formuland principiul care ii poarta numele : Legea lui Coulomb.cu diametrul neglijabil in raport cu distanta r dintre ele este : q1 q 2 F=K r2 .a ara- tat ca forta de interactiune dintre doua sarcini electrice este direct proportionala cu produsul sarcinilor si invers proportionala cu patratul distantei dintre ele .Inspirandu-se din experimentele lui Cavendish .Franta .Acest aparat a fost mai intai proiectat de geologul englez John Michell si a fost imbunatatit de chimistul si fizi- cianul britanic Henry Cavendish. sferice .a trait intre anii 1736 – 1806. Balanta de torsiune este un dispozitiv care masoara fortele electrice . mag- netice si gravitationale foarte mici prin masurarea unghiului cu care un brat se roteste .cu preocupari in domeniul magnetismului . renumit fizician francez .Coulomb a stabilit ca mari- mea fortei de interactiune dintre doua corpuri incarcate cu sarcinile electrice q1 si q2 .Cu aceasta inventie . Charles Augustin de Coulomb.in timpul Revolutiei France- ze pentru a continua cercetarile in domeniul fizicii. efec- tuate in scopul calcularii constantei atractiei gravitationale . In 1777 a inventat balanta de torsiune pentru a masura forta de in- teractiune a sarcinilor electrice. dar s-a retras la Blois .El a lucrat ca inginer militar pentru Franta in Indiile de Vest . inainte ca forta de reactiune de torsiune sa il aduca in echilibru.frecarii in mecanica si electricitate .

r=1. S-a constatat ca pentru un sistem dat marimea fortei electrostatice in vid (Fo) este maxima in comparatie cu marimea fortei electrostatice intr-un mediu dielectric oarecare (F).iar pentru ae- rul din atmosfera . .cum ar fi arborii cotiti ai mo – toarelor si arborii elicelor vapoarelor . Pentru vid .se noteaza cu simbolul r .r>1.se numeste permitivitate electrica relativa . Pentru a exprima unele legi utiliza- te frecvent in electricitate prin relatii cat mai simple . 1 4 Torsiunea este efortul de rasucire si se produce cand un moment de rasucire se aplica unui obiect. s-a convenit sa se atribuie constantei K valoarea : 1 K= 4 unde  este permitivitatea electrica absoluta a mediului dielectric.Raportul Fo/F este o caracteristica a acelui mediu dielectric. adimensional (nu are unitate de masura) .Proiectarea materialelor folosite la piesele rotative ale masinilor . trebuie sa reziste mo – mentelor de torsiune induse de fortele de torsiune. 0=1 .in conditii obisnuite .Torsiunea poate fi apreciata observand cat de mult se rasuceste un obiect dato- rita unui moment de torsiune.006.fiind un numar supraunitar .

iar sarcinile de semne opuse se atrag.legea lui Coulomb se exprima astfel : Diagramă care descrie mecanismul de bază al legii lui Coulomb. Pentru un sistem fizic alcatuit din doua corpuri ce pot fi considerate punctiforme .electrizate cu sarci- nile q1 si q2 . . sarcinile de acelaşi semn se resping. Experimental s-a constatat că două corpuri electrizate interacţionează între ele prin forţe de atracţie sau de respingere după cum ele au sarcini electrice diferite sau au acelaşi fel de sarcină electrică.legea lui Coulomb are forma urmatoare : q1 q 2  F= r 4r 3 Vectorial .