Вы находитесь на странице: 1из 20

Model Question Paper Subject Code: MC0064 Subject Name: Basic Web Development Credits: 4

Marks: 140

Part A (One mark questions) 1. In Internet information is divided into ____________ A) Digits B) Packets C) Binary D) Signals 2. What does the abbreviation "http" stand for? A) Hypertext Transfer Protocol B) High Task Termination Procedure C) Harvard Teletext Proof D) Hypertext Transport Protocol 3. Who is recognized with inventing the World Wide Web? A) Steve Jobs B) Theodor Holm Nelson C) Tim Bernard Louise D) Tim Berners-Lee* 4._________ is the most popular LAN technology and over 75 per cent of total LAN installations use it. A) Intranet B) Token Ring C) GAIS D) Ethernet

5. _________ is fully internationalized for both European and Asian languages. A) HTML B) WML C) XML D) WAP

6. A) B) C) D)

This diagram belongs to ____________ Ring Topology Star Topology Bus Topology Oval Topology

7. The software run by server computers to provide services is called _________ A. B. C. D. Server system Server software Server Administration Server Program

8. Programs that ask servers for services are called _________ A) FTP B) URL C) Clients* D) Search engines 9. Post Office Protocol (POP) servers (or POP3 servers) store________ mail A) Incoming B) Outgoing C) Both A & B D) None of the above 10. ___________ is a specialized computer that reads the address of each TCP/IP packet and sends the packet to its destination. A) Switch B) Router* C) Server D) Hub 11. _______defined as the transmission of letters and memos from one computer to another. A. Intranet B. Electronic mail C. Internet D. Extranet

12_______ is the newest and best standard method for sending attachments. A) MIME B) MITE C) NIME D) HTTP 13. _______ is used to transport messages between computer systems in the Internet.

A) SMTP protocol B) POP protocol C) TCP/IP D) WS_FTP 14. Three version of POP are ___________ A) POP1, POP2, and POP3 B) POP, POP2, and POP3 C) POP, POP2, and POP4 D) POP0, POP1, and POP2 15. _________ allows hierarchical storage of mail and a message retrieval system that allows selective access to your mailbox. A) IMAP/SMPTE B) IMAP C) POP D) IMAX 16. All the Internet services on the Web is based on a __________ system. A) Buyer/Seller B) Client/server C) URL/HTTP D) Both A & B 17. __________is the standard language that allows Web clients and servers to communicate. A) HTTP B) URL C) SMTP D) TCP/IP

18) It is a client program that initiates requests to a _________ A. Network server B. World Wide Web C. Web server D. None of these 19. Web browsers often provide a ________ that lets users click icons, buttons, and menu options to view and navigate Web pages. A. Graphical interface B. Interface C. Human Interface D. Layout 20. Which of these is not a web browser? A. NETSCAPE B. MOZILLA C. FIREFOX D. TELNET 21. ______ locates a specific page on the World Wide Web. A. domain name B. URL C. path D. IP address 22. ______ is a method of recording a visited website or web pages. A. blog B. bookmark C. bookmark portal D. bogie 23. The Web relies on _________ A. uniform naming scheme B. Protocols C. Hypertext D. All A, B & C

24. _______are the HTML codes that control the appearance of the document contents. A. Tags B. Codas C. Slashes D. Properties 25. Relative path make your hypertext links______________ A. Discrete B. Uniform C. Portable D. Interactive 26) Which of the following path is supported by HTML? A. Directory path B. Server path C. Absolute and Relative D. System path 27. What is HTML stands for? A. Hypertext Mailing List B. Hypertext Mark Language C. Hypertext Markup Language D. Hyper Test Markup Language 28. What is the most widely used e-mail form script? A. ASP B. PHP C. Perl CGI D. JSP 29. A. B. C. D. The page title is inside the _______tag. Body Head Division Table

30. ________ tag element is used for quoting one or more paragraphs from another source. A. B. C. D. Blockquote Paragraph BR PRE

31. A) B) C) D) 32. A) B) C) D) 33. A. B. C. D. 34. A) B) C) D)

Each list item begins with _______________ <OLI> <ULI> <OULI> <LI> Unordered bullets list consists of ______________ Disc, Square & Circle Disc, Square & Number Square & Number Disc & number The ---- element forcibly breaks (ends) the current line of text. BR HR BREAK All of the above Table rows may be grouped into _____________ Head, Foot, and Body sections Space, Fonts and Size Head and Body sections Space, Head, color and Body

35. A) B) C) D)

_________ allow authors to create structural divisions within a table. Column Unit Column groups Column Width Column Height

36. ________ element allows authors to share attributes among several columns without implying any structural grouping. A) B) C) D) 37. A) B) C) D) COL CALC COLUNIT None of the above ________elements acts as a container for a row of table cells. TL TD TH TR

38. Identify the Table components from the following diagram. A) B) C) D) 39. A. B. C. D. 1-Cellspacing , 2-Cellpadding, 3-Cell content 1-Cell Gap, 2-Cellpadding, 3-Cell colour 1-Cell width, 2-Cell height, 3-Cell colour 1-Cell texture, 2-Cell colour, 3-Cell content What would 'BORDER=5' do? Sets the border around the cell to 5 percent Sets the border around the cell to 5 pixels Sets the border around the table to 5 pixels Sets the border inside the cell to 5 pixels

40. ________must appear before TBODY within a TABLE definition A. THEAD B. TFOOT C. TTAIL D. TMAIN

Part B (Two mark questions) 41. Which of the following are the trends of Multimedia? 1. World Wide Web 2. MBone 3. Enabling Technologies 4. Wi-Fi A) B) C) D) 1, 3 & 4 1, 2 & 3 2, 3 & 4 1, 3 & 4

42. Forms are the only method of two-way communication between ______and _______ A) B) C) D) Clients and servers Website and HTML codes Web pages and Web sites User interface and web pages

43. Which of the buttons that can be created by Authors? A) B) C) D) Submit, Reset and Push Submit, Feedback and Push Submit, Rewind and Forward Radio, Checkbox and Submit

44. Advantages of Local area networks 1) 2) 3) 4) Share expensive hardware Reduce the chance of losing your data Reduce the chance of computer viruses Establish data and mail links

A) 1, 2 & 3 B) 2, 3 & 4 C) 1, 3 & 4 D) 1, 2, 3 & 4

45. To access the Internet over a phone line, you need ________ 1. Computer 2. Modem 3. Telephone line 4. Communication software A) 1, 2 & 3 B) 2, 3 & 4 C) 1, 2, 3 & 4 D) 1, 3 & 4 46. Which of the following are the parts of Email message? 1. Headers 2. Message body 3. Tag 4. Signature A) 1, 2 & 3 B) 2, 3 & 4 C) 1, 2 & 4 D) 1, 3 & 4 47. Basic email functions are __________ 1. Read 2. Reply 3. Forward 4. Store 5. Delete A) 1, 2, 3 & 4 B) 2, 3, 4 & 5 C) 1, 3, 4 & 5 D) 1, 2, 3, 4 & 5

48. Identify the components of Web browser window. 1. Menu Bar 2. Toolbar 3. Location 4. Directory Buttons 5. Content Area 6. Scroll Bars A) 1, 2, 3, 4, 5 & 6 B) 2, 3, 4, 5 & 6 C) 1, 2, 3, 4, 5 & 6 D) 1, 2, 4, 5 & 6 49. HTML shares important characteristics with its SGML parent, they are ________ 1) Character based method for describing and expressing content. 2) Desire to deliver that content equally to multiple platforms. 3) Method for linking document components together to compose compound documents. A) 1 & 2 B) 2 & 3 C) 1, 2 & 3 D) 1 & 3 50. This text-level element uses the _____ and _______ tags to indicate sample output text from a computer program. A) <SAME> and </SAME> B) <SAMP> and </SAMP> C) <SMP> and </SMP> 51. What are the two table dimension tags? A. <TL> and TW> B. <TR> and <TD> C. <TD> and <RD> D. <TD> and <TH>

52. Which of the following are the image elements attributes? 1. Src 2. longdesc 3. name 4. Border A) 1, 2 & 3 B) 2, 3 & 4 C) 1, 3 & 4 D) 1, 2, 3 & 4 53. Match the following: Set-A 1. Classid 2. codebase 3. codetype Set-B a. This attribute specifies the content type of data expected when downloading the object b. This attribute specifies the base path used to resolve relative URIs specified by the classid c. This attribute may be used to specify the location of an object's implementation via a URI. A) 1-c, 2-b, 3-a B) 1-a, 2-c, 3-b C) 1-b, 2-a, 3-c D) 1-b, 2-c, 3-a 54. Which of the following features supported by HTML 4? 1) Flexible placement of style information 2) Independence from specific style sheet languages 3) Cascading 4) Media dependencies 5) Alternate styles A) 1, 2, 3 & 4 B) 2, 3, 4 & 5 C) 1, 3, 4 & 5 D) 1, 2, 3, 4 & 5

55. Which of the following elements supports the access key attribute? 1) A 2) AREA 3) BUTTON 4) INPUT 5) LABEL 6) LEGEND 7) TEXTAREA A) 1, 2, 3 & 4 B) 2, 3, 4 & 5 C) 3, 4, 5, 6 & 7 D) 1, 2, 3, 4, 5, 6 & 7 56. Which of the following elements support the disabled attribute? 1) BUTTON 2) INPUT 3) OPTGROUP 4) ACTION 5) SELECT 6) TEXTAREA A) 1, 2, 3, 5 & 6 B) 1, 2, 4, 5 & 6 C) 2, 3, 4, 5 & 6 D) 3, 4, 5 & 6 57. Which of the following are the components of Multimedia system? 1) Capture devices 2) Storages devices 3) Communication Networks 4) Computer system 5) Display devices 6) Input devices A) 1, 2, 3, 4 & 5 * B) 2, 3, 4, 5 & 6 C) 1, 3, 4, 5 & 6 D) 1, 2, 4 & 6

58. Which of the following are the trends of Multimedia? 1. World Wide Web 2. MBone 3. Enabling Technologies 4. Wi-Fi A) 1, 3 & 4 B) 1, 2 & 3 C) 2, 3 & 4 D) 1, 3 & 4 59. Identify the rules for the good writing. 1) Recognize your audience and correctly address them 2) Keep your writing as simple as possible 3) Make sure technologies used complement each other A) 1 & 2 B) 2 & 3 C) 1 & 3 D) 1, 2 & 3 60. Factors to be considered while choosing character. 1) 2) 3) 4) 5) 6) A) B) C) D) Emotion Movement Visual style Copyright Adequacy Moving Text 1, 2, 3, 4, 5 & 6 1, 2, 3 & 4 3, 4, 5 & 6 1, 2, 4, 5 & 6

Part C (Four mark questions) 61. Which of the following resources available on Internet? 1) 2) 3) 4) 5) 6) A) B) C) D) Magazines and newspapers Health consultation Household shopping items Games Language interpreter Tour and travel plan 1, 2, 3, 4 & 5 2, 3, 4 & 6 1, 2, 3, 4, 5 & 6 1, 3, 4, 5 & 6

62. Match the following: Set-A 1) E-commerce 2) Java 3) Jini Set-B a) This software lets all devices work together b) It is an advanced; object oriented programming language c) This supports online business transactions A) B) C) D) 1-a, 2-b, 3-c 1-c, 2-b, 3-a 1-b, 2-a, 3-c 1-a, 2-c, 3-b

63. E-Mail usually refers to a service that includes ____________ 1) Store-and-forward 2) Blind copies 3) Advise delivery 4) Off-line working A) 1, 2 & 3 B) 2, 3 & 4 C) 1, 2, 3 & 4 D) 1, 3 & 4

64. Match the following common E-mail Terms Set-A 1) 2) 3) Set-B a) b) c) It is an angry or insulting message directed at one person. Is a message that returns to you Message written in capital letters Flame Bounced Shouting

A) B) C) D)

1-a 2-b 3-c 1-c, 2-b, 3-a 1-b, 2-a, 3-c 1-a, 2-c, 3-b

65. Basic features of Web Browsers are ____________ 1. 2. 3. 4. 5. Mass access to web pages Easy hyperlinks Number of commands Easy online help Support Search mechanism

A) B) C) D)

1, 2, 3 &4 2, 3, 4 & 5 1, 3, 4 & 5 1, 2, 3, 4 & 5

66. URIs typically consists of _________________ 1. The naming scheme of the mechanism used to access the resource. 2. The name of the machine hosting the resource. 3. The name of the resource itself, given as a path.

A) 1 & 2 B) 2 & 3 C) 1 & 3 D) 1, 2 & 3

67. In HTML, URIs are used to ___________ 1. Link to another document or resource 2. Link to an external style sheet or script. 3. Insert an image, object, or applet in a page, 4. Create an image map 5. Submit a form 6. Create a frame document 7. Cite an external reference.

A) 1, 2, 3, 4 & 5 B) 1, 2, 3, 4, 5, 6 & 7 C) 3, 4, 5, 6 & 7 D) 1, 3, 4, 5, 6 & 7 68. Which of the following are the types of lists? 1) Unordered lists 2) Ordered lists 3) Definition lists 4) Data list

A) 1, 2, 3 & 4 B) 1, 2 & 3 C) 1, 3 & 4 D) 2, 3 & 4

69. Match the following Set-A 1.TEXT 2. LINK 3. ALINK 4. VLINK

Set-B a) Controls the colour of text on the page. b) Controls the colour of an unvisited link. c) Controls the colour the link turns when a reader clicks it. d) Controls the colour of a visited link.

A) 1-a, 2-b, 3-c, 4-d B) 1-d, 2-c, 3-b, 4-a C) 1-c, 2-a, 3-d, 4-b D) 1-b, 2-d, 3-a, 4-c 70. Match the following Attribute definitions Set-A 1.Name 2. href 3. hreflang 4. type

Set-B a) The value of this attribute must be a unique anchor name. b) This attribute specifies the location of a Web resource c) This attribute specifies the base language of the resource d) This attribute gives an advisory hint as to the content type of the content available

A) 1-b, 2-a, 3-d, 4-c B) 1-a, 2-b, 3-c, 4-d C) 1-c, 2-d, 3-a, 4-b D) 1-d, 2-c, 3-b, 4-a

71. Identify the true statements. 1.The NOFRAMES element specifies content that should be displayed only by user agents that do not support frames or are configured not to display frames. 2. The longdesc attribute allows authors to make frame documents more accessible to people using non-visual user agents. 3. IFRAME element allows authors to insert a frame within a block of text.

A) 1 & 2 B) 2 & 3 C) 1, 2 & 3 D) 1 & 3

72. Which of the following are the types of HTML control? 1) Buttons 2) Checkboxes 3) Radio buttons 4) Menus 5) Text inputs 6) Hidden control

A) 1, 2, 3 & 4 B) 2, 3, 4, 5 & 6 C) 1, 2, 3, 4, 5 & 6 D) 1, 3, 5 & 6

73. Which of the following are the characteristics of Multimedia system? 1. Multimedia systems must be computer controlled 2. Multimedia systems are integrated 3. Information must be represented digitally 4. Interface to the final presentation of media is usually interactive A) 1, 2 & 3 B) 2, 3 & 4 C) 1, 3 & 4 D) 1, 2, 3 & 4

74. Issues in Multimedia Applications Design are ________ 1. Content Design 2. Technical Design 3. Visual Design 4. Color selection A) 1, 2 & 3 B) 2, 3 & 4 C) 1, 3 & 4 D) 1, 2 & 4 75. Which of the following are the trends of Multimedia? 1. World Wide Web 2. MBone 3. Enabling Technologies 4. Wi-Fi A) 1, 3 & 4 B) 1, 2 & 3 C) 2, 3 & 4 D) 1, 3 & 4

Answer Keys Part - A Q. No. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Ans. Key B A D D C B B C A B B A A A B B A C A D Q. No. 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Ans. Key B B D A C C C B B A D B A A B A D A C B Q. No. 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Part - B Ans. Key B C C D C C A C C B B D A D A A A B D A Q. No. 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 Part - C Ans. Key C B C A D D B B A B C C D B B