You are on page 1of 10

SMA NEGERI 3 SEMARANG

SMA3SMG/WKAKA-KIM/QSR/004-00/08

LESSON PLAN School Subject Topic Class/ Semester Times Allocated : SMA Negeri 3 Semarang : Chemistry : Elements Periodic Table Development : X/ I : 2 x 45 minutes

A. Standard of Competence 1. Comprehend atomic structure, the periodical properties of the elements and chemical bond B. Basic Competence 1.1.Comprehend atomic structure based on atom Bohr theory, elements characteristic, relative atomic mass and elements period characteristic in periodic table and realize its stability by understanding electron configuration. C. Indicator 1. Understand the history of elements periodic table development 2. Explain about basic of elements classification 3. Compare the development of elements periodic table to identify excess and weakness 4. Study size of atom and ion based on elements periodic properties D. The Purpose of Teaching-Learning 1. Students can understand the history of elements periodic table development 2. Students can explain about basic of elements classification 3. Students can compare the development of elements periodic table to identify the excess and weakness 4. Students be able to study the size of atom and ion based on elements periodic properties E. Main Material Development of Elements Periodic Table Size of atom and ion

F. Resources and Media Susilowati, Endang, Theory and Application of Chemistry for Grade X of Senior High School and Islamic High School (p. 33-42), Solo: PT. Tiga Serangkai Pustaka Mandiri Sri Juari Santosa dkk, Kimia Kelas X Semester I untuk SMA dan MA (p. 3844), Klaten: Intan Pariwara Setyawan, Fuad, Buku Evaluasi Siswa Kimia Kelas X untuk SMA/MA Semester I, Klaten: Sinar Mandiri Presentation Slide, Students work sheet, LCD, Computer Internet G. Teaching Learning Method Giving information Group Discussion Giving task H. Learning Activities No Activities PBKB Value
Discipline

Time
10 minutes

Method Giving informa tion

Resources Literature

Assesment

01. Introduction Greeting Presensi Apperception material formerly Students listen to teacher about this information: We know many kinds of fruits. There are apple,orange, tomato, mango, grape etc. How is characteristic apple? How is characteristik orange? Do both of them have the same characteristic? Every kinds of fruits has different colour, taste, smell and shape. Because of that we wont be wrong to differenciate between apple and orange etc. Chemical scientist also thought same thing on chemical elements. From research, scientist knew that every

Observation on students attitude and response

element has different character. Can elements be classified as fruit? How the way to classify them? 2. Main Activities Toleran Exploration Students listen for Ce delivering material about the development of elements perodic table Students make group discussion in to 4 group Every group gets one topic (1st sheet) Elaboration Every student in each group must be able to identify the weakness and strenght of topic Leader from each group presents about material that has been discussed in front of class. Students from different group give questions Students are guided by teacher in discussion Confirmation Other student who hasnt given presentation explain about basic of elements classification. Closing Activities Students and teacher make conclusion Students do evaluation test Students get home work (2nd sheet)
Chemistry Books http://www .unit5.org/c hristjs/deve lop%20 periodic%2 0table.htm

15 minutes

Explan tion

Group Discussi on

Observation on students attitude and response

35 minutes Responsi bility

Presenta tion and discussio n

Commun icative

Observation 90% of students are active in the group discussion

Commun icative

10 minutes Ecplorator y

3.

honesty

20 minutes

Post test

Students Work Sheet

Observation 100% of students do the task

I. References Susilowati, Endang, Theory and Application of Chemistry for Grade X of Senior High School and Islamc High School (p. 33-42), Solo: PT. Tiga Serangkai Pustaka Mandiri

Sri Juari Santosa dkk, Kimia Kelas X Semester I untuk SMA dan MA (p. 3844), Klaten: Intan Pariwara Setyawan, Fuad, Buku Evaluasi Siswa Kimia Kelas X untuk SMA/MA Semester I, Klaten: Sinar Mandiri http://www.unit5.org/christjs/develop%20 periodic%20table.htm

J. Evaluation Evaluation Technique : Written test Instrument : Multiple Choice work sheet Respond : Minimum Completion Criteria Less than minimum Completion Criteria (76) More than Minimum Completion Criteria (76) K. SUBJECT MATTER The Development of Elements Periodic Table In line with science advancement, periodic table of elements underwent development. Many experts composed periodic table of elements. However, there are five popular periodic table. 1) Dobereiners Periodic Table In 1829, Johann W. Dobereiner attemped to compose elements grouping based on atomic mass structure. He proposed: If three elements are arranged in ascending order of their atomic masses, such that the atomic mass of middle element is arithmetic mean of the first and third elements, then these elements will show similar properties 2) John Newlands Periodic Table Following the publication of triads law, John Newlands tried to find relationship between element characteristic and mass number with another way. Therefore, he lined the elements up under their mass numbers increases. In fact the element with eight in difference have similar characteristics. Newlands compared this chemical octaves wit music octave. Thus, the row is named after law of octaves. 3) Lothar Meyers Classification

=76 = Remedial (examination) = Enrichment

In 1864, Meyer published on incomplete periodic table. He included about 56 elements arranged in a group from I to VIII. He plotted the values of different physical properties and obtained different curves. In these graphs, he observed that element with similar physical properties occupy similar positions in the curve. For example: alkali metals occupy the peak of the curves, halogen occurs on the ascending portions of the curve. 4) Mendeleevs Periodic Table Dimitri Ivanovich Mendeleev composed a list that consist of 65 elements were known at that time. He composed that elements based on the rise of relative atomic mass and its nature. He made elements table composed periodically. As a result, that table is called periodicity of the elements or periodic table elements. 5) Modern Periodic Table Modern periodic table is developed in accordance with Mendeleevs concept. The difference ism Mendeleevs periodic table is composed based on atomic mass, while modern periodic table is composed according to atomic number. Type of many modern periodic table that initially was produced by Julius Tomson in 1895. The periodic table consists of two belt, namely vertical columns, which is called groups and horizontal rows, which is called periods. Atom and Ion Size 1. Atomic Size Size goes Up on going down a group. Because electrons are added farther from the nucleus, there is less attraction. Size goes down on going across a period. 2. Ionic Size Cations are smaller than the atoms from which they come. The electron/proton attraction has gone Up and so size decreases Anions are larger than the atoms from which they come. The electron/proton attraction has gone down and so size increases Trends in ion sizes are the same as atom sizes.

L. INSTRUMENT Choose the best answer! 1. One of Metal properties is . a. Low density b. Conduct heat and electricity c. The oxides are base d. Shatter when attempts are made be change shape e. Have no one characteristic appearance 2. When elements are arranged based on the rise of its relative atomic mass, element that differ one octave has similar characteristic. It is called law of octaves. This law is expressed by . a. Dalton b. Dobereiner c. Thompson d. Newlands e. Mendeleev 3. Elements X, Y and Z matches Triade Dobereiners law. If atomic mass elementsX and Z are 7 and 39, atomic mass element Y is . a. 46 b. 23 c. 14 d. 18, 5 e. 92 4. The element arrangement based on the similarities in properties among various group of three elements (triads), where mass number of the second elements was the mean result of the first and third elements mass number, was founded by........... a. J.W. Dobereiner b. Lothar Meyer c. A.R. Newlands d. Antoine Lavoisier e. Dimitri Mendeleev 5. Which of the following statement is correct? a. Lavoisier classified elements based on the increasing atomic mass b. In Dobereiner triads, all elements have the same properties c. The law of octaves by Newlands was based on the increasing atomic number d. Meyers periodic system was develop based on the increasing atomic mass and the periodic repetition of the properties

e. All elements in Mendeleevs period system are aranged based on the increasing atomic number and the periodic repetition of properties 6. In Newlands law of octaves, Elements with atomic mass 7 has similar properties with element having atomic mass . a. 8 b. 14 c. 15 d. 3,5 e. 17 7. Newland classified elements based on .. a. Similar properties b. atomic mass c. atomic number d. electron configuration e. metal/ non metal properties 8. One of Newlandss law is havent arranged elements on group . a. Metal b. Alkali c. Noble gas d. Halogen e. Earth alkali 9. Modern periodic table is founded by a. Mendeleev b. Meyer c. Milikan d. Moseley e. Fraday 10. Periodic system that we use now is arranged based on the increasing. a. Element properties b. Atomic number c. Atomic mass d. Valence electron e. Electron arranged Key of Multiple Choice No. 01. 02. 03. 04. 05. 06. 07. 08. Key B D B A D B A C Score 10 10 10 10 10 10 10 10

09. 10.

D B Total

10 10 100

Semarang,

Juli 2011

Practice Teacher

Advised Teacher

RIRIN ISNAWATI NIM. 083 711 033

Dra. WIDYA PRAHASTUTI NIP. 19600813 198803 2 005

Approved by, School Principal of SMAN 3 Semarang

Drs. HARI WALUYO, M. M NIP. 19640207 198803 1 016

1st Sheet Topic discussion No 01. 02. 03. 04. Group 1st Group 2nd Group 3rdGroup 4TH Group Topic Discussion Elements classification based on Triade Dobereiners Law Elemets classification based on Oktaf Newlands law Elements classification based on Mendeleyevs law Elements classification based on Modern Periodic Table

Intruction: 1. Know and explain about the topic that you got. 2. Explain about basic of elements classification 3. Compare the development of elements periodic table to identify the weakness and strenght. Group Discussion Format Based on the description of various periodic system. Compare those types according to these steps! 1. Find the difference between the types of periodic system! 2. Find the similarity between the types of periodic system! 3. Write down your answer in the following table! No. Dobereiner 01. Oktaf Newlands Classification System Strength Weakness

02.

Mendeleev 03. Modern Periodic

04.

Similarity 1. .. 2. .. 3. ..

2nd Sheet Assignment 1. The Difference between metal and non metal element can be known from its physic properties. From 15 elements below, determine which one element include metal or non metal! Elements Properties No. Elements Metal Non metal 1. Hidrogen 2. Oksigen 3. Gold 4. Argon 5. Ferri 6. Carbon 7. Platinum 8. Cuprat 9. Chlor 10. Sulphur 11. Calcium 12. Natrium 13. Iodium 14. Nitrogen 15. Mercury 2. Commonly, the increasing atomic number will be followed by increasing atomic mass. If you pay attention seriously, there are some elements that dont follow this rule. Search the elements in modern periodic table and give the explanation!