó mg‡qi c~‡e© since e‡m| †hgb- since Monday, January, 12am BZ¨vw`|
09. I have  my supper. ms¯‥…wZ welqK gš¿Yvj‡qi Dc-mnKvix cÖ‡K․kjx (wmwfj) : 19
a
has b will have c had d having Ans: C
Tips: have Gi verb past participle e‡m|
10. They  here since 1999. ms¯‥…wZ welqK gš¿Yvj‡qi Dc-mnKvix cÖ‡K․kjx (wmwfj) : 19
a have live b have living
c have been lived d have been living Ans: D
Tips: Since + time _vK‡j Perfect Continuous Tense (sub + have/has+been +ving) nq|
11. I  to hospital last Sunday. wcwUAvB wkÿK (bb-K¨vWvi) -2019
a had to go b have gone c have to go d had go Ans: A
Tips: Last Sunday Past Indefinite Tense †K wb‡`©k Ki‡Q|
12. He has been ill  Friday last. 26th BCS
a from b on c in d since Ans.: D
Tips: Dc‡ii ev‡K¨i MVb- Subject + have/has + v3 + since/for + time. g‡b ivLyb- since/for +
time _vK‡j Perfect Continuous Tense-Gi MVb sub + have/has + been + ving + obj. +
since/for + time nq| wKš‘ non-continuous verb (be/have/feel/ taste/appear etc.) _vK‡j evK¨wU
Subject + have/has + v3 + since/for + time-GB MV‡b †jLv nq |
13. He was at work. GwU †Kvb tense? K‡›Uªvjvi †Rbv‡ij wW‡dÝ dvBbvÝ-Gi Kvh©vj‡q Aaxb Rywbqi AwWUi 2014
a Present Indefinite b Future perfect
c past continuous d Future continuous Ans.: C
Tips: at work Gi A_© working. He was at work = He was working, hv Past continuous tense
†K wb‡`©k K‡i| ev‡K¨i A_©t †m Kv‡R wQj ev KvR Ki‡ZwQj|
14. wb‡Pi †Kvb evK¨wU ï×? [ nvmvb mwVK iv¯ÍvwU †e‡Q wb‡q‡Q] cÖvK-cÖv_wgK mnKvix wkÿK 2013(cÙv)
a Hasan has choosed the right path b Hasan has chosen the right path
c Hasan has chose the right path d Hasan has chosing the right path Ans.: B
Tips: Choose verb Gi 3wU form n‡”Q- Choose (v1)- Chose(v2) – Chosen(v3) | Dc‡ii ev‡K¨ has
Gi ci chosen(v3) n‡e| Ack‡b b ‡Z mwVK e¨envi jÿ¨ Kiv hv‡”Q| ZvB mwVK DËi n‡e- b |
15. Since 1995, Fatema  in Dhaka. mnKvix Dc‡Rjv/_vbv wkÿv Awdmvi 2009
a live b lived c has lived d is living Ans.: C
Tips: Since + time _vK‡j Perfect Continuous Tense nq, wKš‘ Ack‡b Perfect Continuous
Tense
bv _vK‡j Perfect Tense n‡e| ev‡K¨i A_©t 1995 mv‡j n‡Z, dv‡Zgv XvKvq evm Ki‡Q|
16. The car  by the side of the road. mnKvix Dc‡Rjv/_vbv wkÿv Awdmvi 2009
a have parked b parking c was parked d None of these Ans: C
rd
Tips: Subject 3 person singular nIqvq verb-I singular n‡e| hv Past Indefinite wn‡m‡e C
option G Av‡Q| ev‡K¨i A_©t iv¯Ívi cv‡k MvwowU ivLv n‡qwQj|
17. There was a big celebration after my friend  Lv`¨ Awa`߇ii mnKvix Dc-Lv`¨ cwi`k©K wb‡qvM cixÿv 09
a arrives b had arrived c arrival d none of these Ans.: B
278  English Tutor Tense
Tips: Subject + v2 + object + after + subject + had + v3 + object Abymv‡i mwVK DËi n‡”Q B |
ev‡K¨i A_©t Avgvi eÜz †c․Qvi ci wekvj D`hvcb Kiv n‡qwQj|
18. English is  in many countries. miKvwi gva¨wgK we`¨vj‡qi mnKvix wkÿK 2006
a spoken b spoke c speaking d speaks Ans.: A
Tips: GwU GKwU passive evK¨ nIqvq is Gi ci v3 em‡e| evK¨wUi evsjv A_© n‡”Q- A‡bK †`‡k Bswj‡k
K_v ejv nq| ev‡K¨i A_©t A‡bK †`‡k Bs‡iwR‡Z K_v ejv nq|
19. This children park  half an hour before sunset. cÖwZiÿv gš¿Yvj‡qi GW. Awdmvi I cv‡m©vbvj Awdmvi-06
a opens b starts c closes d stops Ans.: C
Tips: GB wkï cvK©wU m~hv©‡¯Íi Ava N›Uv c~‡e© eÜ nq| GLv‡b ev‡K¨i A_©vbymv‡i- stop (†Kvb wKQz _vwg‡q †`qv/
†Kvb e¨w³ ev e¯‘i MwZ‡iva Kiv) verb wU emv‡bvi my‡hvM †bB| Ab¨w`‡K open, start GB `ywU option-I
emv‡bvi my‡hvM †bB, KviY m~h©v‡¯Íi Ava N›Uv c~‡e© wkï cvK© Lyj‡e bv| ZvB mwVK DËi n‡e closes (eÜ nIqv).
20. By the middle of the twenty first century,
the computer  a necessity in every home. evsjv‡`k miKvwi Kg© Kwgkb mwPevj‡qi mnKvix cwiPvjK 2006
a become b becoming
c has become d will have become Ans.: D
Tips: By + time(future time) _vK‡j †mwU Future Perfect Tense n‡q _v‡K| ZvB Dc‡ii ev‡K¨ By
the middle of the twenty century(future time) _vKvq Future Perfect Tense n‡e| ev‡K¨i A_©t
GKwesk kZvãxi gvSvgvwS‡Z cÖ‡Z¨K evmvq Kw¤úDUvi Riæwi cÖ‡qvRb n‡e|
21. I  here since 1980. [1980 mvj n‡Z Avwg GLv‡b evm Ki‡ZwQ] ¯^ivóª gš¿Yvj‡qi cÖkvmwbK Kg©KZ©v 2006
a live b am living c have been living d lived Ans.: C
Tips: g‡b ivLyb- since/for + time _vK‡j Present Perfect Continuous Tense-Gi MVb sub +
have/has + been + ving + obj. + since/for + time nq|
22. They (to dig) the pond for a month. Z_¨ gš¿Yvj‡qi Aaxb evsjv‡`k †Uwjwfkb Ges weÁvcb AwaKvwiK †MÖW 2- 2006
a They are digging the pond of a month.
b They have been digging the pond for a month
c They had dug the pond for a month
d They dig the pond for a month Ans.: B
Tips: g‡b ivLyb- since/for + time _vK‡j Present Perfect Continuous Tense-Gi MVb sub +
have/has + been + ving + obj. + since/for + time nq| ev‡K¨i A_©t Zviv 1 gvm a‡i cyKziwU Lbb Ki‡Q|
23. He  abroad for ten years before he settled down in Bangladesh. Mf. gva¨wgK we`¨vj‡qi mn. wkÿK -06
a has worked b had worked c worked d would work Ans.: B
Tips: subject + had + v3 + object + before + Subject + v2 + object Abymv‡i mwVK Ackb b |
ev‡K¨i A_©t Zviv evsjv‡`‡k evm Kivi c~‡e© we‡`‡k 10 eQi KvR K‡iwQj|
24. Hakim  for a new room-mate before he finally kÖg gš¿Yvj‡qi mnKvix cwiPvjK 2005
succeeded.
a has been looking b will be looking
c had been looking d has looked Ans.: C
Tips: AZx‡Zi `ywU µwgK NUbvi †ÿ‡Î GKwUi c~‡e© Ab¨wU Pjgvb wQj Giƒc eySv‡j Pjgvb NUbvwU Past
Perfect Continuous-G nq| Dc‡ii ev‡K¨ ejv n‡”Q- nvwKg P~ovšÍfv‡e mdj nIqvi c~e© ch©šÍ †m GKRb bZzb
iƒg‡gU LyuR‡ZwQj|
25. Choose the correct sentence: Lv`¨ I `y‡hv©M e¨e¯’vcbv gš¿Yvj‡qi Aax‡b Kg©KZ©v 2004
a He lives here for five months b He is living here for five months
c He has been living for five months d He live here for five months Ans.: C
Tips: g‡b ivLyb- since/for + time _vK‡j Present Perfect Continuous Tense-Gi MVb sub +
Tense English Tutor  279
have/has + been + ving + obj. + since/for + time nq| ev‡K¨i A_©t †m 5 gvm a‡i evm Ki‡Z‡Q|
26. Which one of the following is a wrong sentence Dc‡Rjv/_vbv wkÿv Awdmvi 2004
a How long have you been unemployed?
b How long do you know her?
c My sister got married to a teacher
d She has been ill for a long time Ans.: B
Tips: How long n‡”Q present perfect continuous tense Gi tense marker. hw` Ack‡b Present
perfect Continuous tense bv _v‡K Zvn‡j present perfect tense n‡e|
27. The construction of the past perfect follows †Uwj‡dvb †ev‡W©i mn. cwiPvjK/wnmveiÿY Kg©KZ©v -04
a I have spoken b He has eaten
c I have gone d He had spoken the truth Ans. D
28. We (to write) in the examination hall. kÖg Awa. wØZxq †kÖYxfz³ kÖg Kg©KZ©v Ges RbmsL¨v I cwievi Kj¨vY Kg©KZ©v-04
a writing b write c shall be writing d written Ans.: B
Tips: Avgiv cixÿvi n‡j wK Kwi? DËi n‡”Q- Avgiv cixÿvi n‡j wjwL| ZvB evK¨wU Present Indefinite
Tense n‡e ZvB mwVK Ackb b | Ackb a I d fzj| KviY GLv‡b main verb e¨env‡i fzj Av‡Q| Ackb
c -I fzj| KviY evK¨wU‡Z future tense marker bv _vKvq MVb mwVK nIqv m‡Ë¡I GwU future tense n‡e bv|
29. Choose the correct sentence: Lv`¨ I `y‡hv©M e¨e¯’vcbv gš¿Yvj‡qi Aax‡b Kg©KZ©v 2004
a He lives here for five months
b He is living here for five months
c He has been living for five months
d He live here for five months Ans.: C
Tips: g‡b ivLyb- since/for + time _vK‡j Present Perfect Continuous Tense-Gi MVb sub +
have/has + been + ving + obj. + since/for + time nq|
30. Avwg MZKvj †Zvgvi wPwV †c‡qwQ| ¯^v¯’¨ Awa`߇ii Aax‡b ¯^v¯’¨ mnKvix c‡` wb‡qvM cixÿv 2004
a I have had your letter yesterday b I received your letter yesterday
c I had received your letter yesterday Ans.: B
Tips: Dc‡ii evK¨wUi evsjv A_© Ô†c‡qwQÕ †`‡L g‡b n‡Z cv‡i GwU GKwU Present Perfect Tense| wKš‘ ÔMZKvjÕ
AZxZ wb‡`©kK Past Indefinite tense marker _vKvq evK¨wU Past Indefinite Tense Gi n‡e|
31. Select the best option. It`s 10 a.m. now.
The sun  in the eastern sky. wbe©vPb Kwgkb mwPevj‡q †Rjv wbe©vPb Awdmvi I mn. mwPe -04
a Shines b is shining
c has been shining d had been shining Ans.: B
Tips: Now tense marker †`‡L eySv hv‡”Q evK¨wU Present tense-Gi| KvRwU †h‡nZz ÔGLbÕ NU‡Q GRb¨ Present
Continuous Tense n‡e| evsjv A_© `vov‡”Q- GLb mKvj `kUv ev‡R| m~h© c~e©w`‡K wKiY w`‡”Q|
32. The baby  because it is hungry now. A_© gš¿Yvj‡qi cÖkvmwbK Kg©KZ©v: 2004
a is crying b cries c is d are Ans.: A
Tips: now n‡”Q Present Continuous Tense-Gi Tense marker| wkïwU Kvu`‡Q KviY GLb †m ÿyavZ©|
33. Choose the correct sentence Lv`¨ I `y‡h©vM e¨e¯’vcbv gš¿Yvj‡qi Aaxb cÖKí ev¯Íevqb Kg©KZ©v 2004
a I am here since Monday b I have been here since Monday
c I am here from Monday d I was here since Monday Ans.: B
Tips: Dc‡ii ev‡K¨i MVb- Subject + have/has + v3 + since/for + time. g‡b ivLyb- since/for + time _vK‡j
Perfect Continuous Tense-Gi MVb sub + have/has + been + ving + obj. +since/for+ time nq| wKš‘
non-continuous verb (be/have/feel/taste/appear etc.) _vK‡j evK¨wU Subject + have/has + v3 +
280  English Tutor Tense
since/for + time-GB MV‡b †jLv nq | GLv‡b non-continuous verb been(be) Av‡Q weavq DËi n‡e b |
34. Choose the correct sentence--- mnKvix cwiPvjK (cvm‡cvU© A¨vÛ Bwg‡MÖkb) c‡` wb‡qvM cixÿv 2003
a It is raining for three days b It has been raining for three days
c It rained for three days d It was raining for three days Ans.: B
Tips: g‡b ivLyb- since/for + time _vK‡j Present Perfect Continuous Tense-Gi MVb sub +
have/has + been + ving + obj. + since/for + time nq| ZvB mwVK DËi n‡e B|
35. †m Kvj GLv‡b Avwmqv‡QÑ Gi †Kvb Bs‡iwRwU mwVK? cÖv_wgK we`¨vjq mnKvix wkÿK wb‡qvM cixÿv (ewikvj wefvM) 2003
a He has came here yesterday. b He has come here yesterday.
c He came here yesterday. d He had come here yesterday. Ans.: C
Tips: ÔKvjÕ AZxZ wb‡`©kK Past Indefinite tense marker _vKvq evK¨wU Past Indefinite Tense Gi
n‡e| mwVK DËi n‡”Q- c |
36. wb‡Pi ev‡K¨i k~b¨¯’v‡b †KvbwU Dchy³ n‡e?
`He  to Chicago just a few months ago’ MYgva¨g Bbw÷wUD‡Ui mn. cwiPvjK ( MY‡hvMv‡hvM cÖwkÿY)-03
a has moved b had moved c would moved d moved Ans.: D
Tips: ïay just n‡”Q present perfect tenseGi tense marker. Avevi just a few months ago n‡”Q
past Indefinite tense Gi tense marker.
37. be + verb + ing – form. gva¨wgK mn. wkÿK wb‡qvM-01
Which one of the following sentences matches the structure above?
a Rana is having a birthday b I am to go to send a letter
c Rahima has gone to the city d Rana having a party went to the zoo Ans.: A
38. Choose the correct sentence. cÖv_wgK I MYwkÿv wefv‡M mnKvix cwiPvjK c‡` wb‡qvM cixÿv 2001
a He has been absent from Friday b He has been absent since Friday
c He is absent since Friday d He was absent since Friday Ans.: B
Tips: Dc‡ii ev‡K¨i MVb- Subject + have/has + v3 + since/for + time. g‡b ivLyb- since/for + time _vK‡j
Perfect Continuous Tense-Gi MVb sub + have/has + been + ving + obj. + since/for + time nq| wKš‘ non-
continuous verb (be/have/feel/ taste/appear etc.) _vK‡j evK¨wU Subject + have/has + v3 + since/for + time-GB
MV‡b †jLv nq | GLv‡b non-continuous verb been(be) Av‡Q weavq DËi n‡e B|
39. Next August, Lata and Tahim  for 10 years. MYgva¨g Bbw÷wUD‡Ui mn. cwiPvj‡Ki (wUwf) cÖwkÿY I Dc-mncÖ‡K․kjx (wUwf)-03
a are married b have been married
c will have been married d will marry Ans.: C
Tips: Next August _vKvq Future Tense n‡e Ges for 10 years _vKvq future perfect continuous/
future perfect tense n‡e| ev‡K¨i A_©t AvMvgx gv‡m jZv I Zvwn‡gi we‡qi `k eQi n‡e|
40. Scientists  a new planet. hgybv e¨vsK wjwg‡UW cÖ‡ekbvwi Awdmvi 2014
a had just discover b just discover
c have just discover d have just discovered Ans.: D
Tips: just, already BZ¨vw` Present Perfect Tense Gi tense marker. ZvB DËi n‡e . d

41. Our company made a loss last year but this year we  recovered the sales
we lost previously. wgDPzqvj Uªv÷ e¨vsK wj. g¨v‡bR‡g›U †UªBwb Awdmvi 2014
a back b had c have d did Ans.: C
Tips: ÔAvgv‡`i †Kv¤úvbx MZ eQi †jvKmvb K‡iwQj wKš‘ GB eQi Avgiv H cwigvY wewµ cybiæ×vi K‡iwQ †h
cwigvY c~‡e© ÿwZ n‡qwQj| this year _vKvq Present Tense/Present perfect tense n‡e|
42. Doctoral students who are preparing to take their qualifying examinations have been
studying in the library night  the last three months. AvBwmwm e¨vsK g¨v‡bR‡g›U †UªBwb Awdmvi-11
Tense English Tutor  281
a since b until c before d for Ans.: D
Tips: last/ the last Gi c~‡e© since/for e¨env‡ii wbqg n‡jvÑ for + the last day/week/month/year
Ges Since + last day/week/month/year. mwVK DËi n‡e- D.
43. It  since early morning. c~evjx e¨vsK Rywbqi Awdmvi (K¨vk) 2012
a is raining b rained c was raining d has been raining Ans: D
Tips: Lye mKvj †_‡K e„wó n‡”Q| Since + time (since early morning) _vKvq Present Perfect
Continuous Tense n‡e|
44. I  to hospital last Friday. ivRkvnx K…wl Dbœqb e¨vsK Awdmvi wb‡qvM cixÿv- 2011
a would go b must go c have to go d had to go Ans.: D
Tips: Last Friday n‡”Q Past Indefinite Tense Gi Tense Marker. cÖ`Ë Ackb¸‡jvi g‡a¨ a Ges d
Ackb `ywU Past Tense Gi| Z‡e a AckbwU‡Z e¨eüZ would AZx‡Zi Af¨vm‡K eySvq| wKš‘ cÖ`Ë evK¨wU MZ
ïµev‡ii nvmcvZv‡j hvIqvi K_v ejv n‡q‡Q, hv AZx‡Zi Af¨vm‡K eySv‡”Q bv| ZvB mwVK DËi n‡e had to go ( d ).
45. I usually  lunch at 1 : 30 pm. in the afternoon. Gw·g e¨vsK Awdmvi (K¨vk)-2010
a eat b took c ate d All of these Ans.: A
Tips: usually n‡”Q Present Idefinite Tense Gi Tense Marker. ZvB mwVK DËi n‡e A Ackb|
46. How long  English? evsjv‡`k e¨vsK mnKvix cwiPvjK 2010
a are you learning b do you learn
c have you been learning d you learn e have you learn Ans.: C
Tips: ev‡K¨ How long _vK‡j Present Perfect Continuous Tense nq|
47. The list of examination marks  missing from
Tani’s drawers only a while ago. evsjv‡`k e¨vsK mnKvix cwiPvjK 2010
a is found b was found c are found d were found Ans.: B
Tips: cÖ`Ë ev‡K¨ a while ago n‡”Q Past Idefinite Tense Gi Tense Marker, ZvB evK¨wU Past
Indefinite Tense G n‡e| GLb cÖkœ n‡”Q- mwVK DËi was found n‡e bvwK were found n‡e? †h‡nZz cÖ`Ë
ev‡K¨i subject The list n‡”Q singular, ZvB mwVK DËi n‡e was found. g‡b ivLyb- Head word (the
list) Gi c‡ii Preposition hy³ Ask (of examination marks) verb Gi Dci †Kvb cÖfve †d‡j bv|
48. Have you ever  to New York? Gw·g e¨vsK Awdmvi (K¨vk) 2010
a been b by c into d went Ans.: A
Tips: ågY A‡_© hvIqv eySv‡j go bv e‡m be e‡m| Zzwg Kx KL‡bv wbD Bq‡K© wM‡qQ? Gi Bs‡iwR n‡e- Have you ever
been to New York?
49. India has been independent  1947. mvaviY exgv K‡cv©‡ikb Rywbqi Awdmvi wb‡qvM- 2009
a for b since c year d century Ans.: B
Tips: 1947 (mg‡qi bvg) Gic~‡e© since e‡m| g‡b ivLyb- Since g~jZ Present Perfect continuous Tense G
e‡m| Z‡e Main verb non-continuous n‡j Present Perfect Tense nq|
50. Bangladesh  greatly in terms of its cultural values over the past five years. AMÖYx e¨vsK
Awdmvi wb‡qvM cixÿv 2008
achanged b is changing c had changed
dwill have changed e has changed Ans.: A
Tips: the past five years (MZ cvuP eQi) Past Indefinite Tense †K eySv‡”Q, ZvB DËi n‡e AAckb|
51. Albert Einstein’s Theory of Relativity  the foundation of the possibility of time
travel. Xvwe-K 2014-15
a will lay b laying c laid d lay Ans.: C
282  English Tutor Tense
Tips: lay Gi †ek K‡qKwU A_© Av‡Q| Gi GKwU A_© n‡”Q set up Kiv/ found (wfwË ¯’vcb Kiv). ev‡K¨i A_©:
AvjfvU© AvBb÷vB‡bi Theory of Relativity mgq åg‡Yi (time travel) m¤¢ve¨Zvi wfwË ¯’vcb K‡iwQj|
52. We  to Dhaka in 1994 and  here since then. Xvwe-L 2014-15
a came, lived b came, were living
c came, have been living d came, had lived Ans.: C
Tips: evK¨wUi cÖ_g As‡k in 1994 _vKvq Past Indefinite n‡e Ges wØZxq As‡k since + time _vKvq
Perfect tense /perfect Continuous tense n‡e| wbqgvbymv‡i mwVK DËi C.
53. He is my best friend now, and  for many years Xvwe-N BDwbU, 11-12
a was b had been c has been d was to be Ans.: C
54. Identify the correct sentence. Xvwe-09-10
a He is working hardly to stand first. b He is working hard to stand first.
c He works hard to standing first. d He was working hard to stand first. Ans.: B
55. How many engineering  there in Bangladesh? [evsjv‡`‡k KZ¸‡jv BwÄwbqvwis wek¦we`¨vjq
i‡q‡Q] Xvwe-L BDwbU 2010-11
a university, is b universities, are c universities, is d university, are Ans: B
56. Have you ever  Sundarbans? [Zzwg wK KLbI my›`ieb wM‡qQ?] Xvwe-L BDwbU 2010-11
a looked, on, to b travelled, within, forest
c seen, or, been d been, to, the Ans.: D
57. I was tired that night, I  wood all morning. Xvwe- L BDwbU 2001-02
a was cutting b had been cutting c had cut d cut Ans.: B
Tips: Avwg H iv‡Z K¬vm wQjvg, (KviY) Avwg mviv mKvj KvV †K‡UwQjvg| mviv mKvj e¨vcx (all morning)
†Kvb KvR Pjgvb _vKv gv‡b GwU Perfect Continuous Tense n‡e|
58. I  twenty kilometers to work every day. Xvwe- N BDwbU 2006-07
a make b do c commute d go Ans.: D
Tips: Avwg cÖwZw`b KvR Kivi D‡Ï‡k¨ wek wK‡jvwgUvi hvZvqvZ Kwi| Commute Gi A_© †Uªb ev evm BZ¨vw`‡Z wbqwgZ
Kg©¯’‡j hvZvqvZ Kiv|
59. Rabindranath’s stories often  surprise endings Xvwe- N BDwbU 2000-01
a had b have c has d have had Ans.: B
Tips: iex›`ªbv‡_i Mí¸‡jvi cÖvq AvKw¯§K mgvwß Av‡Q|
60. They  to a concert tomorrow. [Zviv AvMvgxKvj Kbmv‡U© hv‡”Q] Xvwe- K BDwbU 2001-02
a has been going b are going c are gone d have been going Ans: B
61. Jesmin has lost her passport again. It’s the 2 time this  . Rwe-M BDwbU 2013-14
nd

a has happened b happens c happened d had happened Ans.: A


Tips: Ô†Rmwgb cybivq Zvi cvm‡cvU© nvwi‡q‡Q| GB NUbvwU wØZxqev‡ii gZ N‡U‡Q|Õ eySv hv‡”Q Present
perfect Tense n‡e|
62. The man  down silently and  his food. [†jvKwU wbi‡e emj Ges Zvi Lvevi †Lj] Xvwe(L)11-12
a sits, took b sat, take c sat, had taken d sat, took Ans.: D
Tips: Same verb + and + Same verb ..?
63. After Harry  his work he  jude from the office. Rvwe-(B) 17-18
a finished, called b had finished, called
c finished, had called d a&b Ans.: B
Tips: After Gici Past Perfect Ges Ab¨ AskwU Past Indefinite Tense n‡e|
64. The novel  with the death of the hero. Rvwe-M BDwbU, 11-12
a is ended b has ended c ends d was ended Ans.: C
Tense English Tutor  283
Tips: The novel ends with the death of the hero. (bvq‡Ki g„Zz¨i wfZi w`‡q Dcb¨vmwU †kl nq) | GB
evK¨wU me mgq Present Indefinite Tense n‡e| KviY mg‡qi mv‡_ Dcb¨vm, Mí, wm‡bgvi wfZ‡ii M‡íi cø‡Ui
†Kvb cwieZ©b nq bv| †hgb- UvBUvwbK wm‡bgvi K_vB aiæb| Avcwb QvÎ Rxe‡b hLb UvBUvwbK wm‡bgvwU †`‡L‡Qb ZLb
wm‡bgvwU‡Z bvqK‡K gviv †h‡Z †`‡L‡Qb| Avevi hw` wm‡bgvwU e„× eq‡mI †`‡Lb ZLbI wKš‘ bvqK gvivB hv‡e| ZvB
evK¨wU me mgq Present Indefinite Tense n‡e|
65. The fire  in a jiffy. (in a jiffy – gyn~‡Z©i g‡a¨) Rvwe-M BDwbU, 11-12
a spreaded b spread c was spread d has spread Ans.: B
Tips: Av¸bwU gyn~‡Z©i g‡a¨ Qwo‡q coj| jÿ¨ Kiæb- spread Gi 3wU form-B GK: spreadv1 – spreadv2 – spreadv3
66. The fire  to spread at 9.30 p.m. Rvwe-M BDwbU 11-12
a stars b started c was started d has started Ans.: B
Tips: ivZ 9.30 Uvq Av¸bwU Qwo‡q cov ïiæ Kij| cÖ`Ë evK¨wU Present Indefinite G †jLv hv‡e bv, KviY NUbvwU
GKwU wbw`©ó mg‡q msNwUZ n‡qwQj, hv GKwU mxgve× A_© w`‡”Q|
67. There is plenty of time. You  hurry. Rvwe- 2011-12
a mustn’t b may not c don’t have to d none Ans.: C
Tips: plenty of time – ch©vß mgq/cÖPzi mgq| don’t have to – it’s not necessary to | ch©vß mgq Av‡Q, †Zvgvi
Zvovûov Ki‡Z n‡e bv|
68. He  here since Christmas . Rwe-(B) 17-18
a Has not b has c has not been d had Ans.: C
Tips: Since-Gici time _vK‡j Present Perfect Continuous Tense nq| GLv‡b Christmas(wµmgvm)
mgq wb‡`©k Ki‡Z e¨envi Kiv n‡q‡Q| wKš‘ main verb be non-continuous nIqvq Present Perfect
continuous Tense bv n‡q Present Perfect Tense n‡e|
69. He  in the army for two years. Rwe-E BDwbU 2014-15
a works b is c was d is taken Ans.: B
70. Since 1995, Fatema  in Dhaka. Rwe-2012-13
a live b lived c has lived d is living Ans.: C
Tips: Since/for + time _vK‡j Present Perfect Continuous Tense nq| wKš‘ Ack‡b hw` Present Perfect
Continuous Tense bv _v‡K Ges Present Perfect Tense _v‡K Zvn‡j mwVK DËi n‡e Present Perfect Tense n‡e|
71. No grammatical error occurs in- Rwe-2009-10
a I didn’t eat since breakfast. b I wasn’t eating since breakfast.
c I hadn’t been eating since breakfast. d I haven’t eaten since breakfast. Ans.: D
72. Poor visibility due to fog and rain  accident. Rwe-N BDwbU 2013-14
a cause b causes c acusing d have coused Ans.: B
Tips: Poor visibility singular nIqvq verb singular n‡e| mwVK DËi b .
73. Which of the following sentence is correct- Rwe-L BDwbU 2013-14
a He chose well and prospered. b He choose well and prospered.
c He choiced well and prospered. d He chosen well and prospered. Ans.: A
74. He  to Chicago just a few months ago. ivwe-(E) 17-18
a moved b had moved c would move d has moved Ans.: A
Tips: just a few months ago _vKvq Past Indefinite tense n‡e| wVK K‡qK gvm Av‡M †m wkKv‡Mv‡Z
P‡j wM‡q‡Q|
75. We  a holiday since the beginning of the year. ivwe-(E) 17-18
a did not have b have not had c had not had d are not having Ans.: B
Tips: Since + time Ges non-continuous verb (have) _vKvq mwVK DËi n‡e- Present perfect tense.
eQ‡ii ïiæ n‡Z Avgiv †Kvb QzwUi w`b Dc‡fvM Kwiwb|
284  English Tutor Tense
76. Rain falling on the roof  . complete the sentence with
the best option from the choices provided. ivwe-Gd ( †Rvo) 2014-15
a making noise b makes a noise c is making a noise d make a noise Ans.: B
Tips: ‘Qv‡` cwZZ e„wó kã •Zwi K‡iÕ evK¨wU memg‡qi Rb¨ mZ¨| ZvB evK¨wU Present Indefinite n‡e|
77. Choose the correct sentence  ivwe-2012-13
a He completes his formal education in 1995.
b He completed her formal education in 1995.
c He completed his formal education in 1995.
d He completed his formal education on 1995. Ans.: C
Tips: AZxZ mg‡qi †ÿ‡Î - in 1988/1999/2014 BZ¨vw` mvj _vK‡j Past Indefinite Tense nq| He †_‡K
his nq wKš‘ her nq bv| She †_‡K her nq|
78. Find out the tense of the sentence  `It is interesting’. ivwe-2012-13
a present indefinite b Present continuous c Present perfect d None Ans.: A
Tips: GLv‡b, evK¨wU‡Z Subject + main verb + adjective _vKvq Indefinite Tense n‡e| g‡b ivLyb, †Kvb ev‡K¨ hw`
GKwUgvÎ main verb _v‡K Ges am/is/are/have H ev‡K¨ mivmwi main verb wn‡m‡e e‡m Zvn‡j evK¨wU Present
Indefinite Tense n‡e Ges was/were/had H ev‡K¨ main verb wn‡m‡e em‡j evK¨wU Past Indefinite Tense n‡e|
79. The train left after I (reach) the station. ivwe-2009-10
a reached b had reached c was reached d reach Ans.: B
80. `Aslam (to be) ill for about a month. ivwe- 2009-10
a is b being c was being d has been Ans.: D
81. In the poem, the poet has  a sunset. Xvwe ÔNÕ BDwbU (evwZjK…Z) 18-19
a announced b wrote c described d decried Ans: C
Tips: KweZvwU‡Z Kwe GKwU m~h©v¯Í‡K eY©bv K‡i‡Qb (In the poem, the poet has described a sunset)
82. I’d had scarcely any time to think about it before they  me for my opinion. Pwe-(C) 17-18
a had asked b did ask c asked d have asked Ans.: C
Tips: Past Perfect Tense + before + Past Indefinite Tense Abymv‡i C mwVK|
83. That ceremony  enacted on Tuesday next. Pwe-(D) 17-18
a has been b is c is being d have Ans.: C
Tips: evK¨wU Kg© cÖavb nIqvq GwU Passive voice-G n‡e|
84. How many times have you  your house broken into? Pwe-(D) 17-18
a been b had c be d have Ans.: B
85. The building  left unoccupied since 1950. Pwe-(D) 17-18
a would be b would being c has been d will be Ans.: C
86. I’d had scarcely any time to think about it before they
 me for my opinion. Pwe-E BDwbU-2015-16
a had asked b did ask c asked
d have asked e might have asked Ans.: C
Tips: subject + had + v3 + object + before + Subject + v2 + object Abymv‡i mwVK DËi n‡”Q C.
87. The nurse has  the baby in the crib. Pwe-L-2,3,4,5 I 6 2014-15
a lain b lay c laid d lied Ans.: C
88. How long  English? Pwe-I BDwbU 2013-14
a do you learn b are you learning
c you learn d have you been learning Ans.: D
89. I to a foreign country. Xvwe ÔNÕ BDwbU (evwZjK…Z) 18-19
Tense English Tutor  285
a was never been b am never gone c have never been d am never been Ans: C
Tips: ågY A‡_© A_ev †Kv_vI wM‡q Avevi wd‡i Avmvi †ÿ‡Î ÕhvIqvÕ A‡_© go bv n‡q been (be) e¨envi Kiv nq| Avwg
KL‡bv we‡`‡k hvBwb (I have never been to a foreign country) |
90. We  the car to Sylhet next month because the journey takes too long. Pwe-2011-12
a don’t take b aren’t taking c wouldn’t take d take not Ans.: B
91. Since last year, I  him once. Pwe- 2009-10
a have been seeing b have seen c see d was seeing Ans.: B
92. My brother  at university for the last two years. Pwe- 2009-10
a has gone b has been c went d was Ans.: B
93. Maria is in the kitchen. She  lunch. Pwe-2002-03
a cooks b is cooking c cooked d was cooking Ans.: B
Tips: gvwiqv ivbœv N‡i| ‡m `ycy‡ii Lvevi ivbœv Ki‡Z‡Q| †Kvb Kv‡Ri RvqMvq Ae¯’v‡bi Kvi‡Y †Kvb KvR Pjgvb eySv‡j
Present Continuous Tense nq|
94. Two atoms(cigvYy) of hydrogen  with one atom of oxygen to form a molecule (AYy)
of water. choose the right word for the gap. kvwecÖwe--B 2015-16
a combine (wgwjZ nIqv) b combined c consisted d formed Ans.: A
Tips: †Kvb sentence ‣eÁvwbK mZ¨ eySv‡j Present Indefinite Tense nq| mwVK DËi a . ev‡K¨i A_© t
nvB‡Wªv‡R‡bi `ywU cigvYy Aw·‡R‡bi GKwU cyigvYyi mv‡_ wgwjZ n‡q GKwU cvwbi Aby •Zwi K‡i|
95. The cyclist  he crossed the main street.
Choose the right answer to fill in the gap. RvKKbBwe-K BDwbU 2015-16
a looked with caution after b was looked cautious when
c had looked cautiously before d looks with caution after Ans.: C
Tips: g~j iv¯Ív AwZµg Kivi c~‡e© mvB‡Kj Av‡ivnxwU mZK©fv‡e ZvwK‡qwQj|
96. Each of the Olympic athletes  for months, even Years. RvKKbBwe-wm BDwbU 2015-16
a have been training b has been training
c were training d shall train Ans.: B
Tips: evK¨wU Present tense Gi| A_©vbymv‡i AZxZ ev fwel‡Zi nIqv m¤¢e bq| Each †h‡nZz singular ZvB
singular verb em‡e| mwVK DËi B.
97. ‘I (go)  to England two years ago, but I (go, not) 
anywhere since then. Kzwe-we BDwbU 2015-16
a went, didn’t go b gone, have gone
c have gone, didn’t go d went, haven’t gone Ans.: D
Tips: evK¨wUi cÖ_g As‡k ago _vKvq Past Indefinite n‡e Ges wØZxq As‡k since + time _vKvq Perfect
tense /perfect Continuous tense n‡e| wbqgvbymv‡i mwVK DËi d
98. Frequent closures of universities badly  academic progress. Kzwe-ÕwmÕ 2015-16
a affect b effect c effects d effective Ans.: A
Tips: GLv‡b affect n‡”Q verb Ges effect n‡”Q noun. evK¨wU‡Z †h‡nZz GKwU verb cÖ‡qvRb ZvB mwVK DËi
n‡e affect.
99. Who  was going to take your photograph? RvZxq wek¦we`¨vjq (L) 2014-15
a you said b did you say c did you say that d you did say Ans.: B
100. By 9 O’clock we  our homework. ewikvj wek¦. 2013-14
a have finished b are finished c will have finish d will have finished
Tips: By + time _vK‡j Future Perfect Tense nq| Ans.: D
101. Identify the incorrect underlined part of the sentence : ivRkvnx wek¦. 12-13
286  English Tutor Tense
A student need to be educated on the dangers of drug taking.
a b c d
Tips: Subject `A student’ 3rd Person Singular nIqvq need bv n‡q needs n‡e| Dc‡iv³ ev‡K¨ fzj
Ask n‡e need | Ans: B
102. It is 11 am now. The sun  in the eastern sky. cÖv_wgK mnKvix wkÿK-18 [(¯’wMZ-14) 12 †Rjv]
a shines b is shining c has been shining d had been shining Ans:B
Tips: eZ©gvb mg‡q †Kvb KvR Pjgvb _vK‡j †mwU Present Continuous Tense nq|
103. I  tennis every Sunday morning. cÖwZiÿv gš¿Yvjq wgwjUvwi BwÄwbqvi mvwf©‡m‡mi †÷vig¨vb-18
a plying b play c am played d am play Ans: B
Tips: GKwU wbw`©ó mgq ci ci †Kvb KvR wbqwgZ NU‡j †mwU Present Indefinite Tense nq|
104. The letter  a year ago. wewfbœ gš¿Yvjq/wefvM/Awa`߇ii e¨w³MZ Kg©KZ©v (mvaviY)-18
a is written b was written c wrote d has written Ans: B
Tips: a year ago (GK eQi Av‡M) Past Indefinite Tense †K wb‡`©k Kivq Ges evK¨wU Passive Voice
nIqvq mwVK DËi n‡”Q b |
105. The train  late three times week. Xvwe (ÔKÕ BDwbU) 18-19
a is b has been c have been d is being Ans: B
Tips: mßv‡n 3 evi †UªbwU †`wi K‡i‡Q| †Kvb KvR G‡Ki AwaKevi N‡U †M‡j Ges Av‡iv NUvi m¤¢vebv _vK‡j
Present Perfect Tense nq|
106. She thought she  to be a leader of oppressed people. Rvwe (K) : 19-20
a have b was born c there d have to Ans : B
107. Before the Angles and the Saxons  to England, the Iberians had lived there. Rvwe (T) :
19-20

a coming b come c came d did come Ans : C
108. They reached the airport after the flight. RvKKvbBwe (N) : 19-20

a left b has left c has been left d had left Ans : D
109. Nipun has lost her passport again. It's the second time this . e‡ikgyiwecÖwe (N) : 19-20

a happened b has happened c happens d had happened Ans : B

110. A decade  since the discovery of leprosy vaccine. ivwe (K) : 19-20

a passed b has passed c have passed d had passed Ans : B
111. My sister had lived in France for two years and my niece  there. Pwe (K) : 19-20

a borned b born c was borned d was born Ans : D
112. At the end of this month, I  in this university for five years. Kzwe (M) : 19-20

a shall study b shall have studied


c have studied d have been studying Ans : B

ENGLISH TUTOR by Kabial Noor