You are on page 1of 3

CULINAIR

Kimono
Bij theeceremonies, begrafenissen en bij andere formele aangelegenh eden wordt een zijde n, kostbare kimono gedragen. Ki mono's verschillen voor mannen en vrouwe n in kleur en stijl. Ze vertellen vaak iets over de dr ager, zoals leeftijd en huwelijksstatus. Best handig als je dat vooraf ku nt zien!

wereldeters
Zit je kind met lange tanden aan tafel sushi of tempura te eten? Weg gezelligheid Geen nood! Google wat leuke weetjes over Japan en voor je het weet is dat bord leeg (en scoort je kind extra punten op school!).
SUSHI (Japanse rijsthapjes met vis, vlees en groente naar keuze)
NODIG (VOLDOENDE VOOR ONGEVEER 6 ROLLEN)

je van je kinderen Zo maak

450 gram speciale sushirijst 10 dl water 4 eetlepels rijstazijn 2 eetlepels witte basterdsuiker 6 blaadjes nori (zeewier) wasabi sojasaus zout en peper
NODIG VOOR DE VULLING (NAAR KEUZE)

ALLE RECEPTEN KOMEN UIT HET BOEK WERELDETERS

Zalm forel tonijn cocktailgarnalen crabsticks kiplet ei-omelet komkommer avocado enzovoorts
ZO MAAK JE HET

Rijst breng de rijst met het water in een pan aan de kook. Zet daarna het vuur laag en laat de rijst zonder deksel 10 tot 15 minuten op laag vuur koken tot het water is opgenomen en de rijst een plakkerige brij is geworden (maar geen rijstepap). Haal de pan van het vuur en laat de rijst afgedekt 10 minuten nagaren. Maak van azijn, suiker en zout een mengsel en roer deze door de rijst. Laat hierna de rijst verder afkoelen tot kamertemperatuur. Sushi snij alle ingredinten voor de vulling van de sushi in dunne reepjes van een halve centimeter breed. Leg een vel nori op een bamboematje en verdeel een kleine hoeveelheid rijst over het vel nori. Laat aan de zijkanten en aan de bovenkant een rand van 2 centimeter vrij. Leg de vulling in een dunne horizontale strook op een hoogte van ca. 5 centimeter van de onderkant op de rijst. De vulling kan een combinatie zijn van de bovenstaande ingredinten. Rol de nori met behulp van het matje stevig op vanaf de onderkant en druk de uiteinden tegen elkaar aan.

Het uiteinde van de nori kan eventueel met een natte vinger worden dichtgeplakt. Vul alle nori en laat de rollen afkoelen in de koelkast. Snij maximaal een halfuur voor serveren met een scherp nat mes de rollen in plakken van ongeveer 2,5 centimeter. Serveer de sushi met een kommetje sojasaus. Voor mensen die van scherp en pittig houden, kan de sojasaus gemengd worden met een klein beetje wasabi. Indien niet alle ingredinten voor de vulling gebruikt zijn, kunnen deze los > in een schaaltje geserveerd worden.

104 kekmama

kekmama 105

CULINAIR

YAKISOBA (Een soort bami goreng, maar dan Japans)


NODIG

500 gram varkensvlees in reepjes spitskool 300 gram wortel 1 stronk broccoli 150 gram taug 1 ui 1 pakje Yakisobanoedels (of Chinese eiernoedels) 3 eetlepels Yakisoba-saus* 2 eetlepels arachideolie 1 eetlepel honing Japanse sojasaus zout en peper
ZO MAAK JE HET

Meng het varkensvlees met knoook, Yakisoba-saus, honing, zout en peper. Laat het goed marineren (hoe langer, hoe lekkerder). Maak de groenten schoon en snij in kleine stukken. Snij de wortel in lange smalle reepjes. Kook de noedels volgens de aanwijzigen op de verpakking. Als de noedels klaar zijn, afgieten en met de deksel op de pan apart zetten. Verhit 2 eetlepels olie en bak ui en het varkensvlees gaar. Haal het vlees uit de pan en roerbak vervolgens de jngesneden groenten totdat alles beetgaar is. Haal nu de groenten uit de pan en roerbak kort de noedels met een scheutje sojasaus. Leg vlees en groenten op de noedels. * Of zelf te maken met zoete sojasaus, worcester saus, oestersaus en kruidnagelpoeder.

LEUK IDEE: EEN PASPOORT MET STEMPELS VOOR ELK LAND WAAR ZE IETS UIT ETEN

TEMPURA (Krokante, gefrituurde groenten en vis)


NODIG

Sumoworstelaars

zijn de SumoworDe grote helden van deze tijd k dikke mannen stelaars. Grote, sterke en vaa en. Er zijn sumodie speciale vechtsport beoefen e meter lang, die worstelaars van meer dan twe speciaal voedsel wel 200 kilo wegen! Ze eten . De dikke broekom steeds zwaarder te worden del dragen, heet band die ze om hun blote mid n de worsteMawashi. Bij het worstelen staa ring. Wanneer laars tegenover elkaar in een liest hij, maar hij iemand over de lijn komt, ver grond wordt gegooid. verliest ook als hij op de

125 gram bloem 25 gram mazena 1 ei 150 ml ijskoud water peper en zout 250 gram grote garnalen 250 gram zalm 250 gram champignons 1 stronk broccoli 1 zoete aardappel 1 courgette
ZO MAAK JE HET

WERELDKAART ERBIJ... IN NO TIME EEN 10 VOOR AARDRIJKSKUNDE !

Maak eerst de groenten en vis schoon en snij alles in stukken. Haal alles door wat mazena en klop af. Dan plakt het beslag beter. * Meng in een kom het ei met het ijskoude water (water dat het liefst in de koelkast heeft gestaan met ijsklontjes erin). Klop er snel bloem, mazena, peper en zout door. Roer met een vork kort alles door elkaar. Het is niet erg als er nog klontjes in het beslag zitten. Dat is juist goed. Haal de groenten en de vis snel in kleine porties door het beslag en frituur ze in arachideolie ongeveer 4 minuten goudbruin. Zorg dat het laagje dun en knapperig is. Laat uitlekken op keukenpapier. Japanners eten de tempura met een bakje sojasaus en een klein beetje zout, waar je de tempura in doopt.

106 kekmama

kekmama 107

CULINAIR

CULINAIR

KINDEREN ZIJN GOEDE ETERS, ALS JE ZE MAAR WEET TE BOEIEN AAN TAFEL

Na de zoveelste Mam, dat lust ik niet besloot Marjolein de Vlaam, moeder van drie kinderen (15, 12 en 10 jaar), dat het roer om moest en bedacht ze het boek Wereldeters. at was het moment waarop je dacht: nu ben ik klaar met het gemopper aan tafel? Net als bij veel andere gezinnen was er ook bij ons vaak gedoe over wat er op tafel stond. Omdat je niet altijd zin hebt in strijd en om de goede sfeer te behouden, kook je dan toch vaak wat de kinderen lekker vinden. En voordat je het weet sta je elke avond kindereten zoals macaroni te bereiden. Op een gegeven moment was ik dat helemaal zat. Mijn man en ik houden allebei namelijk erg van internationaal eten. En bovendien, zo vind ik: verschillende gerechten leren eten hoort gewoon bij de opvoeding. Hoe kwam je op het idee om gerechten te combineren met weetjes en verhalen? Nadat ik besloten had niet langer alleen maar kindereten te koken en op een avond Bobotie een Zuid-Afrikaanse gerecht had gemaakt, werd ik ineens nerveus. De schaal met Bobotie stond in de oven en ik wist: dat gee straks gedoe aan tafel! Ik ben gaan Googlen op Zuid-Afrika en heb alle weetjes waarvan ik dacht dat mijn kinderen deze leuk zouden vinden, opgeschreven. Het ging precies zoals ik had verwacht: zodra ik het eten op tafel zette, gingen de armen over elkaar en stonden hun gezichten op Dit eten we niet. Maar ik had mijn weetjes achter de hand, en begon te vertellen over Zuid-Afrika. Ze ontspanden, ik merkte dat ik hun aandacht had. En tegen de tijd dat ik klaar was met mijn verhaal, hadden ze alle drie hun bord leeg gegeten. Hoe werd het idee voor Wereldeters geboren? Mijn zoon, niet zon beste eter, kwam op een dag zelf met een verzoek of ik iets uit Hawa wilde maken, omdat hij graag iets over het land wilde weten. Mijn kinderen raakten uiteindelijk zelfs z enthousiast, dat ze aan klasgenootjes vertelden wat ze hadden gegeten. Vervolgens kwamen er ouders op het schoolplein naar me toe: Mijn kinderen zijn ook slechte eters, hoe doe je dat?! Toen dacht ik: het misschien tijd om het op papier te zetten.

Vanaf 26 november in de winkels. Meer info www.wereldeters.nl.

108 kekmama

kekmama 109

TEKST LISA VAN HAL (INTERVIEW MARJOLEIN)

Sprong in het diepe, of heb je een culinaire achtergrond? Na vij ien jaar als communicatieadviseur te hebben gewerkt, was ik toe aan iets nieuws. Mijn plannen voor een boek kregen vorm net toen ik gestopt was met mijn toenmalige functie. Er waren al veel kookboeken en landenboeken, maar er was nog geen boek waarin recepten uit verschillende landen gecombineerd werden met weetjes uit de betre ende landen. Hoe verklaar je dat kinderen blijkbaar wel alles lusten als ze geboeid worden? Met mijn boek richt ik me op ouders met kinderen tussen de vier en twaalf jaar. Kinderen in die lee ijdscategorie zijn leergierig en nieuwsgierig. Door een verhaal te vertellen bij de maaltijd, geef je ze nieuwe kennis. Je wekt hun interesse. En er is zo niet alleen aandacht voor het eten, maar ook voor elkaar. Daardoor gaan kinderen beter eten. Kinderen zijn heel goede eters, als je ze maar weet te boeien aan tafel. De recepten zijn aangepast aan de smaak van kinderen, wat houdt dit in? Kinderen houden niet van heel extreme smaken. Sommige gerechten, zoals een curry, maak ik zoeter door het gebruik van bijvoorbeeld kokosmelk of honing. Je moet de recepten niet gelijk vol willen stoppen met scherpe ingredinten als chili. De gerechten zijn een eerste stap om je kind te laten wennen aan de internationale keuken. Met he ige smaken schrik je ze af en weigeren ze het nog eens te proberen. Is het boek ook geschikt voor moeders met een druk leven? Absoluut. Ook bij ons thuis komt het geregeld voor dat er een kind rond etenstijd naar een training of clubje moet. Je haalt Wereldeters af en toe tevoorschijn, als je eens een keer allemaal thuis bent. Dan maak je er een speciale en gezellige avond van. Voor de meeste gerechten hoef je echt geen keukenprinses te zijn. Je kunt het jezelf zo gemakkelijk maken als je wilt. In sommige recepten in mijn boek worden verse ingredinten met kant-en-klare producten gecombineerd. Ik ben ook niet gek, haha! Wat staat er na Wereldeters op het menu? Ik heb zeker plannen voor een vervolg. Er zijn nog zo veel continenten te beschrijven, bijvoorbeeld Azi. Er valt voor kinderen en > hun moeders nog genoeg te ontdekken!

Duizenden kraanvogels

iek Origami is een oude vouwtechn etje uit Japan. Een vierkant vell de papier kan op veel verschillen en. manieren worden gevouw d Zonder schaar. Elk Japans kin kraanvogel kan bijvoorbeeld een trouvouwen. En bij een Japanse enden kraanvowerij worden duiz geluk. gels gevouwen als teken van