Вы находитесь на странице: 1из 10

LOISIUM - WINE & SPA

RESORTS

INTRODUCTION:
Architects:
ArchitekturConsult
Building owner: Ehrenhausen Hotels
Location:
Am Schlossberg,
southern styria,
8461 Ehrenhausen, Austria
Conc started:
11/2010
Completion:
04/2012
Gross floor area: 9.700 m
No of rooms:
105
Water surface: 227 m
Costs:
14.8 million euros
Costs incl. Furnishings: 19.4 million euros
In Ehrenhausen at the gate to the South Styrian Wine Route, a LOISIUM wine & spa
resort hotel with a landmark architecture is being built in a new wine style.

CONTEXT:
The architectural concept is based on the
topographical features and traditional methods and
materials of the viniculture of the region.
In the immediate neighbourhood of
the Ehrenhausen castle and the historic mausoleum
the long building structure with a north-south
orientation presents itself in the hilly landscape both
as an imposing gesture of self-assuredness and selfeffacing as a winegrowers establishment.
Architektur Consult creates this exciting ambivalence
with the precise placement of the structure where it
exudes greatness only where it is to capture ones
attention.
This makes its relationship to the landscape the key
feature of the building, which remains very distinct
from every vantage point.

SITE PLAN

Longitudinal section

Ground floor plan

Transverse section

First floor plan

Third & fourth floor plan

Second floor plan

In its entire scale the building sets


transitions, views and visual axes into the
scene interspersed by intimate exedras
and rooms.
Landscape and buildings are involved in a
constant mutual exchange, and as a
result form a consistently interconnected
cultural landscape.
We wanted to be mindful of the
landscape with colours, materials and
building structure, one could almost say
be considerate and yet present a selfassured image, says architect Peter
Zinganel. And I think that we succeeded
in this with the orientation, materials and
the functional three divisions of the
building.

In the centre the four-storey hotel stretches


itself toward the visitor.
The entrance area with the reception,
connected wine bar, wine racks and restaurant
with a terrace, extends itself below the
eighteen-meter-long projection of the
building.
Here, too, the wooden faade becomes
prominent as a building unit.
The wooden panels are to fray out at the
corners, which means that the contour remains
blurred close up and shimmers from a distance;
the house appears different depending on the
direction of the incoming light. And over time:
The wood is untreated and will adapt itself
more and more to nature.
The Vinothek is located exposed directly in the
entrance area as two-storey building with
showrooms, exhibition rooms and conference
rooms.

. To the left, down the hill, the wellness


sector with the outdoor swimming pool
begins.
Both low auxiliary buildings are
functionally separated on the outside
and stand out from each other due to
different facades and materials.
In the interior the transitions are
connected smoothly, transparently and
with simple passage and visual
connections.
Partially open bathrooms have jetted
bathtubs and rainfall showerheads.
Recreational opportunities: an attached
winery, a health club, and an outdoor
pool.

The basic structure of the building is


clear and manageable the prevailing
atmosphere transmits the feeling that
one is in a large modern villa.
Particularly in the wellness sector is the
architectural stratagem of the zoning
clearly evident.
In spite of far-sightedness one is never
unpleasantly exposed. Bridges, recesses
or simple changes in levels intelligently
create different spaces and moods
practically without interruption.
The vineyard will in future grow right up
to the terraces, which will also unite wine
and architecture physically.
The outside facilities were developed by
landscape architects, who also integrated
the forecourt, parking area and flat roofs
into the green concept.

Похожие интересы