Вы находитесь на странице: 1из 3

POVESTIREA

Caracteristici generale: - este o specie a genului epic in proz i mai rar in versuri de mai mare ntindere dect schia dar mai redus dect nuvela sau romanul. Povestea are un conflict puternic, urmnd ns un singur episod nsemnat din viaa personajului. Aciunea are la baz un smbure de adevar. ntmplrile se petrec ntr-un timp trecut, chiar mitic. Caracteristica de baz a povestiri este subiectivismul dat de structura personajului: personaj narator (participant) sau personaj martor (asistent). Scrierea este fcut de obicei la persoana I. Ca mod de expunere, dominant este naraiunea n care se creeaz i suspansul pentru a trezii interesul; a capta atenia. Sunt folosite ns i dialogul i descriere. n literatura romn au scris povestiri Creang, Caragiale, Sadoveanu, Voiculescu. Povestirile pot fi: sociale, istorice, filozofice, mitologice, satirice.

HANUL ANCUEI
- este o culegere de 9 povestiri scrise n perioada de maturitate artistic, de Mihai Sadoveanu. Povestirile se altur altor creaii de valoare: Baltagul, Bordeenii, Neamul oimretilor, Fraii Jderi, ara de dincolo de negur, Floare ofilit, Locul unde nu s-a-ntmplat nimic. n plan compoziional, volumul are o structur original, asemenea decameroului: este folosit tehnica povestirii n ram sau a povestirii n povestire. Autorul nareaz despre atmosfera la Hanul Ancuei, aici depnnduse apoi povestirile. Original e i tehnica naraiunii; autorul se nscrie printre asculttorii prezeni la han, ntruct n dialog cu povestitorul ntmplrii. Naratorul e chiar personajul cel care a trit evenimentele sau a fost martorul ntmplrilor nct subiectivitatea e sporit. Cteva motive literare dau unitatea operei, care ar putea fi considerat astfel un roman al realitii sociale, n mai multe episoade; apar astfel motivele: Hanul, Ancua, lutarii, focul, vinul, timpul legendelor(mitic). Povestirile sunt rostite mai ales seara trziu, ntr-o toamn aurie, n jurul focului simbolul eternitii. Hanul este o adevrat cetate, cu ziduri groase i pori ferecate, nu este simbolul rului ca la Slavici (Moara cu noroc), ci simbolul bucuriei ntlnirii lor i amintirilor; aici, cnd contenesc cntecele lutarilor, se rostesc povestirile. Ancua ce-a de alt dat, dar i ce-a tnr mai frumoas i mai sprncean, mparte vin, pui fripi i mai ales veselie i bun dispoziie. Unitatea povestirilor este dat i de elementul tematic; toate prezint realiti sociale, drame ale vieii ranului, purtnd mereu n suflet de scriitor,

ntr-o manifestare divers: sub form satiric (Iapa lui Vod); n spirit justiiar (Haramlamie, Jude al srmanilor); drama eroic (Fntna dintre plopi). Fntna dintre plopi este a treia povestire a volumului Hanul Ancuei. Este rostit de cpitanul Neculai Isac la rugmintea prietenului su, Comisul Ioni. Tema povestirii este iubirea, cu drama pe care dragostea o poate aduce omului; eroul se afl ns n legtura direct cu realitatea social. Atmosfera este specific povetilor lui Sadoveanu; o descriere a naturii, cnd amurgul ncepe s stpneasca lumea, iar soarele auriu se ascunde la orizont. n singurtatea nopii se aud doar cntecele lutarilor i se zrete lumina focului, la Hanul Ancuei unde se adun gospodarii i cruii din ara de Sus. Printre ei se afl parc i autorul, ascultnd toi o poveste dramatic. Neculai Isac vine parc de departe, de pe alt trm, dintr-un timp ndeprtat, al amintirilor. Este ntmpinat de prietenul su din tineree Comisul Ioni, care-l roag s istoriseasc o ntmplare trist a vieii sale petrecut n urm cu 25 de ani, ntmplare care a cauzat pierderea luminii; a unui ochi. Este o amintire care a ntunecat viaa cpitanului. n drumul su spre Suceava, unde ducea vinul, Neculai Isac poposete la Hanul Ancuei; tria Ancua ce-a de alt dat. La Fntna dintre plopi o ntlnete pe Marga, o iganc frumoas, de numai 18 ani. Este atras de farmecele ei i promite o nou ntlnire la ntoarcere. n acelai codru romantic, la fntn se vor regsi ntr-o scen de iubire cei doi ndrgostii. Sfritul e ins tragic; Marga l ntiineaz de cursa ntins de ceata de igani; urmnd s-l surprind pentru ai lua banii si tot avutul. Mrturisirea fetei l ngrijoreaz, dar este aprig n lupt. Pentru ca Marga a trdat, este ucis i aruncat n fntn. Naculai Isac i pierde un ochi. Personajul povestirii, cpitanul Neculai Isac, triete o dram a iubirii, asemenea tinerei fete de igani, Marga. El e personajul narator, realiznd povestirea din amintiri, dar apare ntr-o caracterizare direct fcut de autor: era un om ajuns la crunte, dar se inea drept i sprinten pe cal() Cu mustcioar tuns i barba rotunjit, cu sprncene ntunecoase arat nc frumuse i brbie, deii ochiul drept, strns i nchis i ddea ceva trist i straniu. Iubirea era pentru el adevratul sens al vieii: i pentru o muiere care-i era drag i punea totdeauna viaa. Iubete cu sinceritate i pasiune, considernd c amorul este un sentiment nobil, a crui tain trebuie pstrat: numai dragostea cere singurtate. Cpitanul Neculai Isac exprim bogia sufleteasc a omului din popor: este cinstit i devotat. i pstreaz cuvntul dat, chiar dac femeia iubit este o iganc. Marga triete i ea o dram social i una erotic. Profitnd de frumuseea fetei, cu ochi iui care tulbur, semenii si o folosesc drept momeal n drumul cltorilor pentru a-i atrage n curs. Iubete sincer i cu patim, sacrificndu-i viaa pentru a salva iubirea.

Finalul povestirii este tulburtor. Drama iubirii lor rmne o amintire. La ntrebarea despre existena nc a fntnii cu cei patru plopi, mo Leonte, cetitorul de zodie rspunde: S-a drmat ca toate ale lumii. Se ncintreaz n acest rspuns o profund meditaie existenial toate i sentimente chiar sunt supuse trecerii. Imaginea lui Neculai Isac e acum trist, pentru c amintirea i-a rscolit sufletul: Iar ochiul cel viu privea int n jos, n neagra fntn a trecutului. Fntna e un simbol n povestire; poate sugera nceputul, viaa, venicia, dar i moartea. Tristeea, ca sentiment dominant, n textul povestirii, amintete de pesimismul Eminesciene. Stilul lui Sadoveanu este apropiat de limba poetic Eminescian. Proza are un caracter liric i este suficient s urmrim cteva motive(plopi, fntn, luna, singurtatea) pentru a putea apropia creaia lui Sadoveanu de poezia lui Eminescu. Dominant n stilul sadovenian rmne naraiunea; dar ca poet al culturii, Sadoveanu ntrerupe chiar nararea unui eveniment dramatic, crend astfel suspansul pentru a surprinde n cteva cuvinte, un tablou al naturii. Povestind lupta cu ranii, personajul narator se oprete ntr-un limbaj liric: Pe miriti, luna tirb, vars o lucire slab. Sadoveanu a preluat de la Neculce i Creang tehnica oralitii stilului. Limbajul folosit este de origine popular, cu rezonan arhaic: cruntee, frumuse. Povestirea Fntna dintre plopi se ncheie cu imaginea lacului, un simbol n creaia lui Sadoveanu i motiv literar dominant n acest volum, sugernd continuitatea, renaterea, un nou fir al povestirii lor. Focul face legtur ntre povestiri, i adun pe cltori, transformndu-i n asculttori i povestitori, iar n planul naturii creeaz o imagine romantic cu farmec poetic: Trziu la nserat s-a aprins iar focul cpitanul Isac a prins pe Ancua de mn i a cerut vin vechi n oale nou.