frecarii in mecanica si electricitate . dar s-a retras la Blois .a trait intre anii 1736 – 1806. inainte ca forta de reactiune de torsiune sa il aduca in echilibru.a ara- tat ca forta de interactiune dintre doua sarcini electrice este direct proportionala cu produsul sarcinilor si invers proportionala cu patratul distantei dintre ele .in timpul Revolutiei France- ze pentru a continua cercetarile in domeniul fizicii. efec- tuate in scopul calcularii constantei atractiei gravitationale . sferice . renumit fizician francez .Cu aceasta inventie .cu preocupari in domeniul magnetismului .Inspirandu-se din experimentele lui Cavendish . In 1777 a inventat balanta de torsiune pentru a masura forta de in- teractiune a sarcinilor electrice.Franta .cu diametrul neglijabil in raport cu distanta r dintre ele este : q1 q 2 F=K r2 .Coulomb a stabilit ca mari- mea fortei de interactiune dintre doua corpuri incarcate cu sarcinile electrice q1 si q2 . Balanta de torsiune este un dispozitiv care masoara fortele electrice .formuland principiul care ii poarta numele : Legea lui Coulomb.El a lucrat ca inginer militar pentru Franta in Indiile de Vest .Acest aparat a fost mai intai proiectat de geologul englez John Michell si a fost imbunatatit de chimistul si fizi- cianul britanic Henry Cavendish. mag- netice si gravitationale foarte mici prin masurarea unghiului cu care un brat se roteste . Charles Augustin de Coulomb.

. trebuie sa reziste mo – mentelor de torsiune induse de fortele de torsiune.fiind un numar supraunitar .006.se noteaza cu simbolul r . S-a constatat ca pentru un sistem dat marimea fortei electrostatice in vid (Fo) este maxima in comparatie cu marimea fortei electrostatice intr-un mediu dielectric oarecare (F). adimensional (nu are unitate de masura) .iar pentru ae- rul din atmosfera .r>1.Raportul Fo/F este o caracteristica a acelui mediu dielectric. r=1. Pentru a exprima unele legi utiliza- te frecvent in electricitate prin relatii cat mai simple .cum ar fi arborii cotiti ai mo – toarelor si arborii elicelor vapoarelor . 1 4 Torsiunea este efortul de rasucire si se produce cand un moment de rasucire se aplica unui obiect. 0=1 .Proiectarea materialelor folosite la piesele rotative ale masinilor . Pentru vid .in conditii obisnuite .se numeste permitivitate electrica relativa . s-a convenit sa se atribuie constantei K valoarea : 1 K= 4 unde  este permitivitatea electrica absoluta a mediului dielectric.Torsiunea poate fi apreciata observand cat de mult se rasuceste un obiect dato- rita unui moment de torsiune.

Pentru un sistem fizic alcatuit din doua corpuri ce pot fi considerate punctiforme . iar sarcinile de semne opuse se atrag.legea lui Coulomb se exprima astfel : Diagramă care descrie mecanismul de bază al legii lui Coulomb. .electrizate cu sarci- nile q1 si q2 . sarcinile de acelaşi semn se resping. Experimental s-a constatat că două corpuri electrizate interacţionează între ele prin forţe de atracţie sau de respingere după cum ele au sarcini electrice diferite sau au acelaşi fel de sarcină electrică.legea lui Coulomb are forma urmatoare : q1 q 2  F= r 4r 3 Vectorial .