Вы находитесь на странице: 1из 20

IV.

RECENZII
Cornelia Magda Lazarovici, Gheorghe Lazarovici, ARHITECTURA NEOLITICULUI I EPOCII CUPRULUI DIN ROMNIA. I. NEOLITICUL, II. EPOCA CUPRULUI
Iai: Editura Trinitas, 2006, Vol. I - 734 p. ISBN 978-973-7834-7; 2007, Vol. II - 524 p. ISBN 978-973-7834-74-4
( Bibliotheca Archaeologica Moldaviae, . IV; ), , , . 2006 ., 2007 . , , . , - , , , . , , , , ( ), . ( 734 .), ( 524 .). . , . , . , , , , .

, . (. 19-58) , : (), ( , ) (, -, ). - ( ), ( -). , : , , , , . (. 58-117) , . , . - 375

IV. Recenzii i prezentri de carte

, . , , (. 116, . II. 67 -). (. 117-476) , , -, - , . , , , , , . (. 477-663) . , , , , , . , , , , . , , . , , . (. 13-246) , , . , , . , , I -

(. 246-308) , , , , . (. 308-348) , - II, -, III, . , , : , . . (. 348-366) : , , , , . . (. 367-380) , , . , , . , , , , (!) (. 16). , , , , . , , , .

09.03.2011
, , . 31 1989 ., 121-, -2012 , , e-mail: arhmariana@yahoo.com

376

IV. Recenzii i prezentri de carte

Lidia Dasclu, BRONZUL MIJLOCIU I TRZIU N CMPIA MOLDOVEI


Iai: Editura Trinitas, 2007, 411 p. ISBN 978-973-155-033-6
n rndurile ce urmeaz, semnalm apariia n 2007, n cadrul Institutului de Arheologie al Academiei Romne Filiala Iai, n colecia Bibliotheca Archaeologica Moldaviae, a lucrrii, distinsei cercettoare Lidia Dasclu, Bronzul Mijlociu i Trziu n Cmpia Moldovei. Acest studiu abordeaz problematica complex a celor dou perioade ale epocii bronzului n lumina stadiului actual al cercetrilor i n contextul cultural al epocii, reprezint rezultatul unei ndelungate cercetri de ctre autoare asupra epocii bronzului din spaiul carpato-danubiano-pontic. Lucrarea se concentreaz pe microzona geograc a Cmpiei Moldovei, i trateaz numrul mare de descoperiri fcute n ultimele decenii, dar care nu au constituit un studiu special, autoarea analizeaz atent toate informaiile existente, cu privire la problemele epocii bronzului din regiunile est-carpatice. Un motiv esenial, care a stat la baza scrierii lucrrii respective, constituie aceea relaie de condiionare ntre particularitile geograce ale unei zone i evoluia diferitelor comuniti umane, preistoria ne prezint deseori aceea relaie om-mediu, i faptul c o anume cultur arheologic a evoluat ntr-un anume mediu geograc. Lucrarea este structurat n dou pri. Partea I, consacrat expunerii motivaiei abordrii temei i analizei fenomenelor culturale din perioadele i din spaiul studiat, este format din cinci capitole: I. Introducere, II. Bronzul Mijlociu n Cmpia Moldovei, III. Bronzul trziu n Cmpia Moldovei. Cultura Noua, IV. Concluzii, V. Corpusul descoperirilor: 1. Corpusul descoperirilor din bronzul mijlociu i trziu, din Cmpia Moldovei, 2. Corpusul descoperirilor funerare ale culturii Noua de pe teritoriul Romniei. Partea a II-a conine: Rezumatul (n limba francez); Lista ilustrailor; Lista bibliograc (peste 648 de titluri); Lista abrevierilor (abrevieri bibliograce i alte abrevieri); Hri (16) i plane (77), (gurile (8) i tabelele (19) ind incluse n cuprinsul lucrrii). n Corpus, realizat pe baza tuturor informaiilor existente, sunt prezentate descoperirile, n ordinea alfabetic a localitilor. Capitolele I, II, i III au o mprire detaliat n subcapitole i compartimente. Lucrarea se dovedete a o iniiativ reuit de tratare a evoluiei comunitilor, teritoriului Cmpiei Romne n epoca bronzului mijlociu i trziu. n Introducere (p. 11-14), autoarea menioneaz motivele care au stat la baza cercetrii propriuzise, cele dou perioade ale epocii bronzului ind inegal atestate i cunoscute n spaiul studiat, mai ales pentru Bronzul mijlociu, date mai numeroase exist pentru etapa trzie a epocii bronzului, respectiv cultura Noua, aceast civilizaie este atestat cel mai bine n Cmpia Moldovei, prin mai mult de 400 de descoperiri. ns, Bronzul trziu continu s rmn parial cunoscut, n principal datorit faptului c multe informaii provin din recunoateri de suprafa i sondaje de mic amploare, se mai menioneaz insuciena datelor antropologice, precum i absena datelor C14. Abordarea problematicii complexe a celor dou perioade ale epocii bronzului a fost studiat astfel, n Bronzul mijlociu, n contextul complexului cultural Costia - Bilyi Potik - Komariv i n raport cu culturile Monteoru, Sabatinovka timpurie i Noua, iar Bronzul trziu, n contextul general al complexului Sabatinovka - Coslogeni - Noua. Autoarea trece n revist documentaia folosit pentru elaborarea lucrrii, care se sprijin pe datele obinute din spturi, inclusiv cercetri proprii, cercetri de suprafa, descoperiri ntmpltoare, o ampl bibliograe, plus informaiile obinute prin studierea materialelor din coleciile institutelor de arheologie din Bucureti, Iai, Chiinu, precum i ale muzeelor din Suceava, Neam, Ga377

IV. Recenzii i prezentri de carte

lai, Clrai, Sfntu Gheoghe, Cluj. De asemenea autoarea ne menioneaz metodica cercetrii: tipologic, comparativ, statistic, cartograc. Paii parcuri pentru atingerea rezultatului, cartarea descoperirilor, analiza tipologico-cartograc, statistic a aezrilor culturii Noua, analiza statistic a rspndirii mormintelor culturi Noua n diferite zone ale spaiului carpato-danubian. Studierea ceramicii: forme ceramice, ornamente, n toat complexitatea lor. Riturile funerare au fost studiate n baza mormintelor care ofer suciente elemente pentru o analiz serioas, enumer criteriile care au stat la baza studierii elementelor de rit funerar. Un alt subcapitol al capitolului I este Cadrul Natural, unde autoarea face o descriere a Cmpiei Moldovei (aezarea, suprafa, relief, altitudini, ora, fauna, analiz geomorfologic). Capitolul II (p. 16-72) este consacrat Bronzului mijlociu n Cmpia Moldovei. Un subcapitol al capitolului II este Stadiul actual al cercetrilor, unde autoarea menioneaz c prezena n Cmpia Moldovei a unor manifestri culturale din Bronzul mijlociu, legate de cultura mnogovalokovaja i complexul Bilyi Potik - Costia - Komariv, s-a conturat treptat, de-a lungul mai multor decenii, iar pentru spaiul aici studiat cercetrile sunt abia la nceput, pentru zonele n care aceste culturi s-au format i au evoluat, nivelul cunoaterii culturilor respective este mult mai avansat, rezultat resc al unor preocupri tiinice ndelungate, desfurate cu intensitate diferit timp de peste un secol. Acestea ind spuse, autoarea mparte istoricul cercetrii epocii Bronzului mijlociu n cteva perioade i face o descriere amnunit a istoriograei respective: I. Sfritul secolului al XIX-lea - mijlocul deceniului 5 al secolului al XX-lea. II. Perioada 1949-1960. III. Perioada 1960-1998. Este remarcabil faptul c autoarea d dovad de o bun cunoatere a studiilor axate pe epoca Bronzului mijlociu, din R. Moldova i Ucraina, apelnd deseori la acestea. Urmeaz un punct care ine de Problema prezenei culturii mnogovalikovaja n spaiul Cmpiei Moldove, unde se trateaz aria de rspndire a acesteia. Lucrarea continu cu Morminte tumulare, n care sunt analizate, elementele de rit i ritual funerar: tipuri de morminte, poziia scheletelor, orientarea mormintelor. Un alt subcapitol este dedicat Inventarului mormintelor, n care se face o analiz a ceramicii, poziiei vaselor n morminte, se refer la catarame, poziia cataramelor n morminte i 378

funcionalitatea lor. Sunt amintite i alte elemente de ritual funerar, prezena ocrului i a unor resturi de aternut vegetal pe fundul gropilor funerare. Autoarea trateaz probleme de periodizare intern a culturii mnogovalikovaja n compartimentul numit Cronologie. Lucrarea continu cu o abordare a Problemei prezenei elementelor ceramice Bilyi Potik - Costia - Komariv n Cmpia Moldovei. Aspectul cultural Corlteni - Trueti, ca ntr-un subcapitol s e tratat tema Ariei de rspndire a culturii Bilyi Potik - Costia - Komariv. Cercetarea continu cu studiul Aezrilor din Cmpia Moldovei, care pot legate de manifestrile culturale specice Bronzului mijlociu, tot aici se trateaz problema locuinelor din cadrul acestei manifestri culturale. Un subcapitol foarte bine structurat este Mormintele, unde se trateaz rspndirea mormintelor i tipurile de morminte: morminte plane, unde se face o succint descriere a elementelor de rit i ritual funerar, poziia mormintelor n cadrul necropolelor, adncimea mormintelor, orientarea mormintelor, poziia scheletelor, att pentru morminte individuale, ct i morminte duble, inventarul precum i poziia vaselor n mormnt; morminte tumulare, care nu sunt att de des ntlnite, respectiv informaia este foarte puin. n urmtorul subcapitol, Cultura material, autoarea efectueaz o tipologizare (clasicare) a ceramicii, conform pastei (tehnicii) ceramice, a formelor ceramice (borcane i oale, ceti, strchini, castroane, pahare), a tipurilor de toarte, a ornamentelor, a obiectelor din os, a uneltelor de piatr sau silex, a obiectelor de bronz. Urmtorul subcapitol, ncadrarea cultural-cronologic, se bazeaz pe raporturile cu culturile din epoc, pe elementele de cultur material identicate n Cmpia Moldovei, care sugereaz analogii n spaiile culturale nvecinate din Bronzul mijlociu, mai ales n ceea ce privete particularitile ceramicii: tehnica de realizare a pastei, formele ceramice, toartele precum i ornamentele, unde se evideniaz similitudini certe, obiecte de os, aezri-cenuar, locuine (?). De asemenea autoarea menioneaz/evideniaz Particulariti ale manifestrilor culturale proprii Cmpiei Moldovei n Bronzul mijlociu, i anume Aspectul cultural Corlteni - Trueti. Enumer trsturile caracteristice manifestrilor culturale de tip Corlteni - Trueti, efectueaz o periodizare bazat pe deosebirile de natur cultural, imprimate de specicul elementului cultural dominant i de modul n care se asociaz ntre

IV. Recenzii i prezentri de carte

ele elementele culturale componente i diferenieri cronologice, n acest mod autoarea distinge variantele: Corlteni, Trueti, Breti. O ultim problem tratat este cea a cronologiei, unde amintete de periodizrile pentru cultura Costia - Bilyi Potik - Komariv, general acceptate/expuse pe parcursul timpului: I. Swiesznikow, Al. Vulpe, S. Morintz, T. Sulimirski, M. Florescu, V. Dergaciov, N. Boroffka. Ultimul subcapitol, Concluzii, innd cont de datele existente, n stadiul actual al cercetrilor, autoarea atest prezena unor manifestri culturale legate de epoca mijlocie a bronzului n spaiul Cmpiei Moldovei, ilustrate prin mormintele tumulare ale culturii mnogovalikovaja i aspectul cultural Corlteni - Trueti. ns prezena mormintelor mnogovalikovaja n dreapta Prutului nu este un indiciu al statornicirii efective a triburilor mnogovalikovaja n zon, i prezena unui substrat genetic mnogovalikovaja n cultura Noua deocamdat se exclude. Se propune denumirea de aspect cultural Corlteni - Trueti, pentru manifestrile culturale evoluate (ceramic de calitate bun i foarte bun) din a doua jumtate a Bronzului mijlociu, mai ales n zona nordic a Cmpiei Moldovei, unde se pstreaz n continuare un hiatus ntre sfritul culturii Costia i varianta timpurie a aspectului Corlteni - Trueti, datorit faptului c originea i evoluia timpurie a acestor manifestri culturale nu sunt cunoscute n prezent. Capitolul III Bronzul trziu n Cmpia Moldovei. Cultura Noua (p. 75-137). Primul subcapitol al acestui capitol l reprezint, Stadiul actual al cercetrilor, unde ntr-o introducere succint, autoarea i stabilete motivele i obiectivele studiului n lumina stadiului actual al cercetrilor, tratnd pe scurt aspecte deja cunoscute ale culturii, insistnd asupra celor mai puin abordate anterior: analiza rspndirii culturii Noua, pe baza cartrii tuturor descoperirilor, realiznd n acest sens hri referitoare la tipurile de aezri. n continuare, autoarea face o incursiune n timp, evideniind cteva etape n cercetarea sfritului epocii bronzului n Cmpia Moldovei, pornind de la introducerea n literatura de specialitate a noiunii cultura Noua de ctre Ion Nestor n 1933, i atrgnd atenia asupra legturilor sale cu cultura cenuarelor (zolniki) din sudul Rusiei. Distinsa cercettoare susine c anul 1949 marcheaz nceputul unei etape importante n cercetarea sfritului epocii bronzului n Cmpia

Moldovei, cnd se efectueaz numeroase recunoateri arheologice n zon, iar n baza acestora sunt identicate un numr mare de aezri i mai puine morminte de la sfritul epocii bronzului i nceputul epocii erului. Astfel s-au obinut date importante pentru cunoaterea trsturilor denitorii ale civilizaiei din perioada amintit, din Cmpia Moldovei. Odat cu apariia n 1953 a primei sinteze asupra sfritului epocii bronzului i nceputul epocii erului, a cercettorului Mircea Petrescu-Dmbovia, ncepe a doua etap de cercetare a sfritului epocii bronzului, cnd se vor evidenia particularitile culturi Noua din jumtatea de nord a Moldovei. Tot acum are loc, pe baza metalurgiei bronzului, datarea culturii Noua la sfritul mileniului II i nceputul mileniului I . Hr. Au loc numeroase cercetri de suprafa timp de un deceniu (1951-1961) de ctre Nicolae i Emilia Zaharia, prin care au fost identicate numeroase descoperiri de tip Noua. A treia etap n cercetarea sfritului epocii bronzului ncepe n anul 1960, cnd fenomenele istorice de la sfritul epocii bronzului i nceputul epocii erului sunt abordate n contextul preliminariilor continentale ale marii migraii egeene. Se stabilete o nou ncadrare cultural-cronologic a culturii Noua, aceasta ind atribuit exclusiv sfritului epocii bronzului. Autoarea remarc contribuia remarcabil la cunoaterea culturii Noua a lui A.C. Florescu, prin studiile publicate n anii 60 ai secolului XX-lea, ct i lucrarea din 1991. n subcapitolul Aezri autoarea analizeaz rspndirea aezrilor, dup criteriul de densitate a aezrilor, astfel urmeaz: zone cu densitate mare i mic de aezri i zone fr aezri ale culturii Noua, toate acestea nsoite de hri. Dup intensitatea de locuire, evideniaz aezri cu locuire intens i sporadic, de asemenea nsoite de hri. n punctul tipuri de aezri sunt evideniate aezrile cenuar, mprite n patru categorii: aezri foarte ntinse, aezri ntinse, aezri de mic ntindere i aezri cu ntindere neprecizat. n compartimentul alte aezri se accentueaz acelea unde nu se menioneaz prezena cenuarelor, cu remarca, c acest grup momentan nu poate precizat dac aceste aezri aparin unui tip aparte, deoarece informaiile se bazeaz exclusive pe cercetri de teren. Un alt punct este Cartarea aezrilor pe criterii cronologice, unde se constat c aspectul cultural Corlteni - Trueti se concentreaz n jumtatea de sud a Cmpiei Moldovei, aprnd sporadic n restul teritoriului, n care sunt, ns, 379

IV. Recenzii i prezentri de carte

mai bine atestate aezrile Noua. Urmtorul subcapitol este dedicat Aezrilor cenuar, unde se analizeaz structura cenuarelor i se trec n revist ipotezele cu privire la semnicaia cenuarelor: locuine sau grupuri de locuine, gropi de gunoi, locuri de cult1, locuri de sacricii sau expresia altor manifestri ale vieii spirituale. n subcapitolul Morminte, se analizeaz rspndirea mormintelor (necropolelor) n Cmpia Moldovei n comparaie cu toat aria culturii Noua. n continuare se efectueaz o analiz a mormintelor plane de inhumaie, precum i dispunerea mormintelor n cadrul necropolelor. O caracteristic a ritului nhumrii practicat de comunitile culturilor Noua i Sabatinovka o constituie nmormntrile individuale, pe care autoarea le analizeaz dup urmtoarele criterii: orientarea mormintelor, adncimea mormintelor, forma gropii funerare, construcii funerare, poziia scheletelor. Pentru abordarea acestui aspect este folosit metoda de analiz, se realizeaz o tipologie exact a tuturor elementelor care denesc poziia scheletului, respectiv: poziia toracelui, poziia braelor, gradul de chircire a corpului, poziia craniului, acest studiu se bazeaz pe datele oferite de necropolele: Bdragi (R. Moldova) i Trueti, din aria culturii Noua, i Balinteneti, din aria culturii Monteoru, care conin aproape toate tipurile de poziii ale scheletelor cunoscute n complexele funerare din aria culturii Noua - Sabatinovka (tabelele 4a-c, 5a-5b). La tema mormintelor duble, autoarea amintete de cele 10 morminte cunoscute n aria culturii Noua: dou de la Trueti, trei de la Bdragi, unul de la eptebani (R. Moldova) i patru de la Ostrivec (Ucraina), i face o descriere a acestora. O serie de descoperiri cu caracter funerar, puin numeroase, semnalate n diferite zone ale ariei de rspndire a culturii Noua, constituie excepii n cadrul ritualului funerar practicat de comunitile respective, acestea ind: morminte cu schelet fragmentar, morminte n groap comun (?), morminte-cenotaf i morminte din interiorul aezrilor. Toate acestea sunt analizate n compartimentul nhumri rituale. Mormintele plane de incineraie este urmtorul subcapitol, unde autoarea menioneaz c incineraia este puin atestat att n aria de rspndirea a culturii Noua, ct i n zonele ocupate de comunitile
1 Autoarea face o confuzie cnd amintete de descoperirea unui maxilar de animal la Coblnea, deoarece acesta este de om. Vezi: 1997.

Sabatinovka. Se remarc faptul c mormintele de incineraie apar de obicei sub forma unor urne, coninnd resturi incinerate, ca la Balinteti, Saboani, Breti, Ostrivec sau, foarte rar, sub forma unei grmjoare de oase calcinate, puse n groap, sau morminte n cutie de piatr, n care oasele erau depuse pe sol. Mormintele n tumuli, un alt subcapitol, unde descoperirile funerare sunt mprite n morminte de inhumaie i morminte de incineraie. Autoarea menioneaz faptul c acest tip de morminte apare n poziie secundar n tumuli din epoci mai vechi, din care motiv nu le numete morminte tumulare, ci morminte n tumuli. Pentru spaiul Cmpiei Moldovei nu exist n prezent date care s ateste cu certitudine practicarea ritului funerar de inhumaie n tumuli de ctre comunitile Noua. Totui, sunt amintite, ca probabile, unele mormintele n tumuli de la Glvneti, Valea Lupului, Trueti - uguieta. Dup unii autori, bronzului trziu i pot atribuite i mormintele n tumuli de la Holboca i Cotrgaci. La est de Prut au fost gsite morminte n apropierea tumulilor i doar puine s-au aat n mantaua tumulilor, bunoar, cteva de la Burlneti i Chirileni2. Aceasta ar un argument n plus n favoarea teoriei privind predominarea estice n procesul de genez a culturii Noua. Spre deosebire de cultura Noua, n aria Sabatinovka ritul funerar caracteristic este nhumarea n tumuli, aceste nmormntri s-au fcut n general n movile mai vechi, Jamnaja. Autoarea face o caracteristic a mormintelor n tumuli, atribuite culturii Sabatinovka, precum i a gropilor funerare, din punctul de vedere al formei, dimensiunilor i adncimilor, de asemenea analizeaz orientarea mormintelor i poziia scheletelor. Morminte de incineraie n tumuli sunt atestate foarte rar n aria complexului Noua-Sabatinovka, autoarea amintete de o descoperire de acest fel din Transilvania, de la Caol La Trei Mormini, atribuit culturii Noua, ct i de o descoperire de la Borisovka, n aria vestic a culturii Sabatinovka. Incineraia este mai bine atestat n aria estic a culturii Sabatinovka. Inventarul mormintelor este urmtorul subcapitol, unde autoarea face o analiz a acestuia, menionnd c n general mormintele complexului cultural Noua-Sabatinovka au un inventar srac, format ndeosebi din ceramic i, cu totul spora2 Este necesar de menionat c autoarea nu amintete i de mormintele n tumuli, de la Pererta, Bdragii Vechi, Corjui. Vezi: Sava 2002.

380

IV. Recenzii i prezentri de carte

dic, din alte elemente, respectiv: obiecte de piatr, bronz sau aur, oase de animale. Totui, autoarea efectueaz analiza, dup urmtoarele criterii: frecvena obiectelor de inventar n morminte i a ceramicii, analiznd numrul vaselor n morminte, poziia vaselor n morminte i formele ceramice. n continuare, subcapitolul Date antropologice este dedicat studiilor antropologice efectuate asupra seriilor de schelete din morminte sau necropole ale culturi Noua, care demonstreaz c structura antropologic a comunitilor Noua din spaiul carpato-danubian difer att n cadrul aceleai zone (Moldova), ct i ntre zone diferite (Moldova, Transilvania) sau din cadrul aceleiai necropole, exemplu Pererta (R. Moldova), care ar atesta prezena unor elemente etnice diferite, n cadrul aceluiai cimitir. Toate deosebirile antropologice evidente indic, dup cum se crede, faptul c populaiile autohtone care au participat la formarea culturii Noua au fost diferite din punct de vedere antropologic i cultural. Pentru zona Moldovei, deosebirile antropologice menionate s-ar putea datora amestecului i simbiozei dintre elementele mediteranoide locale i cele nordoide i protoeuropide strine, respectiv comunitile mormintelor cu ocru. Urmtorul subcapitol, Cultura material, ncepe cu compartimentul Ceramica, n care se ncearc o analiz, ce-i drept, nu prea minuioas a categoriilor ceramice. n lipsa informaiei complete, astfel autoarea apeleaz la observaiile fcute de A.C. Florescu, nc din 1964. Formele ceramice este un alt aspect, prin care au fost stabilite, n baza materialului ceramic descoperit n aria culturii Noua din Cmpia Moldovei, urmtoarele tipuri i variante de vase: 1. borcane i oale; 2. vase bitronconice cu gt tronconic; 3. vase cu corp globular; 4. ceti; 5. strchini; 6. strecurtori; 7. pahare i cupe. n continuare sunt analizate ornamente i accesorii, care constituie un punct aparte. Urmtoarele compartimente analizeaz: inventarul faunistic, obiecte de piatr i silex, obiecte de lut, obiecte de os i corn, ultimul ind foarte bogat, n el se disting urmtoarele obiecte de os: omoplai crestai, unelte pentru perforat, cuite, rzuitoare, dli, vrfuri de sgei, ,,seceri - tupik, ace, patine, psalii, mnere, harpoane, lefuitoare, pandantive, butoni, gurine i un ir de obiecte cu utilizare necunoscut din os care de regul provin din descoperiri ntmpltoare. Metalurgia bronzului n aria culturii Noua din Cmpia Moldovei este subcapitolul n care sunt

analizate descoperirile de obiecte de bronz din Cmpia Moldovei. Cum nu se poate face o atribuire cultural cert n cazul multor descoperiri de obiecte de bronz din Cmpia Moldovei, autoarea a inclus n Corpusul descoperirilor i pe hrile realizate toate descoperirile de obiecte de bronz care provin din aria culturii Noua din Cmpia Moldovei (harta 8, 15). n stadiul actual al cercetrilor sunt cunoscute mai mult de 148 de obiecte de bronz. Din punctul de vedere al funcionalitii lor, obiectele de bronz din Cmpia Moldovei aparin urmtoarelor categorii: unelte, arme, obiecte de podoab. n compartimentul unelte autoare identic i analizeaz: celturi (26 exemplare), seceri (36 exemplare); (cu buton 7, cu limba la mner 2, cu crlig 27), dli (9 exemplare), cuite ( 2 exemplare), sule (1), lame de erstru (2), ace pentru cusut. Arme sunt identicate: pumnale (2), sbii (3), mciuci (1). n compartimentul obiecte de podoab se evideniaz: ace (24 exemplare) de mai multe tipuri ace cu protuberani cu cap rulat, cu cap inelar, cu cap n form de calot semisferic, cu mijlocul ngrat, precum i patru exemplare pentru care nu se poate preciza tipul, deoarece sunt fragmentare; pandantive (8 exemplare, tabel 16-19); brri (43 exemplare tabel 17 i 18); verigi; cercel i butoni. n compartimentul prelucrarea bronzului se atest cteva descoperiri constnd din: lingur de lut pentru turnat (Corpus 1, nr. 52), creuzetul din lut, cu urme de zgur metalic (Corpus 1, nr. 246), un fragment mic de bronz reprezentnd un rest provenit de la turnare i un fragment de foaie de tabl (Corpus 1, nr. 404-405). Autoarea menioneaz i cele patru bare de bronz din depozitul de la Rdeni. Referitor la rspndirea obiectelor de bronz, n spaiul studiat, autoarea ne semnaleaz urmtoarea situaie (harta 1, 15) a zonelor cu o densitate: I. mai mare de descoperiri, II. mic de descoperi i III. zone cu apariii sporadice de obiecte de bronz. n ceea ce privete numrul i frecvena apariiei tipurilor de obiecte de bronz, se constat c majoritatea provin din aezri, iar n inventarele mormintelor culturii Noua din Cmpia Moldovei, obiectele de bronz apar cu totul sporadic. Din cele ase depozite de obiecte de bronz, care provin din Cmpia Moldovei (harta 15), patru pot atribuite cu certitudine culturii Noua: Deleni, Rdeni, Ulmi-Liteni i Valea Lupului. Descoperirile izolate de obiecte de bronz formeaz categoria cea mai numeroas, aproximativ 40% din totalul obiectelor de bronz semnalate n aceast zon. n continuare se tra381

IV. Recenzii i prezentri de carte

teaz n subcapitolul Cronologia culturii Noua, opiniile mai vechi i mai noi cu privire la limitele cronologice ale culturii Noua. Bazndu-se pe nivelurile de locuire (A.C. Florescu), n urma analizei ceramice din morminte (I.T. ernjakov), analizei obiectelor de bronz din depozite, aezri i morminte (M. Petrescu-Dmbovia), preliminariilor continentale ale marii migraii egeene (I. Nestor) sau n ultimii ani pe baza datelor radiocabon (G.I. Smirnova, I.N. arafutdinova, A. Laszlo) s-au propus mai multe date cu privire la limita cronologic inferioar i superioar a complexului Noua-Sabatinovka, pe care autoarea le trece n revist. n capitolul IV, Concluzii (p. 159-162), autoarea nsum principalele concluzii la care a ajuns cu privire la inuena culturii mnogovalikovaja asupra culturii Noua i a elementelor ceramice de tradiie Bilyi Potik - Costia - Komariv, manifestri care aparin Bronzului mijlociu, aspectului cultural Corlteni - Trueti. De asemenea, concluziile se refer la cultura Noua, care este cel mai bine atestat n zona studiat (peste 400 de descoperiri).

Capitolul V, Corpusul descoperirilor (p. 163-267), este alctuit din dou pri: 1. Bronzul mijlociu i trziu n Cmpia Moldovei, unde sunt incluse 421 de puncte localizate n Cmpia Moldovei, unde sau descoperit urme de locuire din bronzul mijlociu i trziu. 2. Morminte i necropole ale culturii Noua de pe teritoriul Romniei, autoarea identicnd 119 puncte cu morminte i necropole ale culturii Noua. Trebuie s precizm c toate descoperirile sunt nsoite de date exacte n ceea ce privete: autorul cercetrii/spturii, colecia i bibliograa la ecare descoperire. n funcie de bibliograe, autoarea relateaz despre descoperiri i despre contextul n care au avut loc, precum i unele descrieri mai amnunite a culturii materiale. Acest corpus al descoperirilor constituie un instrument de lucru temeinic i binevenit pentru cercettorii preocupai de epoca Bronzului mijlociu i trziu din spaiul carpato-danubiano-pontic. n concluzie, menionm: coninutul substanial i dens al lucrrii impresioneaz prin consistena documentar i este o contribuie important la cunoaterea epocii Bronzului mijlociu i trziu est-european.

Bibliograe
Sava 2002: E. Sava, Die Bestattungen der Noua-Kultur. Ein Beitrag zur Erfoschung sptbronzezeitlicher Bestattungsriten zwischen Dnestr und Westkarpaten. Mit Katalogbeitrgen von N. Boroffka, L. Dasclu, Gh. Dumitroaia, E.V. Jarovoj, T. Soroceanu. Verlag Oetgker/Voges (Kiel 2002). 1987: .. , . 1986-1987 . ( 1987). Arhiva MNAIM, nr. 225.

04.03.2011
Eugeniu Mistreanu, Muzeul Naional de Arheologie i Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121- A, MD-2012 Chiinu, Republica Moldova, e-mail: mistreanu_ev@yahoo.com

382

IV. Recenzii i prezentri de carte

GRIECHEN, SKYTHEN, AMAZONEN.


Ausstellungskatalog, Pergamonmuseum, Berlin, 14. Juni bis 21. Oktober 2007 (Antikensammlung Staatliche Museen zu Berlin, Institut fr Klassische Archologie der Freien Universitt Berlin). Hrsg. von Ursula Kstner, Martin Langner und Britta Rabe. Berlin, 2007. 84 p. + 115 guri alb-negru i color
Expunndu-i punctul de vedere n cadrul unei discuii iniiate acum mai bine de un deceniu i jumtate n revista rus Vestnik Drevnej Istorii pe marginea colonizrii greceti i a relaiilor grecoindigene n teritoriile limitrofe Mrii Negre, John Boardman, binecunoscut specialist n domeniul arheologiei clasice din Marea Britanie, meniona printre criteriile importante n studierea acestei problematici complexe i necesitatea stringent a aprofundrii cooperrii internaionale dintre instituiile tiinice ale statelor riverane (Bulgaria, Romnia, Ucraina, Rusia, Georgia i Turcia) i ale celor din Vest. Analiznd problema din perspectiva transformrilor geo-politice din SudEstul Europei la sfritul anilor 80 i nceputul anilor 90, care prin depirea att la propriu, ct i la gurat a barierelor ideologico-politice au inuenat benec i colaborarea tiinic n domeniul arheologiei, se avea n vedere iniierea unei conlucrri pluridisciplinare care ar vizat, printre altele, i cercetarea n comun a siturilor arheologice, introducerea n circuitul tiinic a materialelor inedite din coleciile muzeale i private sau republicarea n conformitate cu exigenele moderne de cercetare a celor deja cunoscute specialitilor din literatura de specialitate mai veche ( 1994, 97-99). Gnduri profetice sau nu, este dicil acum s ne pronunm pe marginea impactului direct al acestor judeci asupra modului i gradului de cercetare a problemelor menionate mai sus. Totui, privite prin prisma cum au evoluat lucrurile n ultimele dou decenii se poate susine c mai multe din ideile savantului britanic i-au gsit cu adevrat implementare. Expoziiile muzeale cu piese arheologice dincolo de hotarele politice, numeroasele foruri tiinice i proiectele de cercetare cu participarea masiv a specialitilor din diferite ri, antierele arheologice internaionale, volumele i monograile colective, doctoratele, bursele i deplasrile de documentare peste hotarele rii etc. au devenit, chiar i prin prile noastre, att de reti, nct

nu mai au ca pn odinioar caracter accidental ori de event extraordinar. ntrunind mai multe dintre criteriile menionate, cartea pe care o prezentm aici constituie doar unul din numeroasele exemple care ar putea aduse n susinerea celor spuse pn acum. Venind cu un titlu brizant Greci-Scii-Amazoane, volumul de fa a fost conceput ca ghid al unei expoziii organizate la muzeul Pergamon n conlucrare cu Institutul de Arheologie Clasic de la Freie Universitt din Berlin. Anticipnd lucrurile, trebuie de menionat c la baza acestui proiect comun de cercetare au stat, n cea mai mare parte, piese arheologice din nordul i nord-estul spaiului pontic. Finanat din mijloacele DFG-ului (Deutsche Forschungsgemeinschaft), punctul de plecare al proiectului l constituie reconstrucia virtual i inventarul funerar al binecunoscutului tumul Trei Frai din Regatul Bosporan. Din prefaa semnat de conducerea celor dou instituii germane (p. 7) se mai poate aa c una din circumstanele care au stimulat realizarea proiectului n cauz ar fost i cea de a 100-a aniversare de la achiziia, n anul 1907, de ctre Fondul Regal de antichiti al muzeelor din Berlin, a unui 383

IV. Recenzii i prezentri de carte

lot de 1027 de obiecte arheologice provenite din Crimeea i Nordul Mrii Negre. Aparinnd anterior nobilului francez Alexandre Merle de Massonneau, care din 1890 activase n calitate de director al plantaiilor vinicole ale arilor rui, de lng Ialta, mai multe din aceste piese arme, podoabe din aur i argint, vase ceramice de lux, teracote, diverse produse toreutice i din sticl etc. datnd din secolul IV a. Chr. i pn n epoca roman , au fost prezentate n cadrul acestei expoziii pentru prima dat. Judecnd dup caracterul lor funcional, dar i dup gradul lor bun de pstrare, este de presupus c marea majoritate a acestor obiecte au fcut parte iniial din inventarul unor complexe funerare, ele ind achiziionate, cum era pe atunci deseori cazul, e pe piaa neagr, e de la persoane private, pe proprietile funciare ale crora se aau necropolele antice. C aceste antichiti pontice au ajuns la lumina zilei din morminte jefuite, se conrm i prin nsui conceptul expoziiei. Altfel spus, chiar dac actualmente despre locul i condiiile de descoperire nu se tie prea multe, obiectele date au fost prezentate publicului ca o anex la un complex funerar, n cazul dat tumulul princiar Trei Frai, cercetat i documentat prin spturi arheologice sistematice nc n 1965. Din introducerea semnat de Friederike Fless, efa Centrului interdisciplinar Lumea Antic de la Freie Universitt, cititorul obine o imagine de ansamblu asupra modului cum au fost concepute expoziia i, respectiv, volumul de fa (p. 9). Scopul principal al proiectului, aa cum se poate vedea i din titlul crii, este oglindirea relaiilor dintre greci, n cazul dat cei din Atena, i barbarii din Regatul Bosporan, care reprezentau n realitate un conglomerat de populaii cumulate sub noiunea scii. Prezena amazoanelor, de altfel, un trib rzboinic legendar, se explic prin faptul c att atenienii, ct i bosporanii, n special elita aristocratic a acestora, foloseau mitul despre amazoane pentru reectarea identitii lor, ideea ind recepionat pe larg mai cu seam n ceramica atic cu guri roii. n conformitate cu aceste constatri, n cadrul crii pot distinse cteva compartimente tematice. Aa cum Atena constituise n secolele V-IV a. Chr. unul din partenerii principali n relaiile Regatului Bospran cu lumea mediteraneean, pn a trece la situaia din spaiul pontic, Andreas Scholl i Martin Langner analizeaz n primele trei con384

tribuii ale crii situaia strinilor n aceast metropol (p. 11-16), a atenienilor n strintate (p. 17-30), precum i recepionarea strintii n mitologia greac (p. 31-34). Este de menionat aici c toate aceste contribuii, ct i cele ce urmeaz, sunt nsoite de cataloage ale obiectelor menionate n text sau expuse n cadrul expoziiei. Printre acestea, dup cum menionam i anterior, un loc aparte ocup ceramica cu guri roii. Deoarece Regatul Bosporan se proleaz drept unul din principalele debuee ale acestor produse atice, este de bnuit c mai multe piese au fost lucrate special la comanda clienilor locali, or, pentru a desfcute mai bine, fusese adaptate de la bun nceput gusturilor acestora. Cel de-al doilea compartiment mare include contribuii dedicate relaiilor dintre Atena i Regatul Bosporan (p. 35-37), o descriere minuioas i bogat documentat a tumulului Trei Frai (p. 38-47), printre autorii creia este de menionat i cercettorul est-european Mihail Treister, precum i o analiz a pietrelor funerare bosporane din perioada clasic din punctul de vedere al marcrii mormintelor i (auto)reprezentrii rposailor (p. 48-52). Conluziile principale sunt rezumate de Friederike Fless ntr-o contribuie special cu genericul Greci-Scii-Bosporani (p. 54-55). Printre acestea se evideniaz specicul raporturilor greco-indigene din Regatul Bosporan, ct i al bazei documentare pentru studierea acestei problematici. n acest context se atrage atenia i asupra dicultilor legate de atribuirea etnic a complexelor funerare grecilor, sciilor ori la un alt grup etnic ce locuia aici. Aceast constatare este, de altfel, valabil i pentru celelalte regiuni pontice ori periferii ale oecumenei antice. Att din punctul de vedere al metodologiei de cercetare, ct i al felului de a concepe o expoziie muzeal cu prezentarea materialele arheologice pe nelesul unui public larg, un interes aparte prezint anexele volumului. Trecnd peste reconstrucia 3D a tumulului Trei Frai, care include partea exterioar, dar i camerele funerare (p. 5556), precum i o trecere n revist a istoriei coleciei berlineze de obiecte pontice (p. 60-69), inem s atragem aici atenia la rezultatele analizelor arheometrice ale unor vase cu guri roii descoperite n Atica i n Regatul Bosporan (p. 57-59). ntrebarea care se pune n cadrul acestui studiu

IV. Recenzii i prezentri de carte

este una mai veche i ine de metodologia atribuirii vaselor cu guri roii centrelor productoare atice sau bosporane. Altfel spus, se cere claricat chestiunea dac numai pe baza unei analize vizuale a vaselor, aa cum o face de obicei orice arheolog, se poate face o delimitare strict ntre produsele pontice i atice. Amintim aici c printre cercettori este vehiculat i ideea conform creia atelierele bosporane au iniiat producerea pe loc a unor asemenea vase ca reacie la decitul ceramicii atice cu guri roii pe piaa local, mai ales n faza nal de difuzare a acesteia, sau cererea mare din partea clienilor. n aceast categorie se includ, de obicei, cele cu un nivel sczut al realizrii tehnice i artistice, cum ar de exemplu cele pictate n tehnica acuarel. Analizele petrochimice ale pastei i vopselelor ntreprinse asupra ase vase cu guri roii de calitate foarte diferit pun sub semnul ntrebrii existena unei producii bosporane a acestora. Deoarece unele vase de

calitate proast provin direct din Atena, iar un import al lor din Bospor este exclus, separarea vaselor dup acest principiu nu rezist din punct de vedere metodologic. Cartea se ncheie cu o bibliograe selectiv privind studiul problemelor analizate n contribuiile menionate i pentru diversele categorii de piese catalogate la sfritul lor, o list, care conrm proveniena ilustraiilor, precum i mai multe fotograi-color, de o calitate foarte bun, ale unor piese expozate. Ajuni la sfritul acestei prezentri, nutrim sperana c am putut trezi curiozitatea pentru aceast carte a tuturor celor interesai de problemele Antichitii n spaiul pontic. Chiar i de o extindere nu prea mare, datorit publicrii excepionale a unor materiale inedite din Pontul Euxin, ea i va lua locul cuvenit n rndul literaturii de referin dedicat problemei relaiilor greco-indigene.

Bibliograe
1994: . , II . . . 2, 1994, 97-99.

30.05.2011
Dr. Valeriu Banaru, Muzeul Naional de Arheologie i Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A, MD-2012 Chiinu, Republica Moldova, e-mail: valeriubanaru@hotmail.com

385

IV. Recenzii i prezentri de carte

Vasile Ursachi, SBOANI. MONOGRAFIE ARHEOLOGIC, VOL. II,


Iai, 2010, 211 pag.+252 ilustr., ISBN 978-973-152-189-3
De curnd, graie muncii perseverente de cercetare a distinsului muzeograf-arheolog de la Muzeul de Istorie din Roman, dr. Vasile Ursachi, a ieit de sub tipar al doilea volum din seria celor trei proiectate ale amplei monograi asupra diferitor obiective arheologice identicate i explorate de a lungul a peste patru decenii n perimetrul comunei Sboani (jud. Neam, Romnia). Dac primul volum, aprut acum civa ani, pe care l-am recenzat n ultimul numr al Revistei Arheologice (Vornic 2010), trateaz toate descoperirile de aezri strvechi i vechi din raza localitii Sboani1, lucrarea de fa prezint complexele funerare i inventarul a patru necropole datnd din perioada trzie a epocii bronzului, din epoca roman i de la nceputul perioadei migraiilor. Dup cum remarca Vasile Ursachi n Cuvntul nainte la prima carte, al treilea i, totodat, ultimul volum al monograei arheologice Sboani va cuprinde datele despre o biseric de piatr i un ntins cimitir cu circa 1500 de morminte din evul mediu dezvoltat (sec. XIV-XVII). Autorul a organizat lucrarea n trei capitole principale, dup cum urmeaz: I Istoricul cercetrilor (p. 9-10), II Corpusul descoperirilor (p. 11175) i III Concluzii generale (p. 176-180). La acestea se adaug Lista prescurtrilor (p. 7), cte o variant n limbile francez (p. 181-186) i englez (p. 187-192) a capitolului concluziv, traduse de Olivar Dumas i, respectiv, Viorica Diaconu, un Indice geograc i de persoane (vol. I) (p. 193198)2, un Indice geograc i de autori (vol. II) (p. 199-204), ambele ntocmite de dna dr. Alexandrina Ioni, i Anexe, care cuprind Studiul resturilor osoase din mormintele cimitirelor birituiale de la Gabra-Moldoveni i Sboani I (jud. Neam) din sec. II-III e.n. de Olga Necrasov, V. Ursachi,
1 O prezentare detaliat a acestui prim volum al monograei arheologice Sboani a fost fcut i de colegul nostru de breasl George Dan Hnceanu n Arheologia Moldovei XXXIII, 2010, p. 348-350. 2 ntr-o not aparte de la p. 193 se face precizarea c, dintr-o greeal tehnic, Indicele publicat n primul volum al monograei a aprut decalat cu nou pagini (p. 193, nota 1), din care motiv s-a procedat la retiprirea lui n fascicul n cadrul volumului II.

D. Botezatu i Gh. tefnescu (p. 205-211) i Ilustraii, incluznd dou planuri generale ce redau amplasarea aezrilor i necropolelor prospectate (p. 211-212), 19 guri cu diferite schie de plan ale siturilor arheologice cercetate i ale seciunilor spate, precum i 231 plane cu desene (planuri de morminte i piese de inventar) i fotograi (materiale arheologice i aspecte de la antier). n primul capitol este prezentat pe scurt istoricul cercetrilor. De la bun nceput se subliniaz c investigaiile arheologice sistematice n aceast microregiune au demarat drept urmare a descoperirii ntmpltoare n anul 19633 ntr-o aezare aparinnd dacilor liberi din punctul La Islaz a unei garnituri de piese de harnaament romane lucrate din bronz i placate cu foi de argint, artefacte care reprezint un unicat pentru Barbaricum-ul est-european din sec. II-III p. Chr. O prim campanie de cercetri a fost organizat n zona respectiv n anul 1965, cu care prilej n diferite puncte din perimetrul localitii Sboani sau semnalat cteva aezri din mai multe epoci istorice: eneolitic, epoca bronzului, Hallstatt, epoca roman (sec. II-III i IV p. Chr.), perioada medieval timpurie (sec. VI-VII p. Chr.) i evul mediu dezvoltat (sec. XIV-XVII). Un an mai trziu, prin cercetri de suprafa minuioase, n punctul numit de localnici Groapa lui Ghi, aat la distana de circa 0,5 km NV de aezarea dacilor liberi din
3 Dintr-o regretabil eroare, n textul lucrrii este consemnat c aceast excepional descoperire arheologic a fost fcut n anul 1965 (p. 9), cnd n punctul respectiv au fost executate primele spturi metodice.

386

IV. Recenzii i prezentri de carte

punctul La Islaz au fost identicate cteva oase umane calcinate, dovedindu-se n curnd c ele erau dintr-o necropol din sec. II-III p. Chr. Cimitirul respectiv a fost cercetat prin spturi n anii 1966-1967, dar se pare c nu integral, cum consider autorul (p. 9-10, 47, 54, 176), dezvelindu-se un numr de 106 morminte de incineraie i de inhumaie. Tot n aceast zon a fost investigat i un alt cimitir, care dateaz din perioada trzie a epocii bronzului, cu 15 nmormntri, dintre care 14 de inhumaie i unul de incineraie. Necropola II din sec. II-III p. Chr. a fost identicat tot prin periegheze amnunite n toamna anului 1966 ntr-un punct situat la 0,4 km N de cimitirul I, ind cercetat prin spturi n anii 1967-1968, dar fr a epuizat, aa cum se presupune (p. 47, 54, 101, 176). Drept rezultat, au fost dezvelite 148 de morminte de incineraie i inhumaie aparinnd unei comuniti de daci liberi i un mormnt de incineraie din epoca bronzului. n ne, necropola de tip Sntana de Mure-ernjachov din punctul La Izvoare a fost explorat pe durata a 12 campanii de spturi, din 1967 pn n 2003, ns nu exhaustiv, dac judecm dup planul general al spturilor (p. 228, g. 15), ind descoperit un numr de 102 morminte de incineraie i inhumaie. Capitolul al II-lea, cel mai ntins i mai important, conine nu doar catalogul descoperirilor fcute n necropolele de la Sboani, cum s-ar putea nelege din titlu, dar i interpretarea ntregului material din punct de vedere arheologic i istoric. Dup cum este i resc, autorul a structurat capitolul respectiv n funcie de numrul de necropole investigate, n patru subcapitole de baz, care, la rndul lor, au fost mprite urmnd o schem aproape x n mai multe paragrafe, ultimele (denumite Concluzii) ind traduse i n limbile francez i englez. Astfel, n subcapitolul II.A se prezint i se analizeaz necropola epocii bronzului sau, mai exact spus, toate complexele funerare datnd din aceast perioad, ce cuprind un numr de 17 (18?) nmormntri de inhumaie i incineraie semnalate n trei puncte diferite: 15 n zona cimitirului I din sec. II-III, unul la marginea necropolei II i, n sfrit, unul ori dou descoperite fortuit ntr-o carier de exploatare a lutului, situat la circa 0,5 km S de cimitirul I din locul Groapa lui Ghi. Mai nti se face o descriere detaliat a acestor nmormntri, apoi se examineaz succesiv in-

ventarul, cronologia i practicile funerare, iar n Concluzii sunt formulate ideile de baz ale paragrafelor precedente i schiate cteva observaii ce evideniaz semnicaia descoperirilor funerare din epoca bronzului de la Sboani. Opinm ns c tratarea problemei ncadrrii culturale i cronologice ar fost mai potrivit de fcut dup analiza obiceiurilor de nmormntare, aa cum sa procedat de altfel n cazul celorlalte trei necropole datnd din epoca roman. Inventarul funerar este destul de srccios, constnd n principal din ceramic lucrat cu mna, la care se adaug un ac de bronz, patru amulete din dini de animal i cteva oase de animale de la ofranda de carne. Din totalul de 17 morminte nregistrate, 14 sunt de inhumaie, toate ind descoperite n punctul Groapa lui Ghi, dar grupate n dou zone diferite ale cimitirului (g. 1)4, iar celelalte trei reprezint incineraii cu urne. Adncimea mormintelor varia ntre 0,4 i 1,08 m, n majoritatea cazurilor ind ns de pn la 0,5 m de la suprafaa actual a solului, din care cauz o parte dintre aceste complexe au fost distruse de lucrrile agricole, fr a putea surprins i forma gropilor. Mormintele de inhumaie aveau scheletele depuse n poziie chircit, pe partea dreapt sau stng, cu minile ndoite din cot i aduse sub brbie ori pe piept, ind ns orientate foarte diferit, cu capul spre NNV, ESE, NNE, ENE sau VNV. Ct privete cele trei morminte de incineraie reperate, dintre care doar unul singur situat n zona mormintelor de inhumaie, relevnd caracterul biritual al cimitirului respectiv, ele nu conineau n afar de urnele cu resturi cinerare i alte piese de inventar. Referitor la ncadrarea cultural-cronologic, pe baza materialului arheologic, a elementelor de rit sau de ritual, precum i a analogiilor stabilite, complexele discutate sunt atribuite culturii Noua din perioada trzie a epocii bronzului. Subcapitolul II.B este rezervat necropolei I din sec. II-III p. Chr. Constituind baza documentar pe care autorul i ntemeiaz analizele i concluziile, catalogul descoperirilor conine informaiile cele mai importante despre mormintele cercetate i inventarul funerar nsoitor. Urmeaz prezentarea i clasicarea inventarului, care ns, fa de alte necropole ale dacilor liberi din spaiul estcarpatic, cum sunt de pild cele de la Poieneti
4

Facem n acest context observaia c, din pcate, calitatea desenelor cu diferite planuri ale cimitirelor (g. 1-17) este necorespunztoare, din care cauz descifrarea lor ntmpin mari diculti, n unele cazuri ind chiar imposibil.

387

IV. Recenzii i prezentri de carte

(Vulpe 1953; Babe 2000), Moldoveni-Gabra (Antonescu 1959; 1961) i Vleni (Ioni, Ursachi 1988), se dovedete a mult mai srac. Printre piesele ce alctuiesc inventarul acestei necropole au fost deosebite urmtoarele categorii: accesorii vestimentare, obiecte de toalet, obiecte de podoab i ceramic. Prima grup este foarte redus numeric, incluznd doar trei bule fragmentare de er, dintre care una nederminat tipologic, iar alte dou de tipul cu corpul puternic prolat, numit de unii cercettori i carpic, datat preponderent n sec. II p. Chr. Obiectele de toalet sunt i mai slab documentate, acestei categorii atribuindu-se un singur cuita de er descoperit ntr-un mormnt de inhumaie (nr. 32), pies ce putea reprezenta ns i o ustensil de uz casnic. Cea mai numeroas categorie de obiecte o constituie podoabele, care cuprind un cercel, o aplic i un inel de bronz i mai multe tipuri de mrgele de sticl i calcedoniu. Ct privete ceramica, aceasta este reprezentat de oale modelate cu mna din past grosier (aate aproape exclusiv sub form de fragmente), diferite tipuri de vase lucrate la roat din past n (n majoritate borcane, numite de autor vase-urn, la care se adaug un numr redus de strchini i cni) i resturi de amfore romane. Pentru diferitele categorii i tipuri de obiecte atestate n aceast necropol autorul ncearc s prezinte i analogiile cele mai apropiate gsite n complexele dacicilor liberi din spaiul est-carpatic, fapt ce permite cunoaterea mai exact a semnicaiei descoperirilor respective de la Sboani. Riturile i ritualurile funerare sunt examinate n urmtorul paragraf. Din cele 106 morminte dezvelite, un numr de 63 (59,44%) sunt de inhumaie i 43 (40,56%) de incineraie, necropola respectiv dovedindu-se a prima i deocamdat unica din cadrul culturii dacilor liberi n care predomin nhumaii. La momentul cercetrii, nmormntrile aveau adncimea cuprins ntre 0,1 i 0,78 m de la suprafaa solului, n cele mai multe cazuri ea ind ns mai mic de 0,4 m, nct conturul gropilor a putut rareori delimitat i doar n cazul unor morminte de incineraie. Cu o singur excepie, mormintele de inhumaie aparin unor copii, aa cum s-a atestat de altfel i n celelalte cimitire dacice din sec. II-III p. Chr. Aproape toate scheletele se aau depuse pe spate, n poziie ntins, cu minile pe lng corp, dar prezentau orientri diferite: NNV-SSE, VSV388

ENE, NNE-SSV sau SSE-NNV, cu predominarea celor dispuse NNV-SSE. Singurul schelet de matur (M. 44, a crui apartenen la cimitirul dacic nu este sigur) zcea cu faa n sus, orientat cu capul spre NNE, avnd ns minile aezate pe piept i picioarele ndoite din zona genunchilor. n arealul necropolei, mormintele de inhumaie se aau rspndite pe ntreaga suprafa, intercalndu-se cu cele de incineraie (g. 2-4). Ct privete mormintele de incineraie, ele se grupeaz n dou categorii distincte: nmormntri n groap simpl (20,75%) i nmormntri n urn (cu sau fr capac) (19,81%). Gropile acestor morminte, atunci cnd au putut sesizate, erau de form circular sau oval, cu un diametru de circa 0,30,55 m. Majoritatea absolut a nmormntrilor conineau puine oase calcinate, indiferent dac erau n urn sau n groap. O alt caracteristic a acestei necropole este considerat a lipsa urmelor de ardere secundar pe urne i capace sau pe vasele/cioburile depuse ca ofrande. Referitor la ritualurile funerare, se subliniaz c ele sunt destul de puine la Sboani (p. 55), mai bine documentat ind obiceiul depunerii de vase sau fragmente de vase de ofrande n unele morminte. Tot n legtur cu practicarea unor ritualuri sau, mai bine spus, cu organizarea diferitor banchete funerare este pus i marea cantitate de fragmente ceramice, oase i crbune descoperit pe o suprafa de peste 40 m2 din partea nord-vestic a necropolei. ntr-un paragraf separat sunt examinate i obiceiurile de port, cele cteva observaii formulate referindu-se la bule i aplici, dar nu i la mrgele, care constituie de fapt cea mai numeroas categorie de piese de port. De asemenea, ntr-un paragraf aparte este tratat i complicata problem a datrii i periodizrii necropolei dacice de epoc roman din punctul Groapa lui Ghi. Pe baza unor date ale stratigraei orizontale i a tipologiei inventarului, Vasile Ursachi ncearc s realizeze mai nti o cronologie intern a complexului respectiv, ncercare care ns, spre regret, nu se soldeaz cu un rezultat pozitiv. Chiar dac sunt evideniate i delimitate patru grupuri de morminte, amplasate n diferite zone ale cimitirului, autorul ajunge la concluzia c existena acestora nu are nimic n comun cu o difereniere cronologic, ele ind legate, probabil, de obiceiul de a se nmormnta pe familii sau grupuri de familii, nrudite prin snge (p. 53). Ct privete datarea sau, mai bine spus, xa-

IV. Recenzii i prezentri de carte

rea n timp a debutului i sfritului nmormntrilor, cercettorul consider c necropola I de la Sboani aparine nceputului sec. II p. Chr., eventual unei perioade nu prea ndeprtate de cucerirea roman (p. 56), cu toate c momentan n cimitirul respectiv nu se gsesc suciente elemente ce ar permite o ncadrare cronologic att de strns. Dimpotriv, numrul relativ mare de morminte, dar mai ales atestarea ctorva cazuri de suprapuneri, n care mormintele de inhumaie sunt deranjate de cele de incineraie (p. 54), constituie indicii clare ale utilizrii de durat a terenului necropolei n discuie. Al doilea cimitir aparinnd dacilor liberi de la Sboani este examinat n compartimentul II.C. La fel ca i n cazul celorlalte necropole, mai nti se prezint corpusul descoperirilor, care cuprinde datele eseniale despre cele 148 de morminte cercetate i inventarul lor. Urmeaz apoi un paragraf destul de amplu unde este realizat tipologia general a materialului arheologic, care se dovedete a ceva mai bogat dect cel descoperit n cimitirul precedent, incluznd obiecte de uz casnic, accesorii vestimentare, obiecte de podoab, monede(?), ceramic, oase de animale i pietre. Obiectele de uz casnic sunt slab reprezentate, reducndu-se la trei ace de cusut de er descoperite n trei morminte de incineraie, pentru care se gsesc corespondene n mai multe cimitire ale dacilor liberi din spaiul est-carpatic. Din categoria pieselor de mbrcminte fac parte un numr de zece bule de bronz sau er, ntregi ori fragmentare, aparinnd la trei sau patru tipuri diferite. Majoritatea pieselor sunt de tipul cu corpul prolat, datat cu precdere n sec. II p. Chr., un exemplar ind de tipul cu portagrafa nalt, iar alte dou de tipul cu portagrafa n form de teac sau cu piciorul nfurat, ultimele datate n general mai trziu, preponderent n sec. III p. Chr. Ca i n cazul necropolei I, obiectele de podoab sunt cel mai bogat documentate, incluznd numeroase mrgele executate din sticl de tipuri diferite, cteva perle sferoidale de calcedoniu, trei brri de argint sau bronz, dintre care una ntreag i dou fragmentare, trei cercei fragmentari de bronz i er(?), aparinnd la dou tipuri diferite, un pandantiv n form de cldru de er i altul lucrat dintr-o plac oarecum elipsoidal de argint. Cteva fragmente mici de la o pies plat de metal alb gsite ntr-un mormnt de inhumaie (nr. 34) au fost considerate ca provenind de la o moned,

dei nu s-a putut observa vreun semn de egie sau text. O categorie de piese de inventar relativ bine reprezentat este i ceramica, care cuprinde circa 15 oale fragmentare lucrate cu mna, mai multe vase de forme i tipuri diferite, lucrate la roat din past n (n principal oale, precum i cteva strchini, cni, fructiere sau amforete) i fragmente de amfore romane. Paragraful Tipologia inventarului se ncheie cu prezentarea materialului faunistic (un dinte i un maxilar de cabalin), semnalate n dou morminte de inhumaie, i a pietrelor (mai multe buci, dintre care unele diforme, iar altele prelucrate), descoperite n cteva nmormntri de inhumaie i incineraie, dar a cror semnicaie este mai greu de desluit. Probabil, majoritatea pietrelor au reprezentat semne de morminte, aa cum s-a constatat la un numr mare de nmormntri din binecunoscuta necropol a dacilor liberi de la Vleni (Ioni, Ursachi 1988, 86). Prelucrarea informaiilor referitoare la complexele funerare este efectuat n urmtoarele dou seciuni. Mai nti sunt supuse analizei practicile de nmormntare. Din statisticile ntocmite de autor rezult c n al doilea cimitir dacic din epoca roman de la Sboani s-au descoperit 148 de morminte, dintre care 70 (47%) de inhumaie, iar 78 (53%) de incineraie. Adncimea nmormntrilor este similar cu cea constatat i n cimitirul I, la majoritatea complexelor nedepind 0,4 m de la nivelul actual de clcare a solului. Toate mormintele de inhumaie sunt de copii, decedaii ind depui n gropi simple, de form cvasirectangular, n poziie ntins pe spate, cu minile aezate de a lungul corpului. Orientarea nhumailor este diferit: NNV-SSE, VNV-ESE, NNE-SSV, SSE-NNV, SSV-NNE sau N-S, predominnd ns nmormntrile dispuse cu capul spre NNV i picioarele spre SSE. n cadrul ritului de incineraie au fost identicate dou categorii de morminte: cu urne (cu sau fr capac), constituit din 56 de morminte, i n gropi simple, fr urne, n numr de 22 de nmormntri. La fel ca i n necropola I, mormintele de incineraie aveau gropile relativ mici, de form circular sau oval, i conineau puine oase calcinate. De asemenea, s-a constatat c urnele, capacele i fragmentele ceramice adiacente nu prezentau urme de ardere secundar, fapt ce l-a determinat pe autor s susin c obiceiul de a arde vasele pe rug odat cu cadavrul nu era cunoscut nici de acest grup de daci liberi de la 389

IV. Recenzii i prezentri de carte

Sboani (p. 92), spre deosebire de alte comuniti dacice nrudite, cum ar spre exemplu cele de la Vleni, Podeni i Zvortea, care au practicat pe larg acest ritual funerar (Ioni, Ursachi 1988, 86; Ignat 1999, 51, 52). Ct privete alte ritualuri de nmormntare, clar documentate n aceast necropol sunt obiceiurile ce in de ofrande, n spe cele de a pune n morminte vase ntregi sau fragmente de vase de lut i ace de cusut, precum i sacriciile de animale i depunerea alturi de defunci a ofrandelor de carne. Paragraful urmtor este dedicat analizei obiceiurilor de port sau, mai exact spus, portului bulelor i diferitor tipuri de podoabe descoperite n necropola II de la Sboani. Referitor la bule, se face remarca c ele erau purtate n cte un singur exemplar att de unii nhumai ct i de unii incinerai, prinznd mbrcmintea (dac se judec dup poziia lor n mormintele de inhumaie), n zona gtului sau a pieptului. Dintre obiectele de podoab, mai frecvent ntlnite sunt mrgelele de sticl de diferite forme i culori, prezente deopotriv n mormintele de inhumaie i incineraie. Potrivit autorului, piesele respective erau purtate la gt, sub form de colier, cusute pe mbrcminte, atunci cnd sunt n numr mic sau agate la urechi, n loc de cercei (p. 96). Ct privete brrile, cerceii i pandantivele, este interesant de remarcat c ele au fost aate, toate, n morminte de inhumaie, care aparineau exclusiv unor copii. Un spaiu corespunztor din economia subcapitolului II.C a rezervat V. Ursachi i discutrii cronologiei. La fel ca i n cazul cimitirului I, bazndu-se n special de datele stratigraei orizontale, cercettorul ncearc s stabileasc o evoluie i o organizare n plan a complexelor. n funcie de felul n care sunt dispuse mormintele n arealul necropolei, au fost delimitate cinci grupuri, cuprinznd, n numr variabil, att incinerai ct i nhumai. Dup examinarea rspndirii diferitor tipuri de morminte i obiecte n arealul necropolei, autorul conchide ns c grupurile de nmormntri delimitate reprezint familii sau grupuri de familii nrudite, fr s se deosebeasc din punct de vedere cronologic. Referitor la limitele cronologice ale cimitirului, V. Ursachi emite cteva supoziii neconcordante: mai nti presupune c nmormntrile au fost fcute pe tot parcursul secolelor II-III i, eventual, nceputul sec. IV d. Chr. (p. 97), ceva mai ncolo se pronun pentru 390

datarea necropolei n sec. III, nceputul sec. IV d. Chr. (p. 99), iar n Concluzii generale opineaz c necropola II a fost deschis de un grup de daci nou-venii concomitent cu primul cimitir sau poate la un interval scurt de timp i a continuat s existe pn la nceputul sec. IV p. Chr., eventual pn la venirea unei noi populaii alogene goii (p. 179). n ce ne privete ns, judecnd dup datele de care dispunem, considerm c necropola respectiv nu a putut dura att de mult, ncepnd cu prima parte a sec. II p. Chr. i pn la nceputul sec. IV p. Chr., cum nclin s cread autorul, ci mai curnd se dateaz n intervalul de la mijlocul sec. II p. Chr. i pn n a doua jumtate a veacului urmtor. n ne, subcapitolul II.D se refer la descoperirile fcute n necropola de tip Sntana de Mureernjachov din punctul La Izvoare. ntr-o prim seciune, intitulat Catalog, se public toate informaiile i materialele asupra cimitirului, pentru ecare mormnt n parte autorul nregistrnd cele mai importante observaii despre rit i ritual, precum i despre inventarul funerar. Al doilea paragraf, cel mai mare, este consacrat tipologiei inventarului, care se dovedete a nu prea numeros pentru o necropol din sec. IV p. Chr. cu peste o sut de morminte, dar, n schimb, se prezint destul de variat, cuprinznd accesorii vestimentare, obiecte de toalet, obiecte de podoab, pandantive-amulete, obiecte de uz casnic, piese de echipament militar i ceramic. Din grupa pieselor de mbrcminte fac parte 14 bule de bronz i er, cele mai multe aparinnd tipului cu piciorul nfurat, iar cteva tipului cu portragrafa x, i 11 catarame de argint, bronz sau er, prevzute ori nu cu garnitur, provenind exclusiv din morminte de inhumaie. Obiectele de toalet sunt mai slab documentate, nglobnd opt piepteni de os, ntregi sau fragmentari, majoritatea de tipul cu mner semicircular i aripi laterale alveolate, un ac pentru pr(?) i un curitor de urechi (auriscalpium)(?) de er. O categorie de piese mult mai numeroas o constituie podoabele, dar ele constau n principal din mrgele de forme i dimensiuni diferite, realizate din sticl colorat i, mai rar, din chihlimbar sau cornalin, la care se mai adaug o veriga de tmpl(?) de bronz, o brar sau un pandantiv dintr-o rozet de corn de cerb i patru pandantive-amulete din scoici marine Murex i Cypraea. O alt categorie distinct o formeaz obiectele sau ustensilele de uz casnic,

IV. Recenzii i prezentri de carte

la care au fost atribuite opt fusaiole de lut, trei cuite, dou crlige i o scoab de er, precum i doi pinteni de er, ultimii reprezentnd ns piese de echipament militar, ntlnite mai rar n complexele culturii Sntana de Mure-ernjachov. Clasicarea materialului arheologic se ncheie cu ceramica, care include un numr de aproximativ 80 de recipiente, ntregi sau fragmentare, de diferite forme i tipuri, dup cum urmeaz: patru oale lucrate cu mna din past grosier, circa 30 de oale lucrate la roat din past zgrunuroas, 19 strchini, patru castroane cu trei toarte, 12 cni, dou oale, dou boluri sau cupe, un pahar, un vas cu dou toarte, un ulcior fr toart i dou fructiere, lucrate la roat din past n cenuie, precum i dou amfore romane i un ulcior din past crmizie, probabil tot produs roman de import, dar atribuit de autor la categoria celor de fabricaie local (p. 147, pl. 118/4; 176/4). Pentru cele mai multe dintre tipurile de obiecte i vase de lut identicate n acest cimitir V. Ursachi a ncercat s gseasc printre antichitile culturii Sntana de Mure din Romnia diferite analogii, ind citate mai ales descoperirile provenind din marile necropole de la Brlad-Valea Seac (Palade 2004) i Mihleni (ovan 2005). Practicile de nmormntare sunt examinate n urmtorul paragraf. Din punctul de vedere al riturilor funerare, cele 102 complexe descoperite se divid n dou categorii principale: morminte de inhumaie, n numr de 88 (86%), i de incineraie, respectiv 14 (16%). Referitor la mormintele de inhumaie, trebuie remarcat mai nti faptul c, dei nu s-au fcut analize antropologice, V. Ursachi a putut stabili clar c 63 dintre nhumai erau aduli, iar 15 copii sau adolesceni, situaia deosebindu-se, deci, categoric de cea constatat n cele dou cimitire din sec. II-III p. Chr. prezentate mai sus. O alt observaie important care se impune a subliniat este aceea c, fa de necropolele dacilor liberi i majoritatea covritoare a cimitirelor de tip Sntana de Mure, unde nhumaii sunt orientai preponderent pe direcia N-S, n acest complex predominante sunt nmormntrile cu orientarea general V-E, identicate n numr de 44, alte 26 ind dispuse N-S, ase plasate NE-SV i cte unul NV-SE, ENE-VSV i SV-NE. De asemenea, remarcm adncimea destul de mare a mormintelor de inhumaie din aceast necropol, care este cuprins ntre 0,7 i 3,05 m, dar n cele mai multe cazuri depind 1,5

m. Referitor la poziia scheletelor n groap, s-a stabilit c marea majoritate a decedailor au fost depui pe spate, cu minile pe lng corp i picioarele apropiate i ntinse. Ct privete cele 14 morminte de incineraie, trebuie menionat c ele toate fac parte dintr-o singur categorie, respectiv incinerai n urne cu sau fr de capac. Legat de mormintele cinerare, este interesant de remarcat c acestea nu sunt rspndite uniform pe ntreaga suprafa a cimitirului, cum apar mormintele de inhumaie, ci se concentreaz ntru-un sector din zona lui de nord. Aa cum se constat n mai toate necropolele din sec. IV p. Chr., adncimea mormintelor de incineraie era mai mic dect a celor de inhumaie, variind ntre 0,4 i 1,05 m n raport cu suprafaa actual a terenului. Majoritatea urnelor, reprezentate n principal prin oale lucrate la roat din past zgrunuroas, erau ntregi sau ntregibile i conineau puine oase calcinate provenite de la rugul funerar, fr alt inventar. Dintre diversele ritualuri funerare folosite n necropola Sntana de Mure din punctul La Izvoare de la Sboani, autorul evideniaz i analizeaz pe cel al deshumrii (atestat la un numr de cel puin 18 nhumai) i obiceiurile privitoare la ofrande, practicate n sec. IV p. Chr. pe o scar mult mai larg dect n perioada anterioar. Cu referire ns la obiceiul de a depune diferite ustensile i vase de lut pentru ofrande alturi de defunci, trebuie remarcat c acesta este documentat frecvent la mormintele de inhumaie orientate N-S i extrem de rar la cele plasate V-E, care sunt lipsite n general de inventar, aa cum se constat i n alte necropole contemporane nrudite, ind puse de majoritatea cercettorilor n legtur cu rspndirea cretinismului n Gothia. n ceea ce privete obiceiurile de port, examinate n paragraful urmtor, observaiile fcute vizeaz diferite aspecte ale portului bulelor, cataramelor, pandantivelor i, ndeosebi, a mrgelelor de ctre cei nmormntai n necropola din punctul La Izvoare de la Sboani. n general, aceste obiceiuri nu prezint note distincte fa de cele surprinse n restul cimitirelor de tip Sntana de Mure-ernjachov. Totui, o situaie mai deosebit, care merit a subliniat, s-a nregistrat n cazul portului cataramelor. Dac n mormintele din cele mai multe cimitire nrudite cataramele apar, precum se tie, aproape exclusiv n cte un exemplar, folosit la prinderea cingtorii, la Sboani s-a dovedit c, din opt complexe n care s-au 391

IV. Recenzii i prezentri de carte

semnalat catarame, trei conineau cte dou asemenea piese, aate pe umrul stng sau n zona pieptului defunctului, ceea ce indic clar o utilizare diferit a lor dect la cingtori, probabil la curele de care atrnau anumite obiecte. Aa cum este i resc, un paragraf aparte a fost consacrat complicatei probleme a datrii necropolei Sntana de Mure de la Sboani, problem care ns, din pcate, nu i-a gsit rezolvarea adecvat i de aceea ne vom opri ceva mai mult asupra ei. Chiar de la nceput V. Ursachi subliniaz c la xarea limitelor cronologice ale cimitirului va utiliza unele materiale sau piese de inventar descoperite n morminte, anumite situaii stratigrace, orientarea mormintelor, ritul de nmormntare folosit etc. Dup prerea cercettorului, cele mai vechi materiale, care au aprut mai ales n mormintele de inhumaie, aparin sec. II-III d. Chr. (p. 158), ind citate n continuare cteva cni lucrate la roat din past n, dou(?) fragmente de fructiere i trei oale lucrate cu mna provenind din mormintele 7, 13, 41(?), 48, 53, 58 i 64, considerate caracteristice pentru dacii liberi din perioada provinciei romane Dacia. Prezena acestor elemente, pe de o parte, i lipsa bulelor cu semidisc sau cu piciorul rombic, a medalioanelor de aur ori argint .a., pe de alt parte, l-au determinat pe autor s cread c debutul nmormntrilor din punctul La Izvoare ar aparine sfritului sec. III p. Chr. i nceputului veacului urmtor, iar ncetarea lor ar ine de al treilea ptrar al sec. IV p. Chr., pn la invazia hunilor. n legtur cu aceast ncadrare cronologic postulat de V. Ursachi, trebuie subliniat ns mai nti faptul c, exceptnd fructierele, toate celelalte recipiente descoperite n morminte sunt specice culturii Sntana de Mure-ernjachov, iar tipurile de cni la care s-a fcut trimitere se dateaz preponderent sau chiar exclusiv n faza mijlocie i trzie ale culturii, corespunztoare probabil treimii mijlocii i celei de a doua pri a sec. IV p. Chr. (Ioni 1986, 300, 302, Tab. 1, Abb. 21; ovan 2005, 168-169, 185-190, pl. 387; Vornic 2006, 227-229, 237-241, tab. 1). Ct privete fragmentul sau fragmentele de fructier de factur dacic, ele au putut ajunge mai curnd ntmpltor n morminte, aa cum admite chiar i autorul, mai ales c s-a dovedit c necropola suprapune parial o aezare a dacilor liberi (p. 159). Pe lng unele tipuri de vase de lut, pentru xarea limitei cronologice inferioare a necropolei la 392

cumpna sec. III-IV p. Chr. V. Ursachi invoc i alte elemente de inventar, n spe bulele de metal i pieptenii de os. Referitor la bule, trebuie ns subliniat c cele dou tipuri atestate la Sboani, unul cu portagrafa x i altul cu piciorul nfurat, avnd corpul din band i resortul scurt sau lung, se dateaz n cursul sec. IV p. Chr., cu precdere n al doilea i al treilea sfert ale acestui veac (Ioni 1992, 79-82; Petrauskas 2003, 241242; Vornic, Grosu 2009, 334-336), dar nu n a doua jumtate a sec. III d. Chr. i la nceputul celui urmtor, cum consider fr justicat temei autorul (p. 160). La fel, tipul de pieptene de os cu mner semicircular i aripi laterale, documentat n cteva morminte de inhumaie, chiar dac i face poate apariia la nceputul sec. IV (p. 160), este atribuit ce cei mai muli specialiti mijlocului i celei de a doua jumti a sec. IV p. Chr. (Diaconu 1965, 104; Brzu 1973, 74; 1988, 44-45; 2001, 84, 146-147). Alte tipuri de obiecte cu valoare cronologic deosebit (unele amintite i de V. Ursachi), care se cuvine a menionate, sunt o can cenuie cu gura trilobat i partea inferioar a corpului decorat cu caneluri verticale (provenind din M. 1), cele dou amfore romane de import (M. 14 i 53) i pintenii de er (M. 53), toate piesele ind datate n faza trzie a culturii Sntana de Mureernjachov (Kazanski, Legoux 1988, 7-53; ovan 2005, 169, 178, 186; 1999, 138-139; 2001, 62-63), proiectat de majoritatea specialitilor n ultima treime a sec. IV p. Chr. i la nceputul veacului urmtor. n acelai timp, remarcm lipsa total n necropola de la Sboani a tipurilor de vase i obiecte databile n faza de nceput a culturii: oale lucrate cu mna avnd marginea arcuit spre interior, bule cu portagrafa nalt sau cu piciorul nfurat i corpul triunghiular, circular ori romboidal n seciune, catarame cu veriga rectangular, piepteni de os cu mner trapezoidal, piese de la sisteme de ncuietori .a. Indicii preioase pentru ncadrarea cronologic a necropolei ofer i elementele de rit, ind binecunoscut faptul c pentru faza iniial a culturii sunt specice mormintele de incineraie n urn sau n groap, iar n faza nal mormintele de inhumaie orientate N-S i, mai ales, cele plasate V-E. Or, la Sboani avem documentat o situaie ct se poate de elocvent din acest punct de vedere (remarcat de altfel i de autor, dar fr a

IV. Recenzii i prezentri de carte

luat n consideraie la stabilirea cronologiei): pe de o parte, existena unui numr extrem de mic al mormintelor de incineraie, iar pe de alt parte, prezena n procent destul de mare a mormintelor de inhumaie orientate cu capul spre V, ceea ce sugereaz la fel datarea complexului respectiv n fazele mai recente ale culturii Sntana de Mureernjachov. Prin urmare, toate aceste date i argumente invocate de noi pledeaz clar pentru o datare mai trzie a necropolei Sntana de Mure de la Sboani, dect cea propus de V. Ursachi, limita ei cronologic inferioar ind de xat probabil n al doilea ptrar al sec. IV p. Chr., iar cea superioar spre sfritul sec. IV p. Chr., eventual la nceputul veacului urmtor. Referitor la cronologia intern, dei nu a realizat o ordonare riguroas a descoperirilor i analiza combinatorie corespunztoare, pe baza datelor stratigraei orizontale autorul opineaz cu justicat temei c nmormntrile au nceput ntr-un sector din partea de nord a necropolei, n care se maseaz mormintele de incineraie, iar apoi au continuat i n celelalte zone, pn spre margini, unde se gsesc mai ales morminte de inhumaie orientate V-E, aparinnd foarte probabil ultimei faze de evoluie a complexului. Dintre diferitele observaii formulate n ultimul paragraf (Concluzii) al subcapitolului despre necropola din sec. IV p. Chr. reinem pe una care privete dicila problem a apartenenei etnice a comunitii de la care au rmas vestigiile respective. Dup prerea lui V. Ursachi, la care ne raliem i noi, ,,aezarea i necropola de aici aparin doar populaiei gotice i dacice (nu i sarmatice - n.n.), n care componenta roman este ilustrat de inuenele puternice exercitate de comerul cu mrfurile venite din Imperiu... (p. 165).

Capitolul nal al lucrrii, denumit Concluzii generale, cuprinde ideile principale ale compartimentelor precedente i cteva constatri ce evideniaz semnicaia descoperirilor funerare din epoca bronzului i cea roman de la Sboani, idei i constatri care n majoritate ns au fost consemnate i n paragrafele concluzive. A doua parte a volumului Anexe, include, pe lng un consistent album de ilustraii, i un important studiu asupra resturilor osteologice din mormintele cimitirelor din sec. II-III p. Chr. de la Moldoveni-Gabra i Sboani I (jud. Neam), semnat de O. Necrasov, V. Ursachi, D. Botezatu i Gh. tefnescu (Necrasov et al. 1969), din care se desprinde clar concluzia c mormintele de inhumaie, aparinnd aproape exclusiv unor copii i atribuite eronat de unii specialiti sarmailor, fac parte din aceleai necropole ale dacilor liberi, ca i incineraii, care erau toi aduli sau adolesceni. n concluzie, subliniem c lucrarea dlui dr. V. Ursachi prezint o nsemntate tiinic major pentru cunoaterea realitilor istorico-arheologice de pe valea Siretului din perioada trzie a epocii bronzului, din perioada stpnirii romane n Dacia i din vremea migraiei goilor. n acelai timp, suntem nevoii s notm c unele inadvertene i erori regretabile strecurate n text, ca i calitatea decitar a unor plane nu sunt nite lacune cu totul minore ale volumului. Dincolo de aceste neajunsuri ns, este ct se poate de limpede c cel de al doilea volum al monograei arheologice Sboani pune la ndemna cercettorilor epocii bronzului trziu, a celei romane i a perioadei de nceput a epocii migraiilor un preios i foarte necesar instrument de lucru, cu deosebire prin bogatul material documentar, n general bine publicat i interpretat.

Bibliograe
Antonescu 1959: I. Antonescu, Spturile de la Gabra-Porceti (r. Roman, reg. Bacu). MCA VI, 1959, 473495. Antonescu 1961: I. Antonescu, Spturile de la Gabra-Porceti (r. Roman, reg. Bacu). MCA VII, 1961, 449457. Babe 2000: M. Babe, Poieneti. In: Enciclopedia arheologiei i istoriei vechi a Romniei, vol. III, M-Q (Bucureti 2000), 337-340. Brzu 1973: L. Brzu, Continuitatea populaiei autohtone n Transilvania n secolele IV-V (cimitirul 1 de la Bratei) (Bucureti 1973). Hnceanu 2010: G.D. Hnceanu, Recenzie la lucrarea Vasile Ursachi, Sboani. Monograe arheologic, Casa Editorial Demiurg, Iai, 2007, 587 p.. ArhMold XXXIII, 2010, 348-350.

393

IV. Recenzii i prezentri de carte

Ignat 1999: M. Ignat, Dacii liberi din Moldova. Contribuii arheologice. Necropolele de la Podeni i Zvortea (Iai 1999). Ioni 1986: I. Ioni, Chronologie der Sntana de Mure-ernjachov Kultur. In: Peregrinatio Gothica I (Archeologia Baltica 7) (Lodz 1986), 295-351. Ioni 1992: I. Ioni, Die Fibeln mit umgeschlagenem Fu in der Sntana de Mure-ernjachov-Kultur. In: Peregrinatio Gotika III (Oslo 1992), 77-90. Ioni, Ursachi 1988: I. Ioni, V. Ursachi, Vleni o mare necropol a dacilor liberi (Iai 1988). Kazanski, Legoux 1988: M. Kazanski, R. Legoux, Contribution a ltude des tmoignages archologiques des Goths en Europe orientale a lpoque des Grandes Migrations: La cronologie de la culture de ernjachov rcent. Archologie Mdievale XVIII, 1988, 7-53. Necrasov et al. 1969: O. Necrasov, V. Ursachi, D. Botezatu, Gh. tefnescu, Studiul resturilor osoase din mormintele cimitirelor birituale de la Gabra-Moldoveni i Sboani I (jud. Neam) sec. II-III. Studii i Cercetri de Antropologie 6, nr. 1, 1969, 7-15. Palade 2004: V. Palade, Aezarea i necropola de la Brlad-Valea Seac (sfritul sec. al III-lea - a doua jumtate a sec. al V-lea) (Bucureti 2004). Petrauskas 2003: O. Petrauskas, Die Grberfelder der ernjachov-Kultur von Kosanovo und Gavrilovka eine vergleichende Studie zu Chronologie, Bestattungsitten und ethnokulturellen Besonderheiten. Bericht der Rmisch-Germanischen Kommission 84 (Frankfurt am Main 2003). ovan 2005: O.L. ovan, Necropola de tip Sntana de Mure-ernjachov de la Mihleni (jud. Botoani) (Trgovite 2005). Ursachi 2007: V. Ursachi, Sboani. Monograe arheologic, vol. I (Iai 2007). Vornic 2006: V. Vornic, Aezarea i necropola de tip Sntana de Mure-ernjachov de la Budeti (Chiinu 2006). Vornic 2010: V. Vornic, Recenzie la lucrarea Vasile Ursachi, Sboani. Monograe arheologic, vol. I, Iai, 2007, 234 pag.+33 g.+316 pl., ISBN 978-973-152-011-7. Revista Arheologic VI, nr. 2, 2010, 172-174. Vornic, Grosu 2009: V. Vornic, V. Grosu, Fibule descoperite n necropola de tip Sntana de Mure-ernjachov de la Brviceni. In: Studia archeologiae et historiae antiquae. Doctissimo viro Scientiarum Arheologiae et Historiae Ion Niculi, anno septuagesimo aetatis suae, dedicatur (Chiinu 2009), 327-340. Vulpe 1953: R. Vulpe, Spturile de la Poieneti din 1949. MCA I, 1953, 213-506. 1988: .. , . : ( 1988), 34-46. 2001: .. , . ( 2001). 1999: .. , . .: ( 1999), 135-143.

31.03.2011
Dr. Vlad Vornic, Centrul de Arheologie al Institutului Patrimoniului Cultural al AM, bd. tefan cel Mare, nr. 1, MD-2001 Chiinu, Republica Moldova, e-mail: vornic.vlad@yahoo.com

394