Вы находитесь на странице: 1из 4

CLASS

SAMPLE PAPER

International MathematicsOlympiad
The actual test paper has 50 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 3 sections: 20 questions in section I, 20 in section II and 10 in section III. Section I : Logical Reasoning, Section II : Mathematical Reasoning & Section III : Everyday Mathematics

SYLLABUS
Number sense, Numeral and number name (7 and 8 digits), Roman Numbers, Addition, Subtraction, Multiplication, Division, Factors and Multiples, LCM, HCF, Rules of divisibility, Whole, Prime and composite numbers, Fractions, Decimals, Geometrical shapes & angles, Circles, Symmetry, Measurement of Length, Mass, Capacity, Perimeter and Area of rectangle, Square, Measurement of Volume, Temperature, Time and various operations on time, Relationship between Seconds, Minutes and Hours, Money, Representation of data in Pictorial Form, Patterns, Formation of Numbers and Figures, Direction sense, Number Ranking and Alphabetical test, Series, Odd one out.

SOF

1. ThetableshowsthenumberoftoysafactorymadeinMarchandApril. HowmanymoretoysdidthefactorymakeinMarchthaninApril (A) 117,123 (C) 82,877 (B) 82,977 (D) 117,137

ToysMade ataFactory Month March April NumberMade 962,458 879,581

2. Harryhad500coinsinajar.Hesortedthecoinsinto25differentstack.Eachstackhadthesame numberofcoins.Howmanycoinswereineachstack? (A) 20 (B) 45 (C) 25 (D) 12 3. Thereare914studentsenrolledinLakeviewElementarySchool.FrederichElementarySchoolhas276 fewerstudentsenrolled.HowmanystudentsareenrolledatFrederichElementarySchool? (A) 642 (B) 762 (C) 1,190 (D) 638 4. Howis4.026writteninwords? (A) Fourandtwentysixthousandths (C) Fourthousand,twentysix (B) Fourandtwentysixhundredths (D) Fourhundredtwentysix

5. Whichofthefollowingshowsareflection(flip)oftheshadedshapeacrosstheheavydottedline? (A) (B) (C) (D)


M N T O R S

6. Inthefigure,pointO isthecentreofthecircle Whichtwopointsappeartomakeadiameterwhenconnectedwithastraightline? (A) M andS (B) OandR (C) NandS (D) TandR

7. Whichunitcouldbeusedformeasuringtheamountofliquidneededtofillasmallteacup? (A) Gram (B) Kg (C) Meter (D) Milliliter 8. Whichofthefollowinghasexactly6vertices? (A) (B) (C) (D)

9.
S T W X

Whichfigureisquadrilateral? (A) Figure T (C) Figure X (B) Figure S (D) Figure W

10. Whichfigurehasanareaof8andaperimeterof12?Eachsquareblockisofside1unit. (A) (B)

(C)

(D)

11. Tomlefthomeat7:15a.m.togotowork.Hereturnedhomeat4:45p.m.Whatisthetotalamountof timeTomwasawayfromhome? (A) 7hours30minutes (B) 9hours30minutes (C) 3hours30minutes (D) 8hours30minutes
2
Class5

12. Arulewasusedtomakethepatternshownbelow. 51,45,39,33,27,21... Whichcouldbetheruleusedtomakethepattern? (A) Divideby7 (B) Divideby6 (C) Subtract7

(D) Subtract6

13. WhichofthesecouldbesolvedbyusingtheopensentenceS 7=? (A) Ritacollected7moreseashellsthanHenry.IfSisthenumberofseashellsthatHenrycollected, howmanydidRitaCollect? (B) Bonycollected7fewerseashellsthanKamal.If S isthenumberofseashellsKamalcollected,how manydidBonycollect? (C) Davidneeds7seashellsmoretocompletehiscollection.If S isthenumberofseashellshehasso far,howmanywillhehaveafterhegets7more? (D) Amitfilled7boxeswithseashells.IfS isthenumberofseashellssheputineachbox,howmany seashellsdidsheuseinall? 14. Anoptometristusesthesymbolbelowasatoolduringaneyeexam. Whichfigurewouldresultwhenthesymbolisflippedoverthedottedline? (A) (B) (C) (D)

15. SimonandJulieneed72paperflowerstocompleteabulletinboard.Theyhave19paperflowerssofar. Whichoperationshouldbeusedintheboxbelowtofindhowmanymorepaperflowerstheyneed?


72?19=

(A) Addition

(B) Division

(C) Multiplication

(D) Subtraction

16. Shelleyisorderingaskirtfromacatalog.Shecanchooseone oftwolengths:ashortskirtoralongskirt.Thenshecanchoose oneofthreefabricpatterns:stripes,plaid,orflowers. HowmanydifferentskirtscouldShelleyorderchoosingalength andafabricpattern? (A) 2 (B) 3 (C) 5

Short

Long Skirts

Stripes Plaid Flowers FabricPatterns

(D) 6

17. Thereareabout20timesasmanyspeciesofantsastherearespeciesofbats.Letbrepresentsthe numberofspeciesofbats.Whichexpressionrepresentsthenumberofspeciesofants? (A) b+20 (B) b 20 (C) 20b (D) 20 b 18. AtangramisanancientChinesepuzzle.Itismadeofseven piecesthatfittogethertomakeasquare. Whichoftheanglesmarkedinthetangrampuzzlegivenisanobtuseangle? (A) Angle A (B) Angle B (C) Angle C (D) Angle D 19. Thepicturebelowshowsaspinnerforananimalboardgame. Inwhichanimalsectionisspinnerleastlikelytoland?
C A B D

(A)

(B)

(C)

(D)
DISTANCEAROUND Planet Jupiter Mars Mercury Neptune DistanceAround(inmiles) 88,732 4,213 3,032 30,603

20. Thefollowingtableshowsthedistancearoundfour differentplanets. Whichplanetsdistancehasthenumeral3inthe tenthousandsplace? (A) Jupiter (B) Mars (C) Mercury (D) Neptune.
3
Class5

SAMPLEANSWERSHEET
1.NAME:IfyournameisSACHITAIYER,thenyoushouldwriteasfollows:
S A C H I T A I Y E R

2.Father'sName:Ifyourfather'snameisSATISHKUMARSHARMA,thenyoushouldwriteasfollows:
S A T I S H K U M A R S H A R M A

SCHOOLCODE

M
A B C D E F G H I J K L N O P Q R S T U V W X Y Z

H
A B C D E F G I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

0
1 2 3 4 5 6 7 8 9

5
0 1 2 3 4 6 7 8 9

4
0 1 2 3 5 6 7 8 9

7
0 1 2 3 4 5 6 8 9

3.SCHOOLCODE Writeyourschoolcode i.e.ifyourschoolcode isMH0547darkenas follows:

4.CLASS IfyouareinClass 10,thenyoushould darkenasfollows:


CLASS

5.ROLLNO. Ifyourrollno.is587, thenyoushouldwrite anddarkenthecircles asfollows:


ROLLNO.

0
1

5
0 1 2 3 4 6 7 8 9

8
0 1 2 3 4 5 6 7

7
0 1 2 3 4 5 6 8

Darken thecircle

Darken thecircle

2 3 4 5 6 7 8 9

2 3 4 5 6 7 8 9

6.GENDER Ifyouareaboy, thendarken Malecircle GENDER MALE FEMALE CORRECT waytodarken thecircle

WR ONG waytodarken P thecircle

7. IfyourchoiceforAnswer1isC,thenyoushoulddarkenthecircleasfollows:

1.

MARKYOURANSWERSWITHHBPENCIL/BALLPOINTPEN(BLUE/BLACK)

International Mathematics Olympiad

ANSWERS International Mathematics Olympiad 4. (A) 5. (C) 6. (A) 7. (D) 14. (A) 15. (D) 16. (D) 17. (C)

1. (C) 11. (B)

2. (A) 12. (D)

3. (D) 13. (B)

8. (A) 18. (C)

9. (C) 19. (A)

10. (B) 20. (D)

4
Class5