El a lucrat ca inginer militar pentru Franta in Indiile de Vest .formuland principiul care ii poarta numele : Legea lui Coulomb. mag- netice si gravitationale foarte mici prin masurarea unghiului cu care un brat se roteste .Franta .Inspirandu-se din experimentele lui Cavendish . Balanta de torsiune este un dispozitiv care masoara fortele electrice .in timpul Revolutiei France- ze pentru a continua cercetarile in domeniul fizicii.cu preocupari in domeniul magnetismului .frecarii in mecanica si electricitate . inainte ca forta de reactiune de torsiune sa il aduca in echilibru. renumit fizician francez .Acest aparat a fost mai intai proiectat de geologul englez John Michell si a fost imbunatatit de chimistul si fizi- cianul britanic Henry Cavendish.a ara- tat ca forta de interactiune dintre doua sarcini electrice este direct proportionala cu produsul sarcinilor si invers proportionala cu patratul distantei dintre ele . efec- tuate in scopul calcularii constantei atractiei gravitationale .Cu aceasta inventie .Coulomb a stabilit ca mari- mea fortei de interactiune dintre doua corpuri incarcate cu sarcinile electrice q1 si q2 .cu diametrul neglijabil in raport cu distanta r dintre ele este : q1 q 2 F=K r2 .a trait intre anii 1736 – 1806. dar s-a retras la Blois . Charles Augustin de Coulomb. In 1777 a inventat balanta de torsiune pentru a masura forta de in- teractiune a sarcinilor electrice. sferice .

cum ar fi arborii cotiti ai mo – toarelor si arborii elicelor vapoarelor . Pentru a exprima unele legi utiliza- te frecvent in electricitate prin relatii cat mai simple . 1 4 Torsiunea este efortul de rasucire si se produce cand un moment de rasucire se aplica unui obiect. trebuie sa reziste mo – mentelor de torsiune induse de fortele de torsiune.006. S-a constatat ca pentru un sistem dat marimea fortei electrostatice in vid (Fo) este maxima in comparatie cu marimea fortei electrostatice intr-un mediu dielectric oarecare (F).in conditii obisnuite .se numeste permitivitate electrica relativa . s-a convenit sa se atribuie constantei K valoarea : 1 K= 4 unde  este permitivitatea electrica absoluta a mediului dielectric.se noteaza cu simbolul r .Raportul Fo/F este o caracteristica a acelui mediu dielectric. .Proiectarea materialelor folosite la piesele rotative ale masinilor . Pentru vid . 0=1 .iar pentru ae- rul din atmosfera .fiind un numar supraunitar . r=1.r>1. adimensional (nu are unitate de masura) .Torsiunea poate fi apreciata observand cat de mult se rasuceste un obiect dato- rita unui moment de torsiune.

sarcinile de acelaşi semn se resping. Pentru un sistem fizic alcatuit din doua corpuri ce pot fi considerate punctiforme . Experimental s-a constatat că două corpuri electrizate interacţionează între ele prin forţe de atracţie sau de respingere după cum ele au sarcini electrice diferite sau au acelaşi fel de sarcină electrică.electrizate cu sarci- nile q1 si q2 .legea lui Coulomb are forma urmatoare : q1 q 2  F= r 4r 3 Vectorial .legea lui Coulomb se exprima astfel : Diagramă care descrie mecanismul de bază al legii lui Coulomb. . iar sarcinile de semne opuse se atrag.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful