frecarii in mecanica si electricitate .a trait intre anii 1736 – 1806. Balanta de torsiune este un dispozitiv care masoara fortele electrice . inainte ca forta de reactiune de torsiune sa il aduca in echilibru. In 1777 a inventat balanta de torsiune pentru a masura forta de in- teractiune a sarcinilor electrice. efec- tuate in scopul calcularii constantei atractiei gravitationale .in timpul Revolutiei France- ze pentru a continua cercetarile in domeniul fizicii. dar s-a retras la Blois . sferice .Cu aceasta inventie . mag- netice si gravitationale foarte mici prin masurarea unghiului cu care un brat se roteste . renumit fizician francez .Franta .El a lucrat ca inginer militar pentru Franta in Indiile de Vest . Charles Augustin de Coulomb.cu preocupari in domeniul magnetismului .Inspirandu-se din experimentele lui Cavendish .formuland principiul care ii poarta numele : Legea lui Coulomb.Coulomb a stabilit ca mari- mea fortei de interactiune dintre doua corpuri incarcate cu sarcinile electrice q1 si q2 .a ara- tat ca forta de interactiune dintre doua sarcini electrice este direct proportionala cu produsul sarcinilor si invers proportionala cu patratul distantei dintre ele .Acest aparat a fost mai intai proiectat de geologul englez John Michell si a fost imbunatatit de chimistul si fizi- cianul britanic Henry Cavendish.cu diametrul neglijabil in raport cu distanta r dintre ele este : q1 q 2 F=K r2 .

r>1.fiind un numar supraunitar . Pentru vid .Proiectarea materialelor folosite la piesele rotative ale masinilor . 0=1 . trebuie sa reziste mo – mentelor de torsiune induse de fortele de torsiune. S-a constatat ca pentru un sistem dat marimea fortei electrostatice in vid (Fo) este maxima in comparatie cu marimea fortei electrostatice intr-un mediu dielectric oarecare (F). 1 4 Torsiunea este efortul de rasucire si se produce cand un moment de rasucire se aplica unui obiect. r=1.iar pentru ae- rul din atmosfera . Pentru a exprima unele legi utiliza- te frecvent in electricitate prin relatii cat mai simple .Torsiunea poate fi apreciata observand cat de mult se rasuceste un obiect dato- rita unui moment de torsiune. adimensional (nu are unitate de masura) .se numeste permitivitate electrica relativa .cum ar fi arborii cotiti ai mo – toarelor si arborii elicelor vapoarelor .006. s-a convenit sa se atribuie constantei K valoarea : 1 K= 4 unde  este permitivitatea electrica absoluta a mediului dielectric. .se noteaza cu simbolul r .Raportul Fo/F este o caracteristica a acelui mediu dielectric.in conditii obisnuite .

electrizate cu sarci- nile q1 si q2 . sarcinile de acelaşi semn se resping. Experimental s-a constatat că două corpuri electrizate interacţionează între ele prin forţe de atracţie sau de respingere după cum ele au sarcini electrice diferite sau au acelaşi fel de sarcină electrică.legea lui Coulomb se exprima astfel : Diagramă care descrie mecanismul de bază al legii lui Coulomb. iar sarcinile de semne opuse se atrag.legea lui Coulomb are forma urmatoare : q1 q 2  F= r 4r 3 Vectorial . Pentru un sistem fizic alcatuit din doua corpuri ce pot fi considerate punctiforme . .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful