Вы находитесь на странице: 1из 6

PE106 Midterm Review

___ 1. The number 0.005 expressed in exponential notation is


a) 5 103 b) 5 104 c) 5 10–3 d) 5 10–4 e) none of these

___ 2. How many milliliters are in 0.021 L?


a) 0.21 mL b) 2.1 mL c) 2.1 102 mL d) 2.1 101 mL e) 2.1 103 mL

___ 3. Convert: 3.6 mm = _____________ km.


a) 3.6 10–6 km d) 3.6 106 km
b) 3.6 10–3 km e) 3.6 102 km
c) 3.6 103 km

4. Round 23,456 to four significant figures.

___ 5. The number 2.00152 rounded to four significant figures is


a) 2.002 b) 2.001 c) 2.000 d) 2.152 e) none of these

___ 6. How many significant figures are in the number 123.00015?


a) 5 b) 6 c) 7 d) 8 e) 9

___ 7. In the sum of 54.34 + 45.66, the number of significant figures is


a) 2 b) 3 c) 4 d) 5 e) 6

___ 8. What is the result of the following multiplication expressed in scientific notation to the
correct number of significant figures?
(2.08 105)(7.0 10-5) =
a) 1.4 10-1 b) 1.456 101 c) 1.5 101 d) 1 101 e) 1.46 101

___ 9. Convert 69.6 F to kelvins.


a) 293.9 K b) 342.6 K c) –203.4 K d) –252.1 K e) 455.9 K

___ 10. Convert: 40.2 C = _______________ oF.


a) 104.4 F b) 72.4 F c) 40.4 F d) 54.3 F e) –9.7 F

___ 11. Convert: 398.1 K = ________________ oC.


a) 671.1oC b) 125.1oC c) 748.6oC d) 253.2oC e) 221.2oC

___ 12. What volume would be occupied by a piece of aluminum (density 2.70 g/mL) weighing
56.5 g?
a) 153 mL b) 4.78 10–2 mL c) 20.9 mL d) 2.09 mL e) none of these

___ 13. Which of the following involves no chemical change?


a) burning paper d) lighting a match
b) boiling water e) driving a car
c) baking a cake

Page 1
PE106 Midterm Review

___ 14. Which of the following is only a physical change?


a) Sugar dissolves in coffee. c) A banana ripens.
b) Cookies burn in the oven. d) Leaves turn colors in the fall.

___ 15. Which is an example of a homogeneous mixture?


a) vodka b) oily water c) soil (dust) d) sodium chloride e) aluminum

16. Name seven diatomic molecules?

___ 17. Which of the following is an element?


a) brass b) salt c) water d) earth e) oxygen

___ 18. Name two alkali metal elements


a) Ca b) Cu c) Fe d) Na e) Sc

___ 19. How many hydrogen atoms are indicated by the formula (NH 4)2C8H4O2?
a) 8 b) 12 c) 20 d) 24 e) none of these

___ 20. Which of the following contains the largest number of oxygen atoms?
a) 4H2O b) 3CO2 c) O3 d) H2SO4 e) Al(NO3)3

___ 21. Which of these are isotopes of hydrogen?


a) 12C and 13C b) 2H and He c) 42K and 40
K d) 3
H and 2H e) Li+ and He

___ 22. Which pair have approximately the same mass?


a) a hydrogen, 11 H , and a deuterium, 21 H , atom
b) a neutron and an electron
c) a proton and a neutron
d) an electron and a proton

___ 23. How many protons, electrons, and neutrons, respectively, does 27 Al3+ have?
a) 13, 13, 14 b) 13, 10, 14 c) 13, 13, 27 d) 13, 10, 27 e) 13, 13, 13

___ 24. The atom with 67 neutrons and 50 protons has a mass number of
a) 67 b) 50 c) 17 d) 117 e) cannot be determined from information
given

___ 25. How many electrons are present in a bromine atom with a mass number of 88?
a) 35 b) 88 c) 123 d) 53 e) 6.02 1023

26. For the element sulfur, 32


16 S , give the following.
a. atomic number ______________
b. mass number ______________
c. number of neutrons ______________
d. number of electrons ______________
e. number of protons ______________

Page 2
PE106 Midterm Review

___ 27. Which of the following is a nonmetal?


a) cerium b) cesium c) carbon d) calcium e) copper

___ 28. How many protons are in the nucleus of a Mg atom?


a) 12 b) 24 c) 25 d) 36 e) variable

___ 29. The correct name for an aqueous solution of H2CO3 is


a) carbonate acid d) carbonic acid
b) hydrocarbonic acid e) hydrocarbonous acid
c) carbonous acid

___ 30. The correct formula for carbon monoxide is


a) CO2 b) CO c) C2O d) CMnO2 e) CH4

___ 31. The correct formula for iron(III) phosphide is


a) Fe3P2 b) FeP c) Fe3P d) FeP3 e) Fe2P3

___ 32. What is the correct formula for barium hydroxide?


a) Ba2OH b) Ba(OH)2 c) BaOH d) Ba(OH)3 e) Ba(OH)4

33. Give the name for SiO2.

34. Give the formula for dinitrogen monoxide.

35. Give the formula for sulfurous acid.

36. Give the formula for magnesium phosphate.

37. Give the name for Al(OH)3.

38. Give the formula for dinitrogen tetroxide.

___ 39. Calculate the molar mass of barium nitrate, Ba(NO3)2.


a) 247.3 g/mol d) 124.0 g/mol
b) 245.3 g/mol e) 261.3 g/mol
c) 213.3 g/mol

___ 40. How many atoms of calcium are present in 89.8 g of calcium?
a) 3.72 10–24 b) 5.41 1025 c) 6.02 1023 d) 1.35 1024

___ 41. 4.4 moles of oxygen atoms represent


a) 1.4 102 g d) 7.0 101 atoms
b) 1.0 g e) none of these
c) 2.6 1024 atoms

Page 3
PE106 Midterm Review

___ 42. What is the molar mass of Al(OH)3?


a) 43.99 g/mol d) 75.99 g/mol
b) 51.02 g/mol e) 46.00 g/mol
c) 78.00 g/mol

___ 43. 2.60 moles of oxygen molecules contain how many oxygen atoms?
a) 42 b) 83 c) 1.57 1024 d) 4.63 1023 e) 3.13 1024

___ 44. How many molecules of F2 are there in 2.8 mol F2?
a) 3.4 1024 molecules d) 4.6 10–24 molecules
b) 0.8 1024 molecules e) 1.7 1024 molecules
23
c) 2.2 10 molecules

___ 45. Convert: 1.98 g O3 = ___________ molecules O3


a) 1.19 1024 d) 6.85 10–26
25
b) 5.72 10 e) 3.73 1022
c) 2.48 1022

___ 46. Convert: 4.127 mol K2O = _____________ g K2O


a) 388.8 b) 22.83 c) 4.381 10–2 d) 4.127 e) 2.485 1024

___ 47. Convert: 25.9 g NaCl = ___________ mol NaCl


a) 1.51 103 b) 2.26 c) 0.443 d) 1.47 1023 e) none of these

___ 48. Convert: 8.10 1022 molecules NH3 = ___________ mol NH3
a) 4.88 1046 b) 7.43 c) 2.29 d) 0.135 e) none of these

___ 49. 18.2 g of Mg represents how many moles?


a) 4.42 102 mol b) 0.749 mol c) 1.34 mol d) 42.5 mol

___ 50. A sample containing 1.12 mol of zinc has a mass of ________ g.
a) 1.71 10–2 b) 58.4 c) 73.2 d) 66.5 e) 6.74 1023

___ 51. The number of moles in 307.0 g of barium phosphate is


a) 1.96 mol b) 0.510 mol c) 0.539 mol d) 1.32 mol e) 0.606 mol

___ 52. Calculate the number of moles of Cl2 molecules in a sample that contains 8.616 1025
molecules of Cl2.
a) 5.189 1049 mol b) 6.989 10–3 mol c) 2.862 102 mol d) 143.1 mol

___ 53. Compound X2Y is known to be 60% X by mass. Calculate the percent Y by mass of the
compound X2Y2.
a) 20% b) 30% c) 40% d) 60% e) 80%

___ 54. Determine the percentage composition (by mass) of oxygen in H 2SO4.
a) 16.31 % b) 31.95 % c) 65.25 % d) 23.48 % e) 78.25 %

Page 4
PE106 Midterm Review

___ 55. What is the percent (by mass) of carbon in glucose, C6H12O6?
a) 40.0 % b) 6.67 % c) 10.0 % d) 47.9 % e) none of these

___ 56. The empirical formula for the compound having the formula H 2C2O4 is
a) COH b) COH2 c) C2H2 d) C2O4H2 e) CO2H

___ 57. A compound is composed of element X and hydrogen. Analysis shows the compound to
be 80% X by mass, with three times as many hydrogen atoms as X atoms per molecule.
Which element is element X?
a) C b) He c) F d) S e) none of these

___ 58. The empirical formula for acetic acid is CH2O. Its molar mass is 60 g/mol. The molecular
formula is
a) CH2O b) C2H4O2 c) C2H6O d) C2HO2 e) none of the above

59. A 7.33-g sample of lanthanum, La, combines with oxygen to give 10.29 g of the oxide.
Calculate the empirical formula of this oxide.

60. A compound has a molar mass of 86 g/mol and has the percent composition (by mass) of
55.8% C, 37.2% O, and 7.0% H. Determine the empirical formula and the molecular
formula.

Page 5
PE106 Midterm Review

Answer Key
1. c
2. d
3. a
4. 23,460
5. a
6. d
7. d
8. c
9. a
10. a
11. b
12. c
13. b
14. a
15. a
16. H2,N2,O2,F2,Cl2,Br2.I2
17. e
18. d
19. b
20. e
21. d
22. c
23. b
24. d
25. a
26. a. 16
b. 32
c. 16
d. 16
e. 16
27. c
28. a
29. d
30. b
31. b
32. b
33. silicon dioxide
34. N2O
35. H2SO3
36. Mg3(PO4)2
37. aluminum hydroxide
38. N2O4
39. e
40. d
41. c
42. c
43. e
44. e
45. c
46. a
47. c
48. d
49. b
50. c
51. b
52. d
53. d
54. c
55. a
56. e
57. a
58. b
59. La2O7
60. C2H3O
C4H6O2

Page 6

Похожие интересы