Вы находитесь на странице: 1из 7

insight

Gateway to IITs

insight
Gateway to IITs

IIT-JEE CHEMISTRY NEW PATTERN PRACTICE TEST


COMPREHENSION-1
Much of the worlds supply of platinum group metals is derived from the residues recovered from the electrolytic refining of copper and nickel. A flow chart for the recovery of platinum and palladium is shown on the following page. Study it and answer the following questions (See Fig.1) Fig. 1 : Method of Purification of Platinum and Palladium

Shishir Mittal
Director, insight, Kota
Noted Academician

Shishir Mittal is one of the top teachers of Chemistry for IIT-JEE preparation. Much of the Chemistry teaching in Kota has emerged from his very original approach towards the subject. Academic standards set by him are yet unparalleled, with most of the Chemistry people (students and teachers alike) referring constantly to his notes and study material for guidance. A milestone in Kotas success towards I IT-JEE, he has transported a full fledged Chemistry lab to his classroom. A noted academician, his contribution towards the improvement of teaching for IIT-JEE have been enormous. This includes excellent study material (most of the Kota students at various places use it), concept development sessions, computers in classroom and classroom experiments which make his classes a unique experience. Insight, Kota is well known for their highest percentage selections in IITJEE. Concept Development Sessions (CDS) held at Insight have emerged as a unique tool for improving the performance and selection rate of the students. They have also been developed by this unique man whose vision has been unique for making Kota famous for its academic standards. Today, Kota is famous for II T-JEE coachings. He is one of those pillars on which the fame of Kota rests. We are glad to extend the benifit of his unique expertise to our readers. -Publisher
JUNIOR SCIENCE REFRESHER MAY 2006

1.

Geometry of PtCl62 and PdCl42 respectively are (A) octahedral, tetrahedral (B) octahedral, square planar (C) trigonal prismatic, tetrahedral (D) square planar, octahedral Aqua regia fails to oxidise which of the following metals? (A) Au (B) Pt (C) Ag (D) Ru

2.

insight
Gateway to IITs

3.

Iridium fails to get oxidised by aqua regia although its standard oxidation potential is more favorable than gold. This is because (A) Reducing power of Au is better than Ir (B) Au forms stable chloro complex but Ir does not (C) Au forms stable nitro complex but Ir does not (D) Both Au as well as Ir are not dissolved by aqua regia anyway Which of the following has maximum oxidising power? (B) H2PdCl4 (C) HAuCl4 (A) H2PtCl6 (D) AgCl

4. 5.

Addition of which of the following is not useful for separation of Pt and Pd from a mixture of H2PtCl6 and H2PdCl4? (B) (NH4)2SO4 (C) Mohrs salt (D) NH4HSO3 (A) NH4Cl Impure platinum sponge does not contain which of the following impurities? (A) Au (B) Ir (C) Rh Thermal decomposition of (NH4)2PtCl6 will give (B) N2, HCl, Pt (A) NO, Pt, Cl2, H2O (C) NH3, Cl2, HCl, Pt (D) Pd (D) N2, NH3, Pt, HCl

6. 7.

COMPREHENSION-2 Shikonin is a red compound found in the roots of the plant Lithospermum erythrorbizon which grows in Asia. Extracts of the root have been used for centuries in folk medicine and are used today in ointments for healing of wounds
OH O

Shikonin
OH O OH

The following sequence is part of a synthetic route to Shikonin :


OH OMe
OH OMe

OH

OMe

Reagent A Catalyst B
OH O CH3

Reagent C
OH O CH3 O

OH

O CH3

Numerous Shikonin analogoues have been synthesized with a view to obtaining more potent compounds. One reaction sequence is shown : Shikonin 8. 9.
C16H15ClO4 D How many stereoisomers of Shikonin are possible? (A) 2 (B) 4 (C) 8
SOCl2

KOH in ethanol 700C

C16H14O4 E

(D) 16

Draw the structural formula of reagent A.


O
O

(A) 10.

Cl

(B)
Cl

(C)
O

Cl

(D) None of these

Indicate the correct IUPAC name for reagent A. (A) 2-Methyl-2-pentenoyl chloride (C) 4-Methyl-3-pentenoyl chloride Which of the following cannot be reagent C? (A) LiAlH4 (B) Pd/H2 Draw the structural formula of compound E
OH O
O

(B) 1-Chloro-4-methyl-3-pentene (D) 4-Methyl-3-pentene-1-ol (C) NaBH4


OH

11. 12.

(D) Li[AlH(OCH3)3]

(A)
OH O

(B)
O OH

(C)
OH

(D) none of these


JUNIOR SCIENCE REFRESHER MAY 2006

insight
13. In which of the following ring compounds do all the carbon atoms fail to fall in one plane? (i) C6H12 (cyclohexane) (ii) C10H8 (naphthalene) (iii) C8H8 (cyclooctatetraene)(iv) C3H6 (cyclopropane) (A) (i) and (iii) (B) (ii) and (iii) (C) (ii) and (iv) (D) (i) and (iv) How does the electrical conductivity of 20 ml of 0.2 M MgSO4 change when 0.5 M Ba(OH)2 solution is gradually added to it to excess ? (A) decreases (B) increases (C) increases then decreases (D) decreases then increases The two equilibria, AB A++ B and AB + B AB2 are simultaneously maintained in a
Gateway to IITs

14.

15.

solution with equilibrium constants, K1 and K2 respectively. The ratio of A+ to AB2 in the solution is (A) directly proportional to the concentration of B (B) inversely proportional to the concentration of B (C) directly proportional to the square of the concentration of B (D) inversely proportional to the square of the concentration of B

16.

For a certain reaction of order n, the time for half change, t1/2, is given by t1/2 = is the rate constant and C0 is the initial concentration. What is n ? (A) 1 (B) 2 (C) 0

(2 2 C1/ 2 where k 0 k

(D) 0.5

17.

The solution of a metal ion in strong HCl yields a white precipitate by dilution with sufficient water. The precipitate redissolves on adding drops of strong HCl. H2S gas passed through this solution gives a black precipitate. To which group of the periodic table does the metal belong ? (A) II (B) III (C) V (D) It is a transition metal CO2 + 2SO2 H = 265 kcal In the reaction CS2 + 3O2 (l) (g) (g) (g) The enthalpies of formation of CO2 and SO2 are both negative and are in the ratio of 4 : 3. The enthalpy of formation of CS2 is + 26 kcal/mol. Calculate the enthalpy of formation of SO2. (A) 90 kcal/mol (B) 52 kcal/mol (C) 78 kcal/mol (D) 71.7 kcal/mol
3 1 2 In a radioactive decay sequence, A B C D with decay constants 1 , 2 and 3, what is the ratio of the number of atoms of A to the number of atoms of B under steady state conditions. The mean lives of A and B are 20 hours and 30 minutes. (A) 10 (B) 30 (C) 40 (D) 20

18.

19.

20.

Which of the following has a geometry different from the other three species (having the same geometry)? (B) SO42 (C) XeF4 (D) PH4+ (A) BF4 S52 has a __________ shape/structure (A) Linear (B) Zigzag (C) puckered pentagonal (D) tetrahedral

21. 22.

Which of the following ligands would not have chelating effects with metal ions ? NO OH (A) H2N CH2 CH2 NH2 (B) C2O42 (C) (D) CH2 = CH2 Which among the following is the weakest acid and which the strongest acid in that order ? (i) H2C(COCH3)2 (A) (iii) and (ii) (ii) HC(CN)3 (B) (iii) and (i) (iii) H2C

23.

COOC2H5 COOC2H5

(iv) CH3 CN (D) (iv) and (i)


O O

(C) (iv) and (ii)

24.

Hydration of the carbonyl group is least effective in the case of

(A) acetaldehyde

(B) chloral

(C) glyoxal

(D)

O
(ninhydrin)

JUNIOR SCIENCE REFRESHER MAY 2006

insight
Gateway to IITs

25.

Which of the following reactions is correctly formulated ? O (A)


O

+ CH2N2
+ N2

+ N2

RCO CH3 + N2 (B) R CHO + CH2N2 R CO CHN2 (D) R CO Cl + CH2N2

(C) C2H4 + CH2N2


26.

Which one of the following would readily give Tollens test


O

(A) H3C 27.

CH2

CH3 (B) CH3 O

C O

CH3

(C)

OH

(D)

OMe

A compound (A) having formula C9H8 decolorises bromine water, adds one and four equivalents of H2 under mild conditions and high temperature pressure respectively. Vigorous oxidation of (A) gives phthalic acid. (A) could be
CH3

(A) 28.

(B)

(C)

(D) none of these

Boat conformation will be relatively most stable in which of the following isomers?
OH

OH

OH OH

OH OH

(A)
OH

(B)
OH

(C)

(D)

29.

The structure of the parent compound which cleaves under the influence of periodic acid (HIO4) to
O O

give

is

(A) 30. 31.

OH OH

(B)

OH OH

(C)

OH OH

(D) none of these

What is the product obtained when MnSO4 in solution is boiled with PbO2 and concentrated HNO3? (B) HMnO4 (C) Mn3O4 (D) PbMnO4 (A) MnO2 How many unpaired electrons are there in (i) [Co(NH3)6]3+ and (ii) [CoF6]3 ? (A) 4 unpaired electrons in both (B) all the electrons are paired in both (C) 4 unpaired electrons in (i) and full pairing in (ii) (D) 4 unpaired electrons in (ii) and full pairing in (i) A colorless crystalline water soluble substance, presumably a mixture, answers the following tests. Which choice given below is suitable ? (i) Its aqueous solution turns red brown and cloudy on adding a few drops of dilute H2SO4 and KMnO4. The brown colour can be extracted out with CCl4 liquid. (ii) Treatment with Al foil and NaOH yields a pungent smelling gas . (iii) Addition of K2CrO4 solution in presence of acetic acid yields a precipitate. (iv) The solution of the substance in water gives no precipitate with KI or with (NH4)2C2O4 in acetic acid.
(A) Ca++, Ba++, NO3 (B) Ba++, Br, NO3 (C) Ba++, NO3 (D) Ca++, NO3 , Br.

32.

33. 34.

All the bonds within the given species have same strength in which of the following ? (A) (SO3)3 (B) P3O93 (C) Si3O96 (D) P4O10 At critical point, which of the following properties of liquid and solid phase ceases to exist? (A) Surface tension (B) Viscosity (C) Refractive index (D) Density
JUNIOR SCIENCE REFRESHER MAY 2006

insight
35. Consider the laminar flow of a liquid inside a cylindrical pipe. Which of the following represents a correct velocity gradient of the fluid particles inside the pipe?
Direction of Flow
Direction of Flow

Gateway to IITs

Direction of Flow

Direction of Flow

(A) 36.
A s e lf

(B)
c o n t a in e d b r e a t h in g

(C)
p p a r a t u s u s e s p o t a s s iu m

(D)
p e r o x id e , K O

2, to convert the carbon dioxide and water in exhaled air into oxygen, as shown by the equation. 4KO2(s) + 2 H2O(g) + 4CO2(s) 4KHCO3(s) + 3O2(g) How many molecules of oxygen gas will be produced from the 0.0468 g of carbon dioxide that is exhaled in a typical breath ? (B) 6.4 x 1020 (C) 8.5 x 1020 (D) 1.9 x 1021 (A) 4.8 x 1020
a s u

37. 38. 39.

Oxidation number of Ti in CaTiO4 is (A) +2 (B) +4

(C) +6

(D) +8 (D) double of

In (CH3)3C+ molecule, HCH bond angle is _______ 109o28. (A) greater than (B) lesser than (C) equal to

In a double helical DNA, 14% of the base was found to be adenine. The percentages of the other bases are (A) 14% guanine, 28% cyatosine, 44% thymine (B) 28% guanine, 44% cyatosine, 14% thymine (C) 44% guanine, 14% cytosine, 28% thymine (D) 36% guanine, 36% cytosine, 14% thymine
H3C a N b CONH2 NHCOCH3 c

40.
Ph-HN-CH2CH2 d

. In the above molecule, the most basic nitrogen atom is

(A) a
(R) AlCl3

(B) b
CH2 CH2 OH

(C) c

(D) d

41. (A) 42.


O

(R) is (B)
OH

(C) ClCH2CH2OH (D) None of these

Which of the following is not correctly matched Groups Protecting group (A) aldehyde/ketone Acetal
O O

from nucleophiles

(B) Amines

benzylamine
O O

NHR

strong base

(C) Carboxylic acid

tbutylester

base
O

(D) Phenols

methylether

acids

JUNIOR SCIENCE REFRESHER MAY 2006

insight
43. The structure of (L) glucose is
OH O OH
Gateway to IITs

CH2OH

(A)

HO HO

(B)
OH

HO HO

O OH OH (C)

HO HO

CH2OH

OH

(D) None of these

44.

Br(CH2)4COOH

(1) OH (2) conc. H2SO4

? (C) (D)
COOH OH
O O

(A) HO(CH2)4COOH (B)

COOH

45.

Heat evolved when 1 gm equivalent of Ba(OH)2 is neutralized with 1 gm equivalent of H2SO4, is more than the heat evolved when 1 gm equivalent of H2SO4 is neutralized with 1 gm equivalent of NaOH because of (A) extothermic heat of dissociation of Ba(OH)2 (B) precipitation of BaSO4 (C) Ba(OH)2 is a dibasic base (D) None of the above Which of the following will not produce ammonium ions on hydrolysis in presence of dil. HCl? (A) CaNCN (B) Na3N (C) NaOCN (D) NaN3 A mixture of AgBr and AgI can be separated most efficiently by (A) aq. ammonia (B) hypo (C) NaCl (D) K3[Fe(CN)6]

46. 47. 48. 49.

Which of the substances listed below cannot react with hydrochloric acid under general conditions? (A) CuCO3. Cu(OH)2 (B) CuO (C) Cu(OH)2 (D) Cu A small amount of sodium hydroxide is added to a test tube containing aluminium chloride. A precipitate formed as a result of the reaction was divided into two portions and transferred to two clean test tubes. A solution of sulphuric acid was added to one of the test tubes, and a solution of potassium hydroxide to the other. The results are as follows: (A) the precipitates have not dissolved (B) in the first test tube the precipitate has dissolved, in the second test tube, has not (C) the precipitate has dissolved in the second test tube, and has not in the first test tube (D) the precipitate has dissolved in both test tubes. Addition of excess Ba(OH)2 to H3PO3 will can produce (A) Ba(H2PO3)2 (B) BaHPO3 (C) Ba(HPO3)2 Drops of conc. nitric acid react with P4O10 to give (A) HPO3 (B) H3PO4 (C) NO2 Which of the following cations is colorless? (A) [Cu(H2O)6]2+ (B) [Fe(H2O)6]3+ (C) [Cd(H2O)6]2+ (D) Ba3(PO3)2 (D) orange to green (D) [Cr(H2O)6]2+

50. 51. 52. 53.

The standard redox potential (reduction reaction) of Pt|Cr2O7, Cr+3, Pt|MnO4, Mn2+, Pt|Ce+4 Ce+3 in the presence of acid are 1.33 V, 1.51V and 1.61 V respectively at 250C. The oxidising power of these systems decrease in the order (A) Cr2O72 > MnO4 > Ce+4 (B) MnO4 > Cr2O72> Ce+4 2 +4 (C) Ce > MnO4 > Cr2O7 (D) MnO4 > Ce+4 > Cr2O72 The depression in the freezing point of water (T) caused by 0.5 M HCl, 0.5 M glucose and 0.5 M MgCl2 are in the order (A) Tglucose > TMgCl > THCl (B) TMgCl > Tglucose > THCl
2 2

54.

(C) THCl > TMgCl 55.

Tglucose >

(D) TMgCl > THCl > Tglucose


2

The pot of log k versus 1/T is linear with a slope of (A) Ea/R (B) Ea/R (C) Ea/2.303 R

(D) Ea/2.303R
JUNIOR SCIENCE REFRESHER MAY 2006

insight
Gateway to IITs

56.

These are the first eight ionization energies for a particular neutral atom. All values are expressed in MJ mol1. How many valence electrons does this atom posses? 1s 2nd 3rd 4th 5th 6th 7th 8th 1.31 3.39 5.30 7.47 10.99 13.33 71.33 84.01 (A) 1 (B) 2
CH2

(C) 4

(D) 6

CH3 CH3

57.

A. A is
CH3
CH2OH CH3

(A) 58. 59.

CH2

(B)

(C)

(D)

Which compound is formed when excess of KCN is added to an aqueous solutionof copper sulphate? (A) Cu(CN)2 (B) K2[Cu(CN)4] (C) K[Cu(CN)2] (D) K3[Cu(CN)4] Shown in figure is a red colored iron complex, [Fe(bipy)3]2+. What should be the geometry of molecule and the hybridisationo f Fe2+ ion? (A) hexagonal planar, sp3d2 (B) hexagonal planar, d5s (C) octahedral, sp3d2 (D) octahedral, d2sp3 When NiSO4 and CuSO4 are separately saturated with H2S, a little precipitate of NiS is seen with NiSO4 while complete precipitation of CuS is noticed with CuSO4. When aqueous 0.1 M (each) solution of NiSO4 and CuSO4 is saturated with H2S (A) only CuS precipitaes completely, NiS does not precipitate at all (B) only NiS precipitates completely, CuS does not precipitate at all (C)Small amount of NiS precipiates while CuS precipiates completely (D) Both NiS & CuS precipitate completely

60.

ANSWERS
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. B D B C D A D A C C B A A D D D 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. C D C C B D C A C C A A D B D B 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. C A A A B A D A A D C D B D B D 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. D B A C C D D D A D C A

JUNIOR SCIENCE REFRESHER MAY 2006