Вы находитесь на странице: 1из 106

О. И. Колошина, С. П.

Бунакова
.aw w

_ -w:■*; 9.«
Вступительные испытания
2? п
в Лицеи сг\/ ппчо опнп
БГУ 2013-2019, 4
«
1 Ш..is “« liif sH1 *v*ЯГ!ШШ ' 'ЯбЯаЯк
тестов вступительных испытании в
Лицей БГУ по английскому языку
ф С п ец и ф икаци я теста по учебн ом у предм ету “А н гл и й ск и й я з ы к ”
ли д л я провед ени я в ступ и тел ьн ы х испы таний в Лицей Б Г У
т
^ • Упраж нения д л я о тр аб отк и грам м атических и л е к си ч еск и х явлений

# Т е к сты и заданий к ним, д л я развития навы ков изучаю щ его чтения

# В се задания о сн ов ан ы на аутентичном я зы к ово м м атериале


Т. А. Костырина, Н. С. Трабо,
О. И. Колошина, С. П. Бунакова

АНГЛИЙСКИЙ ЯЗЫК

Вступительные испытания в Лицей БГУ 2013-2019

Минск
«Колорград»
2019
УДК 811.111“2013/2019”(075.4)
ББК 81.2Англ-922
А64

Авторы:
Т. А. Костырина, Н. С. Трабо,
О. И. Колошина, С. П. Бунакова

Английский язык : вступительные испытания в Лицей БГУ 2013-2019 /


А64 Т. А. Костырина [и др.]. - Минск : Колорград, 2019. - 106 с.
ISBN 978-985-596-484-2.

УДК 811.111“2013/2019”(075.4)
ББК 81.2Англ-922

О храняет ся законом об авт орском праве. Воспроизведение всех книги


или лю бой её част и запрещ ает ся без письменного разреш ения издателя.
Любые наруш ения закона будут преследоваться в судебном порядке.

ISBN 978-985-596-484-2 © Оформление. ООО «Колорград», 2019


ПОСОБИЕ ДЛЯ ПОСТУПАЮЩИХ В ЛИЦЕЙ БГУ

АНГЛИЙСКИЙ ЯЗЫК

Дорогие абитуриенты Лицея БГУ!

Данное пособие предназначено для учащихся, желающих поступить в


филологические классы Лицея БГУ.
По решению Совета Лицея БГУ формой проверки знаний абитуриентов по
английскому языку установлена письменная тестовая работа, состоящая из
комплекса лексико-грамматических заданий и текстов. Такая форма экзамена
позволяет определить уровень владения практическими умениями,
сформированными на базе знаний, полученных при изучении учебного
предмета «Английский язык» на II ступени общего среднего образования.
Пособие содержит выборочный материал вступительных экзаменов по
английскому языку в Лицей БГУ за 7 лет - 2013-2019 г.г. и состоит из трех
разделов:
1) тесты
2) упражнения
3) тексты для чтения
Раздел I «Тесты» содержит тесты, которые дают абитуриентам возможность
определить свой индивидуальный уровень владения английским языком и
выявить те разделы, которые требуют наиболее тщательной отработки.
Раздел II «Упражнения» содержит комплекс упражнений, обеспечивающий
отработку грамматических и лексических явлений.
Раздел III «Чтение» состоит из текстов и заданий к ним, способствующих
развитию навыков изучающего чтения.
Все задания основаны на аутентичном языковом материале, который
соответствует по языковой сложности среднему и повышенному уровням
владения иностранным языком. Разработчики заданий постарались
представить учебный материал с разных сторон и в разном виде.
Все задания имеют ключи, что позволяет использовать пособие для групповых
и индивидуальных занятий под руководством преподавателя и для
самостоятельной работы учащегося.
При подготовке к вступительному испытанию рекомендуется внимательно
подойти к изучению содержания учебника. Не ограничивайтесь
поверхностным запоминанием, стремитесь осмыслить правильный выбор,
обращаясь к другим учебным пособиям.
Кроме того, в Лицее БГУ организованы вечерние курсы для подготовки к
вступительным испытаниям по всем предметам. Информацию о них вы
можете узнать на сайте http://lyceum.by и http://e-lyceum.by.

Удачи при подготовке и удачи на вступительных испытаниях!

з
СПЕЦИФИКАЦИЯ
Языковой материал
Вариант теста содержит 85 заданий и состоит из I части (задания 1-40) и
II части (задания 41-85). На выполнение всех заданий отводится 180 минут.

Задания рекомендуется выполнять по порядку. Если какое-либо из них


вызовет у Вас затруднение, перейдите к следующему. После выполнения всех
заданий вернитесь к пропущенным.

Прежде чем начать выполнение теста определите вариант задания и


сопоставьте его с вариантом, отмеченным в соответствующей области бланка
ответов.

В заданиях 1-40 допускается только один правильный ответ.


При выполнении заданий не разрешается пользоваться словарями.

______________ РАЗДЕЛ 1. ЛЕКСИКА И ГРАММАТИКА______________


ЛЕКСИКА
1 Словообразование Суффиксы имён существительных,
имён прилагательных,
числительных, наречий, глаголов.
Префиксы с отрицательным
значением. Префиксы глаголов: ге-,
еп-.
2 Слова, представляющие лексические синонимы:
трудности для различения fit/suit/match, leam/teach/know/fmd
out, raise/rise, lie/lay, come/go;
грамматические синонимы:
few/little, much/many, other/another;
прилагательные наречия:
good/well, late/lately, so/such;
действительные и страдательные
причастия в функции определения:
interesting/interested, boring/bored;

4
ГРАММАТИКА
Морфология
1 Имя существительное Исчисляемые и неисчисляемые
имена существительные.
Единственное и множественное
число.
Притяжательный падеж.
2 Артикль Основные случаи употребления
определённого и неопределённого
артиклей. Нулевой артикль.
Употребление артикля с:
географическими названиями;
названиями приёмов пищи,
продуктов питания, блюд;
названиями видов спорта,
спортивных соревнований;
названиями музыкальных
инструментов;
субстантивированными именами
прилагательными; именами
собственными.
Устойчивые сочетания с
неопределённым артиклем,
определённым артиклем, нулевым
артиклем.
3 Имя прилагательное Степени сравнения имён
прилагательных.
Усиление сравнительной степени
имён прилагательных.
Имена прилагательные после
глаголов to taste, to smell, to feel, to
look, to sound, to be, to become, to
get.
4 Местоимение Личные и притяжательные
местоимения; указательные,
возвратные, неопределённые
местоимения и их производные;
вопросительные и относительные
местоимения.
5 Имя числительное Количественные и порядковые
имена числительные.
Субстантивированные имена
числительные.

5
6 Глагол Временные формы глагола
действительного и страдательного
залога; согласование времен,
модальные глаголы и их
эквиваленты;
Неличные формы глагола:
инфинитив с частицей и без
частицы to; употребление герундия
после глаголов.
7 Наречие Степени сравнения наречий.
Отдельные случаи употребления
наречий.
8 Предлог Предлоги места, времени,
направления движения. Предлоги с
глаголами, прилагательными и
существительными.
9 Союз Сочинительные союзы,
подчинительные союзы. Союзные
слова в различных видах
сложноподчинённых предложений.
10 | Модальный глагол
Синтаксис
1 Образование и употребление повествовательные предложения в
различных типов предложений утвердительной и отрицательной
формах; вопросительные
предложения - общие,
альтернативные, специальные,
разделительные вопросы;
побудительные предложения в
утвердительной и отрицательной
формах.
Безличные предложения с
формальным подлежащим it.
Предложения с оборотом to be going
to.
Предложения с вводной
конструкцией There is/There are;
сложносочинённые предложения;
сложноподчинённые предложения с
придаточными определительными,
дополнительными, сравнительными,
обстоятельственными причины,
реального условия и времени,
уступительными.

6
2 Порядок слов в предложении.
Согласование подлежащего и
сказуемого. Прямая и косвенная
речь.
3 Сложное дополнение после
глаголов to see, to hear, to feel, to
want, to let, to make.

РАЗДЕЛ 2. ЧТЕНИЕ
Абитуриенты должны уметь читать тексты, соответствующие по языковой
сложности требованиям следующих учебных программ, утверждённых
Министерством образования Республики Беларусь в 2012 г.: «Учебная
программа для учреждений общего среднего образования с русским языком
обучения “Иностранные языки: английский, немецкий, французский,
испанский, китайский” для III - XI классов» и «Вучэбная праграма для устаноу
агульнай сярэдняй адукацьй з беларускай мовай навучання “Замежныя мовы:
англшская, нямецкая, французская, юпДнская, ютайская” для III-XI класау», с
целью понимания основного содержания аутентичных художественных,
научно-популярных и публицистических текстов, содержащих до 4%
незнакомых слов, о значении которых можно догадаться.
В процессе выполнения заданий данного раздела теста тестируемые должны
продемонстрировать понимание информации, изложенной в тексте.

7
Раздел I. Тесты

Тест 1.
Тест состоит из 8 заданий разного типа, на выполнение которых отводится 180 минут.

I. Откройте скобки, употребив глагол в правильной временной форме.

On Friday afternoon w e l) ... (to get) ready to go to the pictures when the baby-sitter 2) ... (to ring) to say
that she3) ... (to come) at 6.30 instead of 6 p.m. So when we 4) ... (to get) to the cinema the film 5) ...
(already/to start) and the lights 6) ... (to be) out. We 7) ... (to lead) to our seats by the usher in the dark.
W e8)... (to watch) the film for about half an hour when something 9) ... (to hit) me on the head. A little
boy who was sitting two rows behind me said: ‘I’m sorry, madam. 1 10) ... (to do) it by chance. 1 11) ...
(to throw) the ice-cream to the boy who 12) ... (to sit) in front of you. I thought he 13) ... (to catch) it. I
wish it 14) ... (not/happen) so!’ ‘You 15) ... (to be) very silly now,’ I replied.

II. Прочитайте тексты. Выберите один из предложенных вариантов ответа.

A. Vida loved to keepl) ... (shape / fit / match /suit). Once she saw an 2 ) ... (add/advert/video/picture)
on TV that caught her 3) ... (admiration/attention/sight/view). It was an exercise bike called Fitmaster
5000. She ordered the machine. It came the next day but the only place she could put it was at the top of
the stairs. From that day on, she only exercised at home. One evening, she was going 4) ... (such/so/too/as)
fast that the exercise bike began to move forwards. She and the bike fell down all the sixteen stairs. ‘I think
that’s enough exercise for a while,’ thought Vida, as she 5 )... (lies/lay/laid/lain) in her hospital bed.
B. In my last year at school I was offered to 1) ... (arrange/take/play/hold) part in the speech day
ceremony, and 2) ... (chat/say/talk/gossip) about one of the projects I had been 3) ...
(committed/involved/praised/responsible) in during the year. Of course, I felt very nervous about it, so I
went to one of my teachers for some advice. He advised me to speak clearly and not too 4) ...
(soft/aloud/fast/quick), to keep my hands still and to 5) ... (avoid/p revent/fail/escape) staring at just one
person in the audience.

III. Прочитайте текст. Если в строке имеется лишнее слово, выпишите его под
соответствующим номером строки. Если все правильно, то поставьте прочерк.

1 I applied for a work job as a meteorologist three years ago


2 and they rejected me. The manager insisted on that I got more
3 experience and he told me what things I should do.
4 I was keen on to learn from his experience and find out
5 just what that being a meteorologist meant. He suggested
6 that I visit some weather stations and discuss the work
7 they do with the people there. Because of I’m still young, he
8 thought it would be a good idea to go to the university and
9 study meteorology. He will explained to me that you have to understand
10 a lots of things about climate before you can forecast the weather. 1

IV. Прочитайте текст. Выберите вариант ответа (А,В,С или D), соответствующий содержанию
текста.
§1- Mark Twain pointed out that if work were so pleasant, the rich would keep it for themselves. But
however many people may think they dislike work, everyone has a deep psychological need for it. Everyone
wants to be valued, and wages and salaries are the visible proof that we matter.
§2. Not all kinds of work qualify, however. No matter how worthwhile or demanding they might be,
bringing up children, housework and voluntary employment are not usually seen as “proper jobs”. The
only “proper” job is one that provides paid employment. Being paid for a job in our society means higher
personal status.
§3. Of course we would also prefer work to be useful, pleasant and interesting - and also well paid. But
you don’t really have to enjoy your work to get pleasure from it. The fact that we have to overcome some
difficulties that we have to deal with doing routine tasks, in some way gives us pleasure.
§4. For example, having to be in a particular place at a particular time, working as part of a team towards a
common goal, gives us a sense of purpose. The modem workplace also provides somewhere where people
can assert their identity or create a new one.
§5. Without work many people become untidy and lazy, and find they are unable to enjoy the leisure time
which is available to them. When some people retire from work, they lose their sense of value and purpose.
For most of their lives their personality, self-image and status have been defined by work; without it they
lose their appetite for life.
§6. People who suddenly lose their jobs can find the situation particularly difficult. At a single stroke they
lose all the advantages and status that a paid job provides. In a culture dominated by work, they are seen by
those with jobs as incompetent or lazy. It is little wonder that stress and illness occur more frequently among
the unemployed.
§7. Employment is now changing, however. Information technology has already significantly altered the
world of work. For many, the idea of a job for life is no longer realistic. Many people fear they will lose
their jobs, and some are being persuaded to accept the possibility of part-time work. Even the workplace
itself may become a thing of the past with more and more people working at home. This means that we
may no longer be able to depend on work to define ourselves and our position in society, and that we will
have to find new ways to give our lives a sense of value and purpose.

IV a.
1. Mark Twain pointed out that
A the rick should work more.
В work is not such a pleasurable thing.
С the rich should keep all the work for themselves.
D work makes people rich.

2. People have a deep psychological need for work because


A they want to be rich.
В they like being told what to do.
С everyone needs money.
D they want to be valued and work proves this value.

3. People don’t have to “enjoy their work to get pleasure from it” in line 9 because
A the salary makes them happy.
В they get used to the routine.
С coping with problems can be satisfying.
D they know their work is still useful.

4. The word “one” in line 12 refers to


A the modem workplace.
В a sense of purpose.
С assertiveness.
D identity.

5. People who have no work often


A enjoy their leisure time.
В develop a better self-image.
С have difficulty coping with the change.
D take an interest in new activities.

6. The arrival of information technology has


A increased people’s, enjoyment of work.
В made work more stressful.
С make the workplace unnecessary.
D made people change their attitude to work.

9
IVb. Определите значение указанного слова в тексте.

1. proof(§1) a. improvement b. evidence c. disapproval


2. proper(§2) a. suitable b. poorly-paid c. uncomfortable
3. assert (§4) a. take for granted b. demand for c. pay attention to
4. persuaded (§7) a. called off b. turned down c. brought round

У.Выберите один из предложенных вариантов ответа.

1. If you feel nervous, try taking long, deep breaths to ... .


A) come on B) calm down C) blow up D) break down

2. There were about twenty people ... total at the meeting.


A) on B) at C) in D) with

3. Have you ever heard ... Elaine Sharp, a young writer from Manchester? - No, I’m not familiar . her
works.
A) about...to B) o f... with C ) o f ...to D) from ...with

4. Although our employees are well-qualified, I’m afraid th a t... of them will be able to attend the
conference.
A) all B) neither C) none D) nobody

5. Try ... the program again on another computer and see what happens.
A) going B) making C) working D) running

6. Have you ever been ... a bee?


A) stung by B) stung with C) stinged by D) stinged with

7. You can’t make a snowman ... there’s some snow!


A) unless B) if C) while D) despite

8. She can’t ... about her past.


A) to help thinking B) help thinking C) help to think D) helping to think

9. He is used ... with stressful situations.


A) coping B) to coping C) to cope D)cope

10. Most teenagers prefer ... the N e t... TV.


A) surfing ... to watch B) surf... rather watch C) surfing ... to watching D) su rf... to watch

11. We are going on a ... holiday.


A) two weeks B) two-weeks C) two weeks’ D) two-week

12. We saw him ... the fence as we walked past his house.
A) painting B) to paint C) painted D) have painted

13. Martin isn’t here. He ... the library to get some books.
A) went B) has been in C) has gone to D) has been to

14. It’s ... joke I’ve ever heard.


A) tunny B) the funniest C) funnier D) the most funniest

15. They had a party in ... flat.


A) Sue’s and Sally’s B) Sue and Sally’s C) Sue’s and Sally D) Sue and Sally

10
16.This dog ... belong to Harry. It’s got his address on its collar.
A) might B) has to C)must D)may

17. She’s late! She ... here an hour ago.


A) should have been B) should has been C) should be D) ought to be

18. The jacket was ... expensive than I had thought.


A) far more B) a lot C) much D) lot more

19.1 enjoy doing something creative ... cooking. I can’t see m yself... a lawyer or a doctor.
A) like ... as B) like ... like C) as ... like D) as ... as

20. Although he arrived an hour ... , he tried ... to make up for lost time.
A) late, hard B) lately, hard C) late, hardly D) lately, hardly

21. I’m a bit taller than you, ...?


A) amn’t I B) am I C) are I D) aren’t I

22. Here is a photo of the hotel... we stayed and ... design was made by one of the most famous
architects, ... was very genius of him!
A) w hat... w hat... what B) in w hat.. .whose ... which
C) where... whose .. .which D) where ... whom ... those

23. Mary doesn’t like horror films. - ... John.


A) Either do B) Nor does C) Neither doesn’t D) So do

24. Among ... five Great Lakes, only ... Lake Michigan is located entirely within ... territorial
boundaries o f ... United States.
A) —, the, the, — B) —, the, —, the C) the, —, the, the D)the, the,—, —

25. Tim went ahead with the experiment... he knew it was dangerous.
A) although B) despite C) in spite of D) in case

26. Do these shoes ... you perfectly? Aren’t they tight?


A) fit B) suit C) match D) sit

27. You’d better take ... to get to the city center.


A) the first bus B) the bus one C) a bus one D) bus one

28. Her father watches TV every evening to catch ... news.


A) last B) the latest C) later D) the latter

29. Your bathroom scales ... not very accurate.


A) is B) has C) have D) are

30. If I had known you couldn’t eat fish, I ... it for dinner.
A) won’t cook B) wouldn’t cook C) wouldn’t have cooked D) hadn’t cooked

VI. Прочитайте тексты. Заполните каждый из пропусков только одним словом, подходящим
по смыслу.

A. None of us find writing easy. When you can’t see the person who you are talking to, communication is
1) ...more difficult. You have to be careful 2 ) ... to communicate your message clearly, but how do you do
that? The first thing you must think about 3 )... who you’re writing to. Then you can 4 )... a decision about
how formal it should be. A letter to a friend is more 5) ... spoken English, so your personalities should be
in your writing, while a letter to a hotel manager is formal.

11
В. Everybody should care about the damage that’s 1) ... done to our environment. We’re aware 2) ... the
problems that this damage will 3 ) ... about in the future. 4 ) ... has been an increase in all kinds of pollution
in the past hundred years. The Earth is in danger and we must 5 )... action to help save it.

VII. Прочитайте текст. Образуйте производное слово, подходящее по смыслу.

A. During the First World War, at a time when there was plenty of 1) ... (hate) in the world, one man 2)
... (success) did more than anyone else to spread happiness. That man was the 3) ... (comedy), Charlie
Chaplin. Fie created the character of the little tramp and people 4) ... (sympathy) with him. Even today,
his films are 5) ... (emotion) and make people laugh.
B. Do you get 1) ... (confuse) about what to buy when you go clothes shopping? Do you feel 2) ... (help)
when you have to choose between two pairs of jeans? Has the 3) ... (refuse) of your credit card caused you
embarrassment? But you don’t need to worry anymore! There’s a 4) ... (solve). Many people have their
own shoppers and find it very 5) ... (prefer) not to go to the shops at all.

VIII. Переведите на английский язык фрагмент предложения, данный в скобках.

1 .1 don’t like to (одалживать) things from anybody.


2. Some people keep dogs as pets, (другие) prefer cats.
3. Everybody knows how to operate a computer nowadays, (не так ли)?
4. Grill the fish on (каждой) side.
5. (Ни один) of the two brothers followed their father’s career.

12
Тест 2.
Тест состоит из 9 заданий разного типа, на выполнение которых отводится 180 минут.

I. Откройте скобки, употребив глагол в правильной временной форме.

I I ) .. . (always/ want) to try climbing volcanoes, and when 12)... (find) out that the cone (пик) of Maderas
in Nicaragua 3) ... (collapse) inwards leaving a crater lake at the top, this seemed to be my chance. I
persuaded two friends to go with me. Unfortunately, very little planning 4) ... (do) before the trip. Once
we arrived at the top of the volcano, my friends wanted to go back down immediately, but I felt that as we
5 )... (come) this far it 6 )... (be) a waste of effort not to swim. The moment I dived into the muddy water
I felt that I 7) ... (suck) down into its depths. At that moment I wished 18) ... (not/jump) into the water.
Finally, I struggled out of the water and we started back down but by then it 9) ... (rain) hard for such a
long time that we almost 10)... (slide) down the slippery slope. Now when 1 11)... (ask) ‘so, you 12)...
(climb) any more volcanoes soon?’ my answer is clear - absolutely not!

II. Прочитайте тексты. Выберите один из предложенных вариантов ответа.

A. Stretching from the east to the west of central Northern Scotland 1) ... (occupies/lies/reaches/spreads)
the rare and fragile environment of the Cairngorm National Park. Since its construction in 2001, the
Mountain Railway has 2) ... (appealed/dragged/attracted/grabbed) many visitors and, despite the
positive 3 )... (intend/affects/refusal/effects) this has had on the region’s economy, mass tourism has also
4) ... (made/taken/done/fetch) a great deal of harm to the fragile environment of the national park. A 5)
... (serious/series/serial/cereal) of talks between environmental organisations and local authorities has led
to a compromise: visitors will still be allowed to use the railway, but with some restrictions.
B. Many people find 1 )... (these/it/its/those) hard to make major changes in their habits, but it’s not 2 )...
(such/as/so/much) difficult once you set your mind to it. For example, get 3) ... (on/out of/from/off) the
bus a couple of stops earlier and walk the rest of the distance. There’s no need for you to diet 4) ...
(too/either/neither/the same). You can just 5) ... (short/turn/cut/calm) down on things that are too fatty
or sugary.

III. Прочитайте текст. Если в строке имеется лишнее слово, выпишите его под
соответствующим номером строки. Если все правильно, то поставьте прочерк.

1 Yesterday the Hopeton branch of the International Bank was being


2 robbed. A masked man went into the bank and demanded for money.
3 He made the cashier to get it from the safe. The bank manager is said
4 that to have activated an alarm some days ago and the police
5 arrived within minutes. However, the robber have still had enough time
6 to take the money and leave the building. He was seen getting into a white
7 car which was waiting outside. The most of its staff and customers
8 who were in the bank were treated for shock. No one was hurt. The bank
9 is expected to remain closed for a few of days. The police are looking for
10 the robber but the gateway car which they used it has already been found.

IV. Прочитайте текст. Выберите вариант ответа (А,В,С или D), соответствующий
содержанию текста.

§1. When Michael Henchard, the Mayor and local corn merchant, employed Donald Farfrae as his
manager it_was because of the younger man's honesty, efficiency and obvious talent. When others
began to notice Donald's qualities too, Henchard suffered some loss of public support and his pride
was wounded.
§2. Henchard still could not help continuing to admire Donald’s talents, and Farfrae was undoubtedly well-
liked. Although no longer close, they had a sociable working relationship and their business routine
continued smoothly for some time.
§3. Their town, Casterbridge, was not particularly lively, and when a national day of celebration was
announced, there was no response until Donald Farfrae approached the Mayor with his request. He was
planning some entertainment and wanted to borrow some tenting. After Henchard had agreed, he realized

14
that he, as mayor, should have been the one to take responsibility for the town’s festivities. With the
council’s permission - which was willingly given, as Henchard offered to pay for everything - he started
making plans.
§4. He had in mind games of all kinds: pole climbing, high jumping, donkey races, boxing, wrestling and
many other physical competitions, with food and animals as prizes. One thing was sure; there would be no
charge. Surely people would prefer his entertainments to Farfrae’s, who was charging an admission fee.
§5. The morning came. The sky, which had been clear until then, darkened, and there was the threat of rain.
Henchard wished he had not been so sure of a fair day, but it was too late to change or postpone. By
lunchtime it was raining heavily, and despite a few brave competitors, it soon became obvious that his
project was a failure. The donkeys shivered, the tents blew down and the few remaining spectators gradually
disappear. Towards six, the weather cleared and Henchard bravely ordered things to recommence. “But
where is everybody?” said Henchard. “All the shops are shut. Why don’t they come?”
§6. The answer became clear as he walked back to town. Across the middle of the High street, supported
by the avenue of trees, Farffae had constructed a huge tent as a ballroom. The sound of dancers and
musicians made it obvious that Farffae’s entertainment had been much more successful than his own.
Hiding in the shadows, Henchard heard unfavourable comparisons being made between the two of them,
not just on the subject of their amusements, but on their characters, work and tempers. Henchard heard
these and his mood darkened. He could no longer bear the shame. Before the night was over Farffae would
have to be dismissed.

IV a.
1. What was the relationship between the two men?
A they were both managers
В they were old friends
С they were employer and employee
D they were both merchants

2. What does the word “it” in line 2 refer to?


A management
В employment
С talent
D character

3. Why had their relationship changed?


A Henchard had stopped admiring Farffae’s talents.
В Farffae was not well-liked.
С Farffae was dishonest.
D Farffae became more popular than Henchard.

4. Why did Henchard organise a celebration?


A Because the council asked him to.
В Because, as Mayor, he had to.
С Because Farffae asked him to.
D Because Farffae made him remember his responsibility.

5. What was the major difference between the plans for the two celebrations?
A the tents
В the entrance money
С the prizes
D the council’s agreement

6. What was the weather like on the morning of the celebration?


A cloudy
В raining heavily
С clear
D fair

15
IV b. Определите значение указанного слова в тексте.

1. wounded (§1) a. admired b. injured c. wondered


2. smoothly (§2) a. in a calm way b. roughly c. unequally
3. postpone (§5) a. call off b. turn off c. put off
4. bear (§6) a. touch b. stand c. attract

V. Прочитайте и соотнесите части предложений.

1. Many hospitals are running A away with this!


2 .1 missed a few lessons but I’m catching В out of money.
3. He has already decided to take С in this application form, please.
4. The taxi driver asked us to get D up about a year ago.
5. She went out with Tim but they split E o ff-y o u ’d better not try it.
6. You just need to fill F up stamp collecting. It’s really interesting.
7. Never cheat - you won’t get G up with all the rest quite quickly.
8. The milk has already gone H out on the right because it was safer.

VI. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


1. We ... London for a long time, so we don’t know it very well ....
A) haven’t gone to, already B) hadn’t gone to, still
C) haven’t been in, yet D) haven’t been to, lately
2. Every day there ... more than ...traffic accidents in the city.
A) is, a dozens B) are, a dozen C) is, a dozen of D) are, dozen of
3. Did you like the black dress? - Yes, but it was ... than the blue one.
A) far more expensive B) by far expensive
C) a lot expensive D) a lot much expensive
4. As soon as Sarah ... , ... her to help you.
A) will come, ask B) comes, will ask C) comes, ask D) have come, will ask
5. We ... go to the seaside every summer when I was young.
A) would B) were used to C) are used to D) would to
6. We were badly ... by mosquitoes ... was really irritating.
A) beaten, what B) bitten, which C) bited, what D) beated, which
I. ... easy to spend and ... difficult to save.
A) The money is, these is B) The money are, they are
C) Money are, they are D) Money is, it is
8. To keep up with the latest news he prefers ... the Net to ... a newspaper.
A) surfing, buying B) to surf, buy C) to surfing, buying D) surf, buy
9. ... Liz has been getting all her clothes ... from the fashion company.
A) Late, free B) Lately, free C) Late, freely D) Lately, freely
10. John asked his colleague i f ... at the airport.
A) he would pick him up B) he will pick him up
C) could he pick him up D) will he pick him up
II.1 heard something .... Dad m ust... a dish in the kitchen.
A) smashed, drop B) to have smash, have dropped
C) smash, drop D) smash, have dropped
12. The flat you are renting belongs to my ... parents.
A) sister’s-in-law B) sister-in-law C) sister-in-laws’ D) sister-in-law’s
13. They don’t enjoy watching thrillers. - ... she.
A) Nor does B) Neither doesn’t C) So does D) Either does
14. The men have ju s t... a brand new carpet in the bedroom.
A) lain B) laid C) lied D) layed
15. He studied ... than everyone ... in our family.
A) more diligent, another B) more diligently, else
C) more diligently, other D) much diligent, else
16. The temperature tomorrow will be in ... .
A) the high twentieth B) high twenty’s C) the high twenties D) high twenty

16
17. In ... office where I work ... most people have ... degree in English, but my boss, who is ... nicest
person I’ve ever worked for, has a PhD in ... astronomy.
A) the, -, -, a, the B) an, the, the, the, - C) the, -, a, the, - D) an, the, -, a, -
18. ... Nile flows from near ... Lake Victoria to ... Mediterranean.
A) the, the B) -, -, the C) The, the, the D) The, -, the
19. The CD wasn’t very good quality, ... it was very expensive.
A) although B) despite C) because of D) in spite of
20. The ... stole a picture by Rembrandt which costs a fortune.
A) thiefs B) thiefes C) thieves D) thievs
21. The service center can provide ... assistance on request. It sounds really ....
A) the farthest, well B) further, good C) the furthest, well D) farther, good
22. The meeting is supposed to be held in ... .
A) the room 208 B) a room 208 C) room 208 D) room 208th
2 3 .1 remember ... the book, but I don’t know who wrote it.
A) to read B) to reading C) read D) reading
24. Extensive research is being carried .... This will hopefully result... finding a cure ... this disease.
A) on, at, against B) out, for, of C) out, in, for D) on, with, of
25. When we arrived ... Minsk airport, we g o t...the car and made for the departure lounge to board ...
the plane.
A) to, off, on B) at, out of, - C) to, from, on D) in, out from, -

VII. П рочитайте текст. Заполните каж ды й из пропусков только одним словом,


подходящ им по смыслу.

Most people feel that when they dream, they 1) ... carried off to another world. 2) ... the contrary,
dreams are often connected to our daily lives. When our whole mind is filled 3) ... something,
when we are 4) ... very upset or when we are in_good spirits, a dream will represent this reality in
symbols. It is said that we benefit 5) ... dreams because they help the spirit to heal 6) ... when
things go wrong. Dreams are a kind o f escape from real life. It is a strange kind o f holiday because
whether we have a wonderful time or whether it 7) ... out to be a nightmare, we quickly forget it.
Most dreams disappear forever 8) ... you are one o f those people disciplined 9) ... to write them
down as 1 0 )... as you wake up.

VIII. П рочитайте текст. О бразуйте новы е слова, подходящ ие по смыслу, изм еняя
форму слов, указан ны х в скобках.

Mountain Meadow Ranch is nestled high up in the Sierra Nevada Mountains o f northern
California. It’s an 1) ... (incredible) beautiful place to visit. Summer camps here have grown in
2) ... (popular) since the 1950s and lots o f young people keep coming back, probably because it
3) ... (courage) independence, campers have so much 4) ... (free) o f choice and the prices are
more or less 5) ... (afford). There is also a 6) ... (vary) o f art activities, like photography and
pottery. The more 7) ... (adventure) teenagers can go on a hike to climb a volcano and camp
overnight in the forest. It’s so 8) ... (forget)! It’s also fun to try some 9) ... (challenge) things,
and even better are the added 10) ... (experience) you can’t have in the city!

IX. П ереведите на английский я зы к ф рагм ент предложения, дан н ы й в скобках.


1. They came home just (вовремя) for dinner.
2. O f all British cars this one needs (меньш е всего) petrol.
3. There’s no need to hurry, (не та к ли)?
4. You have (ещё) two days to register for the course.
5. When the war broke out he was only (восемнадцатилетний) young man.

17
Тест 3.
Тест состоит из 9 заданий разного типа, на выполнение которых отводится 180 минут.

1. Откройте скобки, употребив глагол в правильной временной форме.

Stephen King 1) ... (write) horror stories since he 2) ... (be) seven years old but he had little success. In
his twenties he worked as an English teacher and spent his free time writing. One day he 3) ... (throw)
away the manuscript of his latest novel. However, his wife got it back from the rubbish. If she 4) ... (not
/do) that, the novel 5) ... (not/publish) soon afterwards. The book 6) ... (call) Carrie. Since that time over
2, 5 million copies 7 )... (sell). Surely this film 8) ... (terrify) its viewers the moment they start watching
it. The undisputed king of literary and film horror, Stephen King 9) ... (make) his fortune through his
writing but still lives simply with his family in the same American town where many of his novels 10) ...
(set).

II. Прочитайте тексты. Выберите один из предложенных вариантов ответа.

A. Last week there was a local round-the-city fun run. This kind of race doesn’t normally 1) ...
(admire/please/appeal/delight) to me, as I’m not really 2) ... (cut out/put up/picked up/made out) for
long distance running. But my friends insisted on positive 3) ... (effects/affects/ideas/impressions) of
running. So I decided to run, partly for that reason, partly to 4) ... (rise/raise/spend/lend) money for
charity. After two kilometers I was out of 5) ... (breathe/breath/sigh/air). I settled down to a slow jog,
but I was pleased with myself.
B. I started in the department where I worked as a sales assistant, but last year I was promoted and put in
1 )... (responsibility/duty/obligation/charge) of the department. We have customers with a range of tastes
and I take pleasure in knowing that we 2 )... (manage/cope/succeed/achieve) in satisfying the needs of all
of them. I must admit that the majority of our customers are polite and very appreciative of the quality of
service we 3) ... (suggest/offer/run/operate). 4) ... (So far/By far/Much/A lot) the most difficult time
for us is the sales period, when the department is 5 )... (complete/full/filled/crowded) of shoppers who are
determined to take advantage of the special prices.

III. Прочитайте текст. Если в строке имеется лишнее слово, выпишите его под
соответствующим номером строки. Если все правильно, то поставьте прочерк.

1 Animated cartoons are films which they have been made


2 with a lots number of drawings giving the impression of
3 movement when shown continually. The technique
4 was used to produce them has changed dramatically since 1889.
5 The preparation of a cartoon film would take lots of some time
6 and labour, and it was too impossible to make a full-length
7 film. A new technique of “limited animation” was introduced
8 which cut it down the number of drawings. Today the
9 cartoon industry is been fully developed and annual festivals
10 are held in many of countries throughout the world.

IV. Прочитайте текст. Выберите вариант ответа (А,В,С или D), соответствующий содержанию
текста.
§1. On a cold, dark winter’s evening in 1988, Jon Hickes and Richard Williams were driving to a friend’s
house near Canterbury when they saw a bright red object glowing above the fields about 500 metres in front
of them. As they drove nearer to investigate they were amazed to find a large area of molten metal, bubbling
on the ground like a pool of volcanic lava. When firemen arrived shortly after, it took them over an hour to
cool down the boiling mass and make it safe.
§2. Samples of the solidified metal were taken to the nearby University of Kent where they were found to
contain iron and small amounts of tin and chromium. James Radcliffe, a specialist at the university,
concluded that material such as this could not have come from a meteor, and military experts, for their part,
were quick to point out that it could not have fallen from any aeroplane or spacecraft; space debris
(осколки) does not hit the earth’s surface in a liquid state.

18
§3. Of course, there were suggestions that the whole thing might have been a hoax, but a practical joke on
this scale would have been very difficult to set up. The only factory in the area capable of producing molten
metal had recently closed down, and besides, arranging for large quantities of the metal to be dropped from
the sky would not be very easy.
§4. Unexplained aerial phenomena of this nature have been observed and noted down for centuries, but the
modem preoccupation with UFOs began in 1947, when there were an unusually large number of reported
sightings. In the last 50 years there have been over 10,000 such reports in Britain alone. Most of these can
be attributed to man-made objects such as aircraft and satellites, or astronomical phenomena such as
shooting stars. Just over five per cent of cases, however, remain unexplained, leading many UFO experts
to the conclusion that aliens have indeed visited our planet.
§5. In another case in the 1980s Les and Linda Burnham were cycling together along a country road near
Rye in Sussex when a sudden, blinding light almost caused them to fall off their bicycles. As the couple
stopped to cover their eyes, they felt intense heat and heard a deafening roar like the sound of a high-speed
train. A minute or so later they were able to look up again, and were greeted with the sight of a huge,
diamond-shaped metal object floating above the treetops, spitting flames and emitting a loud, high-pitched
noise. They watched in shocked silence as the gigantic structure climbed high into the air and disappeared
at a great speed out to the sea. Then, they claimed, five or six jet aircraft appeared from nowhere and raced
off after the mysterious object.
§6. As they cycled the short distance home, Les and Linda suffered headaches and sickness, and during the
next few days experienced a stomach ache and minor skin bums. As a result of illness and depression Linda
was unable to go to work for nearly six weeks.
§7. Underneath where the object had been floating, an area of woodland had burnt down, electricity cables
had snapped and the road surface had melted. Whatever caused it, the heat must have been incredibly
intense to do all that. As for the jet aircraft, military bases denied all knowledge of them and to this day
their origin, like that of the diamond-shaped object, remains a mystery.
§8. Secret military activities or rare atmospheric phenomena may account for some of the unexplained
sightings but the origins of others could lie elsewhere. And until the opposite is proved, that ‘elsewhere’
might include visits from extraterrestrial beings.

IV a.
1. What are we told about the object which Jon Hickes and Richard Williams witnessed?
A It was very hot.
В It came up through the ground.
С They watched it change from solid to liquid.
D It was 500 metres wide.

2. In line 9 ‘it’ refers to


A a meteor.
В a spacecraft.
С the metal.
D the university.

3. Records of mysterious happenings in the sky were first made


A 50 years ago.
В in 1947.
С hundreds years ago.
D in the nineteen eighties.

4. The object which Les and Linda saw


A was travelling at the same speed as a train.
В made two different sounds.
С was made of metal and diamonds.
D was bitterly cold.

19
5. As a result of their experience Les and Linda
A began to feel unwell soon afterwards.
В were ill for several weeks.
С were seriously burnt.
D started feeling sick when they got home.

6. According to Les and Linda, the jet aircraft they saw


A were involved in secret military activities.
В followed the strange object.
С probably came from a nearby military base.
D were the same shape as the unidentified object.

IVb. Определите значение указанного слова в тексте.

1. investigate (§1) a. search for b. look into c. put forward


2. hoax (§3) a. hole b. trick c. jet
3. attributed (§4) a. put down to b. stand up to c. break out of
4. blinding (§5) a. deafening b. brightening c. pouring

У.Выберите один из предложенных вариантов ответа.


1. ... Stonehenge is ... ancient megalithic monument located on the Salisbury place in ... southern
England, about two miles west of the River Avon.
A) the, the, - B) -, an, - C) -, the, the D) a, the, -
2. My brother left ... Brazil on board ... the plane a month ago. And I still haven’t heard ... him.
A) -, of, about B) to, of, of C) in, -, about D) for, - , from
3 .1 don’t approve ... kids lying ... their parents.
A) with, about B)of,to C) to, for D) -, with
4. ‘Jane’s painting her house this week.’ - ... .
A) ‘Neither has she.’ B) ‘Nor are we.’ C) ‘So are we.’ D) ‘So has she’.
5. Everybody hardly jogs in the morning, ...?
A) do they B) don’t they C) doesn’t it D) isn’t it
6. Here is the house ... design was made by one famous architect. He gave it to charity, .. .was very
generous of him!
A) w hat... what B) whose ... which C) which ... that D) where ... it
7. She was ... confused when she realized that he had arrived ... at the party.
A) pretty, last B) prettily, last C) prettily, lastly D) pretty, lastly
8. John reads ... than his ... sister who is two years ... than him.
A) more quicker, older, older B) far quickly, elder, elder
C) much quicklier, older, elder D) far more quickly, elder, older
9. It was really ... when she noticed ... the party early.
A) embarrassing, him leave B) embarrassed, he left
C) embarrassing, him to leave D) embarrassed, her leaving
10. Don’t forget... the door behind ....
A) locking, your B) to have locked, yourself C) to lock, you D) locked, yourselves
11. What colour ... your new pyjamas? fit you perfectly?
A) is, Does it B) are, Does it C) is, Are they D) are, Do they
12. She ... the baby down gently on the bed and went on ... the ironing.
A) lay, doing B) laid, to do C) lain, to doing D) lied, do
13. A1 sells ... many cars that he has been made manager ... working here for only a year.
A) such, however B) so, despite C) too, in spite of D) enough, although
14. The idea of a ... trip sounds ....
A) two days, greatly B) two-day, great C) two day’s, greatly D) two-days, great
15.1 ... eating a lot during the day. I have put on a lot of weight. I wish I ... on a diet.
A) am used to, could go B) am used to, would go C) get used, had gone D) used, were
16. Two weeks in ... hospital... not enough to recover.
A) the, isn’t being B) the, are C) a, are D) -, is

20
17. This species of birds ... rare. - ... on the edge of extinction in recent years?
A) is, Has it been B) are, Are they C) are, Have they been D) is, Is it
18. He ... come to my birthday party unless something unexpected ....
A) will, doesn’t happen B) could, will happen C) must, would happen D) may, happens
19. We ... London for very long, so we don’t know it very well yet.
A) haven’t gone to B) haven’t been in C) haven’t been to D) went
20. Could you let me know what time ... ?
A) the film starts B) does the film start C) will the film start D) is the film started

VI. Прочитайте текст. Заполните каждый из пропусков только одним словом, подходящим по
смыслу.

Running is a powerful addiction and once you’ve started, you’ll 1 )... it difficult to give it up. What is the
attraction of running? For me, whether I’m working 2) ... studying, 3 )... is no better way of getting 4) ...
of stress. I can think my problems through and 5) ... the end of the race I have the answers. If you’re
thinking of taking 6) ... running yourself, don’t try to do too much at first. You should 7) ... yourself
realistic targets and always do warm-up exercise before you run. Also, make sure you buy a good pair of
running shoes to protect your knees and back 8) ... injury. And don’t be put 9) ... by the expressions on
the faces of the runners - they’re enjoying every minute and 10) ... will you!

VII. Прочитайте текст. Образуйте производное слово, подходящее по смыслу.

It is 1) ... (certain) when and where humans first started farming rice, but 2) ... (history) agree it was
grown in Asia at least 10,000 years ago. Today, rice is the most 3) ... (value) food crop in the world. About
3 billion people 4 )... (doubt) depend on it for 5) ... (survive). The 6) ... (important) of rice is reflected
1) ... (world) in many myths and legends. One Chinese legend tells of a certain time when a 8 )... (destroy)
flood damaged all the crops. One day, hungry people saw a dog with 9) ... (usual) yellow seeds on its tail.
They planted the seeds in the waterlogged soil and rice 10) ... (growth).

VIII. Поставьте глагол из таблицы в соответствующее по смыслу предложение в


необходимой форме.

hang go take run get

1. The fire m ust... out during the previous night.


2 .1 can’t believe that Jessica ... up without saying good-bye while you were talking to her.
3. Sarah didn’t miss the train. I watched her ... on the train before I left the station.
4. The shopping centre ... over by an American company lately.
5. We ... out of bread. Why don’t you go to the baker’s?

IX. Переведите на английский язык фрагмент предложения, данный в скобках.

1. (Никто) of her family have been to college.


2. My Granny celebrated her (восьмидесятый) birthday last Saturday.
3. The ticket cost more than I could (позволить себе).
4. She smiled at him (дружелюбно).
5. What (еще) books by Tolstoy have you read this year?

21
Тест 4.
Тест состоит из 9 заданий разного типа, на выполнение которых отводится 180 минут.

I. Откройте скобки, употребив глагол в правильной временной форме.


My elder sister Ann 1) ... (always / be) very good at languages. By the time she 2) ... (leave) school she
3) ... (have) a good command of three languages - German, French and Italian. After finishing school she
went to Spain where she 4) ... (study) Spanish and Portuguese at a language college for three years before
she qualified as a professional interpreter. Later with her excellent knowledge of so many languages she 5)
(offer) a good job at the United Nations.
Ann 6) ... (translate) from Spanish into French and from Portuguese into English over the last two years.
She likes her job and hopes she 7) ... (give) a substantial promotion at the UN by next year. Showing a
natural aptitude for languages she wishes she 8 )... (study) Chinese or Japanese when at school. However,
being quite persistent in her intentions, Ann strongly believes she 9) ... (become) an expert on these two
oriental languages by the time she 10) ... (turn) 35.

II. Прочитайте тексты. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


A. I’m responsible for the clothing department of a good quality store and I find it a (varied / earning /
exciting / total) and interesting job. I have to make sure that my (staff / colleague / employers / crew) are
professional in their (technique / method / approach / course) to their work. The majority of our customers
are very appreciative of the quality of service we (suggest / offer / afford / operate). By far the most
difficult time for us is the sales period, when the department is (complete / full / filled / crowded) of
numerous shoppers.
B. Over the last five years, the amount of space junk is (reached /noticed / estimated / regarded) to have
risen (for / of / on / by) 50 per cent, and this has (widely / greatly / importantly / absolutely) increased
the risk of damage to working satellites or space vehicles with crews on board. International agreement has
now been (arrived / reached / finished / closed) on limiting the amount of new space junk. Scientists have
also (caught up with / put forward with / come up with / get away with) some interesting suggestions
for tidying up space.

III. Прочитайте текст. Если в строке имеется лишнее слово, выпишите его под
соответствующим номером строки. Если все правильно, то поставьте прочерк.

1 I’ll never forget my first day at work, ft was so a disaster that I lost my job!
2 The boss explained what I had to do, but she did it very quickly. I wasn’t too
3 brave enough to ask her to repeat it, so I pretended I knew what to do. It wasn’t
4 difficult at the first - just putting numbers into a computer. Soon, though I was
5 really busy and I started to making more and more mistakes. I made such a lot of
6 mistakes that what the other workers noticed. They tried to help me,
7 but it was too late. In the end, I just had so much to do that I gave up either. I sat
8 there and stared at my computer for two hours! The boss came back and saw
9 me doing nothing which drove her mad. She was fired me immediately!
10 My first day turned in out to be also my last!

IV. Прочитайте текст. Выберите вариант ответа (А,В,С или D), соответствующий
содержанию текста.
§1. By the middle o f the second day I know I am in trouble. In front o f me the land stretches up
and away towards a distant hill, and into the space, between that summit and me, is crowded one
o f the most vivid concentrations o f colour I have ever seen. It starts with the trees. The wet season
is only a few weeks off and, almost as if they can smell the coming rains, they have put out their
leaves. They are no ordinary green and the dry grasses beneath them are ablaze with golds, browns
and reds. I want to recreate this scene with watercolours. Although I can make a try at it with
words, trying to paint it in my sketch book is another matter altogether. I ’ve already made one
attempt: a series o f zigzags in orange and red, with bluish trees placed across them, which now
lies face down in the grass beside me.

22
§ 2 .1 have put it there because the last thing I want right now is for someone else to come along
and look at it. A young man called Royale walks up the hill. Royale is a sculptor, and, with several
other local men, produces pieces of work in the local stone. Recently, and quite suddenly, this
work has acquired an international reputation. I don’t want a man capable o f such things looking
at my own awful brush strokes. So I put my foot, as casually as I can, on the finished painting
beside me and we resume the conversation started earlier in the day.
§3.1 want to talk to Royale about his life here. He, however, is only interested in what I am up to.
To begin with, it seems that he considers me a fellow artist, and for a moment I find myself staring
into the depths o f embarrassment. But when he asks me, ‘What is painting like?’ I realize that
this professional artist has never painted anything in his life before. He just wants a go with my
colours.
§4. When I signed up for this holiday, I was hoping for an experience like the one I had had four
years earlier in Wales. That was my first painting holiday, and I loved it. Two things made it great.
First was the teacher who showed me that what is important about drawing and painting is not the
finished article but the process of completing it. The second element o f that week was the place. I
grew up in places like that, and I connected with it immediately. But it was stupid o f me to think
that I could reproduce the experience down here, deep in Zimbabwe.
§5. There were compensations. The holiday was wonderfully organized by a friend of mine - Susan
Scott-Thomas. There are some rather large differences between us - she is extremely wealthy and
she inherited a farm in Africa when she was in her mid-twenties, and instead o f taking the easy
option o f becoming a lawyer and staying in London, she came out to reclaim the land and rebuild
the decaying farmhouse. In the process, she learnt how to lay foundations and make clay bricks.
All o f which she did while I was just about mastering making sauce for pasta.
§6. Even my disastrous painting didn’t detract from enjoying the holiday. Painting really forces
you to look at things, to consider their shape and colour. And even if |t_is a disaster, that process
o f looking and thinking and transferring those thoughts into movements of your hand leaves an
imprint of what you have seen. By the end o f the week I have still not produced anything to hang
on my walls.

1. What is the problem the writer has at the beginning of her holiday?
A The weather is not good enough for painting.
В She’s brought the wrong materials with her.
С There are no animals to paint.
D She can’t reproduce the exact colours.

2. The writer hid her work because ...


A she believed Royale paints better.
В it wasn’t good enough to sell.
С she thought it would disappoint Royale.
D it was only a quick sketch.

3. What does the writer mean by the phrase ‘what I’m up to’?
A What I am painting.
В What I will give him.
С What I can teach him.
D What I might do.
4. What does the writer say about her previous holiday?
A She preferred the teacher she had had then.
В She was more familiar with the landscape.
С Her painting technique improved much faster.
D She wasn’t happy in Zimbabwe.

23
5. The writer says that Susan Scott-Thomas ...
A looks at things in a different way from her.
В is a very capable person.
С is not as good at cooking as her.
D was a lawyer before going to Africa.
6. What does “it” in bold in the last paragraph refer to?
A The holiday.
В The country.
С The colour and shape.
D The finished painting.

IVb. Выберите соответствующее определение к следующим словам из текста.


1. ablaze (§1) a. not beautiful b. very bright or c. having no colour
colourful
2. embarrassment a. the feeling of being b. a strong desire to c. the feeling of
(§3) ashamed and nervous achieve smth happiness
3. decaying (§5) a. slowly improved b. being rebuilt c. slowly destroyed by a
natural chemical process
4. detract from (§6) a. to improve b. to make smth seem c. to become bigger in
less good amount or degree

V. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


I . 1 took you ... your sister ... a distance. You look so alike.
A) for, from B) of, from C) instead, on D) to, at
2. My neighbours’ doorswere painted blue to ... the walls and now these doors look ... mine.
A) fit, the same as B) suit, like C) match, similar to D) get on with, the same like
3. Carl ... here by now. Maybe he’s got stuck in traffic.
A) must has been B) should have been C) might have been D) should has been
4. She managed to get to Minsk ... by flying there ....
A) easy, directly B) easily, directly C) easy, direct D) easily, direct
5. ... I am quite a good tennis player he managed to ... me in the tournament.
A) Despite, win B) Although, beat C) In spite, beat D) Since, bite
6.The boy was ...of grey shadows when he noticed ... on the wall.
A) terrified, them appear B) terrifying, they appeared
C) terrify, them appeared D) terrific, they appearing
7. They invited ... friends and good acquaintances to celebrate their ... wedding anniversary.
A) dozens, fifties B) a dozen, fiftieth
C) a dozen of, fifties D) a dozens of, fiftieth
8. Tom ... many countries, but now he ... London for a while on business.
A) has been in, has gone in B) has gone to, has been to
C) has been in, has gone to D) has been to, has been in
9. I’m afraid ... kitchen scales ... inaccurate.
A) these, is B) this, is C) these, are D) this, are
10. Our teacher permits ... when we ... our hands or if we are asked a question.
A) to speak, rise B) speaking, raise C) us speaking, raised D) speak, rose
II. ... people on public transport, ... harm we do to the environment.
A) The more, the less B) The most, the little C) The more, the least D) The most, the less
12. We remember ... quite envious because we m eant... that place too.
A) to be, to see B) being, to see C) be, seeing D) being, seeing
13. Jane ... go skiing a lot when she was a child, but now she is going ... skating instead.
A) would to, to B) is used to, in С ) would, in for D) used to, up
14. The weather is getting ... . I ’d like to gather ... information on the week’s forecast.
A) worse, further B) worser, further C) worth, farther D) bad, farther
15. ... Ice Hotel a t ... Lake Balea in Romania is the first ice hotel in ... Eastern Europe.
A) the, the, B) The, -, the, C) -, the,-, D) The, -, -
16. Gandhi was ... man who led India on the path to independence from British rule and became one of
... greatest figures o f ... 20th century.

24
A) the, the, the B) -, -, -
С) a, the, - D) a, -, the
17. ... test was ... than this one.
A) Last year, much more easier B) Last year, more easier
C) Last year’s, far easier D) Last years’, lot easier
18. Three hours ... enough to cope with the task.
A) are B) to be C) have been D) is
19. If you ... that giant pizza, you ... sick then!
A) didn’t eat, won’t be B) wouldn’t eat, wouldn’t have been
C) hadn’t eaten, wouldn’t have been D) don’t eat, wouldn’t be
20. I’m looking forward to summer holidays. she.
A) Neither is B) So is C) Nor does D) Either is
21. Recently he received a letter from her, ... postmark indicated ... it had been posted on the day of her
departure ... was really great.
A) which, that, what B) whose, that, which
C) that, where, what D) whose, what, that

VI. Прочитайте текст. Заполните каждый из пропусков только одним словом,


подходящим по смыслу.
Some years ago, 1) ... were predictions that email would soon be replaced as the most common
means o f online communication by social network sites. 2) ... then, however, 3) ... number of
emails sent has increased. For some users, the situation has become 4) ... unbearable that they
regularly delete all the emails they receive without even bothering to read them, 5) ... is rather
risky, to say the 6) . . . . A less extreme measure 7) ... to install software that sorts incoming mail
into different categories. Not all of us, though, may be so keen to let software 8) ... such decisions
for us.

VII. Прочитайте текст. Образуйте производное слово, подходящее по смыслу.


The Sabre-toothed cat, often 1) ... (correct) called the Sabre-toothed tiger, was commonly found
in the grassy plains of North and South America. It became extinct about 10,000 years ago as a
result o f the environmental changes after the last Ice Age. It shared its numerous 2) ... (similar)
with the modern-day lion. It was about the same size but it was more 3) ... (power) built. They
were known as frightening predators due to their two enormous teeth which could grow up to 20
cm in length. With front legs strong enough to 4 ) ... (able) them to spring up on prey, they had no
difficulty finding food. However, the Sabre-toothed cat’s bite was only one third o f the 5) ...
(strong) of a lion. But Sabre-toothed cats lived and hunted in groups, unlike other cats that are
solitary hunters.

VIII. Поставьте глагол из таблицы в подходящее по смыслу предложение в


соответствующей форме.________________________________
| turn go fall work look |
1. Is this milk fresh? It smells like it’s ... off to me.
2. She m u s t... up all the words in the dictionary as the teacher gave her a high mark.
3. A new way of doing i t ... out by our team these days.
4. They ... out during their holiday in Paris and didn’t talk to each other for several days.
5 . 1 object to ... down their invitation. It’s worth accepting.

IX. Переведите на английский язык фрагмент предложения, данный в скобках.


1 .1 have met (ни одного из) my group mates for ages.
2. You have (все) opportunity to succeed in life!
3. I’m feeling (намного) better today.
4. She (встала) to her feet and ran away.
5 . 1 have got one of the five books I ordered, but (другие) haven’t arrived yet.
6. Nobody seems to like the party, (не так ли)?
25
Тест 5.
Тест состоит из 9 заданий разного типа, на выполнение которых отводится 180 минут.
I. Откройте скобки, употребив глагол в правильной временной форме.
Dear Julia,
Well, I arrived safely but my luggage didn’t! After many enquiries I found out that it 1) ... (to
send) to Sweden instead o f England! Anyway it finally 2 ) ... (to come) three days ago and other
than that, 13) ... (to have) a great time ever since I arrived. The people 14) ... (to stay) with are
very nice and they 5) ... (already/to show) me the local museum. I hope 16) ... (visit) all the
local tourist sites by the end o f the week. I 7) ... (to treat) here exactly like one o f the family. If
you stayed with me here you 8) ... (to share) a room with Mary, the hosts’ daughter, who is my
age. Every morning we 9) ... (to wake) by her mother with a cup o f tea! Fantastic! Yesterday
when you phoned me in the morning my hostess 10) ... (to serve) breakfast in bed!

II. Прочитайте тексты. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


A. In an attempt to tackle the problem o f truancy one school introduced a new scheme to 1) ...
(suggest / let / encourage / make) students to attend as many classes as possible. Pupils who
achieved a 100% attendance record throughout the whole academic year were 2) ... (rewarded /
given / won/ compensated) with an all-inclusive weekend school 3 )... (holiday / trip / travel /
excursion) to an activity centre where they would be able to have a go at outdoor activities. One
student was so 4) ... (interested / fond / fancy / keen) to qualify for this weekend away that he
even went to school with a broken wrist. He hurt his wrist when he fell 5) ... (from / down / off /
over) his bike on the way to school.
B. A survey has recently been 1) ... (showed / carried / produced / done) out into the way music
2 )... (effects / influence / affects / help) people in pain. About 40% o f people complaining 3) ...
(for / of / about / to) a continuous headache said that music helped them feel better. The type o f
music played appears to 4) ... (make / have / tell / do) less difference than might be imagined. Pop
music, as 5) ... (long / much / well / far) as it is fairly gentle and not too loud, is slightly ahead of
classical for dealing with pain.

III. Прочитайте текст. Если в строке имеется лишнее слово, выпишите его под
соответствующим номером строки. Если все правильно, то поставьте прочерк.
1 When I was being growing up I wanted to be a teacher. I always thought it was
2 a very interesting job, and now that I am as a teacher I know I was right. O f course
3 it can be a difficult job - there is plenty o f preparation involved in, and your
students
4 are not always as interested as you might wish - but on the whole I find out
working
5 with children gives me a great deal o f the satisfaction. I think one o f the reasons I
6 decided to become a teacher was that I liked my sister’s children so much. Mary,
7 the youngest child, could read by the time she was three, and was always
8 enthusiastic and well-behaved. Ben, the more older child tended to be
9 a bit o f naughty at times, but he was very curious and always asked questions
10 about things. I think it was him who made me to enter the teaching profession.

IV. Прочитайте текст.


Why don’t babies talk like adults?
Kids go from ‘goo-goo ’ to talkative one step at a time.
§1. A recent e-trade advertisement shows a baby speaking directly to the camera: ‘Look at this,’
he says, I’m a free man. I go anywhere I want now.’ He describes his stock-buying activities, and
then his phone rings. This advertisement proves what comedians have known for years: few things
are as funny as a baby who talks like an adult. But it also raises an important question: Why don’t
young children express themselves clearly like adults?

26
Many people assume children learn to talk by copying what they hear. In other words, they listen
to the words adults use and the situations in which they use them and imitate accordingly.
Behaviourism, the scientific approach that dominated American cognitive science for the first half
o f the 20th century, made exactly this argument.
§2. However, this ‘copycat’ theory can’t explain why toddlers aren’t as conversational as adults.
After all, you never hear literate adults express themselves in one-word sentences like ‘bottle’ or
‘doggie’. In fact, it’s easy for scientists to show that a copycat theory o f language acquisition can’t
explain children’s first words. What is hard for them to do is to explain these first words, and how
they fit into the language acquisition pattern.
§3. There are two main theories related to babytalk. One states that a young child’s brain needs
time to master language, in the same way that it does to master other abilities such as physical
movement. The second theory states that a child’s vocabulary level is the key factor. According to
this theory, some key steps have to occur in a logical sequence before sentence formation occurs.
Children’s mathematical knowledge develops in the same way.
§4. In 2007, researchers at Harvard University, who were studying the two theories, found a clever
way to test them. More than 20,000 internationally adopted children enter the US each year. Many
o f them no longer hear their birth language after they arrive, and they must learn English more or
less the same way infants do - that is, by listening and trial and error. International adoptees don’t
take classes or use a dictionary when they are learning their new tongue and most o f them don’t
have a well-developed first language. All o f these factors make them an ideal population in which
to test these competing hypotheses about how language is learned.
§5. Neuroscientists Jesse Snedeker, Joy Geren and Carissa Shafto studied the language
development o f 27 children adopted from China between the ages o f two and five years. These
children began learning English at an older age than US natives and had more mature brains with
which to tackle the task. Even so, just as with American-born infants, their first English sentences
consisted o f single words and were largely deprived (лишены) o f function words, word endings
and verbs. The adoptees then went through the same stages as typical American-born children,
despite at a faster clip. The adoptees and native children started combining words in sentences
when their vocabulary reached the same sizes, further suggesting that what matters is now how
old you are or how mature your brain is, but the number o f words you know.
§6. This finding - that having more mature brains did not help the adoptees avoid the toddle-talk
stage - suggests that babies speak in babytalk not because they have baby brains, but because they
have only just started learning and need time to gain enough vocabulary to be able to expand their
conversation. Before long, the one-word stage will give way to the two-word stage and so on.
Learning how to chat like an adult is a gradual process.
§7. But this potential answer also raises an even older and more difficult question. Adult
immigrants who learn a second language rarely achieve the same proficiency in a foreign language
as the average child raised as a native speaker. Researchers have long suspected there is a ‘critical
period’ for language development, after which it cannot proceed with full success to fluency. Yet
we still do not understand this critical period or know why it ends.
Прочитайте текст. Совпадают ли следующие утверждения с точкой зрения автора
статьи. Выберите
YES - если утверждение совпадает
NO - если противоречит
N O T G IV EN - если не возможно дать ответ, исходя из содержания текста
1. People are extremely amused when they see a baby talk like an adult.
2. Behaviourists of the early 20th century argued that children learn to speak by copying adults.
3. Children have more conversations with adults than with other children.
4. Scientists have found it easy to work out why babies use one-word sentences.
Выберите вариант ответа (А,В,С или D), соответствующий содержанию текста.
5. What is the writer’s main purpose in the fifth paragraph?
A. to give reasons why adopted children were used in the study.

27
B. to reject the view that adopted children need two languages.
C. to argue that culture affects the way children learn a language.
D. to justify a particular approach to language learning.
6. Snedeker, Geren and Shafto based their study on children who
A. were finding it difficult to learn English.
B. had come from a number of language backgrounds.
C. were learning English at a later age than US children.
D. had taken English lessons in China.
7. What aspect of the adopted children’s language development differed from that of US-
born children?
A. their first words
B. the way they learnt English
C. the rate at which they acquired language
D. the point at which they started producing sentences
8. What did the Harvard finding show?
A. Not all toddlers use babytalk.
B. Language learning takes place in ordered steps.
C. Some children need more conversation than others.
D. Not all brains work in the same way.
9. When the writer says ‘critical period’, he means a period when
A. studies produce useful results.
B. adults need to be taught like children.
C. immigrants want to learn another language.
D. language learning takes place effectively.

V. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


1. They are meeting at ... Waterloo Station to go to ...Heathrow Airport as they’ve booked ...
holiday i n ... Canaries.
A) --, --, a, the B) the, --, the, the C) --, the, a, -- D) the, the, a, the
2. Tibet is in ... East Asia, north o f ... Himalayas. It has some of ... w orld’s tallest mountains,
including ... Mount Everest.
A) The, --, the, a B) the, the, -- C) --, the, -- D) The, the, the
3. All ... injured were taken to ... hospital by ... helicopter.
A) the, —, -- B) the, -- C) the, a, the D) --, a
4. Her father is in his ... but he doesn’t f e e l... about this fact.
A) fifties, embarrassing C) fiftieth, embarrassing
B) fiftieth, embarrassed D) fifties, embarrassed.
5. The moment he heard ... the plans for the weekend, he advised ... to the country house and
enjoying the fresh air.
A) them discuss, to go C) them discussing, going
B) they discussed, to go D) they discuss, going
6. We ... do the puzzle, ... it was difficult.
A) were able to, although B) could, despite C) can, in spite o f D) were able to, despite fact
7. Here is a new car ... design was updated by the car engineers ... have worked out its new
appearance ... was stylish.
A) whose, who, which B) which, who, what C) that, which, what D) whose, who, what
8. The Net has become a widespread ... o f communication and has made i t ... than i t ... to be.
A) mean, much more faster, was used B) means, a far faster, would
C) means, a lot faster, used D) means, the fastest, was
9. She has le arn t... o f ... sonnets ... participate in the contest.
A) dozens, Shakespeare’s, in order to B) dozens, Shakespeare’s, in order that
C) a dozen, Shakespeares’, so as to D) a dozen, Shakespeares’s, so as that

28
10. Why don’t you let Sharon ... a go on the bike o f ... .
A) having, you B) have, yours C) to have, your D) to having, your
11. ... my mind writing poetry is similar ... writing a song in some ways.
A) On, for B) For, in C) In, with D) To, to
12. Jane will never fo rg e t... on the ferry for the first time as she was ... shocked at the sea view.
A) to travel, deep B) travelling, deeply C) how travelled, deeply D) travel, deep
1 3 .1 ran all the way to the station but when I got there I found out that I ... because all the trains
had been delayed.
A) didn't need to hurry B) needn't have hurried C) didn't have to hurry D) needn’t hurry
14. Simon has never been to America. - ... his brother and ... o f them is going to visit it one day.
A) So does, both B) Nor does, every C) So has, all D) Neither has, each
15. Everyone hardly knows the way to the new shopping mall, ...?
A) don’t they B) isn’t it C) doesn’t he D) do they
16. The neighbours asked Nick ... much noise because it sounded really . . . .
A) not making such, loud C) not to make so, loud
B) don’t make so, loudly D) didn’t make such, loudly
VI. Прочитайте текст. Заполните каждый из пропусков только одним словом,
подходящим по смыслу.
The history of surfing undoubtedly goes 1) ... a long way. It seems to 2) ... formed a central part
of the culture o f the Polynesian people, who were inhabitants o f islands in the Pacific Ocean 3) ...
Samoa, Tonga and Hawaii. These people did not regard surfing 4 ) ... a mere recreational activity.
For them, it was much more o f an art. Although surfing disappeared from many parts o f Polynesia
in 5) ... early twentieth century, a small number o f people in Hawaii 6) ... the tradition alive. In
1912, it spread to the east coast of the US, and in particular in Virginia Beach, 7) ... became an
important surfing centre. Surfing developed quite rapidly. However, 8) ... was not until the 1960s
that surfing came to 9) ... a truly global phenomenon, boosted not only by the success o f surfing
films 1 0 )... also by pop songs about surfing culture.
VII. Прочитайте текст. Образуйте производное слово, подходящее по смыслу.
We at АВ airlines claim that your 1) ... (fly) will give you both comfort and 2) ... (safe). As space
on the plane is 3) ... (relative) limited, we would appreciate it if you could stow your 4) ...
(belong) in the overhead lockers which seem to be 5 ) ... (break). W hat’s more, airline regulations
forbid smoking at any time during the journey. Otherwise, we will 6) ... (sure) you that 7) ...
(sense) smoke detectors will go off. We would also like to remind you to keep your seat belts 8)
... (secure) fastened during take-off and landing. For your enjoyment we are showing “Racing
Days”, which we can say with 9 ) ... (certain) you will find very 10) ... (entertain). So sit back,
relax and enjoy your trip.
VIII. Поставьте глагол из таблицы в подходящее по смыслу предложение в
соответствующей форме.

1 set bring make turn give fall |


1. It is the 3 rd time her novel ... out.
2. Most of his money ... away to charity last year.
3. She can’t ... out with John. I saw them walking together yesterday.
4 . 1 don’t mind ... up funny stories for my niece.
5. Unless you ... off for London at dawn, you will get stuck in traffic.
IX. Переведите на английский язык фрагмент предложения, данный в скобках.
1. There are two types of qualification. - ... (Любая) is acceptable.
2. It’s quite a nice belt, but I don’t think it really... (подходит) my shoes.
3. At that time ... (не было) any other way of doing it.
4. No one is ... (способный) o f reading that in one day?
5. I t ... (имеет) sense to buy the most up-to-date version.

29
Тест 6.
Тест состоит из 9 заданий разного типа, на выполнение которых отводится 180 минут.

I. Откройте скобки, употребив глагол в правильной временной форме.

There are so many threats to the wildlife nowadays that we aren’t surprised when we 1) ... (to tell)
about another one. However, you might not believe that small creatures like hedgehogs (ежи) would
be the cause, rather than the victims, o f one of these threats. A resident o f an island which 2) ... (to lie)
off the west coast o f Scotland describes how this extraordinary situation 3) ... (to happen). Hedgehogs
are not native to the island. They 4) ... (to introduce) by a gardener who thought they 5) ... (to
become) an effective way of controlling the slug (слизень) population. There are so many hedgehogs
that now they 6) ... (to put) many rare birds at risk because they eat birds’ eggs. Some time ago local
people 7) ... (to try) to transport hedgehogs to the mainland. The plan might have succeeded if it 8) ...
(not/to point out) that the hedgehogs would become just as much o f a threat on the mainland as on the
island. Obviously, if action 9) ... (not/to take) soon, the increase in the hedgehog population 10) ...
(to cause) the disappearance o f certain rare species o f birds.

II. Прочитайте тексты. Выберите один из предложенных вариантов ответа.

A. If you are getting 1) ... (tired / irritated / fed / angry) up with wasting time looking for parking
space, why not consider the bicycle as an alternative 2) ... (method / way / means / instrument) o f
transport? Waiting in a traffic jam , have you envied cyclists who weave their way in and out o f traffic?
Moreover, as worsening pollution is getting many people down 3) ... (resulting / leading / causing /
happening) in more and more health problems, it is fashionable to express one’s 4) ... (favour /
agreement / belief / approval) o f the environmentally safe bicycle. However, although cycling doesn’t
look risky at first 5) ... (sight / view / point / look), there are more and more accidents involving
cycling.

B. Are you going to enter a university after school or start work to 1) ... (earn / provide / support /
do) your living? Many young people choose to spend a year or two while they are still 2) ... (by their
own / single / lonely / individual) living abroad and working as a volunteer. This means not only
helping others, but also developing a greater understanding o f the world and yourself. You must have
a university 3) ... (degree / certificate / exam / qualifications) and 4 ) ... (earn / win / gain / take) at
least one year’s experience before you can apply. Suitable candidates are invited to 5) ... (visit / attend
/ go / come) a series o f interviews and are then sent on a training programme.

III. Прочитайте текст. Если в строке имеется лишнее слово, выпишите его под
соответствующим номером строки. Если все правильно, то поставьте прочерк.__________
1. Computer games they are now so popular that anyone can walk down a main
2. street in town and to pass a computer games arcade, which is crowded with
3 youngsters with their eyes fixed on video screens. They are being completely
4. unaware of the world outside as they are put more money into the
5. machines to play one more game, and some o f young people have been
6. known to become addicted to playing. The most parents disapprove
7. o f their children playing such games, but there are some benefits.
8. Playing a video game it does help to improve the concentration. In order to get
9. a high score, the player has to ignore all the flashing lights and noises.
10. This could be improve a student’s ability to concentrate while they are studying.

IV. Прочитайте текст.


Seven caring women at the g ro cer’s.

30
1. There are seven women in the story behind a Sunderland grocery shop called Little Women. All
are housewives, and four years ago they all wanted an interesting job which did not mean neglecting
their children.
2. They found the solution in the co-ownership movement, sharing work and responsibility. With
seven women to help run the shop and care for each other’s children there was still time to look after
homes and husbands.
3. All have an equal voice in the venture but the prime mover is Margaret Elliot, a fair, articulate
woman who had the idea after her husband joined a co-operative building firm. “I thought o f a grocery
shop because it doesn’t matter how poor you are, you always have to buy groceries”.
4. Margaret had a clear vision of how the shop would look, right down to seats for pensioners. The
lay-out is simple with a long counter and white-painted wooden shelves. Most goods are stored behind
the counter, especially sweets, because the women remembered the trouble they had had in
supermarkets with children grabbing packets at the check-out.
5. Sunderland is a town with heavy unemployment so the women understand the need to stretch
the last pennies. They will sell one fish finger or one egg.
6. Margaret’s first move was to recruit six friends and relatives - all, like her, in their twenties or
early thirties. They bought an old butcher’s shop for £5, 400, persuaded husbands and fathers to help
renovate and fit it out, bought essential equipment such as meat sheer, stocked up and opened their
doors to the first customer in December.
7. They divided all chores equally, from cleaning floors to the accounts. Everyone is paid 35p an
hour, and each puts £2 a week back into the business. This year they are showing a small profit. None
of them earns more than £8 a week.
8. Margaret Elliot: ”It is the feeling we have for each other. It is incredible, the life we have now.
I feel sorry for other women. We have really close relationships and we all help each other”. Margaret
is proud o f her all-women business, but puts husband and family first. If happiness is a criterion of
success, then Little Women can hardly fail.

Выберите ответ (A,B>C или D), соответствующий содержанию текста

1. What was the problem for which the women found the solution?
a) How to be responsible working mothers.
b) How to look after their homes and husbands properly at all times.
c) To find a sufficient number o f women having the same interests.
d) To make housewives realize that they have the right to lead meaningful lives.

2. Which of the following statements about Margaret Elliot is in accordance with the text?
a) She bought the shop and asked the other women to join the firm.
b) She presides over the business meeting of the seven women.
c) She suggested the idea o f a joint all-female enterprise.
d) She takes the important decisions concerning the firm herself.

3. The writer added the words ‘right down to seats for pensioners’ to illustrate the fact that
a) Margaret had some rather unusual ideas.
b) Margaret had thought of details as well.
c) Margaret liked to leave nothing for the other women to do.
d) Margaret was especially interested in attracting older customers.

4. Why are the tasks ‘from cleaning floors to the accounts’ mentioned?
a) They are the kind o f chores that the women dislike most.
b) They are the kind o f tasks the women are not really used to.
c) They illustrate the fact that there is more to the grocery business than people think.
d) They underline the fact that the women share all the chores equally.
5) Which of the following can be put in after “it is the feeling we have for each other”?

31
a) that explains our success.
b) that makes us bear the discomforts.
c) that matters most.
d) that surprises people.
6. W hat makes the writer say at the end of the story that “Little Women” can hardly fail?
He realizes that the women who own i t ...
a) are making a profit.
b) are very good at their job.
c) really enjoy the lives they now lead.
d) really make their customers happy.

Выберите, в каком значении употреблено в тексте выделенное слово

7. neglecting a) ignoring b) taking care o f с) denying


8. vision a) understanding b) eyesight с) point
9. to fit out a) to establish b) to equip c) to decorate
10. incredible a) insufficient b) ungrateful c) unbelievable

V. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


1. In winter there are ... tourists and life in the town becomes . . . .
a) less, better b) less, more better c) fewer, more better d) fewer, much better
2. Roger married ... Sandra and ... the same day they le f t... Paris.
a) to, on, to b) on, for c) on, to d) with, in, in
3. He got used ... solutions ... his problems ... his own.
a) finding, to, with b) to find, of, on c) to finding, to, on d) finding, of, by
4. The police ... that three days ... not enough to ... any conclusions.
a) says, is, do b) say, is, make c) has said, are, make d) have said, are, do
5. She has g o t ... beautiful shiny hair, but her clothes ... look very . . . .
a) such a, doesn’t, pretty b) so, doesn’t, prettily
c) such a, don’t, prettily d) such, don’t, pretty
6. ... they had ... time, they succeeded ... their task.
a) Despite, little, to fulfill b) In spite of, a little, at fulfilling
c) Although, little, in fulfilling d) Though, much, to fulfill
I. ... teacher says they need to do ... research.
a) Bob’s and M arta’s, deeper b) Bob and M arta’s, further
c) Bob’s and Marta, farther d) Bob and M arta’s, farer
8 . 1 read two ... pages at a go and didn’t feel . . . .
a) hundred, bored b) hundred, boring c) hundreds, boring d) hundreds of, bored
9. In 1887-1889 Gustave Eiffel created his famous tower, ... didn’t ap p e al... many people.
a) which design, for b) whose design, to c) it’s design, - d) the design o f which,
to
10. You ... the present. But thanks a lot anyway.
a) shouldn’t buy b) shouldn’t bought
c) mustn’t buy d) needn’t have bought
II. M r and Mrs W rig h t... the document. They say those signatures are n o t . . . .
a) refuse signing, theirs b) have refused to sign, their
c) denied to sign, their d) have denied signing, theirs
12.1 noticed him ... something quickly into his pocket, ... was unexpected.
a) hiding, that b) to hide, what c) hide, which d) hid, what
13. Could you tell me how ... th a t... number o f participants ... not informed about the changes in the
schedule?
a) it happened, a, were b) did it happen, a, was
c) it happened, the, were d) did it happen, the, was

32
14. ... your time and try to ... every effort to ... your best and ... an impression on the jury.
a) Have, do, do, make b) Take, make, do, make
c) Do, do, make, make d) Take, do, do, put
15. At ... school we learned that... Mount Aconcagua, ... highest peak o f ... Andes, is in ... South
America.
a) the, the, the, -, - b) -, -, the, the, the c) The, the, -, the, - d) -, -, the, the, -

VI. Прочитайте текст. Заполните каждый из пропусков только одним словом,


подходящим по смыслу.

Digital technology is advancing so rapidly these days 1) ... even young teenagers are noticing big
changes in recent years. It seems that new gadgets are being released 2) ... the time and everyone is
using them, even 3) ... it’s just the latest mobile phone. Teenagers have 4 ) ... confidence with
technology and using a range of gadgets comes very naturally to them. Now it’s common to see kids
teaching their parents 5) ... to use their new mobile phone or record their favourite shows on digital
TV! There’s no doubt technology is a valuable tool in our lives, for people o f different ages, for both
work 6) ... play. It makes lots of things easier and saves us time. But like anything, it can be harmful
in excess. For example, when people spend far 7) ... time on social media sites 8) ... socializing with
their friends in the real world. So, it’s up 9 ) ... us to make 1 0 )... own choices about how we use
technology.

VII. Прочитайте текст. Образуйте производное слово, подходящее по смыслу.

According to Professor Harvey, being an 1) ... (archaeology) is tiring but fascinating work. He has
spent 2) ... (end) days under the hot Egyptian sun, 3) ... (patient) sifting through sand, rock and mud,
looking for clues in the palace he is excavating. He starts work at seven every morning, before the
4) ... (hot) o f the sun becomes too strong. The site is very 5) ... (impress), covering over forty
thousand acres and he has made some 6) ... (expect) discoveries. The Professor has found the biggest
cemetery (кладбище) so far in Egypt, which was the place o f burial for the workers who built the
palace. It has always been 7) ... (wide) assumed that the Egyptians used slave labour, as it was more
8) ... (economy) but it now appears that they used a 9 ) ... (combine) o f highly skilled and unskilled
workers. The carvings on the walls o f the palace are very 10) ... (inform) about employment and daily
life in ancient Egypt.

VIII. Поставьте глагол из таблицы в подходящее по смыслу предложение в


соответствующей форме. Один из глаголов - лишний.

I do call look make run come ~~\

1. Everyone was shocked after the wedding ... off.


2 . 1 don’t see any milk in the fridge. We m u s t... out o f it.
3. The book ... out by the end o f next month.
4. Hurry up, Lizzie! We will go to the zoo as soon as you ... up your jacket.
5. I’m afraid my children have got accustomed to ... after by Granny.

IX. Переведите на английский язык фрагмент предложения, данный в скобках.


1. We are going on ... (семидневный) bus trip around Poland.
2. ... (Никакая) o f his work was done properly.
3. Hardly anyone knows how to pronounce this word correctly,... (не так ли) ?
4. ... (He было) no people in the street to help us.
5. This umbrella must be ... (кого-то другого). Mine is red.

33
Тест 7.
Тест состоит из 9 заданий разного типа, на выполнение которых отводится 180 минут.

I. Откройте скобки, употребив глагол в правильной временной форме.


I am a reporter. I 1 ) ... (to work) for the same newspaper for five years now. When my editor
heard that the “Black Admiral” steam engine 2) ... (just/to restore), he decided to send me on its
first trip. He told me that a journey on the legendary train 3) ... (to be) an unforgettable experience.
I didn’t object to going even though I generally 4) ... (to dislike) travelling by train. In fact I was
looking forward to seeing something I 5) ... (never/to see) before. At 2 o ’clock everybody was
ready to board the train. I settled m yself into a compartment where I 6) ... (to join) by an old man,
one o f the original workers on the “Black Admiral”. He told that he had worked for a penny a day.
His family was so poor that even the clothes they wore 7) ... (often/tear). At every station people
8) ... (to wait) to greet the train, and it was exciting to see the spectators’ faces as the past seemed
to come alive again. Now I am sure if all trains 9) ... (to be) as appealing as the “Black Admiral”,
1 1 0 )... (to choose) to travel by train for my business trips.

II. Прочитайте тексты. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


A. Vietnam is a relatively small country but Vietnamese 1) ... (kitchen / foods / cuisine / dishes)
differs radically in the north, centre and south o f the country. But two key features stand out. First,
rice plays a leading role in the nation’s 2 ) ... (eating / meal / dish / diet) and so do noodles. In
fact, Vietnamese are crazy about noodles! They have dozens o f 3 ) ... (receipts / recipes /
instructions / methods) o f various noodles - eaten in soups, as side dishes or plain. Secondly,
fresh vegetables and herbs are a 4) ... (big / essential / major / important) focus o f every meal.
5) ... (Indeed / However / True / Nevertheless), most Vietnamese shop for food at least twice a
day.
B. Around 200 million people are 1) ... (paid / used / employed / applied) in tourism worldwide,
making it the largest industry in the modem global economy. It is estimated that three-quarters o f
a billion people go on holiday each year, and industry planners 2) ... (consider / suggest / expect
/ think) this figure to double by 2020. However, along with the economic 3) ... (benefits /
advances / incomes / supplies), this mass movement o f people has 4 ) ... (caused / resulted /
finished / led) in threats to the environment. People often forget the damage caused by carbon
emissions o f aircraft, which 5) ... (act / account / influence / contribute) directly to global
warming.

III. Прочитайте текст. Если в строке имеется лишнее слово, выпишите его под
соответствующим номером строки. Если все правильно, то поставьте прочерк.

1. Like many people, I have always enjoyed going for a walk for as so long as I
can
2. remember, and I have always liked discovering new places in my
3. local area. Then, about two years ago, some friends from Australia had
4. visited us and we went on too many walks together when the weather
5. was enough fine. They were interested in the places I took them to, and
6. made the suggestion that I write a book on all the unusual places to visit
7. in the region. I could not imagine me at writing a book but thought it over
8. for a few weeks and last decided to give it a try. Soon, instead o f just
9. taking out a walk, I was writing down everything I saw in a notebook
10. and reviewing over my notes in the evening.

IV. Прочитайте текст.


Выберите вариант ответа (А,В,С или D), соответствующий содержанию текста.

34
1. Sheila Edmundson looks set up to become the first woman captain in the Merchant navy.
In a letter written before our interview she said, “I can’t really say what the attraction o f being a
sailor was. Mostly I think it was a combination o f travelling and getting away from home. Or
maybe it was because I was told I couldn’t do it”.
2. She applied to 14 companies, without success: “Four or five didn’t bother to reply. The
others said they didn’t need women; they were quite open about it in those days. P&O was the
worst - they offered me a job as a typist”.
3. Temporarily defeated, she took a job as a technical assistant at a university. But, a
couple o f months later, through a chance piece o f information, she applied to a shipping company
called Denholm’s, which agreed to employ her.
4. She didn’t take naturally to being a pioneer. “The men were very much on the guard
against me, and on my first few trips I felt as if I was being observed all the time.
5. “The company arranged a lot of publicity, which annoyed me. I had to show my legs for
photographs and give interviews. One women’s magazine made me out to be some kind o f freak.
It’s been easier since I became an officer; I ’m part of the system, and I have to be accepted.
6. As Second Mate, Sheila is navigator o f the ship. She is on watch from midnight to 4
a.m., and from noon to 4 p.m. In open waters, when the ship is on automatic steering, this simply
means walking up and down the bridge, keeping a look out for dangers, such as fire or man
overboard and changing direction if necessary. In waters such as the G ulf o f Suez, where there is
heavy traffic and oil rigs, the ship’s course must often be revised and its position calculated every
20 minutes.
7. In port, she is responsible, with the First Mate, for supervising the loading and unloading
o f cargo. If the dockers are inefficient, this means getting down in the hold with them, showing
what to do and checking that they are doing it. ”In some places they just pretend to be idiots”.
8. How do men react to taking orders from a woman? “On the whole they take it, but if
they feel they’ve got a case against me, they’ll make capital out o f the fact that I ’m a woman”.
9. “I get most opposition from the ship’s engineers. There’s more o f the idea o f their
manliness being challenged; they think crawling down tanks in dirty overalls is a way o f proving
themselves. When I ’m around, they’ll use worse language than usual. I ignore it - what else can I
do?”

1. What was it Sheila ‘couldn’t do’ (§1)?


A) Get away from home.
B) Go to sea.
C) Travel all the time.
D) Work with men.
2. Why did Sheila take a job as a technical assistant?
A) She had at that moment given up hope o f becoming a sailor.
B) She knew it would help her get used to having a job.
C) She no longer liked her job as a typist.
D) She knew it would provide her with information about shipping companies.
3. What was the effect of Sheila becoming an officer?
A) She found it easier to keep men at a distance.
B) She got an enormous amount o f publicity.
C) She was able to function better.
D) She was treated with more respect by the press.

4. What is the difference between navigating in open waters and, for example, the Gulf of
Suez?
A) In open waters, accidents on board the ship occur more often.
B) In open waters, the ship’s course need not often be changed.
C) In the G ulf of Suez, ships change course every 20 minutes.
D) In the G ulf o f Suez, ships are prohibited to use automatic steering.

35
5) From paragraph 7 it is clear t h a t...
A) Sheila does not like the work she has to do in ports.
B) Sheila’s work can sometimes be too much for her.
C) What Sheila dislikes is having to show men their duties.
D) What Sheila has to do depends on how the dockers do their work.
6) How do men feel about Sheila commanding them?
A) They accept it as long as everything runs smoothly.
B) They do not take her seriously when it comes to this point.
C) They like Sheila but do not want to be ordered about.
D) They sometimes think her being in command is a very good thing.

Выберите, в каком значении употреблено в тексте выделенное слово

7. set up a) established b) advanced с) determined


8. to bother a) to take the trouble b) to disturb c) to take time
9. temporarily a) for the time being b) for no reason c) eventually
10. to revise a) to repeat b) to rehearse c) to change

V. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


1. In the Aquarium some visitors ... no notice o f the warning sign that camera flashes may ...
damage to the fish and went on ... photos.
A) did, bring, making B) made, do, making C) had, make, doing D) took, do, taking
2. We would congratulate our nearest and d earest... their birthdays, weddings etc by sending
them cards. But nowadays we prefer using social networks ... writing.
A) with, than B) on, to C) with, to D) on, rather than
3 . 1 used ... that the main reason ... his problems is his lack o f attention, the quality I don’t
approve ...
A) to think, for, - B) to think, of, -
C) thinking, of, with D) to think, for, of
4. The news ... again about the stolen picture. ... been found yet, unfortunately.
A) is, Little evidence has B) is, A few evidences have
C) are, Not many evidences have D) are, Few evidence has
5. There was ... strong wind that they let us ... inside.
A) such, stay B) such a, stay C) so, to stay D) such a, to stay
6. ... the traffic jam we managed ... the airp o rt... time.
A) Although, to arrive to, in B) Despite of, to arrive in, in
C) Despite, to arrive at, in D) In spite of, arriving in, on
7. On the Sports day Tom ran ... but he didn’t ju m p ... to set the new record.
A) the farest, enough highly B) further than everybody, highly enough
C) the furthest, enough high D) the farthest, high enough
8. ... mothers didn’t attend the parents’ conference, . . . .
A) Lucy and Kevin’s, too B) Lucy’s and K evin’s, either
C) Lucy and Kevin’s, also D) Lucy’s and K evin’s, as well
9. The building .. .foundations were ... by the Romans has been rebuilt many times since then.
A) whose, lied B) which, layed C) w ho’s, lain D) whose, laid
10. We ... the flowers. There was heavy rain . . . .
A) needn’t have watered, the following day B) didn’t need to water, tomorrow
C) shouldn’t water, soon after D) needn’t water, the next day
11. They ... a pizza but I ... paella instead.
A) offered ordering, suggested to cook B) offered to order, suggested them cooking
C) suggested ordering, offered to cook D) suggested to order, offered cooking
1 2 .1 heard her ... on some classical music, ... surprised me.

36
A) turning, what В) to turn, that C) turn, which D) to have turned, what
1 3 .1 wonder how ... th a t... o f languages Leandra speaks ... increasing all the time.
A) did you learn, a number, are B) you learnt, the number, is
C) you learned, the number, are D) did you learn, a number, is
14. We thought o f planting three ... rose bushes but the mayor didn’t seem . . . .
A) dozens of, interesting B) dozen, interesting C) dozens, interested D) dozen, interested
15. ... Johnsons had ... lunch at ... Gypsy Moth Pub and then went to see ... Trafalgar Square,
and ... National Gallery.
A) the , - , the , - , the B) -, a, the, - , - C) the, the, the, - , the D) , the , the , the

VI. Прочитайте текст. Заполните каждый из пропусков только одним словом,


подходящим по смыслу.
1) ... is a lot o f fascination nowadays, in tracing one’s family tree. Some people are very interested
in seeing whether they are related 2) ... someone famous, a pirate, or even a murderer, and get
excited about what they find, whether it is good or bad. O f course, to get a professional company
to do this for you means you 3 ) ... to spend hundreds o f pounds but you can do a lot o f it 4 ) ...
your own. First, it is a good idea to ask your grandparents and parents about 5) ... brothers and
sisters, mothers and fathers and 6) ... on. You will be surprised how 7) ... information they can
give you, and you might be able to go back two or three generations. Tracing your roots involves
a great 8) ... o f legwork and running around but now Parish (церковный приход) and other records
have 9 ) ... computerized, and are all available 10) ... the Net.
VII. Прочитайте текст. Образуйте производное слово, подходящее по смыслу.
Everyone has an umbrella in their 1) ... (possess), but very few o f us know that, 2 ) ... (origin),
umbrellas were used by holy men and 3 ) ... (influence) people as a means o f protection from the
sun. Umbrellas started as status symbols for the 4 ) ... (wealth) and honourable members o f the
society. The Ancient Greeks 5) ... (courage) their use and then the Romans used umbrellas to
protect themselves from the rain. The 6) ... (introduce) o f umbrellas into Europe can be traced
back thousands o f years. For a number o f centuries umbrellas became 7 ) ... (fashion) until the
mid-eighteenth when they came into fashion again and there was one in every household.
Umbrellas are 8 ) ... (doubt) among the few accessories that are popular with both men and women
o f all ages and professions. Umbrellas can also function as 9 ) ... (culture) symbols in countries
like England, where they are a feature of people’s 10) ... (day) life.

VIII. Поставьте глагол из таблицы в подходящее по смыслу предложение в


соответствующей форме. Один глагол - лишний.

1 come hang split hold print go |

1. The re p o rt... out when I suddenly remembered I hadn’t corrected one mistake.
2. If the milk ... off, she would have refused to drink it.
3. Fred has nothing in common with his girlfriend. I’m sure they ... up by the end o f this year.
4. She dialed the number, said a few words and ... up.
5. Look! I ... across an interesting article.

IX. Переведите на английский язык фрагмент предложения, данный в скобках.


1 .1 have to find o u t... (кто) o f you two has left this message on the blackboard.
2. There is little chance to find some accom m odation,... (не так ли) ?
3. ... (Никто) o f the applicants appeared suitable for the post.
4. They waited for ... (еще) two hours but the flight w asn’t announced.
5. Polly is a ... (пятилетняя) girl with an angelic face.

37
Тест 8
Тест состоит из 9 заданий разного типа, на выполнение которых отводится 180 минут.

I. Откройте скобки, употребив глагол в правильной временной форме.


1 1) ... (to leave) a little money and a collection o f old books by my Uncle Albert when he
passed away last year. When the books were delivered, I went through them to decide which ones
to keep. Some o f them even looked brand new and I wondered if they 2 ) ... (ever/ to read). When
I 3) ... (to look) through them I came across a book on Greek mythology published in 1922. I
gasped, “Oh dear! It 4) ... (to belong) to London University Library!” I read the book and went
to the library to return it. When the librarian saw the book she said that according to the library
records I had to pay over £4 000 as a fine. After having heard the sum I almost 5) ... (to burst)
into tears. “I wish I 6 ) ... (not/ to come) here,” I thought. Fortunately, the librarian thanked me
for returning the book and promised that the fine 7) ... (to cancel) within minutes.
In fact, the subject o f Greek culture happened to be so fascinating that I 8) ... (to study) it
for several months now. Besides, Greece 9) ... (to consider) a great holiday destination; so next
summer 1 10) ... (to fly) to Athens to see this fabulous land with my own eyes!

II. Прочитайте тексты. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


A. A recent study 1) ... (resulted/ led/ developed/ suggested) in some interesting information
on how to stop a pleasant summer picnic from being ruined by wasps in search o f a sugary 2) ...
(meals/ foods/ treat/ discovery). The trick is to spot any single wasps which arrive on the scene
3 ) ... (independent/ unaccompanied/ one/ lonely). Such wasps are 4) ... (possibly/ probably/
surely/ likely) to be ‘scout’ wasps which are out looking for suitable food with the intention of
reporting back to the nest. People should simply trap such a scout wasp under a glass for the
duration o f the picnic. The advice really 5) ... (has/ makes/ takes / gets) good sense!
B. We went on a museum 1 ) ... (trip/ travel/ travelling/ hike) with the school last week. The
museum was really 2) ... (filled/ crowded/ complete/ overwhelmed) - one o f those cases when
you spend plenty o f time looking at the backs o f people’s heads rather than at the works o f art,
having first 3 ) ... (expected/ stayed/ announced/ queued) for ages to get in. But thanks to our
teacher we went past that bit as she had booked everything 4) ... (on advance/ beforehand/ by
her own/ before long). And the admission 5) ... (ticket/ fee/ fine/ entrance) w asn’t very high.

III. Прочитайте текст. Если в строке имеется лишнее слово, выпишите его под
соответствующим номером строки. Если все правильно, то поставьте прочерк.

1. There is a mystery about the authorship o f Shakespeare’s plays, which it is not


who
2. wrote them but why do people think someone else wrote them. No one suggested
3. this until about a hundred o f years ago when a woman whose name happened to
be
4. Bacon argued that those plays were written by Sir Francis Bacon, the
Shakespeare’s
5. contemporary. Her idea was that Bacon, who was a political figure, paid to
6. Shakespeare, an actor, to say everyone he had written them because at that time
the
7. theatre was not respectable. The explanation for such theories is simple; they are
8. prompted by snobbery. Most of the other candidates have been aristocrats or such
men like
9. Marlowe, who educated at Cambridge University. Yet any drama expert
10. understands that they must have been written by a professional actor for other
actors.

38
IV. Прочитайте текст.
Выберите вариант ответа (А,В?С или D), соответствующий содержанию текста.

The Ultraman World Championship is an exciting annual three-day endurance triathlon


race. It is held on the amazingly beautiful Pacific Big Island Hawaii over Thanksgiving weekend.
The Ultraman triathlon is not like any other ordinary race and even the thought o f competing in it
is daunting. The race covers a total of 515 km and offers a variety o f terrains, scenery and
challenges. It is divided into three parts that have to be completed in no more than 12 hours each.
Participants who fail to reach the finish line within the time limits are automatically disqualified.
The first stage consists o f a 10-km ocean swim, followed by a grueling 145-km cross­
country bike ride involving mountain road climbs up to 1,828 m. For the second stage, on the
following day, the participants are pushed to their limits when they have to cycle 276 km o f hilly
roads from the Volcanoes National Park in the south o f the island to Kohala in the north-east. The
competitors who survive the first two stages o f the race can look forward to a whopping double
marathon consisting o f running an unbelievable total distance o f 84 km instead o f the usual 42 km.
Preparation for such a race needs to be serious and potential competitors would usually
have to do a lot o f training sessions over a long period building up to the triathlon. Some prefer to
train moderately while others do more intense training including cycling up to 200 km in one
session, doing 40 to 50 km runs or swimming several kilometers in cold water as well as following
a strict diet. Only a truly determined athlete takes on such a task. Perhaps that is why the
challenging race is limited to only 35 invited athletes no younger than 20 who wish to explore the
extremes o f physical and mental abilities. The rules also state that the entrants need to have a
support team of at least two people throughout the entire course o f the race.
Since its beginnings in the late 1970s, the Ultraman Triathlon has attracted athletes from
around the world and its popularity has helped establish the triathlon as an Olympic sport. The
prize? Well, unlike many races there is no great sum o f money to be won, but for the entrants, the
real prize is the glory of winning and achieving something truly amazing.

1. The Ultraman race


A) involves cycling and running across several islands o f the Hawaii.
B) lasts for a week.
C) takes place every year.
D) established triathlon as an Olympic sport in 1970.
2. The athletes have twelve hours to complete
A) the whole race.
B) the 10-km swim.
C) the 145-km cycle.
D) each stage o f the race.
3. According to the text, the cross-country cycle is difficult because
A) the course goes through a variety o f terrain.
B) a lot o f the course involves moving upwards.
C) o f the time limit.
D) participants can easily be disqualified.
4. In preparation for the race all competitors
A) must do very tough training.
B) must follow a strict diet.
C) must practice in cold water.
D) choose their own training programme.
5. The maximum age allowed
A) is not stated in the text.
B) is twenty.

39
C) is thirty-five.
D) is fifty.
6. According to the text, the race differs from most other races in that
A) only a few athletes participate.
B) the athletes don’t really win anything.
C) it is difficult.
D) the entrants need a support team.

Выберите, в каком значении употреблено в тексте выделенное слово


7. daunting a) amusing b) frightening с) artificial d) sensible
8. determined a) generous b) jealous с) grateful d) committed
9. entrants a) competitors b) athletics c) coaches d) spectators
10. entire a) long b) unusual c) tough d) whole

V. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


I. Bob admitted ... the test, ... was ty p ic al... him.
a) to copy, that, from b) to copy, what, o f
c) copying, which, from d) to copying, which, o f
2 . 1 do ... you because today you have ... mistakes than . . . .
a) pride of, made less, others b) take pride in, made fewer, the others
c) take pride in, done fewer, the other d) proud of, done less, others
3. Can a child get the necessary ... and skills without going to ... kindergarten?
a) knowledge, - b) knowledges, - c) knowledge, the d) knowledges, the
4. When she ... she ... on the sofa and listened ... her favourite album that was recorded in ... .
a) felt herself tired, laid, to, the seventies b) felt tiring, lied, - , seventies
c) felt tired, lay, to, the seventies d) felt tired, lied, to, the seventieth
5. Two ... pages ... not too much to read within a week.
a) hundreds, is b) hundreds of, are c) hundred, is d) hundred, are
6. Nobody knows ... sure w h a t... for ... .
a) with, he does, living b) in, does he make, life
c) for, he does, a living d) for, does he do, life
7. A sparrow is not a rare ... , ... o f them ... seen all over the region.
a) specie, the number, are b) specie, a number, is
c) species, the numbers, is d) species, a number, are
8 . 1 heard the doctor ... to keep my eyes open ... but then I fainted.
a) say, wide b) to say, widely c) to be saying, wide d) said, widely
9. ... mothers work in ... hosp ital... history dates back to the 19th century.
a) M ark’s and Meesha’s, - , which b) Mark and M eesha’s, the, whose
c) Mark and M eesha’s, a, which d) M ark’s and M eesha’s, a, whose
10. ... whole, ... old learn new things ... than young people but M r Lee learnt Portuguese ... age
o f 63.
a) In, the, much more worse, at the b) On the, the, a lot worse, at the
c) In the, - , much worse, in the d) On, -, far worse, at
II. The cafe is on ... . They offer a wide choice of desserts and play ... nice music!
a) the third floor, such a b) Floor 3, such
c) floor the third, such a d) the Floor 3, so
12. You ... . The children ... by ... .
a) needn’t have worried, are used to staying, themselves
b) shouldn’t worry, used staying, themselves
c) mustn’t have worried, are used to stay, their own
d) needn’t worry, used to stay, them
13. He didn’t refuse ... in the co n test... his lack of experience.

40
a) participating, despite b) participating, despite o f
c) to participate, in spite of d) to participate, although
14. You forgot to congratulate Mr Fletcher ... his anniversary, and I didn’t send him a card ... !
a) on, either b) with, too c) on, as well d) with, neither
15. ... Netherlands is ... small country in ... Western Europe washed by ... North Sea. ...
Amsterdam is its capital and its ... most populated city while ... Hague is the seat o f government.
a) - , a, - , the, - , - , - b) - , the, the, - , - , the, -
c) the, a, - , the, - , the, - d) the, a, - , the, - , - , the

VI. Прочитайте текст. Заполните каждый из пропусков только одним словом,


подходящим по смыслу.
Joe Harmon invented a high-tech car that looks 1 ) ... something from the future, but it’s actually
just made out o f wood. Harmon carried out lots o f experiments 2) ... order to build as3 ) ...
different parts of the car as possible using wood. This includes the bodywork and the frame, as
4) ... as some components o f the wheels. Harmon designed and built the car for a project at
university. It was 5) ... his intention to persuade people that wood is the best material for making
cars. Instead, he says his aims 6) ... to develop new ways o f working and to find 7) ... innovative
way to use wood. Several companies have paid to sponsor the car so as to have the right to use
Joe’s ideas in the products. Harmon isconfidenthis car could last a very long time in 8) ... o f the
fact that it is made from wood. However, if the car caught fire, considerably 9) ... o f it would be
damaged than if the same thing happened 1 0 )... a normal vehicle.

VII. Прочитайте текст. Образуйте производное слово, подходящее по смыслу.


The cactus is a well-known native plant o f 1) ... (water) deserts in the Americas which has adapted
well to life in 2) ... (extreme) dry areas. The leaves o f the plant are needles which in addition to
allowing less water to evaporate from them than ordinary leaves, also provide the cactus with a
3) ... (defend) against water-seeking animals. Cactus can also store enough water to 4 ) ... (able)
them to survive for long periods without any rainfall. There are around 1200 different 5) ... (vary)
o f cactus. Contrary to popular 6) ... (believe) most cactuses flower every year. The largest cactus
in the world is the giant cardon. 7) ... (Credible), cardon can reach 200 years o f age, and a 8) ...
(high) o f 20 metres. An individual cardon plant’s 9) ... (survive) depends on the temperature
remaining above zero. Over a period of 3-4 weeks in spring, a cardon cactus 1 0 )... (product) a
large number o f flowers, each o f which remains open for about 24 hours.
VIII. Поставьте глагол из таблицы в подходящее по смыслу предложение в
соответствующей форме. Один глагол - лишний.

| come hang fall call come look |

1. The teacher has fallen ill. I’m afraid the classes ... off next Thursday and Friday.
2. It is the second time she ... across her ex-classmate in the same bookshop.
3. The receptionist said that if I ... on a bit, the booking might be cancelled.
4. Laura doesn’t talk to Tom. They m ig h t... out.
5. In the past in rich families children were used to ... after by governesses.

IX. Переведите на английский язык фрагмент предложения, данный в скобках.


1. We can’t ... (позволить себе купить) a new car now.
2. She runs as f a s t... (как и они).
3. Our dogs won’t do much damage in the garden,... (не так ли)?
4. To my mind the exhibition is w e ll... (стоит) visiting.
5. Richard can write with ... (любой) hand.

41
Тест 9.
Тест состоит из 9 заданий разного типа, на выполнение которых отводится 180 минут.

I. Откройте скобки, употребив глагол в правильной временной форме.


Nowadays food festivals 1) ... (to gain) popularity all over the world. The Keene Pumpkin
Festival is one o f them. It 2) ... (to hold) every year in Keene, New Hampshire, USA and it 3) ...
(to take) place on a Saturday in mid to late October. During the festival, residents and visitors
attempt to set the world record for gathering the largest number o f pumpkin lanterns. By the time
I arrived in Keene last year, a huge stand 4) ... (to set up) for the pumpkins in the town centre. On
the day o f the festival, the streets were crowded with people tasting food and having fun. I took
part in a pie eating competition and even 5) ... (to beat) the other participants. The highlight o f
the event was the official pumpkin count. All the candles in the pumpkins 6) ... (to light) and it
looked great. When I was going to Keene I never thought that by the end o f the festival I 7 ) ... (to
send) dozens o f amazing photos to my friends. I wish they 8) ... (to join) me at the next year’s
festival, but as they 9) ... (already/ to book) their holiday elsewhere, they 10) ... (to miss) it.

II. Прочитайте тексты. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


A. Deep in the heart of Irish countryside 1) ... (situated/ lays/ lies/ falls) Willow Farm cafe. It is
an extremely popular 2) ... (visit/ objective/ intention/ destination) for tourists with young
families because o f the wonderful ice cream it sells. There are 20 regular flavours, but the number
one bestseller is Willows Own whose 3 ) ... (recipe/ receipts/ contents/ contains) are a closely
guarded secret! The cafe also sells teas and cakes to 4) ... (supply/ offer/ deliver/ cater) for the
tastes o f older 5 ) ... (customers/ bargains/ employers/ patients).
B. In 1) ... (newest/ recent/ last/ latest) years, public or ‘street’ pianos have become increasingly
popular in cities in many countries. They are typically 2) ... (settled/ laid/ ordered/ placed) in
train stations and airports, but also in markets, parks and other locations. In 3) ... (theory/
consequence/ addition/ particular) anybody can go and play them, but it tends to be pianists who
are very capable and 4 ) ... (accustomed/ manage/ want/ wish) to performing in public, often
playing them from 5) ... (heart/ mind/ memory/ feeling).

III. Прочитайте текст. Если в строке имеется лишнее слово, выпишите его под
соответствующим номером строки. Если все правильно, то поставьте прочерк.

1. It’s a long time since that I went shopping in the West End. So when Monica asked me
2. if I would like to go with her, I said: ‘Yes, I would love.’ She was going to buy a tennis
3. shirt for her husband and a shorts to go with it, and then to look for something for
4. herself. ‘I would rather someone came with me,’ she said, ‘because I have bought some
5. things for John a few weeks ago and I am sure I paid too much. I always feel as a
6. fool when that sort of thing happens.’ We went to London by the train and then took
7. the underground to the West End. We soon found John’s tennis clothes and Monica
8. saw a nice tennis dress. But when she asked for the price she was surprised: ‘I
9. can’t pay that m uch,’ she said. She seemed very disappointed so I told her I would
10. pay half o f the cost if she really wanted it. ‘It can be your birthday present,’ I said.

IV. Прочитайте текст.


Выберите вариант ответа (А,В,С или D), соответствующий содержанию текста.

W hat’s in a gadget?

They keep us in touch with our friends and family, entertain us and even help us find our
way. Gadgets are great and almost everyone has one. Have you ever thought about where that
curious word ‘gadget’ comes from, though, or even what makes our gadgets work?

42
While you might find a large number o f English words relating to science and technology
have an ancient Greek origin, the word ‘gadget’ seems to have appeared on the scene not so long
ago. In fact, it seems that the word was first used sometime in the 19th century but experts disagree
on when and where. According to some experts, sailors would use the slang word ‘gadget’ to refer
to tools or mechanical parts whose precise names they couldn’t remember while other sources
maintain that it comes from a French word gachette, a small mechanism, or gagee, a small tool
or accessory. Today the word has taken on the meaning o f a small, compact, high performance
mobile device that requires little or no skill to use and that provides a service or entertainment.
So w hat’s inside these popular and useful whatchamacallits? At the heart o f most gadgets,
or electronic devices, is the semiconductor (полупроводник). Most semiconductors are made from
extremely thin wafers o f a very common substance, silicon. In fact, silicon is one o f the most
abundant materials on the planet and is the main element in sand. It doesn’t conduct electricity
very well and isn’t particularly valuable.
Silicon is a pure semiconductor and therefore has unique properties. By adding other
natural elements to silicon, in a process called “doping”, engineers can control the amount of
electric current (ток) that flows through it. This is very important when making parts for electronic
devices such as computers or mobile phones because it is the amount and direction of current that
passes through a device that makes it work in any specific way.
Inside an electronic device you will find a series o f components such as resistors and
transistors all made with silicon. A diode, for example, allows electric current to pass in one
direction while blocking it from the other direction. So basically, most gadgets have a number of
semiconductors that allow various amounts o f electric current through in order to control different
functions. And that’s what makes your gadget work!

1. The origin o f the word gadget


A) can be found in ancient Greek.
B) can be found in old English.
C) is quite recent.
D) goes back a long way.
2. Some experts believe that the word was first used
A) to refer to mechanical accessories.
B) to refer to tools whose names sailors easily forgot.
C) as a form o f informal speech in French.
D) to refer to a specific sailor’s tool.
3. According to the text, the main characteristics o f all modem gadgets is that they
A) make people happy.
B) are necessary.
C) are small and complicated.
D) are easy to use.
4. Silicon is
A) not such a common material.
B) quite expensive.
C) available in large quantities.
D) extremely rare.

5. Silicon is useful in electronics because


A) it is unique.
B) it conducts electricity very well.
C) engineers can vary the current flow through it.
D) it doesn’t conduct current.
6. In the last paragraph, what does the word ‘it’ in bold refer to?
A) silicon

43
B) diode
C) direction
D) electric current

Выберите, в каком значении употреблено в тексте выделенное слово.


7. maintain a) reject b) provide с) continue d) claim
8. performance a) efficiency b) salary c) production d) acting
9. abundant a) priceless b) rare c) genuine d) common
10. property a) origins b) quality c) skill d) belongings

V. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


1 .1 su g g est... the meeting in ... i f ... of participants . . . .
a) them to hold, the 23rd room, a number, increases
b) holding, Room 23, the number, doesn’t increase
c) to hold, the Room 23, the number, will increase
d) holding, the 23th room, a number, w on’t increase
2. I ’m surprised ... their ability to ... big progress within several months.
a) by, do such b)with, make such a c) at, make such d) at, do such a
3. We try to listen ... Mom and Dad though ... not always easy to follow,
a) to, parents’ advice is b) to, parents’ advices are
c) - , parent’s advices are d) - , parent’s advice is
4 . 1 saw Granny ... a pinch o f salt to her coffee, ... I find quite surprising.
a) added, what b) to add, which c) adding, what d) add, which
5. Today a mobile is a v ita l... of communication and the shop sells five ... phones ... a year,
a) mean, hundred, in b) mean, hundreds of, in
c) means, hundreds of, - d) means, hundred, -
6. The police ... informed that ... children have been involved in road accidents in Blackstone
than in ... towns.
a) have, fewer, other b) have, less, other c) has, fewer, the other d) has, less, another
7. Could you tell me how long ... you to write a book ... average?
a) does it take, in b) does it take, on the c) it takes, on d) it takes, in the
8. He f e lt... and decided to watch a film that was popular ... in ... .
a) himself bored, among young, the nineties b) bored, with the young, the nineties
c) boring, with young, the ninetieth d) bored, among the young, ninetieth
9. The village ... cave houses were shown ... TV became ... popular tourist attraction.
a) which, by, a b) whose, on, a c) whose, on the, the d) which, on, -
10. ... project was finished ... than the other . . . .
a) Martha and Paul’s, earlier, students’ b) M artha’s and Paul’s, more early, students
c) Martha and Paul’s, more earlier, student’s d) M artha’s and Paul, earlier, student’s
11. Lucy ... the windows unlocked! It was so careless ... her!
a) didn’t need to leave, from b) shouldn’t left, from
c) shouldn’t have left, o f d) mustn’t has left, of
12. The soup tastes ... but it’s ... than the lasagna you tried ... last week,
a) strange, far better, to cook b) strange, much more better, cooking
c) strangely, by far better, to cook d) strangely, a lot better, cooking
13. ... good weather conditions our team didn’t come first in the race . . . .
a) Although, as well b) In spite of, too c) Despite of, either d) Despite, either
14. Let him ... and ... mistakes or he w on’t learn to think . . . .
a) try, do, by him self b) to try, make, by his own
c) to try, do, on his own d) try, make, for himself

44
15. When I was a t ... college we w e n t... boat trip along ... Rhine and enjoyed the beautiful views
o f ... Lake Constance and ... Alps,
a) the, in a, the, the, the b) - , on a, the, - , the
c) the, to a, the, - , - d) - , on the, - , - , the

VI. Прочитайте текст. Заполните каждый из пропусков только одним словом,


подходящим по смыслу.
When my parents gave me a camera for my birthday, I was delighted. At first I didn’t know 1 ) ...
all the different functions were for, but I soon learned 2) ... to take fairly good photos. I joined
3) ... photography club at school run 4) ... my art teacher, and 5) ... long I entered a wildlife
photography competition. For me, wildlife really means birds, as I live in a city. It took a 6) ...
days to get the picture I wanted, and my parents must 7) ... worried that I would catch a bad cold
in the freezing park where I sat waiting. It was 8 ) ... it in the end, though, when a colourful little
bird landed on the branch just above my bench. I knew it was a good photo, but I had absolutely
9) ... idea that I ’d end up winning first prize - another camera! My parents were very proud o f me
and 1 0 )... was my teacher.

VII. Прочитайте текст. Образуйте производное слово, подходящее по смыслу.


One o f the most amazing sights at the Olympics is seeing weightlifters straining every muscle to
lift weights heavier than the athletes themselves are. Helen Jewell explains why she feels such
1) ... (enthuse) for the sport. ‘I got into it at school when a teacher started a club. I just love the
sense of 2) ... (achieve) you get when you beat your own record or, better still, a 3) ... (compete)
in a match. At first I was a bit 4) ... (stable) with the weights above my head. But I practiced
regularly and found I 5) ... (steady) improved. Nowadays I spend an hour or so at the gym every
day. I know that repeating the same exercise may feel a bit boring at times but it still brings
enormous benefits. I concentrate 6) ... (particular) on exercises that 7) ... (strong) my muscles
but I also often do some 8 ) ... (add) work on my 9) ... (flexible). M y coach says that’s important
as it lessens the likelihood of various 10) ... (injure). My aim, o f course, is to make it to the next
Olympics.’

VIII. Поставьте глагол из таблицы в подходящее по смыслу предложение в


соответствующей форме. Один глагол - лишний.

I take put get break give set |

1. According to the police report the burglar may ... in while the owners were away.
2. Look! The fire brigade has arrived and at the moment the fire ... out.
3. Do you fancy ... off on Tuesday? There will be less traffic on the roads, I think.
4. Lately a Chinese company ... over the place where I work and I might lose my job.
5. If I ... away the secret, Pam would have got very angry with me.

IX. Переведите на английский язык фрагмент предложения, данный в скобках.


1. Do you ... (одобряешь) schoolchildren doing part-time jobs?
2 . 1 ... (не могу не) laughing whenever I see this video.
3. Everyone could hardly say a w o rd ,... (не так ли)?
4. Pam is as ta ll... (как и я).
5. ... (Ни один) river bank seemed suitable for camping.

45
Раздел II. Тренировочные упражнения
Видовременные формы глагола

Прочитайте текст упражнения. Откройте скобки, употребив глагол в правильной


временной форме.
№ 1.
I am a doctor. I have to drive in my job. I 1) ... (to drive) for twenty years. In all that time the
police never 2) ... (to stop) me. But last Tuesday 1 3 ) ... (to catch) for speeding. It was the
afternoon. I 4) ... (to drive) fast because I was late. 1 5 ) ... (to go) to the airport to meet a friend.
I was late because a patient 6) ... (to telephone) before I 7) ... (to leave) the house. The police 8)
... (to wait) at the side road outside town. When they saw me they 9) ... (to stop) me. 1 10) ... (to
tell) 1 11) ... (to book) for speeding. 1 12) ... (to try) to explain to them that my friend’s plane 13)
... (to land) a few minutes before and he 14) ... (to wait) for me, but they didn’t want to listen to
my excuse. They said 1 15) ... (have) to pay $50 the next day.

№ 2.
It 1)... (to happen) many years ago. I was in India. 1 2) .. . (to hunt) there. Once I spent the whole
day in the jungle. It 3) ... (get) completely dark when 14) ... (decide) to return to my camp. I 5)
... (walk) along a narrow path. Strange sounds 6) ... (hear) everywhere. On my right there was a
river and on my left there was a thick tropical forest.
Suddenly I saw something terrible in the jungle on my left. Two green eyes 7) ... (look) at me. It
was a man-eating tiger, ready to spring on me. I knew that if I 8) ... (start) to run the tiger 9) ...
(catch) me easily. ‘I wish 1 10) ... (not/leave) my camp!’- thought I. As I could swim well 111)
... (make) up my mind to escape that way. I looked at the river on my right. There in the river was
a huge crocodile. It 12) ... (wait) for me with open jaws. I fainted. A moment later 1 13) ... (jump)
to my feet again. What do you think I saw? The tiger was in the jaws o f the crocodile.
Five years 14)... (pass) since that time but 1 15) ... (still/remember) every moment of that terrible
night.

№3.
By the age o f 24 Mary 1) ... (have) a number o f jobs, which she 2 ) . . . (leave) when she got tired
o f them. One
day she saw an advertisement for a job as a canal warden. She applied for the job, just because it
3) ... (sound) interesting, but she had no idea what a canal warden did. Surprisingly, she 4) ...
(give) the job and started work a few days later. Now she 5) ... (wear) an official cap and walked
along the banks o f the canal, enjoying the fresh air. It seemed to be the best job she 6) ...
(ever/have). It was too good to last long. One day as she 7) ... (walk) along the bank, she 8) ...
(fall) into the canal. She had hardly started shouting for help when she 9) ... (save) by a fellow
warden. Later she said she 10) .. . (never/ask) if she could swim. “I wish 1 11) .. . (not/apply) for
that job. I might have been a canal warden if it 12) ... (not/be) for falling in the canal that day,”
she said.

№4.
Maria came home rather late. She 1) ... (work) hard on the school play they were going to stage
the following week. Having closed the door behind her, she realized that the house 2) ... (be)
completely dark and very quiet. ‘Where they all 3) ... (go)?’ she wondered. She went upstairs to
check the bedrooms. There was no one there. She was beginning to feel scared. ‘If only I 4) ...
(leave) school earlier,’ she thought. And then the phone rang. She picked up the receiver and heard
her father’s voice saying: ‘Hi, what’s up? We 5) .. . (try) to contact you all evening. Probably your
mobile 6) .. . (switch) off. Ted 7) .. . (win) the school chess championship and we 8) ... (celebrate)
it in the pizzeria round the comer. Come and join us.’ ‘But you 9) ... (finish) eating by the time I
10) .. . (get) there,’ Maria said. ‘No problem. W e’ll order another pizza for you then.’

46
№5.
It 1) ... (rain) for weeks already. The river 2) ... (burst) its banks and the flooded houses 3) ...
(still / evacuate). Will the Kellys, the family I am staying with, have to leave home too? Tom
Kelly, their 15-year-old son, was out on the river in his boat when I saw him on my way to their
house in the afternoon. It 4) ... (rain) heavily, but Tom hardly noticed it. “Hey!” a man called
from the path. “Y ou’d better watch out, boy. Several trees 5) ... (blow) down high up the river
and they 6) ... (flow) this way. If you 7) ... (row) up the river, your boat 8 ) . . . (smash) to pieces.”
Tom began to row towards the bank. But he had hardly tied up the boat on the opposite bank when
a huge tree 9 ) . . . (split) it into two. Tom couldn’t believe his eyes. If only he 10) ... (not/leave)
home in such awful weather.

№6.
We 1) ... (look) through the paper, trying to find somewhere to spend Saturday evening in London.
Luckily, a baby-sitter 2) ... (And) to look after the twins the day before, so we were free for the
evening. Suddenly, 13) ... (catch) sight o f an advertisement for an “All Star Magic Show” at a
theatre not far from where we 4) ... (live). I 5) ... (already / hear) about the Camden Popular
Theatre from a friend of mine who works in the box-office there. I 6) ... (never / see) a magic
show performed live before, so we thought we 7) ... (give) it a try. The first magician came on.
He 8) ... (look) attentively at various members o f the audience and asked my wife, Mary, if she
9) ... (help) him with his first trick. The magician asked her to have a look at the first line and
choose any word. He then told her which word she 10) ... (choose).

№7.
It all started a few months ago. By then 1 1) ... (to live) abroad for four months but I 2 ) . . . (not /
to begin) to feel at home yet. It’s always hard to make friends if you 3 ) . . . (go) somewhere new.
14) ... (to feel) too lonely and bored, and 5) ... (to spend) all my time reading and going to the
cinema. There were benefits: I read some books that 16 ) . . . (always / to want) to read, and became
very knowledgeable about all the films which 7) .. . (already / to release). Nothing 8) ... (change)
if I hadn’t joined a film club where I have made some friends so far. Just yesterday I had a couple
o f friends for dinner, made important phone calls and tomorrow I 9) ... (to meet) a colleague for
lunch in town. I’m sure my life 10) ... (become) even better in the near future.

47
Выбор правильного варианта ответа

№1. Прочитайте тексты. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


A. Do you dream 1) ... (about / on / of / to) scoring the winning goal in a football match, or 2) ...
(biting / beating / breaking / scoring) a top tennis player? Sport 3) ... (interests / appeals /
attracts / involves) to most young people, and it’s a great way to stay healthy and have fun at the
same time. That’s why the local council has decided to help young people who want to 4 ) .. . (take
up / set up / find out / work out) their own sports club. We know it’s a big 5) ... (support /
challenge / profit / tax), and that’s why w e’ll give you the money you need to get started.
B. Everyone had 1) ... (said / told / remarked / noticed) me that England was fascinating so when
12) ... (arrived / went / came / left) in London, I knew that my stay would be great fun. 3) ...
(While / Despite / Although / Unless) the cold weather I decided to visit some London parks. In
Hyde Park I was 4) ... (interested / puzzled / amused / amazed) at the number o f trees and plants
everywhere. I must have been there for hours. When it got dark I decided to 5 ) . . . (arrive / leave
/ return / come) back to the hotel.

№ 2.
A. The British businessman, Richard Branson, has had an amazing 1) ... (work / job / career /
profession). He was bom in 1950 and it was always his 2) . .. (want / ambition / purpose / feeling)
to be successful. He opened a record shop in 1972 and also 3) ... (put / made / took / set) up a
record label, Virgin Records. This made him very rich and brought him 4 ) . . . (fame / achievement
/ name / advertisement). He then started other businesses and today h e’s the 5 ) ... (boss / staff /
colleague / employee) o f a huge business empire. He may be extremely 6) ... (dear / expensive /
valuable / wealthy) but Richard Branson has no plans to 7) ... (retire / strike / earn / fire).
B. To be a healthy person you should have three or four 8) ... (foods / meals / treatments /
dinners) a day. Your food must 9) ... (suffer / reduce / contain / intend) all the necessary
ingredients - fats, proteins and carbohydrates. And if you fell ill, you must go to a doctor, not try
to 10) ... (cure / recover / injure / balance) yourself.

№3.
A. M ost people enjoy looking for 1) ... (cash card / sale / advert / bargains) in street markets. It
can be very enjoyable walking 2) ... (on /with / around / for) the stalls, among the crowds o f
shoppers, and trying to spend as 3) ... (little / soon /late / well) as possible. There may be goods
at 4) ... (half / bottom / reduced / down) prices at the end of the day. However, clothes markets
can be a problem, as it is difficult to 5) ... (look / try / have / take) on new clothes in the open air!
Still, it is an interesting way o f shopping.
B. Someone once said that there are three kinds o f people who are 1) ... (playing / really /
interested / succeed) in sport: people who take 2) ... (place / participation / involve / part),
people who watch, and people who watch on television. It’s very easy to make fun o f stay-at-home
sports 3 ) . . . (people / centres / programmes / fans), but on the other hand, television does enable
us to enjoy all kinds of sports events. It’s not always easy to 4) ... (trip / travel / pass / tour) long
distances to football grounds, and television is a good way out. O f course, you can get used to
staying indoors all the time. We should all try to keep fit, and have other interests and 5) ...
(customs / habits / pastimes / leisure).

№4.
A. It is now widely 1) ... (recognized / regarded / waited / judged) that human activity is 2) ...
(effecting / affecting / efforting / charging) the earth’s climate. The pollution which 3) ...
(recovers / concludes / results / happens) from the use o f oil and coal in industry can 4) .. . (cause
/ lead / result / damage) to extreme weather conditions and 5) ... (raising / rousing / arising /
rising) sea levels. Studying the changes which are taking place and predicting those that are likely
to happen in the future is now a major area of scientific research.

48
В. Cooking is fun once you know how to do it. The easiest way to 1) ... (teach / train / learn /
get) is to borrow some basic cooking books from the local library or from a friend and start
experimenting. Spend a 2) ... (plenty / couple / deal / pair) of hours reading through the 3) ...
(prescriptions / receipts / restrictions / recipes) until you find one that you think sounds tasty.
Make a list of the necessary ingredients, then 4) ... (study / check / control / find out) the fridge
and cupboards to 5 ) . . . (take / make / see / find) sure you have all you need.

№5.
A. I started working in the clothing department of a good quality store as a sales assistant, but last
year I was (advanced / raised / upgraded / promoted) and put in (responsibility / duty / charge
/ obligation ) o f the department. We have (shop assistants / customers / managers / services)
with a range o f tastes and I take pleasure in knowing that we (cope / achieve / manage / succeed)
to satisfy the (needs / results / outcomes / necessities) o f all o f them.
B. The space age began well over half a century ago, and ever since then the area just (along /
away /out / beyond) the Earth’s atmosphere has been filling (in with / off from / up with / out
from) all kinds o f man-made objects that have become (referred / known / called / named) as
‘space junk’. The items up there (include / enclose / cover / range) from old satellites and parts
o f rockets to hundreds o f thousands o f pieces smaller than one centimetre, all o f them travelling at
an extremely (high / rapid / light / fast) speed.

№6.
A. Roger Press, 40, has 1) ... (moved / changed / adjusted / replaced) his career. After 2) ...
(giving / passing / spending /devoting) five years as a concert pianist he has gone into business,
recently 3 ) ... (taking / setting / making / bringing) up his own company. “I have always thought
that it’s important to be commercial. To participate and compete in the modem world. So although
moving on was a difficult decision, having 4) ... (held / entered / arrived / reached) it I felt
relieved in many ways. When I 5) ... (broke / brought / gave / put) up my performing career,
people around me were more sad and disappointed than I was. But I felt free and at last I knew I
was getting serious about life.
B. After getting a qualification in business administration 1 1) ... (enrolled / applied / attended /
joined) the recording company EMI and started producing programmes about famous artists. A
year ago I left EMI and formed a new company, New Media Systems, which 2) ... (specializes /
focuses / concentrates / dedicates) in multimedia programmes. Now that 13) ... (deal /take /
make / run) my own business I ’m in control of my life and I can feel 4) ... (proud /
satisfied / content / pleased ) of my achievements. Although the stress is high and I work 5) ...
(overtime / large / long / big) hours, the stress involved in piano playing was much worse. But I
prefer the pressures I live with now.”

№7.
A. Marge Baisch was riding on her parents’ farm in Montana when she noticed what at first 1) ...
(look / sight / view / vision) seemed to be the bone of a cow. In fact, it 2 )... (sorted / worked /
turned / pointed) out to belong to a dinosaur called a triceratops. Since Marge’s discovery, her
family have found the 3) ... (ruins / records / results / remains) o f hundreds o f dinosaurs. Many
tourists visit the farm in the hope o f coming across something unusual. The Baisch family often
4) ... (allow / persuade / let / tell) them keep whatever they find, although some scientists
disapprove 5) ... (for / o f / to / at) this policy.
B. Rabbits are clean, intelligent and friendly animals and they 1) ... (take / have / keep /
make) excellent pets. They do, 2) ... (in spite / though / despite / therefore), require a
considerable 3 )... (number / lots / amount / plenty) o f attention in order to keep them healthy,
comfortable and safe, so it is better if an adult or a teenager, rather than a child, 4 )... (cares about
/ looks for / take care of / cares for) them. As they are 5 )... (such a / such / so / enough) sociable
animals, preferring to live in pairs or groups, it is advisable to have at least two.

49
Нахождение лишнего слова

№1. Прочитайте текст. Если в строке имеется лишнее слово, то выпишите его под
соответствующим номером строки. Если всё правильно, то поставьте прочерк.
1 Thanks for your letter. I was glad to hear that you passed out
2 your German exam. All that work paid off in the end. You asked for
3 me about plenty sports facilities here. I found out from my dad that
4 they have destroyed the old sports center in town.
5 He was used to go there to work out and keep in shape. We have
6 some basketball courts which where I sometimes play with my
7 friends and there are football pitches where they hold down
8 important matches. I think they should set up clubs for young
9 people. I bet a lots of teenagers would turn up if they did. Well,
10 I’m going to end the letter either. Look forward to hearing from you soon.

№ 2.
1 Modem technology is been improving all the time. Every month,
2 scientists invent new gadgets and equipment to help to us with
3 our every daily lives, and discover ways to make existing
4 technology the faster and better. Research suggests, however,
5 that it’s young people who are best able to deal with this change.
6 Whereas teenagers have no any problems operating a DVD
7 player, their parents often must find using new technology complicated.
8 But if you are a teenager who criticizes your parents because
9 for their lack o f technological awareness, don’t be too hard
10 enough on them! Some time in the future you’ll be in their place.

№3.
1 One day, Steve woke up and saw that it was snowing outside. Everything was been
2 covered in snow. Steve was very excited and, despite of the cold weather, he
3 decided to go out. There was enough snow to go for sledging, so he put on his
4 warmest clothes and after then went into the garden shed to find his sledge. He took
5 off the old sheet his father was used for covering the sledge and looked at it. It
6 was beautiful! As he was taking it down the garden path, his mother called out to
him,
7 “Take your gloves with you in case your hands will get cold.” Steve took them and
ran
8 off towards the big hill where all his friends were playing in the snow. It took Steve
9 a few of minutes to climb the hill. When he got there, he sat in the sledge and his
10 friends pushed him in order to make the ride faster. It was a great fun!

№4.
1 The Farley Road street market is a great place to spend a
2 Saturday morning. It’s such colourful and entertaining, and
3 you can pick up some real bargains. If you will feel you
4 can’t be afford expensive designer clothes, you can
5 buy another good imitations here. Some of the stalls
6 are also sell second-hand clothes. There is a perfect
7 place to buy presents that they don’t cost too much.
8 Further down, you come to the fruit and vegetable stalls.
9 You can be quite sure everything you buy here is more
10 fresher than what is been sold in the supermarket.

50
№5.
1 Doctors are enough useful. If you have had an injury while doing sport,
2 they can to fix it. If you are ill, they will tell what the best
3 treatment it is. If you are very ill, you might have to have an operation
4 in the hospital. We need doctors for all of these things. But in addition to
5 what doctors do, there are things that you can do yourself in the fight
6 against ill health. Getting so regular exercise at school or at a gym will help
7 you to stay in shape. Having a healthy diet will keep you strong and
8 it is all about balance. It doesn’t mean to never eating chocolate. It means
9 not eating too much neither. And eating vegetables, too! The more we look after
10 for ourselves, the less we’ll need doctors. And that must be good!

№6.
1 Every day, several thousands of trees are cut down in the Amazonian
2 rainforest. This does so enormous damage to the local environm ent,
3 and also possibly affects on the world’s climate. But how can we
4 save the rainforests from destruction? First of all, we have to make the
5 local people aware that o f the damage they are doing. Secondly, there
6 need to be more police who in the area preventing people from cutting
7 down the trees either. A lot o f the people who cut them down do it illegally.
8 If they were more afraid o f getting caught, they might be stop. It’s a very
9 serious problem, and there’s no an easy solution, but w e’re short o f time.
10 It w on’t be long before the rainforests disappear completely.

№7.
1 When I was at the school, language learning was different to what it is now, and
2 my experience was been probably quite different to what my parents had. I remember
3 them telling to me how dull learning a language was in their day, with long lists of
4 verbs to be learnt and lots o f repeating after the teacher. Native-speaking teachers
5 they were rare, and often the pronunciation they had learnt was wrong and they had
6 a trouble making themselves understood when they travelled abroad. M y own lessons
7 were a bit more interesting. We learnt phrases to make use in real-life situations
8 such as like ordering in cafes and buying train tickets. Nowadays students are
encouraged
9 as much as possible to be flexible in their approach to a foreign language. There are
more
10 native speaking teachers who make it more easier to learn about another country.

51
Выберите правильный вариант ответа
№1.
1. Congratulations ... getting into the final!
A) on B) with C) for D) by

2. When I was younger, we ... spend every summer in the country.


A) should B) would C) used D) were

3. The dress Debbie wore to the party was similar colour ... mine.
A) as B) with C) to D) of

4. It’s snowing, ... means the roads will be dangerous.


A) that B) what C) it D) which

5. She m ust... at the hotel yesterday.


A) have arrived B) arrive C) has arrived D) arrived

6. Is it worth ... so much money on space travel?


A) have spent B) to spend C) spend D) spending

7. We heard him ... the whole sonata.


A) play B) to play C) to playing D) played

8. We ... Milan for very long, so we don’t know it very well yet.
A) haven’t gone to B) haven’t been in C) haven’t been to D) went

9. ... offices are being refurnished.


A) Mr Brown’s and Miss Green’s B) Mr Brown and Miss Green’s
C) Mr Brown and Miss Green D) Mr Brown’s and Miss Green

10. It was a ... walk.


A) twenty minutes’ B) twenty-minute C) twenty-minutes D) twenty minutes

11. The meeting finished .. .than I had expected.


A) late B) more late C) much later D) far lately

12. He is regarded ... the best jazz singer of all time.


A) like B) such C) so D) as

13. She doesn’t approve ... me leaving school this year.


A) of B) to C) for D) about

14.1 ’m going to buy ... a camera or a DVD player with the money.
A) neither B) both C) either D) not

15. During the earthquake four ... were injured.


A) million of people B) millions of people C) million people D) millions people

16. We had ... great time in ... UK and we still remember seeing ... London Eye in ... London.
A) -, the, -, - B) the, the, the, - C) a, -, the, the D) a, the, the, -

17. Your clothes ... dirty. Clean ....


A) are, it B) is, it C) are, them D) is, them

18. The man g o t... the car and g o t... the bus heading for the bank.
A) out, in B) out of, on C) from, into D) into, off

52
19. You can’t blame Susie ... what happened ... me.
A) for, to B) on, with C) for, with D) about, to

20. There’s been an increase ... relevant information ... the Internet recently.
;ntly.
A) of, on B) on, in C) at, in D) in, on

21.1 won’t call you ... we find the solution.


A) in spite B) because of C) until D) despite

22. Is i t ... to take the coat off?


A) warm enough B) such warm C) enough warm D) so warm

23.1 tried the dress on but it didn’t ... .It was too tight.
A) match B) suit C) become D) fit

24. Let’s go to the theatre tonight, ...?


A) don’t we B) shall we C) should you D) won’t you

25. It was ... nice weather that we decided to go to the countryside.


A) so B) very C)such a D)such

26. The kids ... a mess in the bathroom.


A) made B) did C) took D) had

27. The c a t... fast asleep by the fire.


A) lie B) was lying C) was laying D) laid

28.1 didn’t get it because i t ... too much.


A) costs B) costed C) cost D) was costing

29. Fortunately he ... convince the police that he was innocent.


A) could B) can C) was able to D) is able to

30. John wishes he ... that programme about the moon last night.
A) would see B) saw C) had seen D) didn’t see
№2.
I. Blackhill Football Club, ... coach was a professional footballer, ... our local team last weekend.
A) which, won B) its, beated C) whose, beat D) that, bitten

2 .1 ... China, but I’d really like to go there one day.


A) have never been in B) had ever been in C) have never gone to D) have never been to

3. We missed ... of the play because when we arrived a t ... Globe Theatre the performance had already
started.
A) act one, the B) first act, - C) the first act, - D) the act one, the

4. It has been raining for a long time, ... means we have to put off our trip.
A) that B) what C) which D) it

5. When she ... back home, I ... you.


A) will arrive, will ring B) arrive, may ring C) arrives, can ring D) will arrive, would ring

6.“What did Peter want?” - “He asked me ... .”


A) where is his book B) where his book was
C) where was his book D) where would be his book

7. ... of animal species mentioned in the report... on the verge of extinction.


A) The number, is B) A number, is C) A numbers, are D) The numbers, are

8. ... you show them the photographs, they’ll never believe you.
A) Whether B) Despite C) Unless D) If not

9. They ... to go out tonight rather than stay at home.


A) would rather B) prefer C) would prefer D) would

10. “Aren’t you tired?” - “No. I ... walking long distances.


A) am accustomed to B) got used to C) would D) used to

I I .“I’d really like to go to Egypt.”


A) So had I. B) Neither had I. C) So would I. D) Nor do I.

12. During the organ recital in Westminster Cathedral ... music sounded especially majestic.
A) Bach’s and Mozart’s B) Bach and Mozart’s C) Bach and Mozart D) Bach’s and Mozart

13. More than two ... workers at this company have become unemployed.
A) thousands B) thousands of C) thousand of D) thousand

14. “Do you remember ... that man before?” - “I think I met him at Bill’s wedding.”
A) having meet B) to meeting C) to meet D) meeting

15. ... the bad weather, we went to the market.


A) Despite of B) In spite of C) Although D) Because

16. They gave us a lot of helpful ... that we decided to follow ....
A) advices, them B) advice, it C) advise, it D) advice, them

17. The reason ... my dislike of that man is that he reminds me ... somebody unpleasant I knew a long
time ago.
A) to, of B) of, about C) for, of D) why, to

18.1 think Chris borrowed the keys yesterday but he denies ... them.
A) to have seen B) to see C) that he was seeing D) seeing

54
19. Although he arrived an hour . . he tried ... to make up for lost time.
A) late, hard B) lately, hard C) late, hardly D) lately, hardly

20. Yesterday I heard her ... the violin perfectly. She m ust... a lot.
A) playing, has been practising B) played, practice
C) play, have been practising D)to play, be practising

21.1 feel dreadful, actually ... than before.


A) much worse B) much worser C) far more worst D) far more worse

22. It was ... nice weather that we couldn’t help ... at home.
A) such, staying B) such a, staying C) so a, to stay D) so, stayed

23. These machines ... idle since the factory closed.


A) have lain B) were lying C) lay D) have laid

24. Tim’s gone to ... hospital to pick up ... results o f ... tests ... Mum had ... last week.
A) -, the, the, -, the B) the, the,the, -, - C)the, the, the, the, - D) -, the, -, -, a

25. “Is that your mum ... the le ft...thisphoto? She looks upset. What happened ... her?”
A) to, in, with B) in, on, about C) in, at, for D) on, in, to

55
№3.
1. If you feel ... , try taking long, deep breaths to ... .
A) nervously, come on B) nervous, calm down C) nervously, blow up D) nervous, break down

2. When I was younger, we ... spend ... every summer in the country.
A) should, near B) would, nearly C) used to, near D) were, nearly

3. The dress Debbie wore to the party was ... colour ... mine.
A) the same, like B) same, with C) similar, to D) familiar, from

4. It’s snowing, ... means the roads, ... surface now is already slippery, will be dangerous.
A) that, where B) what, which C) it, what D) which, whose

5. She m ust... at the hotel yesterday.


A) have arrived B) arrive C) has arrived D) arrived

6. Is it rewarding ... so ... money on space travel?


A) have spent, much B) to spend, much C) to spend, a lot of D) spending, a lot of

7. We heard him ... the whole sonata ... some noise around.
A) play, despite B) to play, in spite of C) to playing, despite D) played, in spite

8. We ... Milan for very long, so I can make any ... comments on this place.
A) haven’t gone to, farther B) haven’t been in, further
C) haven’t been to, farther D) went, further

9. ... offices are being refurnished.


A) Mr Brown’s and Miss Green’s B) Mr Brown and Miss Green’s
C) Mr Brown and Miss Green D) Mr Brown’s and Miss Green

10. It was a ... walk.


A) twenty minutes’ B) twenty-minute C) twenty-minutes D) twenty minutes

11. London’s rents are ... and it is difficult.


A) much more higher B) far higher C) a lot more higherD) a far higher

12. Every day you can hear that there ... more than ... traffic accidents in the city.
A) is, a dozens B) are, a dozen C) is, a dozen of D) are, dozen of

13. It was so ... that they were badly ... by mosquitoes during their walk.
A) frustrated, beaten B) frustrating, bitten C) frustrating, bited D) frustrated, beated

14. He studied ... than everyone ... in our family.


A) more diligent, another B) more diligently, else
C) more diligently, other D) much diligent, else

15. In ... office where I work ... most people have ... degree in English, but my boss, who is ... nicest
person I’ve ever worked for, has a PhD in ... astronomy.
A) the, --, --, a, the B) an, the, the, the, -- C) the, --, a, the, -- D) an, the, --, a, --

16. We had ... great time in ... UK and we still remember seeing ... London Eye in ... London.
A) -, the, -, - B) the, the, the, - C) a, -, the, the D) a, the, the, -

17. Your clothes ... dirty. Clean ....


A) are, it B) is, it C) are, them D) is, them

56
18. The man g o t... the car and g o t... the bus heading for the bank.
A) out, in B) out of, on C) from, into D) into, off

19. You can’t blame Susie ... what happened ... me.
A) for, to B) on, with C) for, with D) about, to

20. They ... to go out tonight rather than stay at home.


A) would rather B) prefer C) would prefer D) would

21. Mary doesn’t like horror films. - ... John.


A) Either do B) Nor does C) Neither doesn’t D) So do
Вставьте пропущенное слово

№1. Прочитайте тексты. Заполните каждый из пропусков только одним словом,


подходящим по смыслу.
A. Up until the 1960s, very 1) ... British people had flown abroad for their holidays. Although the
idea was attractive, flying was still too expensive for most people. The only choice people had 2)
... to go to British resorts. 3) ... o f flying, families drove to the British coast. Places 4) ...
Blackpool and Brighton had millions of visitors every year. These days the departure lounges at
airports are full and people travel 5) ... and forwards across the world for work and on holiday.
B. I’m very fond of my husband, William. I ’ve been married 1) ... him for over sixty years. I know
he cares 2) ... me now as much as when we first met all those years 3) .... It was love at first 4)
. . . . William is proud of my success 5) ... an artist, and h e’s never been jealous o f my fame.

№2.
Y ou’ve always (1) ... up your children to come (2) ... you when they’re (3) ... trouble. You feel
it’s your job to (4) ... after them (5) ... they’re having problems. But now, as your children are
grown ( 6 )..., they often don’t want to share (7) ... problems with you. O f course, you want to (8)
... on well with your children, but (9) ... means you have to give them (10) ... freedom.

№3.
I carried out this survey on books by asking people on the street about the books they read. I
found 1) ... a lot and here are my findings:
Firstly, I learned that men read horror stories, while women like romances. I don’t like romances
2) . . . , but that’s not the point here. 3) ... men nor women like factual books very much. Many
people, including me, enjoy eating apples 4) ... they read. Women read more mysteries than
men, and 5) ... general, read more books than men each month.
Furthermore, most people borrow their books from libraries 6) ... than buy them. Many more
people are members o f book clubs now than ten years ago. I 7) ... to be in a book club. Are you
in one?
To sum up, men and women read different kinds of books. 8) ... men and women borrow a lot o f
books from libraries. 9) ... my opinion, bookshops should close 10) ... or reduce their prices.

№4.
For many people, the choice o f school is just a matter o f choosing 1 ) ... a private or a public one.
However, for a rapidly growing 2) ... o f parents and children, school has nothing to 3) ... with
classrooms, teachers or school uniforms. For them, 4) ... is simply no place 5) ... home when it
comes to education. These people feel that their children do not receive satisfactory education at
school. As a 6) ..., they choose to teach their child in the comfort o f their own home and at the
same time 7) ... over the teaching process. Children can work according 8) ... their own abilities.
They can study what they are interested in and learn to work 9) ... their own, 1 0 )... prepares them
for further education.

№5.
The Ultra-Trail o f Mont Blanc is an extreme marathon held annually since 2003 in the mountains
o f France, Italy and Switzerland. Widely regarded 1) ... one o f the toughest races in the world, the
Ultra-Trail takes 2) ... in August. An Olympic Marathon is 42.5 kilometres long, but 3 ) ... one is
over 160 kilometres in length and includes nine mountain peaks. That mean climbing a total o f
approximately 9,500 metres, 4) ... is considerably higher than Everest. In 5) ... of, or perhaps
because o f this, the annual event has become increasingly popular 6) ... runners to 7) ... an extent
that the numbers have had to be limited to 2300. Only about half o f these, 8) ... average, are likely
to finish the course.

58
№6.
A. The next time you’re feeling ill, try watching a comedy 1) ... o f just doing nothing. At least,
that’s 2) ... some doctors suggest 3) . . . . If you want to get better, there’s nothing 4)... laughter.
An activity you enjoy doing takes your mind off your illness. Time seems to pass more quickly
and you stop worrying about how you feel.
B. Have you heard 1) ... Tim Bemers-Lee? He created the World Wide Web on the Internet, 2)
... o f the most important inventions o f the 3) ... fifty years. Millions o f lives have changed by
4)... introduction.

№7.
The most distinctive feature o f a camel is the hump, or humps, on 1) ... back. In these humps
camels store fat 2) ... is used as energy when they don’t have access to food. They can put 3) ...
with very difficult conditions, drinking only a little 4 ) ... no water for up to seven days. When they
reach a place where 5) ... is possible to drink, they soak up water 6) ... a sponge - they can drink
135 liters in 13 minutes! And they have 7) ... tough mouths that they can eat most types o f plant.
Camels are thought by many to 8 ) ... poor hearing. But although their ears are small, their hearing
is usually very sharp. Despite the 9) ... that camels can be treated as useful working animals, they
don’t do 10) ... is expected!

59
Образуйте производное слово

Образуйте новые слова, подходящие по смыслу, изменяя форму слов, указанных в


скобках.
№ 1.
A. H alf a million people have found themselves in conditions o f extreme 1 ) ... (poor) after an 2)
... (believe) powerful earthquake destroyed thousands o f homes and caused 3) ... (extend)
damage to hundreds o f others in northern Afghanistan yesterday. It was the most 4) ... (destroy)
earthquake in living memory. Everyone in the world 5) ... (sympathy) with the victims o f this
natural disaster.
B. In the past people used to prepare all their meals from fresh ingredients, but now convenient
food and ready meals are becoming 1) ... (increase) popular. Experts suggest that eating too much
fast food may be very 2) ... (health) and so governments and other 3) ... (organize) now offer 4)
... (inform) about diet and nutrition in the hope that it will 5) ... (courage) people to eat more
fresh fruit and vegetables.

№2.
A. In the 1) ... (social) most people don’t do anything against the law, but there are also some 2)
... (crime). Before the election all 3) ... (politics) promise us a safe and 4 ) ... (peace) life, but is
the 5 ) ... (govern) able to protect us against thieves, robbers and murderers?
B. Yesterday I saw an 6) ... (advertise) in the newspaper about a second-hand car. In 7) ...
(compare) with my old Volkswagen it was in quite a good condition. In 8) ... (add), it uses less
petrol! And I ’m not going to take part in any races or 9) ... (compete). So, 10) ... (honest), I can’t
decide whether to buy a new car or not.

№3.
The 1) ... (define) o f a pest is any type o f insect or animal that is so 2) ... (number) that it becomes
a problem to humans. In the home, pests such as rats, cockroaches, termites and fleas can be very
3) ... (annoy), and their resistance to poisons makes them difficult to get rid of. For farmers,
locusts are one o f the most 4) ... (destroy) pests in existence. They are 5) ... (believe) fast breeders
and their 6) ... (able) to consume leaves quickly means that they can wipe out entire crops within
hours. Farmers are always struggling to cope with their annual 7) ... (invade). Scientists are
working on the 8) ... (develop) o f an 9) ... (effect) means o f controlling this menace, but so far a
completely successful 10) ... (solve) hasn’t been found.

№4.
Working full-time can be a very stressful experience for most people; long hours and the 1) ...
(press) to be successful in a 2) ... (compete) society both contribute to the build-up o f 3) ...
(anxious). If you’re feeling nervous, there’s no 4) ... (good) way to relax than to exercise.
However, many people return from work too exhausted to move. People are 5) ... (criticize) for
being lazy and 6) ... (act), and for watching too much television which is not 7) ... (benefit) to
their health. You don’t need to be 8) ... (special) energetic to join a sport; simply don’t 9) ...
(choice) one that is 1 0 )... (suit) for you.

№5.
For hundreds of years, the most expensive and precious pearls in the world were found in the
Persian Gulf. People o f the region used to trade pearls in exchange for food, water and other
provisions. In the mid-1900s, India’s economy began to 1) ... (strong). As most pearl buyers came
from India, the demand for pearls began to grow. Divers risked their lives. They would dive to a
2) ... (deep) o f 40 meters and remain underwater for up two minutes - all without the use of special
diving equipment. When they found an oyster they opened it up with a knife to see if it had a pearl
inside. 3) ... (fortunate), not all oysters produce pearls. Divers often had to make thirty dives in

60
one day to find enough. At the end o f a pearl-diving season, some divers would become 4) ...
(wealth) to buy their own boat, thus becoming pearl 5) ... (trade).

№6.
Many people regard judo as a kind of relaxation in their spare time. It is also an 1 ) ... (expensive)
sport to take up because you don’t need much equipment. But it is not 2 ) ... (advise) to join a club
where the instructors are 3) ... (proper) qualified and don’t pay enough attention to 4) ... (safe).
Bear in mind that judo requires a lot of practice and skill, so try to 5) ... (long) a training course if
it is possible.

№7.
The question o f what love and hate actually are still remains 1) ... (able) to be answered. Is it
simply a matter o f chemistry or do emotions come from some unexplored 2) ... (deep) o f our
being which 3) ... (science) have not been discovered yet? The brain is the most 4) ... (mystery)
part o f all living creatures, and that is where 5) ... (research) are looking for the answers to these
6) ... (puzzle) questions. But up to now little 7 ) ... (evident) has been found to support the 8) ...
(imagine) theories that have been put forward. Perhaps this exploration into the nature o f feelings
will 9) ... (success) in finding proof and we w on’t feel 10) ... (help) any longer. Such questions
will continue to interest humans forever.

61
Употребление фразовых глаголов.
№1. Прочитайте и соотнесите части предложений.

1. Someone has broken A out why the accident happened.


2. The shopping centre has been taken В off when you’ve finished checking your e-mail.
3. Will you do your coat С up in a dictionary.
4 .1 had to look the word D over an illness like that.
5. Dave has fallen E into my car and stolen the CD player.
6. Don’t forget to log F up. It’s very windy.
7. It can take weeks to get G over by an American company.
8. Investigators are still trying to sort H out with Jason. It’s a pity.

№2. Поставьте глагол из таблицы в соответствующее по смыслу предложение в необходимой


форме.

| share fell call set take I

1. Let’s go and watch the planes ... off while we wait.


2. Looking after very small children ... for a lot of patience.
3. The money ... out between 30 different environmental organizations next year.
4. Because I’ve been ill and away from school, I ... behind with my work.
5. She said that she could ... up a business when she was younger.

№3. Поставьте глагол из таблицы в подходящее по смыслу предложение в соответствующей


форме.
1 send read take hold get ~|

1. He can’t ... off the bus. I can’t see him at the bus stop.
2. It’s the first time the referee ... the two players off.
3. Sorry for being late but I ... up in the traffic on the way to the airport.
4 .1 don’t mind ... on new staff as we are making progress and have to cope with a lot of clients.
5. The teacher seldom ... out the instructions in class.

№4. Поставьте глагол из таблицы в подходящее по смыслу предложение в соответствующей


форме.
| pay look keep fall split j

1. They m ust... up as I see they don’t talk to each other anymore.


2. He was so handsome that she ... for him immediately.
3 .1 don’t mind ... you back right now as I’m almost broke.
4. Cars should ... out of the city centre to avoid traffic jams there.
5. We are away now. Our neighbours ... after our dog.

№5. Поставьте глагол из таблицы в подходящее по смыслу предложение в


соответствующей форме. Обратите внимание, что один глагол лишний.

1 set send run break make call ]

1. It was the first time he ... off for breaking the rules of the game.
2. The police ... out when a bomb exploded in the city centre.
3. She m u s t... up with John again. I saw them walking together yesterday.
4. Have you ever considered ... up a new business?
5. The car will stop if i t ... out o f fuel.

62
Перевод
№1. Переведите на английский язык фрагмент предложения, данный в скобках.
1.1 (одолжил) the money to my friend yesterday.
2 .1 think they know very (мало) English songs.
3. Here, children. I have two coins. One is for you, Tommy; (другая) is for you, Jimmy.
4. Karen hasn’t seen this film and Ann hasn’t seen it (тоже).
5. There are no children in the park, (не так ли)?

JV®2.
1. He (лежал) under the tree reading a book.
2. She made (меньше) mistakes than her classmates.
3. Here, children. I have two coins. One is for you, Tommy; (другая) is for you, Jimmy.
4. (Ни один) of the two brothers followed their father’s career.
5. There are no children in the park, (не так ли)?

№3.
1 .1 (одолжил) the car from a friend of mine recently.
2. There was not (много) discussion about the reasons for the failure.
3. ‘I like this blouse on the shelf.’ - ‘What about (других)?’
4. Everyone knows the way to the railway station, (не так ли)?
5. My brother is a handsome tall (двадцатилетний) young man.

JV®4.
1. There’s orange or tomato juice - you can have (любой).
2. We are going to celebrate the theatre’s (двадцатую) anniversary.
3. I can’t help (рассказать) you about it. It’s so amusing.
4. Don’t think (плохо) of her as she is only trying to help.
5. Alice has (еще) two years to go before she finishes her university course.

JV®5.
1. (Ни один из) my parents wanted me to study abroad.
2. Clothes (лежала) all over the sofa.
3. He is the best teacher, even though he has (меньше всего) experience.
4. While waiting for the relatives at the airport I was watching the two planes landing (один за другим).
5. Everyone rarely shows enthusiasm for yoga, (не так ли)?
6. (Каждому) student has been given their own e-mail address.

JV®6.
1. There are faults from which (никто) of us is free.
2. Could you speak softer, please? (He повышай) your voice.
3. She seems to be an honest person and she’s never lied to me (тоже).
4. It doesn’t (подходит) you to wear your hair in a knot.
5. He (одолжил) money from the bank to set up his new business.
6. Someone hardly wants to take matters into their own hands, (не так ли)?

JV®7. 1. They made that project on (самостоятельно).


2. Jane tried the dress on but it (не подошло). It was too tight.
3. (Есть) so many things I want to tell you.
4. They produced two reports (ни один) o f which contained any useful suggestions.
5. Do you want cash or a cheque? - It (не имеет) any difference.

63
Раздел III. Тексты для чтения
Текст 1. Прочитайте текст. Выберите вариант ответа (А, В, С или D), соответствующий
содержанию текста.

§1. Bom on 4 August, 1901 into a world of poverty and inequality, Louis Armstrong was to become one of
the most famous musicians of all time. Growing up in one of the poorest areas of New Orleans, he was
forced to start work at the age of eleven in order to help his mother make ends meet. It was from the money
he made selling coal and newspapers that he bought his first comet. His interest in music was bom.

§2. Louis’s musical career took off a few years later as a result of his friendship with Joe Oliver, a man 15
years his senior and one of the first musicians to take jazz to different parts of the US. While Oliver went
off on his travels, Louis often stood in for the older man and his reputation quickly spread. Then, when the
infamous music halls of New Orleans closed down and most musicians found themselves out of work,
Oliver was one of the first to establish himself in Chicago. It was not long before he asked Louis to join
him.

§3. While in Chicago, Louis met and married Lil Harding, Oliver’s ambitious and talented pianist. Shortly
after their marriage, Lil convinced her husband that it was time to emerge from Oliver’s shadow, and Louis
set off for New York where he joined Fletcher Henderson’s famous Big Band. The partnership, however,
was short-lived and Louis soon returned to Chicago, where his wife was urging him to join her.

§4. Back in Chicago, Louis made a series of records with his wife on piano. As a result the “Hot Five” were
bom, with a sound that was to turn the world of jazz upside down. Rather than the traditional “front line”
of trumpet, clarinet and trombone playing together all the time, Louis created space for each instrument to
play extended solos. The next few years were enjoyable and lucrative for Louis. By 1929 the radio had
helped him to break through to an even wider audience and he soon became a national star.

§5. In the late 1940’s Louis began moving away from the big-band format and in 1947 he formed the All
Stars - the band he was to lead for the rest of his life. Despite his increasing health problems, Louis made
numerous influential records with the All Stars and he and his band remained in popular demand, appearing
in films, on television and on stage. But on 6 July 1971 Armstrong died in his sleep in the small hours at
his home in Corona, New York. The world had lost a great entertainer and the first great genius of jazz.

IV a.
1. Why did Louis go out to work when he was still very young?
A He had been expelled from school
В His family was not well off.
С He wanted to save up for musical classes.
D He was interested in the newspaper business.

2. When did Louis first acquire a reputation for his musical talent?
A When he was helping Joe Oliver out in New Orleans.
В While he was touring the US with Joe Oliver.
С When he moved to Chicago.
D When the music halls of New Orleans closed down.

3. Why did Louis move to Chicago?


A Musicians were better paid there.
В His wife was urging him to join her there.
С There was no work in New Orleans.
D Jazz music was no longer popular in New Orleans.

64
4. Why did Louis decide to separate from Joe Oliver?
A The two of them no longer got on.
В Joe Oliver wanted to move to New York.
С He was persuaded to move on.
D He wanted to tour America.
5. How did the sound of “Hot Five” differ from traditional jazz music?
A In “Hot Five” all the instruments were played at the same time.
В In “Hot Five” the instruments sometimes played individually.
С “Hot Five” included a wider range of instruments than in the past.
D The sound of “Hot Five” was dominated by the trumpet.

6. What helped Louis Armstrong to become known nationwide?


A His records were on sale in every city in the US.
В He spent most of his time touring the country.
С His music got excellent reviews in the national press.
D The coming of radio meant that more people heard his music.

IV b. Определите значение указанного слова в тексте.

1. infamous (§2) a. not famous or popular b. well known for being c. not known or
bad identified
2. stand in for (§2) a. to take sb’s place b. to take care of sb c. to support or defend
sb
3. lucrative (§4) a. happy b. practical c. profitable
4. in the small hours a. soon after midnight b. soon after midday c. fast and peacefully
(§5)

65
Текст 2. Прочитайте текст. Выберите вариант ответа (А, В, С или D),
соответствующий содержанию текста.

§1. It was the last day o f July. The long hot summer was drawing to a close; and we, the weary
pilgrims o f London pavement, were beginning to think o f the cloud-shadows on the cornfields,
and the autumn breezes on the sea-shore.

§2. As for me, the fading summer had left me out of health, out o f spirits, and to tell the truth, out
o f money as well. During the last year I had not managed my professional funds as carefully as
usual; and my overspending now meant I had to spend the autumn cheaply in my mother’s cottage
in Hampstead and my own rooms in town.

§3. The evening, I remember, was still and cloudy; the London air was at its heaviest; the distant
hum o f the street traffic was at its quietest. I roused m yself from the book which I was dreaming
over rather than reading, and left my office to meet the cool night air in the suburbs. It was one of
the two evenings in every week which I spent with my mother and sister, so I turned my steps
northward in the direction of Hampstead.

§4. Events which I have yet to tell make it necessary to say at this point that my father had been
dead some years, and that my sister Sarah and I were the sole survivors o f a family o f five children.
My father was a drawing master before me. His hard work had made him very successful in his
job, and because he was anxious about those who were dependent on him, he had from the time
o f his marriage spent far more on insuring his life than most men consider necessary. Thanks to
his care my mother and sister were left, after his death, as independent o f the world as they had
been during his lifetime. I followed him into his profession and had every reason to feel grateful
for the start he had given me.

§5. The quiet twilight was still trembling on to the top ridges o f the heath; and the view o f London
below me had sunk into a black gulf in the shadows of the cloudy night, when I stood before the
gate o f mother’s cottage.

IV a.
1. At the end of the summer, the author felt
A depressed because summer was over.
В generally not very well.
С as if he had plenty o f money.
D unhappy because he had spent so much money.

2. The writer describes the weather as


A bright and sunny.
В rather dull and calm.
С clear and dark.
D wet and quite miserable.

3.Why does the writer mention his father?


A Because he thinks about him a lot.
В Because he is central to the story.
С Because he is about to visit him.
D Because he is important to things that will happen later in the story.

66
4. His father insured his life heavily because he
A was worried about his wife and children.
В was afraid of dying.
С w asn’t earning much money.
D had a lot o f debts.

5. The author describes his mother and sister as independent because


A they didn’t know what was happening in the world.
В they had no financial worries.
С neither of them were married.
D they were involved in world affairs.

6. Why was the writer grateful for his father’s efforts?


A Because he didn’t have to work.
В Because he didn’t have to find a home for his mother and sister.
С Because he had had an easy start to his career.
D Because he already had a good job.

IV b. Определите значение указанного слова в тексте.

1. weary (§1) a. tired b. profitable c. former


2. funds (§2) a. experience b. time c. money
3. anxious (§4) a. worried b. happy c. jealous
4. grateful (§4) a. careful b. thankful c. thoughtful

67
Текст 3. Прочитайте текст. Выберите вариант ответа (А,В,С или D),
соответствующий содержанию текста.

§1. In a break with Olympic tradition, the organisers decided to split the Summer and Winter
Games. By bringing forward the Winter Games by two years, the difficulty o f organizing the two
events can now be spread more equally over a period o f four years.

§2. It was the small town o f Lillehammer in Norway that was chosen to host the 1994 Winter
Olympics. The Norwegians took their responsibilities very seriously, and created a magnificent
setting for the games. The highlight was the building o f an Ice Stadium actually built into the side
o f a mountain at a nearby town. In the event o f a permanent home being found for the games, this
will ensure that Lillehammer will be high on the list o f possible sites.

§3. There were some problems in the month leading up to the games, but the opening ceremony
was so well-planned and so exciting that everyone felt optimistic about them. The Olympic Flame
arrived in the arena carried by a skier coming down the ski-jump, and was handed to the Crown
Prince o f Norway, who officially opened the games. The optimism felt was in many ways justified
as the games produced many good sporting moments. Several Olympic records were broken and
there was generally a wonderful atmosphere, which was mostly due to the friendliness and warmth
o f the Norwegians.

§4. Unfortunately, these games may well be remembered for the wrong reasons, as disputes about
the judges’ decisions in some o f the main events was to create bad feeling. It was believed that the
British Ice dance champions were victims of unfair judging when they were only placed third. The
sport o f Ice Dancing had already been under attack; certain critics thought it should not be an
Olympic sport, and this row over medals did not help its image.

§5. In the speed-skating, the British again felt as though they were being unfairly judged. One
skater was disqualified for touching another skater after it seemed he had won a silver medal in
the 1,000 metres event. Another speed skater was forced to race with a broken skate and did very
poorly as a result. Regardless o f these unfortunate events, the British still had their highest count
o f medals since 1948.

§6. One story, though, dominated the entire games. This was the very ugly dispute between two
American ice skaters. Their arguments became almost a soap opera, the result being that a record
American television audience watched the competition.

1. What decision was made about the Summer and Winter Games?
A to hold them every four years
В to separate them
С to spend more time organizing them
D to stretch them over five years

2. W hat was it that the hosts took seriously?


A their town
В the settings
С their country
D their duties

68
3. What does “this” in line 7 refer to?
A the Ice Stadium
В a permanent Olympic site
С the building that took place
D the side o f a mountain
4. What do people think produced the wonderful atmosphere?
A the opening ceremony
В the sporting events
С new Olympic records
D the personalities of the Norwegians

5. Why were some British competitors dissatisfied?


A They w eren’t good enough to compete.
В They were being disqualified too often.
С They were being treated unjustly.
D They were under attack.

6. What was the reason for more Americans watching the games?
A an unpleasant argument
В the disqualification o f a skater
С a careless discussion
D the Ice Dancing

IVb. Определите значение указанного слова в тексте.

1. split (§1) a. break down b. breakup c. break into


2. highlight (§2) a. emphasis b. refusal c. upper surface
3. justified (§3) a. courageous b. reasonable c. playful
4. row (§4) a. relation b. agreement c. quarrel

69
Текст 4. Прочитайте текст. Выберите вариант ответа (А,В,С или D),
соответствующий содержанию текста.

§ 1 .1 knew I was going to be late but there was no way o f warning her. By the time I arrived, it
was around ten past eight. It had been raining for the last five minutes.

§2. Sheila was still there, outside a bookshop in Charing Cross Road. She could have waited inside,
but as the arrangement was outside, she had loyally waited there for 25 minutes. I wore my biggest
smile as I ran through all the old excuses: the Northern line ... you wouldn’t believe i t ... fourteen
minutes at Camden for a train. I felt secure. It w asn’t the first time, but the mention o f the Northern
line made such excuses more authentic.

§3- She looked at me then with a completely new look, not sweet or loyal at all. She just said,
“Well, no one could ever accuse you o f having good manners,” looked straight at me once more
and walked away.

§4.1 can’t quite say why, but for a while that phrase seemed to reveal all the lies I had ever told.
In particular, the lies that covered up my habitual lateness. I am not talking about being fashionably
late, a habit which can indicate anything from a degree o f politeness to a feeling o f coldness
towards the host. Fashionable lateness is more about timing than about actually being late.

§5. What I’m talking about is not timing, but something bigger. When I said I was going to be late,
I meant it. I planned to be late. To go from my apartment to Charing Cross Road takes 45 minutes.
To get there by 7.45 I had to leave at 7 pm. But, washed, shaved and dressed, I knew at 6.30, as I
always did, that I was going to be late.

§6. In fact, for years I have been late for every occasion: for drinks, for meetings, for dates, for
lunch and dinner, for interviews, weddings, birthdays and funerals. In the end, I finally decided to
see an analyst about my habitual lateness. He asked about my feelings when people were later than
I. This rarely happened, I said, but when it did, it produced feelings o f unhappiness and neglect.
Apparently I showed all the classic symptoms o f tardomania. Tardomaniacs, he explained, are
pathologically late people who are so absorbed in themselves that the world and people around
them become a bit more than objects whose only function is to increase their self-image.

§7. Although there are no cures for tardomania, there are remedies. Giving some thought to how
you feel when other people keep you waiting is one. Remembering it’s an inexpensive compliment
to be there on time is another. My own preference is for a new convention,which isboth to show
consideration for others and yet, at the same time, to satisfy my own need for self-love: my
recommendation is to be fashionably punctual at all times.

§8. Then if anyone should make fun of your loyalty and timeliness, you can quote Samuel Beckett
and say: “We are not saints but we have kept our appointments. How many people can boast as
much?”

IV a.
1. Sheila was waiting outside the bookshop in the rain because
A the bookshop was closed so she couldn’t wait inside.
В that was where they had agreed to meet.
С she wanted to be able to see the writer approaching.
D she had only just arrived.

70
2. Why did the writer feel “secure” that she would believe his excuses?
A He made excuses that were quite believable.
В It was the first time he had been late.
С He had never used those excuses before.
D He knew she would be understanding.

3. Contrary to the writer’s expectations (lines 7-8) Sheila was


A calm and pleasant.
В well-mannered.
С cold and wet.
D sharp and sarcastic.

4. What time had the writer arranged to meet his friend?


A At seven o ’clock.
В Some time after eight.
С At a quarter to eight.
D At fifteen past seven.

5. The writer finally decided to see an analyst because


A he wanted to find out about habitual lateness.
В he was always too punctual.
С he was running out of excuses for his problem.
D he had missed a very important interview.

6. One way of trying to overcome tardomania is to


A consider how you feel when you have to wait for someone.
В always try to arrive ten minutes early for an appointment.
С think up more convincing excuses.
D ask the other person to be even later than you are.

IVb. Определите значение указанного слова в тексте.

1. authentic (§2) a. artificial b. genuine c. sympathetic


2. reveal (§4) a. justify b. hide c. show
3. neglect (§3) a. persuade b. disregard c. misery
4. convention a. conclusion b. confidence c. custom
(§7)

71
Текст 5. Прочитайте текст. Выберите вариант ответа (А,В,С или D),
соответствующий содержанию текста.

§1. The art world’s latest child prodigy, ten-year-old Beso Kazaishvili from the Republic o f
Georgia, looked resplendent in traditional costume: a belted cream wool tunic with sewn-in
gunpowder tubes and a sinister curved dagger (кинжал). He was ‘very happy’ about the sale but
emphasized: “Money is not everything”.

§2. Beso burst upon the art scene two years after the Romanian-born Alexandra Nechita was hailed
as a genius at the age of ten. She has now made $10 million from her paintings. Her family has
moved from a cramped bungalow by a Los Angeles freeway to a $ 1 million mansion. Alexandra
began in California and made a successful European tour. Beso began with some success in
London, where his family stayed with the Georgian ambassador, and he is now touring the United
States. His work mostly in oils o f human figures and faces, executed in a lively way in bright,
sometimes almost garish, colours. Many tell stories with symbolic themes o f good and evil, death
and time, and all are executed remarkably quickly. Ink drawings, which sold for £200 in London,
are fetching up to $3000 in Beverly Hills, where they are very highly thought of.

§3. Beso and Alexandra are managed by the Californian art publisher Ben Valenty. Beso has
signed a contract in the ‘mid-six figures’. Mr. Valenty always takes half but pays all expenses. It
is good money for both sides - Beso’s sales hit $30000 in an hour in the USA. Cynics like myself
may question a second genius arriving so soon, but Mr. Valenty argues that there are probably half
a dozen or more in the world. He adds: “No sooner had I discovered Alexandra than parents from
all over the world began sending me their kids’ works. Yet none measured up to Beso, and I went
to see him. Lightning can strike twice. Beso’s work is deeper. After Alexandra the door is open.
People believe a child’s art is worthy of serious consideration, so Beso w on’t meet the earlier
skepticism. I believe he’s a genius, and I ’m prepared for the verdict o f time”.

§4. Mr. Valenty and his colleague Rick Lombardo, a television producer preparing a documentary
on child prodigies, cheerfully admit that sales of the children’s works are market driven. “If Beso
makes $19000 in half an hour, it’s because people want his work. Dozens o f other youngsters
haven’t made that mark. Well, that’s the market. Who knows what will happen next?”

§5. Beso’s parents, Badri an engineer, and Irma, a schoolteacher, believe their son’s work was
influenced by Georgia’s civil war o f 1993-1995. They were often without water and electricity,
and food was scarce. Short o f money to buy paper, Beso made a drawing on the blank side o f a
card from his mother’s stockings packet. “That one is priceless and not for sale”, - said Mr.
Valenty, who acknowledges that Beso’s ‘story’ helps sales. “H e’s not like other kids”, - Mr.
Lombardo says. - “H e’s structured. Sure, h e’ll watch television, play baseball, do his homework,
but then start painting. H e’s never distracted from that. W e’re only just beginning to find out
about these kids. Nobody studied it before. Who knows what Picasso was like at 11? We don’t
know”.

1. Beso and Alexandra both


A come from the same country in Europe.
В are American citizens now.
С paint similar kinds o f pictures.
D have an unusual gift.

72
2. What do we find out about Beso’s painting?
A He enjoys doing portraits.
В He spends time getting the details right.
С He prefers using subtle colors.
D He uses ideas from famous fairytales.

3. How do you think the writer feels about Beso and his paintings?
A He was impressed by how good the paintings are.
В He isn’t sure that Beso is really as good as Alexandra.
С H e’s not convinced about child geniuses.
D He thinks that money is Beso’s real motive.

4. What does Mr. Valenty say about child artists?


A He knows at least a couple o f possible geniuses at the moment.
В He wants to meet as many as possible.
С He believes that their work will be easier to sell in the future.
D Their work improves as they get older.

5. What does Mr. Valenty say about the money, that Beso earns?
A Beso could earn a lot more when he is older.
В It’s hard to put a price on Beso’s works.
С Beso only earns what people are prepared to pay.
D It’s crazy for people to pay so much for a child’s work.

6. What does “it” in bold in the last paragraph refer to?


A the subject o f young artists
В the particular style o f painting
С the way Picasso painted wen young
D how history can affect young people

IVb. Выберите соответствующее определение к следующим словам из текста.

1. resplendent a. very clever and b. very bright and c. very silly and
intelligent impressive in unreasonable
appearance
2. cramped a. not having enough b. having nothing c. having plenty of
space to move around inside space to move around
3. priceless a. something that no b. worth very little c. extremely valuable
value money
4. distracted a. anxious and b. not paying attention c. scared of
frightened to what he is doing something

73
Текст 6. Прочитайте текст. Выберите вариант ответа (А,В9С или D),
соответствующий содержанию текста.

§1. Julie Lewis from Oregon, in the United States, is wearing an expensive-looking pair o f boots.
They are durable yet fashionable. To look at them you would never know that they were made
entirely o f recycled materials. Julie owns her own shoemaking company and has achieved a long­
term ambition to turn waste into something useful. The shoes are made from all sorts o f otherwise
useless materials, including textile scraps, rubber from tyres, and plastic bags. Julie knows that
she cannot solve the w orld’s environmental problems single-handed, but nonetheless she feels she
is doing good at a local level.

§2. Recycling has become extremely popular in the US, particularly in recent years when the
number o f recycling schemes has increased by 500 percent. 65 percent o f aluminium cans are
recycled plus a quarter o f paper and 20 percent o f glass. The enthusiasm for re-using materials has
come from realization that Americans produce far more waste per person than most Europeans, a
total of 200 million tons a year. This is twice as much per capita as Germany, for example, and it
would be enough to fill a line o f dustbin lorries stretching eight times around the world.

§3. America even exports its waste. Taiwan buys used paper to make more paper and Japan uses
American scrap metal and makes it into new cars, which it then sells back to the US. Two thirds
o f the remaining waste is buried in landfill sites. Disposal o f waste poses a major problem. Landfill
sites can cause pollution of water supplies. And as sites fill up, new ones need to be found. Some
rubbish is burnt but this pollutes the atmosphere. The obvious answer, then, is to recycle more.
Recycling is already big business - Julie Lewis being a perfect example. Her company has already
attracted millions of dollars worth investing. Recycled products are no longer seen as poor quality
goods but as desirable alternatives.

§4. A hugely successful scheme has been operating in Palm Beach County since 1988. Rubbish is
sorted into different categories. Paper, glass and plastic are sold to cycling firms. Kitchen waste is
used to power a generator which supplies electricity to 30,000 houses. Other materials are used to
make soil. Which is then used for growing fruit and vegetables.
There are, o f course, economic arguments against recycling. It can be expensive to run the
schemes. And as Lynn Scarlett, a government adviser from LA argues, it does not make economic
or environmental sense to transport materials for recycling from areas which still have plenty o f
landfill space.

§5. Manufacturers in Germany are trying to solve the problem at the production stage, mainly by
looking at how their goods are packed. Soap powders are now more concentrated and packed in
small containers, toothpaste tubes are sold without boxes and plastic wrapping has been reduced.
In a time when newspapers and TV news bullitins are filled with depressing stories o f
environmental disasters, it is important to remind people, especially children, that they can make a
difference. After all, they can recycle their waste every day of their lives.

1. Julie Lewis has always wanted


A to run over her own business.
В to be involved in recycling.
С to look fashionable.
D to wear expensive shoes.

74
2. Americans now recycle far more than they used to because
A they are competing with Germany.
В they want to make a profit from recycling.
С they need more aluminium.
D they produce more rubbish that other countries.

3. What does the Palm Beach Country schemes involve?


A making energy out of waste.
В selling fruit and vegetables for profit.
С producing plastic bottles.
D opening recycling business.

4. One of the arguments against recycling is that


A it makes no sense using landfill sites.
В it damages the environment.
С no one is interested in running the schemes.
D it can be uneconomical to ship waste products cross-country.

5. German manufacturers
A are concentrating on improving soap powders.
В sell toothpaste in boxes only.
С have cut down on packaging.
D are trying to make goods cheaper.

6. Why is recycling particularly important for children?


A It encourages them to read newspapers.
В It shows them that they can do something useful.
С It is depressing.
D It is specially planned for them.

IVb. Выберите соответствующее определение к следующим словам из текста.

1. durable a. short-lived b. long lasting c. long before

2. single-handed a. without any help b. belonging to one c. single-minded


person
3. ambition a. strong power b. strong desire c. strong control

4. disposal a. act of getting smth b. act of producing smth c. act of getting rid of
smth

75
Текст 7.
Strictly English
British newspaper columnist Simon Hejfer talks about his new book, ‘Strictly English: the Correct
Way to Write ... and Why It Matters aimed at native speakers

§1. For the last couple o f years I have sent several emails to my colleagues at this newspaper every
few weeks pointing out to them mistakes that we make in our use o f the English language. Happily,
these are reasonably rare. One publisher at Random House asked me whether I would write a book
not just on what constituted correct English, but also why it matters. The former is relatively easy
to do, once one has armed oneself with the Oxford English Dictionary (OED) and some reputable
grammar books by way o f research materials. The latter, being a matter for debate, is less obvious.

§2.1 suppose my own interest in language started at school. Having studied French, Latin and
Greek, I saw clearly how those languages had exported words into our own. When I studied
German later on, I could see even more clearly why it was the sister tongue and what an enormous
impact it had had on English. I saw that words had specific meanings and that, for the avoidance
o f doubt, it was best to use them in the correct way. M ost o f all, I became fascinated by grammar,
and especially by the logic that drove it and that was common to all the other languages.

§3. Studying English at university forced me to focus even more carefully on what words actually
meant: why would a writer choose that noun rather than another and why that adjective - or, in
George Orwell’s case, often no adjective at all. Was the ambiguity (неоднозначность) in a certain
order o f words deliberate or accidental? The whole question o f communication is rooted in such
things. For the second part o f my degree I specialised in the history o f the English language,
studying how words had changed their meaning and how grammar had evolved. Language had
become not just a tool for me, but something o f a hobby.

§4. Can English, though, ever be fixed? O f course not: the meaning o f words and the framework
o f grammar will continue to evolve. But we have had a standard dictionary now ever since the
OED was completed in 1928, and learned men wrote grammars a century ago that settled a pattern
o f language that was logical and free from the danger o f ambiguity. It is to these standards that I
hope Strictly English is looking. We shall always need new words to describe new things; but we
don’t need the wrong word to describe the right thing, when the right word exists. Also, English
grammar shouldn’t be a matter for debate. It has a logical stricter and we stick to it.

§5. Some groups o f people - state officials, academics, lawyers, certain breeds o f scientist - talk
to each other in a private language. Some official documents make little sense to confuse people
because they have to be written in a language that combines avoidance o f the politically incorrect
with constant use o f the contemporary jargon of the profession. Some articles written by academics
in particular are almost incomprehensible to those outside their circle. This is not because the
outsiders are stupid. It is because the academics feel they have to write in a formal, dense way in
order to be taken seriously by their colleagues.

§6. Many officials seem to have lost the ability o f communicating with people outside their closed
world. Some academics, however, are bilingual. If asked to write for a publication outside the
circle - such as a newspaper - they can rediscover the ability to write reasonably simple English.
They do not allow themselves to do so when they write for learned journals. It is almost as though
the purpose o f such writing is not to be clear: that the writer is recording research in order to prove
to colleagues or superiors that he has discovered something. It does not seem to bother such people
that their style is considered ugly and barbaric by their opponents. It is repetitious, boring and
abstract. Those who write in such a way probably will not easily be discouraged, unless what is
considered acceptable within their disciplines changes.

76
§7- The ideal style is one comprehensible to any intelligent person. If you make a conscious
decision to communicate with a select group, so be it: but in trying to appeal to a large audience,
or even a small one that you wish to be sure will understand your meaning, writing o f the sort
mentioned above will not do. This sort o f writing was kept from the general public thanks to the
need to find someone to publish it. The invention o f the Internet means that it is now much more
widespread; and the fact that it is now so common and so accessible means that this sort o f writing
is having a harmful effect on the language and causing it to be spoit.

Прочитайте текст. Совпадают ли следующие утверждения с точкой зрения автора


статьи. Выберите
YES - если утверждение совпадает
NO - если противоречит
N O T G IV EN - если не возможно дать ответ, исходя из содержания текста
1. The mistakes made by his colleagues are minor ones.
2. It is difficult to explain why using correct English is important.
3. English grammar has a different function from the grammar o f other languages.
4. Word order may be as important as the choice of words used.

Выберите вариант ответа (А,В,С или D), соответствующий содержанию текста.


5. The writer says that some groups of people use a ‘private language’ because
A they do not want the outsiders to be able to understand them.
В they want to show their superiority over other groups.
С they want to impress other members o f their group.
D they do not want to use the same language as other groups.

6. According to the writer, some academics are capable of


A making sense to people outside their group.
В writing very clearly for learned journals.
С changing the way they communicate within their own group.
D explaining other people’s work to the general public.

7. When discussing the writing of academics about their research, the writer emphasises
A his own lack of knowledge of the academic world.
В his desire to understand what they describe.
С his sympathy for some of the academics.
D his dislike for the style used in their writing.

8. The writer says that the kind of language used by academics in journals
A is becoming more widely understood by non-academics.
В is attracting a lot o f criticism from other academics.
С will only change if they are forced to change it.
D appeals only to highly intelligent people.

9. The writer’s opinion of the Internet is that


A it is making people more aware of the poor use o f language.
В it is encouraging standards of language use to fall.
С it is enabling people to compare good and poor use of language.
D it is making it harder for good writing to get published.

77
ОТВЕТЫ К ЗАДАНИЯМ
Раздел I. Тесты
Тест 1.
I. Откройте скобки, употребив глагол в правильной временной форме.
1. were getting 6. were 11. have thrown
2. rang 7. were led 12. is sitting
3. would come/was coming 8. had been watching 13. would catch
4. got 9. hit 14. hadn’t happened
5. had already started 10. have done 15. are being
II. Прочитайте тексты. Выберите один из предложенных вариантов ответа.
A В
l.f i t 1. take
2. advert 2. talk
3. attention 3. involved
4. so 4. fast
5. lay 5. avoid
III. Прочитайте текст. Если в строке имеется лишнее слово, выпишите его под
соответствующим номером строки. Если все правильно, то поставьте прочерк.
1 .1 applied for a work job as a meteorologist three years ago work
2. and they rejected me. The manager insisted on that I got more on
3. experience and he told me what things I should do. -

4.1 was keen on to learn from his experience and find out on
5. just what that being a meteorologist meant. He suggested that
6. that I visit some weather stations and discuss the work -

7. they do with the people there. Because o f I ’m still young, he of


8. thought it would be a good idea to go to the university and the
9. study meteorology. He will explained to me that you have to understand will
10. a lots o f things about climate before you can forecast the weather. a
У. Выберите один из предложенных вариантов ответа.
IB 11 D 21 D
2С 12 A 22 С
3B 13 С 23 В
4С 14 В 24 С
5D 15В 25 А
6A 16 С 26 А
7A 17 А 27 D
8В 18 А 28 В
9В 19 А 29 D
ЮС 20 А 30 С
VI. Прочитайте тексты. Заполните каждый из пропусков только одним словом,
подходящим по смыслу.___________________ _______________________________
А В
1 much / far / rather / even 1 being / been
2 enough 2 of
3 is 3 bring
4 make / take 4 there
5 like 5 take

78
VII. Прочитайте текст. Образуйте производное слово, VIII. Переведите на
подходящее по смыслу. английский язык фрагмент
предложения, данный в
скобках.
А В
1 hatred 1 confused 1 borrow
2 successfully 2 helpless 2 others
3 comedian 3 refusal 3 don’t they
4 sympathised /sympathized 4 solution 4 each
5 emotional 5 preferable 5 Neither

79
Тест 2.

I. Откройте скобки, употребив глагол в правильной временной форме.


1. had always wanted 5. had come 9. had been raining
2. found 6. would be 10. slid ( от slide)
3. had collapsed 7. was being sucked 11. am asked
was going to be sucked
4. had been done 8. hadn’t jumped 12. will you climb/ will
climb
are you going to climb
II. Прочитайте тексты. Выберите один из предложенных вариантов ответа.
A В
1. lies 1. it
2. attracted/drawn 2. so
3. effects 3. off
4. done 4. either
5. series 5. cut
III. Прочитайте текст. Если в строке имеется лишнее слово, выпишите его под
соответствующим номером строки. Если все правильно, то поставьте прочерк.
1. Yesterday the Hopeton branch o f the International Bank was being being
2. robbed. A masked man went into the bank and demanded for money. for
3. He made the cashier to get it from the safe. The bank manager is said to
4. that to have activated an alarm some days ago and the police that
5. arrived within minutes. However, the robber have still had enough time have
6. to take the money and leave the building. He was seen getting into a white -

7. car which was waiting outside. The most o f its staff and customers The
8. who were in the bank were treated for shock. No one was injured. The bank -

9. is expected to remain closed for a few o f days. The police are looking for of
10. the robber but the gateway car which they used it has already been found. it
IV. Прочитайте текст. Выберите вариант ответа (А,В,С или D), соответствующий
содержанию текста. __________________________________________ ____________
Text IVa IV b
1С 4D 1 b (injured) 3 с (put off)
2В 5В 2 a (in a calm way) 4 b (stand)
3D 6A

V. Прочитайте предложения. Соедините части данных предложений так, чтобы они имели
смысл.
1 В 3 F 5 D 7A
2 G 4 H 6 С 8 E
УЕВыберите один из предложенных вариантов ответа.
1. С haven’t been in, yet 14. В laid
2. В are, a dozen 15. В more diligently, else
3. A far more expensive 16. С the high twenties
4. С comes, ask 17. С the, —, a, the, —
5. A would go 18. D The, —, the
6. В bitten, which 19. A although
7. D Money is, it is 20. С thieves
8. A surfing, buying 21. В further, good
9. В Lately, free 22. С room 208
10. A he would pick him up 23. D reading

80
11. D smash, have dropped 24. С out, in, for
12. D sister-in-law’s 25. В at, out of, -
13. A Nor does
VII. Прочитайте текст. Заполните каждый из пропусков только одним словом,
подходящим по смыслу.___________ ________________ ________________ _____
1 are 3 with 5 from 7 turns 9 enough
2 on 4 either 6 itself 8 unless 10 soon

VIII. Прочитайте текст. Образуйте новое слово, IX. Переведите на английский


подходящее по смыслу. язык фрагмент предложения,
данный в скобках.
1.incredibly 6. variety 1 in time
2. popularity 7. adventurous 2 the least
3. encourages 8. unforgettable 3 is there
4. freedom 9. challenging 4 another
5. affordable 10. experiences 5 an eighteen-year-old

81
Тест 3.
I. Откройте скобки, употребив глагол в правильной временной форме.
1. has been writing 6. was sold
2. was 7. have been sold
3. threw 8. will be terrifying/will terrify/terrifies
4. hadn’t done 9. has made
5. wouldn’t have been published 10. are set
II. Прочитайте тексты. Выберите один из предложенных вариантов ответа.
A В
1. appeal 1. charge
2. cut out 2. succeed
3. effects 3. offer
4. raise 4. By far
5. breath 5. lull
III. Прочитайте текст. Если в строке имеется лишнее слово, выпишите его под
соответствующим номером строки. Если все правильно, то поставьте прочерк.
1 Animated cartoons are films which they have been made they
2 with a lots number of drawings giving the impression o f lots
3 movement when shown continually. The technique —

4 was used to produce them has changed dramatically since 1889. was
5 The preparation o f a cartoon film would take lots o f some time some
6 and labour, and it was too impossible to make a full-length too
7 film. A new technique o f “limited animation” was introduced -

8 which cut it down the number of drawings. Today the it


9 cartoon industry is been fully developed and annual festivals been
10 are held in many o f countries throughout the world. of
IV. Прочитайте текст. Выберите вариант ответа (А,В,С или D), соответствующий
содержанию текста. ____________________________________________ ________
Text IVa IV b
1. A 4. В l.b 3. a
2. С 5. A 2. b 4 .b
3 .C 6. В
У. Выберите один из предложенных вариантов ответа.
l.B (-, a n ,-) 11. D (are, Do they)
2. D (for, - , from) 12. В (laid, to do)
3 .B (of, to) 13. В (so, despite)
4. В (‘Nor are w e.’) 14. В (two-day, great)
5. A (do they) 15. A (am used to, could go)
6. В (whose ... which) 16. D ( - , is)
7. A (pretty, last) 17. A (is, Has it been)
8. D (far more quickly, elder, older) 18. D (may, happens)
9. A (embarrassing, him leave) 19. В (haven’t been in)
10. С (to lock, you) 20. A (the film starts)
VII. Прочитайте текст. Заполните каждый из пропусков только одним словом,
подходящим по смыслу.______________________ ____________________________
1. find 6. up
2. or 7. set
3. there 8. from
4. rid 9. off
5. at 10. so

82
VIII. Прочитайте текст. Образуйте от слова, данного в скобках подходящее по смыслу.
1. uncertain 6. importance
2. historians 7. worldwide
3. valuable 8. destructive
4. undoubtedly 9. unusual
5. survival/surviving 10. grew

VIII. Выберите глагол из таблицы и поставьте IX. Переведите на английский язык


их в соответствующее по смыслу предложение фрагмент предложения, данный в
в нужной форме. скобках.
1. have gone 1. None
2. hung 2. eightieth
3. get 3. afford
4. has been taken 4. in a friendly way / manner
5. have run 5. other

83
Тест 4.
I. Откройте скобки, употребив глагол в правильной временной форме.
1. has always been 6. has been translating
2. left 7. will have been given
3. had had 8. had studied / had been studying
4. had been studying 9. will have become
5. was offered 10.turns

II. Прочитайте тексты. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


A В
1 varied 1 estimated
2 staff 2 by
3 approach 3 greatly
4 offer 4 reached
5 full 5 come up with
III. Прочитайте текст. Если в строке имеется лишнее слово, выпишите его под
соответствующим номером строки. Если все правильно, то поставьте прочерк.
1 I ’ll never forget my first day at work. It was so a disaster that I lost my job! so
2 The boss explained what I had to do, but she did it very quickly. I wasn’t too too
3 brave enough to ask her to repeat it, so I pretended I knew what to do. It —
w asn’t
4 difficult at the first - just putting numbers into a computer. Soon, though I was the
5 really busy and I started to making more and more mistakes. I made such a lot to
of
6 mistakes that what the other workers noticed. They tried to help me, what
7 but it was too late. In the end, I just had so much to do that I gave up, either. I either
sat
8 there and stared at my computer for two hours! The boss came back and saw —

9 me doing nothing which drove her mad. She was fired me immediately! was
10 My first dat turned in out to be also my last! in
IV. Прочитайте текст. Выберите вариант ответа (А,В,С или D), соответствующий
содержанию текста. _____________________ ____________________ ___________
Text IV a IV b
l.D 4. В l.b 3. с
2. С 5. В 2. a 4. b
3. A 6. D
V. Выберите один из предложенных вариантов ответа.
1. A 8. D 15. D
2. С 9. С 16. A
3 .B 10. В 17. С
4. D 11. A 18. D
5. В 12. В 19. С
6. A 13. С 20. В
7. В 14. A 2 1 .В
VI. Прочитайте текст. Заполните каждый из пропусков только одним словом, подходящим
по смыслу.___________________________________ ______________________________________
1. there 5. which
2. since 6. least
3. the 7. is
4. so 8. make / take

84
VII. Прочитайте текст. VIII. Выберите глагол из IX. Переведите на
Образуйте производное таблицы и поставьте их в английский язык фрагмент
слово, подходящее по соответствующее по смыслу предложения, данный в
смыслу. предложение в нужной форме. скобках.
1. incorrectly 1. gone 1 .none of
2. similarities 2. have looked 2. every
3. powerfully 3. is being worked / has been 3. a lot / much / far
worked
4. enable 4. fell 4. rose
5. strength 5. turning 5. the others
6. do they

85
Тест 5.
I. Откройте скобки, употребив глагол в правильной временной форме.
1. had been sent 6. will have visited
2. came 7. am treated / am being treated
3. have had 8. would share / would be sharing
4. am staying 9. are woken
5. have already shown 10. was serving
II. Прочитайте тексты. Выберите один из предложенных вариантов ответа.
A В
1. encourage 1. carried
2. rewarded 2. affects
3- trip 3. of
4. keen 4. make
5. off 5. long

III. Прочитайте текст. Если в строке имеется лишнее слово, выпишите его под
соответствующим номером строки. Если все правильно, то поставьте прочерк.
1 When I was being growing up I wanted to be a teacher. I always thought it was being
2 a very interesting job, and now that I am as a teacher I know I was right. O f as
course
3 it can be a difficult job - there is plenty o f preparation involved in, and your in
students
4 are not always as interested as you might wish - but on the whole I find out out
working
5 with children gives me a great deal o f the satisfaction. I think one o f the reasons I the
6 decided to become a teacher was that I liked my sister’s children so much. Mary, —
7 the youngest child, could read by the time she was three, and was always --
8 enthusiastic and well-behaved. Ben, the more older child tended to be more
9 a bit o f naughty at times, but he was very curious and always asked questions of
10 about things. I think it was him who made me to enter the teaching profession. to
IV. Прочитайте текст. Выберите вариант ответа (А,В,С или D), соответствующий
содержанию текста. ____________________ _____________________ ___________
Text
1 - YES 4 -NO 6-C 8-В
2 - YES 5-A 7-С 9-D
3 - NOT GIVEN
У. Выберите один из предложенных вариантов ответа.
1. A (--, --, a, the) 9. A (dozens, Shakespeare’s, in order to)
2. В (--, the, the, --) 10. В (have, yours)
3. A (the, --, --) 11. С (borrow, are used to)
4. D (fifties, embarrassed) 12. В (travelling, deeply)
5. С (them discussing, going) 13. С (needn't have hurried)
6. A (were able to, although) 14. D (Neither has, each)
7. A (whose, who, which) 15. D (don’t they)
8. С (means, much faster, used) 16. С (not to make so, loud)
VI. Прочитайте текст. Заполните каждый из пропусков только одним словом, подходящим
по смыслу._________________________________ _________________________________________
1. back 6. kept
2. have 7. which
3. like 8. it
4. as 9. be

86
5. the 10. but
VII. Прочитайте текст. Образуйте производное слово, подходящее по смыслу.
1. flight 6. ensure
2. safety 7. sensitive
3. relatively 8. securely
4. belongings 9. certainty
5. unbreakable 10. entertaining

VIII. Выберите глагол из таблицы и IX. Переведите на английский язык


поставьте их в соответствующее по фрагмент предложения, данный в скобках.
смыслу предложение в нужной форме.
1. has been brought 1. any
2. was given 2. matches
3. have fallen 3. (It’s tim e/it’s high time)
4. making 4. themselves
5. set 5. makes

87
Тест 6.
I. Откройте скобки, употребив глагол в правильной временной форме.
1. are told 6. are putting
2. lies 7. tried
3. has happened 8. had not been pointed out
4. were introduced 9. is not taken
5. would become 10. will cause

II. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


A В
1. fed 1. earn
2. means 2. single
3. resulting 3. degree
4. approval 4. gain
5. sight 5. attend

III. Прочитайте текст. Если в строке имеется лишнее слово, выпишите его под
соответствующим номером строки.________________________________________
1 they
2 to
3 being
4 are
5 of
6 The
7 -
8 it
9 —

10 be

IV. Прочитайте текст. Выберите вариант ответа (А,В,С или D)


1- a 7-a
2-с 8-a
3 -b 9-b
4-d 10-с
5-с
6 -с

V. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


1 -d 9 -b
2-b 10 - d
3 -c 11 - d
4- b 12 - с
5 -d 13 - a
6- с 14-b
7-b 15 - d
8-a

VI. Заполните каждый из пропусков только одним словом.


1 that 6 and
2 all 7 more
3 if 8 than
88
4 much/every/got/more/great/some/full/enough 9 to
5 how 10 our

VII. Образуйте производное слово, подходящее по смыслу.


1 archaeologist 6 unexpected
2 endless 7 widely
3 patiently/impatiently 8 economical
4 heat 9 combination
5 impressive 10 informative

VIII. Выберите глагол из таблицы.


1 had been called
2 have run
3 will have come
4 do/have done
5 being looked

IX. Переведите фрагмент предложения, данный в скобках.


1 seven days’ / a seven-day_____________________________
2 None_______________________________________________
3 do they_____________________________________________
4 There were__________________________________________
5 someone else’s/somebody else’s_______________________

89
Тест 7.
I. Откройте скобки, употребив глагол в правильной временной форме.
1. have worked/have been working 6. was joined
2. had just been restored 7. were often tom
3. was going to be/would be 8. were waiting
4. dislike/disliked 9. are
5. had never seen 10. will choose

II. Прочитайте тексты. Выберите один вариант ответа.


A В
1. cuisine 1. employed
2. diet 2. expect
3 .recipes 3. benefits
4. major 4. resulted
5. Indeed 5. contribute

III. Если в строке имеется лишнее слово, выпишите его.


1 so
2 ~

3 had
4 too
5 enough
6 -

7 at
8 last
9 out
10 over

IV. Прочитайте текст. Выберите вариант ответа (А,В,С или D).


1 -b 7-с
2-a 8-a
3-с 9-a
4 -b 10-с
5-d
6-a

V. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


1d 9d
2b 1 0a
3d 11 с
4a 12 c
5b 13 b
6с 14 d
7d 15a
8b

VI. Заполните каждый из пропусков только одним словом.


1 There 6 so
2 to 7 much
3 have/need/are 8 deal/amount

90
4 on 9 been/become/got
5 their 10 on

VII. Прочитайте текст. Образуйте производное слово.


1 possession 6 introduction
2 originally 7 old-fashioned/unfashionable
3 influential 8 doubtless/undoubtedly
4 wealthy 9 cultural
5 encouraged 10 every day/daily

VIII. Выберите глагол из таблицы.


1 was being printed/had been printed
2 had gone
3 will have split
4 hung
5 have come

IX. Переведите фрагмент предложения, данный в скобках.


1 which/which one_____________________________________
2 is there_____________________________________________
3 None/no one________________________________________
4 another_____________________________________________
5 five-year-old________________________________________

91
Тест 8.
I. Откройте скобки, употребив глагол в правильной временной форме.

1. was left 6. had not come


2. had ever been read 7. would be cancelled
3. was looking 8. have been studying
4. belongs 9. is considered
5. burst 10. am flying/am going to fly

II. Прочитайте тексты. Выберите один из вариантов ответа.


A В
1. resulted 1. trip
2. treat 2. crowded
3. unaccompanied 3. queued
4. likely 4. beforehand
5. makes 5. fee

III. Выпишите лишнее слово IV. Прочитайте текст. Выберите вариант


или поставьте прочерк. ответа.

1 it 1 С
2 do 2 D
3 of 3 В
4 the 4 D
5 to 5 A
6 everyone 6 В
7 — 7 b
8 such 8 d
9 who 9 a
10 -- 10 d

У. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


1d 6с lib
2b 7d 12 a
3a 8a 13 с
4с 9d 14 a
5с 10 b 15 d
VI Заполните каждый VII Образуйте производное слово от данного в скобках,
пропуск одним словом. ____________________________________________________
1 waterless
1 like 2 extremely
2 in 3 defense/defence
3 many 4 enable
4 well 5 varieties
5 never/ not 6 belief
6 were 7 Incredibly
7 an 8 height
8 spite 9 survival
9 more 10 produces
10 to

92
VIII Поставьте глагол из таблицы в подходящее по смыслу предложение в
соответствующей форме.

1 will be called
2 has come
3 hung
4 have fallen
5 being looked

IX. Переведите на английский язык фрагмент предложения, данный в скобках.


1 afford to buy/ afford
2 as them/ as they do
3 will they
4 worth
5 either

93
Тест 9.
I. Откройте скобки, употребив глагол в правильной временной форме.

1. are gaining 6. had been lit/ were lit


2. is held 7. would have sent
3. takes 8. would join/ could join
4. had been set up 9. have already booked
5. beat 10. are going to miss

II. Прочитайте тексты. Выберите один из вариантов ответа.


A В
1. lies 1. recent
2. destination 2. placed
3. contents 3 . theory
4. cater 4. accustomed
5. customers 5. memory

III. Выпишите лишнее слово или поставьте IV Прочитайте текст. Выберите вариант
прочерк. ответа.

1 that 1 С
2 love 2 В
3 a 3 D
4 have 4 С
5 as 5 С
6 the 6 D
7 — 7 d
8 for 8 a
9 - 9 d
10 of 10 b

V. Выберите один из предложенных вариантов ответа


1b 6a 11 с
2с 7c 12 a
3a 8b 13 d
4d 9b 14 d
5d 10a 15b

VI Заполните каждый VII Образуйте производное слово от данного в скобках.

1 what 1 enthusiasm
2 how 2 achievement
3 a/the 3 competitor
4 by 4 unstable
5 before 5 steadily
6 few 6 particularly
7 have 7 strengthen
8 worth 8 additional
9 no 9 flexibility
10 so 10 injuries

94
VIII Поставьте глагол из таблицы в подходящее по смыслу предложение в
соответствующей форме.

1 have broken
2 is being put
3 setting
4 has taken
5 had given

IX. Переведите на английский язык фрагмент предложения, данный в скобках.


1 approve of
2 can’t help
3 could they
4 As me/ as I am
5 Neither

95
Раздел II. Тренировочные упражнения
Видо-временные Формы глаголов

№1.
1. have been driving 6. had telephoned 11. had been booked
2. stopped / have stopped 7. left 12. tried / was trying
3. was caught 8. were writing 13. had landed
4. was driving 9. stopped 14. was waiting
5. was going 10. was told 15. would have
№2.
1. happened 6. were heard 11. made
2. was hunting 7. were looking 12. was waiting
3. had got / got 8. started 13. jumped
4. decided 9. would catch 14. have passed
5. was walking 10. hadn’t left 15. still remember
№3.
1. had had 5. wore 9. was saved
2. left 6. had ever had 10. had never been asked
3 . sounded 7. was walking 11. hadn’t applied
4. was given 8. fell 12. hadn’t been
№4.
1. had been working/had worked 6. has been switched
2. was 7. has won
3. have they all gone 8. are celebrating
4. had left 9. will have finished
5. have been trying 10. get
№5.
1. has been raining 6. are flowing / will be flowing
2. has burst 7. row
3. are still being evacuated 8. will be smashed / is going to be smashed
/ will smash
4. was raining 9. split
5. have been blown 10. hadn’t left
№6.
1. were looking 6. had never seen
2. had been found 7. would give
3. caught 8. looked
4. lived / live 9. would help
5. have already heard 10. had chosen
№7.
1. had been living / had lived 6. had been released
2. hadn’t begun 7. would have change
3. felt / was feeling 8. have made
4. spent 9. am meeting
5. had always wanted 10. will become

96
Выберите слово

№1. №2.
А В A В
1. of 1. told 1. career 6. wealthy
2. beating 2. arrived 2. ambition 7. retire
3. appeals 3. despite 3. setup 8. meals
4. set up 4. amazed 4. fame 9. contain
5. challenge 5. come 5. boss 10. cure
№3. №4.
A В A В
1. D bargains 1. С interested 1. recognized 1. learn
2. С around 2. D part 2. affecting 2. couple
3. A little 3. D fans 3. results 3 . recipes
4. С reduced 4. В travel 4. lead 4. check
5. В try 5. С pastimes 5. rising 5. make
№5. №6.
A В A В
1. promoted 1. beyond 1. changed 1. joined
2. charge 2. up with 2. spending 2. specializes
3. customers 3. known 3. setting 3. run
4. manage 4. range 4. reached 4. proud
5. needs 5. high 5. gave 5. long
№7.
A В
1. sight 1. make
2 . turned 2. though
3. remains 3. amount
4. let 4. cares for
5. of 5. such

97
Найдите лишнее слово

№1.
1 Thanks for your letter. I was glad to hear that you passed out out
2 your German exam. All that work paid off in the end. You asked for for
3 me about plenty sports facilities here. I found out from my dad that plenty
4 they have destroyed the old sports center in town. have
5 He was used to go there to work out and keep in shape. We have was
6 some basketball courts which where I sometimes play with my which
7 friends and there are football pitches where they hold down down
8 important matches. I think they should set up clubs for young -

9 people. I bet a lots of teenagers would turn up if they did. Well, a


10 I’m going to end the letter either. Look forward to hearing from you soon. either
№2.
1. Modern technology is been improving all the time. Every month, been
2. scientists invent new gadgets and equipment to help to us with to
3. our every daily lives, and discover ways to make existing every
4. technology the faster and better. Research suggests, however, the
5. that it’s young people who are best able to deal with this change. -

6. Whereas teenagers have no any problems operating a DVD any


7. player, their parents often must find using new technology complicated. must
8. But if you are a teenager who criticizes your parents because because
9. for their lack o f technological awareness, don’t be too hard -
10. enough on them! Some time in the future you’ll be in their place. enough
№3.
1. One day, Steve woke up and saw that it was snowing outside. Everything was been been
2. covered in snow. Steve was very excited and, despite of the cold weather, he of
3. decided to go out. There was enough snow to go for sledging, so he put on his for
4. warmest clothes and after then went into the garden shed to find his sledge. He took after
5. off the old sheet his father was used for covering the sledge and looked at it. It was
6 was beautiful! As he was taking it down the garden path, his mother called out to -
him,
7 “Take your gloves with you in case your hands will get cold.” Steve took them and will
ran
8 off towards the big hill where all his friends were playing in the snow. It took Steve -

9 a few of minutes to climb the hill. When he got there, he sat in the sledge and his of
10 friends pushed him in order to make the ride faster. It was a great fun! a
№4.
1 The Farley Road street market is a great place to spend a —

2 Saturday morning. It’s such colourful and entertaining, and such


3 you can pick up some real bargains. If you will feel you will
4 can’t be afford expensive designer clothes, you can be
5 buy another good imitations here. Some of the stalls another
6 are also sell second-hand clothes. There is a perfect are
7 place to buy presents that they don’t cost too much. they
8 Further down, you come to the fruit and vegetable stalls. —

9 You can be quite sure everything you buy here is more more
10 fresher than what is been sold in the supermarket. been

98
№5.
1 Doctors are enough useful. If you have had an injury while doing sport, enough
2 they can to fix it. If you are ill, they will tell what the best to
3 treatment it is. If you are very ill, you might have to have an operation it
4 in the hospital. We need doctors for all of these things. But in addition to the
5 what doctors do, there are things that you can do yourself in the fight —

6 against ill health. Getting so regular exercise at school or at a gym will help so
7 you to stay in shape. Having a healthy diet will keep you strong and —

8 it is all about balance. It doesn’t mean to never eating chocolate. It means to


9 not eating too much neither. And eating vegetables, too! The more we look after neither
10 for ourselves, the less we’ll need doctors to. And that must be good! for
№6.
1 Every day, several thousands of trees are cut down in the Amazonian -

2 rainforest. This does so enormous damage to the local environment, so


3 and also possibly affects on the world’s climate. But how can we on
4 save the rainforests from destruction? First of all, we have to make the the
5 local people aware that of the damage they are doing. Secondly, there that
6 need to be more police who in the area preventing people from cutting who
7 down the trees either. A lot of the people who cut them down do it illegally. -

8 If they were more afraid of getting caught, they might be stop. It’s a very be
9 serious problem, and there’s no an easy solution, but we’re short of time. an
10 It won’t be long before the rainforests disappear completely. -

№7.
1 When I was at the school, language learning was different to what it is now, and the
2 my experience was been probably quite different to that my parents had. I remember been
3 them telling to me how dull learning a language was in their day, with long lists of to
4 verbs to be learnt and lots of repeating after the teacher. Native-speaking teachers —

5 were rare, and often the pronunciation they had to learnt was wrong and they had to
6 a trouble making themselves understood when they travelled abroad. My own a
lessons
7 they were a bit more interesting. We learnt phrases for use in real-life situations they
8 such as like ordering in cafes and buying train tickets. Nowadays students are like
encouraged
9 as much as possible to be flexible in their approach to a foreign language. There are -
more
10 native speaking teachers who make it more easier to learn about another country. more

99
Выбрать правильный ответ

№1. Выберите один из предложенных вариантов ответа.


1А 11 С 21 С
2В 12 D 22 А
3С 13 А 23 D
4D 14 С 24 В
5А 15 С 25 D
6D 16 D 26 А
7А 17 С 27 В
8В 18В 28 С
9А 19 А 29 С
10В 20 D 30 С
№2.
1C 6В 11С 16В 21А
2D 7А 12А 17С 22А
ЗА 8С 13D 18D 23А
4С 9С 14D 19А 24В
5С 10А 15В 20С 25D
№3.
1В 12В
2В 13 В
3С 14В
4D 15 С
5А 16 D
6В 17 С
7А 18В
8В 19 А
9А 20 С
10В 21 В
11В

100
Заполните пропуски.

№1. №2.
А В
1 few 1 to 1 brought 6 up
2 was 2 for 2 to 7 their / any
3 Instead 3 ago 3 in 8 get
4 like 4 sight 4 look 9 it
5 backwards 5 as 5 if / when 10 some / enough
№3. №4.
1 out 6 rather 1. between / either 6. result
2 myself / much 7 used 2. number 7. take
3 Neither 8 Both 3. do 8. to
4 while/when/as 9 In 4. there 9. on
5 in 10 down / up / soon 5. like 10. which
№5. №6.
1 as 5 spite A В
2 place 6 with / among 1 instead 5 of
3 this 7 such 2 what 6 one
4 which 8 on 3 doing 7 last
4 like 8 its
№7.
A В
1 its 6 like
2 which 7 such
3 up 8 have
4 or 9 fact
5 it 10 what

101
Словообразование

№1. №2.
А В A В
1 poverty 1 increasingly 1 society 6 advertisement
2 unbelievably 2 unhealthy 2 criminals 7 comparison
3 extensive 3 organizations 3 politicians 8 addition
4 destructive 4 information 4 peaceful 9 competitions
5 sympathized (-sed) 5 encourage 5 government 10 honestly
/ sympathizes (-ses)
№3. №4.
1 definition 6 ability 1 pressure 6 inactive
2 numerous / 7 invasion 2 competitive 7 beneficial
numberless /
innumerable
3 annoying 8 development 3 anxiety 8 especially
4 destructive 9 effective 4 better 9 choose
5 unbelievably 10 solution 5 criticized 10 unsuitable
№5. №6.
1 strengthen 1 inexpensive
2 depth 2 advisable
3 unfortunately 3 improperly
4 wealthy / 4 safety
wealthier
5 traders 5 lengthen
№7.
1 unable 6 puzzling
2 depths 7 evidence
3 scientifically 8 imaginative
4 mysterious 9 succeed
5 researchers 10 helpless

102
Фразовые глаголы
№1.
1Е 3F 5H 7D
2G 4C 6B 8A
№ 2. №3. №4. №5.
1. taking 1. have got 1. have split 1. had been sent
2. calls 2. has sent 2. fell 2. were called
3. will be shared 3. was held 3. paying 3. have made
4. have fallen 4. taking 4. be kept 4. setting
5. have set 5. reads 5. are looking 5. runs

Перевод

№1. №2. №3.


1 lent 1 was lying / lay 1 have borrowed / borrowed
2 little 2 fewer 2 much
3 the other (the other one) 3 the other / the other one 3 the other ones / the others / some
others / others / other ones
4 either 4 neither 4 don’t they
5 are there 5 are there 5 twenty-year-old
№4. №5. №6.
1 either 1 neither of 1 none
2 twentieth 2 lay / were lying 2 Don’t raise
3 telling 3 the least 3 either
4 badly 4 one after the other 4 suit
5 another 5 do they 5 borrowed
№7. №7. 6 do they
1. his own 4 neither
2 didn’t fit 5 doesn’t make
3 there are

103
Раздел III. Тексты для чтения

Текст 1.
IV а. IV Ь.
1В ЗС 5В 1b Зс
2А 4С 6D 2а 4а
Текст 2.
IV а. IV Ь.
1В ЗА 5В 1а 3а
2В 4А 6С 2с 4b
Текст 3.
IV а. IV Ь.
1В ЗА 5С 1ь ЗЬ
2D 4D 6А 2а 4с
Текст 4.
IVa IV b
1В 3D 5А 1Ъ ЗЬ
2А 4С 6А 2с 4с
Текст 5.
IV a IV b
1D 3С 5С 1ь 3с
2А 4С 6А 2а 4b
Текст 6.
1 IV a IV b
1D ЗА 5В 1b 3с
2С 4В 6D 2а 4b
Текст 7.
Text
1 - NOT GIVEN 3 - NO 5 -С 6-А 8 -С
2 - YES 4 - YES 7-D 9-В

104
Список, использованной литературы
1. Malcolm Mann. Destination В1 / Malcolm Mann, Steve Taylore-Knowles. Macmillan, 2008
2. Evans Virginia. Round-up 5 (учебное пособие по практике английского языка) / Virginia
Evans, Jenny Dooley. Longman, 2011
3. Evans Virginia. Mission / Virginia Evans, Jenny Dooley. Express publishing, 2000
4. John Eastwood. Oxford Practice Grammar / John Eastwood. Oxford University Press, 2003
5. Мудрак H. A.. Brush Up Your Grammar and Vocabulary / H. А. Мудрак, Г.В. Карповцова,
Jl.H. Кецко, H.C. Трабо, Т.А. Костырина, О.и. Колошина, С.П. Бунакова . Мозырь «Белый
ветер», 2016
6. Evans Virginia. Exam Papers / Virginia Evans. Express publishing, 2002
7. Danuta Gryca. Exam Excellence / Danuta Gryca, Joanna Sosnowska, Russell Whitehead,
Zsuzsanna Nyiro, Danica Gondova, Eva Paulerova, Victor N. Simkin, Cvjetanka Bozanic.
Oxford University Press, 2012
8. Annette Capel. Objective / Annette Capel, Wendy Sharp. Cambridge University Press, 2001
9. Цветкова И. В. Английский язык для школьников и поступающих в ВУЗы (письменный
экзамен, тесты) / Цветкова И. В., Клепальченко И.А., Мылыдева Н.А.. ГЛОССА, 2002
10. Michael Vince. First Certificate Language Practice / Michael Vince. Heinemann, 1996

СОДЕРЖАНИЕ
Спецификация т е с т а .............................................................................................................................4
Раздел I. Т ест ы ........................................................................................................................................ 8
Тест 1 ........................................................................................................................................................... 8
Тест 2 ......................................................................................................................................................... 14
Тест 3 ......................................................................................................................................................... 18
Тест 4 .........................................................................................................................................................22
Тест 5 .........................................................................................................................................................26
Тест 6 .........................................................................................................................................................30
Тест 7 .........................................................................................................................................................34
Тест 8 .........................................................................................................................................................38
Тест 9 .........................................................................................................................................................42
Раздел II. Тренировочные упраж нения.......................................................................................46
Видовременные формы гл агол а.........................................................................................................46
Выбор правильного варианта о тв ета................................................................................................ 48
Нахождение лишнего сл о в а ................................................................................................................ 50
Выберите правильный вариант о тв ета............................................................................................. 52
Вставьте пропущенное сл о в о ..............................................................................................................58
Образуйте производное сл о в о ............................................................................................................60
Употребление фразовых глаголов.....................................................................................................62
П еревод.....................................................................................................................................................63
Раздел III. Тексты для ч тен и я ........................................................................................................ 64
Ответы к задани ям ..............................................................................................................................78
Раздел I. Т ес ты ........................................................................................................................................78
Раздел II. Тренировочные упраж нения............................................................................................ 96
Раздел III. Тексты для ч тен и я ........................................................................................................... 104
Список использованной литературы ............................................................................................ 104
С одерж ание.......................................................................................................................................... 105

105
Лицей БГУ предлагает широкий
спектр образовательных услуг
1. Интернет-магазин Лицея Б ГУ
http://uqr.to/ckdx
• Учебные пособия для подготовки
к поступлению в Лицей БГУ
• Учебные пособия для подготовки
к централизованному тестированию
• Электронные образовательные
ресурсы, видеолекции
преподавателей Лицея БГУ sh o p.lyceu m .b y

2. Д истанц ионное обучение


9789855964842
Курсы для подготовки к вступительным
испытаниям в Лицей БГУ и
централизованному тестированию
9 русский язык
• белорусский язык http://uqr.to/ckdz
• физика
• математика
• химия
• английский язык
• история Беларуси
• обществоведение
e-lyceum .by
• информатика (вступ. в Лицей БГУ)

3. Репетиционное тестирование
Лицей БГУ — самый посещаемый
http://uqr.to/cke0
пункт проведения репетиционного
тестирования в Минске.
Преимущества:
• онлайн регистрация
• удобное расписание РТ
• исчерпывающий инструктаж
• расположение в центре Минска, ct.lyceum .by
(рядом проходят две линии метро)

Вам также может понравиться