Вы находитесь на странице: 1из 5

Exemplu:

Studiu privind consumul de vin pe piaa Bucuretiului


Obiectivele studiului: - identificarea profilului cumprtorului de vin; - determinarea criteriilor care stau la baza alegerii i cumprrii unuia sau altuia din soiurile de vin existente pe pia; - determinarea notorietii soiurilor i mrcilor de vin etc. Populaia int: totalitatea persoanelor cu vrsta de peste 18 ani, cu domiciliul n Bucureti, care n ultimele luni au cumprat vin mbuteliat. Metoda de administrare a chestionarului a fost ancheta pe teren, respectiv n imediata apropiere a unor magazine. Chestionarul utilizat. Chestionarul reprezint unul din cele mai importante elemente ale unui studiu de pia. Pornind de la acest considerent, elaborarea sa trebuie s se bucure de o atenie deosebit din partea cercettorilor. Pentru studiul nostru, s-a utilizat urmtorul chestionar: Bun ziua! Efectum un studiu referitor la cererea i consumul de vin. 1. Ai achiziionat vin mbuteliat de pe pia n ultimele luni? (Dac rspunsul este negativ se mulumete persoanei respective, iar dac este pozitiv se continu intervievarea). 1. Da. 2. Nu. 2. Ce fel de vin? 1. Sec 2. Demisec 3. Demidulce 4. Dulce 3. Care sunt soiurile/mrcile de vin pe care le cunoatei sau de care ai auzit pn n prezent?
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

4. Pentru ce soiuri/mrci de vin ai vzut recent reclam pe posturile de televiziune?


1. 2. 3. 4.

5. Ce importan au urmtoarele criterii n decizia de achiziionare a vinului?


Foarte important Soiul Tipul vinului Podgoria Culoarea Preul Ambalaju Altele. (Care?) Importan t Aa i aa Puin important Foarte puin important

6. Ce ambalaj preferai? 1. Pet ul 2. Sticla de 0,75 l 3. Sticla de 1 l 4. Sticla de 2 l 5. Altul. (Care?) 7. Care a fost frecvena de cumprare n ultimele luni? 1. Zilnic 2.De 2-3 ori pe sptmn 3. O dat pe sptmn 4. De 2-3 ori pe lun 5. O dat pe lun 6. Mai rar. 8. Ce cantitate de vin achiziionai la o singur cumprtur? (exceptnd srbtorile sau alte evenimente deosebite) 1. O sticl de 0,75 litri 2. 1 litri 3. 2-3 litri 4. Mai mult de 3 litri 9. Care este locul preferat de achiziionare a vinului? 1. Supermagazin 2. Magazin specializat 3. Magazin de mici dimensiuni 4. Altul (care?) 10. Care este preul pe care suntei dispus s-l pltii pentru o sticl de 0,75 l? 1. Sub 50.000 lei 2. 51-75.000 lei 3. 76-100.000 lei 4. Peste 100.000 lei 11. Care dintre urmtoarele afirmaii se potrivete cel mai bine cu modelul dumneavoastr de consum? 1. Consum doar un singur soi. 2. Consum mai multe soiuri simultan. 3. Consum ocazional, ceva diferit. 4. mi place s schimb mereu soiurile.

5. De cte ori cumpr, ncerc ceva nou. 12. Ce caracteristici considerai c ar trebui s aib vinul ideal? 1. Pre accesibil 2. Ambalaj atractiv 3. Culoare plcut 4. .......... 5. .......... 13. Dintre soiurile de vin prezentate mai jos, pe care le cunoatei sau de care ai auzit pn n prezent?
Marca Observaii 1. Busuioac de Bohotin 2. Cabernet Sauvignon 3. Chardonnay 4. Feteasc Alb 5. Feteasc Regal 6. Galben de Odobeti 7. Gras de Cotnari 8. Merlot 9. Muscat Ottonel 10. Pinot Gris 11. Pinot Noir 12. Riesling 13. Sauvignon Blanc 14. Tmioas Romneasc 15. Altele 16. Nici una 17. Nu am nici o preferin

14. Dorii s ne spunei la ce v gndii atunci cnd se vorbete despre vin? (ntrebare deschis). Rezultatele nregistrate de operatorii de sondaj sunt sintetizate n tabelele i graficele urmtoare. La ntrebarea Ce fel de vin ai achiziionat? cu variante de rspuns sec, demisec, demidulce i dulce, aproximativ 50% dintre cumprtori prefer vinul demisec. La ntrebarea Care sunt mrcile de vin pe care le cunoatei, sau de care ai auzit?, rspunsurile s-au concentrat pe vinurile din podgoria Murfatlar (29%), urmate de Cotnari (22%), Odobeti (18%) i Jidvei (18%). Vinurile podgoriilor Pietroasele (6%), Tohani (3%) i Dealu Mare (3%) completeaz preferinele consumatorilor. La ntrebarea Pentru ce soiuri (mrci) de vin ai vzut recent reclam la televiziune?, indiferent de sex, vrst, stare civil, ocupaie sau venit, 90% din persoanele intervievate au recunoscut vinul Murfatlar n

reclamele difuzate n mass media. Rspunsurile au variat n jurul mrcilor Rai de Murfatlar i Sec de Murfatlar. Cu o pondere redus n totalul rspunsurilor, vinurile podgoriilor Jidvei, Cotnari, Vi Romneasc i Pietroasele au fost totui amintite de respondeni printre vinurile pentru care se realizeaz publicitate n mass media. La ntrebarea Ce importan au urmtoarele criterii n decizia de achiziionare a vinului?, s-a cerut subiecilor intervievai s indice, pe o scal de la foarte important la foarte puin important, ordinea de importan a urmtoarelor caracteristici ale vinului: soiul, tipul vinului, podgoria, culoarea, preul i ambalajul. Tipul de vin i soiul, urmate de culoare, sunt cele mai importante caracteristici urmrite de consumatori n aprecierea unui vin. Surprinztor, preul nu are o importan foarte mare, fiind clasat pe locul cinci n aceast ierarhie. La ntrebarea Ce tip de ambalaj preferai?, consumatorii au ales, n majoritate, sticla de 0,75 l, indiferent de criteriul demografic luat n considerare. Una din problemele de interes ale cercetrii a vizat frecvena de cumprare a produsului. La ntrebarea Care a fost frecvena de cumprare n ultimele luni?, rezultatele arat c n zona de frecven medie (ntre o dat pe sptmn i o dat pe lun) se nregistreaz cea mai mare parte a cumprtorilor de vin (peste 70% din totalul celor investigai). O frecven foarte mare (o dat pe zi) nu s-a nregistrat niciodat, iar frecvena slab (mai rar dect o dat pe lun), este proprie la circa 80% din totalul celor intervievai. Cercetarea ntreprins nu poate evita problemele legate de localizarea cererii de vin. Din acest punct de vedere este de remarcat faptul c 67% dintre cumprtori prefer achiziia de vin de la supermarket, fa de 19% care achiziioneaz vinul din magazine de dimensiune mic i, ceea ce este aproape inexplicabil, numai 15% fac achiziia din magazinele specializate n desfacerea vinului. Analiza n structur, pe sexe, stare civil, vrsta i venit ntrete constatarea c ponderea vnzrilor este deinut de supermarketuri. Un aspect important al cercetrii pieei vinului l constituie preul pe care sunt dispui consumatorii s l plteasc pentru o sticl de vin de 0,75 l. Majoritatea intervievatilor ar plti ntre 76.000-100.000 (25,75% dintre brbai i 20,25% dintre femei), acetia fiind persoane cu vrste cuprinse ntre 25-49 ani, adic la vrsta la care pot obine venituri proprii, iar acestea din urm au un nivel ridicat (peste 10 mil. lei), sunt persoane cu studii superioare i/sau patroni. Referitor la caracteristicile pe care ar trebui s le aib vinul ideal, cei care au rspuns pre accesibil sunt persoanele care provin din familii cu 3-4 membri, muncitori, funcionari sau intelectuali cu venituri de pn la 10 milioane lei. Corelnd datele cu cele obinute la ntrebrile anterioare, acetia sunt conservatorii. Gustul, n schimb, este apreciat mai mult de persoanele cu vrste ntre 25 i 49 ani, care provin din familii cu cel mult 3 membri i care sunt intelectualii i patronii cu peste 10 milioane lei venituri nete lunar.

Ca urmare, au fost identificate dou grupuri mari de consumatori: 1. Conservatorii, persoane de sex masculin care ar plti sub 50000 lei pentru o sticl de vin de 0,75 l, familiti, majoritatea cu 3 membri, cu studii pn la nivelul mediu, muncitori sau funcionari i cu un venit de cel mult 10 milioane lei i care apreciaz preul accesibil. Avnd n vedere strnsa corelaie dintre venituri i preul pltit pentru acest produs, este normal ca preul s aib ntietate n faa gustului. 2. Sofisticaii sunt cei care ar plti peste 100000 lei pentru un astfel de produs, persoane n majoritate necstorite, cu cel mult 3 membri ai familiei, cu vrste de pn la 34 ani, patroni i/sau intelectuali, cu venituri peste medie, care consum ocazional i care prefer un vin de foarte bun calitate. La ntrebarea referitoare la recunoaterea soiurilor, se constat c respondenii au auzit de majoritatea acestora. Cele mai recunoscute soiuri au fost: Busuioac de Bohotin, Galben de Odobeti, Gras de Cotnari, Merlot, Muscat Ottonel, Riesling i Sauvignon Blanc. Mai puin cunoscute sunt soiurile Aligote, Bbeasc, Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir i Feteasc Neagr. La ntrebarea deschis La ce v gndii cnd se vorbete despre vin?, rspunsurile au variat de la distracie, petrecere, voie bun, bucurie, la sntate, tradiie, bogie etc.