a trait intre anii 1736 – 1806. sferice .a ara- tat ca forta de interactiune dintre doua sarcini electrice este direct proportionala cu produsul sarcinilor si invers proportionala cu patratul distantei dintre ele . mag- netice si gravitationale foarte mici prin masurarea unghiului cu care un brat se roteste .formuland principiul care ii poarta numele : Legea lui Coulomb.Cu aceasta inventie .Franta . Balanta de torsiune este un dispozitiv care masoara fortele electrice .in timpul Revolutiei France- ze pentru a continua cercetarile in domeniul fizicii.cu diametrul neglijabil in raport cu distanta r dintre ele este : q1 q 2 F=K r2 . Charles Augustin de Coulomb. dar s-a retras la Blois .Inspirandu-se din experimentele lui Cavendish .El a lucrat ca inginer militar pentru Franta in Indiile de Vest .Acest aparat a fost mai intai proiectat de geologul englez John Michell si a fost imbunatatit de chimistul si fizi- cianul britanic Henry Cavendish. In 1777 a inventat balanta de torsiune pentru a masura forta de in- teractiune a sarcinilor electrice. efec- tuate in scopul calcularii constantei atractiei gravitationale . inainte ca forta de reactiune de torsiune sa il aduca in echilibru.cu preocupari in domeniul magnetismului .Coulomb a stabilit ca mari- mea fortei de interactiune dintre doua corpuri incarcate cu sarcinile electrice q1 si q2 .frecarii in mecanica si electricitate . renumit fizician francez .

r=1.Raportul Fo/F este o caracteristica a acelui mediu dielectric.se noteaza cu simbolul r . 0=1 . 1 4 Torsiunea este efortul de rasucire si se produce cand un moment de rasucire se aplica unui obiect.Torsiunea poate fi apreciata observand cat de mult se rasuceste un obiect dato- rita unui moment de torsiune.fiind un numar supraunitar .cum ar fi arborii cotiti ai mo – toarelor si arborii elicelor vapoarelor .r>1. Pentru a exprima unele legi utiliza- te frecvent in electricitate prin relatii cat mai simple . Pentru vid . adimensional (nu are unitate de masura) . S-a constatat ca pentru un sistem dat marimea fortei electrostatice in vid (Fo) este maxima in comparatie cu marimea fortei electrostatice intr-un mediu dielectric oarecare (F).se numeste permitivitate electrica relativa . . s-a convenit sa se atribuie constantei K valoarea : 1 K= 4 unde  este permitivitatea electrica absoluta a mediului dielectric.in conditii obisnuite .Proiectarea materialelor folosite la piesele rotative ale masinilor .iar pentru ae- rul din atmosfera . trebuie sa reziste mo – mentelor de torsiune induse de fortele de torsiune.006.

.legea lui Coulomb are forma urmatoare : q1 q 2  F= r 4r 3 Vectorial . Pentru un sistem fizic alcatuit din doua corpuri ce pot fi considerate punctiforme . Experimental s-a constatat că două corpuri electrizate interacţionează între ele prin forţe de atracţie sau de respingere după cum ele au sarcini electrice diferite sau au acelaşi fel de sarcină electrică. iar sarcinile de semne opuse se atrag.legea lui Coulomb se exprima astfel : Diagramă care descrie mecanismul de bază al legii lui Coulomb. sarcinile de acelaşi semn se resping.electrizate cu sarci- nile q1 si q2 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful