Вы находитесь на странице: 1из 151

BOARD EXAM

QUESTIONS FOR
CRIMINOLOGIST

CRIMINAL SOSIOLOGY,
ETHICS AND HUMAN
RELATIONS

1. A member of the PNP while on duty,


whether in uniform or not should avoid
unpleasant habits which affect not only
himself as an individual member, but also
the whole organization where he belongs.

a. Sleeping on duty
b. Intoxication and use of prohibited drugs
c. Partisan police activities
d. All of the foregoing

Ans. D

2. The general rule is that a member of the


PNP cannot draw his firearms, except for-

a. Necessary apprehension of criminals


b. Necessary target practice
c. Necessary inspection or lawful use
d. All of the foregoing

Ans. A

3. It is the process by which we use


or manipulate representation or
symbols.

a. Thinking
b. Intuition
c. Perceiving
d. Memory

Ans. B

4. It is everyones duty and obligation


regardless of his intelligence, degree of
education, social standing, religion, sect,
or color etc.

a. Code of ethics
b. Public office is a public thrust
c. Faithful allegiance to the government
and constitution
d. Loyalty and love of country

Ans. C

5. Deficiencies in the CJS can be


manifested by the following
circumstances, except-

a. Poor linkage or relationship among the 5


pillars
b. Poor image or credibility of and
controversies in law enforcement
c. Widespread indifference and apathy of
the community
d. Proper disposition of cases by the
prosecution and court

Ans. D

6. This involves functions of the


police to ensure compliance by
regulatory means with public safety
and security.

a. Implement law
b. Enforce traffic and crowd laws
c. Arrest and investigate criminals
d. Regulate non-criminal conduct

Ans. A

7. Which of the following does not belong


to the group?

a. Assassination
b. Bombing
c. Sabotage
d. Prostitution

Ans. D

8. It is known as an Act Prohibiting


the Employment of Children Below
15 years of age in public and private
undertakings.

a. Republic Act 7610


b. Republic Act 7658
c. Republic Act 8551
d. Presidential Decree 603

Ans. A

9. Assume that you are a police officer and


you found out that you have unjustly
reprimanded police officer Juan de la Cruz.
The best procedure to follow is-

a. Justify the reprimand


b. Talk to him and admit your mistakes
c. Make no apology but tolerate his
behavior
d. Ignore the matter

Ans. B

10. This is a term applied for a specialist in


the study of disorders, sometimes
interchangeably used with psychiatrist.

a. Anthropologist
b. Alienist
c. Autophobia
d. Biometry

Ans. A

11. Inconsistent and wise use of discretion,


base on professional policing competence,
will do much to preserve good relationship
and retain the confidence of the public.
This statement is __________.

a. Absolutely correct
b. Absolutely wrong
c. Maybe correct
d. Neither correct or wrong

Ans. A

12. What disciplinary measure, do you


think, will most likely produce
discontentment and grievance?

a. Unusual strictness
b. Inconsistent administration
c. Severity of punishment
d. Impersonal attitude

Ans. B

13. This theory believes that punishment


should fit the criminal and not the crime
committed.

a. Positivist theory
b. Neo-classical theory
c. Classical theory
d. Differential Association Theory

Ans.

14. A police officer in uniform is prohibited


from carrying any package or bundle
unless it is needed in the performance of
his duty. The likelihood, the said officer will
be misinterpreted to ______.

a. Have accepted favors


b. Be a comprador for his wife
c. A trim appearance while in uniform is
important
d. All of the forgoing

Ans. A

15.Before the development of


scientist theorist, this theory
involved believing that criminal
behavior is caused by the possession
of evil spirits.

a. Demonological
b. Classical
c. Italian
d. Neo-classical

Ans. A

16. A statue enacted by Congress, penal in


character, which is not amendment to the
Revise Penal Code such as Republic Acts,
Presidential Decrees and Memorandum
Circulars.

a. Special Law
b. Constitution
c. Revised Penal Code
d. Common Law

Ans. A

17. It is a kind of early form of


punishment where prisoners are
shipped or moved from one place to
another for the purpose of cheap
labor.

a. Slavery
b. Banishment
c. Transportation
d. Penal colony

Ans. C

18. Justice according to the Supreme Court


is symbolically represented by a
blindfolded woman holding a sword and
with a balance, meaning it is?

a. Administered with respect to persons


b. Administered without respect to
persons, equality to poor and the rich
c. Administered without respect to
persons. Equality to poor people
d. Administered with respect to persons,
Equality and Treatment

Ans. D

19. Which agency is responsible for the


custody and rehabilitation of youthful
offenders?

a. Boards of Pardons and Parole


b. Bureau of Jail Management and
Penology
c. Department of Social Welfare and
Development
d. Bureau of Corrections

Ans. C

20. Are those who commit crime due


to abnormalities or psychological
disorders. They should be exempted
from criminal liability.

a. Born criminals
b. Insane criminals
c. Criminaloids
d. Criminal by passion

Ans. B

21. It is defined as the wise use of ones


judgment, common sense and personal
experience in deciding.

a. Discretion
b. Decision making
c. Problem solving
d. None of the above

Ans. A

22. A police officer on witness stand is not


called upon to express his view about the
case, nor to tell what he heard others say
about it, nor to make a speech. Of the
following, the most accurate statement of
this situation is that

a. Be courteous
b. To tell the truth and nothing but the
truth
c. Do not volunteer
d. None of the above

Ans. B

23. The basic weapon of a police officer is?

a. Gun
b. Uniform
c. Whistle
d. Knowledge of the law

Ans. D

24. It is defined as the sum total of


dealings between the police and the
people it serves and whose goodwill and
cooperation it craves for the greatest
possible efficiency in the service.

a. Public Relations
b. Human Relations
c. Police Community Relations
d. Police information and education

Ans. C

25. Which of the following is the


most important function of good
public relation officers of a police
station?

a. Training of police members


b. Generating community awareness
and support
c. Recruiting qualified applicant
d. Planning and special projects

Ans. B

26. The term police can be defined in


two ways. This definition refers to the
creation of the police under the
Constitution forming a part of the
executive department in charge in the
apprehension of offenders and to execute
the law.

a. As to agency
b. As to behavior
c. As to individual
d. As to organization

Ans. D

27. The form of child abuse that can range


from habitual humiliation of the child to
withholding life-sustaining nurturing refers
to

a. Mental abuse
b. Emotional abuse
c. Physical abuse
d. Economic abuse

Ans. B

28. He advocated a system of classifying


criminals according to bodily
measurements. Because human skeleton
is unchangeable after the twentieth year
and because no two individuals are alike in
all dimensions; this method of
identification received prominence in
1880s.

a. Alphonse Bertillon
b. Charles Darwin
c. Cesar Lombroso
d. Charles Goring

Ans. A

29. Dominated by Pleasure principle,


through which the individual is pressed for
immediate gratification of his or her
desires.

a. Id
b. Ego
c. Superego
d. None of the above

Ans. A

30. The theory which states that police


officers who know the wrongdoing of
another police officer will not take action
against them or provide information
against them to investigators.

a. Code of ethical standards


b. Code of Secrecy
c. Blue wall of silence
d. None of the above

Ans. C

31. He founded the Positive School of


Criminology in the Nineteenth Century.

a. Cessare Beccaria
b. Cesare Lombroso
c. Charles Goring
d. Calvin Goddard

Ans. B

32. Under this ethical standard, the


PNP member shall take legitimate
means to achieve goals despite of
internal and external difficulties.

a. Perseverance
b. Humility
c. Orderliness
d. Integrity

Ans. A

33. It means more than reporting to


work on time. It involves as well as
every detail of the policemans daily
activity.

a. Protection of the underdog


b. Maltreatment of offenders
c. Punctuality to calls, requirements
of duty, etc.
d. Due process of law

Ans. C

34. It is a morbid fear of ones self or of


being alone.

a. Monophobia
b. Megalomania
c. Autophobia
d. Kleptomania

Ans. A

35. A police officer is forbidden to


engage in idle conversation while on
duty. Specifically this prohibition
refers to-

a. Gossip and idle talk


b. Communication outside
organization
c. Vexing of humiliating other
d. All of the foregoing

Ans. D

36. It is a strategic position to prevent


crime and delinquency. It receives him
when he is young, observes, supervises,
and teaches him for many hours each
week during some of his most
impressionable years.

a. Home
b. Religion
c. School
d. Police agency

Ans. C

37. One of the following is not a cause of


juvenile delinquency:

a. Neglected homes
b. Police inefficiency
c. Lack of proper guidance
d. Delinquent parents

Ans. B

38. Police officer shall treat official


business as such, and shall no impart the
same to anyone except those for whom it
is intended, or as by his superior officer, or
as required by law. This Phrase describes-

a. Confession
b. Confidential information
c. criminal investigation
d. Secrecy discipline

Ans. D

39. Which of the following should not


released to the press by the police officer?

a. Length of investigation
b. Juveniles age
c. Juveniles name
d. Type of crime committed

Ans. C

40. What is meant by victimless


crime?

a. There is no victim
b. There is no complaining Victim
c. The victim is dead
d. The victim knows the suspect

Ans. B

41. A person who commits crime due to


less physical stamina or self control.

a. Criminaloids
b. Criminal by passion
c. Insane criminal
d. Born criminal

Ans. A

42. The center stage of Police


Officers actions wherein his
spectators are the citizens he has
sworn to serve with utmost
dedication is the

a. Court
b. Community
c. Police station
d. None of the foregoing

Ans. B

43. It is considered as the weakest


pillar in the Philippine Criminal
Justice System because they fail to
reform offenders and prevent them
from returning to criminal life.
a. Police
b. Prosecution
c. Correctional institutions
d. Community
Ans. C

44. Who constitutes the Holy Three in


Criminology?

1. Cesare Lomborso 2. Emile Durkheim


3. Enrico Ferri
4. Rafael Garofalo

a. 2, 3, and 4
b. 1, 2, and 3
c. 2, 3, and 4
d. 1, 3 and 4
Ans. D

45. All PNP members must have the moral


courage to sacrifice self interest in keeping
with the time honored principle of
_____________.
a. Delikadeza
b. Pakikisama
c. Balikatan
d. None of the above
Ans. A

46. Growth, learning, maturation, are


part of natural development of
a. A child
b. An adolescent
c. Senile
d. Old age
Ans. B

47. May be defined as a study and


investigation of crime and criminals
and is concerned with the application
of knowledge regarding crime to
social programs of crime prevention
and control.
a. Etiology of crime
b. Criminalist
c. Criminology
d. Criminal process
Ans. C

48. Republic Act No. 8551 provides for the


reorganization of the Philippine National
Police. Which of the following is NOT a
guiding policy in the preparation of
reorganization plan?
a. Enhancement of community and service
orientation to the police
b. Maintenance of a civilian and national
police force
c. Attainment of efficiency and
effectiveness
d. Adaptation of military command
structures

49. They are atavists according to


Lombroso because they have inherited
their criminal tendencies.
a. Born criminals
b. Criminal by Passion
c. Insane criminals
d. Criminaloids
Ans. A

50. Typology of crime simply means


a. Categorization or type of crime
b. Crime situation
c. Extent of crime
d. Crime trend
Ans. A

51. The key to professionalism is the


implementation of a _______________
program which includes the equitable
distribution of recruitment, fair promotion,
rationalized approach in assignment, skills
development, grant of reward and award,
and decent living upon retirement.
a. Compensation
b. Press relation officer
c. Human resource development
d. Organizational development
Ans. C

52. The Neo-classical theory believes


that children and lunatics should not
be regarded as criminal and
punished because
a. They are special people
b. They cannot calculate pleasure
and pain
c. They cannot complain
d. They are under age
Ans. B

53. Ms Judith was under underweight when


she was issued a temporary appointment.
What will happen to her if she does not
gain the required weight after six (6)
months from her appointment?
a. She will be charge for violation of
recruitment policy
b. She will be put under probation
c. She will be dismissed from one service
d. She will be reassigned
Ans. C

54. The goal of any juvenile justice


system is to
a. Punish children
b. Remove children from streets
c. Save children from becoming
criminals
d. Ensure that children are in school
Ans. C

55. A police officer must wear his uniform


securely buttoned at all times because
a. A complete uniform attracts chicks
b. A neat appearance commands respect
c. Loose clothing is likely to catch
obstruction
d. None of the above
Ans. B

56. This political violence is used to


promote political goals and employs
kidnapping, assassination and
bombing to draw repressive response
from government trying to defense
themselves.
a. Insurgency
b. Sabotage
c. Espionage
d. Terrorism
Ans. D

57. Strict code of conduct that


governs the behavior of mafia
members
a. Code and cipher
b. Omerta
c. Code of ethics
d. None of the above
Ans. B

58. There are _____ justices that composed


the Supreme Court including the chief
justice.
a. 15
b. 12
c. 20
d. 24
Ans. A

59. Who has the peace-keeping


responsibility and to act as auxiliaries of
the law?
a. Congressman
b. Mayor
c. Barangay Captain
d. Councilors
Ans. C

60. According to Adolphe Quetelet, crimes


against property increases during
__________.
a. Summer
b. Winter
c. Night time
d. All of the above
Ans. B

61. It is term as the relationship


between the victim and the offender.
a. Penal couple
b. Brotherhood
c. Married couple
d. None of the above
Ans. A

62. Also known as the Family Courts


Act.

a. Republic Act No. 9165


b. Republic Act No. 6713
c. Republic Act No. 7160
d. Republic Act No. 8369

Ans. D

63. The prosecutor in court hearing


represents the;
a. Plaintiff
b. Defendant
c. Police investigator
d. The State and the people
Ans. D

64. This process see to it that no


person will be deprived of life,
liberty, or property without notice of
charges, legal counsel, a hearing,
and an opportunity to confront
accusers.
a. Plea bargaining
b. Booking
c. Bail
d. Due process
Ans. D

65. Republic Act No. 6975 did not amend


its provision on the ____________ power of
city executives in spite of lobbying to have
them in congress, the power still remains
with the National Police Commission.
a. Hire and fire
b. Appointing
c. Promoting
d. Dismissing
Ans. A

66. Compulsory retirement from


police service entitles one to be
promoted one rank higher from the
rank he last held, for purpose of?
a. Monthly retirement
b. Retirement pay
c. Salary adjustment
d. Longevity pay
Ans. B

67. When a person was subjected to


some shocking experiences leaving
him with painful memories,
repressed and can no longer be
recalled, he is suffering from this
disorder,
a. Delusion
b. Amnesia
c. Phobia
d. Dementia praecox
Ans. B

68. The rank of Police Senior


Superintendent is required to become a,

a. Police Director
b. Police Superintendent
c. PNP Regional Director
d. Police Chief Superintendent

Ans. D

69. All statements are correct except


one.

a. Attitudes are inherited, not learned


b. Defective character is related to
deviant behavior
c. Mass media has an influence on
delinquent behavior
d. Loyalty to gang compels the
members to conform

Ans. A

70. If Metro Manila accounts for 26%


of the national total crime volume of
84, 875, How many crimes were
reported to the police?

a. 22, 868
b. 22, 068
c. 20, 250
d. 32, 644

Ans. B

71. Sexual deviation is attained in this


deviant behavior by watching nude man or
woman.
a. Exhibitionism
b. Transvertism
c. Voyeurism
d. Fetishism
Ans. C

72. This is an ethical standard that


requires all PNP members to follow
logical procedures in accomplishing
their duties in order to minimize
waste of time, money and efforts.
a. Morality
b. Justice
c. Humility
d. Orderliness
Ans. D

73. The mental attitude of every


policemen is of vital importance in police
works because,

a. police works calls for executive abilities


b. police job requires the ability to make
vital calculation
c. a police officer must keep calm in order
to think clearly in an emergency and
critical situations
d. a policeman usually has to act before he
has the chance to think

Ans. C

74. Who said that crime is normal and part


of nature society?

a. Jeremy Bentham
b. Charles Goring
c. Cesare Beccaria
d. Cesare Lombroso

Ans. B

75. There is ___________ if the killing


was considered beforehand and that
it was motivated by more than
simple desire to engage in an act of
violence.

a. Implied malice
b. Deliberation
c. Premeditation
d. Express malice

Ans. C

76. An offender who committed an


act of violence, more than nine years
of age but less than 18 at the time of
the commission of the crime, is
classified as,

a. Juvenile Offender
b. Adult Offender
c. Habitual Offender
d. Professional criminal

Ans. A

77. Under the PNP Reform Bill known


as the RA 8551, thee police ranks are
maintained. What is the equivalent
military rank of a Police Chief
Superintendent?
a. Colonel
b. Lt. Colonel
c. Major General
d. Brigadier General
Ans. D

78. The body of an _________ person is


short, fat, and small-boned. He is easygoing and a very comfortable person.
a. Mesomorph
b. Endomorph
c. Ectomorph
d. Chronomorph
Ans. B

79. A behavior pattern where an


individual return to a state of form
adjustment and attempt to
experience them again in memory.
a. Anger
b. Phobia
c. Regression
d. Frustration
Ans. C

80. Police officers trained on how to


deal with people in a warm and
friendly manner are more skilled in
handling ____________works.
a. Media relation
b. International relation
c. Press relation
d. Public relation
Ans. D

81. The promulgation of the Code of


Kalantiaw was in what year?

a. 1433
b. 1444
c. 1434
d. 1435

Ans. A

82. With a population of 195,000 and


a volume crime of 2,540, in
Municipality A, What is its crime
rate?

a. 1465.2
b. 1203.5
c. 1230.6
d. 1302.6

Ans. D

83. How do you classify a family or


home condition where death, or
separation, or desertion occurred?

a. Broken home
b. Family disintegration
c. Family migration
d. None of the above

Ans. A

84. They are considered as juvenile offenders


when they committed a crime at their given ages;
1. Jimmy who is 9 years old
2. Rosa, 22 years old
3. Peter, 19 years old
4. Rodrigo, 15 years old
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 4
d. 1 and 3
Ans. C

85. Where war or internal conflict is


present, children found in those
areas are referred to as,

a. Children of war
b. Affected children
c. Victims of situation
d. Zones of peace

Ans. D

86. The security preservation of the state is


assumed by the PNP in the national level, and the
AFP in the external level. However, the AFP can
take over primary responsibilities over internal or
national security when the situation calls for
them, as
Given below, EXCEPT,
a. There is a need for the employment of bigger
tactical forces and use of higher caliber
armaments
b. Insurgents have penetrated much of the
community
c. Index crimes are mostly committed
d. These are serious threats to national security
and great disturbance of peace and order
Ans. C

87. The most important supervisory


principle in any office in order to
improve the morale of the staff is;
a. To be fair and just
b. To be strict on attendance
c. To be kind and respectful
d. To be more forgiving
Ans. A

88. It is a contemporary approach


that relates behavior to events
taking place inside the body,
specifically the brain and the nervous
system.
a. Psychoanalytic approach
b. Neurobiological approach
c. Cognitive approach
d. Phenomenological approach
Ans. B

89. Eviction or demolition of squatters


calls for the policemen to,

a. Exercise maximum tolerance while


giving security assistance
b. Exercise limited force
c. Exercise maximum force in dealing with
squatters
d. Participate in actual demolition

Ans. A

90. What will happen to the sentence


rendered by the court to a boy of 10 who
raped a girl of his age?
a. Mitigated
b. Suspended
c. Serve
d. Commuted
Ans. B

91. A child deserted by his parents or


guardians for six continuous months is
classified as,

a. Neglected
b. Dependent
c. Abandoned
d. Abused

Ans. C

92. Criminal physical anthropology


refers to the study of the relationship
of crime to the ______.
a. Environment
b. Physical constitution of man
c. Given population
d. Spatial distribution of crime in a
given area
Ans. B

93. Police immorality is exampled by,

a. Living with a woman not his wife


b. Smoking while patrolling
c. Being constantly absent from work
d. Reporting to work not in uniform

Ans. A

94. Which statement can be considered


FALSE?

a. People in early centuries believes that


mans behavior is caused by good or evil
spirits
b. All human behaviors are motivated, that
drives gives direction and sustain action
c. Extended family is a common and
accepted fact in any Filipino community
d. Religion is never necessary in the
improvement of behavior

Ans. D

95. When may age, height, weight, and


educational requirements among police
applicants be waived?
a. Only when the PNP has declared an
annual quota
b. Only when the applicant has a
recommendation from the mayor
c. Only when the number of qualified
applicants falls below the minimum annual
quota
d. Only when all applicants have
submitted their applications
Ans. C

96. In a given jurisdiction, who exercises


control and supervision of anti gambling
operations?
a. Police Provincial Director
b. Local Chief executives
c. Police Regional Directors
d. Chief of Police
Ans. B

97. A process in court pillar of our criminal


justice system where the accused is
brought before the court and appraised of
the formal charges and informed of his
constitutional rights. What is this process?

a. Plea bargaining
b. Custodial investigation
c. Arraignment
d. Preliminary investigation

Ans. C

98. Policemen reports on a three (3)


working shifts. However, they
sometimes extend working hours due
to,

a. Overtime pay
b. Individual discretion
c. need for more policemen
d. Inadequate manpower

Ans. D

99. He was referred to as the Father of


Modern Criminology.

a. Cesare Lombroso
b. Jeremy Bentham
c. Sigmund Freud
d. Cesare Beccaria

Ans. A

100. The study of crimes relation to


environment is referred to

a. Criminal Demography
b. Criminal Epidemiology
c. Criminal Ecology
d. Criminal Physical Anthropology

Ans. B

101. It is the smallest unit of society


composed of people who share a way
of life, a definite location and has
some continuity.

a. Society
b. Population
c. Family
d. Associations

Ans. C

102. The Chief PNP exercises ________


since he has lawful authority over his
subordinates by virtue of his rank,
position and assignment.

a. Order
b. Administration
c. Control
d. Command

Ans. D

103. Unusual emergencies that happens


and absence of superior officers leaves the
policeman to handle the situation properly,
the best procedure to follow is?

a. Take no action
b. Confer with any other superior
c. Act according to ones judgment
d. Confer immediately with other police
officers on the best action to take

Ans. C

104. The command and direction of


the Chief PNP may be delegated to
___________ officials with respect to
the units under their respective
command.

a. Subordinate
b. Next-in-rank
c. Qualified
d. Efficient

Ans. B

105. Who among the following can be


considered an applicant to the PNP?

a. Jose, born on January 25, 1981


b. Protacio, born on February 14, 1989
c. Rizal, born on March 27, 1975
d. Mercado, born on April 1, 1969

Ans. B

106. The __________ is still considered


as the most basic institution which
has control over the behavior of
young persons.

a. Family
b. School
c. Church
d. Peer group

Ans. A

107. This statement is FALSE.


a. Heredity and environment play a
part in the behavior of an individual
b. Fraternal twins have identical
hereditary traits
c. Personality is the product of body
and soul
d. Heredity is the talent transferred
through the genes from parents to
siblings
Ans. B

108. All PNP members should try to


create a positive image of the police
in the eyes of the public in line with
its _________ building program.

a. Peoples awareness
b. Human relations
c. Image building
d. Educational

Ans. C

109. Police to-population ratio in urban


areas, ideally should be,

a. 1:1000
b. 1:750
c. 1:900
d. 1:500

Ans. D

110. When the incarcerated


convicted offender undergoes
rehabilitation inside jails, they are
undergoing?

a. Institutional treatment
b. Probation
c. Parole
d. Community-based treatment

Ans. A

111. The Chief PNP has term of ______


years.

a. 5
b. 4
c. 3
d. 2

Ans. B

112. The purpose of a police public


relations program is,
a. Train police officers in community
relation program
b. Recruit new members for community
relation program
c. Develop mutual understanding between
the police and the public
d. Plan for a police-community relation
program
Ans. C

113. This theory states that the


crime and delinquency results when
an individuals bond to society is
weak or broken.

a. Social learning
b. Social structure
c. Social process
d. Social control

Ans. D

114. This theory states that intelligence is


largely determined genetically; that
ancestry determines IQ; and that low IQ is
linked to behavior, including criminal
behavior.

a. Cultural deviance theory


b. Labeling theory
c. Nature theory
d. Strain theory

Ans. B

115. Excessive use of force or police


brutality by some members of the PNP is a
violation of human rights and police
ethical standards. It is mandated that all
PNP members shall exercise proper and
___________ use of authority in the
performance of duty.

a. Proportionate
b. Ethical
c. Effective
d. Legitimate

Ans. D

116. In Differential Association Theory,


______________ stressed that criminal
conduct is learned behavior and that
learning occur through communication and
association with others who are with
criminal mind.

a. Cesare Beccaria
b. Cesare Lombroso
c. Cesar Montano
d. Edwin Sutherland

Ans. D

117. They play an important role by


bringing criminal events to the police.

a. Media
b. Judges
c. Jail guards
d. Janitor

Ans. A

118. The need to assault or injure


somebody is referred to as?

a. Need recognition
b. Need aggression
c. Need difference
d. Need order

Ans. B

119. Presidential Decree 603 deals


with _________ offender, whose age is
less than nine but under 18 at the
time of the commission of an offense.

a. Habitual
b. Professional
c. Minor
d. Adult

Ans. C

120. The best measure for the


competence of police officer is?

a. Command of word
b. High level of education
c. Ability to make good reports
d. High morale

Ans. D

121. Absence of a complaining victim in


the typology of crime is classified as public
order crime or?

a. Crimes against person


b. Victimless crime
c. Physical crime
d. Public scandal

Ans. B

122. When PNP members and their


families involved themselves in religious,
social, and civic activities in the
community, it enhances ___________ which
will work well for the image of the police.

a. Camaraderie
b. Social awareness
c. Responsiveness
d. Effectiveness

Ans. B

123. There is a trend in criminal


activities which was studied that as
one grows older, there is also a
decline in criminal activities. This is
known as,

a. Aging-out phenomenon
b. Age-line curve
c. Parkinsons law
d. Age-crime relationship

Ans. A

124. There are four inspection and audit


authorities that conducts agency check on
the PNP. They are; The NAPOLCOM, Civil
Service Commission, Commission on Audit,
and

A. NBI
b. IAS,PNP
c. DOJ
d. Presidential Management Staff

Ans. B

125. Appeals from the decision given


by the Chief, PNP regarding a case,
are filed with the,

a. PNP Summary Disciplinary Board


b. Peoples Law Enforcement Board
c. NAPOLCOM National Appellate
Board
d. NAPOLCOM Regional Appellate
Board

Ans. C

126. A strange development of


mutual feeling between the hostage
and the hostage taker due to the
prolong time of negotiation is known
as,

a. Camaraderie
b. Stockholm syndrome
c. Successful negotiation
d. Sympathy

Ans. B

127. The law that provides care and


treatment of youthful offenders from
apprehension to the termination of
the case is,

a. RA 7610
b. PD 603
c. PD 6975
d. RA 6425

Ans.B

128. It is the unwritten authority


given to police officers to make
decision, using ones own judgment
based on justice and fairness.

a. Negotiation
b. Discretion
c. Arraignment
d. Plea bargaining

Ans. B

129. The PNP belongs to one of the most


inspected and audited agencies of the
government where audit and inspection
are handled by the following authorities;
NAPOLCOM, Civil Service Commission,
Internal Affairs Service, PNP and,

a. Department of Justice
b. National Bureau of Investigation
c. Commission on Audit
d. Presidential Management staff

Ans. C

130. This theory states that


obedience to the norms of lowerclass culture places people in conflict
with norms of the dominant culture.

a. Theory of anomie
b. Strain theory
c. Differential association theory
d. Culture conflict theory

Ans. D

131. This theory considers delinquent


behavior as result of peoples
frustration and anger over their
inability to achieved legitimate social
and financial success.

a. Classical
b. Sociological
c. Labeling
d. Strain

Ans. D

132. Which of the following factors are


considered as psychologically related to
delinquent behavior?
1. learning capacity
2. mental deficiency and
retardation
3. mental psychological set-up
4. emotional imbalances
5. personal problems
a.2,3,4, and 5
b.1,2,3, and 4
c. 1,3,4, and 5
d. 1,5,4, and 3
Ans. A

133. Presidential Decree Number


9344, the most recent bill that deals
with youthful offenders whose age is
fifteen and below, is also known as,

a. Comprehensive Juvenile Justice


System
b. Juvenile Justice Welfare System
c. Juvenile Justice Welfare Code
d. Comprehensive Justice System

Ans. A

134. Parens Patriae in legal term means

a. Parents of the accused


b. Parents of the State
c. Parents of the Victim
d. None of the above

Ans. C

135. Moral aspect of personality that


judges our personality and is also known
as the conscience.

a. Id
b. Ego
c. Super ego
d. All of the foregoing

Ans. C

136. He developed the study of body build


and criminal behavior or Somatotype
School, which held that manifest distinct
physiques that makes them susceptible to
particular types of delinquent behavior.

a. Charles Goring
b. William Sheldon
c. Charles Darwin
d. Edwin Sutherland

Ans. B

137. Girls see her mother as rival for her


fathers attention is termed as

a. Oedipus Complex
b. Electra
c. Mental retardation
d. None of the above

Ans. B