Вы находитесь на странице: 1из 8

Page [1]

SECTION I
Only one correct answer type
Instructions : In this section (Total Marks : 60), for each question you will be awarded 3 marks if you darken
ONLY the bubble corresponding to the correct answer and zero marks if no bubble is darkened.
In all other cases, minus one (-1) mark will be awarded.
1. Infinite number of triangles are formed as shown in figure.
If total area of these triangles is A then 8A is equal to
O
..........
3
1
9
1
1
3
2
1
27
x
y
(A) 3
(B) 4
(C) 1
(D) 2
2. If roots of the cubic 64x
3
144x
2
+ 92x 15 = 0 are in arithmetic progression, then the difference
between the largest and smallest root is equal to
(A) 2 (B) 1 (C) 1/2 (d) 1/4
3. Let a, b and c be three distinct real roots of the cubic x
3
+ 2x
2
4x 4 = 0.
If the equation x
3
+ qx
2
+ rx + s = 0 has roots 1/a , 1/b and 1/c, then the value of
(q + r + s) is equal to
(A) 3/4 (B) 1/2 (C) 1/4 (D) 1/6
4. A sequence is such that the sum of its any number of terms, beginning from the first, is four times as
large as the square of the number of terms. If the n
th
term of such a sequence is 996, then value of n
is equal to
(A) 100 (B) 112 (C) 125 (D) 132
5. The orthocentre of the triangle formed by the lines x 7y + 6 = 0, 2x 5y 6 = 0 and 7x + y 8 =
0 is
(A) (8, 2) (B) (0, 0) (C) (1, 1) (D) (2, 8)
6. For x > 0, the sum of the series
3
2
2
) x 1 (
) x 1 (
) x 1 (
) x 1 (

x 1
1
+
+
+ +
............ is equal to
(A) 1/4 (B) 1/2 (C) 3/4 (D) 1

ANDHERI/ VILE PARLE / DADAR / CHEMBUR / THANE / CHURCHGATE / NERUL / POWAI
MAX.MARKS: 240 PAPER - II MAX. TIME: 03 HR.
SUB.:MATHEMATICS
Page [2]
7. If P(o + 1, o 3) be any point in xy plane, then the number of integral values of o for which the
point P lies between the lines x + 2y = 1 and 2x + 4y = 14, is
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3
8. A line with positive rational slope, passes through the point M(6, 0) and is at a distance of 5 from
N(1, 3). The slope of line equals
(A) 15/8 (B) 8/15 (C) 5/8 (D) 8/5
9. If P = (tan(3
n+1
u) tanu) and Q =
,
) 3 cos(
) r 3 sin(
n
0 r
1 r

=
+
u
u
then
(A) P = 2Q (B) P = 3Q (C) 2P = Q (D) 3P = Q
10. The equations of perpendicular bisectors of two sides AB and AC of a triangle ABC are x + y + 1
= 0 and x y + 1 = 0 respectively. If circumradius of AABC is 2 units, then the locus of vertex A
is
(A) x
2
+ y
2
+ 2x 3 = 0 (B) x
2
+ y
2
+ 2x + 3 = 0
(C) x
2
+ y
2
2x + 3 = 0 (D) x
2
+ y
2
2x 3 = 0
11. If the points of intersection of lines L
1
: y m
1
x k = 0 and L
2
: y m
2
x k = 0 (m
1
= m
2
) lies
inside a triangle formed by the lines 2x + 3y = 1, x + 2y = 3 and 5x 6y 1 = 0, then true set of
values of k are
(A)
|
.
|

\
|
2
3
,
3
1
(B)
|
.
|

\
|
1 ,
2
1
(C)
|
.
|

\
|
2
3
, 0
(D)
|
.
|

\
|
0 ,
2
3
12. Let all the points on the curve x
2
+ y
2
10x = 0 are reflected about the line y = x + 3. The locus of
the reflected points is in the form x
2
+ y
2
+ gx + fy + c = 0. The value of (g + f + c) is equal to
(A) 28 (B) 28 (C) 38 (D) 38
13. The minimum value of expression 25 sec
2
u + 64 cosec
2
u is equal to
(A) 144 (B) 169 (C) 189 (D) 196
14. If the lines y = x & x + y = 0 are tangents to a variable circle, then locus of centre of the circle, is
(A) x + y = 1 (B) xy = 0 (C) xy = 1 (D) 2x + 3y = 5
15. Let a, b, c e R and satisfying (a + c)
2
+ 4b
2
4ab 4bc = 0 then the variable line ax + by + c = 0
passes through a fixed point whose co-ordinates are
(A) (1, 2) (B) (1, 2) (C) (1, 2) (D) (1, 2)
16. P is a point on the line y + 2x = 1 and Q and R are two points on the line 3y + 6x = 6 such that the
triangle PQR is an equilatral triangle. Area of this triangle is equal to
(A)
4
5 3
(B)
3 5
1
(C)
2
5 3
(D) None of these
17. Locus of a point P(x, y) satisfying the equation
, 25 x 10 y x 13 144 y 24 y x
2 2 2 2
+ + = + + +
is
(A) a finite line segment (B) an infinite ray
(C) part of a circle with finite radius (D) a pair of straight lines
18. The value of

=
+
3 n
3 5
n 4 n 5 n
1
is equal to
(A)
120
1
(B)
96
1
(C)
24
1
(D)
144
1
19. A non constant arithmetic progression has common differene d and first term is (1 ad). If the
sum of the first 20 terms is 20, then the value of a is equal to
(A) 2/19 (B) 2/9 (C) 10 (D) 19/2
Page [3]
20. If the equation ax
2
6xy + y
2
+ 2gx + 2fy + c = 0 represents a pair of lines whose slopes are m and
m
2
, then sum of all values of a is
(A) 17 (B) 19 (C) 19 (D) 17
SECTION II
One or more than one correct answer type
Instructions : In this section (Total Marks : 52), for each question you will be awarded 4 marks if you darken ALL
the bubble(s) corresponding to the correct answer(s) and zero marks otherwise.
There are no negative marks in this section.
21. Let f(x) = x
2
+ ax + b and g(x) = x
2
+ cx + d be two quadratic polynomials with real coefficients
and satisfy ac = 2(b + d). Then which of the following is (are) correct?
(A) Exactly one of either f(x) = 0 or g(x) = 0 must have real roots.
(B) Atleast one of either f(x) = 0 or g(x) = 0 must have real roots.
(C) Both f(x) = 0 and g(x) = 0 must have real roots.
(D) Both f(x) = 0 and g(x) = 0 must have imaginary roots.
22. The sum of three positive numbers o, |, is equal to
.
2
t
If e
cot o
, e
cot |
and e
cot
form a G.P., then
which of the following hold(s) good ?
(A)
[
o = o cot cot (B) 2 cot| = coto + cot
(C) cot o cot = 3 (D)
[
o = o 2 sin cos 4
23. Which of the following statement(s) is(are) correct?
(A) The smallest natural number n so that (2 n) x
2
n < 8x + 4 x e R is equal to 5
(B) Let x
1
, x
2
be two positive real numbers, then the minimum value of
. 2 is
x
x
2
x
x
16
2
2
2
1
2
2
2
1
|
|
.
|

\
|
+ +
(C) Number of integer satisfying the inequality
0
) 2 x ( x
) 1 x ( ) 1 x ( ) 5 x 4 x (
4
3 2 2
s
+ + +
is equal to 3.
(D) Let sequence < u
n
> be an arithmetic sequence. If v
n
= u
n
2
and w
n
= v
n+1
v
n
, then the
sequence < w
n
> is an A.P.
24. Equation of straight lines parallel to the line 4y = 3x + 24 and at a distance of 4 units from it are
(A) 4y = 3x + 4 (B) 4y = 3x 4 (C) 4y = 3x + 8 (D) 4y = 3x + 44
25. The value(s) of t for which the lines 2x + 3y = 5, t
2
x + t y 6 = 0 and 3x 2y 1 = 0 are
concurrent, can be
(A) t = 2 (B) t = 3 (C) t = 2 (D) t = 3
26. If one of the lines given by the equation ax
2
+ 6xy + by
2
= 0 bisects the angle between the co-
ordinate axes then value of (a + b) can be
(A) 6 (B) 3 (C) 6 (D) 12
27. If the sum of first 100 terms of an arithmetic progression is 1 and the sum of the terms at even
positions in first 100 terms is 1, then which of the following statement(s) is(are) correct ?
(A) Common difference of the arithmetic progression is 3/50.
(B) First term of the arithmetic progression is 149/50.
(C) 100
th
term of the arithmetic progression is 74/25.
(D) Sum of an infinite geometric progression whose first term is 47/25 and common ratio is
common difference of arithmetic sequence, equals 2.
Page [4]
28. An arithmetic progression has the following property : For an even number of terms, the ratio of
the sum of first half of the terms to the sum of second half is always equal to a constant 'k'. Let the
first term of arithmetic progression is 1,then which of the following statement(s) is(are) correct ?
(A) Absolute difference of all possible values of k is 4/3
(B) The sum of all possible values of k is 4/3
(C) If the number of terms of A.P. is 20, then the sum of all terms of all possible APs is 420.
(D) The number of possible non-zero values of common difference of the A.P. is 1.
29. A variable line through M (1, k) encloses a triangle with co-ordinate axes whose area is 4. If four
such distinct lines exists then k can be
(A) 2 (B) 1 (C) 0 (D) 1
30. Let f
n
(x) =

=

n
1 n
) nx 2 sec nx (tan then which of the following is(are) correct ?
(A)
( ) 1 3 2
12
f
2
= |
.
|

\
| t
(B)
2
8
f
3
= |
.
|

\
| t
(C)
0
3
f
4
= |
.
|

\
| t
(D)
3
4
6
5
f
5
= |
.
|

\
| t
31. If 9th, 13th and 15th terms of an arithmetical progression are the first three terms of a geometric
series whose sum of infinite terms is 80, then which of the following hold(s) good ?
(A) Sum of the first 16 terms of the geometric progression is 860.
(B) First term of the arithmetic progression is 80.
(C) First term of the geometric progression is 40.
(D) If d is the common difference of arithmetic progression and r is the common ratio of geometric
progression then 5 / 2 d r = .
32. Which of the following statement(s) is(are) correct ?
(A) Sum of the reciprocal of all the n harmonic means inserted between a and b is equal to n times
the harmonic mean between two given numbers a and b.
(B) Sum of the cubes of first n natural number is equal to square of the sum of the first n natural
numbers.
(C) If a, A
1
, A
2
, A
3
, ............ A
2n
, b are A.P. then . ) b a ( n A
n 2
1 i
i
=
+ =
(D) If the sum of the infinite geometric progression g
1
, g
2
, g
3
....... , is unity, then the value of the
common ratio of the progression such that (4g
2
+ 5g
3
) is minimum equals 2/5 .
33. If it is possible to draw a line which belongs to the following given family of lines
(y 2x + 1) +
1
(2y x 1) = 0,
(3y x 6) +
2
(y 3x + 6) = 0,
(ox + y 2) +
3
(6x + oy o) = 0, then the possible values of o can be
(A) 4 (B) 3 (C) 1 (D) 0
Page [5]
SECTION III
Linked Comprehension Type
Instructions : In this section (Total Marks : 24), for each question you will be awarded 3 marks if you darken ONLY
the bubble corresponding to the correct answer and zero marks if no bubble is darkened. In all other cases,
minus one (-1) mark will be awarded.
Comprehension-I
In a A ABC , vert ex A i s at (14,12). Equat i on of medi an t hrough B i s y = 6x 30 and
equat i on of angl e-bi sect or t hrough C i s 2x + 3y = 36.
34. The equat i on of t he si de BC i s :
(A) 5x + 12y = 25 (B) 5x 12y = 25 (C) 12x + 5y = 60 (D) 12x 5y = 60
35. The equat i on of angl e-bi sect or t hrough B i s :
(A) y = 8x 40 (B) y = 8x + 40 (C) 8x + y = 40 (D) 8x y = 40
36. The absci ssa t hrough cent roi d i s :
(A) y = 8 (B) y + 8 = 0 (C) 3x 19 = 0 (D) 3x + 19 = 0
Comprehension-II
In a AABC, t he equat i ons of al t i t udes AP and BQ are 5x 12y + 74 = 0 and x = 5 respectively. P,
Q and R are feet of perpendi cul ars on t he si des BC , CA and AB respect i vel y. If the equati on of si de
AB be 4x 3y = 20, t hen answer t he fol l owi ng quest i ons :
37. The equat i on of t he t hi rd al t i t ude CR i s :
(A) 3x 4y + 18 = 0 (B) 3x + 4y = 48 (C) 4x + 3y = 179/ 4 (D) 4x 3y = 19/ 4
38. The al t i t ude BQ cut s t he ci rcumci rcl e of
A
ABC at :
(A) (5 , 63/ 4) (B) (5 , 33/ 4) (C) (5 , 24) (D) (5 , 93/ 4)
39. The ort hocent er of A PQR i s :
(A) (8 , 6) (B) (6 , 8) (C) (4 , 3) (D) (3 , 4)
Comprehension-III
If l, m, n are three consecutive odd integers then the family of lines lx my + n = 0 passes through
a fixed point M(a, b).
40. A variable line passes through M(a, b) and meets the co-ordinate axes at A and B, then locus of
mid point of AB, is equal to
(A) 2x y 2xy = 0 (B) 2x y + 2xy = 0 (C) 2x + y 2xy = 0 (D) 2x + y + 2xy = 0
41. Number of straight lines passes through M(a, b) and making an area of 2 square unit with co-
ordinate axes in the first quadrant, is equal to
(A) 1 (B) 0 (C) 2 (D) 4
SECTION III
Single / Double Digit Answer Type
Instructions : In this section (Total Marks : 80), for each question you will be awarded 4 marks if you darken ONLY
the bubble corresponding to the correct answer and zero marks otherwise. There are no negative marks in this
section.
42. A cricketer has to score 4500 runs. Let a
n
denotes the number of runs he scores in the n
th
match. If
a
1
= a
2
= ................ = a
10
= 150 and a
10
, a
11
, a
12
, ............... are in A.P. with common difference
2, then find the total number of matches played by him to score 4500 runs.
Page [6]
43. Let S
k
, k = 1, 2, 3, ....... denote the sum of infinite geometric series whose first term is (k
2
1) and
the common ratio is
.
k
1
Find the value of
.
2
S
1 k
1 k
k

=
44. The sum of the first 24 terms of a G.P. is 2 and the sum of the reciprocals of the first 24 terms of
that G.P. in unity. If the product of the first 24 terms of the series is 2
n
, where n N e then find the
value of n.
45. If 2a
2
7ab ac + 3b
2
2bc c
2
= 0 then the family of lines ax + by + c = 0 are either concurrent
at the point P(x
1
,

y
1
) or at the point Q(x
2
, y
1
) or at the point Q(x
2
, y
2
). Find the distance of the
origin from the line passing through the points P and Q, the distance being measured parallel to
the line 3x 4y = 2.
46. A variable line passes through P(2, 3) and cuts the co-ordinates axes at A and B. If the parallelo-
gram OACB (where O is the origin) is completed then find number of ordered pairs (x, y) of
integers which lie on the locus of point C.
47. Let the point M(2, 1) be shifted through a distance
2 3
units measured parallel to the line
L : x + y 1 = 0 in the direction of decreasing ordinates, to reach at N. If the image of N in the line
L is R, then find the distance of R from the line 3x 4y + 25 = 0.
48. Let
n
a be an arithmetic sequence. If
99 99
10 10
100 99
2 2 1
1 1
10 10 ,
r r
r r
a and a
= =
= =
then find the common
difference of arithmetic sequence.
49. Let a and b be positive integers. The value of xyz is 55 or 343/55 according as a, x, y, z, b are in
arithmetic progression or harmonic progression. Find the value of (a
2
+ b
2
).
50. If 5a + 4b + 20c = t, then find the value of t for which the line ax + by + c 1 = 0 always passes
through a fixed point.
51. Two parallel lines l
1
and l
2
having non-zero slope, are passing through the points (0, 1) and (1, 0)
respectively. Two other lines l
3
and l
4
are drawn through (0, 0) and (1, 0), which are perpendicular
to l
1
and l
2
respectively. The two sets of lines intersect in four points which are vertices of a
square. If the area of this square can be expressed in the form p/q where p, q e N, then the least
value of (p + q).
52. If three non-zero distinct real numbers form an arithmetic progression and the squares of these
numbers taken in the same order constitute a geometric progression, then find the sum of all
possible common ratios of the geometric progression.
53. If the value of
0 0
1 1
2 3
r s
rs
r s
p
q


= =
| | | |
=
| |
\ . \ .

where
0
1
rs
if r s
if r s

=
=

=

and p & q are coprime natural


numbers, then find the value of
2 2
p q .
54. If
2
1 1
3 ( 3 3 ) 2
m m n
m n
m n p
n m q

= =
| |
=
|
+
\ .
where p and q are coprime natural numbers, then find the
value of p q .
55. Let a, b, c, d be four distinct real numbers in A.P. Find the smallest positive value of k satisfying
2(a b) + k (b c)
2
+ (c a)
3
= 2(a d) + (b d)
2
+ (c d)
3
.
56. For a, b > 0, let 5a b, 2a + b, a + 2b be in A.P. and (b + 1)
2
, ab + 1, (a 1)
2
are in G.P. then
compute (a
1
+ b
1
).
Page [7]
57. Let S denote sum of the series
+ + + + .... ..........
5 2
6
3 2
5
3 2
4
2
3
7 6 4 3
. Compute the value of S
1
.
58. If the varibale line 3x 4y + k = 0 lies between the circles x
2
+ y
2
2x 2y + 1 = 0 and x
2
+ y
2

16x 2y + 61 = 0 without intersecting or touching either circle, then the range of k is (a, b) where
a, b e I. Find the value of (b a).
59. The coefficient of the quadratic equation ax
2
+ (a + d)x + (a + 2d) = 0 are consecutive terms of a
positively valued, increasing arithmetic sequences. Determine the least integral value of
a
d
such
that the equation has real solutions.
60. If the sum of the series
|
|
|
.
|

\
|
+ + + + = o

9 to equal all
digits 101 of string
9 ....... 999 ....... 9999 999 99 9 . 0 can be expressed in the
form of (10
a
b) where a, b e N, then evaluate a b.
61. The first term of a geometric progression is equal to b 2, the third term is b + 6, and the
arithmetic mean of the first and third term to the second term is in the ratio 5 : 3. Find the positive
integral value of b.
SECTION IV
Matrix Match Type
Instructions : This section contains 3 questions. For each part of this question you will be awarded 2 marks ONLY if
you have darken ALL the bubble(s) corresponding to the correct answer(s) and zero marks otherwise. Thus this
section carries a maximum of 24 Marks. There are no negative marks.
62. Column-I Column-II
(A) Minimum value of y = sec
2
x + 4cos
2
x for all permissible (P) 3
real values of x, is equal to
(B) Consider an arithmetic sequence of positive integers. (Q) 4
If the sum of the first ten terms is equal to the 58
th
term,
then the least possible value of the first term is equal to
(C) The number of distinct lines representing the altitudes, medians (R) 5
and internal angle bisectors of a triangle which is isosceles but
not equilateral, is equal to
(D) The equations y = mx + 3 and y = (2m 1) x + 4 (S) 7
are satisfied by atleast one pair of real numbers (x, y),
then m can be equal to (T) 9
63. Column-I Column-II
(A) In an A.P. the series containing 99 terms, the sum of all the (P) 5010
odd numbered terms is 2550. The sum of all the 99 terms of the A.P. is
(B) f is a function for which f(1) = 1 and f(n) = n + f(n 1) for each (Q) 5049
natural number n > 2. The value of f(100) is
(C) Suppose, f(n) = log
2
(3) log
3
(4) log
4
(5) .........log
n 1
(n) (R) 5050
then the sum

=
100
2 k
k
) 2 ( f equals
(D) Concentric circles of radii 1, 2, 3.......100 cms are drawn. The interior of (S) 5100
the smallest circle is coloured red and the outer regions (starting from
adjacent) are coloured alternately green and red, so that no two adjacent
regions are of the same colour. The total area of the green region in
Page [8]
sq. cm is kt then 'k' equals (T) 4950
64. Column-I Column-II
(A) If first term of an infinite geometric sequence is the value of (P) 4

dx
d
(sin
2
2x) when x =
8

and common ratio is the minimum value of


P(x) = x
2
x + 1,then the sum of geometric sequence is equal to (Q) 6
(B) Line L is perpendicular to the line x + 3y 3 = 0 and it passes
through (1, 7), then y-intercept of L is equal to (R) 8
(C) If the straight line y = 6x intersect the curve y = x
2
+ a
at two distinct points then the possible value(s) of a can be (S) 9
(D) The family of lines cx y = 3 + 2c, where c is a parameter are
concurrent at a point P, whose distance from the line (T) 3
3x + 4y 9 = 0 is equal to
ANSWER-KEY
1. A 2. B 3. C 4. C 5. C 6. B 7. B
8. B 9. A 10. A 11. A 12. C 13. B 14. B
15. A 16. A 17. A 18. B 19. D 20. B 21. B
22. ABCD 23. AD 24. AD 25. AB 26. AC 27. AD 28. ABCD
29. BD 30. A 31. BCD 32. BC 33. AB 34. C 35. A
36. A 37. B 38. A 39. B 40. C 41. C 42. 34
43. 14 44. 12,
12
2 2 4096
n
= = 45. 1 46. 8 47. 10 48. 9
49. 50 50. 20 51. 6 52. 6 53. 11 54. 7 55. 1
56. 6 57. 2 58. 6 59. 7 60. 1 61. 3
62. (A) Q (B) Q (C) S (D) Q,R,S,T
63. (A) Q (B) R (C) Q (D) R
64. (A) R (B) P (C) PQR (D) T
***