Вы находитесь на странице: 1из 5

UNIVERSITI TEKNIKAL MALAYSIA MELAKA FAKULTI KEJURUTERAAN MEKANIKAL BMCS 2323 MEKANIK PEPEJAL 1 TUTORIAL 4 PURE BENDING Arahan:

: Sila jawab dengan menggunakan rujukan teks utama dan nota kuliah. 1. Using an allowing allowable stress of 155Mpa, determine the largest bending moment M that can be applied to the wide-flange beam shown. Neglect the effect of fillets. [ans: 80.2 kN.m]

Fig 1

2.

Two vertical forces are applied to a beam of the cross section shown. Determine the maximum tensile and compressive stresses in portion BC of the beam. [ans: 94.1 MPa, 56.5 MPa]

Fig 2

3.

Two vertical forces are applied to a beam of the cross section shown. Determine the maximum tensile and compressive stresses in portion BC of the beam. [ans: 79.8 MPa, 118.2 MPa]

Fig 3 4. Two equal and opposite couples of magnitude M= 25KkN.M are applied to the channel-shape beam AB. Observing that the couples cause the beam in a horizontal plane, determine the stress at (a) point C, (b) point D, (c) point E. [ans: (a) 79.8 MPa (b) -136.5 MPa (c) 14.87 MPa]

Fig 4

5.

Knowing that a beam at cross section shown is bent about a horizontal axis and that the bending moment is 8 kN.m, determine the total force acting on the top flange. [ans: -123.8 kN]

Fig 5

6.

Straight rod of 6-mm diameter and 30-mm length are stored by coiling the rod inside a drum of 1.25-m inside diameter. Assuming that the yield strength is not exceeded, determine (a) the maximum stress in a coiled rod, (b) the corresponding bending moment in the rod. Use E= 200 Gpa [ans: (a) 965 MPa (b) 20.5 N.m]

Fig 6

7.

A 56N.m coupled is applied to the steel bar shown. (a) Assuming that the couple is applied about the z-axis as shown, determine the maximum stress and the radius of curvature of the bar. (b) Solve part a, assuming that the couple is applied about the y-axis. Use E= 200GPa. [ans: (a) 94.3 MPa, 19.1 m (b) 154.3 MPa, 7.13 m]

Fig 7

8.

Knowing that magnitude of the horizontal force P is 8 kN, determine the stress at (a) point A, (b) point B [ans: (a) -102.8 MPa (b) 80.6 MPa]

Fig 8 9. The vertical portion of the press shown consists of a rectangular tube of wall thickness t= 10mm. Knowing that the press has been tightened on wooden planks being glued together until P=20Kn, determine the stress at (a) point A, (b) point B. [ans: (a) 112.8 MPa (b) -96 MPa]

Fig 9 10. Knowing that the allowable stress in section a-a of the hydraulic press shown is 40MPa in tension and 80MPa in compression, determine the largest force P that can be exerted by the press. [ans: 96 kN]

Fig 10

11.

Knowing that the clamp shown has been tightened on wooden planks being glued together until P = 400N, determine in section a-a (a) the stress at point A, (b) the stress at point D, (c) the location of the neutral axis. [ans: (a) 52.7 MPa (b) -67.2 MPa (c) 11.20 mm above D]

Fig 11