Вы находитесь на странице: 1из 90

UNIVERSITATEA CRETIN DIMITRIE CANTEMIR

DREPTUL UNIUNII EUROPENE

NOTE CURS

LECT. DR. MARIAN POPA

CAP. I FUNDAMENTELE DREPTULUI COMUNITAR I. 1. INTRODUCERE STATELE SI CONSTRUCIA EUROPEAN A. UE favorizeaz statele federale - UE este o structura dominant confederal care protejeaz suveranitatea statelor. Confederaia europeana nseamn cooperare in unele domenii, create printr-un tratat si nu printr-o constituie. Suveranitatea statelor decurge din dreptul de veto, modificare a tratatelor prin unanimitate. UE accentueaz caracterul federal prin crearea Uniunii Economice i Monetare, rolul instituiilor federale - Parlamentul European, Comisa Europeana, Consiliu; rolul dreptului comunitar. B. Integrarea europeana genereaz un federalism cooperativ, dar fr ns a crea un veritabil stat federal, prin: - colaborarea administraiilor; - dedublarea funciilor si principiul subsidiaritii; Absena unui autentic stat federal este susinut i de faptul c nu exista un guvern propriu la nivelul UE. I. 2. PRINCIPIILE JURIDICE DE ARTICULARE NTRE DREPTUL INTERN I DREPTUL COMUNITAR Principiul integrrii imediate a dreptului comunitar presupune opiunea ntre: - concepia dualist, conform creia dreptul internaional este distinct de dreptul intern, ceea ce conduce la existena unor sisteme juridice independente i separate. - concepia monist, conform creia normele internaionale se aplica imediat in ordinea interna. Dreptul comunitar este integrat deplin in ordinea interna a statelor. Normele comunitare isi au locul in ordinea juridica interna ca drept comunitar. n consecina, judectorii naionali aplic n plan intern dreptul comunitar. Sursele dreptului comunitar Diferena ntre dreptul comunitar primar sau originar tratatele constitutive, dreptul comunitar complementar acordurile internaionale i dreptul comunitar derivat regulament, directiv, decizie, recomandare, aviz.

Dreptul comunitar originar Tratatele de la Paris Comunitatea european a crbunelui i oelului respectiv Roma Comunitatea economic european, CEE i Comunitatea european a energiei atomice, modificate prin actele de aderare succesive. n timp ce Tratatul CECO a fost ncheiat pentru o perioad 50 de ani, celelalte tratate nu vizeaz o durat limitat. Dreptul comunitar complementar Statele membre pot ncheia ntre ele convenii pe baza tratatelor sau n afara lor, conform unei iniiative proprii sau a Comisiei, cu condiia respectrii obiectivelor Uniunii. Dreptul comunitar derivat regulament, care are un scop general. Este obligatoriu n toate elementele sale i este direct aplicabil n toate statele membre. directiva, care este obligatorie pentru statele membre, las la instanelor naionale competena privind forma i mijloacele pentru atingerea rezultatului. decizia, obligatorie n toate elementele sale pentru destinatarii pe care i desemneaz recomandrile i avizele nu sunt obligatorii. Raporturile intre dreptul comunitar si dreptul intern Sunt acte unilaterale conform art. 189 TCE:

Aceste raporturi respecta doua logici : autonomie ordinii juridice comunitare si integrarea acestei ordini in ordinele juridice interne. Se ridica urmtoarele probleme: - Aplicabilitatea dreptului comunitar efectul direct-care se ridica in fata judectorului intern cu ocazia unui litigiu; - Preeminenta normelor de drept comunitar asupra normelor naionale contrare; - Protecia jurisdicionala a cetenilor pe baza dreptului comunitar; - Aplicarea dreptului comunitar de organismele interne ale statului. Dreptul comunitar este dotat cu aplicabilitate imediata in ordinea interna in sensul ca se aplica ca atare, fr a fi necesar s se asigure receptarea sau transformarea sa n drept intern. Aceast calitate, recunoscuta de Curtea de Justiie si de jurisdiciile interne este diferit de tradiiile dualiste, dar nu exclude necesitatea ca statele sa ia masuri de execuie i punere n aplicare a normelor de drept comunitar. A. Efectul direct - Definirea efectului direct Terminologie: aplicabilitate directa, efect direct

Tratatele comunitare au for de drept prin ele nsui n ordinea juridic aplicabil pe teritoriul fiecrui stat membru, cf. CEJ, cazul Simmenthal, 9 martie 1978. - Obiectul efectului direct: drept intern, drept internaional; dreptul comunitar inverseaz aceasta abordare: subiectele sunt statele i cetenii, cf. cazul Van Gend en Loos Efectul direct asigura unitatea si uniformitatea dreptului intr-o comunitate compusa din state si ceteni. - Funciile si gradele efectului direct In fata judectorului intern, vertical si orizontal, valabil pentru particulari Criteriile si domeniile efectului direct Cazul Van Gend Loos - Curtea a apreciat ca efectul direct se ataeaz dispoziiilor tratatelor care impun asupra statelor membre; Nu las statelor membre nici o marja discreionara Efectul direct n dreptul derivat n conformitate cu art. 189 CE, este recunoscut n cazul regulamentului. Efectul direct confer drepturi: - in favoarea persoanelor intre ele (efect direct orizontal); - in favoarea persoanelor in raport cu statul membru (efectul direct vertical ascendent); - in favoarea statului membru in raport cu persoanele (efectul direct vertical descendent). Efectul direct parial care nu confer drepturi: - dect in favoarea persoanelor in raport cu statul membru (efect direct vertical ascendent) si nu - in favoarea persoanelor intre ele (efect direct orizontal); - nici in favoarea statului membru fata de persoane (efect direct vertical descendent) B. Superioritatea dreptului comunitar fata de dreptul intern Fundamentarea acestui principiu nu se regsete explicit n tratatele fondatoare. CEJ l-a formulat prin cazul Costa vs. ENEL, 15 iulie 1964. Are semnificaia unei preeminene a unei reguli comunitare asupra oricrei reguli interne de sens contrar i nu a dreptului comunitar asupra ntregului drept intern Un principiu afirmat de CEJ Dei tratatele nu comporta afirmarea preeminentei dreptului comunitar este o exigenta logica care rezulta din ordinea juridica comunitara: natura Comunitii, autonomia dreptului comunitar, unitatea dreptului comunitar. - Un principiu logic preeminenta in raport cu legea naionala, regula constituionala interna - Un principiu consacrat de CEJ.

- Un principiu recunoscut in statele membre. 1. Un principiu recunoscut in statele membre A - Soluii constituionale B- Soluii jurisprudeniale 2. Protecia jurisdicionala a cetenilor Fundamentarea proteciei jurisdicionale a cetenilor A - Dreptul judectorului drept la recurs B - Dreptul la drept Cazul Costa vs. Enel - aplicarea imediata si directa a dreptului comunitar - atribuirea de competenta Comunitii, limitnd in mod corespunztor drepturile suverane ale Statelor - Unitatea ordinii juridice comunitare, uniformitatea de aplicabilitate a dreptului comunitar Preeminena-condiie eseniala a dreptului comunitar - in virtutea propriei sale naturi - ordinea juridica comunitara primeaz in integralitatea sa - aceasta preeminenta funcioneaz i n relaiile ntre state i instituii, mai ales n raport cu Curtea de Justiie, i se impune jurisdiciilor naionale.

CAP. II. PRINCIPALELE ACTE CARE REGLEMENTEAZ FUNCIONAREA PIEEI INTERNE Piaa interna a reprezentat unul din principalele obiective ale anilor 1960 - 70. In timp ce Comunitatea Europeana era paralizata din punct de vedere politic, piaa comuna a progresat, uniunea vamala fiind in mare parte realizata in 1968. Comisa Delors a elaborate la 29 mai 1985 o Carte Alba , propunnd 300 de masuri pentru eliminarea obstacolelor ramase. - Actul Unic din 1986 codifica propunerile Comisiei consacrnd noiunea de piaa interna, care trebuia realizata pana la 1 ianuarie 1993. Actul Unic confer o viziune dinamica pieei interne art. 95 TCE /114 TFUE, stabilind fundamentele juridice pe care se sprijin . Tratatul European nu face o meniune specifica la normele pieei interne. In texte sunt introduce dispoziii privind concurenta-antante, abuz de poziie dominanta, ajutoare de stat. Piaa interna reprezint o entitate abstracta care primeaz asupra intereselor specifice ale statelor membre. Art. 14 par 2 conine definiia pieei interne. Exista 2 grupe de dispoziii: 1). Principii 2). Armonizarea legislaiilor-art. 94/95. II. 1. LIBERA CIRCULATIE A MARFURILOR Este cea mai veche libertate, a reprezentat o banca de ncercare pentru celelalte liberti. Prevede eliminarea obstacolelor celor mai vizibile - drepturi vamale si restricii cantitative si introducerea tarifelor externe sau vamale comune. Presupune o taxare uniforma produselor externe care determina libertatea pieei. Tariful vamal comun a fost realizat in 1968 prin Regulamentul consiliului - Realizarea s-a fcut in trei etape, a fost ncheiata la 1 iulie 1968. Abolirea restriciilor cantitative a fost ncheiata la sfritul anului 1969. - Realizarea ei implica abolirea drepturilor de vama si a taxelor de efect echivalent, a restriciilor cantitative schimburilor si a masurilor de efect echivalent. 1. Seciunea 1 Taxele de efect echivalent pentru drepturi vamale Taxe si masuri de efect echivalent care conduc la restricii cantitative. Rezulta din diferenele de legislaii in materie de producie, transformare si comercializare a produselor In cf. cu jurisprudena, nu trebuie sa existe nici un obstacol pentru schimburi in momentul trecerii frontierei, controlul fiind efectuat in statul exportator Excepii privind impunerea unor taxe fotosanitar, PAC, sau nu exista produs intern.

Art. 23 nou ex 9 : principiul interzicerii drepturilor vamale iar art. 13 suprimarea lor progresiva. A - Noiunea de tax de efect echivalent Se aplica la toate taxrile, importurilor sau exporturilor, indiferent de scopuri sau modalitati, avnd sau nu un efect discriminator sau protector, din momentul in care au incidenta financiara sau administrativa asupra liberei circulaii dincolo de frontierele CCE. Nu constituie taxe de efect echivalent redevenele pentru servicii - Taxa de efect echivalent = drept unilateral impus in momentul importrii sau ulterior, avnd ca rezultat alterarea preului naional similar, acionnd ca un drept vamal. Lovete unilateral mrfurile naionale sau externe, pentru ca traverseaz frontiera, chiar daca nu ar exercita un efect discriminator sau protector. Din contra taxa pe vehicule nu este interzisa de art. 12 TCE, cnd se aplica fr distincie, prr vehicule fabricate in statul membru sau e perceputa pentru vehicule importate. Obstacolul privind schimburile decurge si din formalitile administrative care trebuie completate. Interdicia nu este legata de modul de prelevare. Nu se tine cont de scop. Nu trebuie perceputa taxa la exportul operelor de arta, patrimoniul fiind o preocupare legitima; taxa pe tutun la export in Grecia, care acioneaz in cazul comercializrii interne si importului; Control fitosanitar, taxa, efect echivalent redevena. Comisa o poate impune, art. 100/94 nou CE. Jurisprudena schimbata in timp Taxa de efect echivalent o taxa care lovete mrfurile naionale si strine din cauza faptului ca trec frontierele externe, in timp ce ea nu ar avea nici un efect discriminatoriu sau protector iar produsul nu ar fi concurenta cu produsul naional. -O taxa pe vehicule nu este interzisa de art. 12 art. 25 nou Octroi de mer In ce constau obstacolele privind schimburile? Mrirea preului produsului, formalitatea administrative In cf. cu jurisprudena, nu exista un obstacol pentru schimburi in momentul trecerii frontierei, controlul fiind efectuat in statul exportator II Sarcini fiscale care nu se supun interdiciei Daca sunt calificate ca impozitare interna sau in contrapartida a unui serviciu efectuat de un operator economic. Produsul naional si produsul importat trebuie considerate ca fiind similare cnd nu pot fi difereniate cf. unui criteriu obiectiv. ex. alcool

1 - Produsul importat nu poate fi impozitat mai mult dect produsul naional ex. alcool, Italia, vehicule, Frana, vehicule noi in Danemarca unde taxa e un impozit intern intr-o tara care nu produc autovehicule. 2. - Sarcina care lovete produsul importat nu trebuie sa protejeze indirect producia naionala. Art. 95 alineat 2 cazuri privind alcoolul Redevena in contrapartida: cnd un serviciu este efectuat de un operator economic, administraia unui stat membru poate solicita o taxa pecuniara ex. oleuducul transalpin. taxe=redevena Seciunea 2 Interzicerea masurilor de efect echivalent la restricii cantitative pentru schimburi Masuri de efect echivalent - protecionismul statelor in perioada de recesiune si omaj Cazul Dassonville: orice reglementare comerciala a statelor membre susceptibila de a mpiedica direct sau indirect, in prezent sau in viitor, comerul intracomunitar. Se aplica in cazul in care se mpiedica accesul pe piaa a produselor naionale sau provenind de pe alta piaa. Cazul Dassonville = msura avnd efect echivalent, orice reglementare comerciala a statelor membre care este susceptibila de a mpiedica direct sau indirect, in prezent sau viitor, comerul intracomunitar. O msura naionala nu are efect echivalent daca se aplica la toi operatorii care-si exercita activitatea pe teritoriul naional - interzicerea sau limitarea importurilor-masuri neaplicabile produselor nationale-Italia-import de autobuze mai vechi de 7 ani - atacarea in Frana a camioanelor cu fructe italiene/spaniole - acordarea de preferine regionale Dispoziii de natura comerciala, efectul restrictiv rezultnd din controale sanitare sau fitosanitare, fixarea unui pre de vnzare a unei mrfi, avnd drept efect limitarea importurilor. Ex. autobuze import Italia mai vechi de 7 ani Practicile administrative pot constitui o msura de efect echivalent-ex. import de vinuri italieneti in Frana Piedicile la adresa schimburilor pot rezulta dintr-o reglementare necomerciala dar susceptibila sa aib efecte comerciale Principiul recunoaterii reciproce Cassis de Dijon - Orice produs fabricat sau comercializat intr-un stat membru conf. reglementarii si procedee lor de fabricare legale si tradiionale trebuie sa fie admise pe teritoriul oricrui alt stat membru.

In absenta unei reglementari comunitare aplicabile produsului, fiecare stat este competent in fixarea pe teritoriul sau a tot ceea ce privete producerea si comercializarea sa, obstacolele privind libertatea schimburilor trebuind sa fie acceptate ca fiind necesare Condiii care trebuie ndeplinite: Msura trebuie sa fie aplicabila in mod distinct Cazul Cassis de Dijon= condiii de ndeplinit: Msura trebuie sa fie aplicabila in mod nedistinctiv si trebuie sa fie adaptata necesitailor obiectivului vizat. - Pentru operatorii de cablu obligaia de a se nscrie intr-un registru este o restricie la libertatea de circulaie a mrfurilor daca realizarea obiectivului este garantata si nu depaseste ceea trebuie atinsprincipiul proportionalitii. - Cazul Keck si Mithouard revanzarea in pierdere cf. legislaiei franceze, o noua jurisprudena, vnzarea produselor provenind din alt stat membru, daca se aplica in mod nediscriminatoriu tuturor operatorilor afecteaz in acelai mod comercializarea produselor naionale si ale celor provenind din alte state membre si nu mpiedica accesul pe piaa sau sa jeneze mai mult accesul produselor naionale. - recunoaterea diplomelor, numai pentru statele membre - asigurarea-riscuri de masa servicii financiare: bnci-d 15. 12.88- licena comunitara unica. - Bursa de valori-D 3 . 12. 2000 garantarea integritii pieei, creterea ncrederii investitorilor - achiziii, text minimal adoptat in 2004 II. 2. LIBERA CIRCULATIE A PERSOANELOR Este un ansamblu mai complex si mai puin omogen. Iniial era aplicata persoanelor implicate in activitati economice. Libertatea profesionala Se refera la : - munca salariata; dreptul de stabilire; profesii independente; libera prestare de servicii. -Curtea de Justiie a admis dreptul de reedina secundara Regimul lucrtorilor salariai-egalitatea de tratament cu cei naionali art. 6 TCE /11 TFUE - Dreptul de stabilire art. 52 TCE/62 TFUE - Dreptul serviciilor/dreptul de stabilire - Directiva 7 sept 2005 recunoaterea diplomelor si calificrilor profesionale - Directiva Bolkenstein-tara de origine/tara de destinaie diplomele obinute in statele membre abordarea sectoriala obliga la o armonizare minimala fundamentata pe principiul ncrederii reciproce intre

Simplificare a operaiilor, ghiee unice 2. Libertatea de circulaie si de sejur La nceput au fost complementare, ulterior odat cu introducerea noiunii de cetenie, a capatat un caracter autonom. -Directiva din 29 aprilie 2004 pentru cetenii europeni prevede un drept de circulaie si unul de edere. Libertatea de circulaie reprezint dreptul de a iei si mai ales de a intra. . Sejurul poate fi sub 3 luni - nu e necesara viza sau de lung durat, caz care implica asigurare de boala si resurse suficiente si permanenta minim 5 ani pe teritoriul tarii. Directiva privind dreptul de reedina, directive privind dreptul la pensii. Directiva din 29 nov. 2003 prevede permis de sejur de 5 ani II.3 LIBERA CIRCULATIE A CAPITALULUI - O libertate secundara, care faciliteaz celelalte liberti. Se opereaz o distincie intre micrile de capital propriu-zise si transferurile sau modurile de plata. - Privete achiziiile, extinderi de inteprinderi, investiii imobiliare, operaiuni cu titluri bancare, donaii succesiuni. - Tratatul de la Mastricht suprima orice restricii reziduale cat si pe cele cu tere state in vederea realizrii UEM. Dispar discriminrile fiscale fondate pe impozit de capital, regim de autorizaie publica . Excepii admise sunt cele legate de ordinea publica sau de securitatea publica. -Exista in prezent tendina de acceptare a ideii interesului general aplicabila naionalilor si strinilor -Dezvoltari recente Patriotismul economic Ex. guvernul francez a solicitat printr-un Decret din 2005 o lista a investiiilor cu obligaia obinerii unor autorizaii. Lupta mpotriva splrii banilor. Exercitarea controlului asupra destinatorilor de bani lichizi. Anumite societi de notari, avocai, ageni imobiliari procedeaz la verificarea fondurilor manipulate de clieni, au obligaia de a anuna autoritile publice in cazul plailor cu mai mult de 15 000 euro. II. 4. LIBERA CIRCULATIE A SERVICIILOR - Reprezint activitati avnd un caracter industrial, comercial, artizanat. Activitati profesionale altele dect cele 3 libertati. - Se aplica interzicerea discriminrii pe baza de naionalitate sau reedina.

- Statele membre nu pot impune condiii diferite furnizorilor de servicii care isi exercita activitatea provenind din alte state membre, sau unor receptori de servicii in alte state membre. - Restricii= exercitarea autoritatii fiscale din motive legate de securitate publica, politici publice, sntate. - Distribuia de bunuri legate de transport; libertatea de capital e legata de serviciile publice - Liberatea de servicii acioneaz in special pentru servicii avnd caracter transfrotalier, in cazul in care furnizorul si beneficiarul se afla in state diferite. Din punct de vedere fundamental, activitatea sa este legata de alt stat membru. - Accentul cade pe activitile temporare/nepermanente - Serviciile sunt remunerate care trebuie sa vina din surse private - Liberalizarea serviciilor a fost intensa in anii 80 /si nceputul anilor 90 aplicndu-se in cazul bncilor, finanelor, transportului, telecomunicaiilor - Serviciile au o pondere importanta in PIB de 70% pentru cele comerciale si de 20% pentru cele publice. Provocri - Metodele tradiionale de armonizare si liberalizare pentru sectoarele individuale nu mai sunt de acord - suprapuneri, legislaie contradictorie - dispoziii armonizare pe baza unei abordri orizontale.

CAP. III. ACTE EUROPENE RELEVANTE III. 1. POLITICI N CADRUL CRORA UNIUNEA ARE COMPETENE EXCLUSIVE III. 1. 1. REGULILE CONCURENEI A. Baza juridic La baza tratatelor fondatoare st concepia liberei concurene n cadrul pieei comune, capabil s asigure inovarea, progresul tehnic, creterea economic i bunstarea unei societi. Concurena este benefic i pentru utilizatori, care pot cumpra bunuri i servicii de calitate. Pentru dezvoltarea unei concurene libere, sunt necesare adoptarea de msuri anticoncureniale care s previn i s mpiedice practicile contrare pieei. Companiile trebuie mpiedicate s-i mpart piaa prin practici concertate i acorduri restrictive i s se uneasc pentru a monopoliza piaa. Politica de concuren este una din politicile comune clasice,1 Tratatul primar stipulnd stabilirea unui sistem care s garanteze concurena nengrdit. Deciziile privind concurena sunt adoptate la nivel comunitar, statele membre fiind responsabile pentru problemele referitoare la concuren n cadrul pieelor naionale. Comisia acioneaz ca un gardian al concurenei, statele membre acordndu-i n acest domeniu cel mai mare grad de independen i cel mai important rol decizional, de execuie i control. Aplicarea principiului concurenei n cadrul Uniunii nu se limiteaz la conceptul clasic al liberei concurene, prevznd restricii de concuren n anumite cazuri, n funcie de interese sociale, economice sau ale consumatorilor. Cele dou principii pe care se fundamenteaz politica de concuren sunt interzicerea acordurilor i a practicilor concertate care prin aciunea lor restricioneaz piaa intern, i prevenirea statelor membre de a aciona n mod discriminator n favoarea propriilor companii naionale sau ntreprinderi publice prin adoptarea unor msuri anticoncureniale. Prevederile din prima categorie se refer la antante i fuzionri ale companiilor iar cele din a doua categorie privesc ajutoarele de stat i ntreprinderile publice. Se stipuleaz ca fiind incompatibile cu piaa intern toate acordurile ntre ntreprinderi, toate deciziile asociaiilor de ntreprinderi i toate practicile concertate susceptibile s afecteze comerul ntre statele membre i care au drept scop sau rezultat mpiedicarea, restrngerea sau deteriorarea jocului concurenei n cadrul pieei comune.2

1 2

TEC, Art. 3 TCE, Art. 81 nou-ex 85

n conformitate cu Tratatul, activitile care restrng piaa sunt fixarea direct sau indirect a preurilor de cumprare sau de vnzare sau alte condiii de tranzacie limitarea sau controlarea produciei, debueelor, dezvoltrii tehnice sau investiiilor repartizarea pieelor sau a surselor de aprovizionare, aplicarea unor condiii inegale pentru partenerii comerciali, subordonarea ncheierii contractelor de acceptarea lor de ctre parteneri a unor obligaii care nu au legtur cu obiectul contractului. De asemenea, sunt interzise att acordurile orizontale, ncheiate ntre companii n cadrul aceluiai stadiu de producie sau comercializare ct i acordurile verticale,ncheiate n stadii diferite de producie i comercializare. Dispoziiile acioneaz asupra companiilor prezente pe piaa intern, chiar dac nu sunt nregistrate sau localizate n comunitate, ntruct efectul acordului sau practicii de concuren conteaz. Exist o serie de excepii privind acordurile restrictive, deciziile de asociere i practicile concertate sau categorii aplicabile n cazul n care acestea contribuie la ameliorarea produciei sau distribuiei produselor sau promovrii progresului tehnic, benefice pentru utilizatori. n aceast situaie, Comisia are dreptul de fi de acord cu excepiile de la lege. Este interzis modalitatea abuziv de a exploata o poziie dominant pe piaa intern, sau pe un segment major al acesteia.3 Practicile abuzive de acest tip constau n impunerea direct sau indirect a preurilor de cumprare sau de vnzare sau a altor condiii de tranzacie limitarea produciei, a debueelor sau a dezvoltarea tehnic n detrimentul consumatorului, aplicarea fa de partenerii comerciali a unor condiii inegale n cazul unor tranzacii echivalente i impunerea unor obligaii care nu au legtur cu acordul, n vederea ncheierii acestuia. Ca i n materie de antante, este prevzut ca, n cazul n care autoritile de concuren din statele membre sau jurisdiciile naionale aplic dreptul naional privind concurena la practic abuziv descris mai sus, articolul 82 trebuie aplicat. Fa de art. 81 care interzice n mod expres antantele ntre ntreprinderi, art. 82 nu interzice unei ntreprinderi s poat deine o poziie dominant pe piaa intern, ceea ce ar fi n consonan cu funcionarea unui sistem fondat pe mecanismul economiei de pia. n acest sens este condamnat exploatarea abuziv de ctre ntreprindere a poziiei privilegiate n care se afl, din momentul n care poate exercita o influen nefavorabil asupra schimburilor comunitare.
3

TCE, Art. 82 nou, ex. 86

n conformitate cu art. 81 TCE, statele membre pot pune n aplicare pe teritoriul lor legi mai stricte viznd sancionarea comportamentul unilateral al unei ntreprinderi, n cazul n care dreptul naional difer de dreptul comunitar. n schimb, comportamentul privind abuzul de poziie dominant este interzis chiar dac este permis de dreptul naional. Cu privire la controlul concentrrilor, dei n tratatul originar nu exist prevederi, Curtea de Justiie s-a pronunat n mai multe ocazii mpotriva fuziunii cu efect de restrngere a pieei. Regulamentul privind controlul concentrrilor 4 interzice o fuziune avnd dimensiune comunitar i care urmrete stabilirea unei poziii dominante pentru a mpiedica libera concuren. nainte de a fuziona, companiile trebuie s adreseze o notificare Comisiei care poate autoriza fuziunea, cere participanilor s amendeze acordul preliminar sau interzice operaia. n acest caz, Comisia examineaz dac se creeaz o poziie dominant care poate modifica structura pieei, prin distrugerea concurenei.

B. Regulile de concuren aplicabile statelor membre O serie de aciuni ale statelor membre afecteaz libertatea concurenei n cazul n care acord subvenii ntreprinderilor publice. Se prevede c, n msura n care afecteaz statele membre sau schimburile ntre statele membre, ajutoarele acordate de stat sau prin intermediul resurselor de stat indiferent sub ce form i care distorsioneaz sau amenin s distorsioneze concurena prin favorizarea unor ntreprinderi sau anumite producii, sunt interzise. 5 Prin conceptul de ajutor se nelege un ajutor garantat de guvern, autoritate local sau regional precum i provenind din surs privat asupra creia statul exercit o influen direct sau indirect. Nu conteaz forma sau scopul ajutorului, ci efectul asupra concurenei. Sunt interzise subveniile, subveniile pentru dobnzi, scutiri de taxe i reducerea contribuiilor pentru securitatea social, care reduc fiscalitatea unei ntreprinderi i i garanteaz beneficii. Dreptul concurenei permite compatibilitatea unor ajutoare cu piaa intern, n cazul n care acestea reprezint un instrument esenial pentru a realiza un obiectiv economic sau socio-politic stabilit de Comunitate. n conformitate cu articolul menionat, sunt acceptate urmtoarele ajutoare de stat:
4

Regulamentul 4064/ 89/EC i amendat in 1997 cu Regulament 1310/ 97/ EC din 30 iunie 1997 J.O. L 204 / 21.07.1998 5 TCE, Art. 87

-ajutoarele cu caracter social, acordate consumatorilor individuali, fr discriminare n raport cu originea produsului; -ajutoarele destinate s remedieze pagubele cauzate de dezastrele naturale sau alte evenimente extraordinare; -ajutoarele acordate economiei din anumite regiuni ale Germaniei afectate de separare, cu titlu de compensaie pentru dezavantajele economice rezultate. n anumite cazuri, Comisia se poate pronuna asupra compatibilitii unor ajutoare de stat cu piaa intern: -ajutoare n vederea promovrii dezvoltrii economice a regiunilor care au nivel de via foarte sczut sau n care se constat lipsa forei de munc; -ajutoare pentru promovarea realizarea unui proiect important de interes comun european sau pentru remedierea unei situaii grave a economiei unui stat membru; -ajutoare pentru dezvoltarea anumitor activiti economice n cazul n care acestea nu afecteaz condiiile schimburilor comerciale ntr-un scop contrar intereselor comune; -ajutoarele n vederea promovrii culturii i conservrii patrimoniului care nu afecteaz schimburile comerciale sau concurena; -oricare categorie de ajutoare care rezult n urma unei iniiative a Comisiei i pe baza unei decizii prin vot cu majoritate calificat a Consiliului. Prin Regulamentul din 1998, Consiliul a permis Comisiei s autorizeze ajutoare de stat n vederea sprijinirii ntreprinderilor mici i mijlocii pentru cercetare i dezvoltare, protecia mediului i creterea ocuprii forei de munc, precum i ajutoare de stat regionale n anumite regiuni aprobate de Comisie. 6 Un stat membru poate notifica asupra inteniei de a acorda un ajutor de stat. 7Comisia examineaz n mod permanent dac un ajutor de stat este compatibil cu piaa intern i decide dac statul membru care l utilizeaz ntr-un mod abuziv trebuie s-l suprime sau s-l modifice ntr-un anumit termen stabilit. Dac statul membru nu se conformeaz acestei decizii i acioneaz fr s in cont de aceasta, Comisia poate sesiza Curtea de Justiie n vederea instituirii procedurii legale. Regulile de concuren se aplic i ntreprinderilor publice.8 Statele membre nu pot aciona sau impune nici o msur i nu pot s angajeze nici o practic n favoarea unei ntreprinderi publice. Le este interzis statelor membre s utilizeze ntreprinderile publice aflate n proprietatea
6 7

Regulamentul 994/ 98/ EC din 7 mai 1998, J.O.nr. L 142, 14.05.1998, p.1-4 n conformitate cu TCE, Art. 93 8 TCE, Art. 86 TCE

sau sub controlul statului n vederea restrngerii concurenei. O serie de excepii sunt permise ntreprinderilor care execut operaiuni de interes economic general-serviciile de utilitate public i monopolurilor care genereaz venit public. Derogarea de la dispoziiile tratatului este permis numai n cazul n care influena acestor ntreprinderi corespunde intereselor comunitare. n acest mod, statele membre pot utiliza anumite ntreprinderi ca un instrument economic sau de politic de taxe. Mai mult, Comisia este autorizat s iniieze propuneri de directive sau regulamente n vederea aplicrii dispoziiilor acestui articol. n acelai timp, msurile de liberalizare ale Comisiei urmresc prevenirea mpririi pieei ntre monopolurile serviciilor publice. 9III. 1. 2 POLITICA MONETAR A. Baza juridic iniial TCE primar nu a inclus nici o referire la politica monetar a Comunitii Economice europene, lund n consideraie numai coordonarea politicilor economice. n acest sens, au fost introduse referine la balana de pli, prin punerea n aplicare a mecanismelor de cooperare i de sprijin reciproc ntre state.10 Dei se prevedea c sarcina de coordonare a politicilor economice revenea Consiliului, baza juridic era insuficient pentru dezvoltarea unei astfel de politici.11 Crizele care au afectat sistemul monetar internaional n anii 60 i 70, care s-au manifestat printr-o instabilitate marcant a cursurilor de schimb ale monedelor naionale, au necesitat convergena realizrii pieei interne i a unei politici monetare comune. Etapele realizrii uniunii monetare s-au derulat ntr-o succesiune logic, culminnd cu adoptarea monedei unice de ctre statele membre. nceputul acestui proces a fost reprezentat de raportul Werner din 1970, care a propus realizarea unei uniuni economice i monetare pn n 1980, ntr-un mod gradual, implicnd convertibilitatea total, eliminarea fluctuaiilor monedelor statelor membre i fixarea irevocabil a raporturilor de paritate la. Consiliul din 1971 i conferina efilor de stat i de guvern din 1973, au decis s pun bazele uniunii economice i monetare.12 Grupul celor zece a realizat un acord la Washington care prevedea devaluarea dolarului n raport aurul i o reevaluare a monedelor
9

Adoptarea Directivei 96/19/EC privind liberalizarea pieei de telecomunicaii din 13 martie 1996 J.O. nr. L 74, 22.03.96, p.13-24.
10 11

TCE, Articolele iniiale 104 i 109. TCE, Art. 145, devenit Art. nou 202 12 Pe baza articolului 235 art. devenit nou 208,

europene n raport cu dolarul limitnd marginile de fluctuaie ale cursurilor acestora la 2,25% de o parte i de alta a noilor pariti n raport cu dolarul, deci n interiorul unui tunel de 4,5%. Acest sistem denumit arpe monetar nu a durat datorit crizelor petroliere din perioada 1971-1973 ceea ce a condus la abandonarea acestui plan. Ca urmare, bncile centrale au avut libertatea de a interveni pentru stabilizarea cursului de schimb Lansarea Sistemului Monetar European a permis reluarea planului Werner, avnd ca obiectiv unui curs de schimb stabil. Principalele elemente ale SME au fost: -Mecanismul ratei de schimb-bazat pe o paritate central stabilit de bncile centrale naionale, marja de fluctuaie a monedei fiind de 2,25%; -Unitatea monetar european ECU care a funcionat ca un co al monedelor naionale ale tuturor statelor membre; -Fondul european de cooperare monetar, realizat din rezervele statelor membre. Stabilizarea monetar a primit un impuls decisiv prin adoptarea acordului Basel-Nyborg, n conformitate cu care bncile centrale ale statelor membre au intervenit nainte ca monedele naionale s ating limitele marginilor de fluctuaie, conferind stabilitate mai ales prin stabilitatea paritii franc-marc. n Actul Unic din 1986 este introdus un capitol referitor la cooperarea economic i monetar sub titlul Uniunea economic i monetar, cu referin la progresele n materie nregistrate pn atunci, ECU i sistemul monetar european, precizndu-se c tratatul va fi necesita modificri n cazul unor progrese de natur instituional. n plan intern politica monetar se afl n prelungirea direct a pieei comune i a politicilor economice pentru c permite circulaia capitalurilor, reprezint o condiie prealabil a stabilitii preurilor agricole, acioneaz n favoarea unei convergene a politicilor economice, implicnd o reducere a fluctuaiilor de natur monetar. Pe plan extern, Comunitatea poate s-i impun n mod coerent propria sa politic n cadrul unui sistem internaional nesigur. Planul Delors a definit, n 1989, obiectivele realizrii uniunii monetare UEM, prin liberalizarea complet a micrilor de capital, convertibilitatea complet a monedelor naionale eliminarea benzilor de fluctuaie i fixarea definitiv a paritilor monedelor. Avantajele utilizrii unei monede unice sunt considerabile: eliminarea fluctuaiilor cursului de schimb, i, implicit a riscurilor, predictibilitatea procesului economic ntre statele membre, stimularea creterii economice i a ocuprii forei de munc, stabilitatea preurilor, scderea inflaiei, scderea ratei dobnzilor, eliminarea speculaiilor, care n final au condus la accelerarea creterii economice.

B. Realizarea UEM B a. Tratatul de la Maastricht Dup ce stipuleaz stabilirea uniunii economice i monetare13 Tratatul se refer la instaurarea unei politici economice fondate pe strnsa coordonare a politicilor economice ale statelor membre, pe piaa intern, i pe definirea unor obiective comune, cu respectarea stabilitii preurilor, a finanelor publice i a unor condiii monetare sntoase i a balanei de pli stabile14A. n context, Consiliul elaboreaz un proiect privind marile orientri ale politicilor economice ale statelor membre i ale Comunitii, iar Consiliul European dezbate asupra concluziilor acestor orientri, pe baza crora Consiliul adopt recomandri care fixeaz marile orientri15-. Situaia bugetar a statelor membre este plasat sub supravegherea Consiliului, n vederea asigurrii unei coordonri strnse a politicilor economice i o realizrii unei convergene susinute a performanelor economice ale acestora. De asemenea, n cazul n care un stat membru risc s compromit buna funcionare a UEM, Consiliul poate adresa o recomandare acestui stat membru viznd adoptarea urgent a unor msuri de corecie. Tratatul UE de la Maastricht a preluat Planul Delors i a stabilit ca obiectiv adoptarea monedei unice ncepnd cu 1 ianuarie 1999. Tratatul a creat i cadrul instituional pentru uniunea monetar i a instituit Banca Central European BCE i Sistemul European al bncilor centrale ESCB. Procesul de realizare a uniunii economice i monetare a constat din trei etape: -Prima etap, ncheiat la 1 ianuarie 1994, a avut ca obiectiv liberalizarea micrilor de capital, realizarea independenei bncilor centrale i coordonarea politicilor economice naionale. -A doua etap, demarat la 1 ianuarie 1994 cu crearea Institutului Monetar European, precursor al Bncii Centrale Europene, a urmrit ntrirea cooperrii ntre bncile centrale, monitorizarea Sistemului Monetar European i a finanelor publice i extinderea scopului aplicrii ECU. n vederea realizrii celei de-a treia etape a monedei unice, statele membre trebuie s ndeplineasc anumite criterii de convergen, denumite criteriile de la Maastricht: -Stabilitatea preurilor, conform creia rata inflaiei nu trebuie s depeasc cu mai mult de 1,5% cea mai mic rat de inflaie din statele membre;

13 14

TUE, Art.2 TUE, Art. 4, ex. Art.3 15 TUE, Art.99 , ex Art.103

-Convergena ratelor dobnzilor, care presupune ca rata dobnzii anuale s nu depeasc cu mai mult de 2% media ratelor dobnzilor din trei state membre care au cea mai mic rat de inflaie; -Stabilitatea ratei de schimb, care interzice devalorizarea monedei naionale timp de 2 ani de la intrarea n SME; -Sustenabilitatea financiar a guvernului, exprimat printr-un deficit anual de max.3% din PIB i un nivel al datoriei publice de max.60% din PIB. n perioada 1997-1999, statele membre au fost obligate s respecte o disciplin bugetar sever n vederea depirii situaiei economice i financiare dificile, ceea ce a determinat ca o serie de state s aib incertitudini cu privire la ndeplinirea criteriilor de la Maastricht pn n ultimul moment intrrii n zona euro. Funcionarea zonei euro cu ncepere de la 1 ianuarie 1999 a condus la integrarea mai bun a pieelor de capital europene, o stabilizarea a preurilor i o ntrire progresiv a monedei europene. B. Dimensiunea politic a zonei euro Uniunea monetar presupune i convergena politicilor economice ale statelor membre.
16

Se prevede obligaia ca statele membre s-i coordoneze politicile economice n scopul ndeplinirii obiectivelor Comunitii, pentru a realiza dezvoltare durabil, echilibrat i armonioas, un nivel nalt de ocupare a forei de munc i protecie social, o cretere durabil i neinflaionist, precum i un nalt grad de competitivitate i convergen a performanelor economice. Statele membre trebuie s respecte orientrile economice, care pn n 2003 au fost adoptate anual, iar dup aceast dat sunt adoptate de Consiliu pentru o perioad de trei ani, mpreun cu orientrile politicii de ocupare a forei de munc. La Consiliul European din iunie 1997, Statele membre au adoptat Pactul de cretere i stabilitate, care, dincolo de prevederile TCE, stabilete procedurile aplicabile n cazurile de neconformitate referitoare la nerespectarea valorilor de referin aferente celei de-a treia etap a monedei unice. Obiectivul Pactului este de asigura finane publice sntoase, care s conduc la stabilitatea preurilor i al o cretere puternic i durabil, i este compus din dou regulamente fondate, respectiv pe articolele 99 nou i 104 nou, modificate prin dou regulamente din 27 iunie 2005 i pe rezoluia Consiliului European referitoare la pactul de stabilitate i convergen.
16

TCE, Art. 98 i 99

Pactul de Stabilitate garanteaz respectarea stabilitii monetare a zonei euro, prin instituirea unei pli de 0,5% din PIB n cazul n care statul membru nu-i realizeaz angajamentele n acest sens. n practic s-a demonstrat c statele motor ale Uniunii, Frana i Germania, dei au nclcat prevederile Pactului, nu au fost sancionate, n timp ce procedura a funcionat pentru state mai mici, ca de ex. Spania i Portugalia. Pentru a reface ncrederea statelor membre n aplicarea riguroas a Pactului, Consiliul European din martie 2005 a decis ca sanciunile s fie corelate cu condiiile economice specifice ale statelor membre, dezvoltarea i tendinele din economie, procesele economice i financiare ale deficitului bugetar printr-o abordare flexibil a influenei perioadei de recesiune asupra deficitelor bugetare, prin vizarea sustenabilitii finanelor publice. Totui, limitele impuse prin criteriile de la Maastricht, 3% din deficit i 60% limit maxim a datoriei publice rmn neschimbate. n cadrul UEM, Consiliul minitrilor economiei i finanelor ECOFIN este principalul for de coordonare a politicii economice a statelor membre. ECOFIN stabilete anual marile orientri ale politicii economice, implementarea acestora revenind statelor membre ale UE.17 n acest cadru, Grupul Euro-12, reprezentnd forumul neoficial al minitrilor de finane din zona euro pentru coordonarea monetar i strategic, are un rol major, ntruct este reprezentat la reuniunile G-7 i ale FMI. C. Modificrile Tratatului de la Lisabona Protocolul privind Eurogrupul confer recunoatere reuniunilor minitrilor de finane din zona euro, care de obicei sunt organizate nainte de ECOFIN.

17

Conform TCE, Art. 99

III. 1. 3. POLITICA COMERCIAL COMUN A. Baza juridic Tratatul primar stipuleaz c politica comercial comun a Comunitii cu tere ri este una din cele trei politici prevzute n mod expres. 18 Se precizeaz c aceast politic este fundamentat pe principii uniforme mai ales n ceea ce privete modificrile tarifare, ncheierea acordurilor tarifare i comerciale, uniformizarea msurilor de libertate, politica de export ct i msuri de aprare comercial, printre care i acelea care trebuie luate n caz de dumping i subvenii. 19 Aceast politic este competena exclusiv a Comunitii. Implementarea politicii comerciale comune se efectueaz prin sistemul comun de instrumente-tariful vamal comun, proceduri dumping. Articolul 113 amendat prin Tratatul de la Maastricht 133 prevede c Consiliul, cu vot prin unanimitate, extinde aplicarea articolelor la comerul cu servicii i la proprietatea intelectual. Modificrile aduse acestui articol prin tratatul de la Nisa au condus la extinderea cmpului su de aplicare la comerul serviciilor i la aspectele comerciale ale proprietii intelectuale i la introducerea regulii unanimitii cu titlu derogatoriu, pentru serviciile culturale i audiovizuale, i pentru msurile intracomunitare, n cazul n care este necesar votul prin unanimitate: serviciile de educaie, serviciile sociale i sntatea uman. Consiliul nu este autorizat s ncheie acorduri comerciale a cror dispoziii depesc competenele interne ale Comunitii. Mai mult, articolul 133 TCE nu se aplic domeniului transport dect n msura n care dispoziiile privind acest sector constituie o anex de acte adoptate sub titlul politicii comerciale comune. Acordurile negociate trebuie s fie compatibile cu politicile i regulile interne ale Comunitii. Acelai articol autorizeaz Comunitatea s ncheie acorduri comerciale cu tere ri sau cu organizaii internaionale, Comisia avnd responsabilitatea pentru execuia politicii comerciale. Comisia are un rolul de a iniia procedura de dumping sau decide impunerea unor taxe vamale. Comisia negociaz aceste acorduri prin consultare cu un comitet special desemnat de Consiliu n conformitate cu mandatul i liniile generale de negociere stabilite de Consiliu. Acordurile sunt ncheiate de Consiliu prin vot cu majoritate calificat, consultarea Parlamentului European nefiind obligatorie.

18 19

TCE, Art. 3,b. TCE, Art. 113, Art. nou 133

B. Aplicarea politicii comerciale comune Problemele referitoare la mrfuri, falsuri i comerul serviciilor care nu implic circulaia persoanelor reprezint o competen exclusiv a Comunitii. Statele membre sunt responsabile pentru politica de export i particip la acorduri internaionale care pot s aib incidene asupra politicii comerciale comune. Politica comercial comun este o politic liberal care a condus Comunitatea s participe la diferitele cicluri de negocieri multilaterale n cadrul GATT i s ncheie acorduri externe cu tere ri. Comunitatea ncearc astfel s obin de la partenerii comerciali deschiderea pieelor pentru produsele europene, i s protejeze industriile n criz, mai ales siderurgia. Regimurile pentru importuri Regulamentul Consiliului din 22 decembrie 1994 este fondat pe principiul interzicerii oricrei restricii cantitative: n cazul n care anumite importuri risc s aduc prejudicii serioase produciei comunitare Comisia poate lua msuri de aprare sau de suspendare temporar a importurilor. n scopul aprrii industriei comunitare de anumite practici comerciale anormale, regulamentul Consiliului din 22 decembrie 1995 referitor la msuri antidumping, este acionat n cazul n care preul su ctre Comunitate este inferior preului comparabil practicat n cursul operaiilor comerciale normale.

Regimul pentru exporturi n conformitate cu principiul libertii exporturilor Comunitii cu destinaie ctre tere ri, Consiliul poate lua msuri de aprare (limitri cantitative) ]n scopul limitrii unei situaii critice datorit unei penurii de produse vitale ex. regulamentul din 22 iunie privind instituirea unui regim de control al exporturilor i tehnologii cu dubl utilizare civil i militar. Totodat, pot fi luate msuri de aprare mpotriva obstacolelor ridicate de tere ri n cazul n care acestea mpiedic exporturile comunitare ctre aceste ri practici comerciale interzise de comerul internaional, n special ale OMC, msuri de aprare constnd n suprimarea sau retragerea concesiunilor comerciale, ridicarea drepturilor de vam existente sau instituirea unei taxe de import i fixarea restriciilor cantitative. Toate msurile care concureaz pentru dezvoltarea schimburilor ntre Uniune i tere state sunt n legtur cu politica comercial comun care cuprinde msuri specifice ca de exemplu, drepturi vamale, contingente, msuri de aprare comercial , mai ales antidumping i ajutoare pentru export.

Punerea n aplicare a politicii comerciale comune permite aprarea intereselor Comunitii i a concepiei sale privind schimburile internaionale n cadrul Organizaiei Mondiale a Comerului (OMC) i a ciclurilor de negocieri comerciale multilaterale (rounds), dup cum urmeaz: privilegierea unei abordri globale n materie de liberalizare a pieelor, ntruct negocierile foarte strnse nu permit tuturor statelor s-i satisfac interesele; obinerea unei transparene i a unei democratizri crescute legate de mecanismele de negociere i a OMC urilor, prin intermediul unui dialog cu societatea civil, ntrirea participrii parlamentelor naionale i a Parlamentului European, determinarea orientrilor minimale pentru conducerea negocierilor informale; ameliorarea integrrii rilor n curs de dezvoltare n sistemul multilateral de comer; meninerea modelului european n domeniul agriculturii (ncadrarea tuturor formelor de ajutor pentru export, garantarea respectrii principiului prevederii) al sntii produselor (garantarea securitii sanitare a produselor, scderea preurilor medicamentelor eseniale) a mediului (contribuia la dezvoltarea durabil prin integrarea acestei preocupri n cadrul tuturor negocierilor) i a serviciilor publice. Cadrul internaional n care Comunitatea conduce i realizeaz politica sa comercial este Organizaia Mondial a Comerului (OMC), care a nlocuit n 1995 GATT i a inclus n sfera sa de activitate att Acordul general din 1947 ct i Acordul privind serviciile-GATS, acordul privind drepturile proprietii intelectuale, acord privind diferendele precum i o serie de acorduri sectoriale. Principalele acorduri ncheiate n cadrul OMC sunt: - acordul interimar n sectorul serviciilor financiare i a micrii persoanelor fizice, care include 102 state i acoper 95% din comerul mondial n sectorul bncilor, asigurrilor i valorilor mobiliare, semnat n decembrie 1997 - acordul privind telecomunicaiile de baz ncheiat de 69 de state, i care acoper 93% din piaa mondial, nvcheiat n februarie 1997 n noiembrie 2001, ca patra conferin ministerial organizat la Doha a decis lansarea unui nou ciclu de negocieri comerciale,care ar fi urmat s se ncheie la sfritul anului 2004. Dosarele sensibile privesc agricultura, care urmrete realizarea unui acord privind accesul pe pia i reducerea subveniilor la export i reducerea msurilor de sprijin intern, proprietatea intelectual n sensul facilitrii accesului la medicamentele generice, acordul definitiv fiind ncheiat n decembrie 2005. Acordul referitor la eliminarea subveniilor agricole a fost ncheiat la conferina ministerial de la Hong Kong decembrie 2005.

Reglementarea diferendelor implic deschiderea consultrilor, constituirea unui grup de arbitraj, sesizarea organului de apel. Dintre rapoartele favorabile obinute de Uniune se pot evidenia cele referitoare la o lege antidumping american din 1916 i mpotriva regimului fiscal acordat de Statele Unite societilor cu vnzare n exterior, i la legea american din 2000amendamentul Byrd-referitor la drepturile antidumping. mpotriva Uniunii s-au pronunat decizii nefavorabile n cazul plngerilor formulate de Statele Unite n problema importurilor de banane, 1997, a interdiciei comunitare privind hormonii cretere n producia i comercializarea crnii importate-1996, i clasificarea vamal european a unor produse informatice, 1998. Acorduri sectoriale Aceste acorduri au fost realizate n domeniile siderurgie i textile, atinse de criz. Cu privire la produsele siderurgice, s-a realizat acordul cu tere ri furnizoare n scopul plafonrii preurilor i reducerii schimburilor pentru a evita perturbarea pieei comunitare-ncepute n 1978 i ncheiate n 1992. Cu statele din Europa Central i de Est, sistemele de contingente tarifare au fost stabilite n 1993 cu Cehia i Slovacia, i 1995, cu Bulgaria Polonia i Romnia. Referitor la produsele textile, au fost ncheiate 26 de acorduri bilaterale cu ri care export produse cu pre sczut n cadrul aranjamentului multifibre AMF. Primele acorduri de asociere au fost create prin Tratatul de la Roma n scopul stabilirii unor relaii speciale ntre statele membre i fostele colonii. Convenia Lome ncheiat n 1975 cu 46 de state i extins ulterior pe o nou baz prin Parteneriatul cu 78 de state prin Parteneriatul de la Cotonou, reprezint un acord asimetric n cadrul cruia CE asigur accesul pe pia statelor din Africa, Caraibe i Pacific, n schimbul aplicrii principiului clauzei naiunii cele mai favorizate, pentru Uniune. n ceea ce privete acordurile prefereniale, primul a fost ncheiat cu Turcia n 1963, dup care a urmat acordurile cu rile membre AELS n 1972-1973. n 1994 a fost creat acordul ntre Comunitate i Spaiul economic european. Un alt acord important este Acordul multilateral privind investiiile AMI care elimin discriminrile i favorizeaz libera micare a capitalurilor. Acordul cu statele mediteraneene a marcat un salt important prin instituirea Conferinei de la Barcelona care pe lng domeniile politic, economic i financiar include i o zon de liber schimb, cu ncepere din 2010. Uniunea a ncheiat n cadrul procesului Barcelona o serie de acorduri euro mediteraneene de asociere cu 7 state partenere.

Un capitol special a fost reprezentat de relaiile Uniunii cu statele PECO, care au fost demarat n 1989 n cadrul Programului Phare fiind ulterior consolidate prin Acordurile de Asociere. Dup aderarea celor 10 state central i est europene Uniunea dezvolt acorduri n cadrul procesului de asociere i stabilizare cu statele din Balcanii de Vest bazat pe Acordul de Asociere i stabilizare msuri comerciale care acord tratament preferenial i un instrument de asisten, CARDS. III. 2. POLITICI CONFORM COMPETENELOR PARTAJATE NTRE UNIUNE I STATELE MEMBRE III.2. 1. POLITICA SOCIALA 1. Fundamentarea politicii sociale Dou concepii diferite s-au confruntat n fundamentarea politicii sociale prima, favorabil unei prelungiri a dispoziiilor referitoare la libera circulaia lucrtorilor, n timp ce a doua, era axat apropierea i armonizarea legislaiilor statelor membre pentru realizarea progresului social.20 Actul Unic din 1986 a privilegiat cea de-a doua concepie, conferind Consiliului puterea de a adopta directive cu vot calificat n anumite domenii, securitatea i sntatea lucrtorilor, n condiiile instalrii unui dialog social european. n continuare, n cadrul Consiliului European de la Strasbourg-decembrie 1989, a fost adoptat Carta drepturilor sociale fundamentale, care nu produce efect juridic, semntura guvernului britanic lipsind de pe documentul final. Prin Protocolul nr. 14, anexat tratatului UE de la Maastricht s-a realizat o repartizare a domeniilor care relev din politica social, dup cum urmeaz: -domenii care corespund directivelor adoptate cu majoritate calificat-sntatea i securitatea lucrtorilor, condiiile de munc, informarea i consultarea lucrtorilor, egalitatea ntre brbai i femei; -domenii n care directivele aplicabile sunt adoptate cu majoritate calificat-protecia social, protecia lucrtorilor n caz de reziliere a condiiilor de munc, reprezentarea i aprarea colectiv a intereselor lucrtorilor i a angajailor, condiii de angajare pentru cetenii din tere ri. Domenii excluse sunt remunerrile, dreptul la asociere, dreptul la grev i la blocare.

20

TCE, Art. 136

Tratatul de la Amsterdam determin o aprofundare considerabil a obiectivelor legate de politica social, care sunt reformulate: promovarea forei de munc, ameliorarea condiiilor de via i de munc, o protecie social adecvat, dezvoltarea resurselor umane. Prevederile Protocolului Social anexate Tratatului de la Maastricht au fost ncorporate Tratatului de la Amsterdam, devenind parte a acquisului comunitar. O alte realizare n domeniul social al Tratatului s-a referit la recunoaterea principiului egalitii de anse ca un obiectiv major al Comunitii. 21. Sunt adoptate de Consiliu i Parlament decizii privind aplicarea acestui principiu n domenii ca tratamentul egal ocuparea forei de munc i salarii egale, ntre brbai i femei. 22 n timp ce obiectivele din grupa 1, adoptate prin codecizie nu pot conine dect prevederi minimale, care trebuie aplicate n mod progresiv conform legislaiei naionale, obiectivele din grupa 2 sunt adoptate conform procedurii consultative. Tratatul subliniaz de asemenea rolul Comisiei n promovarea consultrii ntre statele membre privind fora de munc, condiiile de lucru, formarea profesional, dreptul sindical securitatea social, etc. B. Aplicarea politicii sociale Instituia specifica politicii sociale este Fondul Social European, art. 146 TCE, care are ca misiune principal promovarea forei de munc, a mobilitii geografice i sociale n cadrul proiectelor naionale i care poate participa la derularea diferitelor programe comunitare. Principalele directive n materie de politic social adoptate au vizat asigurarea proteciei lucrtorilor
23

transferul de ntreprindere

24

protecia salariailor n caz de insolvabilitate

25

securitatea i sntatea lucrtorilor26. n prelungirea Tratatului de la Amsterdam Consiliul European extraordinar din noiembrie 1997 a fixat liniile directoare care au fost ulterior preluate prin planurile de aciune naionale. Principalele orientri au vizat creterea ocuprii forei de munc, n special pentru tineri, dezvoltarea antreprenoriatului, ncurajarea adaptabilitii mediului de afaceri i a angajailor i ntrirea politicii de egalitate de anse, acest din urm obiectiv urmrind creterea perspectivelor de angajare a femeilor, n principal prin introducerea unui orar flexibil de lucru. Consiliul European de la Koln din iunie 1999 a adoptat Pactul european pentru ocuparea forei de munc, fundamentat pe trei obiective: interaciunea msurilor cu caracter macro-economic
21 22

TCE, Art. 2 i 3 TCE, Art. 141 23 Directiva din 17 februarie 1975 24 Directiva din 14 februarie 1977 25 Directiva din 20 octombrie 1980 26 Directiva din 12 iunie 1989

politica bugetar, politica salarial, politica monetar, o mai bun aplicare a strategiei europene pentru ocuparea forei de munc-procesul Luxemburg i ntrirea reformelor structurale a pieelor de mrfuri, servicii i capital Procesul Cardiff. n context, Consiliul European de la Nisa din decembrie 2000 a adoptat Agenda Social european,27 care creeaz cadrul politicii sociale conform modelului european, articulat n jurul urmtoarelor obiective: -crearea unor locuri de munc mai multe i mai bune; -promovarea i utilizarea mediului de lucru bazat pe flexibilitate i securitate; -combaterea tuturor formelor de srcie i discriminare n interesul stimulrii integrrii sociale; -modernizarea proteciei sociale; -promovarea egalitii ntre sexe; -ntrirea dimensiunii sociale a extinderii i a politicii externe a UE. n cadrul Agendei Sociale, statele membre se bazeaz pe progresul tehnic, rezultatele uniunii economice i monetare i a unei mai bune valorificri a mobilitii la nivelul UE. Pe baza iniiativei Comisiei e-Europa-o societate de informaie pentru toi Consiliul European de la Lisabona a fixat obiectivul major ca Uniunea s devin economia d cunoatere cea mai competitiv i mai dinamic din lume pn n 2010, astfel nct s rspund dublei provocri legate de mondializarea economiei i dezvoltarea tehnologiilor de informaie i comunicare. La Consiliul European de la Goteborg din iunie 2001 a fost adugat i dimensiunea dezvoltrii durabile. n domeniul social statele membre ale UE se confrunt cu dou provocri lupta mpotriva srciei i excluderii sociale i mbtrnirea constant a populaiei sale, care conducea la scderea forei de munc. Obiectivele stabilite n acest sens prin strategia de la Lisabona urmreau -creterea nivelului de ocupare a forei de munc la 70% pn n 2010, cu 60% pentru femei i 50 % pentru grupele de vrst cuprinse ntre 55-64 ani; -reducerea cu 50% a numrului de tineri ntre 18-24 ani cu educaie secundar; -mrirea anselor de egalitate ntre brbai i femei privind accesul la locuri de munc, formare vocaional i condiii de lucru; -creterea eficienei n combaterea excuderii sociale; -mbuntirea ajustrilor privind sistemele actuale de pensii;
27

J.O. nr. C 157 din 30 mai 2001

-mbuntirea condiiilor pentru formare profesional permanent; -luarea n consideraie a efectelor sociale determinate de imigraie azil. Reafirmnd c obiectivele strategiei de la Lisabona rmn eseniale pentru ocuparea forei de munc, care necesit convergena ntre marile orientri ale politicii economice i marile orientri ale politicii de ocupare a forei de munc, Consiliul European de la Bruxelles din 20-21 martie 2003 a decis adoptarea a dou pachete de orientri pentru urmtorii trei ani. n ceea ce privete ocuparea forei de munc, marile orientri prevedeau: -Ocuparea complet a forei de munc, pstrndu-se obiectivele strategiei de la Lisabona; -mbuntirea calitii i productivitii muncii, corelat cu dezvoltarea carierei, formare permanent, sntate i siguran la locul de munc, timp de lucru flexibil, dialog social i implicarea lucrtorilor; -ntrirea coeziunii sociale i incluziunii, care impune ca statele membre s promoveze accesul la munc brbai i femei, combaterea discriminrii pe piaa muncii, prevenirea excluderii de la locul de munc i reducerea disparitilor regionale. ntrzierile constatate fa de o strategie att de ambiioas fiind evidente, examenul la jumtatea parcursului a subliniat riscurile generate de includerea unui numr mai mare de politici n Agenda Lisabona precum i a unei ierarhizri insuficiente a prioritilor. Noile linii directoare n numr de 24 care au fost aprobate de Consiliul European din iunie 2005 au dou obiective principale-atingerea unei rate de ocupare a forei de munc de 70% i realizarea unui procent de 3% din PIB privind investiiile n cercetare dezvoltare pn n 2010. Programul adoptat de Comisie n iulie 2005 prevede 100 de propuneri dintre care un numr de 8 este considerate ca fiind esenial. n octombrie 2005 fiecare stat membru a prezentat Comisiei programul naional fundamentat pe noile linii directoare, care a fost analizat n raportul Comisiei privind creterea i ocuparea forei de munc. Consiliul European de la Nisa a aprobat n decembrie 2001 Agenda social european care reprezint primul program cincinal de aciune al Uniunii n domeniul politicii sociale, iar comisia a efectuat o prim evaluare n februarie 2001. Cu privire la redefinirea rolului pe care l are Fondul Social European, Comisia European consider ca fiind necesar o legtur mai strns cu politicile de ncurajare a ocuprii forei de munc i a ntririi coeziunii sociale i economice. Pentru a rspunde provocrilor legate de

extindere, mbtrnire a populaiei i globalizare, n acest sens FSE trebuie s conin reguli mai simple i elemente mai pronunate de descentralizare. C. Modificrile Tratatului de la Lisabona n conformitate cu dispoziiile tratatului, politica social va fi o competen partajat ntre Uniune i statele membre28. Uniunea trebuie s ia msurile de coordonare a politicilor de ocupare a forei de munc a statelor membre29 i poate avea iniiative n vederea asigurrii coordonrii politicii sociale ale statelor membre30. Noua redactare specific mai clar situaia curent. 31 III. 2. 2 POLITICA DE COEZIUNE ECONOMICA SI SOCIALA A. Baza juridic Tratatul de la Roma nu a inclus obiective de politic regional, singura referin n acest sens stipula garania ca statele membre s cunoasc o dezvoltare economic armonioas. Ulterior, dezvoltrile nregistrate cu privire la construcia unei uniuni monetare, iniierea procesului de extindere i agravarea crizelor economice au condus la necesitatea atenurii diferenelor de dezvoltare ntre diferitele regiuni europene. Astfel, n anul 1975 a fost stabilit Fondul European pentru Dezvoltare Regional (FEDR), avnd ca obiectiv reducerea discrepanelor economice i sociale ntre diferitele regiuni europene, cu promovarea unor msuri structurale adecvate. FEDR a devenit o parte component a aa numitelor fonduri structurale, alturi de Fondul Social European (FSE), Seciunea de orientare a Fondului de orientare i garantare agricol european i de Instrumentul financiar pentru orientare a pescuitului. Odat cu aderarea Spaniei, Greciei, Portugaliei i Irlandei, diferenele la nivel interregional au devenit manifeste fa de nivelul anilor 60 cnd numai sudul Italiei prezenta astfel de probleme. Ca urmare, actul Unic a prevzut printre obiectivele uniunii coeziunea social i economic, fiind inclus n TCE ca o politic comunitar.32 Cele patru principii care guverneaz fondurile structurale sunt: -concentrarea care stipuleaz c obiectivele de dezvoltare ale statelor membre sunt incluse n cadrul suport comunitar, iar Consiliul adopt cu aprobarea Parlamentului un Regulament care
28 29

TFUE, Art. 4 (b) TFUE, Art. 5 (2) 30 TFUE, Art. 5 (3) 31 Aa cum este stipulat n art. 3 (1) (i) 3( 1) (j) i 136-145 TCE. 32 n prezent Partea a treia, Titlul XVII

fixeaz obiectivele pentru care fondurile structurale pot fi utilizate pentru o perioad de planificare bugetar; -parteneriatului conform cruia programele sunt propuse de statele membre dar sunt implementate n cooperare cu autoritile naionale regionale i locale, beneficiarii fiind de obicei regiunile i autoritile locale capabile s propun proiecte viabile; -programarea care permite ca statele membre s elaboreze planuri de dezvoltare pe baza obiectivelor prioritare, care sunt aprobate de Comisie; -adiionalitate, Uniunea intervine n mod complementar n susinerea proiectelor, cofinanarea naional reprezentnd o precondiie a acestui ajutor. Tratatul asupra Uniunii europene TUE cuprinde o serie de schimbri majore cu privire la aceasta politic, n special prin mrirea ratei de participare a bugetului comunitar i a procentelor afectate de ctre rile beneficiare. Mai mult, privind coeziunea economic i social introduc un nou instrument, Fondul de coeziune care este destinat statelor membre cu un PIB inferior cu 90% mediei comunitare i care propun propun un program conform criteriilor de convergen economic pentru finanarea unor proiecte de mediu i reele transeuropene de transport.33 Tratatul de la Amsterdam menine obiectivele fondului de coeziune, n timp ce iniiativele la nivel comunitar care implic politici complementare n limita de maxim 10% din totalul fondului de coeziune au fost concentrate aspra unor obiective mai puin numeroase, ca de ex. cooperarea regional. Cu toate c, n cadrul procesului legislativ Consiliul are rolul principal n stabilirea sistemului operaional al politicii de coeziune, Parlamentul European are de asemenea un rol important n cadrul procedurii de conciliere, ntruct aprob deciziile Consiliului, obiectivele prioritare i organizarea Fondurilor Structurale, iar datorit puterilor sale bugetare poate influena cheltuielile anuale n cadrul Fondurilor. La rndul su, Comisia este responsabil pentru aprobarea ajutoarelor, aprobarea programelor specifice, monitorizarea implementrii programelor i utilizarea fondurilor. La fiecare trei ani, Comisa prezint un raport asupra evoluiilor n cadrul acestei politici. Conform tratatelor de la Maastricht i Amsterdam, cadrul bugetar i obiectivele prioritare ale Fondurilor Structurale i de coeziune sunt adoptate prin vot n unanimitate. Tratatul de la Nisa a stipulat trecerea la votul cu majoritate calificat dup ncheierea perioadei bugetare care va ncepe n 2007.
33

TCE, Art.161 ex.art.130 D i Protocolul nr.15

B. Reforma coeziunii economic i sociale Importana politicii de coeziune n cadrul bugetului comunitar este evideniat de creterea bugetului alocat la acest capitol de la 5% n anii 70 la 10% n anii 80 i 30% la sfritul anilor 90. De altfel, n cadrul UE-15, cu toate c nu a determinat salturi spectaculoase n regiunile cele mai puin dezvoltate politica de coeziune a reuit s previn creterea decalajelor ntre regiuni, s ajute la nregistrarea unor progrese marcante de ctre statele cele mai srace. Astfel, n cele mai srace trei state membre, Grecia, Portugalia i Spania, PIB ul pe cap de locuitor a crescut de la 68% n 1988 la 79% n 1999, iar Irlanda a nregistrat un salt impresionant, de la 68% la 108% n aceeai perioad. n acelai timp, ntrirea cooperrii transfrontaliere, a contribuit la apropierea ntre diferitele regiuni, cu efecte pozitive asupra ansamblului UE.34 Pn la reforma fondurilor structurale propus de Agenda 2000, Obiectivele politicii de coeziune au fost - Obiectivul 1, de dezvoltare a regiunilor cu PIB pe cap de locuitor sub 75% din media comunitar, reprezentnd 70-73% din Fonduri; - Obiectivul 2, susinerea regiunilor care se confrunt cu reconversia social i economic, 7-9 % din Fonduri; - Obiectivul 3, ajutor pentru tineri i omeri, 5-6% din Fonduri; - Obiectivul 4, pentru msuri de formare profesional n scopul evitrii unui omaj prelungit, 5-6% din Fonduri; - Obiectivul 5, pentru msuri de modernizare i ajustri structurale n sectoarele agricol i pescuit, 4% din Fonduri i dezvoltare agriculturii cu rat mare de ocupare, 4-5% din Fonduri; - Obiectivul 6, susinerea ajustrilor n regiunile slab populate, 0,5-1% din Fonduri. Finanarea a fost asigurat[ de Fondul European de Dezvoltare Regional (FEDR) pentru obiectivele 1, 2, 5b i 6, Fondul Social European (FES), pentru obiectivele 3 i 4, Seciunea de Orientare a Fondului de garantare i orientare Agricol i Fondul de Orientare pentru pescuit pentru obiectivul 5a dar ulterior i 1 i 5b. n perspectiva viitoarei extinderi a UE, Agenda 2000 a avansat o serie de propuneri) care structureaz politica de coeziune pentru perioada 2000-2006. Schimbrile majore privesc reducerea numrului obiectivelor la 3:
34

Zoltan KOVACS, idem, p. 416

-Obiectivul 1-.vizeaz regiunile care prezint decalaje economice importante, cu un PIB situat la 75% din media comunitar; -Obiectivul 2, destinat reconversiei zonelor rurale sau a cartierelor defavorizate; -Obiectivul 3, pentru adaptarea sistemelor de formare i educaie n alte zone. Cele patru Fonduri structurale au rmas neschimbate, iar iniiativele Comisiei au devenit 4 n loc de 13-INTERREG (cooperare transfrontaliera), URBAN (regenerare economic i crize n orae), LEADER (dezvoltare rural) i EQUAL (cooperare transnaional pentru combaterea inegalitilor). Ca urmare a aplicrii acestor noi obiective, anumite regiuni nregistreaz o pierdere de eligibilitate, progresiv. C. Fondurile structurale i de coeziune n perioada 2000-2007 Politica de coeziune a suferit schimbri eseniale ca urmare a extinderii UE n 2004, cu 10 noi state membre. Astfel, disparitile de dezvoltare care s-au accentuat n urma aderrii unor state cu nivel sczut de dezvoltare n raport cu media comunitar, a condus la necesitatea evalurii politicii de finanare Toate cele 10 state membre care au aderat n 2004 aflndu-se la 90% din media PIB ului comunitar al UE-25. Cel de-al treilea raport de Coeziune a Comisiei din 18 februarie 2004 a fixat noi prioriti economice i sociale pentru perioada 2007-2013, fundamentate pe o revizuire a componentelor i obiectivelor Fondurilor structurale i de coeziune. Astfel, cele patru fonduri de coeziune, Fondul structural i iniiativa Comisiei din 2007 au fost nlocuite cu un nou sistem constnd din dou fonduri structurale anterioare-fondul Regional de Dezvoltare i Fondul Social european i Fondul de coeziune. n acelai timp, prin separarea instrumentelor aferente PAC i politicii comune de pescuit s-a creat Fondul Agricol European pentru Agricultur i fondul de pescuit european. Noile obiective ale Fondurilor structurale i ale fondului european au fost definite dup cum urmeaz: -Obiectivul 1-convergena-care va fi destinat celor mai puin dezvoltate state i regiuni, cu PIBul sub 75% din media comunitar. Totodat, Comisia a acordat un suport financiar, pentru o perioad temporar i gradual, acelor regiuni care, n urma procesului de extindere al UE au depit media comunitar de 75% cu trei ani nainte de noile regulamente de definire a fondurilor. n acelai timp, statele membre a cror PIB a fost sub 90% din media comunitar n ultimii trei ani nainte de extinderea UE vor fi susinute din fondul de coeziune. Acest obiectiv va acoperi 78,54% din fondurile de structurale i de coeziune, care vor fi repartizate n proporie de 67,34% regiunilor

cu PIBul sub 75% din media comunitar, 8,38% regiunilor afectate statistic, 28,86% statelor care beneficiaz de Fondul de coeziune i 0,42% regiunilor cele mai ndeprtate. -Obiectivul 2-Competitivitatea regional i ocuparea forei de munc este destinat creterii economice a regiunilor situate n afara obiectivului 1, prin utilizarea FDER i FSE. Cele 17,22% din fondurile politicii de coeziune care vor fi alocate pentru ndeplinirea acestui obiectiv vor merge n proporie de 83,44% la regiunile din afara obiectivului 1 i de 16,56% la regiunile care, dezvoltrii lor economice, nu mai ndeplinesc obiectivul 1. -Obiectivul 3 stimuleaz cooperarea transfrontalier transnaional i interregional, prin crearea unor reele de schimb a celor mai bune practici i ncurajarea iniiativelor n plan local. Acest obiectiv are alocat 3,94% din finanarea viitoarei politici de coeziune, asigurat din FDRE pentru regiunile de nivel NUTS III. n plus, Comisia European a prevzut o co-finanare n proporie de 85% pentru Fondul de coeziune, 75% pentru proiectele din regiunile aflate sub criteriul de convergen, 50% pentru regiunile corespunznd obiectivului 2 i 75% pentru proiectele obiectivului 3. ntr-o prim faz, acordul asupra fondurilor structurale nu a fost realizat. D. Modificrile Tratatului de la Lisabona Tratatul introduce, pentru prima dat, printre obiectivele Uniunii, obiectivul coeziunii teritoriale, alturi de coeziunea economic i social. 35 Tratatul ntrete rolul regiunilor i redefinete principiul subsidiaritii, conform cruia Uniunea acioneaz numai acolo unde rezultatele pot fi mai bine realizate mai bine la nivelul UE dect la nivel naional, se aplic att la nivel local ct i naional. 36 III. 2. 4. POLITICA AGRICOL COMUN A. Cadrul legislativ iniial Obiectivele politicii agricole comune sunt enunate n cadrul Tratatului de la Roma: asigurarea unui nivel de via echitabil pentru populaia agricol, preuri rezonabile pentru consumatori, creterea productivitii sectorului agricol, stabilizarea pieelor i garantarea

35 36

TUE, Art. 2 TUE, Art. 3b

securitii aprovizionrii.37 Mai departe,

38

se stipuleaz faptul c regulile concurenei nu se aplic

produciei i comerului agricol. Actele n domeniul PAC sunt adoptate de Consiliu la propunerea Comisiei i dup consultarea Parlamentului, sub forma de regulamente, directive, decizii, i sunt puse n aplicare de ctre Consiliu.
39

n cazul PAC, Comisia are un rol legislativ mult mai mare

dect n cazul altor politici comunitare. PAC a fost fundamentat iniial de cele ase state fondatoare ale Uniunii pe doi piloni principali: -politica pieelor, referitoare la produsele solului, plasate n regimul unei organizaii comune a pieei, astfel nct producia i comerul s fie gestionate prin reguli comune fixate de instituiile comunitare, i -politica structurilor, legat de exploatrile agricole i care constau n mrirea productivitii prin modernizarea i raionalizarea structurilor. Principiile PAC fixate n 1958 i aplicate ncepnd cu 1962 sunt: unitatea de piaorganizarea pieei interne agricole, cu libera circulaie a produselor agricole i unificarea regulilor de concuren, a mecanismelor de pia i a sistemului de control al preurilor, preferina comunitar-protejarea pieei interne de fluctuaiilor de pre i de importul de produse agricole, solidaritatea financiar-crearea unui fond de alimentare comun a PAC i coresponsabilitatea financiar a productorilor. Iniial, pentru produsele care comport un sistem comun de preuri Consiliul fixa n fiecare an preurile, ntr-o logic contrar economiei de pia. Constrngerile care au aprut n urma aplicrii acestei politici au fost generate de presiunea exercitat de Consiliu i de micorarea veniturilor bugetare. aplicare a deciziilor. B. Reformele sectorului agricol Pn n 1967, piaa agricol bazat pe acordarea subveniilor de pre, eliminarea taxelor vamale interne, cotelor i liberalizrii comerului interior a devenit foarte funcional. Sistemul preferenial agricol naional a fost dezvoltat i transferat de la nivelul naional la cel comunitar, iar n acelai timp legislaia a fost armonizat, stabilindu-se o organizare comun pentru produsele agricole. Principala problem a aprut ca urmare a obligaiei statelor membre care import produse agricole de a plti diferena dintre preul de prag i preul de import la bugetul comunitar. De asemenea, n cazul produselor a cror preuri erau sub nivelul pieei-preuri de intervenie, PAC a devenit o politic comun n momentul n care statele membre i-au transferat puterile de decizie la nivel comunitar, rmnnd responsabile cu punerea n

37 38

TCE, Art.33 TCE, Art. 36 39 TCE, Art.155-211 nou

Comunitatea trebuia s comande surplusul la productori, la preurile de intervenie, suportnd astfel subveniile de export. n ansamblu, obiectivele PAC au fost realizate, ceea ce este demonstrat n primul rnd de creterea randamentelor pentru produciile vegetale, producia de cereale fiind practic dublat n raport cu anii 50. De asemenea, securitatea aprovizionrii cu alimente a fost asigurat n cazul majoritii gamei de alimente. Finanarea PAC reprezenta 50% din buget i era asigurat prin Fondul de Orientare i Garanie Agricol (FEOGA), divizat n dou secuni-Garane, destinate regularizrii pieelor agricole, sume compensatorii i restituiri pentru exporturi i, Orientare, pentru cheltuielile structurale, gestionat de Comisie asistat de Comitetul Fondului i Comitetul permanent al structurilor agricole. O serie de aspecte negative ale PAC, n primul rnd cele legate de producia excedentar, competitivitatea sczut a preurilor produselor agricole UE, creterea costurilor bugetare, scderea veniturilor productorilor, care au provocat emergena unor puternice dezechilibre sociale i de amenajare a teritoriului. De asemenea eecurile negocierilor pentru Runda Uruguay determinate de accesul pe piaa european preferina comunitar, acordarea de subvenii i limitarea exporturilor subvenionate, au condus la introducerea unei reforme a PAC, n anul 1992. Dei au fost meninute principiile PAC, o serie de modificri importante au fost introduse:40 -Compensarea cu ajutoare directe a preurilor, fixate la o limita inferioar; -Angajarea ntr-o mai mare msur a bugetelor naionale n condiiile modificrii solidaritii financiare; -Determinarea preferinei comunitare n conformitate cu negocierile internaionale. De asemenea, a fost ncurajat protecia mediului prin ajutoare ctre exploatri, n acest sistem fiind inclus i sectorul forestier, cu finanare FEOGA n proporie de 50-70 %. n cazul organizaiilor comune de pia, reforma a cuprins sectorul cerealier cu scderea preurilor garantate cu 30%, dreptul la o prim de retragere i pli compensatorii, n funcie de suprafa. n cazul oleaginoaselor, s-au prevzut preuri compensatorii, Comunitatea angajndu-se s limiteze suprafeele plantate la 5100000 ha i corectarea sau revizuirea celorlalte scderea creterii bovinelor cu 15%, utilizarea unor prime degresive. Cele mai spectaculoase rezultate au fost nregistrate n cadrul culturilor arabile, unde scderea produciei a fost importanta, de la 30 milioane n 1993 la 3 milioane n 1996. Introducerea plilor directe au avut pe ansamblu efecte benefice, dar fermierii au devenit reticeni fa de introducerea unor reforme n sensul creterii productivitii. Fiind calculate pe baza
40

Jean Claude GAUTRON, Droit europen, Vme edition, Dalloz, Paris, 1999, p. 240

preurilor aferente zonei cele mai puin favorizate, preurile PAC au determinat scderea drastic a competitivitii produselor agricole europene. Ca urmare, evoluiile n planul negocierilor internaionale i a constrngerilor legate de extinderea UE ctre Est au impus reluarea problemelor agricole la nivelul UE (documentul Agenda 2000). Reforma adoptat de Consiliul European de la Berlin n 1999, este bazat pe dou principii: asigurarea competitivitii agriculturii europene printr-o scdere important a preurilor de sprijin pentru a asigura creterea debueelor interne i o participare crescut a agriculturii UE la dezvoltarea pieei mondiale, prin reducerea cu 20% a preurilor de baz la carnea de bovine, cu 15% a preului de intervenie la cereale, unt, lapte cremos, pn n 2007-2008.41 Creterea de preuri trebuie compensat de o mrire a venitului agricultorilor prin ajutoare directe, acordat parial sub forma unor anvelope naionale finanate de FEOGA. n acest sens, fiecare stat membru poate s moduleze volumul total al ajutoarelor acordate, n funcie de diferite criterii, ca de exemplu, nivelul forei de munc, prosperitatea exploataiei, volumul total de ajutoare primit ntr-un an. n concluzie, reforma de la Berlin a urmrit orientarea politicii comune pentru sprijinirea economiei rurale i o apropiere a preurilor comunitare de preurile practicate pe piaa mondial, dublate de voina de a pregti sectorul agricol al statelor candidate la UE. Alte ajutoare sunt destinate susinerii directe a veniturilor agricultorilor n acele regiuni care prezint randamente slabe-anual, o indemnizae este pltit n vederea unei compensri a dificultilor solului i a stoprii exodului rural. Prin FEOGA au fost finanate, pn n 2002, i pli compensatorii pentru agricultorii care au suferit n urma reevalurilor introducerii monedei euro sau care au aprut n perioade de criz-ex. vaca nebun n 1996. ntruct a pstrat cadrul clasic al PAC, reforma propus de Agenda 2000 nu a rspuns ateptrilor, provocrile legate de surplusul de producie i de competitivitatea sczut a preurilor din UE, nefiind rezolvate. n condiiile procesului de extindere a UE i a crizelor de securitate a alimentelor, o nou reform a PAC a devenit obligatorie. Reforma major din 2003 instituie un regim unic de pli pentru o exploataie agricol, disociat de producie-decuplare.42 n acest cadru, principala inovaie este reprezentat de faptul c ajutorul este n mod direct acordat agricultorilor, n funcie de referinele istorice-ajutoarele primite ntre 2000 i 2002. n acest mod, concepia iniial a PAC se schimb, ajutorul direct pentru agricultor nu mai este legat de nivelul de producie.

41

CESAR Grard, Reforma PAC, Raport al Comisiei pentru probleme economice, Senatul Frantei, n 238, depus la 3 aprilie 2000 42 Zoltan HORVATH, Handbook on the European Union, Budapest, 2005, Hvgorac, p. 418-420

Acordarea ajutorului este condiionat de respectarea unui numr de norme de mediu, securitate alimentar, starea animalelor, conform directivelor Habitats precum i alte condiii agricole i de mediu impuse de principiul ecocondiionalitii. Dispozitivul permite statelor membre s cupleze parial n sectoarele produciei de cereale, n acest caz ajutorul putnd s ajung la 25% , a crnii de bovine i ovine. De asemenea, o parte din aceste ajutoare financiare reprezint un ajutor pentru producie, acordate celor care accept s dezvolte cultura anumitor produse aflate n cantiti insuficiente n cadrul Comunitii-gru dur, soia, furaje dezhidratate, ulei de msline, bumbac. Reforma prevede i un mecanism modulator pentru pli n cazul marilor exploataii, care primesc cel puin 5000 euro pe an-ajutoarele sunt reduse gradual, 3% n 2005, 4% n 2006, 5% ncepnd cu 2007 pn n 2012 n vederea degajrii unor excedente pentru dezvoltarea rural. Preurile de intervenie rmn stabile pentru cereale, n timp ce pentru unt i lapte crem sunt reduse n mai multe etape, iar pentru orez reducerea este de 50%. C. Modificrile Tratatului de la Lisabona Tratatul a introdus o serie de modificri:43 -aplicarea procedurii legislative ordinare codecizia pentru domeniile agricultur i pescuit; -procedura bugetar revizuit prin care se ntrete rolul Parlamentului European n deciziile privind cheltuielile pentru agricultur; -n cadrul politicii comune de pescuit, s-a introdus dispoziia clar care stipuleaz c Uniunea va avea competena exclusiv asupra conservrii resurselor biologice marine; -integrarea n cadrul Tratatului, a actualului protocol privind starea de sntate a animalelor. De asemenea, este schimbat referina actual la agricultura, de acum nainte Tratatul se va referi la Agricultur i Pescuit.

43

TFUE, Art. 38-44

III. 2. 5 MEDIU A. Baza legal Tratatul de la Roma nu a cuprins nici o referire la mediu, primele dispoziii n materie cu fundamentare juridic fiind incluse n Actul Unic din 1986. n conformitate cu Tratatul de la Amsterdam, 44 politica de mediu devine o politic comunitar, pe baza a unor principii consacrate: prioritatea acordat prevenirii, aplicarea principiului poluatorul pltete, caracterul complementar n raport cu aciunea statelor, avnd urmtoarele obiective calitatea mediului, sntatea cetenilor, utilizarea natural a resurselor naturale, iniierea unei ecologii la nivel mondial. Tratatul UE de la Maastricht a introdus votul Consiliului cu majoritate calificat n ceea ce privete programele de aciune cu caracter general i aciunile realizate n conformitate cu obiectivele nscrise n tratat. Tratatul de la Amsterdam a prevzut votul n codecizie cu excepia msurilor supuse votului unanim. O serie de conflicte au aprut ca urmare a faptului c politica comunitar este subsidiar n raport cu politicile naionale i este integrat n celelalte politici comunitare art.174. Cu ocazia aplicrii reformei Fondurilor structurale, Comisia a inclus o clauz privind protecia mediului, plile putnd s fie suspendate n cazul n care proiectele nu respect regulile comunitare. La 7 mai 1990 a fost creat Agenia european pentru mediu i o reea de informare i observare a mediului. Instrumentul financiar aferent politicii de mediu-LIFE, a fost instalat la 17 iulie 2000. Directiva privind responsabilitatea mediului a fost adoptat n scopul de a preveni daunele de mediu care afecteaz apa, solul, fauna, habitatul, din cauze care nu au put fi evitate. 45 Pe baza strategiei de dezvoltare durabil, aprobat de Consiliul European de la Goteborg n iunie 2001, a fost adoptat de ctre Consiliu i Parlament al aselea program de aciune comunitar, n conformitate cu care politica de mediu a UE are drept obiectiv ntrirea coerenei i integrrii politicilor prin recurgerea la instrumentelor pieei i continuarea dezvoltrii durabile pe scar mondial. Proprietile sunt reprezentate de schimbrile climatice, natura i biodiversitatea, mediul , sntatea i calitatea vieii, resursele naturale, deeurile. B. Prevenirea i reducerea polurilor i daunelor Dup ce politica comunitar a constat din aciuni sectoriale, Directiva Consiliului46 referitoare la prevenirea i reducerea integrat a polurii are o abordare orizontal mpotriva luptei
44 45

Art. 174-176 Directiva 2004/35/CEE a Parlamentului si Consiliului din 21 aprilie 2004, J.O.nr. L. 143 din 30 aprilie 2004, p.5675 46 Directiva 96/61/Ce, din 24 septembrie 1996, J.O. nr. L. 257 din 10 octombrie 1996

mpotriva polurii industriale, fixnd valori limit a emisiilor ct i obligaiile care revin poluatorului, prevznd obligativitatea acordrii unei autorizaii pentru exploatarea unei ntreprinderi industriale. Lupta mpotriva polurii apei a fcut obiectul unei legislaii europene preocupate s introduc obiective de calitate pentru apa destinat unor utilizri speciale. Plecnd de la Directiva din 12 decembrie 1991 care se refer la protecia apelor mpotriva polurii cu nitrai de provenien agricol, Parlamentul European i Consiliul au adoptat directiva care stabilete cadrul comunitar pentru ap, cu garantarea unei caliti i cantiti suficiente a apelor de suprafa i a pnzelor freatice i impune stabilirea unor programe de gestiune integrat a resurselor de ap, cu crearea unor districte hidrografice.47 ncepute n 1980, lupta pentru protejarea aerului a fost impulsionat de Directiva din 27 septembrie 199648 privind evaluarea i gestiunea calitii aerului ambiant i Directiva din 26 septembrie referitoare la lupta mpotriva polurii atmosferice provenind de la marile instalaii industriale. Cadrul legislativ destinat combaterii polurii vehiculelor este asigurat de directiva din 13 octombrie 1998 privind emisiile automobilelor particulare i a celor utilitare uoare i a calitii benzinei i motorinei i directiva din 8 mai 2003 care impune statelor membre obiective fixe privind promovarea biocarburanilor i a altor carburanilor regenerabili-5,7% pn n 2010. Provocarea major n materie de mediu este reprezentat de Protocolul de la Kyoto privind schimbrile climatice, intrat n vigoare n 2005 i semnat de 140 de ri, dar nu i de Statele Unite, care prevede reducerea emisiilor de gaz cu efect de ser. Printre mecanismele propuse, cel mai semnificativ este acela propus de Uniunea European-un sistem multinaional de schimb de cote de emisii, viznd susinerea statelor membre pentru respectarea protocolului. n conformitate cu directiva din 13 octombrie 2003, fiecare stat membru trebuie s stabileasc cantitile de CO2 din ntreprinderile puternic consumatoare de energie care pot fi lsate n atmosfer. Ca urmare, ntreprinderile care au investit n tehnologii noi pot s vnd excedentul lor ctre ntreprinderile incapabile s respecte valorile limit sau pentru care msurile care trebuie adoptate sunt prea costisitoare. Directiva a fost modificat n 2004 pentru a permite introducerea mecanismelor flexibile n cazul reducerii emisiilor n cazul rilor n tranziie i pentru rile n curs de dezvoltare. n vederea acceptrii unor angajamente cu for juridic pentru state China, India, Statele Unite, Comisia a lansat n octombrie 2005 al doilea program privind schimbrile climatice.
47 48

Directiva 2000/60/CE din 23 octombrie 2000, J.O. nr. L. 326 din 23 decembrie 2000 Directiva 96/62/CE, J.O. nr. L. 296 din 2 noiembrie 1996.

Cu privire la substanele chimice i biochimice, au fost adoptate mai multe reguli privind ambalarea i etichetarea i armonizarea testelor prealabile comercializrii. Proiectul de regulament i directiva privind nregistrarea, evaluarea i autorizarea substanelor chimice i restriciile aplicabile, din 2003, au fost adoptat conform poziiei comune n 2006. Se permite utilizarea anumitor substane periculoase dar supuse unor condiii de control extrem de severe. O atenie deosebit sucit i problema organismelor modificate genetic, n care producia este autorizat n cadrul unui stat membru numai dup exist ce Comisia s-a asigurat c nu exist riscuri sau obiecii din partea altui stat membru. Combaterea zgomotelor s-a materializat n plan legislativ prin adoptarea mai multor directive care au vizat reducerea zgomotului, prin fixarea unor limite admisibile. Obiectul acestor directive a fost reprezentat vehicule cu motor, maini, camioane i tractoare, avioane, maini i instalaii de antier, i chiar maini de tuns iarba. Directiva din 26 martie 2002 prevede restricii de exploatare referitoare la zgomotul de pe aeroporturilor Uniunii.49 Legislaia referitoare la recuperarea i eliminarea deeurilor cuprinde mai multe directive privind colectarea i eliminarea uleiurilor folosite i a deeurilor toxice i periculoase, supravegherea i controlul deeurilor radioactive-directiva50 referitoare la descrcarea deeurilor i directiva51 privind incinerarea lor. n context, directiva din 18 septembrie 2000 privind vehiculele poluante oblig pe baza principiului poluatorul pltete ca, ncepnd cu 2006, constructorii s-i asume totalitatea sau o parte semnificativ din reciclarea parcului european de automobile n vederea conservrii patrimoniului natural, Comisia a prezentat o serie de iniiative concrete din care amintim-directiva din 2 aprilie 1979 privind protejarea psrilor slbatice, i mai ales directiva din 21 mai 1992 Habitats care urmrete crearea unei reele europene a zonelor destinate speciilor animale i vegetale aflate n locuri sensibile - Natura 2000.52 O serie de regulamente au fost elaborate de Uniune la nivel internaional-interzicerea importurilor produselor prelucrate din cetacee, conservarea delfinilor, comerul internaional cu flora i fauna pe cale de dispariie, msuri de control la frontierele externe. Politica comunitar de mediu este implementat prin programe care stabilesc provocrile i obiectivele i creeaz cadrul legislativ. Astfel cel de-al cincilea Program de mediu pentru perioada 1992-2000, prelund dispoziiile Tratatului de la Maastricht s-a focalizat pe garantarea condiiilor necesare pentru dezvoltarea durabil, i a fost concentrat pe urmtoarele obiective: mbuntirea managementului durabil al resurselor naturale, promovarea unei abordri integrate pentru
49 50

J.O. nr. L. 85 din 28 martie 2002 din 26 aprilie 1999 51 Directiva 2000/76/CE a Consiliului si Parlamentului European din 4 decembrie 2000, J.O. nr. L 332/28.12.2000 52 J.O. nr. L. 206 din 22 iulie 1992

combaterea polurii, stabilirea unor activiti de reciclare, reducerea consumului de energie pentru resurse regenerabile, promovarea unui management de mediu de contientizare, mbuntirea calitii mediului urban, mbuntirea sntii, reducerea accidentelor industriale i mbuntirea siguranei nucleare. Sectoarele int erau industria, transporturile, energia, agricultura i turismul. Cel de-al aselea Program de mediu a luat n consideraie necesitatea reducerii accentuate a polurii aerului, i a substanelor nocive din startul de ozon i realizarea unei mai bune caliti a apei. Noile obiective sunt reprezentate de schimbrile de climatice, natura i biodiversitatea, mediul i sntatea, resursele naturale i deeurile, susinute prin implementarea legislaiei existente, integrarea constrngerilor legate de mediu n toate politicile relevante, ncurajarea unei mai mari preocupri pentru sectorul afacerilor i consumatori, mbuntirea calitii i accesibilitii informaiilor i promovarea unui comportament contient fa de mediu C. Modificrile Tratatului de la Lisabona Confirmnd dispoziia conform creia politica de mediu reprezint o competen partajat ntre Uniune i statele membre53, Tratatul menioneaz pentru prima dat schimbrile climatice. n acest sens, Uniunea va contribui la promovarea msurilor la nivel internaional n vederea combaterii schimbrilor climatice. Alte dispoziii noi, care au relevan pentru protecia mediului, se refer la solidaritate i protecie civil. 54 n cazul n care un stat membru este supus unui atac terorist sau este victim a unui dezastru natural, stipuleaz c Uniunea va ncuraja cooperarea ntre statele membre n scopul creterii eficacitii sistemelor de prevenire i protecie mpotriva dezastrelor naturale.55

53 54

TFUE, Art. 4 (2 ) TFUE, Art.22 55 TFUE, Art.196

III. 2. 6. ENERGIA A. Cadrul legislativ primar Tratatul privind Comunitatea European (TCE) include politica energetic, fr ns a stabili instrumente juridice specifice (energia este tratat mpreun cu legislaia aferent Pieei interne i politicii de mediu). Dependena diferit pe care statele membre o au fa de aprovizionarea cu energie, a determinat ca aceast politic s rmn pentru o lung perioad, n sfera competenelor naionale. Crizele petroliere din anii 70 au determinat o relansare a politicii privind energia, organismele comunitare orientndu-se mai mult ctre o coordonare a politicilor naionale dect ctre o politic comunitar propriu-zis: nivelul stocurilor de securitate, transportul petrolului n caz de criz, realizarea economiilor de energie, informarea privind preurile, etc. Tratatul Uniunii Europene se refer la energie prin intermediul misiunii Comisiei de a contribui la stabilirea i la dezvoltarea reelelor transeuropene, n sectoarele infrastructurilor de transport, telecomunicaii i energie.56 B. Dezvoltrile legislative Politica i aciunile Uniunii n domeniul energetic, de o importan mai redus dect politicile naionale ale statelor membre au urmrit: -diversificarea surselor de aprovizionare; -lupta mpotriva polurii determinat de crbune, petrol i gaz; -asigurarea securitii n utilizarea energiei nucleare; -susinerea realizrii economiilor de energie. n conformitate cu comunicarea Comisiei din 4 octombrie 2000, dependena energetic a UE de importurile de energie va crete substanial, de la 50% n 2000 la 70% n 2030. Extinderea Uniunii cu zece noi state din Europa Central i de Est, a antrenat o deteriorare a acestui raport, ntruct exceptnd Romnia, nici unul din noile state nu este productor de petrol. Cu privire la aspectele sectoriale, trebuie menionat dispozitivul de criz referitor la exporturile de petrol dintr-un stat membru ctre alt stat membru n caz unor dificulti de aprovizionare, suprimat n 1997, ca urmarea a egalizrii preurilor hidrocarburilor i a eliminrii formalitilor i controalelor vamale n cadrul UE. Referitor la stocare,57 dup fixarea nivelului minimal al stocurilor zilnice,58 se introduce condiiile de acordare i exerciiu a autorizaiilor, de a

56 57

TCE, Art.154 nou, ex. Art. 129 B Decizia Consiliului 68/416/EEC, din 20.12.68, J.O. nr. L. 308, 23.12.1968 58 Directiva Consiliului 2004/67/CE din 26 aprilie 2004, J.O. nr. L. 127/29.04.2004

prospecta, explora i produce hidrocarburi.59 n sectorul gazului natural, directiva din 26 aprilie 2004 fixeaz cadrul comun pentru garantarea nivelului corespunztor de securitate a aprovizionrii. n domeniul nuclear, Agenia de aprovizionare a Euratom contribuie la ncheierea contractelor plurianuale cu state productoare de uraniu natural, iar regulamentele i directivele adoptate de Consiliu se refer la transferul i supravegherea substanelor radioactive ntre statele membre. Piaa intern de energie este asigurat de: - Directiva aferent liberalizrii sectorului electricitii, prin deschiderea concurenei deschiderea progresiv a pieei de consum, organizarea accesului la reea de ctre statele membre, separarea activitilor de transport i de distribuie de alte activiti, posibilitatea de a impune obligaii ntreprinderilor publice de serviciu public de interes general,60 i - Directiva din 22 iunie 1998 privind deschiderea progresiv a pieei gazului extinderea clienilor eligibili, organizarea accesului negociat sau reglementat la reea de ctre statelor membre.61 Aceste directivele au fost nlocuite cu Pachetul legislativ din 26 iunie 2003 compus din dou directive i un regulament pentru piaa intern a electricitii i gazului i un regulament privind accesul al reea pentru schimburile transfrontaliere de electricitate, avnd ca obiectiv deschiderea complet a pieei pn la 1 iulie 2004 pentru consumatorii industriali i 1 iulie 2007 pentru consumatorii casnici,.separarea activitilor de producie, transport i distribuie, i posibilitatea de impunere a serviciului public. Multiplicarea crizelor energetice i a conflictelor internaionale dup 2005 au demonstrat strnsa legtura care exist ntre securitatea energetic i geopolitica aprovizionrii cu energie. Pentru a rspunde provocrilor energetice la nceputul secolului 21-volatilitatea preurilor, o dependen tot mai mare a UE de furnizorii externi de energie, Comisia Europeana a ncercat s contureze liniile generale ale unei politici europene de securitate energetic, ncepnd cu publicarea Crilor Verzi din 2000 i 2006. Principalele iniiative recente privind securitatea energetic care au fost propuse de Comisia European ca rspuns provocrile legate de aprovizionare i diversificare a surselor au fost : -Cartea Verde din martie 2006 si angajamentele asumate de Consiliul European in martie 2007; Unul din principalele elemente propuse de Comisie este dezvoltarea unei politici energetice externe comune destinat urmririi active a intereselor Europei pe scena internaional, n raport cu principalele ri, furnizoare, consumatoare i de tranzit, printre care i Rusia. Rezultat al
59 60

Directiva 94/22/EC a Consiliului si Parlamentului European, din 30 mai 1994, J.O. nr. L. 164/ 30.6.1994, p.3-8 Directiva 96/92/CE din 19 decembrie 1999 a Consiliului si Parlamentului European, J.O. nr. L. 27 din 30 decembrie 1997, p.20-29 61 Directiva 98/30/CE a Parlamentului European si Consiliului din 22 iunie 1998, J.O. nr. L. 204 din 21 iulie 1998

preocuprilor exprimate de efii de stat i de guvern din statele membre cu ocazia summitului de la Hampton Court organizat de preedinia britanic a UE, Cartea Verde a propus adoptarea unui set de msuri ca rspuns la creterea constant a preurile la petrol i gaz i a dependenei Uniunii de furnizorii externi: realizarea pieei interne a electricitii i gazului, reducerea cu 20% a emisiunilor de CO2, utilizarea a 20% energie regenerabil, realizarea unui procent de 20% a eficienei energetice pn n 2020 precum i elaborarea unui plan strategic privind tehnologiile energetice. -Pachetul energie/clim din 10 ianuarie 2007; conine o analiz strategic viznd aspectele externe i interne ale viitoarei politici energetice europene. -Comunicarea Comisiei privind noua politic energetic din 10 ianuarie 2007; susne c energia trebuie s devin o parte central a tuturor relaiilor externe a Uniunii. A fost urmat de concluziile Consiliului European pentru 2007-2009 cu recomandri n favoarea extinderii i ntririi relaiilor internaionale n materie de energie. -Al treilea pachet legislativ, 19 septembrie 2007; urmrete liberalizarea pieei europene a energiei. -Propunerile Comisiei din 23 ianuarie 2008, referitoare la: sistemul european de schimb al cotelor de emisie (ETS) pentru perioada post 2012; revizuirea regulilor privind ajutoarele de stat pentru mediu; comunicarea privind tehnologia de captare i stocare a carbonului. -Concluziile Consiliului European din 14 martie 2008 i rezoluia Parlamentului European din martie 2008; au subliniat importana ntririi securitii energetice i a dimensiunii externe a politicii energetice -Concluziile Consiliului European din 1 septembrie 2008; au exprimat preocuparea efilor de stat si de guvern europeni pentru intensificarea eforturilor n materie de securitate a aprovizionrii cu energie. n urma recentei crize din Georgia, a fost reluat problema privind necesitatea realizrii pe termen scurt a unei coordonri eficiente a politicii energetice la nivel comunitar. -Concluziile Consiliului European din 15-16 octombrie 2008; au reiterat preocuparea liderilor europeni n a considera securitatea energetic ca o prioritate a UE, subliniind c toate statele membre trebuie s-i asume responsabiliti n acest sens. Principalele iniiative pe termen scurt i mediu trebuie s se focalizeze pe: finalizarea pachetului legislativ privind piaa intern a energiei i a gazelor, planul european de aciune privind eficiena energetic i planul strategic pentru tehnologii energetice, asigurarea unei transparene crescute privind fluxurile i stocurile, dezvoltarea unor mecanisme de criz pentru a rspunde ntreruperilor temporare ale aprovizionrii, consolidarea reelelor transeuropene de transport a energiei i a terminalelor de gaz natural

lichefiat, i dezvoltarea relaiilor Uniunii n domeniul energetic cu rile productoare i de tranzit n vederea asigurrii securitii. -Comisia European a adoptat n luna octombrie 2008 o strategie actualizat n domeniul energetic, focalizat pe problema aprovizionrii i securitii energetice i destinat s conduc la realizarea unei infrastructuri curate i sigure, fondat pe o pia intern a energiei i pe accelerarea eficienei energetice i a trecerii la energia cu carbon sczut. -Pachetul energie/clim a fost aprobat de Consiliul European i Parlamentul European n decembrie 2008. Acest pachet este denumit si 20-20-20 (20% reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, 20% mbuntire a randamentului energetic si 20% cota de energii regenerabile in mixul energetic UE). Pachetul adoptat asigur o strict implementare a angajamentului luat de statele membre in vederea reducerii gazelor cu efect de sera pn n 2020 i realizarea unei reduceri de 30%, n cazul n care rile dezvoltate se vor angaja ferm n acest sens. Pachetul energie-clim implic n egal msura politicile UE de reducere a emisiilor de gaz cu efect de ser, realizarea dezvoltrii durabile, asigurarea securitii energetice i realizarea Strategiei Lisabona pentru inovare. Cuprinde: Directiva de mbuntire i extinderea schemei comunitare de comercializare a cotelor de emisii de gaze cu efect de sera (ETS); Decizia privind eforturile statelor membre de a reduce emisiile de gaz cu efect de ser; Directiva privind stocarea geologic a carbonului; Reglementarea care stabilete standardele de performan pentru noile autoturisme; Directiva privind specificaia de calitate a petrolului, motorinei i gazului. -Cea de-a doua Analiz strategic a energiei a propus msuri complementare pentru realizarea celor trei noi obiective ale politicii energetice a UE: dezvoltarea durabil, competitivitatea i securitatea aprovizionrii, acestea fiind asigurarea viitorului energetic, dezvoltarea unei politici energetice externe, o singur voce, identificarea infrastructurii de importan major pentru securitatea energetic, realizarea unor aciuni coerente pentru aprofundarea parteneriatului cu principalii furnizori de energie, ri de tranzit i consumatori, progrese n vederea interconectrii la piaa european de energie. Planul de aciune pentru solidaritate i securitate energetic UE propune 5 obiective, n cadrul unei viziuni de ansamblu infrastructura energetic, cooperarea internaional, mecanismele de criz, stocurile i stocarea, eficiena energetic i resursele energetice.

C. Modificrile Tratatului de la Lisabona Tratatul de la Lisabona confer o competen distinct politicii energetice, ntruct, 62 energia reprezint o competen partajat. Adugarea unui Titlu privind energia, care include i un nou articol 194, situeaz energia n contextul pieei interne i a proteciei mediului. Obiectivele politicii energetice sunt:: -asigurarea funcionarii pieei de energie; -asigurarea securitii aprovizionrii energetice; -promovarea eficienei energetice i a economiilor de energie, i dezvoltarea unor forme noi de energii regenerabile; -promovarea interconexiunii ntre reelele de energie. Rmn n competena statelor membre: condiiile de exploatare a resurselor energetice, alegerea ntre diferitele surse de energie (mixul energetic) i structura general a aprovizionrii cu energie. 63, n cazul n care se constata emergena unor probleme grave de aprovizionare, Consiliul are puterea de a lua masuri corespunztoare n conformitate cu un spirit de solidaritate ntre statele membre.64 De asemenea, Tratatul menioneaz necesitatea securitii aprovizionrii energetice n cadrul Uniunii. n ansamblu, noile prevederi legate de domeniul energiei reprezint o abordare semnificativa la nivelul UE, n primul rnd prin extinderea votului cu majoritate calificat. III. 2. 7. POLITICA DE TRANSPORT A. Cadrul legislativ iniial Tratatul originar prevedea instituirea unei politici comune a transporturilor de suprafa i cale ferat, de uscat i fluviale, deciziile fiind luate de Consiliu n unanimitate.65 Ulterior, Actul Unic din 1986 a stipulat regula votului cu majoritate calificat. Politica transporturilor a fost supus de la nceput regulilor pieei interne. Primele prevederi n materie au avut ca obiect transporturile de suprafa: regulamentul de concuren din 1968, extinderea progresiv a contingentului comunitar n transporturile rutiere de mrfuri, relaiile ntre societile de cale ferat i stat, (de ex. directiva privind separarea ntre structura feroviar gestionat de stat i exploatarea feroviar66).

62 63

Cf. TFUE, Art.4. Cf. TFUE Art.194 (2). 64 TFUE, Art. 122 amendat 65 TCE, Titlul V, Art. 70-80 66 Directiva 91/440/CE din 29 iulie 1991

n 1988 a fost adoptat regulamentul privind crearea pieei unice a serviciilor de transport rutier a mrfurilor, liber de orice restricie cantitativ, completat cu acceptarea cabotajului rutier ncepnd cu 1993. Ulterior s-au fixat sumele minime pentru taxele anuale asupra camioanelor, sumele totale pentru dreptul de utilizare a anumitor infrastructuri i regulile cadru pentru peaj.67 De asemenea, un text important din 1975, modificat la 17 decembrie 1992, se refer la transportul multimodal, care combin transportul pe rutier i pe calea ferat. Controalele la frontier sunt efectuate ncepnd cu 31 decembrie 1992 ca i controale normale pe ansamblul teritoriului comunitar. Transporturile maritime sunt reglementate de regulamentele din 1986 privind libera prestare de servicii pentru traficul intercomunitar i traficul cu tere piee, regimul concurenei aplicabil la antante i poziii dominante, definirea practicilor tarifare neloiale. Cu privire la transportul aerian, libera prestare de servicii i deschiderea pieelor ctre concuren au fost realizate progresiv prin pachetele promovate n anii 1987, 1990, 1992. Legislaia comunitar a prevzut desemnarea mai multor transportatori naionali pe aceleai linii, efectuarea transportului de ctre o companie a unui stat ntre dou aeroporturi aparinnd unor state diferite, deschiderea progresiv a cabotajului, ncadrarea i generalizarea libertii tarifelor. B. Evoluiile politicii de transport Tratatul de la Maastricht a relansat politica comun de transport, prin introducerea programului de reele europene de transport, element vital pentru funcionarea pieei interne. n acest sens, o atenie special a fost acordat dezvoltrii infrastructurii i a proteciei mediului, care a conferit un caracter complex politicii de transport. Statele membre erau obligate s stabileasc i s dezvolte reele transeuropene RTE care s uneasc infrastructurile aferente transportului, energiei i telecomunicaiilor.68 Tratatul prevede c Uniunea va susine investiiile publice i private ale statelor membre n conformitate cu principiul adiionalitii, prin intermediul studiilor de fezabilitate, acordarea de mprumuturi pentru implementarea proiectelor i ajutor financiar. Mai mult, Fondul de coeziune a fost destinat pentru ajutorul proiectelor de reele n patru din cele mai srace state ale Uniunii-Grecia, Irlanda, Portugalia i Spania. Avantajele crerii unor reele transeuropene sunt multiple: -permit libera circulaie a lucrtorilor i crearea de noi locuri de munc; -leag regiunile Uniunii cu reelele din Europa de est i din regiunea mediteranean, conducnd la accelerarea dezvoltrii economice integrate la nivel european, prin creterea competitivitii;
67 68

Directiva 99/62/CE a Consiliului i Parlamentului din 17 iunie 1999, J.O.nr. L. 187 din 20 iulie 1999 n conformitate cu TCE-Titlu XV Partea a treia

-mbuntirea siguranei transportului, mpreun cu reducerea polurii, i a introducerii standardelor de mediu. Cartea Alb a Comisiei din 1992 pledeaz pentru respectarea i articularea diferiilor factori care interfereaz n ceea ce privete dezvoltarea politicii de transport, ca de ex. eficiena, sigurana, legislaia social i protecia mediului. n conformitate cu noua abordare a Comisiei, politica de transport trebuia reorientat ctre transportul pe cale ferat, iar, la nivel local, accentul era pus pe transportul public, n scopul reducerii polurii, creterii eficienei i a vitezei de transport, n special n marile orae. n prelungire, programul Comisiei pentru perioada 1995-2000 prevedea, n principal: mbuntirea calitii, prin utilizarea unor sisteme integrate care s funcioneze pe baza unor tehnologii eficente, cu respectarea proteciei mediului; ncurajarea competitivitii prin oferirea unor servicii variate i sigure; mbuntirea legturilor de transport ntre statele membre. Totodat, documentul promova includerea a noi standarde , de ex. sociale, procesul de armonizare a cadrului legislativ existent. Nu era neglijat i urmrirea respectrii stricte a regulilor de concuren n domeniu. nscrierea politicii feroviare ntr-o politic de reele pentru infrastructuri de transport, au condus, ntr-o prim etap la adoptarea directivei din 19 iunie 199569 care fixeaz criteriile i procedurile de acordare a licenei i a directivei 1996 care permite extinderea reelelor de mare vitez pe teritoriul comunitar.70 Urmtorul program de aciune elaborat de Comisiei pentru perioada 2000-2004 a avut ca obiectiv strategic mobilitatea durabil i continua s fie fundamentat pe un transport sigur, eficient, social i care realiza o protecie adecvat a mediului. Printre scopurile programului figurau stabilirea unui transport integrat, care presupunea un sistem de navigaie prin satelit i un sistem unificat de management al traficului aerian, reducerea factorilor care distorsioneaz competiia, prin promovarea unor tarife rezonabile i luarea n consideraie a aspectelor de natur social, mbuntirea siguranei transportului, reducerea polurii n conformitate cu Protocolul de la Kyoto, dezvoltarea legturilor cu statele nvecinate Uniunii sau aflate la mare distan. Prin acest plan, Comisia a susinut, complementar eforturilor realizate de statele membre o schem de investiii n valoare total de 400 milioane de euro, orientat pentru dezvoltarea de cldiri, reele de cale ferat, osele n regiunile periferice i peste 250 de aeroporturi. Noua Carte Alb a Comisiei din 2001, intitulat O Politic de transport pentru 2010, a avansat un set de 60 de msuri destinate a fi adoptate pn n 2010, n spiritul concluziilor
69 70

Directiva 95/18/CE din 19 iunie 1995 Directiva 96/48/CE din 23 iulie 1996

Consiliului european de la Goteborg din iunie 2001, privind strategia de dezvoltare durabil, avnd ca principale obiective continuarea reducerii proporiei de transport rutier i crearea unei dezvoltri echilibrate la nivelul Uniunii. n acest sens, documentul prevedea o relansare a transportului pe cale ferat, aflat n cdere liber n ultimii 30 de ani, mpreun cu promovarea transportului maritim i fluvial, i limitarea creterii necontrolate a sectorului aviatic. Noile proiecte de reele transeuropene stabilite n 2003 urmeaz s fie realizate ncepnd cu 2010 i se refer ntr-o proporie de dou treimi la dezvoltarea transportului pe cale ferat, cu dezvoltarea liniilor existente i a celor de mare vitez. n ceea ce privete transportul rutier, un element cheie este reprezentat de lupta mpotriva accidentelor. Pachetele feroviare n a doua etap de realizare a concurenei reelei feroviare, ntre 1997-2007 s-a adoptat ansamblul directivelor care constituie pachetele feroviare: -Primul pachet feroviar din 1998/2001 prevede n principal deschiderea fretului internaonal privind reeaua transeuropean; cele trei directive din 1 februarie 2001 prevd separarea ntre organismele care gestioneaz infrastructurile i cele responsabile cu activitile serviciilor feroviare,71 recunoaterea de ctre celelalte state membre a licenelor acordate de un stat membru pentru ntreprinderile feroviare72 i dispoziiile n materie de tarif i securitate.73 -Al doilea pachet feroviar din 2002/200474 compus dintr-un regulament i dou directive deschide concurena feroviar n mai mare msur, incluznd i fretul intern; deschiderea ansamblului de fret, inclusiv fretul intern, trebuia efectuat cel mai trziu la 1 ianuarie 2007, deschiderea fiind completat i de o legislae specific privind securitatea feroviar;75 n context sa creat i Agenia european feroviar, responsabil pentru elaborarea regulilor tehnice i de securitate comune. -Al treilea pachet feroviar din 2004/2007 este cel mai important ntruct vizeaz liberalizarea traficului de cltori. Aceast deschidere este organizat prin directiva din 23 octombrie 200776, n conformitate cu urmtoarele condiii: -Deschiderea serviciului internaional de cltori cel mai trziu la 1 ianuarie 2010;

71 72

Directiva 2001/12/CE , J.O. nr. L. 75 din 15 martie 2001 Directiva 2001/13/CE idem 73 Directiva 2001/14/CE, idem 74 J.O. nr. L.. 164 din 30 aprilie 2004 75 Directiva 2004/51/CE, idem 76 Directiva 2007/58/CE a Parlamentului European i Consiliului, J.O. nr. L.. din 3 decembrie 2007

-Dublarea serviciului internaional de posibilitatea de cabotaj luarea i depunerea cltorilor n aceeai ar n timp ce versiunea iniial a Comisiei prevedea o liberalizare a traficului naional n 2015, textul final adoptat de Parlament i Consiliu nu face nici o referire la traficul naional. n timp ce transportul maritim i fluvial era ncurajat s promoveze o infrastructur adecvat i s propun servicii mai atractive, sectorul de aviaie ridica probleme de asigurare a controlului traficului, n convergen cu condiii de siguran sporite pentru pasageri i respectarea standardelor de mediu. O serie de msuri au avut ca scop realizarea unei protecii a pasagerilor: regulamentul din 11 februarie 2004 care stabilete reguli comune n caz de refuz de mbarcare, anulare i ntrziere a zborului;77 regulamentul din 21 aprilie 2004 care stipuleaz exigenele minime privind asigurarea responsabilitii transportatorilor privind pasagerii, fretul i teri;
78

directiva din 21 aprilie 2004 care permite inspecii mai severe n cazul transportatorilor aerieni susceptibili c nu respect standarde nalte de siguran a zborului.79 Mai mult, regulamentul din 14 decembrie 2004 prevede obligativitatea asigurrii unei liste negre a companiilor interzise pentru motive de securitate i informrii pasagerilor privind identitatea real a transportatorului care asigur zborul.80 Politica comun privind transportul maritim este nc embrionar, primele msuri de liberalizare fiind adoptate n decembrie 1986: libera prestare de servicii ntre state membre i state membre i tere ri, practici neloiale, reguli de concuren, continuate cu regulamentul Consiliului din 7 decembrie 1992 privind aplicarea principiului liberei aplicri de servicii transportului maritim i liberalizarea cabotajului maritim. Cu toate acestea, serviciile portuare nu au fost deschise concurenei. Ca urmare a diferitelor accidente nregistrate, o serie de directive au impus msuri preventive-directiva din 13 septembrie 1993 privind transportul ncrcturilor periculoase, pachetul Erika I 19 decembrie 2001 i II 25 iunie 2002 care impun ntrirea controalelor efectuate de stat i procedura de agreare a societilor, respectiv aplicarea unui sistem comunitar de urmrire, control i informare a controlului maritim. III. 2. 8. POLITICA DE CERCETARE I DEZVOLTARE TEHNOLOGIC

77 78

J.O. nr. L. 146 din 17 februarie 2004 J.O. nr. L. 138 din 30 aprilie 2004 79 J.O. nr. L. 143 din 30 aprilie 2004 80 J.O. nr. L. 344 din 27 decembrie 2004

A. Baza legal Dispoziiile privind cercetarea i dezvoltarea tehnologic, incluse n tratatele CECA i Euratom nu au permis crearea unei politici comune n domeniu. Dei un Centru comun de cercetare exista nc din 1955 n cadrul Euratom iar un program de asisten viza cercetarea pentru domeniul crbunelui i oelului, progresele nregistrate au fost relative, ntruct statele membre urmreau si promoveze propriile proiecte. Includerea unor domenii noi de cercetare n politica de cercetare i dezvoltare biotehenologia, protecia mediului, informaia tehnologic n decursul anilor 70, a fost insuficient pentru a micora decalajul tehnologic care separa Uniunea de Statele Unite sau Japonia, n ceea ce privete numrul de invenii brevetate n industria de vrf-electronic, produse farmaceutice, biotehnologie, care au determinat i o pondere nsemnat a exporturilor de nalt tehnologie provenind din aceste state. n 1974, Consiliul a decis s doteze Comunitatea cu o politic n domeniu, dar aciunea efectiv nu a constat dect n efectuarea unor cercetri n laboratoarele centrului comun de cercetare. ncepnd cu anii 80, responsabilii europeni au realizat c Uniunea nu putea concura n materie de cercetare i dezvoltare cu Statele Unite, dac nu proceda la o schimbare a politicii aferente, statele membre neputnd s realizeze singure programe ambiioase de cercetare. Politica comun de cercetare dezvoltare necesita o abordare coerent, cu responsabiliti bine articulate. ntruct tratatul de la Roma nu stabilise o baz juridic adecvat, a fost necesar ca Actul Unic s introduc un Titlu referitor la cercetare-dezvoltare.
81

Actul Unic acord comunitii o competen

global n materie de cercetare i tehnologie, introducnd un articol82, care prevede un program cadru plurianual prin reluarea ansamblului de aciunilor Comunitii i un articol care stipuleaz c aplicarea sa se face prin intermediul programelor specifice.83 B. Sistemul programelor de cercetare Politica de cercetare este aplicat n conformitate cu dispoziiile Actului Unic, prin intermediul programelor cadru multianuale. Aceste programe stabilesc obiectivele tehnologice i tiinifice pentru o perioad de patru ani i aloc resursele financiare corespunztoare. Adoptarea programelor iniiate de Comisie se face prin procedur de codecizie, vot cu majoritate calificat a Consiliului i Parlamentului.
81 82

Devenit, n cadrul TCE, Titlul XVIII, Partea a treia. 130I, 166 nou 83 130 K nou 168

Instrumentele aferente programelor sunt: - Alocarea unui de buget pentru activitilor de cercetare co-finanate. n acest caz, Comisia va finana proiectele de cercetare n proporie de 50%, restul fiind asigurat de companii, instituii i universiti din cadrul statelor membre; - Coordonarea i asigurarea costurilor aferente de Comisie a costurilor proiectelor; - Suportarea proiectelor de ctre Uniune, n cazul n care acestea sunt realizate de Centrul Comun de Cercetare i de celelalte 8 institute localizate n Uniune n care lucreaz peste 2000 de cercettori. n timp ce primul program cadru a fost realizat n perioada 1983-1987, al doilea Program a acoperit perioada 1987-1991, al treilea program 1991-1994, iar cel de-al patrulea Program, 19941998. Acest din urm program a introdus cteva schimbri majore privind dimensiunea obiectivelor implicate, susinut de o cretere spectaculoas a bugetului alocat, de la 5,7 miliarde ECU anterior la 13,1 miliarde. Aceast tendin s-a meninut, cel de-al cincilea Program 1999-2002 dispunnd de un buget de 15 miliarde de ECU, iar cel de-al aselea Program referitor la perioada 2003-2006, ajungnd la o valoare de 17 miliarde de EUR, creterea fiind de 17% fa de precedentul Program. n consecin, CDT reprezint o politic esenial a Uniunii, avnd al treilea buget comunitar de cheltuieli-4%, dup agricultur i fonduri structurale. De menionat c la programele cadru ale Uniunii particip i state nemembre. n raportul privind piaa unic din 1975, Comisia a decis instalarea unor task force operaionale, destinate ameliorrii eficacitii aciunilor de cercetare i dezvoltare tehnologic pe proiecte comune, de interes pentru mediile profesional i public. Task Force lucreaz pe probleme de interes general pentru viitorul Uniunii -vaccin i maladii infecioase, sau cu preocupri pentru modele tehnologice n perspectiv-transport intermodal, sisteme maritime ale viitorului, noua generaie de avioane, sisteme feroviare dar i logiciele educative multimedia, care faciliteaz comunicarea i accesul cetenilor la noile tehnologii ale informaticii. n acest sens, Uniunea a pus n aplicare diferite programe ca de exemplu ESPRIT care integreaz proiecte industriale de cercetare i dezvoltare i msuri viznd adoptarea tehnologiilor, sau INFO 2000 a crui obiectiv este de a determina progresul industriei europene multimedia. Obiectivele principale ale programelor cadru au fost n principal din domeniile tehnologiile de informaie i comunicare, tehnologiile industriale i de cercetare a mediului, biotehnologie i transport. Resursele umane au constituit n egal msur o preocupare n cadrul programelor, acestea permind managementul resurselor intelectuale, mobilitatea cercettorilor, cooperarea. Considerai ca vectori principali ai progresului tehnologic la nivelul Uniunii, ntreprinderile Mici i

Mijlocii au primit finanare comunitar n vederea efecturii activitilor de cercetare i dezvoltare, i pentru colaborarea cu instituiile specializate. O schimbare esenial s-a produs n urma concluziilor Consiliilor de la Lisabona i Feira care au condus la adoptarea Strategiei de la Lisabona, avnd ca obiectiv major transformarea Uniunii n cea mai competitiv economie mondial bazat pe cunoatere pn n 2010, i, care au condus la formularea conceptului de spaiu european al cercetrii i inovaiei. n acest sens, Consiliul a adoptat la 15 iunie 2000 o rezoluie privind crearea acestui spaiu i o alta la 16 noiembrie 2000 privind orientrile pentru perioada 2002-2006. Obiectivele cuprinse n cel de-al aselea program au fost adaptate dup cum urmeaz: -Integrarea i concentrarea cercetrii comunitare, care se refer la activitile de cercetare integrat la nivel european, este articulat asupra a apte domenii prioritare-tiinele umane, genomica i biotehnologia - tehnologiile societii de informaie, nanotehnologiile, materiale multifuncionale bazate pe cunoatere i procesele noi de producie-aeronautica i spaiul, sigurana alimentaiei i sntatea, dezvoltarea durabil, schimbrile globale i spaiul-cetenii i guvernarea ntr-o societate bazat pe cunoatere; -Structurarea Spaiului de Cercetare european, care vizeaz activitile destinate eliminrii disfuncionalitii structurale existente i crearea unui spaiu adecvat pentru cercetare i inovare, resurse umane i mobilitate, infrastructuri de cercetare, tiin i societate; -ntrirea fundamentrii Spaiului european de cercetare, care implic stabilirea coordonrii i suportului unei dezvoltri coerente pentru politicile de cercetare i stimulare a inovrii i activitilor n Uniune. Capitolele de mai sus din bugetul total alocat acestui Program n valoare de 17, 5 miliarde au primit n ordine 13,45 , 1,26 i respectiv 320 milioane euro. Adoptat n iunie 2002, al aselea Program cadru a fost aplicat prin intermediul a cinci programe specifice, 88% din credite fiind alocate pentru structurarea i ntrirea Spaiului de cercetare european, iar restul pentru aciunile directe ale Centrului comun de cercetare i programului Euratom. Stabilirea de ctre Consiliul European din 2002 a obiectivului de cretere a investiiilor n cercetare i dezvoltare la 3% din PIB pn n 2010, ca urmare a necesitii implementrii Strategiei Lisabona, a creat premisele ntririi politicii de cercetare-dezvoltare. n vederea asigurrii planificrii bugetare pentru perioada 2007-2013, n conformitate cu respectarea obiectivelor Strategiei Lisabona, Comisia European a propus creterea important a

finanrii celui de-al aptelea Programul cadru, pentru cercetare, dezvoltare i inovare. Obiectivele Programului sunt urmtoarele: - stabilirea centrelor de excelen prin intermediul cooperrii internaionale; - lansarea unor iniiative tehnologice europene; - ncurajarea creativitii n domeniul cercetrii fundamentale prin concurena ntre grupurilor de cercetare european; - atragerea cercettorilor europeni; - dezvoltarea infrastructurilor de cercetare avnd semnificaie pentru Europa; - ntrirea coordonrii ntre programele naionale. Comisia a adoptat aceast propunerea de program n aprilie 2005 i a completat-o cu o alt propunere referitoare la programe specifice cooperare, transnaional i internaional, idei, personal dezvoltarea resurselor umane i capaciti sprijin pentru infrastructur i IMM. O nou propunere a fost adoptat n iunie 2006, pe baza unor propuneri avansate de Parlamentul European i Consiliu, cu o anvelop financiar de 50 miliarde de euro dintre care 64% pentru programul Cooperare. III. 2. 9. POLITICA CONSUMATORULUI A. Baza juridic Dezvoltarea pieei interne a avut de suferit ca urmare a reglementrilor diferite existente n cadrul satelor membre privind cerinele de siguran aferente specificaiilor produselor naionale. O politic de protecie a consumatorului la nivel comunitar a fost iniiat la summitul efilor de stat i de guvern de la Paris din 1972, cnd s-a decis abordarea unor aspecte care afecteaz viaa cetenilor. Primul program de aciune adoptat de Comisie n 1975 stabilete cteva principii care stau la baza dezvoltrii ulterioare a politicii de protecie a consumatorului: -dreptul de protecie a sntii i siguranei care implic retragerea produsului de pe pia n cazul n care se constat c acesta prezint pericole pentru consumatori; -dreptul la protecia intereselor economice, care stipuleaz protecia consumatorilor mpotriva unor practici de vnzare-mprumuturi, credite, contracte, servicii ulterioare; -dreptul la daune care confer consumatorilor dreptul de a fi despgubii pentru daune ca urmare unor produse sau servicii neconforme cu cerinele tehnice; -dreptul la informare i educare, care impune obligativitatea informrii consumatorilor asupra caracteristicilor produselor sau serviciilor;

-dreptul de reprezentare, care prevede reprezentarea intereselor consumatorilor n cadrul politicilor comunitare. n prelungirea Conferinei de la Paris, a fost instalat un Comitet, denumit din 2003 Grupul Consultativ al consumatorului european, care are consultri cu Comisia European n problema intereselor consumatorului. Dispoziiile legislative n materie au fost introduse n tratatele europene ncepnd cu Actul Unic,84 care, face referin la noiunea de nivel nalt de protecie a intereselor consumatorilor, ceea ce a permis dezvoltarea unei legislaii orizontale n domenii ca sigurana general a produselor, pli transfrontaliere, contracte incorecte etc. Un progres semnificativ a fost nregistrat odat cu Tratatul de la Maastricht, prin care politica de protecie a consumatorului a mbrcat un caracter comunitar.
85

Mai mult, a introdus

protecia consumatorului ca un principiu legal.86 De asemenea, prin Tratatul de la Maastricht s-a diversificat cmpul de aplicare a politicii consumatorului, cu domenii ca serviciile financiare, alimentele i garaniile. Tratatul de la Amsterdam a extins i aprofundat obiectivele politici de protecie a consumatorului printr-o definire mai precis a activitilor n domeniu i stipularea unei implicri comunitare mai strnse n vederea proteciei sntii, a siguranei i intereselor economice precum i pentru promovarea dreptului la informare i educaie. 87. Msurile se adopt prin procedura de codecizie, dar statele membre i pstreaz dreptul de a impune condiii mai stricte, n conformitate cu TCE. Astfel, conform art. 30 TCE, statele membre pot limita libera circulaie a anumitor bunuri din motive de protecie a sntii umane, veterinare i biologice. B. Aciunea n plan comunitar Programul de aciune al Comisiei Europene pentru perioada 1996-1998 s-a focalizat asupra urmtoarelor prioriti: -servicii financiare, servicii de utilitate public i produse alimentare; -educarea consumatorului prin ncurajarea unui comportament durabil i facilitarea accesului la societatea de informaie; -asistena acordat statelor n curs de aderare pentru dezvoltarea unei politici proprii a proteciei consumatorului.

84 85

La articolul 111 devenit art. 95 din TCE TCE, Titlul XIV 86 TCE, Art. 3 87 n conformitate cu Art. 153, TCE.

n prelungirea noilor provocri privind protecia consumatorului-ex. criza vacii nebune, programul de aciune al Comisiei pentru 1999-2001 a fost articulat conform; -educrii i reprezentrii consumatorului, n vederea unui dialog mai eficient cu asociaiile de consumatori, prin campanii de informare i centre de avizare; -sigurana i sntatea consumatorului , conform unei analize tiinifice a riscurilor; -interesle economice ale consumatorului, n convergen cu dezvoltarea unor domenii ca serviciile financiare, telecomunicaiile, transportul i reforma PAC. La 1 ianuarie 1999, o decizie comun a Consiliului i Parlamentului a condus la Cadrul general al activitilor comunitare pentru protecia consumatorului, viznd patru domenii principale: protecia sntii i siguranei consumatorului n raport cu comerul de produse i servicii, protejarea intereselor economice i legale ale consumatorului, inclusiv accesul la rezolvarea conflictelor, educarea i informarea consumatorilor privind drepturile lor i promovarea reprezentrii intereselor consumatorilor. Strategia privind protecia consumatorului pentru 2000-2006 a stabilit un numr de trei prioriti: -asigurarea unui nalt nivel al proteciei consumatorului, care a impus armonizarea, bunurilor i serviciilor, a aspectelor economice i juridice care s confere ncredere consumatorului; -aplicarea eficient a regulilor de protecie a consumatorului, care urmrete o cooperare ntrit la nivel administrativ ntre statele membre; -implicarea organizaiilor de protecie a consumatorilor, care faciliteaz participarea acestora la deciziile UE i stabilirea unor proiecte de educare i formare specifice. n ianuarie 2002, Consiliul i Parlamentul au adoptat legislaia revizuit privind alimentele. n urma Tratatului de la Nisa, ncheiat n decembrie 2000, Comisia a iniiat un pachet legislativ n cadrul cruia, Regulamentul 178/2002/ CE prevede nfiinarea Ageniei Europene pentru securitatea alimentar. Aceast Agenie, care funcioneaz din 2002 asigur informaii pentru consumatori i organizaii independente, acord sprijin tiinific pentru legislaia comunitar i se implic n cazuri urgente de siguran alimentar. Procesul legislativ n acest domeniu acoper n prezent ntreaga producie de alimente. Propunerea Comisiei Europene din aprilie 2005 intitulat Ceteni mai sntoi, mai siguri m mai ncreztori-programul pentru sntate i protecia consumatorului 2007-2013, prevede o mai bun nelegere a pieelor i consumatorilor, o mai bun reglementare privind protecia consumatorilor, o mai bun implementare, monitorizare i adoptare i o mai bun informare care s determine o mai mare responsabilitate a consumatorilor.

Cu privire la aspectul informrii consumatorului, legislaia este fundamentat n primul rnd pe informarea completa asupra coninutului produsului conform unei directive din 20 martie 2000 care armonizeaz dispoziiile pentru etichetare i prezentare a produselor alimentare, amendat la 10 noiembrie 2003 pentru a suprima regula de 25% compuii ingredientelor care sunt n proporie de max. 25% nu trebuiau menionai pe etichet.88 n conformitate cu regulamentul din 14 iulie 1992, este important s se respecte caracteristicile particulare i calitatea specific a unui produs referitor la indicaiile geografice i la denumirea de origine controlat. O serie de cazuri au fost judecate de Curte n sensul justificrii msurilor care pstreaz reputaia unui produs-vinul spaniol Rioja i tranarea i ambalarea jambonului de Parma, dei acestea pot constitui msuri de efect echivalent la o restricie cantitativ a exporturilor.89 Principalele acte legislative referitoare la protejarea intereselor economice i juridice adoptate sunt: -Directiva din 1984 cu privire la publicitatea neltoare, modificat n 1997 pentru a permite publicitatea comparativ, n anumite condiii si reluat ntr-o nou directiv din 11 mai 2005, privind practicile comerciale neloiale, care stabilete o intedicie general unic a practicilor care duneaz asupra consumatorilor, ct i acelor practici agresive;90 -Directiva care pune principiul greelii de fabricaie a unui produs, cu prevederea plii daunelor de neglijen;91 -Directiva din 25 mai 1999 referitoare la vnzarea i garantarea bunurilor de consum, i care acord o garanie beneficiarilor din UE;92 -Directiva din 22 decembrie 1986 care oblig statele membre s aplice reguli comune n materie de creditare pentru consum, pentru protejarea consumatorilor i evitarea distorsiunilor ntre furnizori;93 -Directiva din 13 iunie 1990 privind forfetarea i care protejeaz pe clieni care particip la cltoriile organizate i directiva din 26 octombrie 1994 care protejeaz pe cei care achizioneaz n cadrul proprietii multiple n timp partajat;94

88 89

J.O. nr. L 109 din 6 mai 2000 respectiv L. 308 din 25 noiembrie 2003 J.L. nr. L 208 din 24 iulie 1992, Cf. TCE, Art. 33. 90 J.O. nr. L 149 din 16 iunie 2005 91 Directiva 85/374/CE din 25 iulie 1985, J.O. nr. L din 7 august 1985 92 Directiva 99/44/CE, J.O. nr. L 17 din 7 iulie 1999 93 Directiva 87/102/CEE, J.O. nr. L 42 din 22 februarie 1986 94 Directiva 90/314/CE, J.O. nr. L 158 din 23 iunie 1990 i J.O.nr. L 280 din 29 octombrie 1994

-Directiva din 29 iunie 2000 privind ntrzierea plilor din tranzaciile comerciale, i care prevede rate mai mari la dobnd;95 -Regulamentul din 11 februarie 2004 privind indemnizarea pasagerilor n caz de refuz de mbarcare, victimele suprarezervrii.96 Informarea reprezint un aspect esenial referitor la produsele de tip organisme genetice modificate-OGM. Astfel regulamentul din 27 ianuarie 1997 referitor la noile tipuri de produse prevede obligativitatea unei proceduri de evaluare nainte de autorizarea de a fi lansat pe pia sub controlul Autoritii Europene pentru securitatea alimentelor. Prezena unui OGM ntr-un produs trebuie menionat pe etichet, cu excepia urmelor de OGM care apar n cursul produciei, i care prezint valori foarte mici. C. Dispoziiile Tratatului de la Lisabona Tratatul de la Lisabona stipuleaz c protecia consumatorului reprezint un domeniu supus competenei partajate ntre Uniune i statele membre, ceea ce clarific situaia actual .97 Mai mult, dispoziia prin care se prevede c cerinele de protecie a consumatorului sunt luate n consideraie n definirea i implementarea altor politici i activiti la nivel comunitar dobndete o mai mare importan. 98 III. 2. 10. COOPERAREA N SPAIUL LIBERTATE, SECURITATE I JUSTIIE A. Instituionalizarea cooperrii n domeniul justiie i afaceri interne Cooperarea n domeniul JAI a fost instituionalizat la nivel prin Tratatul de la Maastricht 99 care listeaz domeniile care aparin cooperrii n cadrul celui de-al treilea pilon: 1).politica de azil; 2).controlul frontierelor externe ale statelor membre; 3). politica de imigrare i problemele referitoare la cetenii din statele nemembre ale Uniunii (intrare, ieire, reedin, imigraie, stabilire, reunirea familiei i angajarea acestei categorii); 4). combaterea consumului de droguri; 5). lupta mpotriva fraudei internaionale; 6). cooperarea juridic n materie civil; 7). cooperarea juridic n materie penal; 8). cooperarea vamal i 9). cooperarea poliieneasc pentru prevenirea i combaterea terorismului, traficului ilicit de droguri i a altor forme de crim internaional.

95 96

Directiva 2000/35/CE, J.O. nr. L 200 din 8 august 2000 J.O. nr. L 46 din 17 februarie 2004 97 cf. TFUE, Art. 4 (f) 98 Articolul 153 (2) TCE devine noul articol 12 TFUE 99 n cadrul articolelor K i K.1.

Consiliul a devenit instituia cheie n domeniul JAI, statele membre adoptnd n unanimitate urmtoarele acte conform pilonului trei poziii comune, aciuni comune i convenii. Celelalte instituii au primit un rol limitat. n acest sens, Tratatul a stabilit c statele membre pot implica Comisia n cooperarea JAI, aceasta putnd s fac propuneri pentru primele ase domenii listate la articolul K .1, puterea sa de iniiativ fiind partajat mpreun cu statele membre. La rndul lor, numai statele membre pot face propuneri la ultimele trei domenii de la art. K.1. n conformitate cu tratatul de la Maastricht, Consiliul este obligat s informeze Parlamentul European asupra deciziilor din pilonul trei. Parlamentul European avea dreptul de a pune anumite ntrebri i, n anumite cazuri, de a avea un rol consultativ. Cu privire la cadrul de cooperare JAI referitor la primul pilon, se creeaz baza pentru viitoarea politic de vize.100 n acest cadru, Consiliul, la propunerea Comisiei a fixat lista statelor ai cror ceteni aveau nevoie de viz pentru a intra n UE. n conformitate cu Acordul Schengen suplimentat cu Convenia privind implementarea Acordului, care au intrat n vigoare n 1995, au fost adoptate o serie de dispoziii privind regimul de vize, azil i control al frontierelor, care necesit o cooperare strns ntre autoritile juridice, poliieneti i vamale. n context, Sistemul de Informaii Schengen a facilitat schimbul de informaii ntre statele membre. Legislaia privind azilul, adoptat conform Acordului Schengen a fost nlocuit cu Convenia Dublin. B a. Tratatul de la Amsterdam Tratatul de la Amsterdam a introdus101 obiectivul de a crea un spaiu de libertate, securitate i justiie, fundamentat pe libera circulaie a persoanelor i pe aciuni concentrate n cadrul primului i celui de-al treilea pilon, i implicnd ntr-o oarecare msur i al doilea pilon.102 Principalele schimbri introduse de tratatul de la Amsterdam au constat n: -Transferarea unor probleme JAI (azil, politica de imigraie, controlul frontierelor interne i externe, cooperarea juridic n materie civil)-Titlul IV Partea a treia TCE. Regula de vot n Consiliu a rmas votul prin unanimitate, exceptnd anumite elemente, ca de ex. viza poliiei. n acest domeniu, Comisia a pstrat dreptul exclusiv de iniiativ. -ncorporarea Acordului Schengen, a conveniei de implementare Schengen i a acquisului n cadrul legal al UE; -ntrirea i restructurarea dispoziiilor legislative a pilonului trei cooperarea poliieneasc i juridic n materie penal.
100

103

n acest cadru, domeniile prioritare care necesit o strns

Tratatul CE a introdus articolul 100 c La Art.2 102 Fundamentat pe Articolul K.9, TUE Maastricht 103 Cf. Titlului IV, art. amendat K.1-d, devenit art. 29 TUE.
101

cooperare ntre forele de poliie, vmile, autoritile juridice ale statelor membre, au devenit combaterea crimei organizate, a terorismului, traficului ilicit cu droguri, traficul cu fiine umane i copii, frauda i corupia. De asemenea, ntrirea rolului Europol, instituit ca urmare a deciziei Consiliului din 24 iulie 1995 i devenit operaional din 1 iulie 1999, decurge n mod logic din noile dispoziii privind Spaiul LSJ. Cu privire la cadrul legal, tratatul de la Amsterdam a abolit aciunile comune, meninnd numai conveniile i poziiile comune, i a introdus deciziile cadru i alte decizii. Cu excepia deciziilor care sunt adoptate cu majoritate calificat, actele din pilonul trei se adopt tot prin unanimitate. Comisia a primit drept de iniiativ n toate domeniile aparinnd pilonului trei, iar PE este consultat nainte de adoptarea unei decizii obligatorii n acelai cadru. n continuare Planul de Aciune al Comisiei adoptat la 3 decembrie 1998 a ntrit obiectivele Tratatului de la Amsterdam, a fixat termene limit pentru implementare i a fixat o list de prioriti. Planul a definit urmtoarele msuri principale: elaborarea unei proceduri uniforme conform standardelor comune, n domeniul azilului; reguli comune privind intrarea rezidena, aciunea mpotriva migraiei ilegale, n domeniul imigraiei introducerea unei vize standard; rezolvarea problemelor care decurg din diferena legislaiei, n domeniul cooperri civile; ntrirea cooperrii ntre autoriti, a capacitilor Europol, dezvoltarea cooperrii ntre Europol i autoritile judiciare, n domeniul cooperrii poliieneti; asistena reciproc ntre autoritile naionale, simplificarea procedurilor de extrdare, recunoaterea reciproc i aplicarea deciziilor i sentinelor, aproximarea dreptului penal, n domeniul cooperrii judiciare. B. Modificrile Tratatului de la Nisa n cadrul primului pilon, Tratatul de la Nisa a extind votul cu majoritate calificat i procedura de codecizie la cooperarea jurisdicional n materie civil, exceptnd dreptul familiei. Dou modificri importante au fost operate n cadrul celui de-al treilea pilon -instituionalizarea Eurojust, oficializat la Tampere, urmrindu-se ntrirea cooperrii ntre autoritile naionale, a investigaiilor privind crima organizat i a cooperrii cu reeaua judiciar european.104 -revizuirea condiiilor pentru cooperarea ntrit, n cadrul primului i celui de-al treilea pilon, numrul de state membre care pot declana acest mecanism fiind fixat la 8.

104

TUE, Art 29 i 31

Amploarea terorismului internaional a condus i la accelerarea implementrii Programului Tampere i a adoptrii Programului de la Haga n noiembrie 2004, a cror obiective principale constau n abordarea tuturor aspectelor Spaiului LSJ garantarea drepturilor fundamentale, protejarea solicitanilor de azil, reglementarea fluxurilor de imigrani, aprarea frontierelor externe ale Uniunii, combaterea crimei organizate transfrontaliere, asigurarea recunoaterii reciproce n cazuri civile i penale, eliminarea obstacolelor procedurilor aferente dreptului familiei i civil cu implicaii transfrontaliere. C. Dispoziiile tratatului de la Lisabona privind spaiul de libertate, securitate si justiie Coordonarea insuficient ntre diferitele sisteme judiciare specifice fiecrei ri a mpiedicat construcia unui spaiu solid pentru exercitarea celor patru liberti ale Pieei Interne. In ultimii ani, aceasta modalitate de coordonare a limitat aciunea Uniunii Europene mpotriva reelelor criminalitii internaionale. Tratatul de la Lisabona permite Uniunii sa dezvolte aciuni si politici care sa rspund ntr-o mai mare msur ateptrilor cetenilor n materie de securitate i de justiie. C.1. ntrirea mijloacelor de aciune in materie de securitate Tratatul de la Lisabona ntrete eficienta mecanismului decizional n ceea ce privete spaiul de libertate, securitate si de justiie. n acest domeniu, Consiliul de Minitri va vota cu majoritate calificat iar Parlamentul European va dispune de putere de codecizie. Regula majoritii calificate se va aplica la controlul frontierelor externe ale Uniunii i acordrii azilului.
105

Prin armonizarea regulilor de acordare a azilului, Uniunea va putea nlocui

paralelismele generate de aplicarea de ctre statele membre a unor reglementri n materie diferite, existnd premisele dezvoltrii unei politici comune in domeniul azilului. De asemenea, tratatul prevede instalarea unui sistem integrat de gestionare a frontierelor externe i a ntririi puterilor Ageniei de supraveghere a frontierelor Uniunii (Frontex). Mijloacele de lupta a Uniunii europene mpotriva imigraiei ilegale si traficului cu fiine umane sunt sensibil ntrite. Deciziile urmeaz a fi luate prin procedura de codecizie, ceea ce va permite crearea unei politici comune a Uniunii. n materie penal, adoptarea regulilor minimale care definesc infraciunile i sanciunile pentru un numr de crime transfrontaliere (terorism, trafic cu droguri, splare de bani, exploatare sexuala a femeilor, criminalitatea informatica, etc) se va face tot prin majoritate calificat.106
105 106

TFUE, Art. 77-80 TFUE, Art. 83

n context, este recunoscuta existena Oficiului European de poliie (Europol) care sprijin aciunea politiilor naionale n colectarea i analizarea informaiilor i care poate s coordoneze, s organizeze i s realizeze operaiuni comune mpreuna cu poliiile naionale. C.2. O Uniune European a justiiei Prin consolidarea principiului recunoaterii reciproce, Tratatul de la Lisabona stabilete o cooperare ntrit n plan judiciar n materie civil i penal. 107 Noile msuri vizeaz: - cooperarea n domeniul obinerii de probe; - accesul efectiv la justiie; - cooperarea ntre autoritile judiciare ale statelor membre n cadrul urmririlor penale i a executrii deciziilor; - stabilirea unor reguli i proceduri pentru asigurarea recunoaterii tuturor formelor de judecat i de decizie judiciar n cadrul Uniunii. Tratatul prevede posibilitatea crerii unui Parchet European.
108

Acesta va fi competent

pentru cercetarea, urmrirea i trimiterea n judecat a autorilor infraciunilor. Prin Tratat aciunea Parchetului este limitat la infraciuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE. Prin decizie luata prin unanimitate, Consiliul European va putea extinde competena Parchetului la lupta mpotriva criminalitii grave care cunoate din ce n ce mai mult, o dimensiune transnaional (terorism, trafic de fiine umane, trafic de droguri). n momentul cnd va fi instalat Parchetul European, organismul Eurojust, dotat n prezent cu puteri de coordonare, va avea posibilitatea sa propun declanarea urmririlor care, n prezent, depinde de decizia autoritilor naionale.

107 108

TFUE, Art.81 i Art. 82 (1) (a). TFUE, Art. 85 nou

III. 3. MSURILE COMPELEMENTARE, DE COORDONARE I DE SPRIJIN ALE UNIUNII III. 3. 1 POLITICA INDUSTRIALA A. Baza juridic O identificare a politicii industriale n tratatul de la Roma este foarte dificil, spre deosebire de tratatul CECA i EURATOM. Considernd c libera concuren, dezvoltarea pieei interne i a politicii comerciale comune i eliminarea barierelor interne, nu necesit o referire expres la politica industrial, tratatul aborda n acest cadru mpreun cu politica de cercetare i de dezvoltare tehnologic. Pn la intrarea n vigoare a Tratatului de la Maastricht, Comisia European nu a ntreprins nici o iniiativ n domeniu, exceptnd anumite domenii incluse n tratatul Comunitii Carbonului i a Oelului. La faptul c politica industrial a rmas o competen a statelor membre, s-a adugat conceptele diferite privind modalitatea de intervenie a acestora: n timp ce Marea Britanie i Germania au promovat o concepie liberal, care urmrea limitarea rolului statului n problemele industriei, Frana i Italia au fost favorabile unui rol mai accentuat al statului. n domeniul carbonului i oelului, tratatul CECA permitea instituiilor comunitare s organizeze i s reglementeze producia, n acest sector fiind organizat o adevrat politic industrial. Tratatul nu interzicea discriminrile de preuri ntre cumprtori i prevedea publicarea baremurilor pentru preuri i condiiile de vnzare aplicate de ntreprinderi. Tratatul de la Maastricht a nscris un articol referitor la industrie, dar avnd o redactare ambigu, i coninnd mai multe referine la concuren.
109

- Sunt definite 4 obiective majore:

accelerarea adaptrii i schimbrii structurale, promovarea unui mediu favorabil iniiativelor, n special pentru ntreprinderile mici i mijlocii, promovarea unui mediu favorabil cooperrii ntre diferiii actori industriali i ncurajarea unei mai bune exploatri a potenialului reprezentat de politicile de inovare, cercetare i dezvoltare tehnologic. Mai sunt stipulate i prevederi s se coordoneze reciproc, Comisia putnd s promoveze aciuni n acest sens, iar Consiliul s decid mpreun cu Parlamentul European, prin co-decizie asupra obiectivelor stabilite. Interveniile Uniunii n domeniul industrial sunt limitate, principalele aciuni viznd cercetarea i dezvoltarea tehnologic, care are un impact major asupra politicii industriale. B. Aplicarea politicii industriale
109

Cf. Partea 3 Titlul XVI, Art.157

Criza anilor 70 a determinat o perioad de protecionism la nivelul Uniunii, ceea ce a condus la pierdere a competitivitii produselor europene. De asemenea, la 25 iulie 1985, a fost creat grupul european de interes economic, dar care nu a reuit s promoveze proiectul de brevet european, convenind asupra Acordului de la Luxemburg din 1989 referitor la instituirea unei Curi de apel comune. Curtea de Justiie rmne competent pentru asigurarea aplicrii uniforme a dreptului european. Politicile industriale sectoriale privesc att sectoarele n dificultate-siderurgia, construciile navale dar i anumite sectoare de vrf-telecomunicaiile. Cartea Alb a Comisiei din 1993 a subliniat rolul important care revine politicii industriale n crearea de locuri de munc i cretere a competitivitii. n context, dezvoltarea politicii industriale presupune coordonarea cu domenii precum cercetarea-dezvoltare, educaia i formarea politica de concuren, politica de mediu, infrastructurile. n prelungire, noul rol al Comunitii a devenit unul de implicare n determinarea cadrului juridic i fiscal adecvat, favorabil unei cooperri n domeniul industrial a statelor membre, care singure nu ar putea s realizeze aciunile necesare. n acest sens, dou cmpuri de aciune sunt necesare-unul, legat de funcionarea pieelor, altul determinat de capacitatea de adaptare a industriei la schimbri. Cele patru obiective ale politicii industriale definite n urma elaborrii Crii Albe au fost:: - Promovarea investiiilor de vrf, innd cont de dezvoltarea spectaculoas a unor domenii precum cercetare-dezvoltare i educaie i formare, cu impact deosebit asupra competitivitii UE; - Dezvoltarea cooperrii industriale, Uniunea ncurajnd cooperarea ntre diferitele sectoare, de ex. Programul ESPRIT n domeniul informaiei tehnologice; - ntrirea concurenei, care implica eliminarea tuturor barierelor care mpiedic concurena, n primul rnd n elaborarea legislaiei n domeniile de achiziii publice, dreptul societilor i armonizare fiscal. UE a acordat o atenie special liberei circulaii a bunurilor i serviciilor, printr-o nou abordare a armonizrii, care nglobeaz cerine de standardizare i prin referirea la principiul recunoaterii reciproce; - Modernizarea rolului administraiei publice, care trebuie redefinit pentru a corespunde societii informatice, pentru a realiza rolul su legislativ i de reglementare. Primul Plan de Aciune pentru inovaie din Europa, lansat de Comisie n 1997 a fost destinat s: - promoveze o cultur a inovaiei; - stabileasc un cadru favorabil; - s articuleze mai bine cercetarea i inovarea.

ncepnd cu sfritul mileniului doi, s-a dezvoltat un concept nou, promovarea accentuat a concurenei, n condiiile unei redefiniri a politicii industriale ca politic de ntreprindere. Procesul a pus n prim plan, ntreprinderile mici i mijlocii, considerate ca fiind actorii cheie a relansrii economiei europene. Cu privire la statutul ntreprinderilor, Comisia a avansat un statut al societii anonime europene-supus unui drept unic i fr a fi legat de un stat membru. La acest statut pot aspira societile anonime constituite conform unui drept naional, indiferent de cine deine puterea de control, cu condiia ca dou dintre aceste societi s releve din legislaiile naionale diferite. Mediul de afaceri european a suferit un impuls semnificativ n urma dezvoltrii IMMurilor, n cadrul crora lucrau 66% din fora de munc european. n iunie 2000 a fost adoptat Carta ntreprinderilor Mici i Mijlocii, prin care statele membre s-au angajat s promoveze un mediu de afaceri prietenos pentru IMMuri, incluznd domenii precum educaia i formarea pentru antreprenoriat, o legislaie mai bun i mai clar, ntrirea capacitii, utilizarea e faceri, etc. n acest sens, Programul Comisiei pentru perioada 2001-2005 era focalizat pe dezvoltarea IMMurilor, urmrind: -mrirea creterii economice i a competitivitii afacerilor ntr-o economie mondializat i bazat pe cunoatere; -promovarea antreprenoriatului; -simplificarea i mbuntirea cadrului de reglementare i administrativ pentru afaceri, care s conduc la dezvoltarea cercetrii, inovrii i creativitii n domeniul afacerilor; -mbuntirea mediului financiar pentru afaceri; -accesul mai uor al mediului de afaceri la servicii, programe, reele i la mbuntirea acestor faciliti. n octombrie 2001 a fost adoptat regulamentul privind societatea european i a directivei privind participarea lucrtorilor. n octombrie 2005, Comisia a publicat o comunicare asupra ntririi competitivitii sectorului industrial, furnizor a unei cincimi din PIB-ul Uniunii i n care lucreaz 34 de milioane de persoane i concentreaz 80% din cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare realizate n Uniune. Comunicarea Comisiei a respins recursul la politici intervenioniste restrictive i se opune unor teze ale statelor membre Frana, care doresc ncurajarea crerii unor campioni industriali. n schimb, Comisia recomanda punerea n aplicare a apte aciuni n sectoare specificefarmacie, industria chimic, noile tehnologii i anun susinerea a apte iniiative trans sectoriale drepturile de proprietate intelectual i falsificarea, restructurrile economice n sectorul industrial cercetarea i inovarea industrial[.

Dup adoptarea Strategiei de la Lisabona, Consiliile Europene de primvar sunt consacrate problemelor sociale i economice, n acest cadru fiind formulate concluzii complementare strategiei i care vizeaz n special competitivitatea. n acest cadru, politica industrial este analizat n paralel cu celelalte politici, fiind practic ncorporat n aceste domenii. Consiliile de primvar din 2003 i 2004 au reiterat conceptul de politic de ntreprindere focalizat pe concuren, ca factor determinant al creterii economice. n urma Consiliului din martie 2004, obiectivele n materie au fost realizarea pieei interne, o mai bun reglementare, accelerarea eforturilor pentru cercetare i mbuntirea eficienei instituionale. Din punct de vedere legislativ, la nivel sectorial, s-a urmrit crearea unei reglementri de pia mai eficiente i mai bune. Statele membre sunt principalele responsabile n realizarea obiectivelor Strategiei de la Lisabona, prin aplicarea metodei deschise de coordonare. Statele membre stabilesc de comun acord obiectivele, pe care ncearc s le realizeze prin promovarea celor mai bune soluii i practici. III. 3. 2. POLITICA DE SANATATE A. Baza juridic Politica de sntate nu a fost dezvoltat la nivel comunitar pn la Tratatul de la Maastricht, care, a introdus un titlu separat referitor la acest domeniu.
110

Obiectivul principal al politicii de

sntate era de a mbunti starea de sntate a cetenilor europeni, prin intermediul unor aciuni generale de prevenire a mbolnvirii i ntrire a politicilor publice specifice. n acest sens, Tratatul a impus asigurarea unui nalt nivel de protecie a sntii ca sprijin la politicile naionale n domeniu antamate de statele membre. Tratatul de la Maastricht nu a prevzut ns i obligativitatea armonizrii legislative, ceea ce a condus la faptul c aciunea la nivel comunitar viza n special ncurajarea cooperrii ntre statele membre. Ca urmare, comunitatea iniiaz msuri i aciuni destinate s mbunteasc starea de sntate a populaiei, n timp ce statele membre sunt responsabile cu gestionarea serviciilor de sntate i asigurarea ngrijirilor de specialitate la nivel naional. Politica de sntate comun nu a fost suficient implementat de Tratatul de la Maastricht, eforturile statelor membre erau numai sprijinite de Comunitate, prin dezvoltarea unor strategii, fixarea unor obiective comune i ncurajarea fluxului de informaii n interiorul Comunitii n conformitate cu programele comunitare adoptate.
110

TCE, Partea a treia, Titlul XIII

Singura modificare legislativ n materie care a fost introdus de Tratatul de la Amsterdam a fost aceea referitoare la asigurarea unui nalt nivel de protecie a sntii umane n definirea i aplicarea activitilor i politicilor comunitare. Necesitatea armonizrii legislative a continuat s nu figureze printre dispoziiile tratatului, politica de sntate reprezentnd o preocupare redus la nivel comunitar. B. Principalele aciuni la nivel comunitar n conformitate cu cadrul legal stabilit prin Tratatul de la Maastricht, programele derulate la nivelul Uniunii au fost urmtoarele: - Promovarea sntii, focalizat asupra mbuntirii strii generale de sntate n UE printr-o mai mare contientizare a publicului fa de factorii de risc i ncurajarea unui mod de via sntos. Programul a fost realizat prin intermediul unor campanii de formare i educare, n special privind o serie de aspecte precum fumatul, nutriia, consumul de alcool, abuzul de droguri, sntatea mental, micarea fizic; - Controlul de sntate, care a urmrit stabilirea unui sistem de monitorizare european, care s permit msurarea indicatorilor de sntate i a modelelor, promovarea dezvoltrii, monitorizrii i evalurii programelor comunitare i asigurarea informaiilor pentru statele membre n scopul sprijinirii acestora sa-i dezvolte propriile politici de sntate; - HIV i alte boli transmisibile, care a fost creat pentru prevenirea mbolnvirii cu sindromul HIV i alte maladii transmisibile, i reducerea ratei de mortalitate. n acest sens, a fost promovat cooperarea ntre statele membre, coordonarea politicilor preventive ale acestora i msuri i suport pentru ONG uri; - Cancer, care a constat din promovarea unor diferite activiti articulate pe combaterea acestei maladii-campanii de informare, formare profesional, cercetare, depistare n stadii incipiente; - Maladii rare, implicarea comunitar fiind susinut de mrirea fluxului informaional i creterea contientizrii cetenilor; - Prevenirea rnilor, s-a referit la prevenirea rnirilor, n mod deosebit la accidentele casnice generatoare de rni; - Maladii legate de poluare, prin care s-au promovat msuri n scopul reducerii expunerilor la factorii de poluare, ex. propunerea comunitar de reducere a radiaiei electromagnetice. - Prevenirea dependenei de droguri, n contextul n care Tratatul de la Maastricht a definit combaterea mpotriva consumului de droguri ca o prioritate a politicii de sntate.

Programul a vizat o mai bun nelegere a problemei drogurilor, urmrind evidenierea consecinelor i a motivaiilor aferente utilizrii lor, prin desfurarea unor campanii de informare, educare, i formare n primul rnd printre tineri. Dac n primii ani de la implementarea acestei politici iniiativele legislative erau extrem de puine, o serie de dispoziii relevante n domeniu au fost adoptate ulterior, mai ales datorit constatrii efectelor asupra sntii care apar n cadrul altor politici comunitare-agricultur, protecia consumatorului, mediu, transport. Astfel de iniiative legislative au avut ca obiect, n special, domeniul fitosanitar, igiena veterinar i controlul substanelor medicale. Obiectivele mbuntirii strii de sntate, n conformitate cu dispoziiile Tratatului de la Amsterdam privind integrarea preocuprilor pentru sntate n cadrul celorlalte politici europene, se realizeaz n prezent prin intermediul unor activiti comunitare, singure sau coordonate n cadrul altor politici europene. Ca exemple n acest sens sunt biotehnologia, domeniu prioritar al Programului cadru de Cercetare i combaterea consumului i traficului de droguri n cadrul spaiului de libertate, securitate justiie. Strategia Comisiei din 2000 privind dezvoltarea unei noi politici de sntate se bazeaz pe dou instrumente majore: - Un program de aciune care cuprinde obiectivele de ansamblu ale programelor de sntate public comunitar, i - O strategie de sntate integrat conform prevederilor tratatului de la Amsterdam care promoveaz principiul proteciei sntii n toate politicile sectoriale, n special n piaa intern, protecia consumatorului i politica social i de ocupare a forei de munc. Adoptat n 2002 i dispunnd de un buget de 312 milioane euro, Programul de aciune pentru 2002-2003 are trei obiective principale: - mbuntirea informrii de sntate i a contientizrii la toate nivelele societii; - Crearea unui mecanism de rspuns rapid pentru pericolele de sntate; - Formularea unor reguli de sntate, n special mpotriva factorilor care duneaz stilului de via. Criza vacii nebune a avut o inciden considerabil asupra dispozitivului comunitar de protecie a sntii i consumatorului. Comisia a impus msuri restrictive asupra statelor susceptibile de generare a focarelor toxice, Belgia n 1999 i Regatul Unit, Frana, Olanda i Irlanda n 2001, iar o Autoritate european de securitate a alimentelor a fost creat printr-un Regulament n 28 ianuarie 2002.

Ca urmare a apariiei virusului patogen H5N1, o decizie a Comisiei din 19 octombrie 2003 a adoptat msuri de biosecuritate destinate limitrii riscului de transmitere i a stabilit un sistem de detectare precoce n zonele expuse. n context, o nou agenie comunitar, pentru ntrirea mijloacelor de aprare a Uniunii mpotriva maladiilor infecioase a fost creat n 2004, Centrul european de prevenire i control al maladiilor. Cazul fumatului a reprezentat o preocupare major ncepnd cu Directiva de etichetare a coninutului de gudron i nicotin din 1989-, i mai ales prin Directiva din 6 iulie 1998 care a impus dispariia progresiv pn n 2006 a publicitii pentru fumat precum i a oricrei aciuni de sponsorizare a evenimentelor sportive de ctre fabricile de igri. Pe motiv de excludere legislativ directiva a fost anulat, o nou directiv fiind adoptat la 26 mai 2003 intrnd n vigoare la 31 iulie 2005. Aceast directiv interzice publicitatea n pres i n serviciile societii de informaie, cu excepia publicaiilor rezervate profesionitilor comerului cu tutun i a celor editate n tere ri care nu sunt destinate pieei comunitare. n acelai timp, sponsorizarea manifestrilor din mai multe state membre sau avnd efecte transfrontaliere este complet interzis. Cu privire la medicamente, din 1993 exist proceduri de autorizare i supraveghere a medicamentelor cu utilizare uman sau veterinar i o Agenie european pentru evaluarea medicamentelor. Codificarea ansamblului textelor existente a fost efectuat prin cele dou directive din 6 noiembrie 2001, referitoare la medicamentele cu utilizare uman, respectiv utilizare veterinar. Pentru a asigura o protecie mai bun a cetenilor, dispozitivele legale au fost reevaluate, adoptndu-se la 31 martie 2004 un regulament i trei directive. Procedura este generalizat pentru toate tipurile de medicamente, iar o procedur accelerat este introdus pentru produsele cu interes terapeutic semnificativ. Competitivitatea industriei farmaceutice europene este ntrit prin impunerea unei perioade de protejare a datelor clinice de 10 ani, n care medicamentele generice nu pot fi comercializate. Competenele statelor membre n fixarea preurilor la medicamente i includerea acestora n cmpul de aplicare a sistemelor de asigurare sntate i a regimurilor de securitate social rmn neschimbate. Ca urmare, statele membre pot s opteze n cadrul ansamblului de elemente incluse n autorizaia comunitar de comercializare asupra indicaiilor terapeutice i a dimensiunilor ambalajelor care vor fi acoperite de organismele lor de securitate social.

Obiectivele specificate de Comisia European n cadrul Programului de aciune comunitar pentru perioada 2007-2013 n domeniul sntii i protecie consumatorului intitulat Ceteni mai sntoi, mai siguri, mai ncreztori sunt urmtoarele: - Protejarea cetenilor mpotriva pericolelor de sntate; - Promovarea politicilor care conduc la un mod de via mai sntos; - Reducerea incidenei maladiilor majore n UE. C. Dispoziiile Tratatului de la Lisabona n conformitate cu noul Tratat, Uniunea va putea s armonizeze standardele de calitate i siguran n raport cu produsele i aparatele medicale.111 Uniunea va fi capabil s adopte msuri incitative n legtur cu pericolele care amenin sntatea-abuz de alcool, tutun, , fr ca aceste msuri s ncerce s armonizeze legislaia i reglementrile statelor membre.112 Este introdus o referin la sntatea mintal n locul referinelor de sntate uman figurnd sntate mintal i fizic.113 De asemenea, limitele rolului n domeniul sntii publice este extins.114 Responsabilitile statelor membre vor cuprinde managementul serviciilor de sntate i a ngrijirilor medicale i alocarea resurselor.

111 112

TFUE, Art. 168 (4) (c) TFUE, Art. 168 (5) 113 TFUE, Art. 168 (1) 114 TFUE, Art 168 (7)

III. 3.. 4. POLITICA AUDIOVIZUALA SI CULTURALA A. Politica cultural n primul rnd trebuie menionat rolul pe care l are Comunitatea n dezvoltarea culturii n statele membre, cu respectarea diversitii lor naionale i regionale, n vederea ncurajrii cooperrii ntre statele membre i susinerii aciunii lor n diferite domenii-n primul rnd prin conservarea i aprarea patrimoniului cultural european, i a creaiei artistice i literare, inclusiv n sectorul audiovizualului. Aciunea Comunitii nu se suprapune peste dispoziiile legislative i regulamentare din statele membre.115 Politica cultural este introdus n Tratatul de la Maastricht, n acest mod urmrindu-se diversificarea politicilor Uniunii i preocuparea fa de tradiiile i valorile comune europene. Un titlu separat trateaz politica cultural116 noua redactare stipulnd necesitatea unei promovri a culturilor statelor membre.117 Comunitatea trebuie s contribuie la dezvoltarea culturilor statelor membre, cu diversitii lor culturale i respectarea patrimoniului comun, care trebuie s conduc la o Uniune multicultural i unit.118 Aciunea Comunitii va ntri cooperarea ntre statele membre i va susine aciunile acestora n domenii diferite precum diseminarea i promovarea unei largi cunoateri istoriei i culturii europene, conservarea i aprarea motenirii comune europene, promovarea schimburilor culturale i susinerea creaiei literare i artistice, inclusiv n domeniul audiovizual. n acest scop Consiliul i Parlamentul vor adopta prin procedura de codecizie propuneri sub forma unor programe i iniiative, Consiliul votnd n unanimitate. Astfel, nu se intervine de la nivel comunitar asupra legislaiilor naionale n materie. Programele adoptate n conformitate cu noul articol, care ncurajeaz activitile culturale ad hoc ca de ex. acorduri multianuale de cooperare cultural susinerea iniiativelor culturale simbolice, sunt urmtoarele: - Kaleidoscop, lansat n 1996, a fost destinat susinerii activitilor artistice i culturale cu dimensiune european n vederea cunoaterii i diseminrii creaiilor popoarelor europene; - Ariane, adoptat n 1987, care se aplic promovrii diseminrii i traducerii operelor literare europene n alte limbi, pentru promovarea cunoaterii i diseminrii acestora; - Raphael, lansat n 1997, pentru conservarea i restaurarea patrimoniului cultural. promovarea proiectelor i

115 116

TCE, Art. 128 nou 151 TCE, Partea a treia Titlul XII 117 TCE, Art. 3 amendat 118 Cf. dispoziiile Art.151

Toate aceste programe au fost regrupate ntr-un program unic denumit Culture 2000, conform unei decizii adoptate la 14 februarie 2000. Acest program urmrete punerea n valoare a spaiului cultural comun, favoriznd cooperarea ntre creatori actori culturali sau promotori publici sau privai, n domeniile muzicii, literaturii, artelor frumoase, patrimoniului cultural i a noilor forme de expresie, prin intermediul unui instrument unic de finanare i de programare. Programul propune promovarea cooperrii ntre organizaiile culturale, instituiile i reprezentanii statelor membre i implementarea unor aciuni de sprijin n vederea diseminrii culturii europene att n plan intern ct i extern. Programul este realizat printr-o urmtoarele aciuni concrete: -aciuni inovative i experimentale la care s participe cel puin trei state membre; -aciuni integrate destinate ncheierii acordurilor structurate de cooperare multicultural la care s ia parte mai multe state; -evenimente culturale speciale care prezint o dimensiune european sau internaional. n continuarea programului Cultura 2000, care a funcionat pentru perioada 2000-2006, Comisia a propus programul Cultura 2007 care este articulat n jurul urmtoarelor obiective facilitarea mobilitii artitilor i operelor de art i ncurajarea dialogului intercultural ncurajarea noilor tehnologii electronice n domeniul muzicii. B. Politica audiovizual Ca surs de informaii principal pentru cetenii europeni i domeniu cu impact economic deosebit, politica audiovizualului are un rol important n pstrarea patrimoniului cultural european i n dezvoltarea societii. n acest sens, gsirea unui raport optim ntre calitate i profit financiar este esenial, n condiiile n care piaa intern, mai ales libertatea serviciilor, exercit o presiune considerabil. Luarea n consideraie a aspectelor legate de dezvoltarea audiovizualului este n strns legtur cu saltul nregistrat de tehnologiile moderne cu influen direct asupra funcionrii pieei interne. n domeniul audiovizualului, principalul act care a fost adoptat este directiva referitoare la exerciiul activitilor de radiodifuzare televizual, denumit fr frontiere.119 n conformitate cu noile dispoziii,
119 120

120

privind dreptul la stabilire i la prestri de servicii, directiva stipuleaz

Directiva din 3 octombrie 1989, J.O. nr. L. 298 din 17 octombrie 1989 Cf. TCE, Art. 57 i 66 noi 47 i 55

obligativitatea ca, canalele publice, s rezerve o proporie majoritar din timpul lor de difuzare difuzrii unor opere europene i cel puin 10% din programul lor unor producii independente. Directiva asigur n acelai timp libera circulaie i oportunitile egale i protejarea industriei europene de produse audiovizuale. De asemenea, Directiva creeaz cadrul de reglementare a televiziunii comerciale cu protecia fizic, moral i mental minorilor i demnitii umane. O prevedere important stipuleaz faptul un stat membru nu poate restricioneze recepia programelor de la un alt stat membru, fiind respectat astfel principiul recunoaterii reciproce n sectorul audiovizualului. Directiva a fost modificat la 30 iunie 1997 pentru a se ine cont de noile realiti tehnologice ale sectorului audiovizual dezvoltarea pachetelor de televiziune, i a unei mai bune asigurri a proteciei publicului i a serviciilor de televiziune. Comisia a constatat cel de-al aselea raport privind aplicarea acestei directive din 2002, c dispoziiile sunt pe ansamblu respectate rata de difuzare a operelor europene de ctre principalele canale este de 66% n 2002, variind de la 48% in Irlanda i 80% n Luxemburg. n paralel se constat o cretere semnificativ a numrului de canale, de la 124 n 1992 la 880 la 1 ianuarie 2003. Obiectivul de difuzare a operelor independente este atins, n medie de 34%, partea alocat operelor recente fiind de 62%. Industria european a audiovizualului trece printr-o criz major, n primul rnd datorit distribuiei la nivelul rii de producie, aceasta crend un dezavantaj considerabil n raport cu piaa american. Comisia nu a putut ntreprinde aciuni la nivel comunitar ntruct politica audiovizualului nu a fost definit ca politic cu drepturi depline n cadrul Tratatului de la Roma. Tratatul de la Maastricht a introdus o referin la politica audiovizual, stabilind baza legal pentru introducerea unor aciuni i iniiative n domeniu. 121 Susinerea comunitar pentru ntrirea industriilor de programe a determinat instalarea programului MEDIA, care ncurajeaz formarea profesionitilor n domeniul audiovizualului, dezvoltrii produciei i a distribuiei operelor europene. Principalele obiective ale Programului sunt: ncurajarea unui mediu favorabil dezvoltrii artistice, prin asigurarea unei asistene financiare i tehnice;
121

n cadrul Art.151, TCE

- Promovarea dezvoltrii proiectelor de producie; - ntrirea sectorului european de distribuie prin ncurajarea distribuitorilor europeni s investeasc n producie; - Promovarea unei largi reele transnaionale de distribuire a filmelor europene; - Susinerea activ a diversitii artistice a operelor audiovizualului; - Promovarea i formarea profesionitilor n domeniu cu competen n economice, financiare i de utilizare a noilor tehnologii. Cu toate acestea, nici stimulentele financiare asigurate de Comisie-70-80 milioane anual, nici impunerea cotei de 50%, n condiiile n care timpul de transmisie alocat este rezervat de obicei produciilor naionale, nu au reuit s determine o revigorare a sectorului. Sectorul audiovizualului rmne important n virtutea faptului c creeaz locuri de munc i deine un rol cheie n prezervarea i diseminarea valorilor culturale. n acest sens, obiectivele Programului MEDIA 2007, care reunete actualele programe MEDIA * i MEDIA Training sunt promovarea diversitii culturale europene, conservarea patrimoniului industriei filmului i audiovizualului, ncurajarea dialogului intercultural, diseminarea produselor audiovizuale europene i mbuntirea competitivitii industriei europene a audiovizualului. C. Dispoziii noi prin Tratatul de la Lisabona Tratatul stipuleaz o prevedere important schimbarea modului de luare a deciziei n cadrul Consiliului, de la unanimitate la majoritate. 122, III. 3. 5. POLITICILE DE EDUCATIE, FORMARE SI TINERET A. Baza juridic Politicile de educaie, formare profesional i tineret au fost incluse la nivel comunitar ncepnd cu Tratatul de la Maastricht. Prin abordarea la nivel comunitar a acestor domenii, cetenii europeni puteau s-i exprime aspiraii i preocupri, complementare obiectivelor de natur economic care au stat la baza nfiinrii Uniunii.

122

TFUE, Art. 165 (5)

Textul iniial amendat prin tratatul de la Maastricht i Tratatul de la Amsterdam , prevd c, n domeniul educaiei, formrii profesionale i tineretului, Comunitatea va contribui la promovarea unor standarde nalte de educaie i la aplicarea unei politici de formare profesional, prin ncurajarea cooperrii ntre statele membre i prin susinerea complementar a aciunii acestora.123 n tratat este stipulat faptul c fiecare stat este responsabil pentru coninutul sistemului de educaie i nvmnt, iar Comunitatea va respecta diversitatea lingvistic i cultural a statelor membre. Comunitatea poate iniia msuri n aceste domenii prin procedura de codecizie, armonizarea legislativ fiind exclus. Comunitatea va aciona concret prin lansarea unor programe i iniiative, n vederea stabilirii unor obiective care faciliteaz cooperarea ntre statele membre. n completarea aciunilor realizate la nivel naional, Comunitatea poate propune o gam larg de alte activiti, care merg de la mobilitatea studenilor i profesorilor, pn la participarea la implementarea altor politici-politica social i de ocupare a forei de munc, cercetare i dezvoltare tehnologic, mediu, etc. n acest mod se creeaz premisele pentru a apropiere mai strns ntre cetenii europeni, cu consecine pozitive asupra contiinei unitii cetenilor europeni. Trebuie subliniat legtura direct care exist ntre aceste domenii i libertatea de circulaie a persoanelor, aceasta implicnd recunoaterea reciproc a diplomelor i studiilor. n acest sens, a fost adoptat n 1989 o Directiv privind recunoaterea studiilor postuniversitare, a diplomelor i certificatelor iar n 1992 Directiva privind diplomele i certificatele de nivel secundar. n principiu, aceste directive permit recunoaterea acreditrii n cazul n care nu exist discrepane mari ntre de durat i coninut ntre sistemele educaionale. n cazul n care exist diferene, solicitanii sunt trebuie s fac dovada experienei profesionale, a unei perioade de adaptare sau a unui test de aptitudine. B.Funcionarea politicii de educaie, formare profesional i tineret La nceputul anilor 90, UE a susinut reforma structural a sistemelor de nvmnt din Europa central i de est, ncurajnd mobilitatea studenilor i a personalului didactic din universitile din statele respective, i promovarea dezvoltrii instituiilor de nvmnt superior. Dup integrarea acestui spaiu n UE, programul s-a concentrat asupra statelor nvecinate Uniunii i din fosta CSI. Ca suport al programului Tempus, a fost instalat Fundaia de Formare European ETF cu sediul la Torino, deschis la 1 ianuarie 1995, avnd rol pentru coordonarea i implementarea experienei Uniunii n domeniul educaiei i formrii profesionale.

123

TCE, Art. 149 i 150

n perioada 1990-2000, au funcionat mai multe programe specifice: - Socrates, n domeniul educaiei, care a ncurajat studiile n strintate, mobilitatea studenilor, schimbul de programe pentru studeni i profesori, nvarea limbilor strine, schimbul de informaii i de cele mai bune practici. Bugetul alocat ntre 1995-1999 a fost de 850 milioane de euro, fiind implicai 275 000 de studeni, 1500 de universiti, 850 de coli i peste 500 de proiecte transfrontaliere. - Leonardo, care a urmrit promovarea cooperrii n domeniul formrii profesionale, n principal n legtur cu activitile care urmresc creterea competitivitii UE i a facilitilor de dezvoltare a societii informaionale. n acest cadru peste 3000 de proiecte au fost realizate ntre 1995-1999. - Tineretul pentru Europa, care a fost focalizat pentru sistemul de educaie formal, continuat n 1998 cu programul Serviciul Voluntar European pentru tineret din 1998. n contextul n care dezvoltarea dinamic a societii informaionale i necesitatea asigurrii unui grad nalt de ocupare a forei de munc au reprezentat provocri importante la nceputul mileniului trei, s-a impus urgentarea unei reforme aprofundate a sistemului educaional european. Ca urmare, Comisia a prezentat dou iniiative cu impact asupra dezvoltrii unei societi bazate pe cunoatere-formarea permanen i e formarea. n plan complementar, strategia Lisabona, adoptat n martie 2000, a avansat proiectul unei economii moderne bazate pe cunoatere i competitive, viznd mai multe domenii din sfera educaional: - creterea pn la 50 % a numrului de persoane n grupa de vrst 18-24 ani care i-au ncheiat prima etap a educaiei secundare i care nu-i continu studiile; - implementarea Planului de Aciune European e privind nvmntul e; - dezvoltarea certificatului de competen n tehnologia informaiilor; - promovarea mobilitii studenilor, profesorilor, formatorilor i cercettorilor; - mbuntirea sinergiei ocuprii forei de munc i pieelor de educaie. n prelungirea strategiei de la Lisabona, Consiliul i Parlamentul European au adoptat n perioada 2000-2006 o reform ampl a educaiei la nivel comunitar, fundamentat pe o serie de programe pentru formare profesional i tineret. Prin aplicarea acestor programe, s-a reuit realizarea unei simplificri procedurale, management descentralizat, o mai bun flexibilitate i apropiere ntre programe, utilizarea noilor tehnologii i accentuarea formrii permanente. n perioada 2000-2006, programele susinute la nivel comunitar au fost::

-Socrates, continund formarea permanent, ncurajarea mobilitii, a inovaiei educaionale, suplimentat de Erasmus dedicat educaiei superioare, Comenius, pentru educaia colar, Gruntvig privind educaia adulilor, Lingua pentru nvmntul limbilor strine. Suma alocat pentru perioada respectiv a fost de 1,85 miliarde; -Leonardo, urmrete mbuntirea cunoaterii tehnice, educaia continu, promovarea spiritului antreprenorial, inovaiei i nvrii limbilor strine, cu buget de 1,15 miliarde euro; -Youth, care a reunit programele Youth pentru Europa i EVS, n scopul asigurrii unei mai mari coerene i care a dispus de un buget total de 520 milioane euro. Statele membre au putut participa la programe, cu condiia unei contribuii financiare. Realizarea obiectivelor propuse de strategia Lisabona au necesitat introducerea programului nvmnt cu scopul integrrii i informrii formrii vocaionale i educaiei. Programul Erasmus Mundus, creat n decembrie 2003 pentru a susine procesul Bologna, prin mbuntirea educaiei teriare i a cooperrii interculturale n urma cooperrii cu tere ri, a facilitat includerea studenilor din toat lumea n cadrul sistemului post licen i a susinut mobilitatea studenilor i profesorilor. Bugetul alocat a fost de 230 milioane euro. Perspectivele financiare 2007-2013 au reactualizat reformele n sistemul de educaie, n sensul includerii unor programe de formare i educaie n cadrul unui program integrat care s respecte conceptul formrii permanente i a susinerii realizrii obiectivelor Lisabona care s conduc la transformarea Uniunii n societatea cea mai competitiv bazat pe cunoatere. Acest program include patru subprograme: -Comenius, pentru educaia secundar; -Erasmus, pentru educaia de nivel trei; -Leonardo da Vinci, pentru formare vocaional; -Grundtvig, pentru educaia adulilor. Obiectivele Comisiei sunt n prezent mai ambiioase-3 milioane de studeni Erasmus pn n 2010, cel puin 10% de studeni i profesori Comenius, i susinerea anual a 150 000 burse pn n 2013.

Cu privire la tineret, obiectivul principal al programului Youth in Action urmrete creterea responsabilitii, iniiativei, solidaritii i dialogului civil al tinerilor cu vrst ntre 13-30 de ani, prin intermediul unor iniiative la nivel local, regional i naional. C. Dispoziii conform Tratatului de la Lisabona Tratatul de la Lisabona introduce prevederea conform creia aciunea Comunitii va avea drept obiectiv ncurajarea participrii tinerilor la viaa democratic a Uniunii.124 Aceste prevederi completeaz noile prevederi privind principiile democratice. 125 Se stipuleaz c Uniunea va promova protecia drepturilor copilului.126 De asemenea, art. 9 i 10 sunt relevante noile prevederi referitoare la protecia social, nivelul nalt de educaie i formare, lupta mpotriva excluderii sociale, combaterea discriminrii bazate pe vrst, sex, ras, religie, credin, handicap sau orientare sexual. Consiliul poate adopta o recomandare n domeniul formrii vocaionale.127

124 125

TCE, Art. 149 (2) Art. 9-12 TUE, i n special, Art. 10 (3) TUE. 126 Articol amendat 3 (3) TUE 127 n conformitate cu Art. 166 (4)

CAP. IV. TRATATUL DE LA LISABONA Tratatul de la Lisabona, semnat de efii de stat i de guvern ai Uniunii Europene la 13 decembrie 2007, reprezint singurul compromis posibil n vederea relansrii construciei europene. Cadrul instituional al UE (rezultat al unei succesiuni de tratate negociate de ctre Statele Membre) s-a confruntat dup 1990 cu dou mari provocri: primirea unor noi membri n vederea extinderii UE i modalitatea de ntrire a mecanismelor de luare a deciziilor la nivel comunitar. Aceste obiective au rmas nerezolvate, ca urmare a blocrii procesului de ratificare a Tratatului Constituional n 2005.128 IV. 1. PRINCIPALELE MODIFICRI ADUSE DE TRATATUL DE LA LISABONA a) Semnificaia Tratatului de la Lisabona Tratatul de la Lisabona modific tratatele existente, Tratatul privind funcionarea Uniunii Europene (TFUE) i Tratatul privind Uniunea European (TUE) modificativ sau reformator. n raport cu Tratatul Constituional, Tratatul de la Lisabona nu mai are un caracter constituional.Textul tratatului nu menioneaz n mod explicit superioritatea dreptului comunitar asupra dreptului naional, introdus n Tratatului Constituional i unanim acceptat de toate statele care ader la UE.130 De asemenea, referina la simbolurile consacrate ale Uniunii (drapel, imn, moned) dispare din text. b) Acordarea personalitii juridice UE Uniunea va avea personalitate juridic, dobndind astfel capacitatea de a ncheia tratate i de a fi membru al unei convenii internaionale sau al unei organizaii internaionale. De menionat
129

reprezentnd un tratat

128

Tratatul privind o Constituie european a urmrit creterea eficacitii instituionale a Uniunii prin aprofundarea funcionarii acestora n plan democratic. A fost abandonat de liderii UE n urma desfurrii referendumurilor negative din Frana i Olanda n 2005. Totui, majoritatea inovaiilor Tratatului Constituional au fost preluate de Tratatul de la Lisabona. 129 TUE=Tratatul privind Uniunea European-Tratatul de la Maastricht (1992) Se refer la instituiile comunitare, cooperrile ntrite, politica extern i de securitate comun i politica de aprare (PESC). -TFUE=Tratatul de la Roma (1957) reprezint Tratatul privind funcionarea UE Precizeaz competenele i domeniile de intervenie ale UE. 130 Art. 148 (2) cf. Constituia Romniei din 2003. n Tratatul de la Lisabona, preeminena legislaiei comunitare este reafirmat punctual prin Declaraia no.27 i opinia serviciului juridic al Consiliului anexat Tratatului de la Lisabona.

c, pn n prezent, Comunitile Europene dispuneau de personalitate juridic, dar nu UE n ansamblu. c) Fuzionarea celor trei piloni131 Structura cu nu va mai fi folosit. La nivelul UE, vor fi utilizate procedura de decizie de drept comun i proceduri specifice pentru anumite domenii (in principal problemele de politic extern i de aprare). d) O mai strict delimitare a competenelor (Art. 2 TFEU) Tratatul de la Lisabona descrie i codific ntr-un mod mai explicit, separarea competenelor ntre Uniune i statele membre. Art. 4 TEU stipuleaz fr echivoc c acele competene care nu sunt conferite Uniunii rmn n responsabilitatea statelor membre. Tratatul distinge trei mari categorii de competene: - competenele exclusive: Uniunea legifereaz singur i reglementeaz ntr-un domeniu specific. Statele membre pot s pun n aplicare actele europene, exceptnd cazul n care sunt mputernicite de Uniune s adopte, la rndul lor, anumite acte;132 - competenele partajate: att Uniunea ct i statele membre pot legifera i adopta acte legislative, ntr-un domeniu specific.133 Statele membre pot s-i exercite competena n msura n care Uniunea nu i-a exercitat-o pe a sa, i numai dac legislaia pe care o adopt nu intr n conflict cu dreptul UE. - competene de sprijin: n domenii n care Uniunea nu poate interveni dect pentru a susine, coordona sau completa sfera de aciune a statelor membre, fr a putea exercita un rol legislativ sau fr a limita competena acestora.134 Sunt introduse prin Tratatul de la Lisabona: - n cadrul competenelor partajate: spaiul si energia; - la aciuni de sprijin, coordonare sau completare: protecia civil, proprietatea intelectual, turism, cooperarea administrativ i sport;
131

Cf. Tratatului de la Maastricht din 1992, UE este organizat n conformitate cu trei piloni: Primul pilon corespunde celor 3 comuniti: -Comunitatea European (CE); -Comunitatea European a energiei atomice (EURATOM); -Comunitatea European a crbunelui si oelului, care a ncetat s mai existe la 22 iulie 2002. Pilonul al doilea este consacrat politicii externe si de securitate comun Pilonul al treilea este consacrat cooperrii poliieneti i judiciare n materie penal 132 Cf. Art. 3 TFUE Uniunea va avea competen exclusiv n urmtoarele domenii: uniunea vamal, competitivitatea, politica monetar, conservarea resurselor biologice n cadrul politicii de pescuit, politica comercial comun i ncheierea unui acord internaional care abiliteaz Uniunea s-i exercite competena intern 133 Cf. Art. TFUE, principalele domenii unde se aplic acest tip de competene sunt: piaa intern, politica social, coeziunea economic, social teritorial, agricultura i pescuitul, mediul, protecia consumatorului, transportul, reelele transeuropeene, energia, spaiul de libertate, securitate, justiie, aspectele comune privind sntatea public, etc. 134 Protecia i mbuntirea sntii umane; industrie; cultur; terorism; educaie; formare profesional; tineret i sport; protecia civil; cooperarea administrativ.

Alte dou categorii de competene se nscriu la nivel intermediar: - coordonarea politicilor economice i de ocupare a forei de munc de ctre statele membre n cadrul Uniunii (Uniunea dispune de competene pentru definirea modalitilor acestei coordonri); - Politica extern i de securitate comun, inclusiv dezvoltarea unei politici comune de aprare, pentru care Uniunea are competen stabilita prin Tratatele constitutive. e) Noua regul a dublei majoriti referitoare la deciziile Consiliului, (care va fi prezentat mai jos); f) Extinderea votului cu majoritate calificat pentru reglementarea a aproximativ 50 de politici noi, n special n domenii precum: azil, imigraie, cooperare poliieneasc i cooperare juridic in domeniul penal; g) Procedura legislativ ordinar Prin adoptarea codeciziei ca procedur legislativ ordinar, exercitarea puterilor legislative va fi egal partajat ntre Parlamentul European si Consiliul de Minitri; h) ntrirea drepturilor fundamentale Carta drepturilor fundamentale, una din inovaiile majore ale Tratatului Constituional, nu figureaz n mod explicit in tratat. Articolul 6 TUE precizeaz c drepturile, libertile i principiile enunate de Cart au aceeai valoare juridic ca tratatele. Au fost modificate i regulile pentru aderarea la Convenia european de aprare a drepturilor omului: Consiliul va statua prin unanimitate i nu cu majoritate calificat ca pn n prezent. Decizia n acest sens urmeaz s fie aprobat de Parlamentul European i ratificat de parlamentul fiecrui stat membru. i) Instituirea unui Preedinte al Consiliului European j) Crearea unui post de nalt Reprezentant al Uniunii pentru politic extern i de securitate, care va asigura reprezentarea Uniunii n plan extern. k) Posibilitatea de adaptarea mai flexibil a tratatelor Tratatul de la Lisabona a inclus o serie de dispoziii specifice flexibile care permit evitarea unor proceduri foarte lungi de revizuire ale tratatelor: Cooperrile ntrite Mecanismul cooperrilor ntrite prevede posibilitatea ca un anumit numr de state membre135 s utilizeze instituiile Uniunii i s ia decizii aplicabile lor, n anumite domenii specifice. S-a pstrat prevederea Tratatului de la Nisa conform creia recurgerea la cooperrile
135

Mecanismul a devenit mai suplu, pragul minim de state care l pot iniia fiind fixat prin Tratatul de la Lisabona la 9, fa de Tratatul de la Nisa care prevede ca prag minim o treime dintre statele membre.

ntrite nu se poate face dect n ultim instan, Consiliul statund n acest sens cu majoritate calificat. Tratatul de la Lisabona introduce elemente noi: -membrii Consiliului reprezentnd statele membre care iau parte la o cooperare ntrit pot recurge, prin vot unanim, la clauzele pasarele; -n cadrul politicii de aprare, statele membre pot participa la o cooperare structurat, lansarea acesteia fiind autorizat de Consiliu prin vot cu majoritate calificat; -pentru cooperrile ntrite desfurate n cadrul spaiului libertate, securitate, justiie, se introduce posibilitatea de a utilizare a mecanismului denumit frna/accelerator 136. IV. 2. INTARIREA INFLUENEI INTERNAIONALE A UNIUNII Tratatul de la Lisabona creeaz postul de nalt reprezentant al Uniunii pentru politic extern i de securitate comun (PESC), prin fuzionarea funciilor actuale de nalt Reprezentant al UE pentru PESC i a Comisarului european responsabil cu relaiile externe. Aceasta funcie confer o coeren i o unitate mai mare a aciunii externe a Uniunii Europene. naltul Reprezentant pentru afaceri externe i politica de securitate este numit de Consiliul European i investit de Parlamentul European. El este vicepreedinte al Comisiei i prezideaz Consiliul General al afacerilor externe (GAERC). naltul Reprezentant propune Consiliului European i Consiliului decizii n materie de PESC i de politic de securitate i de aprare comun. Pe de o parte, n calitate membru al Comisiei, este supus investiturii Parlamentului European, inclusiv votului de cenzur. Pe de alt parte, n conformitate cu principiul funcionrii Comisiei ca un colegiu, trebuie s se asigure de sprijinul comisarilor n vederea promovrii iniiativelor sale. In aceasta calitate, naltul Reprezentant PESC va: -Contribui la elaborarea politicii externe si de securitate comune; -Asigura aplicarea deciziilor adoptate de Consiliul European si Consiliu; -Reprezenta Uniunea n plan extern; -Prezida Consiliul afacerilor externe; -Dispune de un serviciu diplomatic, care va fi format din funcionari provenind din serviciile competente ale Secretariatelor Generale ale Consiliului i Comisiei, ct i din personal detaat din serviciile diplomatice naionale. Acordarea personalitii juridice permite Uniunii sa aib un rol consolidat
136

pe scena

internaionala i s promoveze valorile i interesele sale, n domeniul comerului exterior, politicii


Aceasta clauza permite unui stat s ntrerup procedura de decizie (frn). Reluarea procedurii este posibil prin lansarea unei cooperari intarite (accelerator).

de dezvoltare i ajutor umanitar precum i elaborrii normelor internaionale care reglementeaz mondializarea. IV. 3. CTRE O POLITICA DE APRARE EUROPEAN Tratatul de la Lisabona conine progrese importante n materie de politic de securitate i de aprare comun constituind un pas esenial n vederea realizrii unei aprri europene. Principalele dispoziii n acest sens sunt: - Introducerea unei clauze de aprare reciproc n cazul in care unul din statele membre ale Uniunii este obiectul unei agresiuni, celelalte state au datoria de a-i acorda asisten. - Introducerea unei clauze de solidaritate In conformitate cu aceasta clauza, Uniunea i fiecare stat membru trebuie sa acorde asisten, prin toate mijloacele, unui stat membru atins de o catastrof determinata de factorul uman sau natural sau de un atac terorist. Totodat, extinde posibilitile de aciune ale Uniunii n cadrul luptei mpotriva terorismului prin posibilitatea participrii la misiunile de prevenire ale conflictelor, misiunile de stabilizare postconflict, etc. - Introducerea cooperrii structurate permanente, deschis statelor care, ndeplinind criterii mai ridicate privind capacitile militare, au subscris la angajamente mai severe in materie, in vederea ndeplinirii celor mai exigente misiuni militare pentru UE, in particular pentru a rspunde solicitrilor Naiunilor Unite. - Instituirea Ageniei Europene de Aprare, n perspectiva ameliorrii progresive a capacitilor militare ale statelor membre. In principal, Agenia Europeana de Aprare identifica necesitile operaionale, aplica masuri adecvate pentru ntrirea bazei industriale si tehnologice si participa la definirea unei politici europene privind capacitile militare.

IV. 4. DEMOCRAIA PARTICIPATIV n scopul realizrii unei mai mari apropieri a cetenilor n raport cu luarea deciziei n Europa, Tratatul de la Lisabona introduce o serie de elemente inedite care favorizeaz participarea cetenilor la viaa democratic a Uniunii. - Introducerea dreptului de iniiativ a cetenilor Cetenii europeni pot s solicite Comisiei propunerea unui proiect de lege atunci cnd ntrunesc un milion de semnturi provenind dintr-un numr semnificativ de State membre. - Recunoaterea importanei dialogului ntre ceteni, asociaii ale societii civile i instituiile Uniunii (in special Comisia). n acest mod, este ntrit posibilitatea ca organizaiile i asociaiile societii civile s participe efectiv la luarea deciziilor europene. - Introducerea unei clauze sociale, care trebuie s in cont de toate exigenele sociale n cadrul politicilor UE. Aceste cerine sunt legate de promovarea unui nivel cat mai nalt al ocuprii forei de munca, garantarea unei proteciei sociale adecvate, lupta mpotriva excluderii sociale, i, de un nivel nalt nivel de educaie, formare si protecie a sntii umane. Rezult c o lege european contrar acestor obiective ar putea fi anulat de Curtea de Justiie. - Caracterul public al edinelor Consiliului de Minitri Transparena i caracterul public al lucrrilor Consiliului de Minitri faciliteaz participarea societii civile. Astfel, mass media va putea s informeze cetenii asupra dezbaterilor care au loc n cadrul Consiliului. n ansamblu, aceste progrese confer un coninut real ceteniei europene, care se adaug ceteniei naionale i nu se substituie acesteia.

CAP. V. PRINCIPIUL SUBSIDIARITII - ROLUL PARLAMENTELOR NAIONALE Sunt prezentate, in ordinea apariiei lor in Tratatul de la Lisabona, principalele dispoziii privind parlamentele naionale. Rolul parlamentelor naionale, este consolidat, n primul rnd, prin introducerea sau reformularea unor dispoziii cu caracter general. Astfel, Tratatul consacr un articol special -8C- pentru parlamentele naionale, contribuia acestora la buna funcionare a Uniunii fiind recunoscut prima dat n istoria tratatelor europene. Parlamentele asigur respectarea principiului subsidiaritii, n conformitate cu Protocolul privind aplicarea principiilor de subsidiaritate i proportionalitate-Art. 5 TEU, i contribuie activ la buna funcionare a Uniunii-Art. 12 TEU. Principalele dispoziii referitoare la implicarea parlamentelor naionale n cadrul UE, incluse in Tratatul de la Lisabona, stipuleaz c organele legislative ale statelor membre: - Sunt informate de ctre instituiile europene in legtur cu actele proiectele de legi direct de la instituiile UE, n legislative i primesc procedurile conformitate cu protocolul inclus n Tratat; proporionalitate;

- Vegheaz la respectarea principiului subsidiaritii n conformitate cu prevzute de protocolul privind principiile de subsidiaritate i

- Particip la mecanismele de evaluare a aplicrii politicilor Uniunii n cadrul spaiului de libertate, securitate i justiie, fiind asociate la controlul politic privind Europol i la evaluarea activitilor Eurojust (Art.70 TFEU, Art.88 TFUE si Art. 85 TFUE); - Particip la procedurile de revizuire a prevederilor tratatelor (Art. 48 TUE); Referitor la simplificarea procedurilor de revizuire a tratatelor, trebuie subliniat c, n conformitate cu dispoziiile tratatului, politicile interne (toate care nu au legtur cu aciunea extern a Uniunii) pot fi modificate fr a mai fi necesar convocarea unei Conferine interguvernamentale. Decizia este de competena Consiliului European, care statueaz cu unanimitate de voturi. Intrarea n vigoare presupune aprobarea revizuirii tratatului de ctre Statele Membre, n conformitate cu propriile lor reguli constituionale - practic aprobarea de ctre fiecare parlament naional. - Sunt informate n legtur cu cererile de aderare la Uniune (Art. 49 TUE); - Particip la cooperarea interparlamentar ntre parlamentele naionale i European, n conformitate cu protocolul privind rolul European. Clauza de flexibilitate cf. Art. 308 TEC renumerotat ca 352 TFUE, asigur baza pentru reglementarea la nivelul UE a obiectivelor Comunitii pentru care nu exist alt baz n Tratat. Schimbrile introduse de Tratatul de la Lisabona sunt urmtoarele: - Obiectivele Comunitii/Uniunii sunt reformulate n TUE Capitolul 2; Parlamentul parlamentelor naionale n Uniunea

- Articolul curent 308 care n prezent se aplic doar la primul pilon (politici comunitare: piaa intern, agricultur, reele trans-europene, educaie, cercetare, protecia consumatorilor, imigraia clandestin, azil, politici sociale, mediu, etc.) se va aplica la Uniune, exceptnd politica extern i de securitate comun. - Noul Tratat nu va fi utilizat pentru armonizarea dreptului naional n cazurile cnd tratatul exclude o asemenea armonizare; - Consiliul va solicita avizul Parlamentului; - Comisia European va semnala parlamentelor naionale posibilitatea exercitrii mecanismelor care vor fi prezentate n cele dou protocoale specifice. naionale i aplicrii principiilor de subsidiaritate i proporionalitate. II. Protocolul nr.1 privind rolul parlamentelor naionale n UE Noul Protocol privind rolul parlamentelor naionale n UE nlocuiete actualul Protocol no.9 din TUE i TFUE, introdus prin Tratatul de la Amsterdam. Preambulul noului Protocol reia dispoziia conform creia Statele Membre doresc s ncurajeze o mai mare implicare a parlamentelor naionale i s ntreasc capacitatea lor de a exprima puncte de vedere, menionnd c opiniile n cauz pot fi exprimate n legtur att cu proiecte legislative ct i cu alte materii. Protocolul privind rolul parlamentelor naionale n UE prevede c organele legislative din statele membre UE primesc proiectele de acte legislative direct de la Comisie (sau de la un grup de state membre, Parlamentul European, Curtea de Justiie, Banca Central European, Banca European de Investiii). Indirect, rezult c transmiterea acestora de ctre guvern nu mai este o condiie obligatorie pentru declanarea mecanismului de scrutiny de ctre parlamentele naionale. n timp ce Protocolul privind rolul parlamentelor naionale conform Tratatului de la Amsterdam n vigoare se aplic documentelor de consultare ale Comisiei (cri verzi, albe i comunicri), Tratatul de la Lisabona prevede n plus transmiterea: programului legislativ anual, oricrui alt instrument de programare legislativ sau de strategie politic, proiectelor de acte legislative emise de Parlamentul European sau de un grup de state membre, agendelor i minutelor Consiliului precum i raportul anual al Curii de Conturi. ntr-un parlament bicameral, dreptul de a primi aceste acte legislative se aplic ambelor camere. n timp ce Protocolul conform Tratatului de la Amsterdam prevede un termen de 6 sptmni ntre publicarea unui proiect de act legislativ UE i introducerea sa pe agenda Principalele dispoziii referitoare la parlamentele naionale sunt coninute n protocoalele aferente rolului parlamentelor

Consiliului, noul Protocol ntrete aceast dispoziie: un parlament naional va dispune de 8 sptmni pentru a efectua procedura de examinare parlamentar (scrutiny). 2. Protocolul no.2 privind aplicarea principiilor de subsidiaritate i

proporionalitate Principiile de subsidiaritate si proporionalitate au fost introduse pentru prima dat n Tratatul de la Maastricht - 1992. In continuare, Tratatul de la Amsterdam din 1997 a creat o oportunitate formal pentru procedura de examinare parlamentar (scrutiny): introducerea perioadei de 6 sptmni i recunoaterea COSAC. Protocolul privind aplicarea principiilor de subsidiaritate si proporionalitate inclus in Tratatul de la Amsterdam, n prezent Protocolul no.30 din TEC, stipuleaz c, nainte de a legifera, Comisia trebuie s asigure largi consultri, s-i justifice propunerile privind subsidiaritatea, prin utilizarea indicatorilor calitativi i, dac este posibil, cantitativi, precum i s elaboreze un raport anual privind aplicarea acestor principii. Noul articol 5TUE din Tratatul de la Lisabona, pstreaz actualele dispoziii din art. 5TEC , adugnd ns dou precizri suplimentare. Astfel, referitor la subsidiaritate, se prevede c Uniunea nu va putea aciona dect n condiiile in care obiectivele propuse nu pot fi ndeplinite suficient de Statele Membre att la nivel local ct i regional, iar in ceea ce privete proporionalitatea, coninutul si forma aciunii Uniunii nu va depi ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivelor Tratatelor. Mai mult, Tratatul de la Lisabona reia Protocolul menionat mai sus, extinznd mecanismele de control al subsidiaritii prin introducerea a dou proceduri distincte, difereniate n raport cu gradul de implicare a parlamentelor n respingerea unui act legislativ cartonaul galben i cartonaul portocaliu. n acest mod, mecanismul de aplicare a principiilor de subsidiaritate i proporionalitate propuse este constituit din trei etape succesive, i d dreptul parlamentelor naionale s-i exprime n mod direct opiniile privind subsidiaritatea, direct la instituia european care a generat legislaia. Cartonaul galben ntr-un interval de maximum 8 sptmni de la transmiterea unui proiect de act legislativ, orice camer a unui parlament naional poate adresa instituiilor europene un aviz motivat, n care prezint motivele pentru care estimeaz c textul nu respect principiul subsidiaritii. Instituiile Uniunii in cont de avizele motivate care le sunt adresate.

n vederea aplicrii acestei mecanism, fiecare parlament naional voturi, iar ntr-un sistem bicameral, fiecare camer dispune de un vot.

dispune

de

dou

1. Proiectul legislativ trebuie reexaminat n cazul n care cel puin o treime din totalul voturilor atribuite parlamentelor naionale prezint un aviz motivat n acest sens. 2. Pentru textele referitoare la cooperarea poliieneasc i la cooperarea judiciar n materie penal, proiectul de act normativ trebuie reexaminat n cazul n care cel puin un sfert din parlamentele naionale adreseaz un aviz motivat n acest sens. Comisia European sau, alt iniiator (Parlamentul European, Curtea de Justiie, Banca Central Europeana sau Banca de Investiii) decide motivat asupra meninerii, modificrii sau retragerii proiectului. Cartonaul portocaliu 1. Acest mecanism se aplic numai la procedura legislativ ordinar137, implicnd formarea unui prag mai sever pentru reexaminarea proiectului de ctre Comisie. Astfel, n cazul n care se constituie o majoritate de voturi (28) mpotriva unei propuneri legislative, Comisia este obligat s procedeze la revizuirea acesteia. Propunerea poate fi meninut, amendat sau retras. 2. n cazul n care Comisia decide totui s l menin, Consiliul i Parlamentul European trebuie s se pronune asupra compatibilitii propunerii legislative cu principiul subsidiaritii. 3. n cazul n care Consiliul de Minitri (cu majoritatea a 55% din membri si) sau Parlamentul European (cu majoritate simpl) dau un rspuns negativ cu privire la aceast compatibilitate, proiectul este retras. n continuare, se prevede ca dup adoptarea unui text, Curtea de Justiie s poat fi sesizat de un stat membru cu un recurs privind nclcarea principiului subsidiaritii, recurs care poate fi naintat de unul din parlamentele naionale sau de una din camerele unui parlament bicameral. Recursul este prezentat, n mod oficial, de guvernul Statului Membru.

137

Procedura legislativ ordinar a fost introdus n Tratatul de la Lisabona prin redenumirea procedurii de codecizie. Introdus prin Tratatul de la Maastricht, extins i simplificat de Tratatul de la Amsterdam procedura de codecizie prevede, n urma intrrii n vigoare a Tratatului de la Nisa un numr de 43 de domenii din primul pilon. Reprezint procedura legislativ principal a sistemului comunitar, i se bazeaz pe principiul adoptrii legislaiei europene, n mod egal, de Parlamentul European i Consiliul de Minitri.

LISTA ABREVIERI TCE TUE TFUE UEM FEOGA Tratatul privind Comunitatea Europeana Tratatul privind Uniunea European Tratatul privind funcionarea Uniunii Europene Uniunea Economic i monetar Frontul European de orientare si garantare agricol

FEDR Fondul European pentru Dezvoltare Regional

BIBLIOGRAFIE 1. Tratatele europene - Tratatul de instituire a Comunitilor Economice Europene, 1957 i reviziile ulterioare - Actul Unic European, 1986 - Tratatul de la Maastricht privind Uniunea European, 1992 - Tratatul de la Amsterdam de modificarea a Tratatului privind Uniunea Tratatelor de instituire a Comunitilor Europene i alte acte, 1997 - Tratatul de la Nisa de modificarea a Tratatului privind Uniunea Tratatelor de instituire a Comunitilor Europene i alte acte, i a Tratatul privind Uniunea European (TUE) 2. Guy ISAAC, Marc BLANQUET Droit gnral de lUnion europenne, 9e dition, Dalloz, Paris, 2006 3. Jean Claude GAUTRON Droit europen, Vme edition, Dalloz, Paris, 1999, p. 240 4. Grard DRUESNE Droit de lUnion europenne et politiques communautaires, 8me edition, Paris, PUF, 2006, p. 399-565 4. Zoltan HORVATH Hvgorac, p. 5. Zoltan HORVATH, Balint ODOR Handbook on the European Union, Budapest, 2005, 416, 418-420 The Union after Lisbon, hvg orac, 2011 European, 2000 a European, a

- Tratatul de la Lisabona, de modificare a Tratatului privind funcionarea Uniunii Europene (TFUE)