You are on page 1of 12

APPTITUDE QUESTIONS

1. Father is aged three times more than his son Ronit. After 8 years, he would be two and a half
times of Ronit's age. After further 8 years, how many times would he be of Ronit's age?

A B 1tim
2 times 2
. . 2es
C 3tim D 3 times
2
. 4es .

Answer: Option A

Explanation:

Let Ronit's present age be x years. Then, father's present age =(x + 3x) years = 4x years.

(4x + 5(x +
8) = 28)

8x + 16 = 5x + 40

3x = 24

x = 8.

(4x + 4
Hence, required 16) 8=
=
ratio = 2.

2. A father said to his son, "I was as old as you are at the present at the time of your birth". If the
father's age is 38 years now, the son's age five years back was:

A B
14 years 19 years
. .
C D
33 years 38 years
. .

Option A

Explanation:

Let the son's present age be x years. Then, (38 - x) = x

2x = 38.

x = 19.

Son's age 5 years back (19 - 5) = 14 years.

3. In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling
price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?
A B
30% 70%
. .
C D
100% 250%
. .

Option B

Explanation:

Let C.P.= Rs. 100. Then, Profit = Rs. 320, S.P. = Rs. 420.

New C.P. = 125% of Rs. 100 = Rs. 125

New S.P. = Rs. 420.

Profit = Rs. (420 - 125) = Rs. 295.

29 147
Required 5 x 5 % = 70%
=
percentage = 42 100 (approximately).
% 21
0

4. What will be the day of the week 15th August, 2010?

A B
Sunday Monday
. .
C D
Tuesday Friday
. .

Answer: Option A

Explanation:

15th August, 2010 = (2009 years + Period 1.1.2010 to 15.8.2010)

Odd days in 1600 years = 0

Odd days in 400 years = 0

9 years = (2 leap years + 7 ordinary years) = (2 x 2 + 7 x 1) = 11 odd days 4 odd days.

Jan. Feb. March April May June July Aug.


(31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 30 + 31 + 15) = 227 days

227 days = (32 weeks + 3 days) 3 odd days.

Total number of odd days = (0 + 0 + 4 + 3) = 7 0 odd days.

0.1 x 0.1 x 0.1 + 0.02 x


5. The 0.02 x 0.02
value of 0.2 x 0.2 x 0.2 + 0.04 x is:
0.04 x 0.04
A B
0.0125 0.125
. .
C 0.25 D 0.5
. .

Answer: Option B

Explanation:

(0.1)3 +
1
Given (0.02)3 =
expression = 23 [(0.1)3 + = 0.125
8
(0.02)3]

6. What is the difference between the compound interests on Rs. 5000 for 1 years at 4% per
annum compounded yearly and half-yearly?

A B
Rs. 2.04 Rs. 3.06
. .
C D
Rs. 4.80 Rs. 8.30
. .

Answer: Option A

Explanation:

C.I. when interest 4


= 500 1 1 x
x
Rs. 0 x + +4
compounded 10 10
yearly 0 0

2 5
= 5000 6 1
x
Rs. x 2 5
5 0
= Rs. 5304.
C.I. when interest 2
= 500 1
is 10 3
Rs. 0 x +
compounded half- 0
yearly
5 5 5
= 5000 1 1 1
x x
Rs. x 5 5 5
0 0 0

= Rs. 5306.04

Difference = Rs. (5306.04 - 5304) = Rs. 2.04

7. 396, 462, 572, 396, 427, 671, 264

A B
396 427
. .
C D
671 264
. .
Answer: Option B

Explanation:

In each number except 427, the middle digit is the sum of other two.

8. What is the unit digit in {(6374)1793 x (625)317 x (341491)}?

A B
0 2
. .
C D
3 5
. .

Answer: Option A

Explanation:

Unit digit in (6374)1793 = Unit digint in (4)1793

= Unit digit in [(42)896 x 4]

= Unit digit in (6 x 4) = 4

Unit digit in (625)317 = Unit digit in (5)317 = 5

Unit digit in (341)491 = Unit digit in (1)491 = 1

Required digit = Unit digit in (4 x 5 x 1) = 0.

9. What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23 ?

A B
2 3
. .
C D
18 21
. .
E
None of these
.

Answer: Option A

Explanation:

23) 1056 (45


92
---
136
115
---
21
---
Required number = (23 - 21)
= 2.

10. A clock is started at noon. By 10 minutes past 5, the hour hand has turned through:

A B
145º 150º
. .
C
155º
.

Answer: Option C

Explanation:

Angle traced by hour hand in 12 hrs = 360º.

3 36 3
Angle traced by hour hand in 5 hrs hrs =
1 0 x1 º
10 min. i.e., = 155º.
6 12 6

11. The price of 10 chairs is equal to that of 4 tables. The price of 15 chairs and 2 tables together
is Rs. 4000. The total price of 12 chairs and 3 tables is:

A B
Rs. 3500 Rs. 3750
. .
C D
Rs. 3840 Rs. 3900
. .

Answer: Option D

Explanation:

Let the cost of a chair and that of a table be Rs. x and Rs. y respectively.

Then, 10x = 4y 5x
or y = 2.

15x + 2y = 4000

15x + 5x =
2x 24000

20x = 4000

x = 200.

So, y 5x =
= 2200 500.

Hence, the cost of 12 chairs and 3 tables = 12x + 3y

= Rs. (2400 + 1500)

= Rs. 3900.
12. A train can travel 50% faster than a car. Both start from point A at the same time and reach
point B 75 kms away from A at the same time. On the way, however, the train lost about 12.5
minutes while stopping at the stations. The speed of the car is:

A B
100 kmph 110 kmph
. .
C D
120 kmph 130 kmph
. .

Answer: Option C

Explanation:

Let speed of the car be x kmph.

15
3
Then, speed of the 0
x= x
train = 10 kmp
2
0 h.
7
75 125
5
- =
(3/2) 10 x
x
x 60

7 5
5
5 0
- =
2
x x
4
25
x = 120
x24
= kmph.
5

13. A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the proportion of 5 : 2 : 4 : 3. If C gets


Rs. 1000 more than D, what is B's share?

A B
Rs. 500 Rs. 1500
. .
C D
Rs. 2000 None of these
. .

Answer: Option C

Explanation:

Let the shares of A, B, C and D be Rs. 5x, Rs. 2x, Rs. 4x and Rs. 3x respectively.

Then, 4x - 3x = 1000

x = 1000.

B's share = Rs. 2x = Rs. (2 x 1000) = Rs. 2000.


14. In a mixture 60 litres, the ratio of milk and water 2 : 1. If the this ratio is to be 1 : 2, then the
quanity of water to be further added is:

A B
20 litres 30 litres
. .
C D
40 litres 60 litres
. .

Answer: Option D

Explanation:

2
Quantity of 60
milk = x 3 litres = 40
litres.

Quantity of water in it = (60- 40) litres = 20 litres.

New ratio = 1 : 2

Let quantity of water to be added further be x litres.

40
Then, milk :
20 .
water =
+x
40 1
No
20 =
w, 2
+x

20 + x = 80

x = 60.

Quantity of water to be added = 60 litres.

15. A and B invest in a business in the ratio 3 : 2. If 5% of the total profit goes to charity and A's
share is Rs. 855, the total profit is:

A B
Rs. 1425 Rs. 1500
. .
C D
Rs. 1537.50 Rs. 1576
. .

Answer: Option B

Explanation:

Let the total profit be Rs. 100.

After paying to charity, A's 95 3 = Rs.


share = Rs. x 5 57.

If A's share is Rs. 57, total profit = Rs. 100.


10
If A's share Rs. 855, total x =
0
profit = 855 1500.
57

16. Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, ... What number should come next?

A B
12 14
. .
C D
27 53
. .

Answer: Option B

Explanation:

In this series, each number is repeated, then 13 is subtracted to arrive at the next number.

17. Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, ... What number should come next?

A B
7 10
. .
C D
12 13
. .

Answer: Option B

Explanation:

This is a simple alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 3 is added; in the
second, 2 is subtracted.

18. FAG, GAF, HAI, IAH, ____

A B
JAK HAL
. .
C D
HAK JAI
. .

Answer: Option A

Explanation:

The middle letters are static, so concentrate on the first and third letters. The series involves an
alphabetical order with a reversal of the letters. The first letters are in alphabetical order: F, G, H, I , J.
The second and fourth segments are reversals of the first and third segments. The missing segment
begins with a new letter.
19. CMM, EOO, GQQ, _____, KUU

A B
GRR GSS
. .
C D
ISS ITT
. .

Answer: Option C

Explanation:

The first letters are in alphabetical order with a letter skipped in between each segment: C, E, G, I, K.
The second and third letters are repeated; they are also in order with a skipped letter: M, O, Q, S, U.

20. Here are some words translated from an artificial language.


gorblflur means fan belt
pixngorbl means ceiling fan
arthtusl means tile roof
Which word could mean "ceiling tile"?

A B
gorbltusl flurgorbl
. .
C D
arthflur pixnarth
. .

Answer: Option D

Explanation:

Gorbl means fan; flur means belt; pixn means ceiling; arth means tile; and tusl means roof. Therefore,
pixnarth is the correct choice.

21. What is x in the following program?

#include<stdio.h>

int main()
{
typedef char (*(*arrfptr[3])())[10];
arrfptr x;
return 0;
}

A. x is a pointer B. x is an array of three pointer C. x is an array of three function


pointers D. Error in x declaration

Answer: Option C

22. If the two strings are identical, then strcmp() function returns
A B
-1 1
. .
C D
0 Yes
. .

Answer: Option C

Explanation:

Declaration: strcmp(const char *s1, const char*s2);

The strcmp return an int value that is

if s1 < s2 returns a value < 0

if s1 == s2 returns 0

if s1 > s2 returns a value > 0

23. The library function used to find the last occurrence of a character in a string is

A B
strnstr() laststr()
. .
C D
strrchr() strstr()
. .

Answer: Option C

Explanation:

Declaration: char *strrchr(const char *s, int c);

It scans a string s in the reverse direction, looking for a specific character c.

24. In a file contains the line "I am a boy\r\n" then on reading this line into the array str using
fgets(). what will str contain?

A B
"I am a boy\r\n\0" "I am a boy\r\0"
. .
C D
"I am a boy\n\0" "I am a boy"
. .

Answer: Option C

Explanation:

Declaration: char *fgets(char *s, int n, FILE *stream);

fgets reads characters from stream into the string s. It stops when it reads either n - 1 characters or a
newline character, whichever comes first.

Therefore, the string str contain "I am a boy\n\0"


25. What does fp point to in the program ?

#include<stdio.h>

int main()
{
FILE *fp;
fp=fopen("trial", "r");
return 0;
}

26. What does fp point to in the program ?

#include<stdio.h>

int main()
{
FILE *fp;
fp=fopen("trial", "r");
return 0;
}
A.The first character in the file
B.A structure which contains a char pointer which points to the first character of a file.
C.The name of the file.
D
The last character in the file.
.

Answer: Option B

Explanation:

The fp is a structure which contains a char pointer which points to the first character of a file.

27. What will be the output of the program?

#include<stdio.h>

int main()
{
int y=128;
const int x=y;
printf("%d\n", x);
return 0;
}
A B
128 Garbage value
. .
C D
Error 0
. .

Answer: Option A

Explanation:

Step 1: int y=128; The variable 'y' is declared as an integer type and initialized to value "128".
Step 2: const int x=y; The constant variable 'x' is declared as an integer and it is initialized with the
variable 'y' value.

Step 3: printf("%d\n", x); It prints the value of variable 'x'.

Hence the output of the program is "128"

28. What do the following declaration signify?

int *ptr[30];

A.ptr is a pointer to an array of 30 integer pointers.


B.ptr is a array of 30 pointers to integers.
C.ptr is a array of 30 integer pointers.
D
ptr is a array 30 pointers.
.

Answer: Option B

29. What do the following declaration signify?

int (*pf)();

A.pf is a pointer to function.


B.pf is a function pointer.
C.pf is a pointer to a function which return int
D
pf is a function of pointer variable.
.

Answer: Option C

30. In which stage the following code


#include<stdio.h>
gets replaced by the contents of the file stdio.h

A B
During editing During linking
. .
C D
During execution During preprocessing
. .

Answer: Option D