Вы находитесь на странице: 1из 1

ПОЈМОВИ ЕВРОПЕ

ПЛАНИНЕ: СКАНДИНАВСКЕ ПЛАНИНЕ, ПИРИНЕЈИ, ДИНАРИДИ, АЛПИ, АПЕНИНИ,


КАВКАЗ, ВОГЕЗИ, ЈУРА, ШВАРЦВАЛД, УРАЛ, КАРПАТИ, СУДЕТИ, СРЕДИШЊИ
(ЦЕНТРАЛНИ) МАСИВ, ЕТНА, ХЕКЛА, РОДОПИ
РЕКЕ: ПЕЧОРА, СЕВЕРНА ДВИНА, ВИСЛА, ОДРА, ЛАБА (ЕЛБА), РАЈНА, ТЕМЗА, СЕНА,
ЛОАРА, ГАРОНА, РОНА, ЕБРО, ТАХО (ТЕЖО), ДУРО (ДУЕРО), ГВАДИЈАНА, ГВАДАЛКИВИР,
ТИБАР, ПО, ДУНАВ, САВА, ТИСА, ДЊЕПАР, ДЊЕСТАР, ДОН, ВОЛГА
ЈЕЗЕРА: СКАДАРСКО, КОМО МАЂОРЕ, ГАРДА, БОДЕНСКО, ЖЕНЕВСКО, БАЛАТОН,
ДОЈРАНСКО, ОХРИДСКО, ПРЕСПАНСКО, ЛАДОГА, ОЊЕГА, БЕНЕР, ВЕТЕРН, БОХИЊСКО,
БЛЕДСКО, КАСПИЈСКО, НОЈШАТЕЛСКО
НИЗИЈЕ: ИСТОЧНОЕВРОПСКА НИЗИЈА (РУСКА РАВНИЦА), ПРИБАЛТИЧКА (НЕМАЧКО
ПОЉСКА ИЛИ СРЕДЊОЕВРОПСКА) НИЗИЈА, ЗАПАДНОЕВРОПСКА (ХОЛАНДСКО
БЕЛГИЈСКА) НИЗИЈА, ПАНОНСКА НИЗИЈА, ВЛАШКА НИЗИЈА, АНДАЛУЗИЈА, ПАДСКА
НИЗИЈА (ЛОМБАРДИЈА)
ПОЛУОСТРВА: СКАНДИНАВСКО, ПИРИНЕЈСКО, БАЛКАНСКО, АПЕНИНСКО
ПОЛУОСТРВО, ПОЛУОСТРВО ПЕЛОПОНЕЗ, ПОЛУОСТРВО КОЛА, ПОЛУОСТРВО ЈИЛАНД,
БРЕТАЊА, ПОЛУОСТРВО КРИМ
ОСТРВА: ИСЛАНД, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА, ИРСКА, КОРЗИКА, САРДИНИЈА, СИЦИЛИЈА,
КРИТ, БАЛЕАРСКА ОСТРВА, КИПАР
МОРЕУЗИ И ЗАЛИВИ: СКАГЕРАК, КАТЕГАТ, ЛА МАНШ, ДОВЕРСКА ВРАТА, ГИБРАЛТАР,
ОТРАНСКА ВРАТА, ТАРАНТСКИ ЗАЛИВ, ЛИОНСКИ ЗАЛИВ, ЂЕНОВСКИ ЗАЛИВ,
СИЦИЛИЈАНСКИ ПРОЛАЗ, БОСФОР, ДАРДАНЕЛИ, БИСКАЈСКИ ЗАЛИВ, БОТНИЧКИ ЗАЛИВ,
ФИНСКИ ЗАЛИВ
МОРА И ОКЕАНИ: БЕЛО МОРЕ, БАРЕНЦОВО МОРЕ, СЕВЕРНИ ЛЕДЕНИ ОКЕАН,
НОРВЕШКО МОРЕ, СЕВЕРНО МОРЕ, АТЛАНТСКИ ОКЕАН, ИРСКО МОРЕ, СРЕДОЗЕМНО
МОРЕ, ЛИГУРИЈСКО МОРЕ, ТИРЕНСКО МОРЕ, ЈАДРАНСКО МОРЕ, ЈОНСКО МОРЕ, ЕГЕЈСКО
МОРЕ, МРАМОРНО МОРЕ, ЦРНО МОРЕ, АЗОВСКО МОРЕ
ДРЖАВЕ: АЛБАНИЈА, АНДОРА, АУСТРИЈА, БЕЛГИЈА, БЕЛОРУСИЈА, БОСНА И
ХЕРЦЕГОВИНА, БУГАРСКА, ВАТИКАН, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА, ГРЧКА, ДАНСКА, ЕСТОНИЈА,
ИРСКА, ИСЛАНД, ИТАЛИЈА, КИПАР, ЛЕТОНИЈА, ЛИТВАНИЈА, ЛИХТЕНШТАЈН,
ЛУКСЕМБУРГ, МАЂАРСКА, СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, МАЛТА, МОЛДАВИЈА, МОНАКО,
НЕМАЧКА, НОРВЕШКА, ПОЉСКА, ПОРТУГАЛИЈА, РУМУНИЈА, РУСИЈА, САН МАРИНО,
СЛОВАЧКА, СЛОВЕНИЈА, СРБИЈА, УКРАЈИНА, ФИНСКА, ФРАНЦУСКА, ХОЛАНДИЈА,
ХРВАТСКА, ЦРНА ГОРА, ЧЕШКА, ШВАЈЦАРСКА, ШВЕДСКА, ШПАНИЈА

ГЛАВНИ ГРАДОВИ: ТИРАНА, АНДОРА ЛА ВЕЉА, БЕЧ, БРИСЕЛ, МИНСК, САРАЈЕВО,


СОФИЈА, ВАТИКАН, ЛОНДОН, АТИНА, КОПЕНХАГЕН, ТАЛИН, ДАБЛИН, РЕЈКЈАВИК, РИМ,
НИКОЗИЈА, РИГА, ВИЉНУС, ЛИХТЕНШТАЈН, ЛУКСЕМБУРГ, БУДИМПЕШТА, СКОПЉЕ, ЛА
ВАЛЕТА, КИШИЊЕВ, МОНАКО, БЕРЛИН, ОСЛО, ВАРШАВА, ЛИСАБОН, БУКУРЕШТ,
МОСКВА, САН МАРИНО, БРАТИСЛАВА, ЉУБЉАНА, БЕОГРАД, КИЈЕВ, ХЕЛСИНКИ, ПАРИЗ,
АМСТЕРДАМ, ЗАГРЕБ, ПОДГОРИЦА, ПРАГ, БЕРН, СТОКХОЛМ, МАДРИД

Вам также может понравиться