formuland principiul care ii poarta numele : Legea lui Coulomb.in timpul Revolutiei France- ze pentru a continua cercetarile in domeniul fizicii. efec- tuate in scopul calcularii constantei atractiei gravitationale .Coulomb a stabilit ca mari- mea fortei de interactiune dintre doua corpuri incarcate cu sarcinile electrice q1 si q2 .frecarii in mecanica si electricitate . mag- netice si gravitationale foarte mici prin masurarea unghiului cu care un brat se roteste . dar s-a retras la Blois . inainte ca forta de reactiune de torsiune sa il aduca in echilibru.Acest aparat a fost mai intai proiectat de geologul englez John Michell si a fost imbunatatit de chimistul si fizi- cianul britanic Henry Cavendish.a trait intre anii 1736 – 1806.cu diametrul neglijabil in raport cu distanta r dintre ele este : q1 q 2 F=K r2 .Cu aceasta inventie . Balanta de torsiune este un dispozitiv care masoara fortele electrice .cu preocupari in domeniul magnetismului . Charles Augustin de Coulomb.a ara- tat ca forta de interactiune dintre doua sarcini electrice este direct proportionala cu produsul sarcinilor si invers proportionala cu patratul distantei dintre ele .El a lucrat ca inginer militar pentru Franta in Indiile de Vest . In 1777 a inventat balanta de torsiune pentru a masura forta de in- teractiune a sarcinilor electrice.Inspirandu-se din experimentele lui Cavendish . renumit fizician francez .Franta . sferice .

trebuie sa reziste mo – mentelor de torsiune induse de fortele de torsiune.in conditii obisnuite . r=1. 1 4 Torsiunea este efortul de rasucire si se produce cand un moment de rasucire se aplica unui obiect. S-a constatat ca pentru un sistem dat marimea fortei electrostatice in vid (Fo) este maxima in comparatie cu marimea fortei electrostatice intr-un mediu dielectric oarecare (F). 0=1 .cum ar fi arborii cotiti ai mo – toarelor si arborii elicelor vapoarelor .se noteaza cu simbolul r .r>1. adimensional (nu are unitate de masura) .Proiectarea materialelor folosite la piesele rotative ale masinilor . .iar pentru ae- rul din atmosfera . Pentru vid . Pentru a exprima unele legi utiliza- te frecvent in electricitate prin relatii cat mai simple .Torsiunea poate fi apreciata observand cat de mult se rasuceste un obiect dato- rita unui moment de torsiune.fiind un numar supraunitar .Raportul Fo/F este o caracteristica a acelui mediu dielectric.006.se numeste permitivitate electrica relativa . s-a convenit sa se atribuie constantei K valoarea : 1 K= 4 unde  este permitivitatea electrica absoluta a mediului dielectric.

. Pentru un sistem fizic alcatuit din doua corpuri ce pot fi considerate punctiforme .electrizate cu sarci- nile q1 si q2 . iar sarcinile de semne opuse se atrag. Experimental s-a constatat că două corpuri electrizate interacţionează între ele prin forţe de atracţie sau de respingere după cum ele au sarcini electrice diferite sau au acelaşi fel de sarcină electrică.legea lui Coulomb are forma urmatoare : q1 q 2  F= r 4r 3 Vectorial . sarcinile de acelaşi semn se resping.legea lui Coulomb se exprima astfel : Diagramă care descrie mecanismul de bază al legii lui Coulomb.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful