Вы находитесь на странице: 1из 10

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN JALAN ARANG KUCHING

CHEMISTRY FORM FOUR PEPERIKSAAN PERTENGAHAN PENGGAL 2/2011 MARKING SCHEME

PAPER 1 PAPER 2 PAPER 3

PAPER 1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

B B C B C D D B B D B D A D A A C C B B A D A D B

26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

A C D D B D A A A B B B D A D B B C D C C B C B A

PAPER 2 1 (a) Protons, electrons and neutrons (b) i. Nucleon number is the total number of protons &neutrons in the atomic nucleus of an element. ii. 27 13 = 14 (c) i. T ii. Both T and sodium have 1 valence electron. (d) i. Atoms of the same elements that have the same number of protons but different number of neutrons. ii. P and Q (e) T it has a 2.8 electron arrangement//stable octet electron arrangement//8 valence electrons. (f) Compound between P and S has a high melting point and a high boiling point. TOTAL 2 (a) 11 (b) (i) In group 1, period 3 (ii) it has three shells of electrons and one valence electron. (c) (i) The size of atom Y is larger than the size of atom X, therefore the distance between the outermost occupied shell is greater. The attraction between the nucleus and valence electron becomes weaker. It is easier for Y to donate its valance electron. (ii)
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 10

1 1 1 1 1 1

1+1

(d) (i) = 0.1 mole (ii) 1 mole of X will produce 0.5 moles of X2O Therefore 0.1 mole of X will produce 0.1 0.5 = 0.05 mol X2O //Ratio 1 mole X2O = (2 23) + 16 = 62 g Therefore 0.05 mole X2O = 0.05 62 = 3.1 g TOTAL

1 1 1 1 11

(a) Naphthalene contains naphthalene molecules; sodium chloride contains sodium ion and chloride ion (b) i. Covalent compound ii. Ionic compound (c)

1 1 1 1 1+1

(d) Naphthalene have weak intermolecular forces of attraction between them. Thus, naphthalene requires little heat to overcome the weak intermolecular forces. (e) Naphthalene is insoluble in water but sodium chloride is soluble in water// Electrical conductivity (f) C10H8 4 (a) H+, Cu2+, SO42-, OH(b) (i) Colourless bubbles gas produce. (ii) Concentration of blue Cu2+ ion decreases (c) Cu2+ + 2e- Cu (d) (i) Orange red/pink (ii) There are excess H+ ion after OH ion discharged (e) (i) Anode becomes thinner/Mass of anode decreases (ii) Brown sediment/Mass of cathode increases (f)

1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1

1 1

* spoon must be fully immersed into the solution. TOTAL 11

(a)

(b) to separate the two electrolytes and to allow the transfer of ions between the two electrolytes (c) i. Electrode Q ii. Electrode P is more electropositive than electrode Q and has a stronger tendency to donate electrons. (d) P (e) Q2+ + 2e Q (f) P + Q2+ P2+ + Q (g) Magnesium TOTAL 6 a) (i) The amount of the solute (sodium hydroxide) in grams that is dissolved in l.0 dm3 of distilled water. (ii) Molarity: The number of moles of sodium hydroxide dissolved in l.0 dm3 of distilled water. (iii) (iv) Number of mole

1 1 1 1 1 1 1

8 1 1 1

= 0.2 mol (b) (i) Parameter I: the mass of the NaOH Parameter II: Volume of the distilled water (ii) This is to make sure that all the NaOH is transferred into the volumetric flask. Ini adalah untuk memastikan semua jisim NaOH telah dipindah ke dalam kelalang volumetrik. (iii) Use a dropper to add water drop by drop to the required mark in the volumetric flask. (iv) A volumetric flask has been specially calibrated to be more accurate than a beaker. (v) To prevent contaminants from entering the flask // to prevent evaporation of the solution. Total

1 1 1 1 1 1 1 10

7. (a) Lead(II) bromide (b) Anode: 2Br Br2 + 2e // Cathode: Pb 2+ + 2e Pb [correct reactants, products and balance] (c) Label: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Battery Ammeter Cathode Anode Heat Movement of anion Movement of cation

1 3

1 1 1 1 1 1 1

(d) (1) The heat supplied will melt the lead(II) bromide (2) to form lead (II) ions, Pb2+ and the bromide ions, Br. (3) At the anode//positive terminal: Two Bromide ions will be discharged by losing 1 electron each. (4) 2Br Br2 + 2e (5) The electrons flow through the wire to the cathode. (6) At the cathode: Lead(II) ions will be discharged by accepting two electrons. (7) Pb 2+ + 2e Pb (8) bromine gas will form at the anode (9) lead metal will form at the cathode. TOTAL

1 1 1 1 1 1 1 1 20

8.(a) Field: Archaeology Isotope: Carbon-14 Purpose To determine the age of archaeological artifacts Field: Industry Isotope: Uranium-235 Purpose: An alternative source of energy to replace fossil fuels (b) 1. The electronic configuration: R is 2.4 2. S is 2.6. 3. S is in group 16 because 4. it has 6 valence electrons. 5. S is in period 2 6. it has 2 electron shells filled with electrons. (c) Formation of ionic bond 1. Q needs to accept one more electron to form an octet electron configuration 2. to form negative ion Q- // Q+e Q 3. R can achieve the octet configuration by donating 2 of its electrons 4. to form positive ions R2+// R2+ + 2e R 5. The ion Qattracts ion R2+ with a strong electrostatic force to form ionic bond. 6. Two ions of Q will combine with one ion R to form the molecule RQ2 //

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Formation of Covalent bond 7. P and Q can share electrons to obtain the stable octet configuration. 8. An atom of P contributes 4 electrons to be shared with 4 atoms of Q to form compound of PQ4 9.

1 1

1 10. The sharing of electrons causes the formation of four covalent bonds. 1 TOTAL 20

PAPER 3: 1.(a) Experiment I/Eksperimen I : 13.0 Experiment II/Eksperimen II : 13.1 Experiment III/Eksperimen III : 13.0 (b)

(c) 1. Potassium reacts very vigorously with water. 2. An alkaline solution is produced. 3. Heat is released. (d) The lower the position of the element in Group 1, the higher is the reactivity of the element with water. (e) The brighter the flame, the higher is the reactivity of the element in Group 1 with water. (f) (i) Lithium, sodium, potassium (ii) The atomic size increases from lithium to potassium, where the force of attraction of the nucleus towards the single valence electron becomes weaker, making it easier to release the electron. (g) 1. Rubidium burns very brightly. 2. A lot of bubbles are produced. 3. A colourless solution with pH 13.3 is formed.

2. (a) (i) Water and methylbenzene Air dan metilbenzena (ii) Acidic properties of ethanoic acid Sifat keasidan asid etanoik (iii) Concentration of ethanoic acid, type of metal Kepekatan asid etanoik, jenis logam (b)

* Bonus Question (c)

3.(i) Statement of the problem: How does the distance between two metals in the electrochemical series affect the voltage produced in an electrochemical cell? (ii) All the variables: The manipulated variable: Pairs of different metals The responding variable: potential difference // Voltage reading The constant variable: Electrolyte used (iii) Hypothesis: The further the distance of two metals in the electrochemical series, the higher voltage is produced. (iv) List of materials: Copper, aluminium, magnesium, zinc and iron strips, copper (II) sulphate solution. Apparatus: Crocodile clips, voltmeter, connecting wire, beaker and sand paper (v) Procedure: (i) 1. A strip of copper and a strip of magnesium are cleaned by using sandpaper. 2. Both strips are dipped into a beaker filled with copper(II) sulphate solution. 3. The strips are connected to a voltmeter.

3 3

4. The voltmeter reading is then recorded in the table. 5. The experiment is then repeated by using other metal pairs: aluminium and copper, zinc and copper, iron and copper. (vi) Tabulation of data: 2

TOTAL END OF MARK SCHEME

17