You are on page 1of 49

Cap.

2 Scoara i relieful continental Modificrile pe care le prezint scoara terestr sub aciunea proceselor endogene i exogene prezint o importan maxim, deoarece ea reprezint ptura care are o legtur direct cu vieuitoarele, care conine acumulri de substane minerale, utile, pe care sau n care se execut construciile inginereti de orice fel. Scoara este domeniul celor mai importante manifestri ale dinamicii terestre, ceea ce justific o examinare mai amnunit a tuturor caracteristicilor ei structurale, dinamice, cinematice. Scoara este sediul fenomenelor geologice, legate pe de o parte de o dinamic intern, prea puin cunoscut n ntreaga ei desfurare (n adncime) i pe de alt parte de o dinamic extern, la care contribuie nveliurile mobile, exterioare ale planetei, puse n micare de ctre factori cosmici i de fora gravitaional terestr. Scoara poate fi cercetat prin mijloace directe pe o grosime de circa 20-30 km. Scoara terestr poate fi ntlnit sub dou forme: scoara continental; scoara oceanic.

Cele dou domenii ale scoarei difer ntre ele att ca structur ct i din punct de vedere petrografic. n acest sens sau definit dou categorii de platforme (continental i oceanic) i zone de tranziie care reprezint regiuni mobile, active, denumite geosinclinale, la care se altur zonele de afundare (subducie) a scoarei oceanice sub cea continental.

Aceste dou mari domenii au un relief specific i anume: relieful continental relieful suboceanic.

a) Relieful continental este alctuit din platformele continentale care au mari ntinderi, cu un relief mai mult sau mai puin neted, acoperit de formaiuni sedimentare, prinse ntr-un proces de solidificare care asigur dezvoltarea unei vegetaii dirijat i de condiii climatice. Platformele continentale au o relativ stabilitate tectonic, fiind considerate ca uniti cu o evoluie terminat, cel mult fiind afectate de micri pe vertical (epirogenice) sau osculatorii. n interiorul continentelor se deosebesc dou tipuri principale de structuri geologice: platformele propriu-zise (scuturile shields); centurile orogenice sau centurile muntoase (orogenic belts). Centurile muntoase sunt vechi arii de geosinclinal n care s-au format munii de ncreire, alipii scuturilor. Uscatul continental se ntinde sub apele oceanice, formnd platforme submerse, epicontinentale sau shelf-ul, cu ntindere variabil pn la adncimi ce nu depesc 200m. Urmeaz povrniul continental, care se adncete sub un unghi variabil de 20 pn la adncimea oceanic de 2500m. De regul platformele continentale sunt mrginite de fracturi adnci n scoar, fracturi care apar adesea i n interiorul platformelor n care se pot forma sisteme vulcanice sau chiar un nceput de noi structuri marine (Marea Roie i Marele rift african).

Centurile muntoase apar, de regul, la periferia platformelor continentale, cu excepia munilor Ural i Himalaia, care s-au format la contactul unor scuturi mai vechi, separate anterior prin zone mobile. n vestul continentelor americane, catenele cordiliene ale Munilor Stncoi i ale Anzilor au o poziie net periferic fa de platformele de la est. Sistemul aplino-carpatic-balcanic are o poziie la fel de periferic a continentului european fa de Marea Mediteran. n mod asemntor se situeaz catenele Atlas n Africa de Nord i Alpii australieni din nordul Australiei. Continentele au o poziie antipodic cu oceanele ntr-o proporie de 96%. Antarctica este opus Oceanului Arctic. b) Relieful suboceanic prezint unele forme de relief i particulariti care nu se cunosc n domeniul continental. Ca forme de relief se disting: dorsalele mediane ale oceanelor; insulele; fosele marginale sau periferice legate de geosinclinali; fosele care nsoesc arcurile insulare; platourile; cmpiile abisale i conurile formate din material transportat de fluvii

Dorsalele mediane ale oceanelor constituie cel mai ntins aliniament muntos al Pmntului, n lungime de aproximativ 80.000 km, cu o suprafa mai mare dect a tuturor continentelor la un loc. O dorsal median oceanic se compune dintr-o creast care poate fi despicat printr-o fos cu perei abrupi, numit rift. Cei doi perei ai riftului sunt de regul asimetrici. Dorsala este ncadrat de dou flancuri care coboar spre cmpiile abisale. nlimea ntregului sistem al dorsalei fa de cmpiile abisale este de 20004000 m. Dorsala atlantic are rift, spre deosebire de dorsala pacific, lipsit de acest element (Fig. 2).

Dorsalele oceanice sunt intersectate de mai multe falii transformate care fragmenteaz i deplaseaz axa dorsalei la dreapta sau la stnga (la est sau la vest) n plan orizontal. Morfologia general a dorsalelor este asemntoare cu structura de bloc n reea.

Dorsala Medio-Atlantic ocup o poziie central oceanic, ntre America de Nord i America de Sud la vest i Europa, n continuare cu Africa, la est. Dorsala atlantic are o lime de circa 1000 km. Limea riftului la baz este de 25-50 km, iar adncimea este variabil, depind 1800 m.

Dorsala atlantic se leag pe la sudul Africii cu dorsala median a Oceanului Indian Riftul nu este un element specific a unei dorsale. Dorsalele oceanice sunt intersectate de mai multe falii (transversale) transformate care fragmenteaz i deplaseaz axa dorsalei la est sau la vest.

Ca orice muni dorsalele prezint creste. Insulele se pot mpri n funcie de relaia lor cu unele elemente majore ale scoarei. Astfel distingem: marile insule din apropierea continentelor, ele fcnd parte eventual din shelf-ul continental sau separate de continent prin cordoane marine adnci; arcuri insulare; insule de origine vulcanic. Categoria cea mai interesant o constituie arcurile insulare sau ghirlandele de insule, grupate n apropierea continentelor, cu concavitatea spre uscat. Apar n toate oceanele. n Oceanul Atlantic un arc insular tipic este cel al Antilelor. Numeroase insule sunt de origine vulcanic. n Oceanul Atlantic se afl arhipelagul Azorelor n dreptul Gibraltarului, aproape de dorsala median atlantic i arhipelagul Capului Verde. Unele insule vulcanice sunt situate pe dorsalele mediane oceanice. n Oceanul Atlantic sunt insulele Islanda, Petru i Paul, Ascension, etc. Insulele vulcanice au fost construite de vulcani submarini, din care muli sunt nc n activitate. Pe unele conuri vulcanice submerse s-au instalat colonii de corali, care au dat natere la recifi circulari (atoli).
7

Fosele oceanice sunt poriunile cele mai adnci ale reliefului suboceanic, fiind cu 2000-5000 m mai joase dect cmpiile oceanice din apropierea lor. Lungimea lor este n majoritate de peste 1000 km cu limi de maximum 100 km la partea de sus i 10 km la partea de jos. Cele mai multe sunt situate n apropierea continentelor; de aici se poate deduce constatarea c n faa marilor catene muntoase ale uscatului se afl marile zone adnci ale oceanelor i c fosele abisale marginale au valori mai ridicate dect ale reliefului continental i insular din faa lor. Cele mai dezvoltate fose se gsesc n Oceanul Pacific. (Fig. 4). Fosele cele mai adnci sunt: Fosa Cook, n estul Filipinelor, de 11516 m; Fosa Marianelor, cu adncime de 11022 m; Fosa Tonga, la est de Japonia, 9985 m; Fosa Porto Rico, 8385 m; Fosa Peru-Chile, punctul Autofagasta, 8066 m. Platformele oceanice se ntind ntre povrniul continental i crestele mediane oceanice. Ele apar ca platforme oceanice mai puin adnci i cmpii abisale la adncimi de 4000-6000 m numite i depresiuni oceanice. Platformele oceanice, formate din roci bazaltice, sunt acoperite de sedimente provenite din aport fluvial i din depuneri de praf atmosferic, teluric i din resturi biologice. Pe platourile oceanice exist i ntinse conuri de acumulare a detritusului transportat de fluvii de pe continente. Mai dezvoltate sunt conurile de la gura fluviilor Amazon, Orinoco, Mississippi, Niger, Gange, Indus. Conuri de acumulare au fost identificate i n Marea Mediteran, n faa gurii de vrsare a fluviilor Ebro, Pad, n partea de sud-est a Siciliei, n cea de est a coastelor Greciei i la gura de vrsare a Nilului.

Geosinclinalele sunt arii adnci de forma unor cuvete alungite, de mii de kilometri, situate fie ntre dou platforme continentale, fie ntre o platform oceanic i una continental.

Formarea geosinclinalelor este legat de fracturi adnci ale scoarei, fracturi care le ofer mobilitate,subsiden (scufundare). Din acest motiv ele se ncarc cu sedimente n grosime de multe mii de metri (10.00025.000). Sedimentele de geosinclinal pot suferi procese de ncreire, fiind strivite de platformele vecine, geosinclinalul devenind un orogen, adic o structur de muni ncreii, care fiind alctuii din material mai uor nregistreaz micri lente de ridicare, depind nivelul platformelor ntre care s-au format. Munii, care se produc astfel, se sudeaz unei platforme sau ambelor platforme (de exemplu Uralul). n regiunea dinspre mare a lanului nou de muni, cu timpul se formeaz un nou geosinclinal, care se ncarc cu material erodat din munii alturai, conducnd la o 9 mrime a ariilor continentale.

Datorit acestor diviziuni s-a ajuns la concluzia c scoara terestr este alctuit din plci litosferice de geneza i evoluia crora se leag procese mult mai extinse care controleaz o geologie global a planetei. Pe baza unor cercetri geofizice s-a ajuns la concluzia c scoara terestr este alctuit din 6 mari plci litosferice, crora li se mai adaug alte numeroase microplci. Plcile principale sunt: Pacific, American, Eurasiatic, Indoaustralian, African i Antarctic.

O consecin a formrii rifturilor n interiorul unor blocuri continentale urmate de o invazie a apelor oceanice i de dezvoltare n continuare a plcilor este deriva 10 continentelor.

Distribuia apei i uscatului la suprafaa Pmntului Din totalul de peste 510 milioane km ct msoar suprafaa Pmntului, 362,2 milioane km, adic 71% sunt acoperite de mri i oceane i numai 147,8 milioane km, adic 29% reprezint uscatul. Se observ o emisfer oceanic n care sunt grupate oceanele i o alt emisfer continental n care sunt grupate continentele. Centrul emisferei oceanice ar fi situat n apropierea Noii Zeelande iar cel al emisferei continentale ar fi situat n Insulele Britanice. Distribuirea apei i a uscatului la suprafaa Pmntului prezint urmtoarele caracteristici eseniale: continentele sunt grupate, grosso modo, n jurul emisferei nordice, iar oceanele n emisfera sudic; continentele i oceanele au o poziie antipodal, n sensul c celor patru oceane (Pacific, Atlantic, Indian i Arctic) le corespund la antipod ase mase continentale (respectiv Europa, Africa, Asia, Australia, Americile i Antarctica); continentele (n special America de Nord, America de Sud i Africa) au forma unor triunghiuri cu baza spre nord i vrful spre sud.

11

Relieful continentelor i oceanelor Relieful continentelor este foarte variat i accidentat. El este constituit din muni nali, brzdai de vi adnci, din podiuri i cmpii ntinse i chiar depresiuni care coboar n unele regiuni sub nivelul mrii (Olanda, stepele Kirghize). Relieful mrilor i oceanelor este de asemenea, foarte variat, fiind constituit de asemenea din platouri, depresiuni, muni i vi. Pe continente predomin nlimile pn la 1.000 m. Dac s-ar putea nivela relieful continentelor s-ar obine o suprafa plan cu altitudinea de +700 m, reprezentnd altitudinea medie a uscatului. Adncimea predominant a fundului oceanelor este de aproximativ 4000 m, nct dac s-ar face o nivelare ca la continente, s-ar obine o suprafa plan cu adncimea de +3700 m, reprezentnd adncimea medie a oceanelor. Elemente de mineralogie Rspndirea mineralelor n scoara terestr Scoara este domeniul celor mai importante manifestri ale dinamicii terestre, ceea ce justific o examinare mai amnunit a tuturor caracteristicilor ei structurale, dinamice, cinematice. Scoara terestr este alctuit din elemente chimice ntr-o proporie dat, elementele fiind izolate sau n diferite combinaii chimice.

12

Proporia n care aceste elemente particip n compoziia diferitelor geosfere poart denumirea de Clark, dup numele geochimistului Clarke. n alctuirea mineralelor intr toate cele 104 elemente chimice cunoscute n prezent, dar compoziia mineralogic a scoarei terestre este dominat de un numr restrns de elemente (14) ce constituie 99,5% din scoara terestr i nveliurile exterioare, ponderea cea mai mare fiind ntlnit la urmtoarele opt elemente care totalizeaz o proporie de 98%: oxigen (47,20 49,52)% siliciu (25,75 27,60)% aluminiu ( 7,45 8,80)% fier ( 4,70 5,10)% calciu ( 3,25 3,60)% sodiu ( 2,70 2,90)% potasiu ( 2,50 2,70)% magneziu ( 2,40 2,60)% Se constat c elementele cele mai rspndite sunt cele de la nceputul sistemului periodic. Elementele apar numai n mod excepional libere n scoara terestr i numai n anumite condiii. n general, elementele apar n combinaii diferite, sub form de oxizi, silicai, carbonai, sulfai. Elementele hidrosferei (oxigenul i hidrogenul) sub forma lor combinat formeaz apa.

13

Definiia i denumirea mineralelor Compuii naturali ai diferitelor elemente, aflai n scoara terestr, se numesc minerale. Mineralele sunt din punct de vedere chimic substane naturale, solide, mai rar fluide, alctuite din unul sau mai multe elemente chimice. Mineralele s-au format i se formeaz n urma unor procese fizico-chimice din interior sau de la suprafa. n locul unde se afl, au provenit prin rcirea unor substane topite n momentul cnd, n procesul de rcire, este atins punctul lor de solidificare; prin procese de sublimare (trecerea compuilor din starea de vapori direct n stare solid) i prin precipitare din soluiile apoase. Acesta este modul primar de formare a mineralelor. n zona de interferen a scoarei cu hidrosfera i cu atmosfera, deci n zona de suprafa, mineralele primare nu se mai afl n condiiile termodinamice n care s-au format iniial. Sub influena noilor condiii de mediu, ele sufer profunde transformri: disocieri, oxigenri, hidratri, etc. i dau minerale de suprafa ntr-un numr foarte mare. Cea mai mare parte din aceste minerale sub form de agregate minerale constituie rocile scoarei terestre. Nu sunt considerate minerale produsele sintetice, produsele organice ale fiinelor vii. Numrul de minarele este de circa 2500, iar numrul tuturor varietilor ajunge aproape de 10.000.

14

Denumirea mineralelor se refer la urmtoarele: fie la unele proprieti fizice (albit albus n latin) fie la unele proprieti chimice (calcit CaCO3) fie la numele localitilor unde au fost descoperite iniial (aragon Aragon; andaluzit Andaluzia; lotrit Munii Lotru); fie la unele personaliti (mrazecit Mrazec; goethit Goethe; gagarinit Iuri Gagarin) Mineralele au de regul o origine anorganic dar exist i minerale generate de procese biologice, de exemplu calcitul din recifi. Mineralele obinute sintetic nu sunt considerate minerale, dar li se atribuie aceleai denumire ca a celor din natur. Mineralele care n natur sunt alctuite dintr-un singur element chimic i care apare liber poart denumirea de minerale sau elemente native (aur, argint, sulf, carbon). Ele pot fi: metalice (aur, mercur, metale) semimetalice (arsen, stibiu) nemetalice (carbon, sulf). Mineralele sunt caracterizate prin proprieti fizice omogene; un fragment detaat dintr-un mineral va avea aceleai proprieti fizice i chimice cu mineralul din care provine.

15

Forma de prezentare a mineralelor Majoritatea mineralelor se prezint n stare solid, cristalizat sau amorf. Mineralele amorfe, denumite mineraloide, se prezint sub forma unor corpuri limitate de suprafee neregulate sau curbe. Starea amorf reprezint o stare labil (instabil) n crusta terestr pentru care mineralele amorfe tind, n timp geologic, s cristalizeze. Exemplu: limonitul (Fe2O3nH2O) pierde treptat ap i se cristalizeaz sub form de hematit. Mineralele cristalizate au o structur n care atomii sunt aranjai n reele tridimensionale, considerate de dimensiuni infinite. Ca o consecin a acestei structuri cristaline mineralele cristalizate apar n natur sub form geometric de cristale adic poliedre limitate de fee plane, coluri i muchii. Starea cristalizat cunoate o distribuie ordonat a atomilor, ionilor sau moleculelor, n cadrul unei reele cristaline. Mineralele cristalizate prezint o omogenitate real, atomii, ionii i moleculele lor fiind dispuse ordonat formnd anumite reele cristaline caracteristice i neschimbtoare .

Aranjamente spaiale n cristale A n iruri i planuri reticulare B n reea tridimensional

16

Cristalele, foarte variate ca form, au dimensiuni neegale i sunt legate ntre ele prin fore de natur diferit. Dup formele geometrice n care cristalizeaz, mineralele au fost grupate n 32 clase, distribuite n apte sisteme de cristalizare: cubic, ptratic (tetragonal), hexagonal, trigonal (romboedric), rombic, monoclinic i triclinic . Fiecare sistem de cristalizare are o form geometric de baz, cea mai simpl din care deriv alte forme geometrice simple sau compuse.

Axele i parametrii sistemelor cristalografice, cu exemple de minerale


17

Mineralele cristalizeaz mai rar n formele de baz, cele mai multe prezentndu-se sub forme complicate, care deriv din cele de baz. Aceasta datorit faptului c n timpul formrii lor, din lips de spaiu suficient pentru creterea normal, cristalele i mineralele se stingheresc unele pe altele rezultnd cristale imperfecte (cu fee neregulate i neplane, muchii i vrfuri teite etc.) sau sub form de pri de cristale. Uneori cristalele aceluiai material apar asociate sub form de macle

Diferite tipuri de macle ale mineralelor: a macl de alipire la ghips; b macl de ntreptrundere la fluorin; c macl polisintetic la feldspaii plagioclazi.

18

Cristalele se alipesc dup anumite fee, iar ntreptrunderile sau rotirile se fac dup unghiuri cu valoare constant, ceea ce ajut la identificarea mineralului. n majoritatea cazurilor mineralele formeaz asociaii de cristale, de granule cristaline sau de granule amorfe, denumite agregate. Agregatele pot fi alctuite dintr-un singur mineral sau din mai multe minerale i se prezint sub urmtoarele forme: agregate granulare, sunt cele mai rspndite, constituind asociaii de unul sau mai multe minerale sub form de granule de diferite mrimi; agregate compacte, se gsesc sub forma unor gruni de minerale foarte strns alipite, al cror contur n genere nu poate fi recunoscut cu ochiul liber; eolite, caracterizate prin mici corpuri sferice n interiorul crora apar pturi concentrice de minerale depuse n jurul grunilor de nisip sau a fragmentelor de cochilii; concreiuni, reprezentnd forme sferice sau neregulate, uneori cu diametrul de zeci de centimetri, formate adeseori din cristale alungite aezate cu vrful spre centru (aragonit, calcedonie etc); forme diverse, rezultate din dizolvarea i cristalizarea mineralelor depuse n golurile din zcmintele de substane minerale utile sau din diferite roci. Se ntlnesc n peteri, mine prsite (stalagmite, stalactite, agregate struguriforme, mamelomare etc.). Sub aceast form apar: limonitul, calcitul, argonitul, opalul etc.); agregate pmntoase, se prezint sub forma unor asociaii de minerale de obicei amorfe, sfrmicioase.

19

Geneza mineralelor Forma cristalin a mineralelor se produce fie prin cristalizarea lichidelor (topituri sau soluii) fie prin sublimarea produselor gazoase pe pereii cavitilor din scoara pmntului. Ea mai poate proveni prin recristalizarea maselor solide, n particular a coloizilor. Cristalizarea din topituri se produce n urma supranclzirii masei lichide considerate, iar cea din soluii n urma suprasaturrii solventului n substana respectiv. Cristalele individualizate se formeaz numai n cazul n care creterea lor este liber. ntr-o roc masiv cristalele aparin mineralelor care cristalizeaz de obicei la nceput sau care au o capacitate mare de cristalizare. n urma cristalizrii i solidificrii unei soluii sau topituri se formeaz un amestec de granule cristaline concrescute, un agregat mineral care poate fi monomineral sau polimineral, funcie de numrul de minerale deosebite pe care le conine. Legnd geneza mineralelor de procesele geologice, le putem mpri n minerale endogene i minerale exogene. Mineralele sunt din punct de vedere chimic substane naturale, solide, mai rar fluide, alctuite din unul sau mai multe elemente chimice. Aceast compoziie chimic caracteristic poate varia n interiorul mineralului n anumite limite, dar ea rmne totdeauna precis i clar definit. Sunt rare cazurile n care n natur un mineral poate fi considerat absolut omogen chimic. Din punct de vedere mineralogico-petrografic mineralele sunt definite ca pri componente ale rocilor i minereurilor care se deosebesc ntre ele prin compoziie chimic i proprieti fizice. Ele reprezint astfel materialul elementar din care sunt alctuite rocile i minereurile scoarei terestre precum i a unor corpuri extraterestre.

20

Cu alte cuvinte, mineralele formeaz agregate naturale de minerale. Cea mai mare parte din aceste minerale sub form de agregate de minerale o constituie rocile scoarei terestre. O mic parte din agregatele minerale o constituie minereurile, i anume acele agregate minerale care constituie sursa de elemente utile omului metale sau nemetale. Din acest punct de vedere minereurile se mpart n dou mai grupe: minereuri metalifere; minereuri nemetalifere. Din minereurile metalifere prin procedee tehnologice adecvate se extrag metalele, cum ar fi: Fe, Al, Cu, Pb, Zn etc. Minereurile nemetalifere se folosesc ca atare - sarea, srurile de potasiu, argilele, nisipurile, calcarele, dolomitele. Cnd o astfel de acumulare corespunde calitativ i cantitativ condiiilor impuse de exploatare avem un zcmnt de substane utile. Mineralele apar n cadrul a trei grupe de procese geologice: magmatice, sedimentare i metamorfice. Mineralele magmatice sunt formate sub aciunea energiei termice interne a globului terestru, reprezentnd produse ale unui ciclu de activiti magmatice dezvoltat periodic i pe faze, n cursul rcirii magmei.

21

Cristalizarea din topituri se produce n urma suprarcirii masei lichide considerate, iar cea din soluii n urma suprasaturrii solventului n substana respectiv. ntr-un amestec cristalizarea se produce la acele substane care cristalizeaz la nceput sau care au o capacitate mai mare de cristalizare. Cnd cristalizarea magmatic se produce lent, mineralele principale care se formeaz sunt silicaii (feldspaii, olivine, piroxenii, micele), silicea (cuarul), fosfaii (apatit), sulfurile (pirita, pirotina), oxizii (magnetit, cromit) i unele elemente native. Mineralele rocilor sedimentare se formeaz n condiii cu totul deosebite fa de cele magmatice i metamorfice. Unele nu-i schimb dect forma i mrimea pstrnd neschimbat caracterul chimic primar, altele se formeaz din ionii mineralelor primare (magmatice sau metamorfice) trecui n soluii sub influena factorilor fizico-chimici sau biochimici din zona superficial a scoarei terestre. Mineralele metamorfice iau natere n mediul solid care este supus unor transformri impuse de condiiile de adncime cum ar fi presiunea i temperatura (sericit, clorit, talc, epidot, grafit, muscovit, hornblend). Temperatura i presiunile sunt diferite de cele din timpul formrii iniiale a mineralelor supuse proceselor metamorfice. Metamorfismul este un proces simultan de dizolvare i depunere, n care mineralul vechi este luat n soluie, iar cel nou este adus i depus din soluie, volumul rmnnd constant. Pe aceast cale se formeaz mai ales feldspaii. Numai un numr redus de minerale sunt specifice metamorfismului cum ar fi: serpentinele, cloritele, graniii, andaluzitul i grafitul. n isturile cristaline mai frecvent se regsesc pirita i, foarte rar, carbonaii (magnezitul).

22

Proprietile mineralelor Mineralelor le sunt specifice o serie de proprieti fizice i chimice. Unele din acestea se recunosc la simpla examinare vizual, altele numai dup supunerea la diferite ncercri sau analize de laborator. Din prima categorie menionm: culoarea, luciul, sprtura, transparena i opacitatea, luminiscena, iar din a doua: formele mici de cristalizare, compoziia chimic, coeziunea, tenacitatea, elasticitatea, plasticitatea, clivajul, greutatea specific, sprtura i duritatea. n cadrul proprietilor fizice se disting proprieti mecanice, proprieti optice, proprieti termice, proprieti magnetice, proprieti electrice. Culoarea apare ca rezultat al efectului de absorbie a luminii, efect care este n strns legtur cu particulele componente ale reelei cristaline. Culoarea proprie (idiocromatic) a unui mineral se datoreaz absorbiei selective a luminii n urma creia unele radiaii sunt absorbite, parial sau complet, n timp ce altele ies din cristal fr s-i micoreze intensitatea. Elasticitatea reprezint proprietatea conform creia deformaia produs de o aciune mecanic, revine integral dac este nlturat aciunea respectiv. Elasticitatea se explic prin proprietatea pe care o au particulele constitutive ale cristalelor de a se deplasa unele fa de altele ntr-un acelai plan sau ntr-o anumit direcie fr ca prin acesta cristalul s se desfac. Duritatea mineralelor este rezistena pe care o opune suprafaa neted a unui cristal la ptrunderea unui corp tare. Duritatea este o proprietate legat de structura cristalin. Ea depinde de mrimea razei particulelor ce formeaz reeaua cristalin

23

Greutatea specific () se exprim n cN/cm, i n funcie de valoarea ei mineralele se pot clasifica astfel: mineralele uoare la care are valori mai mici dect 3,5 cN/cm, din aceast categorie fac parte: mineralele nemetalice, mineralele uoare bauxita i mineralele amorfe pmntoase; mineralele de greutate medie, cu greutatea specific cuprins ntre 3,57,0 cN/cm; n aceast categorie intrnd majoritatea mineralelor metalice (cele mai multe sulfuri, oxizi, carbonai); minerale grele, cu greuti specifice mai mari dect 7,0 cN/cm, ntre care se includ unele sulfuri metalice, metale native grele sau combinaiile acestora. Magnetismul este proprietatea pe care o au unele minerale (magnetitul, cromitul etc.) de a atrage acul magnetic. Proprietile magnetice ale mineralelor fac ca acestea s fie mprite n: minerale paramagnetice (sunt atrase de magnet); minerale diamagnetice (nu sunt atrase de magnet). Clivajul este proprietatea pe care o au cristalele i granulele cristaline de a se desface dup suprafee plane, n urma unei aciuni mecanice oarecare, mai puternice dect coeziunea cristalului. El este n strns legtur cu structura intern a cristalului i nu depinde de forma sa exterioar. n funcie de uurina obinerii sale i a planeitii perfecte a suprafeei de separaie i a luciului ei clivajul poate fi: perfect, bun, potrivit, imperfect.

24

Sprtura este proprietatea unui cristal de a se desface prin lovire n buci limitate de suprafee neregulate. Aceast proprietate este de multe ori caracteristic pentru recunoaterea unui mineral. Sprturile, ca aspect, pot avea o suprafa aspr sau neted, ele clasificndu-se astfel: sprturi concoidale (cu suprafee curbe); sprturi achioase sau coluroase; sprturi fibroase; sprturi solzoase. n funcie de proprietile termice mineralele se pot mpri n: diatermane (transparente fa de razele calorice); adiatermane (opace fa de razele calorice) Conductivitatea mineralelor variaz n funcie de natura materialului respectiv. Din punct de vedere al proprietilor electrice mineralele pot fi: bune conductoare de electricitate metalele i mineralele cu aspect metalic (magnetitul i pirita); slab conductoare de electricitate amfibolii, piroxenii i limonitul; izolatoare acestea se pot ncrca cu electricitate de semn contrar n diferite pri ale lor prin schimbarea de temperatur (piroelectricitate la turmalin), fie prin schimbare de presiune (piezoelectricitate la cuar). Proprietile optice ale mineralelor sunt macroscopice (cnd se vd cu ochiul liber) i microscopice (la determinarea crora se folosete un microscop polarizant). n prima categorie intr culoarea mineralului, culoarea urmei sale pe o plac de porelan. Din punct de vedere al transparenei mineralele pot fi: transparente, semitransparente i opace.

25

Clasificarea mineralelor Mineralele se clasific dup mai multe criterii n funcie de proprietile chimice, fizice i structurale. Un prim criteriu se refer la locul i modul n care are loc geneza mineralelor, distingndu-se: mineralele autigene, care sunt minerale de precipitare fizico-chimic, care se formeaz n nsi masa sedimentelor; mineralele alogene, care provin din rocile scoarei n procesul de eroziune. Din punct de vedere genetic se pot deosebi: mineralele endogene, rezultate din aciunea proceselor ce au loc n interiorul Pmntului - minerale magmatice, lichide magmatice i hidrotermale (cuar, feldspat, amfiboli, piroxeni), precum i minerale metamorfice care iau natere din mineralele rocilor magmatice i sedimentare preexistente sub aciunea factorilor de metamorfism (granai). minerale exogene, formate sub aciunea agenilor modificatori, n condiiile de la suprafaa scoarei. Dintre mineralele exogene fac parte mineralele sedimentare formate prin cristalizare din soluiile apoase concentrate (sare gem, ghips etc.), sub aciunea proceselor de alterare sau a organismelor (sulf, opal), prin sfrmarea unor roci preexistente acumulate, n bazine sedimentare (cuar, feldspai). Dac avem n vedere cantitatea n care mineralele particip n alctuirea scoarei, se pot distinge: minerale principale ce se gsesc ntr-o cantitate mare ntr-o roc i definesc roca respectiv (feldspai, cuar n rocile acide, calcitul n calcare) minerale accesorii, prezente ntotdeauna ntr-un anumit tip de roc, dar n cantiti foarte mici. Din aceast categorie fac parte magnetitul, hematitul, titanitul etc. mineralele accidentale, sunt prezente uneori n anumite roci n cantiti mici i determin varietatea lor. Un astfel de rol l poate juca turmalina n unele granite.

26

n funcie de caracterul primar de apariie mineralele se pot mpri n: minerale primare, care au luat natere n timpul formrii rocilor respective (minerale lichid-magnetice, o bun parte din mineralele metamorfice, mineralele sedimentare singenetice. minerale secundare, care s-au format pe seama mineralelor primare dup formarea rocii, prin procese de alterare (sericitmuscovit secundar, clorite), sau diagenetice (pirit, glauconit). Dup culoare, mineralele principale pot fi mprite n: minerale leucocrate, incolore, de culoare alb sau culori deschise; minerale melanocrate, colorate n culori nchise, verde nchis, negru etc. Mineralele, dup compoziia lor pot fi: elemente native (Au, Ag, Sb, Cu, Fe, S, C); sulfuri, sulfosruri i compui nrudii; mineralele acestor clase sunt adeseori asociate ntre ele i se mpart n sulfuri simple cum ar fi: pirita FeS2, galena - PbS, blenda ZnS i sulfosruri (sruri duble calcopirita); compui halogenai: de fluor (fluorina), de clor (sarea gem); oxizi i hidroxizi, cuprinznd compuii care se ntlnesc n natur sub form de oxizi simpli i de diferii oxizi hidratai ai metalelor i nemetalelor; oxizii pot fi simpli: de siliciu (cuar, opal, calcedonie etc.), de fier (magnetit, hematit, oligist), de aluminiu (corindon, rubin, safir), de mangan (braunit, pirolozit, manganit), de magneziu (brucit), ai uraniului (uraninit);

27

sruri oxigenate, cuprinznd numeroase minerale dintre care menionm: nitrai (salpetru de Chile) carbonai (calcit CaCO3, aragonit, magnezit MgCO3, dolomit CaMg(CO3)2, siderit FeCO3, malachit Cu2CO3); sulfai: baritin BaSO4, anhidrit CaSO4, gips CaSO4+2H2O, anglezit PbSO4, mirabilit Na2SO410H2O; silicai; sunt foarte numeroi ocupnd o treime din numrul total al speciilor de minerale, reprezentnd 75% din scoara terestr; acetia sunt sruri ale acizilor silicici cu diferite elemente. Grupele de silicai mai importani sunt: feldspai (silicai de sodiu i de calciu, silicai de potasiu); micele (mica alb sau muscovitul, mica neagr sau biotitul); caolinitul, talcul, piroxenii (silicai de Ca, Na, Al, Mg, Fe, Li); amfiboli (silicai ai elementelor din constituia piroxenelor). n alctuirea rocilor n proporie de peste 99% dousprezece minerale comune: ortoz, plagioclaz, cuar, muscanit, biotit, hornblend, augit, clivin, calcit, dolonit, caolinit i oxizi de fier. Rocile Rocile reprezint grupri naturale de unul sau mai multe minerale care iau parte nsemnat la alctuirea scoarei terestre i care s-au format prin variate procese endogene i exogene. Procesele endogene creeaz rocile n interiorul Pmntului, n condiii de presiune i temperatur ridicat (roci magmatice sau eruptive intruzive, roci metamorfice). Procesele exogene creeaz rocile de la suprafaa Pmntului prin fenomene de alterare, transport i depunere (rocile sedimentare) Numrul mare de roci ntlnite n scoar a impus clasificarea lor. Dup modul de formare, adic a modului n care au luat natere exist trei categorii de roci: magmatice (eruptive), sedimentare i metamorfice. La rndul lor, acestea se deosebesc dup structur i textur.

28

Prin structur se nelege aranjarea relativ a particulelor unei roci. Pot exista structuri granulare sau cristaline, amorfe, psefitice (fragmente de tipul grohotiului) etc. Textura este dat de caracteristicile de aezare reciproc i corelaia diferitelor elemente n masa rocii. Exemplu: textura masiv sau neorientat ntlnit la rocile magmatice de adncime. Rocile magmatice n scoara Pmntului la adncimi de zeci de kilometri, datorit temperaturii i presiunilor foarte ridicate, materia constitutiv se afl n stare topit. Materia topit care nu a ajuns la suprafa se numete magm. Ea provine din astenosfer, deci din partea superioar a mantalei, dar uneori apar pungi (cuptoare) de magm n interiorul scoarei, la adncimi de 30-50 km. Magma este format dintr-un amestec de silicai i oxizi, saturai cu vapori de ap i diferite gaze, aflat la o temperatur de 10001300C. Ca urmare a micrilor tectonice ale scoarei magmele ajunge n prile superioare, pierd ncet sau rapid cldura i se consolideaz dnd natere la roci magmatice. Odat cu consolidarea are loc i o difereniere a magmei, separndu-se n prima faz magmele bogate n oxizi de Fe, Mg, Ca i srace n SiO2, apoi magmele intermediare i la sfrit abia cele acide, bogate n oxizi de Si, Al, K, Na. Magma se poate deplasa spre suprafa, rcindu-se n interiorul scoarei, fenomenul fiind numit magmatism. Formele consolidate n scoar sunt denumite: batolite (corpuri elipsoidale de dimensiuni foarte mari), lacolite (elipse mici, sprijinite pe un picior ce indic locul de unde a venit magma), filoane (cu aspectul unor bare foarte alungite). Magma ajuns la suprafa este rcit puternic de gaze i vapori de ap i poart numele de lav. n funcie de locul unde a avut loc procesul de cristalizare a magmei se disting: roci intruzive sau plutonice (abisale), atunci cnd magma s-a consolidat n interiorul Pmntului (granit, granodiorit, diorit, sienit, gabrou, porfir etc.); roci efuzive sau vulcanice, provenite prin cristalizarea magmei ajuns la suprafa (dacit, andezit, bazalt etc).

29

Rocile plutonice se pot divide n roci abisale, s-au format la adncimi mari (de exemplu batolitele) i rocile hipoabisale formate la adncimi mai mici n vecintatea batolitelor prin ptrunderea i cristalizarea magmei n fisurile i crpturile rocilor preexistente sau la limita de separaie a stratificaiei .

Forme de zcmnt ale rocilor magmatice


30

Au aprut astfel, filoanele, mase intruzive tubulare, formate prin umplerea i consolidarea magmei n crpturile aprute n rocile sedimentare sau eruptive preexistente, apofizele care au forma unui deget i lacolitele prin intruziunea magmei ntre stratele rocilor sedimentare pe care, datorit presiunii exercitate de magm, le curbeaz. Procesul de cristalizare al magmei este influenat de temperatur, presiune i timp, factori care determin n principal, structura rocilor eruptive. Atunci cnd cristalizarea se desfoar ntr-o manier continu (lent) n timp, magma se transform integral n minerale bine cristalizate (fenocristale) iar rocile rezultate sunt denumite holocristaline (complet cristalizate) i sunt caracterizate printr-o structur granular (Fig. 11.a) n care cristalele mineralelor componente sunt deopotriv de dezvoltate (ex. granitele).

Structura rocilor eruptive


31

Cnd ns magma ptrunde n crpturile aflate n rocile preexistente, procesul de cristalizare se desfoar n dou etape. Astfel n prima faz apar n masa magmei cteva minerale cristalizate (fenocristale) dup care magma ptrunde n crpturi i sub efectul scderii brute a temperaturii i presiunii, cauzate de contactul cu rocile nconjurtoare, va cristaliza mai rapid dnd natere la microcristale ce nglobeaz n masa lor fenocristalele, rezultnd astfel o structur porfiric, specific rocilor filoniene, apofizelor i lacolitelor (de ex. granit-porfir). Atunci cnd magma, ce conine n masa sa deja unele fenocristale, se ndreapt spre suprafaa Pmntului prin conurile vulcanice, are loc un proces de cristalizare ce determin, din cauza timpului relativ redus, cristalele mai mici denumite microlite, iar n momentul ieirii la suprafaa globului, scderea de temperatur i presiune fiind brusc, lava se transform ntr-o mas vitroas incluznd n ea fenocristalele i microlitele, dnd natere la o structur microlit specific rocilor efuzive sau vulcanice (de exemplu bazaltul). Structura i textura rocilor magmatice Structura rocilor magmatice este determinat de gradul de cristalizare a componentelor, cantitatea relativ de sticl (mas vitroas), mrimea componentelor minerale, forma componentelor etc. n funcie de acestea se disting urmtoarele structuri principale: Structura holocristalin, la care toi componenii sunt cristalizai, roca fiind lipsit de mas sticloas. Este caracteristic rocilor abisale i hipoabisale (granit, gabrou). Structura hipocristalin, la care componenii minerali sunt n parte cristalizai n parte amorfi (sticl). Este caracteristic rocilor efuzive (docit, andazit etc.).

32

Structura sticloas, la care toi componenii minerali sunt amorfi: obsidianul, piatra ponce. Este caracteristic rocilor efuzive. Dup mrimea relativ a cristalelor sau a granulelor se disting: structuri granulare caracteristice rocilor abisale sau hipoabisale; structura purfiric caracteristic rocilor efuzive. Textura rocilor magmatice Este determinat de micarea topiturii n timpul consolidrii i cristalizrii mineralelor. Dac n masa rocii nu se observ micri ale componentelor minerale, roca are o textur neorientat sau masiv. Asemenea texturi sunt caracteristice rocilor intruzive care s-au pus n loc dup ncetarea micrilor tectonice. Dac se observ urma unei deplasri a mineralelor din magm, urmare a diverselor micri ale acesteia (cureni de convecie, stress etc.), apar texturi paralele, lamelare, amigdaloide etc. caracteristice rocilor efuzive. Clasificarea rocilor magmatice Principala caracteristic a compoziiei chimice a rocilor magmatice este coninutul n SiO2 n stare liber sau n compui (cuar i diferii silicai). Dup coninutul de bioxid de siliciu, exprimat n procente din greutate, rocile magmatice, att cele intruzive ct i cele efuzive se mpart n: roci acide la care procentul de SiO2 este mai mare de 65%; roci intermediare sau neutre, la care procentul de SiO2 este cuprins ntre 50 i 65%; roci bazice, avnd coninutul de SiO2 mai mic de 50%. Cele mai rspndite tipuri de roci magmatice intruzive sunt: granitul (roc acid), sienitul (roc neutr), gabroul (roc bazic). Rocile magmatice efuzive cele mai ntlnite sunt dacitul (roc acid), andezitul (roc neutr), bazaltul (roc bazic). Rocile magmatice pot fi recunoscute dup aspectul cristalin, culorile pestrie i structurile caracteristice.

33

Rocile magmatice se utilizeaz n construcii dup cum urmeaz: la elementele de rezisten (socluri, pile, ziduri de chei, stlpi, coloane); la placare n scopuri decorative; sub form de calupuri ori de panele la mbrcmini rutiere; piatr spart la terasamente de cale ferat. Fenomenele de transformare a rocilor magmatice Transformarea rocilor magmatice este n strns legtur cu coninutul chimico-mineralogic i locul de consolidare. Astfel, rocile omogene cu structur holocristalin, corespunde faciesului abisal, sufer n timp transformri mai reduse dect rocile neomogene, porfirice, din faciesul efuziv. Fenomenele de transformare a rocilor magmatice se manifest ca fenomene distructive, care diminueaz caracteristicile fizico-mecanice ale rocilor prin schimbri att n ceea ce privete chimismul i tipul de minerale, ct i reetele de cristalizare i stabilitatea acestora. n general, n cazul zcmintelor mari, transformrile au loc numai n zonele periferice, aporturile ulterioare de substan fcndu-se la contactul cu rocile nconjurtoare (dac acestea au fost impermeabile) sau chiar n acestea afectnd mai puin masivul magmatic propriu-zis, dac rocile nconjurtoare sunt permeabile. n aceast ultim situaie au loc fenomene complexe de metamorfism de contact.

34

Rocile metamorfice Rocile metamorfice provin din transformarea rocilor preexistente magmatice i n special a celor sedimentare, care au fost supuse n scoara Pmntului la temperaturi i presiuni ridicate, uneori cu aport de substane chimice. Pentru a le diferenia ele se prevd cu prefixul orto , dac provin din roci magmatice, sau para, dac provin din roci sedimentare. Se produce recristalizarea acestor roci, nu topirea lor, i concomitent au loc schimbri de structur, textur, compoziie mineralogic i uneori chimic (fenomenul de metamorfism). Compoziia lor mineralogic este complex deoarece n geneza lor s-au suprapus dou tipuri de fenomene i anume: fenomene ce au format roca iniial i cele ce au produs recristalizarea. Factorii fundamentali care influeneaz, provoac sau accelereaz transformarea, ca i adaptarea mecanic i chimic a rocilor n procesul de metamorfism sunt: temperatura, presiunea litostatic, presiunea orientat produs n fazele de orogenez, compoziia chimic a rocii. n baza legturii dintre tipul de metamorfism i procesul geologic care l determin se deosebesc urmtoarele grupe mari de metamorfism: de contact, regional i dinamic. Metamorfismul de contact Metamorfismul de contact se produce n zona de contact a intruziunilor magmatice cu rocile pe care acestea le-au strbtut i ndeosebi cu rocile n care s-au oprit i consolidat. Metamorfismul de contact const n transformarea rocilor sub influena temperaturilor nalte i a reaciilor chimice, care se produc datorit soluiilor i gazelor degajate de o mas eruptiv din apropiere. El poate fi deci cu sau fr aport de substane noi.

35

Metamorfismul de contact se produce n aureola corpurilor plutonice intruzive i este determinat de prezena unui bazin magmatic care la rndul su poate fi: metamorfism de contact termic (formeaz aureola de contact populat cu isturi micacee i isturi noduloase); metamorfism de contact pneumatolitic, produs sub aciunea fluidelor fierbini (n general gaze) de origine magmatic, determinnd apariia unor roci de contact speciale cu concreiuni de minerale metalifere.

Metamorfism de contact

36

Metamorfismul regional (general sau geosinclinal) Este rspndit i dezvoltat pe suprafee mari, mai ales n regiunile orogenice de geosinclinal, n zonele de rdcin ale masivelor muntoase, cu deosebire ale masivelor vechi. El se produce sub influena combinat a creterii de temperatur, a presiunii litostatice i a eforturilor tangeniale fa de aceti factori variind ca intensitate ntre limite foarte largi. El determin prin amploare, cele mai importante modificri ale rocilor preexistente, extinzndu-se efectele asupra unui mare volum de roci, n principal sedimentare. Astfel, rocile sedimentare s-au acumulat n fosele masive (geosinclinale) existente la marginea plcilor continentale, unde supuse unui metamorfism mai mult sau mai puin intens i a unor fenomene de cutare foarte puternice, au contribuit la naterea lanurilor de muni. Dup intensitatea cu care se manifest metamorfismul general se deosebesc, pornind de la suprafaa scoarei trei zone: epizona, mezozona i catazona. Epizona se extinde pn la adncimi de 10-15 km i se caracterizeaz prin temperaturi de circa 400-550 C, presiune litostatic sczut i fore tangeniale foarte puternice. Mezozona corespunde unei adncimi de 15-20 km i se caracterizeaz prin temperaturi cuprinse ntre 550 C i 650 C, presiune litostatic mijlocie. Catazona se caracterizeaz prin temperatur ridicat (peste 600 C), presiune litostatic ridicat corespunznd unei adncimi de peste 20 km i fore tangeniale slabe.

37

Principalele tipuri de roci ntlnite n cele trei zone sunt: isturile (sericitos, claritos, grafitos), ardevia formate prin metamorfozarea argilelor - toate ntlnite n epizon; cuaritele (din nisipuri), microisturile, isturile cristaline n mezozon; ortognaisul (provenit din roci magmatice), paragnaisul (provenit din roci sedimentare) - n catazon. Marmura, n diferite varieti, se formeaz prin metamorfozarea carbonatului de calciu i se ntlnete n toate cele trei zone. Metamorfismul dinamic Metamorfismul dinamic (denumit i de dislocaie sau cataclastic) apare local, legat n special de zonele de ruptur sau de micri importante de nclecare. El este produs n special de presiunea orientat (stresul) i duce la deformaii intense cu zdrobiri i istuozitatea mineralelor i rocilor. Cnd acioneaz concomitent i temperatura se numete metamorfism dinamo-termic. Structura i textura rocilor metamorfice Structura rocilor metamorfice Rocile se caracterizeaz, n general, printr-o structur holocristalin, sticla sau masa vitroas lipsind cu desvrire, i prezint multiple forme de transformare att mineralogic ct i structural. Ele prezint forme motenite mineralogice i structurale, care arat caracterele rocilor preexistente ce au fost supuse metamorfismului. Dup forma i dimensiunile cristalelor, se deosebesc urmtoarele tipuri caracteristice de structuri: acicular (cristale dezvoltate ntr-o singur direcie), izometric (cristale dezvoltate egal n cele trei direcii), lamelar (dezvoltate pe dou direcii), radiali, tabular etc.

38

Textura rocilor metamorfice Rocilor metamorfice le este caracteristic textura orientat. Textura tipic pentru aceste roci este cea istuoas, caracterizat prin dispunerea n strate paralele. istuozitatea este n mare parte un efect al stresului, cci planele de istuozitate sunt puternic nclinate (neparalele cu stratificaia iniial) i urmresc axele cutelor din cristal. istuozitatea coincide uneori cu stratificaia rocilor sedimentare din care au provenit rocile sedimentare. Rocile sedimentare Sub aciunea agenilor externi - aer, ap, diferene de temperatur rocile care alctuiesc scoara Pmntului sunt supuse unei transformri continue, care duce la dezagregare i descompunere, adic la fenomenul de alterare superficial. Materialul rezultat se separ n fragmente de diferite mrimi, iar concomitent are loc alterarea chimic, mai ales sub aciunea apei ncrcate cu bioxid de carbon. n procesul de alterare, mineralele mai rezistente (cuarul, muscovitul) constituie un reziduu al rocilor dezagregate, mineralele mai puin rezistente (hidroxizi de aluminiu, hidroxizi de fier, etc.) trec n soluii. Materialele care rmn pe loc dau natere rocilor sedimentare reziduale (bauxit, soluri etc). n general ns acest material este transportat cu ajutorul apei, vntului sau gheii la diferite distane, fie n stare solid material detritic fie n soluie. Dup transport are loc depunerea acestor produse. Cele transportate n stare solid se depun pe cale mecanic prin sedimentare, iar cele transportate n soluie se depun prin precipitaie chimic sau prin intermediul organismelor. Ansamblul acesta, omogen sau heterogen, de depuneri constituie rocile sedimentare.

39

La originea lor stau deci roci magmatice, metamorfice sau sedimentare preexistente. Rocile sedimentare alctuiesc partea superioar a litosferei au grosimi variabile, de la 0 la mai multe mii de metri, fiind rspndite ntr-un anumit interval de temperaturi i presiuni. Clasificarea rocilor sedimentare Nu se dispune nc de o clasificare unanim acceptat a rocilor sedimentare. Acest lucru se explic prin multitudinea de procese care intervin la formarea acestor roci. n funcie de originea i natura lor rocile sedimentare cuprind urmtoarele patru grupe: Roci detritice sau clastice; Roci de precipitaie chimic; Roci biogene sau organogene; Roci piroclastice. Roci detritice sau clastice Aceste roci constituie principala clas de roci sedimentare, formate prin eroziunea pe cale fizic (dezagregare) sau chimic (alterare) a altor roci preexistente (magmatice, metamorfice sau chiar sedimentare). Sunt alctuite din granule de minerale nealterate chimic sau din fragmente de roc ce au rezistat alterrii. Au o granulaie relativ mare i sunt alctuite din cele mai rezistente materiale (cuar). Principalii factori crora li se datoreaz apariia rocilor detritice sunt: eroziunea, transportul i sedimentarea. Pentru a nelege acest proces s considerm masivul de roc eruptiv din fig. 13, asupra cruia se exercit aciunile aerului atmosferic, apei din precipitaii i a vieii vegetale i animale. Astfel roca eruptiv este supus insolaiei i variaiei de temperatur i datorit coeficienilor de dilatare i contracie diferii ai mineralelor componente, se produce o microfragmentare a rocii caracterizat printr-o reea de fisuri.

40

n aceste fisuri condenseaz vaporii de ap din aer sau ptrunde apa din precipitaii Apa condensat sau din precipitaii, nu este chimic pur i exercit asupra rocii o aciune de alterare chimic prin hidratare, dizolvare i oxidarea diferitelor substane ce intr n compunerea mineralogic a rocii, crend n suprafa o zon alterat n continu expansiune n adncime. Totodat are loc o separare mecanic a elementelor numite insolubile ca: Si, Al, Fe etc., de cele solubile cum ar fi: Na, Ca, K etc., care sunt depuse mai n adncime. Acest proces de alterare este continuu n timp i el poate fi accentuat de apariia unor microorganisme i plante ce mresc gradul de fragmentare prin intermediul rdcinilor i modific compoziia chimico-mineralogic a zonei alterate. Roca nou ce ia astfel natere din roca preexistent i rmne la locul de formare poart denumirea de roc rezidual.

Modul de formare al rocilor sedimentare detritice


41

n cazul n care apa nghea n crpturile rocii preexistente, ea exercit presiuni ce pot determina prbuirea unei anumite pri din roc (Fig. 13.a), care se dezagreg i se sorteaz pe dimensiuni pe povrniul nvecinat, determinnd acumulri de fragmente de roci cu dimensiuni mari i mijlocii ca grohotiuri, bolovniuri, pietriuri i nisipuri. Produsele dezagregrii fizice, n cazul n care nu dau natere rocilor sedimentare reziduale, sunt transportate departe de locul lor de formare; agenii de transport fiind (n afara gravitaiei) apa, vntul i ghearii. Apa care acioneaz fie sub form de toreni, fie sub form de ruri, n funcie de viteza curentului, are ca i ceilali ageni (vntul i ghearii) o tripl aciune: o aciune de transport a mineralelor, rezultate din dezagregare, pe fundul vilor pentru elementele mari, n suspensie pentru elementele fine, sau n soluie pentru elementele dizolvate; o aciune de eroziune, fie mecanic fie chimic asupra rocilor ntlnite n cale i respectiv asupra fragmentelor de roci transportate (teirea colurilor, rotunjirea sau chiar sfrmarea lor); o aciune de depunere (sedimentare) i sortare, pe parcursul traseului, n funcie de viteza agentului purttor i de dimensiunile particulelor. Dac acolo unde agentul purttor i pierde capacitatea de transport (scderea vitezei curentului de ap sau a vntului) sau dispare (topirea ghearilor) fragmentele solide se depun n strate succesive, lund natere un proces de sedimentare urmare logic a celorlali doi factori; eroziune i transport.

42

Dup locul n care s-a produs sedimentarea i dup agentul purttor, sedimentele se clasific astfel : sedimente (depozite) eluviale provenite din dezagregarea rocilor preexistente i care se gsesc deasupra rocilor care au luat natere (ex. lateritele, bauxitele); sedimente deluviale i coluviale, rezultate din transportarea rocilor eluviale gravitaional sau de ctre ap pe pante (sedimente deluviale) obinndu-se un sediment cu grosime cresctoare spre baza versantului (sediment coluvial); sedimente aluvionare (fluviale), rezultate din procesul de sedimentare n albia rurilor, deltelor sau n zonele inundabile (nisipuri aluviale, argile nisipoase sau prfoase, argile); sedimente glaciare, ce provin din aciunea de dezagregare, transport i depunere a ghearilor (argile i argile prfoase glaciare, morene); sedimente (depozite) lacustre, rezultate prin sedimentarea particulelor n apele stttoare, lacuri, lagune etc.; sedimente eoliene, ce au luat natere din depunerea particulelor solide transportate de vnt (dunele, loessurile).

Clasificarea sedimentelor dup locul de depunere i agentul purttor

43

Rocile sedimentare detritice pot fi necimentate sau cimentate. Rocile detritice necimentate, denumite pmnturi, care formeaz obiectul de studiu al geotehnicii, se mpart n urmtoarele dou categorii: pmnturi necoezive; pmnturi coezive. Dintre pmnturile necoezive fac parte n ordinea descresctoare a mrimii elementelor componente: blocurile, bolovniul, pietriul, nisipurile; iar dintre cele coezive: pmnturile prfoase i pmnturile argiloase. Pmnturilor, ca roci detritice necimentate, le corespund anumite roci detritice necimentate. Astfel, prin cimentarea pietriurilor cu minerale calcaroase se formeaz conglomerate, iar prin cimentarea grohotiurilor se formeaz breciile. Cimentarea nisipurilor duce la apariia gresiilor care, dup natura liantului pot fi: calcaroase, silicioase, argiloase, iar dup natura mineralului predominant micacee, cuaritice, feldspatice. Prin cimentarea argilelor cu carbonat de calciu se formeaz marnele. n funcie de coninutul de carbonat de calciu, n procente din mas, se deosebesc: argile marnoase (5-20%); marne argiloase (20-35%); marne (35-65%); marne calcaroase (65-75%). O categorie aparte de roci sedimentare detritice o constituie rocile reziduale, la care produsul eroziunii rmne pe loc sau este transportat la o distan foarte mic.

44

Factorii care influeneaz viteza de degradare i natura produsului de degradare sunt: clima, tipul rocii mam (roca n loc), natura vegetaiei, condiiile de drenare (curgere a apei), activitatea bacteriilor etc. Cele mai rspndite i importante roci reziduale sunt solurile, roci aflate nemijlocit la suprafaa scoarei i avnd drept caracteristic distinctiv fertilitatea lor care favorizeaz dezvoltarea plantelor. Solurile sunt formate din: o parte mineral, coninnd sfrmturi de roc alterat sau nealterat; o parte organic numit humus, reprezentnd combinaii organice care au aprut prin aciunea vieuitoarelor din sol (bacterii, fauna solului, ciuperci) asupra materiei organice: ap, aer, diferite gaze. Grosimea pturii de sol este variabil, depinznd de tipul de sol (de ex. cernoziom brun-rocat de pdure, podzol etc.) i depete rareori un metru. De obicei, cota de fundare a construciilor este cobort sub limita inferioar a pturii de sol (numit n unele studii geotehnice pmnt vegetal). Pentru unele lucrri de construcii cum sunt drumurile, cile ferate, cunoaterea proprietilor pturii de sol este important, deoarece, de regul, aceste lucrri sunt fundate chiar n cuprinsul acestui strat. Totodat solul nsui servete ca material pentru realizarea umpluturilor. Roci sedimentare de precipitaie chimic Aceste roci s-au format prin precipitarea substanelor chimice coninute n soluii apoase, ca urmare a creterii concentraiei soluiei sub influena cldurii solare sau ngheului, sau a aciunii unor soluii sau gaze asupra unor soluii apoase. Dup locul de formare se deosebesc: roci de precipitaie chimic marin, formate n apele mrilor i oceanelor (de ex. sarea gem, ghipsul); roci de precipitaie chimic continental, formate n apele lacurilor sau la gura izvoarelor (de ex. creta lacustr, travertinul, tuful calcaros).

45

Roci sedimentare biogene sau organogene Aceste roci se formeaz n urma activitii organismelor (plante sau animale). Ele iau natere prin depunerea prilor scheletice ale organismelor vegetale sau animale dup moartea acestora. Rocile biogene se mpart n dou categorii: roci acaustobiolite (care nu ard); roci caustobiolite (care ard). Rocile acaustobiolite pot fi calcaroase sau silicioase. Rocile acaustobiolite calcaroase (calcarul compact, calcarul detritic, calcarul cochilifer) au textur masiv sau stratificat, sunt n general de culoare alb glbuie i se utilizeaz n construcie ca piatra de var, piatra de construcie, materie prim la fabricarea cimentului etc. Dintre rocile acaustobiolite silicioase cea mai cunoscut este diatomitul, utilizat n special ca materie prim pentru fabricarea crmizilor refractare. Principalele tipuri de roci caustobiolite sunt: turba, crbunii i bituminele (iei, gaze naturale, asfalt). Turba se formeaz n procesul de ncarbonizare (mbogire n carbon) a plantelor ierboase din regiunile mltinoase, lacuri sau bli. Este un material fibros, de culoare neagr, foarte permeabil i foarte compresibil. Depozitele de turb reprezint terenuri de fundare susceptibile de a produce tasri mari, fie sub ncrcri suplimentare aduse de construcie, fie numai sub efectul greutii straturilor aflate deasupra turbei.

46

Roci piroclastice Sunt provenite din depuneri ale materialelor solide aruncate la suprafa prin puterea gazelor din interior n timpul erupiei vulcanice. Acestea au luat natere prin acumularea produselor solide ale acestor erupii (bombe vulcanice, cenu i altele). Caracteristicile generale ale rocilor sedimentare Forma de zcmnt Rocile sedimentare, lund natere n marea lor majoritate prin depunerea n ap a unor produse de alterare, se prezint sub form de strate a cror grosime variaz pn la zeci de metri. Stratele sunt sedimente mai mult sau mai puin omogene n ceea ce privete constituia lor petrografic i limitate de alte sedimente prin suprafee aproape paralele. Forma stratelor depinde de condiiile n care au luat natere: formaiunile lacustre iau forma de lentile (strate lentiliforme); formaiunile fluviale alctuiesc corpuri lentiliforme n lan; formaiunile tipic marine se caracterizeaz prin strate cu grosimi relativ constante pe ntinderi mai mari. Stratificaia Cu foarte mici excepii rocile sedimentare sunt stratificate (depuse n straturi succesive, de cele mai multe ori paralele). Stratificaia d indicaii privind modificarea condiiilor de depunere a sedimentelor i ajut la reconstituirea condiiilor fizico-geografice ale mediului de acumulare. Dimensiunile diferite ale granulelor constituie cauza principal a stratificaiei rocilor, n special a celor grezoase i aleuritice. Schimbarea periodic a mrimii granulelor este condiionat n principal de variaia vitezei de micare a mediului de depunere.

47

Se poate meniona c materialele depuse subaerian (loessul, lehmul, lateritul) nu s-au putut selecta dup mrimea granulelor i nu sunt stratificate. Nisipul de dune i aluviunile, depuse n regim deltaic, prezint stratificaie ncruciat. Compoziia chimic i mineralogic Compoziia chimic i mineralogic a rocilor sedimentare este foarte variat i depinde de modul n care acestea au luat natere. Ele pot conine minerale alogenetice, rezultate din dezagregarea rocilor preexistente, minerale singenetice care se formeaz n timpul i sub aciunea organismelor i minerale diagenetice care iau natere n cursul proceselor de diagenez, cu care ocazie se schimb n general caracterul lor iniial prin modificri de ordin chimic.

Structura i textura rocilor sedimentare Structura rocilor sedimentare Structura rocilor sedimentare are la baz proprietile geometrice ale mineralelor cum ar fi: mrimea, forma, modul de aezare a particulelor. n funcie de aceste proprieti se pot deosebi: Structuri detritice, caracteristice rocilor detritice, care se ntlnesc la conglomerate (produse ale cimentrii nisipurilor) i argile (produse ale cimentrii mlurilor). Structuri clastice. n funcie de dimensiunea i forma granulelor se disting: structuri psefitice, psamitice i pelitice. Structura psefitic se refer la roci sedimentare ai cror compui mineralogici depesc ca dimensiune 2 mm.

48

Structura psamitic se ntlnete cnd fragmentele au dimensiuni ntre 2 i 0,02 mm. Structura pelitic cuprinde granule a cror dimensiuni sunt mai mici de 0,002 mm. Textura rocilor sedimentare Prin textura sedimentelor i a rocilor sedimentare se neleg trsturile aezrii n spaiu a diferitelor pri de roci sau sedimente. Ea se refer la distribuia unitilor de roci sau de sedimente i mai puin la particulele componente. Se pot deosebi urmtoarele tipuri de texturi: Texturi primare (mecanice), formate n strns legtur cu procesul de transport i sedimentare, ca urmare a vitezei curentului i cantitii de material transportat. n cadrul acestor texturi se pot meniona urmtoarele tipuri: ncruciat, lenticular, vlurit etc. Texturi chimice (secundare) care pot fi concreionare sub form de concreiuni popriu-zise. Texturi organice, determinate de prezena fosilelor n rocile sedimentare.

49