You are on page 1of 28

Question: 1

Your workstation has installed Microsoft SQL Server Management Studio (SSMS), and not
installed Microsoft Business Intelligence Development Studio (BIDS). You should design a
package, which has the following features:The package should be transactional.The package
should be optimized for 10 tables.The package should be stored safely in the msdb database of a
server which is remote. Which is correct?
A. You should create the package by using DTS Designer.
B. You should create the package by using the Package Migration Wizard.
C. You should create the package by using the Microsoft SQL Server Import and Export Wizard.
D. On the Microsoft SQL Server 2005 Integration Services (SSIS) menu, You should click the
Create Package submenu.

Answer: C

Question: 2
You are mastering the company database called TesterDB; the database includes a database
that uses SQL Server log shipping. Log shipping will happen half a hour. You should make the full
backup. In order to cut the net bandwidth utilization when maintenance every night. Which is the
correct answer?
A. You should set the database to utilize the bulk-logged recovery model.
B. You should reproduce only those indexes that ask it every night.
C. You should add the time during transaction log backups.
D. You should disable log shipping after the nightly maintenance.

Answer: B

Question: 3
You are mastering the company database, Users complaints that the SQL Server 2008
application is running slowly. You should check the information of the CPU utilization, disk
utilization, and memory utilization. The network should be considered. the detailed information
should be checked for the proper example of SQL Server2008.Which is the correct answer?
A. You should check the proper dynamic management views (DMVs).
B. In the databases, you should check the distribution of the statistics which are hosted
C. You should check a statistics update command??s the output.
D. You should check the recovery model of the master database.

Answer: A

Question: 4
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Products
whose recovery model is set to full for Company.com.The Products database??s backup method
is listed below:The information reserve on different disks. The hard disks which include the user
database data files are reported to have failed at 17:00 hours on Wednesday. You should make
sure that Products database could be saved by minimal data loss. Which is the correct answer?

Page 1 of 32
A. You should recovery the full backup taken on Sunday. And then recovery the differential
backup taken on Wednesday.
B. You should recovery the full backup taken on Wednesday. And then recovery the differential
backup taken on Sunday.
C. You should recovery the full backup taken everyday. And then recovery the differential backup
taken on Wednesday.
D. You should back up the transaction log and recovery the full backup taken on Sunday and
then recovery differential backup taken on Tuesday. And recovery the

Answer: D

Question: 5
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Products for
Company.com. The Products database includes filegroups listed below: The PRIMARY filegroup
which includes the On-Line Transaction Processing (OLTP) information reserved in the E:
volume.A filegroup called Hunter which includes older information reserved in the F: volume. The
transaction log of the information is reserved in the I: volume. Data is transferred from the
PRIMARY filegroup to the Hunter filegroup as a member of the archiving strategy for the Products
database, the backup method for the Products database is composed of the conditions listed
below:You hould back up the PRIMARY filegroup six times a dayYou should back up the Hunter
filegroup at 20:00You should back up the transaction log every 20 minutes The volume which
includes the Hunter filegroup lost at 14:00 hours. You should make sure that you could recovery
the database through ensuring minimal data loss in minimum possible time.Which is the correct
answer?
A. You should backup the transaction log and recovery the oldest backup of the Hunter filegroup
and recovery the whole the transaction log backups after the most
B. You should recovery the newest backup of the Hunter filegroup.
C. You should backup the transaction log and recovery the newest backup of the Hunter filegroup
and recovery the whole the transaction log backups after the most
D. You should recovery the oldest backup of the Hunter filegroup.

Answer: C

Question: 6
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Products for
Company.com. You set recovery model full. You run a full database backup for the whole the
user databases at 01:00 hours everyday. The transaction log backup happens each 20 minutes.
You could run a differential backup each 5 hours. You decide to run a full backup of the Products
database at 12:00 hours. Not only you should make sure that you could run the backup without
affecting the overall backup and restore procedures for the Products database but also you could
restore the Backup files in proper sequence. Which is the correct answer?
A. You should use the codes below:
B. bak ' WITH NOUNLOAD;
C. You should use the codes below:
D. bak' WITH COPY_ONLY;
E. You should use the codes below:
F. trn' WITH DIFFERENTIAL;

Answer: E

Question: 7
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Products for
Company.com. There is 100 GB information in Products database.2 GB of information is changed
everyday on an average. You have set the recovery model of the Products database Simple.
Business requirements clarify that data loss of more than three hours worth of transactions during
business hours could not run normally. You should make sure that choosing a backup strategy
will utilize the least number of disk spaces through adhering to the business requirements. Which
is the correct answer?
A. You should run a full database backup once everyday
B. You should run a full database backup once everyday and then run a differential backup every
Page 2 of 32
three hours during business hours.
C. You should run a differential backup each three hours during business hours.
D. You should run a transaction log backup each three hours during business hours.

Answer: B

Question: 8
You are mastering the company database, and managing 20 SQL Server 2005 computers which
are operated by other administrators that are asked to meet company service level agreements
(SLAs) on querying response time .Some of the method on controlling query response times on
the servers should be told for these administrators. Which is the correct answer?
A. You should create a query that searches the sys.dm_db_partition_stats dynamic management
view (DMV). Then distribute this search to the administrators.
B. You should develop an XML schema which includes the event and column names of the query
response times, which should be captured in SQL Server Profiler.
C. You should develop SQL Server Profiler templates, which contain query start times and end
times. Then distribute these templates to the database
D. You should teach the administrators to use System Monitor Control Tool

Answer: C

Question: 9
You are managing a SQL Server 2008 instance which contains a stored procedure which is
utilized as the data source for a report which is implemented during business hours for
Company.com. A user called Clerk tells you that the data returned by the report is not safety. You
find out that the results are caused by phantom reads. You should make sure that the report
returns results without connecting with other users. Which is the correct answer?
A. You should make the database Read Committed Snapshot isolation
B. You should make the database Auto Update Statistics
C. You should change the stored procedure to utilize the Snapshot isolation level.
D. You should change the stored procedure to utilize the Read Committed Snapshot isolation
level.

Answer: C

Question: 10
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes some applications for
Company.com. You set the SQL Server Agent service to implement through utilizing the
SerTest\Test account. You create a job named MailingTester that allows a file to be stored to a
log server. The job could not run normally because it could not own proper access to the log
server. You decide to set the service of SQL Server Agent. You should make sure that you could
run the settings such that the SQL Server Agent service owns all access to the log server. Which
is the correct answer?
A. You should utilize the type of Domain account
B. You should utilize the type of remote System account
C. You should utilize the type of remote Service account
D. You should utilize the type of Local Service account

Answer: A

Question: 11
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Products for
Company.com. The Sony database has the problems of deadlock .You should make sure that
you could catch the deadlock data to the SQL Server error log. Which is the correct answer?
A. You should make Server Auditing enable for the Products database.
B. You should set a Transactions Log to capture the deadlock graphs.
C. You should set a SQL Profiler trace to capture the deadlock graphs.
D. As a startup parameter, you should configure the proper trace flags and restart the SQL Server
instance.

Page 3 of 32
Answer: D

Question: 12
You are the database administrator for a SQL Server 2008 computer named TESTDB. A user
reports that his query has been running for a very long time and is still running.You access the
sys.dm_tran_locks dynamic management view (DMV). The relevant results are shown in the
following table.Which is the correct answer?

A. Execute sp_who 55.


B. Execute sp_who 56.
C. Use the Activity Monitor in Microsoft SQL Management Studio and locate process 55.
D. Select from the sys.syslockinfo compatibility view and locate spid 55.

Answer: B

Question: 13
You are managing a SQL Server 2008 which includes a database called Tester for the
Company.com. You decide to permit the whole programmers to utilize SQL Server Profiler to get
traces to troubleshoot the application which utilizes the database Tester.In order to solve the
problem, which is the correct answer?
A. You should permit the proper server-level rights to the default SQL Server logins of the
application programmers.
B. You should permit the proper server-level rights to the whole SQL Server logins of the
application programmers.
C. You should increase the whole the database roles of the application programmers to a fixed
database role.
D. You should add the technology of Transactions Log.

Answer: B

Question: 14
You are a database administrator for your company. The company uses a SQL Server 2008
database that includes a table named Inventory. The table contains a column named Price. A
company policy states that the value in the Price column cannot be decreased by more than 10
percent in any single database operation. Updates to the Price column are made by various
means, including by using ad hoc queries. You need to ensure that this company policy is
enforced. What should you do?
A. You should develop a trigger which rolls back changes to the Price column which breaks
company policy.
B. On the Price column, you should develop a primary key constraint to a table which includes
valid prices.
Page 4 of 32
C. You should develop a view which rolls back changes to the Price column which breaks
company policy.
D. You should develop a stored procedure which allows changes to the Price column which
breaks company policy.

Answer: A

Question: 15
You are managing a SQL Server 2008 example which includes a database named Tester1 for the
Company.com. There is a lot of customer information for the company. They process the profile
data by web application. In order to keep the customer information safety,Which is the correct
answer?
A. You should add Log in your database, and encrypt the information at fixed time.
B. By stored procedures and functions, you should make database run normally.
C. You should make Transparent Database Encryption for the Tester1 database enable and back
up the transaction log.
D. You should make Transparent Database Encryption which is useful for the Tester1 database
and the master database enable.

Answer: C

Question: 16
You are managing two SQL Server 2008 sample called Tester1 and Tester2 for the
Company.com.There is a database called TestDataBase in Tester1,you decide to transfer the
TestDataBase database from Tester1 to Tester2.A person uses a SQL Server login named Clerk
with the password "asd78asd?^" to enter the database on Tester1. You develop the same SQL
Server login on Tester2. The user tries to process the TestDataBase database on Tester 2by
utilizing the SQL Server login Clerk. However, the user gets an error message which implies that
the access to the TestDataBase database is not allowed. You should make sure that the user
could process the TestDataBase database. Which is the correct answer?
A. You should utilize TestDataBase and change USER Clerk WITH LOGIN = Clerk;
B. You should USE TestDataBase and ALTER LOGIN Clerk ENABLE
C. You should utilize TestDataBase and ALTER LOGIN Mary WITH PASSWORD = 'Re#99$45'
UNLOCK;
D. You should utilize TestDataBase and ALTER LOGIN Clerk WITH DEFAULT_DATABASE =
TestDataBase;

Answer: A

Question: 17
You are managing a SQL Server 2008 example which includes a database called TestDB for the
Company.com. There is a table called Product which is contained in the Sales Product. In order
to move the Products?? Test to a new schema named Tester, Which is the correct answer?
A. You should add Transact-SQL statement: ALTER SCHEMA Tester TRANSFER Products. Test
B. You should add Transact-SQL statement: ALTER USER Products WITH DEFAULT_SCHEMA
= Tester;
C. You should add Transact-SQL statement: ALTER AUTHORIZATION ON Products. Test TO
Tester;
D. You should add Transact-SQL statement: ALTER TABLE Products. Test SWITCH TO
Tester.Table1;

Answer: A

Question: 18
You are a database administrator for your company. There are four automated testing areas for
finished items in the company's manufacturing floor. SQL Server 2008 is used to reserve testing
results for every testing area. You should create a replication method to make sure that test
results flow from the testing areas to the SQL Server quickly. The results of testing will be used
on reporting. Which is the correct answer?

Page 5 of 32
A. At each of the testing areas for the test results, you should develop a separate snapshot
publication. Develop a pull subscription on each distributor to the
B. At each of the testing areas for the test results, you should develop a separate snapshot
publication. Develop a merge subscription on each distributor to the
C. You should develop a separate transactional publication at each of the testing areas for the
test results. Develop push subscriptions on each of the testing areas
D. You should develop a separate transactional publication at each of the testing areas for the
test results. Develop a merge subscription on each distributor to the

Answer: C

Question: 19
You are managing a SQL Server 2008 sample which includes a database called TestDB for the
Company.com. The listed stored procedure is included in TestDB.11 CREATE PROCEDURE
Products.TestProcedure12 AS13 IF OBJECT_ID(' Products. TableTest1') IS NOT NULL14 DROP
TABLE Products.TableTest1;15 16 CREATE TABLE Products. TableTest1 (17 Id int PRIMARY
KEY CLUSTERED,18 Name varchar(100);19 );20 21 ...22 GO The listed exception is displayed
when a user called Clerk tries to call TestProcedure"Msg 262, Level 14, State 1, Procedure
TestProcedure, Line 15CREATE TABLE permission permitted in database ' TestDB '." In order to
solve the problem, which is the correct answer?
A. You should add the ALTER permission on the Products schema to Clerk.
B. You should modify the CREATE TABLE permission
C. You should add the WITH EXECUTE AS 'dbo' clause between lines 11 and 12.
D. You should add the WITH EXECUTE AS 'dbo' clause between lines 13 and 14.

Answer: C

Question: 20
You are managing a SQL Server 2008 instance for the Company.com. In order to search remote
information sources by utilizing the OPENROWSET() function. You should allow users on the
SQL Server sample. In order to solve the problem, which is the correct answer?
A. You should configure Tranaction Logs for sp_configure configuration
B. You should configure remote control for sp_configure configuration
C. You should configure Agent XPs for sp_configure configuration
D. You should configure Ad Hoc Distributed Queries for sp_configure configuration

Answer: D

Question: 21
You are managing a SQL Server 2008 instance which implements on a Windows Server 2000
computer and utilizes mixed authentication mode for the Company.com. You should make sure
that the SQL Server 2008 authenticated logins has the same password complexity rules which
are enforced by Windows Server 2000. You should also make sure that the password complexity
rules should be enforced. Which is the correct answer? (select more than one)
A. You should utilize the ALTER LOGIN ... CHECK_POLICY = OFF statement to change the
whole logins.
B. You should utilize the ALTER LOGIN ... CHECK_POLICY = ON statement to change the
whole logins.
C. You should utilize the ALTER LOGIN ... CHECK_EXPIRATION = OFF statement to change
the whole logins.
D. You should develop a method which prevents any violation of these rules through Policy-
Based Management.
E. If a rule violation is founded, you should develop an SQL Server Agent job which implements
to raise an alert

Answer: B, D

Question: 22
You are checking the security of a SQL Server 2008 instance which includes database
TestDataBase. The following requirements are listed below: There are only successful and failed
Page 6 of 32
logon attempts in log files.If records could not be written to the log files, the SQL Server instance
is closedIn order to set the SQL Server sample to conform to the requirements .Which is the
correct answer?
A. sp_configure 'show advanced options', 0;GORECONFIGURE;GO
B. sp_configure 'default trace enabled', 0;GORECONFIGUREGO
C. sp_configure 'show advanced options', 1;GORECONFIGURE;GOsp_configure 'common
criteria compliance enabled', 0;GORECONFIGUREGO
D. sp_configure 'show advanced options', 1;GORECONFIGURE;GOsp_configure 'common
criteria compliance enabled', 1;GORECONFIGUREGO
E. You should add CREATE SERVER AUDIT Srv_Audit TO FILE ( FILEPATH
='\\MAIN_SERVER\Audit\'v) WITH (ON_FAILURE = SHUTDOWN);GOCREATE SERVER
F. AUDIT SPECIFICATION Audit_SpecificationFOR SERVER AUDIT Srv_Audit ADD
(SUCCESSFUL_LOGIN_GROUP),ADD (FAILED_LOGIN_GROUP) WITH G.
(STATE=ON);GOALTER SERVER AUDIT Srv_Audit WITH (STATE=ON);GO

Answer: D

Question: 23
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com. You use a Microsoft SQL
Server 2008 Analysis Services (SSAS) instance. A data mining structure shouldbe
deployed which contains the Microsoft Clustering mining model. From Scalable K-Means to Non-
scalable K-Means. You should alter the attribute of the mining model. Which is the correct
answer?
A. You should change MODELLING_CARDINALITY
B. You should change CLUSTERING_METHOD
C. You should change INDEXDEFRAG
D. You should change SHRINKFILE

Answer: B

Question: 24
You are mastering the company database, including the SQL Server 2005 database which
include a table called Production. Product. The table has more than 50 columnsThe most
common queries are listed below Transact-SQL statements. --QUERY 1SELECT [Name],
[ProductLine], [ListPrice], [Class], [Style] FROM [Production]. [Product]WHERE [ProductLine] =
'T' –QUERY 2SELECT * FROM [Production]. [Product] ORDER BY [Name] When you are
minimizing the space required for the indexes. You should select the best indexes to maintain the
most common searched to the Production. Product tableWhich is the correct answer?
A. You should develop a clustered index on the Name column.
B. You should develop a nonclustered index on the Name column.
C. You should develop a clustered index on the ProductLine, ListPrice, Class and Style columns.
D. You should develop a nonclustered index on the ProductLine, ListPrice columns.

Answer: A

Question: 25
You are managing a SQL Server 2008 sample which includes an On-Line Analytical Processing
(OLAP) database together with a dimension table called Tester for the Company.com. You
should refresh the Tester table each hour. The Tester table includes data which is not useful. In
order to keep the disk space used to reserve the Tester table.Which is the correct answer?
A. You should the technology of Windows NTFS file system compression
B. You should the technology of Page compression
C. You should the technology of Row compression
D. You should the technology of Transaction compression

Answer: B

Question: 26
You are managing a SQL Server 2008 sample which includes a database called Tester for the
Company.com. There is a table named Production which owns a clustered primary key called
Page 7 of 32
ProductID on the ProductID column in the database and a single XML column called ProductXml
which stores XML data. On the same XML column, there is an XML index. you increase a new
column called ProductName to the Production table. You should make ProductId primary key.
Which is the correct answer?
A. You should change the XML index and set the ALLOW_ROW_LOCKS = ON option.
B. You should use the statement Drop the XML index on the table. and change the primary key.
And the reproduce the XML index.
C. You should make the XML index on the ProductName column disable and change the primary
key.
D. Before Clearing the XML information from the original table by configuring the ProductName
column to NULL. You should transfer the XML data to a temporary

Answer: B

Question: 27
You are managing a SQL Server 2008 instance for the Company.com. The SQL Server Import
and Export Wizard should be used to output information from SQL Server to a Microsoft Excel .In
order to save the package definition to a file. You should make sure you should run the package
from the command line. Which is the correct answer?
A. You should use the command of sqlmaint.exe
B. You should use the command of update.exe
C. You should use the command of dtexec.exe
D. You should use the command of Register.exe

Answer: C

Question: 28
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called TestDB for the
Company.com.There are two tables listed below in TestDB databaseThe OrderHistory table
includes two table partitions; one partition includes the whole information and the other partition is
null. You decide to create a process to transfer information from the partition which includes
information for the oldest month of the Orders table to the proper partition of the OrderHistory
table. You should make sure that the process could be doubled at the end of each month.Which
is the correct answer?
A. Before changing the Orders table through utilizing the merge selection. You should change the
partition function of the Orders table through utilizing the split
B. After changing the Orders table through utilizing the merge selection. You should change the
partition function of the Orders table through utilizing the split
C. You should modify the configurations of the Transaction Logs
D. You should change the partition function of the OrderHistory table by utilizing the split
selection. Change the proper partition of the Orders table to the proper
E. Change the OrderHistory table by utilizing the merge option. Change the Orders table by
utilizing the merge option.

Answer: D

Question: 29
You are mastering the company database, with SQL Server 2008 computer named
SQLTEST1The master database on SQLTEST1 is down. Some SQL Server Agent jobs should
be included in the SQLTEST1.The whole database should be backed up every day. You rebuild
and restore the master database. You should make sure that SQLTEST1 functions as it did
before the database lost. Which is the correct answer?
A. You should reserve the model and master databases for the database.
B. You should reserve the Log Transaction for the database.
C. You should rebuild the whole table schema for the database.
D. You should rebuild the whole SQL Server Web Service for the database.

Answer: A

Question: 30
Page 8 of 32
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called TestDB for the
Company.com. There is a table named Products which owns several indexes and many of rows
in TestDB database which gives an enterprise Web environment which is often used. Forty
percent of the indexes on the Products table are fragmented. You should make sure that the
effect on database availability is minimized. Which is the correct answer?
A. You should utilize the option of Online.
B. You should utilize the option of Offline.
C. You should utilize the option of Full index.
D. You should utilize the option of Page index.

Answer: A

Question: 31
You are managing a SQL Server 2008 instance for the Company.com.In order to know the
amount of workers who processed the SQL Server instance through utilizing Windows System
Monitor. Which is the correct answer?
A. You should capture the object of SQLServer:Exec Statistics
B. You should capture the object of SQLServer:Buffer Manager
C. You should capture the object of SQLServer:Access Methods
D. You should capture the object of SQLServer:General Statistics

Answer: D

Question: 32
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes databases for a shopping
application and a manufacturing application for the Company.com. You set the Resource
Governor to cut the maximum CPU search time permitted through the applications. The
administrator of the manufacturing application tells you that that some reports could not run
successfully. You should make sure that you change the Resource Governor settings to permit
the manufacturing application to cost more CPU time. Which is the correct answer?
A. The workload group that clarifies the shopping application
B. The classifier function that is used by default
C. The workload group that is utilized by default
D. The workload group which is utilized through the manufacturing application

Answer: D

Question: 33
You are troubleshooting the functions of a SQL Server 2008 instance for the Company.com. In
order to clarify the longest-running common language runtime (CLR) searched, which is the
correct answer?
A. You should utilize view of sys.dm_os_wait_stats
B. You should utilize view of sys.dm_exec_requests
C. You should utilize view of sys.dm_exec_sessions
D. You should utilize view of sys.dm_exec_query_stats

Answer: D

Question: 34
You are mastering the company database; a new SQL Server 2008 computer named TesterDB
should be set by yourself. Reporting Services will work in TesterDB. It should be set to run
database backups and other maintenance job automatically. In the network environment, the
company has no other SQL Server computers. The whole approach SQL2 will be made by using
SQL1s DNS name. You should enable any necessary devices on SQL2. Which is the correct
answer?(select more than one)
A. You should utilize SQL Server Web Service technology
B. You should utilize SQL Server Browser technology
C. You should utilize Internet Information Services technology
D. You should utilize Microsoft Distributed Transaction Coordinator technology

Page 9 of 32
Answer: B, D

Question: 35
You are mastering the company database called Testing; you should back up the Testing
database fully. You do transaction log once every two hours from 08:00 to 17:00.You should run
database snapshots for the Testing database. You should develop database snapshot every day
at 07:00. At 8:30 the user removes the whole information on the Testing database which was
entered into the CurrentSpeaker table yesterday. Deletion is the first step for the database. It is
now 11:45 and many other changes have happened in the database. You should find solution to
solve this problem .Which is the correct answer?
A. You should utilize the SELECT subquery in the INSERT statement to move the deleted rows
from this morning??s database snapshot to the CurrentSpeaker table.
B. You should utilize the Delete subquery in the INSERT statement to transfer the deleted rows
from yesterday mornings database snapshot to the CurrentSpeaker
C. You should reserve last nights Full Backup and all transaction log backups until the 10:00
backup. Use the STOP AT statement on the some restores to prevent
D. You should reserve last nights Full Backup and all transaction log backups until the 10:00
backup. Utilize the STOP AT statement on the last restore to prevent

Answer: A

Question: 36
In order to control the SQL Server sample to remember the use of features which will be stopped
when you move a web application from Microsoft SQL Server 2005 to Microsoft SQL Server
2008? Which is the correct answer?
A. You should utilize Transaction Log.
B. You should utilize a SQL Server Profiler which gets the Deprecation Announcement and
Deprecation Final Support event classes.
C. You should utilize a store procedure which gets the Deprecation Announcement and
Deprecation Final Support event classes.
D. You should utilize a SQL server-side trace which gets the Deprecation Announcement and
Deprecation Final Support event classes.

Answer: D

Question: 37
You are managing a remote SQL Server 2008 for Company.com. The Clients complaint that
application??s functions are running slowly. In order to get a workload of the remote instance to a
trace table on the remote SQL Server instance. You should use SQL Profiler tool through utilizing
the Database Engine Tuning Advisor, you could analyze the workload of the remote SQL Server
instance on a local SQL Server instance. Which is the correct answer?
A. You should make the XP_MSVER stored procedure enable on the local server.
B. You should utilize SQL Profiler tool to recapture the workload to a trace file.
C. You should make the XP_MSVER stored procedure enable on the remote server.
D. You should utilize SQL Profiler tool to capture the workload to a trace file.

Answer: B

Question: 38
You are managing a SQL Server 2008 sample for Company.com. You decide to keep a
management data warehouse which stores functions data through utilizing the data collector. You
decide to run a process which gathers and uploads information in the management information
warehouse on different schedules. Which is the correct answer?
A. You should develop a cached data collection.
B. You should develop a scheduled non-cached data collection.
C. You should develop an on-demand non-cached data collection.
D. You should develop different SQL Agent jobs.

Page 10 of 32
Answer: A

Question: 39
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com. The failure recovery plan asks
you to back up the default trace In order to backup the subdirectory which includes the default
traces, which is the correct answer?
A. You should utilize LOG
B. You should utilize TRANSACTION LOG
C. You should utilize DATA
D. You should utilize INSTALL

Answer: A

Question: 40
You are mastering the company database, you should check the log of the SQL Server 2008
Enterprise Edition everyday, and you get the information on the torn page errors of the database.
In order to fine the solution of the torn page, which is the correct answer?
A. You should utilize the latest database backup to restore only the torn page. Then restore any
transaction logs which have been made since the full backup.
B. You should reserve the newest database backup and then reserve any transaction logs which
have been made since the past backup.
C. You should operate DBCC CHECKDB.
D. You should reserve the database from the newest database snapshot.

Answer: A

Question: 41
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes some SQL Server Agent jobs
which utilize eight shared schedules to implement every job on every day of the week for
Company.com. You should make sure that a job named Tester no longer implements on
Sundays. Which is the correct answer?
A. You should increase another Tester schedule for Sundays and make it enable.
B. You should make the schedule disable for Sundays.
C. You should delete the schedule from Tester for Sundays.
D. You should remove the schedule for Sundays.

Answer: C

Question: 42
You are managing a SQL Server 2008 instance which owns a stored procedure which runs a
database maintenance process for Company.com. Not only you should develop a SQL Server
Agent job which implements the stored procedure, but also you should make sure that the job is
deleted after completion. Which is the correct answer?
A. You should develop Transactions Log which is scheduled to run twice.
B. You should develop a job that utilizes the automatically remove job option
C. You should develop a job which belongs to the Database Maintenance category.
D. You should develop an Alert that will be raised when the job completes. you could call anther a
job when you are using this alert.

Answer: B

Question: 43
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com. A new SQL Agent job is
developed which contains a Windows PowerShell job step. The PowerShell job step utilizes the
SQLCmd function to move data between servers. You should make sure that an operator named
TestTeam is notified through an e-mail message if the job loses. Which is the correct answer?
A. You should make Notifications enable and develop the TestTeam operator and lead the
Notification the TestTeam operator on job failure.
B. You should add a store procedure to develop the TestTeam operator.
Page 11 of 32
C. You should develop the TestTeam operator. and then give the TestTeam operator as the
failCsafe operator. and make the job enable.
D. You should create Transactions Log and develop the TestTeam operator.

Answer: A

Question: 44
You are managing some SQL Server 2008 instances for Company.com. Not only you should
include the prefix usp_ on all instances using all user-defined stored procedures, but also you
should make sure that you could not develop stored procedures which do not include this prefix.
Which is the correct answer?
A. You should develop a method which aims the name of the stored procedure which is evaluated
on change.
B. You should develop a method which aims the name of the stored procedure which is evaluated
on demand.
C. You should develop a method which aims the name of the stored procedure which is
evaluated on demand and change
D. You should develop a condition which aims the name of the stored procedure which is
evaluated on demand

Answer: A
Question: 45
You are mastering the company database; a SQL Server 2008 should be used in the company.
You should bake up the database everyday. You also should make transaction log backupsEvery
afternoon and morning. You should know that the content of the log will get larger and larger. You
should take measure to do the log file. Which is the correct answer?
A. You should cut the number of time between transaction log backups for the database.
B. You should set the database to Utilize the simple recovery model for the database.
C. You should exec the SQL sentences in order to make the smallest value for the database.
D. You should exec DBCC SHRINKFILE towards the transaction log file for the database.

Answer: A

Question: 46
You are mastering the company database, with SQL Server 2008 computer named SQLDB. The
function of the SQLDB is to perform transaction log backups and so on.SQL1 should be reset by
another administrator using the tool of SQL Server Surface Area Configuration. You should see
that SQL1 no longer runs the maintenance tasks automatically. On SQLDB, You should make
sure the tasks of the maintenance are finished without menWhich is the correct answer?
A. You should reset the Web service to log on by using the role of administrator.
B. You should reset the server so that the SQL Server Agent service starts automatically.
C. You should reset operate a full backup of the master database by hand.
D. You should reset SQLDB to use Windows Integrated authentication.

Answer: B

Question: 47
You are managing some SQL Server 2008 instances for Company.com. Users could not connect
to the default instance and could not connect to the named instances. You should make sure that
the whole SQL Server instances are running. In order to solve the problem, which is the correct
answer?
A. You should utilize the Service of Server.
B. You should utilize the Service of IIS.
C. You should utilize the Service of SQL Server Browser.
D. You should utilize the Service of Web Service.

Answer: C

Question: 48

Page 12 of 32
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com.In order to clarify whether a
database integrity check (DBCC CHECKDB) was implemented for a special database. Which is
the correct answer?
A. You should check the log file of VIEWDELETE
B. You should check the log file of INDEXDEFRAG
C. You should check the log file of ERRORLOG
D. You should check the log file of SQLAGENT

Answer: C

Question: 49
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com.A SQL Server Agent job runs
each 4 minutes. The job logs information to a text file called Tester1.log exists on the F: drive.
Users tell you that the server is not running normally. The questions are listed below:The SQL
Server Agent job no longer functions.The SQL Server Agent service does not implement. You
should make sure that you could find out the result of the SQL Server Agent service lost. Which is
the correct answer?
A. You should check the log of VIEWDELETE
B. You should check the log of INDEXDEFRAG
C. You should check the log of ERRORLOG
D. You should check the log of SQLAGENT.OUT

Answer: D

Question: 50
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com. A user called Clerk tells you
that he is waiting for a search to finish. You should make sure that whether the query is blocked
or not. In order to solve the problem, which is the correct answer?
A. You should utilize The Job Activity Monitor tool in Microsoft SQL Server Management Studio.
B. You should utilize Process Monitor Tools.
C. You should utilize The Activity Monitor tool in Microsoft SQL Server Management Studio.
D. You should utilize IIS tool.

Answer: C

Question: 51
You are mastering the company database, On a SQL Server 2008, you find out that one of the
data files computer is broken. You should reserve the database which is from the most recent
configurations of backups. In order to cut the lost, you should find the method as quickly as
possible. Which is the correct answer?
A. You should run a transaction log backup for the database.
B. You should reserve the old database backup for the database.
C. You should reserve the most recent store produce log backup for the database.
D. You should run the whole database backup.

Answer: A

Question: 52
You are managing a remote SQL Server 2008 instance which includes a database called TestDB
which is utilized by an application that is connected all the time for Company.com. The application
utilizes the SELECT command and triggers the population of multiple tables. Users tell you that
application function is not running normally, you should check the performance. You should make
sure that you should control the status of the sample without affecting the application
performance further at regular intervals. In order to solve the problem, which is the correct
answer?
A. You use the tool of Process Monitor Tool
B. You use the tool of Web Service
C. You use the tool of Dynamic Management Views
D. You use the tool of SQL Server Resource Governor

Page 13 of 32
Answer: C
Question: 53
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com??s Server Agent job is not
running normally when you check the job history information which is incomplete and appears to
be truncated. You should make sure that the whole information created by a job is useful for
browsing. Which is the correct answer?
A. You should make write OEM file enable.
B. You should make job steps to send the output to a file enable.
C. You should contain execution trace messages in Transactions Log.
D. You should make notifications enable.

Answer: B

Question: 54
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called TestDB for
Company.com. There are spatial data types in TestDB database. Not only you should run a
database consistency check on TestDB to contain the spatial indexes., but also you should make
sure that You make the effect on the database concurrency is minimized. Which is the correct
answer?
A. You should execute DBCC SHRINKFILE(TestDB)
B. You should execute DBCC INDEXDEFRAG(TestDB)
C. You should execute DBCC CHECKDB (TestDB) WITH VIEWDELETE;
D. You should execute DBCC CHECKDB (TestDB) WITH EXTENDED_LOGICAL_CHECKS;

Answer: D

Question: 55
You are mastering the company database; there is the transaction information which is for
company's Web-based order system in the database of the company. The database is set to
utilize the full recovery model. Between the hours of 20:00 and 04:00, you get the few .orders;
one hour should be accepted for the risk when the system is runningDatabase backups should be
run as quickly as possible. You should create the solution to avoid this kind of risk. What should
you do?
A. You should set a Back up Database job to run the whole backup of the database every hour.
Set a Check Database Integrity task to run every day in order to
B. You should set a Back up Database job to do the whole backup of the database every day at
20:00. Set a second Back up Database task to run differential
C. Set a third Back up Database job to run transaction log backups every hour.
E. You should set a Back up Database task to do the whole backup of the database every day at
20:00. Configure a second Back up Database job to run differential
D. Configure a Check Database Integrity task to run every hour.
F. You should set a Back up Database job to run the whole backup at 09:00 and 14:00. Set a
second Back up Database task to do transaction log backups every

Answer: B

Question: 56
You are managing two SQL Server 2008 computers called SQLTEST1 and SQTEST2, which
include a copy of a database named Sales. The database is replicated between SQL1 and SQL2
by using transactional replication. A full backup of each database is performed every night.
Transaction log backups are performed every hour. Replication latency is typically less than two
minutes. One afternoon, the Sales database on SQLTEST1 becomes corrupted. You are unable
to repair the database. The Sales database on SQLTEST2 is unaffected. You need to return the
Sales database on SQLTEST1 to normal operation as quickly as possible. You must ensure a
minimum loss of data and minimal impact to users of either server. What should you do?
A. You should reserve the most recent full database backup and the whole transaction logs made
since the past backup could be made.
B. You should reserve only the newest transaction log backup.
C. You should detach the Sales database on SQL2. Copy the database file to SQL1, and link the
database on both servers.
Page 14 of 32
D. You should reserve a full database backup on SQL2. Reserve the backup to SQL1.

Answer: D

Question: 57
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Test1 for
Company.com. In your absence, a user with a login named Clerk will keep the database
snapshots. You should make sure that the proper rights to the user to remove the database
snapshots for the Test1 database. Which is the correct answer?
A. You should utilize UPDATE
B. You should utilize CREATE
C. You should utilize DROP DATABASE
D. You should utilize INSERT ANY DATASPACE

Answer: C

Question: 58
You are managing a SQL Server 2008 Enterprise Edition instance which includes a database
called TesterDB for Company.com.You should make sure that you should cutthe content of the
whole database backup files of the TesterDB database. Which is the correct answer?
A. You should utilize Transact-SQL statement of BACKUP DATABASE TesterDB TO DISK =
't:\backups\finance.bak'
B. You should utilize Transact-SQL statement of BACKUP DATABASE TesterDB TO DISK =
't:\backups\ TesterDB.bak' WITH COMPRESSION;
C. You should utilize Transact-SQL statement of BACKUP DATABASE TesterDB TO DISK =
't:\backups\finance.bak' WITH DIFFERENTIAL;
D. You should utilize Transact-SQL statement of BACKUP DATABASE TesterDB TO DISK =
't:\backups\finance.bak' WITH COMPRESSION, DIFFERENTIAL;

Answer: B

Question: 59
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called TesterDB for
Company.com. The data file and the transaction log file which are located on the D: drive that
owns only 10 percent useful space. You should make sure that you move both files to the G:
drive. Which is the correct answer?
A. You should implement the statement below: ALTER DATABASE Finance SET
RESTRICTED_USER WITH ROLLBACK_IMMEDIATE; Move the data file and
B. Run the following Transact-SQL statements. ALTER DATABASE Finance MODIFY
FILE(NAME = Finance_Data, FILENAME =
C. mdf'); ALTER DATABASE Finance SET MULTI_USER;
D. You should utilize the following Transact-SQL statement.
E. ALTER DATABASE TesterDB SET OFFLINE WITH ROLLBACK_IMMEDIATE;
F. ALTER DATABASE TesterDB
G. H. mdf');
H. ldf'); ALTER DATABASE TesterDB SET ONLINE;
I. You should not start the SQL Server service and move the data file to the new location. and
begin the SQL Server service. then implement the following
J. EXEC sp_attach_single_file_db @dbname = N' TesterDB ',@physname = N'v:\SQLServer\
TesterDB_Data.mdf';
K. You should not start the SQL Server Service and move the data file and transaction log file to
the new location and begin the SQL Server service and implement
L. EXEC sp_attach_db @dbname = N' TesterDB ',@filename1 = N'G:\SQLServer\
TesterDB_Data.mdf',@filename2 =
M. ldf';

Answer: B

Question: 60
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database named Product for
Page 15 of 32
Company.com.You should run full backup at 13:00 hours and run a differential backup at 15:00
hours, .Database snapshots were developed at 20:00 hours and at 21:00hours. The backups and
the database snapshots are reserved on a different disk. The hard disk which includes the
database files fails at 18:30 hours. You should make sure that you recovery the Product database
through ensuring minimal data loss. Which is the correct answer?
A. You should recovery the differential backup files.
B. You should recovery the database snapshot from 20:00 hours.
C. You should recovery the database snapshot from 21:00 hours.
D. You should recovery the whole backup and the differential backup files.

Answer: D

Question: 61
You are managing your company database. You manage a SQL Server 2005 database called
ContractTEST, which is down. You operate a restore by using the following Transact-SQL script.
RESTORE DATABASE ContractTESTFROM contracts_bu_deviceWITH
CONTINUE_AFTER_ERROR, CHECKSUM, RECOVERY After the restore, the SQL Server logs
show errors in some page restores. What you should do is to repair the database pages, which
are down, and facilitates repair by using the fastest method. Which is the correct answer?
A. You should add code: DBCC CHECKDB (Contracts, REPAIR_ALLOW_DATA_LOSS) WITH
NO_INFOMSGS
B. You should add code: ALTER DATABASE Contracts SET TORN_PAGE_DETECTION ON
C. You should add code: DBCC CHECKDB (Contracts, REPAIR_ALLOW_DATA_LOSS) WITH
TABLOCK
D. You should add code: ALTER DATABASE Contracts SET TRUSTWORTHY ON

Answer: C

Question: 62
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Product for
Company.com.The backup method for the Product database is listed below: The whole database
backup to a file called Product.bak is performed at 08:00 hours daily.A transaction log backup to
a file called Product _HHMM.trn is executed every 20 minutes starting at 09:30 hours. The
Product database is being utilized in single-user mode. At 09:40 hours, a user named Clerk tells
you that some information was removed by a search which was implemented at 09:23 hours. You
should make sure that you recovery the database to its original status. In order to solve the
problem, which is the correct answer?
A. You should contain codes below:
B. bak?? WITH NORECOVERY; RESTORE LOG Product FROM??t:\backups
Product_0930.trn??
C. WITH RECOVERY, STOPAT = 'Mar 17, 2008 09:23 AM';
D. You should contain codes below:
E. bak?? WITH NORECOVERY; RESTORE LOG Product FROM??t:\backups\
Produc_0915.trn??
F. trn?? WITH RECOVERY, STOPAT = 'Mar 17, 2008 09:23 AM';
G. You should contain codes below:
H. bak?? WITH NORECOVERY; RESTORE LOG Product FROM??t:\backups\
Produc_0915.trn??
I. WITH RECOVERY, STOPAT = 'Mar 17, 2008 09:23 AM';
J. You should contain codes below:
K. bak?? WITH STOPAT = 'Mar 17, 2008 09:23 AM';

Answer: B

Question: 63
You are managing an instance of Microsoft SQL Server 2008 which includes a database called
Product Finance for Company.com. You set the recovery model of the Product database full. A
new process which changes 25,000 records from the Accounts table at 22:00 hours everyday is
published. You should make sure that any modification to the data could be changed without the
database going offline. In order to solve the problem, which is the correct answer?
Page 16 of 32
A. You should utilize the strategy of Database snapshots
B. You should utilize the strategy of Database Recovery
C. You should utilize the strategy of Transaction log backup
D. You should utilize the strategy of store procedure

Answer: A

Question: 64
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com.There are some tasks in your
plan which should be contained in an existing databaseThey are listed below:It examines
database integrity.It reproduces indexes.It stores a report to a text file. You should make sure that
you could change the SQL Server instance so that an e-mail message is sent to the developers
when the maintenance plan could not run normally.In order to solve the problem, which is the
correct answer?
A. You should make a fail-safe operator enable for the SQL Server Agent.
B. You should make a fail-safe operator disable for the SQL Server Agent.
C. You should change the database maintenance plan to contain a Notify Operator task which e-
mails the proper developers.
D. You should change the SQL Server Agent job which runs the database maintenance plan to
notify the proper developers.

Answer: D

Question: 65
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com. you are setting one Database
Mail profile which is utilized to send reports to the whole workers of your organization. You utilize
the sp_send_dbmail stored procedure to send reports during business hours. It will take a lot of
time to deliverer reports to the manager. You should make sure that you could give the manager
reports as quickly as possibleIn order to solve the problem, which is the correct answer?
A. You should modify the configurations of the SMTP.
B. You should set a new Database Mail profile to be utilized for the reports to the manager.
C. You should increase another SMTP account for it.
D. You should modify the configurations of the Database Mail system.

Answer: B

Question: 66
You are managing the database for the Company.com. There are three SQL Server 2008
database called Tester1, Tester2, Tester3 in your company. They implement ondifferent severs.
Between Tester1and Tester2.a mission-critical database is mirrored. Tester3 is a helper.Tester1
is the most important. You decide to create a patch which asks a restart of the server to Tester1
and Tester2. You should make sure that the listed conditions should be followed:The patching
process is finished as soon as possible.On the partner, the database is online which could not
use the patch presently.During this time, the database does not failover to the other partner.
Which is the correct answer?
A. Before using the patch to the server that implements Tester1. You should utilize the patch to
the server which implements Tester2
B. Before using the patch to the server that implements Tester1. You should utilize the patch to
the server which implements Tester3
C. Before using the patch to the server that implements Tester2 you should use the patch to the
server that implements Tester1.
D. you should stop the mirroring session, and then use the patch to the server that implements
Tester2. Resume the mirroring session. And then failover the

Answer: D

Question: 67
You are managing a SQL Server 2008 computer called SQLTEST1. You should configure the
SQL Server service and the SQL Server Agent service to start automatically, and set SQLTEST1
to audit all user names and application names that plan to get information from SQLTEST1.
Page 17 of 32
SQLTEST1 must operate auditing always, and you should keep the results for 10 years. Which is
the correct answer?
A. You should disable the C2 Audit Tracing setting on the server properties.
B. You should create a SQL Server Agent job to run the SQL Trace stored procedure. Configure
the job to start when the SQL Server Agent service starts.
C. You should set the Login auditing setting to both failed and successful logins
D. You should configure the server authentication mode as SQL Server and Windows
Authentication mode.

Answer: B

Question: 68
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com. You decide to set TestDB
data to fit for requirements listed below:You should make TestDB enable for file I/O streaming
access.You should make remote client access to TestDB dataYou should make sure that you
make TestDB enable. Which service should you configure?
A. You should set SQL Server service
B. You should set Web Service.
C. You should set SQL Server VSS Writer
D. You should set IIS Service.
Answer: A

Question: 69
You are managing a SQL Server 2000 instance for Company.com. You decide to install a SQL
Server 2008 instance for a new application. Not only you should make sure that both database
instances are useful for their respective certified third-party applications but also you should finish
this goal through constraints listed below: You should cost Minimal cost.You could not change
application environmentsWhich is the correct answer?
A. You should update the SQL Server 2000 application to use SQL Server 2008.
B. You should update the SQL Server 2000 instance to a SQL Server 2008 instance.
C. Before setting the new application to use the new instance, you should install SQL Server
2008 as a named instance
D. You should utilize SQL Server 2008 as the default instance,

Answer: C

Question: 70
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com. You decide to publish an
instance of SQL Server Reporting Services (SSRS) which keeps the old information to the same
machine. And make it as default. Which is the correct answer?
A. You should set the SSRS database to utilize Single mode.
B. You should set the SSRS database to utilize SharePoint integrated mode.
C. Through utilizing the http.sys listener, you could install the SSRS instance
D. You should update the SSRS instance through utilizing the Internet Information Services
default Web site.

Answer: B

Question: 71
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com. In order to set the instance to
utilize one thread for searches which owns an estimated execution cost less than 2. In order to
solve the problem, which is the correct answer?
A. You should set DBCC SHRINKFILE B.
You should set DBCC VIEWDELETE C.
You should set DBCC INDEXDEFRAG D.
You should set store procedure
E. You should set cost threshold for parallelism

Answer: E

Page 18 of 32
Question: 72
You are managing two SQL Server 2008 computers called SQLTEST1 and SQTEST2, which
include a copy of a database named Sales. The database is replicated between SQL1 and SQL2
by using transactional replication. A full backup of each database is performed every night.
Transaction log backups are performed every hour. Replication latency is typically less than two
minutes. One afternoon, the Sales database on SQLTEST1 becomes corrupted. You are unable
to repair the database. The Sales database on SQLTEST2 is unaffected. You need to return the
Sales database on SQLTEST1 to normal operation as quickly as possible. You must ensure a
minimum loss of data and minimal impact to users of either server. What should you do?
A. You should reserve the most recent full database backup and the whole transaction logs made
since the past backup could be made.
B. You should reserve only the newest transaction log backup.
C. You should detach the Sales database on SQL2. Copy the database file to SQL1, and link the
database on both servers.
D. You should reserve a full database backup on SQL2. Reserve the backup to SQL1.

Answer: D

Question: 73
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com which includes a database
called TestDB.A Windows group named Sony\Managers could access the TestDB database.
There is Sony\Managers member in the TestDB database for the db_owner role. A Windows user
called Clerk is a member of the Sony\Managers group. You should make sure that Clerk could
not visit the SQL Server instance. In order to solve the problem, which is the correct answer?
A. You should run Transact-SQL statement(s) of REMOVE LOGIN "Sony\Clerk";
B. You should run Transact-SQL statement(s) of EXEC dbo.sp_droprolemember 'db_master',
"Sony\Clerk";
C. You should run Transact-SQL statement(s) of DROP LOGIN "Sony\Clerk";
D. You should run Transact-SQL statement(s) of CREATE LOGIN "Clerk\Clerk" FROM
Windows;DENY CONNECT SQL TO " Clerk\Clerk ";

Answer: D

Question: 74
You are managing a SQL Server 2008 that includes a database called TestDB which includes a
table called TableTest instance for Company.com. There is a stored procedure which utilizes a
sp_executesql Transact-SQL statement to get data from TableTest called ProcedureTest in
TestDB database. The users could not permit to access tables directly in any database according
to business requirements:The error is listed below when a user runs ProcedureTest"Msg 229,
Level 14, State 5, Line 1The SELECT permission was denied on the object ' TableTest', database
' TestDB ', schema 'dbo'." You should make sure that the user could run ProcedureTest in the
condition of obeying the business requirements. Which is the correct answer?
A. You should run the GRANT SELECT ON dbo.TableTest'TO Clerk Transact-SQL statement.
B. You should run the GRANT SELECT ON dbo.Master'TO Clerk Transact-SQL statement.
C. You should change ProcedureTest and increase the WITH EXECUTE AS OWNER option to
its header.
D. You should change ProcedureTest and modify the WITH EXECUTE AS OWNER option to its
header.

Answer: C

Question: 75
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com. Not only you should configure
the required permissions for Clerk, but also you should make sure that the same rights could be
granted to other workers through running minimum number of Transact-SQL statements. Which
is the correct answer?
A. You should add codes below:
B. CREATE ROLE Developers;EXEC sp_addrolemember 'sp_dbdatareader', 'Developers';EXEC
sp_addrolemember 'sp_dbddladmin', 'Developers';EXEC
Page 19 of 32
C. sp_addrolemember 'Developers', ' Clerk';
D. You should add codes below:
E. DROP ROLE Developers;GRANT VIEW DEFINITION TO Developers;GRANT SELECT TO
Developers;EXEC sp_addrolemember 'Developers', 'Clerk ';
F. You should add codes below:
G. CREATE ROLE Developers;GRANT VIEW DEFINITION TO Developers;GRANT SELECT TO
Developers;EXEC sp_addrolemember 'Developers', 'Clerk ';
H. You should add codes below:
I. GRANT VIEW ANY DEFINITION TO 'Clerk;EXEC sp_addrolemember 'db_datareader', 'Clerk ';

Answer: C

Question: 76
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com. Its security policy allows
members of a Windows group called Sony\Products to build new links to the SQL Server instance
during business hours between 08:00 hours and 21:00 hours. Other users could not connect the
database at any time.Transact-SQL statements are listed below:CREATE TABLE
Security.RestrictedTester(ProductID int NOT NULL IDENTITY(1,1),GroupTest sysname NOT
NULL,RestrictedTesterTimeStart time NOT NULL,RestrictedTesterTimeStop time NOT
NULL,CONSTRAINT RestrictedTester _pk PRIMARY KEY CLUSTERED(Id)); INSERT INTO
Security.RestrictedTester
(GroupTest,RestrictedTesterTimeStart,RestrictedTesterTimeStop)VALUES ('
Sony\Products ',CAST('08:00' AS time),CAST('21:00' AS time)); You should make sure that you
should run the company security policy which is reserved in the RestrictedTester table. In order to
solve the problem, which is the correct answer?
A. You should develop a logon trigger which could not permit the connection to the
Sony\Products group during non-business hours.
B. You should develop a SQL Server Agent job which leads to the SQL Server Windows service
to stop during non-business hours.
C. You should develop a Microsoft SQL Server 2005 Reporting Services (SSRS) which leads to
the SQL Server Windows service to stop during non-business hours.
D. You should develop a Microsoft SQL Server 2005 Integration Services (SSIS) which leads to
the SQL Server Windows service to stop during non-business hours.

Answer: A

Question: 77
You are managing of SQL Server 2008 sample called Test which includes a database called
TestSupport for the Company.com. The ProductItems table is included in TestSupport.You
decide to develop a Replication topology to copy the ProductItems table to the SQL Server
samples included in computers. The ProductItems will be refreshed from TestSupport when the
computers do not link to company network. The Products table on the TestSupport sample is
from between reconnections frequently. In order to run the Replication topology along with the
Subscription type by ensuring that bandwidth usage is minimized.Which is the correct answer?
A. You should run the Merge Replication topology together with a Pull Subscription.
B. You should run the Merge Replication topology together with a Push Subscription.
C. You should run the Transactional Replication topology together with a Push Subscription.
D. You should run the default Replication topology together with a Push Subscription.

Answer: A

Question: 78
You are mastering the company database; you should use the SQL Server 2005 database which
enables business users to operate both ad hoc and predefined searches. You doubt that some
searched will cost too many resources. You should clarify which searches cost the most
resources. You decide to finish this aim as quickly as possible. Which is the correct answer?
A. You should utilize the sqldiag function
B. You should utilize the sys.dm_exec_query_stats dynamic management view (DMV).
C. You should utilize the DBCC INPUTBUFFER requirements
D. You should utilize the SHOWPLAN session selection.
Page 20 of 32
Answer: B

Question: 79
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Product for
Company.com. A SQL Server login called ProductTester maps to a database user called
ProductAppUser in the Product database. You should make sure that the database user could
run jobs below:You should run the whole stored procedures which currently exist in the Product
database.You should run the whole stored procedures which will be developed in the Product
database.Which is the correct answer?
A. You should increase a new role in the local group.
B. You should make sure that allow the proper database-level rights to default database.
C. You should make sure that allow the proper database-level rights to ProductTester.
D. You should make sure that allow the proper database-level rights to ProductAppUser.

Answer: D

Question: 80
You are managing a SQL Server 2008 which includes an internal application instance for
Company.com. The company uses the technology of Analysis Services and Reporting Services.
The surface area for the whole deployed components of SQL Server 2008 is set for. Company
security policy .You should make sure that you could doas the security policy. In order to solve
the problem, which is the correct answer?
A. You should develop a Transact-SQL script based on the sp_configure stored procedure
B. You should modify the configuration of the SQL Server Best Practices Analyzer (BPA)
C. Before applying the policies against a server group which contains the database servers which
need to be set, you should develop policies based on the proper
D. You should change the RSReportServer.config configuration file and run it again.

Answer: C

Question: 81
You are managing a SQL Server 2008 cluster instance for Company.com. You decide to set and
encrypt database for the SQL Server. You should make sure that you could install the license
which will be utilized for encryption. Which is the correct answer?
A. You should install the encryption license in the no-cluster group.
B. You should install the encryption license on every individual node.
C. You should install the encryption license in local group.
D. You should install the encryption license in the no-cluster and cluster group.

Answer: B

Question: 82
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called TestDB for
Company.com. There is the Products table in TestDB. In order to reproduce the Products table to
the SQL Server instances at remote locations; you develop a Merge Replication topology and a
Publication which owns a 25-day retention period. When a user called Clerk returns from a one-
month vacation, He finds out that her database does not includes newest data. The error
message is listed below: "Replication: expired subscription dropped." Not only you should get the
newest data in the database of the user, but also you should make sure that the information
changes are properly doubled. In order to solvethe problem, which is the correct answer?
A. You should upload synchronized changes.
B. You should upload unsynchronized changes.
C. Before reinitializing the publication, you should upload unsynchronized changes.
D. You should reinitialize the publication and produce a new snapshot at once.

Answer: D

Question: 83
You are mastering the company database, with a SQL Server 2008 computer called
Page 21 of 32
SQLTEST1.There are three examples of SQL Server in the SQLTEST1.The ability to connect to
the dedicated administrative connection on every example of SQL Server should be included in
the disaster recovery plan of the company. You find that you could connect to the connection on
SQLTEST1 default example while testing this ability; you could not connect to the dedicated
connection on the two other examples on SQLTEST1. You should clarify that the examples are
implementing and that client applications should be able to approach them. You should make
sure that no other administrators are attempting to connect to any dedicated connections on
SQLTEST1. You should also make sure that you could connect to the dedicated connection on all
three examples. Which is the correct answer?
A. You should begin the SQL Server Browser service. Set the service to run automatically.
B. You should utilize the IIS tool to make the dedicated administrative connection.
C. You should stop and restart the default examples of SQL Server.
D. You should reset the default example to utilize a default port amount other than 1434.

Answer: A

Question: 84
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Products for
Company.com. You have logged shipping the Products database to a remote SQL Server 2008
example. On Monday, the primary SQL Server instance required a restart. You find out that log
shipping has stopped working after Monday. Youshould make sure that you could troubleshoot
log shipping of the Products database. Which is the correct answer?
A. You should clarify whether the SQL Server Agent is started on the main server.
B. You should clarify whether the Products database utilizes the Simple recovery model.
C. You should run a DBCC INDEXDEFRAG statement on the Products database by using the
EXTENDED_LOGICAL_CHECKS option.
D. You should run a DBCC CHECKDB statement on the Products database by using the
EXTENDED_LOGICAL_CHECKS option.

Answer: A

Question: 85
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com.You decide to install a SQL
Server 2008 mission-critical cluster which allows constant availability on two cluster-ready nodes.
You should make sure that you set the SQLServer cluster to failover by ensuring that the service
disruption is minimized. Which is the correct answer?
A. You should use the option of Prevent automatic failback
B. You should use the option of Allow failback only during non-business hours
C. You should use the option of allow failback immediately
D. You should use the option of Allow failback only during business hours

Answer: A

Question: 86
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com. You are creating a repository
of function information. You should make sure that requirements listed below are met The data
collector is utilized to collect function information.One database reserves function information for
the whole instances.Function information which is older than 15 days is removed. Administrative
effort to operate function data is minimized. Which is the correct answer?
A. You should develop a single Microsoft SQL Server 2005 Analysis Services (SSAS) package
process to reserve and remove performance data.
B. You should develop a single Microsoft SQL Service Integration Services (SSIS) package
process to reserve and remove performance data.
C. You should set a management data warehouse process on every instance to reserve and
remove performance data in one database for the whole instances.
D. You should develop a single Microsoft SQL Server 2005 Reporting Services (SSRS)

Answer: C

Question: 87
Page 22 of 32
You are managing some SQL Server 2008 instances for Company.com. You decide to gather
performance information on the whole examples by utilizing the data collector. You should
reserve collected data in the same database hosted on one instance. You should make sure that
you could gather and load function data in the management data warehouse every 12 hours.
Which is the correct answer?
A. You should develop a cached data collection.
B. You should develop a scheduled non-cached data collection.
C. You should develop an on-demand cached data collection.
D. You should develop an on-demand non-cached data collection.

Answer: B

Question: 88
You are managing of SQL Server 2008 sample called Test which includes a database called
TestSupport for the Company.com. The TestSupport database utilizes the bulk-logged recovery
mode. You log ship the TestSupport database by a WAN link. There is a scheduled work which
reproduces the TestSupport database??s indexes. You make sure that the job adds the number
of the log backups for log shipping. In order to minimize the size of the log backups used by log
shipping, which is the correct answer?
A. You should make a compress of the log file backups.
B. You should delete the indexes and create new one.
C. You should change the TestSupport database to utilize the Full recovery mode.
D. You should change the TestSupport database to utilize the half recovery mode.

Answer: A

Question: 89

You are mastering the company database. During the development, you find that Transact-SQL
query below is running slowly:SELECT VideoTitle, UpcNum, RetailPrice, Release Date FROM
Srvideo.VideoTitle WITH (INDEX(0)) WHERE ReleaseDate BETWEEN '20050401' AND
'20050510' A clustered index exists on the VideoTitle column. There is a nonclustered index on
the ReleaseDate column which contains the UpcNum and RetailPrice columns. The result of the
avg_fragmentation_in_percent is 30 percent, when you search the
sys.dm_db_index_physical_stats dynamic management function (DMF) or the VideoTitle table,In
order to find this method to solve this problem, which is the correct answer?
A. You should reproduce the whole indexes on the VideoTitle table.
B. You should delete the query hint from the query.
C. You should alter the query hint to force the optimizer to force a unclustered index seek.
D. You should Re-create the index on only the ReleaseDate column.

Answer: B

Question: 90
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com. There are databases in the
server for some applications. You decide to utilize the Resource Governor to cut the result of
searches which are run through Microsoft SQL Server Management Studio. The requirements
listed below are met: By SQL Server Management Studio, Searches initiated do not excel 40
percent of CPU utilization.By the applications, Searches initiated are permitted to cost 200
percent of CPU utilization when needed. Which is the correct answer?
A. You should develop a default resource pool and configure the MAX_CPU_PERCENT selection
to 60.and give this resource pool to the workload group used
B. You should develop a default resource pool and configure the MAX_CPU_PERCENT selection
to 40.and give this resource pool to the workload group used
C. You should develop a new resource pool and configure the MAX_CPU_PERCENT selection to
40.and give his resource pool to the workload group used through
D. You should develop a new resource pool and configure the MAX_CPU_PERCENT selection to
60.and give this resource pool to the workload group used through

Answer: C
Page 23 of 32
Question: 91
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com. A user called Clerk tells you
that applications which implement on the server perform poorly. You doubt that the table scans
could not run normally. You should make sure that you could utilize a proper Windows System
Monitor object to get the proper information. Which is the correct answer?
A. You should utilize SQLServer:Disk Manager
B. You should utilize SQLServer:Access Methods
C. You should utilize SQLServer:Buffer Cutting
D. You should utilize SQLServer:Databases

Answer: B

Question: 92
You are managing a SQL Server 2008 instance for Company.com. There is some database
which is utilized through an application which is constantly useful in the server.A user called Clerk
tells you that the server performance could not run normally. Not only you should utilize the
Database Engine Tuning Advisor to help the functions of the application, but also you should
make sure that the performance of the production server could not connected with others when
analyzing the workload. Which is the correct answer?
A. You should make the XP_MSVER stored procedures enable on the remote server.
B. You should make the XP_MSVER stored procedure enable on the local server.
C. You should make the XP_MSVER stored procedure disable on the remote server.
D. Before utilizing the dta.exe utility on the test server along with an XML input file, you should set
a test server which owns a similar hardware setting.

Answer: D

Question: 93
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Products for
Company.com. There is a table called ProudtTb in the database. You add a column whose type
is Geography data type named ProudtColumn to the ProudtTb table. There is not index in
ProudtTb table. You should make sure that you could develop a spatial index on the
ProudtColumn column. Which is the correct answer?
A. You should create a primary key for the ProudtTb table.
B. You should create a clustered index for the ProudtTb table.
C. You should create a default index for the ProudtTb table.
D. You should create a foreigner key for the ProudtTb table.

Answer: A

Question: 94
You are mastering the company database; there are 15 retail stores in your company.On its own
SQL Server 2008 computer, every retail store keeps transactions of point-of-sale in a database
table called Saling.The Saling table also includes sales information from other stores to enable
customer returns to any of the 15 retail stores. You could refresh the data in the main office to
every retail store every hour. You should use trigger called trg_Coupon to produce sales coupons
based on customer sales and buying patterns. Through using the fewest number of steps, you
should set replication between the server in every retail store and a middle server in the
mainoffice. in real time. You should not have the Replication. Which is the correct answer?
A. Snapshot replication should be utilized. You should set the trg_Coupon trigger on the server in
every store to utilize the NOT FOR REPLICATION option.
B. You should utilize merge replication. You should set the trg_Coupon trigger on the server in
each retail store to use the NOT FOR REPLICATION option.
C. You should utilize transactions log between the server in each retail store and the central
server in the main office.
D. You should build multiple merge publications, one at every store and one in the main office.

Answer: B

Page 24 of 32
Question: 95
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Products for
Company.com. Through utilizing the listed search below you could join two tables on a column
called CompanyClo: SELECT P.*, PD.*FROM Products AS PINNER JOIN Products AS PD
ON PD.CompanyClo = PD.CompanyCloYou the error list below listed when you are running the
search."Msg 468, Level 16, State 9, Line 17Cannot resolve the collation conflict between
'SQL_Latin1_General_CP1_CS_AS' and 'SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS' in the equal to
operation." You should make sure that you could change the ON clause of the search to perform
a case-sensitive join. Which is the correct answer?
A. You should add the codes:
B. CompanyClo) = UPPER(P.CompanyClo)
C. You should add the codes:
D. CompanyClo) = TRIM(P.CompanyClo)
E. You should add the codes:
F. CompanyClo = P.CompanyClo COLLATE SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS
G. You should add the codes:
H. CompanyClo = P.CompanyClo COLLATE SQL_Latin1_General_CP1_CS_AS

Answer: D

Question: 96
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Product for
Company.com. The Product database owns a table named Products that reserves data about the
whole types of products. Users search the Product table which is based on the TestPro column
which owns the NULL value for the whole products other than Televisions. There is no index on
the TestPro column presently. You should make sure that you could make your query
performance higher through the effect on the disk space is minimized. Which is the correct
answer?
A. You should develop a filtered index on the TestPro column.
B. You should develop a default index on the TestPro column.
C. You should develop a unique index on the TestPro column.
D. You should develop a clustered index on the TestPro column.

Answer: A

Question: 97
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Products for
Company.com. There is table called TestPro in the database. You decide tooutput the whole
information from this table to a file.You should make sure that the listed below condition is met A
Microsoft Office Open XML document format is utilized.The data export process is protected for
reuse. Which is the correct answer?
A. You should implement the SQLCmd function and save the output to a file.
B. You should implement the SQL Import and Export Data Wizard and save the output to a file.
C. You should implement the bulk copy program function along with a format file and an output
file.
D. You should implement the bulk copy program function.

Answer: B

Question: 98
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Products for
Company.com. There is TableHis table which is partitioned on the ProID column in Products
database. The first partition includes integer values between 5 and 20,000. The second partition
includes integer values greater than 20,000.You should make sure that you could increase a new
partition which includes integer values greater than 40,000.Which is the correct answer?
A. You should develop a new partition function.
B. You should change the existed partition scheme.
C. You could change the existing partition function through utilizing a Split clause.
D. You could change the existing partition function through utilizing a Merge clause.
Page 25 of 32
Answer: C

Question: 99
You are managing a SQL Server 2008 cluster for the Company.com. You decide to test the
failover response of the cluster. You should run a failover on the cluster by hand. Which is the
correct answer? (select more than one)
A. You should recreate a cluster for a backup to the active node.
B. You should delete the shared array from the active node.
C. You should Unplug the network cable(s) from the active node.
D. You should utilize the technology of Encrypting File System (EFS) to do it.

Answer: B, C

Question: 100
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Products for
Company.com. You should not modify the database frequently everyday. You should make sure
that you develop a read-only copy of the database for reporting purposes at the beginning of
every day .Which is the correct answer?
A. You should utilize database snapshots.
B. You should utilize Transactions Log.
C. You should utilize store procedure
D. You should utilize schema-bound views and XML schema

Answer: A

Question: 101
You are mastering the company database, You should check the log of the a SQL Server 2005
Enterprise Edition everyday, You get the information on the torn page errors of the database. In
order to fine the solution of the torn page, Which is the correct answer?
A. You should utilize the latest database backup to restore only the torn page. Then restore any
transaction logs which have been made since the full backup.
B. You should reserve the newest database backup and then reserve any transaction logs which
have been made since the past backup.
C. You should operate DBCC CHECKDB.
D. You should reserve the database from the newest database snapshot.

Answer: A

Question: 102
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Products for
Company.com.You should make sure that the whole SQL Server samples are set for the listed
aspects:Security configurations Avoidance of data fragmentation Naming conventionsForce index
creationWhich is the correct answer?
A. You should utilize the Web Service Tool.
B. You should utilize the Process Control Tool.
C. You should develop a policy in Microsoft SQL Server Management Studio.
D. You should develop a maintenance plan in Microsoft SQL Server Management Studio.

Answer: C

Question: 103
You are managing a SQL Server 2008 instance and a SQL Server 2005 instance which are
implementing on the same computer for Company.com. There is database called Product in the
SQL Server 2008 instance which utilizes the Fulltext indexes. You should add some records
which contains the word "root" in the Product database. An empty resultset is returned when the
Fulltext index is searched for the word "root. You should make sure that the information which
includes the word "root" are returned by the query. Which is the correct answer?
A. You should reproduce the full-text index.
Page 26 of 32
B. You should add the full-text index.
C. You should modify the full-text index.
D. You should restart the service of MSFTESQL.

Answer: A

Question: 104
You are managing a SQL Server 2000 instance which includes a database called Products for
Company.com. You decide to install a SQL Server 2008 instance for business. You should make
sure that third-party applications could run normally on both database instances, you could
get the results by conforming to the listed conditions:1. The existed application environments
keep common. 2. Minimal database administrative effort.Which is the correct answer?
A. You should update the SQL Server 2000 application to utilize SQL Server 2008.
B. You should update the SQL Server 2000 instance application to utilize SQL Server 2008
instance.
C. Before setting the new application to utilize the new instance. You could install SQL Server
2008 as a named instance
D. Before setting the new application to utilize the default instance. You could install SQL Server
2008 as a named instance

Answer: C

Question: 105
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Products for
Company.com. You are using the technology of Microsoft SQL Server 2005 Analysis Services
(SSAS) which should be accessed by an Internet Information Services application through
utilizing anonymous access. You should make sure that the application could process the SSAS
sample. Which is the correct answer?
A. You should configure the Security\RequireClientAuthentication server configuration to Default
value.
B. You should configure the Security\RequireClientAuthentication server configuration to False.
C. You should increase a new Microsoft SQL Server 2005 Analysis Services (SSAS)to the
Security\ RequireClientAuthentication server configuration.
D. You should configure the Security\RequireClientAuthentication server configuration to True.

Answer: B

Question: 106
You are the administrator of a Microsoft Windows Server 2003 computer. Your company
purchases a new enterprise sales application that runs SQL Server 2008. The application uses
stored procedures that include the EXECUTE AS clause and that use Microsoft Windows
accounts. The company's written security policy states that all enterprise applications must run
under the context of a service account that requires the minimum amount of privileges. You need
to configure the SQL Server service torun under the appropriate context for the installation of the
new enterprise sales application. Under which context should the SQL Server service run?
A. Under the context of the local system account
B. Under the context of the local service account
C. Under the context of the domain user account
D. Under the context of the local Administrator account

Answer: C

Question: 107
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Products for
Company.com. The SQL Server 2008 is set to utilize the -T1222 and -T1204trace flags during
startup. You should make sure that your recovery method backs up the use of the trace flags.
Which is the correct answer?
A. You should backup the default database.
B. You should backup the master database.
C. You should backup the SQL Server Log.
Page 27 of 32
D. You should backup the SQL Server registry hive.

Answer: D

Question: 108
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Products for
Company.com. You decide to update a SQL Server6.0 database to the SQL Server instance. You
should make sure that the early detection of suspect pages in the database.Which is the correct
answer?
A. You should turn off the TRUSTWORTHY database selection for the database.
B. You should configure the database compatibility level option to 5 for the database.
C. You should configure the PAGE_VERIFY database selection to CHECKSUM for the database.
D. You should configure the PAGE_VERIFY database selection to TORN_PAGE_DETECTION
for the database.

Answer: C

Question: 109
You are managing a SQL Server 2008 instance which includes a database called Products for
Company.com. On the Products database, logged operations are executed. You should make
sure that the database could be recovered to a special point in time. Which is the correct answer?

A. You should clarify that the database utilizes the full recovery model.
B. You should clarify that the database utilizes the half recovery model.
C. You should clarify that the database utilizes the Transactions Log.
D. You should clarify that the database utilizes the store procedure.

Answer: A

Page 28 of 32