Вы находитесь на странице: 1из 3

General Knowledge Question Paper-1

1. When was the first underground railway (Metro Railway) started? (a) 1982 (b) 1989 (c) 1984 (d) 1992
2. Shatabdi Express train was started in (a) 1984 (b) 1988 (c) 1990 (d) 1985
3.At which of the following places Diesel Component Works is established?
(a) Jamshedpur (b) Patiala (c) Perambur (d) Varanasi
4.Which Zone is the largest in Indian Railways? (a) Central Railway (b) Northern Railway (c) Eastern Railway (d) WR
5.The railway station situated in the extreme south is (a) Chennai (b) Cochin (c) Kanyakumari (d) Trivandrum
6.A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called
(a) dock platform (b) passenger platform (c) island platform (d) goods platform
7.When was the nationalization of Indian Railways done? (a) 1952 (b) 1950 (c) 1951 (d) 1954
8.In which year Research, Design and Standard organization was established? (a) 1954 (b) 1957 (c) 1959 (d) 1967
9.Railway Staff College is situated at (a) Bangalore (b) Secundrabad (c) Chennai (d) Vadodara
10.Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?
( a) Lucknow (b) Bangalore (c) Pune (d) New Delhi
11.Which is the following pairs of regional Railways and their headquarters not true?
(a) South-Central Railway - Secunderabad (b) Central railway - Bhopal
(c) South Railway - Chennai (d) North Railway - New Delhi
12.Between which of the destinations the first Indian train was started?
(a) from Calcutta to Delhi (b) From Mumbai to Thane (c) From Mumbai to Surat (d) From Mumbai to Madras
13.When was the first train in Indian started? (a) 1851 (b) 1852 (c) 1853 (d) 1854
14.In which Governor-General's reign railway lines in India was established?
(a) Lord William Bentick (b) Lord Cornwallis (c) Lord Kenning (d) Lord Dalhousie
15.A station where the rail lines end, is called
(a) junction station (b) way-side-station (c) block station (d) terminal station
16.How much distance was traveled by first train of India? (a) 33 km (b) 36 km (c) 34 km (d) 46 km
17.What is the position of the Indian Railway in the world according to the length of rail lines?
(a) First (b) Second (c) Third (d) Fourth
18.Where is the headquarters of Central Railway situated?
(a) Mumbai (V.T) (b) Mumbai (Church Gate) (c) Gwalior (d) Gorakhpur
19.The headquarters of North-Eastern railway is situated at
(a) Mumbai (V.T) (b) Guwahati (c) Gorakhpur (d) New Delhi
20.When was the North-Eastern frontier Railway (NEFR) established?
(a) 15th Jan, 1958 (b) 15th Jan, 1955 (c) 2nd Jan, 1956 (d) 14th April, 1952
21.The headquarters of North -Eastern Frontier Railway (NEFR) is
(a) Calcutta (b) Maligaon (Guwahati) (c) Chennai (d) Gorakhpur
22.In which of the following cities, the first sub-way train was started? (a) Mumbai (b) Delhi (c) Calcutta (d) Chennai
23.General Manger is responsible for
(a) Railway Board (b) Railway Ministry (c) Both railway Board and Railway Ministry (d) None of these
24.The headquarters of South-Central Railways is situated at (a) Mumbai (V.T) (b) Chennai (c) Secundrabad
25.The headquarters of Northern Railway is at (a) New Delhi (b) Guwahati (c) Gorakhpur (d) Mumbai (V.T)
26.The headquarters of South Railways is situated at (a) Calcutta (b) Chennai (c) Delhi (d) Mumbai
27.In which institution the training of electric work is being given?
(a) Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering (c) Railway Staff College
(b) Indian Railways Institute of Electrical Engineering (d) Indian Railways Institute of Civil Engineering
28.Who invented the railway engine? (a) Charles Babbage (b) Isaac Newton (c) James Watt (d) George Stephenson
29.Where is the Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering Institution situated?
(a) Nasik (b) Baroda (c) Jamalpur (d) Pune
30.Metro Railway is proposed in which of the following Indian States?
(a) Gujarat (b) Maharashtra (c) West Bengal (d) Banglore
31.The zone with the minimum length is
(a) North-Eastern Railway (b) North-Eastern Frontier Railway (c) South-East Railway (d) SCR
32.Where is the Indian Railways Institute of Civil Engineering Institute situated?
(a) Pune (b) Chennai (c) Nasik (d) Sikandrabad
33.How many training institutions of Railways are in India? (a) Three (b) Four (c) Five (d) Six
34.What is the position of the Indian Railway under the zonal system? (a) First (b) Second (c) Third (d) Forth
35.Which of the gauges is used in the hilly areas? (a) Broad gauge (b) Meter gauge (c) Narrow gauge (d) Special gauge
36.Where is the extreme north of India a railway station? (a) Jammutavi (b) Amritsar (c) Pathancoat (d) Guwahati
37.How many institutions do give suggestions for railways technology? (a) One (b) Two (c) Three (d) Four
38.Diesel Locomotive Works is situated at (a) Perambur (b) Varanasi (c) Kapurthala (d) Bangalore
39.The manufacturing of steam engine in Chittranjan Locomotive Works was stopped in (a) 1974 (b) 1961 (c) 1971 d) 1973
40.The passenger bogies of the Indian Railways are manufactured at which of the following places?
(a) Kapurthala (b) Chittranjan (c) Perambur (d) Bangalore
41.Indian Railways which is the largest of the Public Sector Enterprises, is divided into how many regions?
(a) 7 (b) 17 (c) 8 (d) 10
42.Besides Mahrashtra, Karnataka and Goa, which of the following is the fourth State for Konakan Railway Project?
(a) Kerala (b) Tamil Nadu (c) Gujarat (d) Andhra Pradesh
43.Palace On Wheels train was inaugurated in (a) 1988 (b) 1972 (c) 1982 (d) 1965
44.When was the Central Railway established?
(a) 5th Nov 1951 (b) 14th Nov 1951 (c) 14th April 1951 (d) 16th August, 1951
45.Rajasthan is under which of the following railway zones? (a) Northern region (b) Western region (c) North-Western
46.The largest national enterprise of India is (a) Indian Railway (b) Indian Shipyard (c) Airways (d) None of these
47.The first locomotive which was manufactured in Chittranjan on
(a) November 1950 (b) October 1950 (c) September 1949 (d) October 1954
48.Where is the wheel and axle plant of Indian Railways situated? (a) Chittranjan (b) Kapurthala (c) Bangalore (d) Perambur
49.When was the Jammu City appeared on the map of Indian Railway? (a) 1965 (b) 1963 (c) 1967 (d) 1965
50.Where is the headquarters of Central Railway situated? (a) Mumbai (V.T) (b) Mumbai (Church Gate) (C) Gorakhpur

*****************************************************************************************************

General Knowledge Answer Paper-1


1- C 2-B 3-B 4-C 5-C 6-C 7-B 8-B 9-D 10-A
11-B 12-B 13-C 14-D 15-D 16-C 17-D 18-A 19-C 20-A
21-B 22-C 23-A 24-C 25-A 26-B 27-B 28-D 29-C 30-D
31-B 32-A 33-C 34-B 35-C 36-A 37-B 38-B 39-C 40-C
41-B 42-A 43-C 44-A 45-B 46-A 47-A 48-C 49-D 50-A