Вы находитесь на странице: 1из 11

Ebrahim Family House

RED MARS
PASSIVE DESIGN ANALYSIS
Location
LOCATION - AWAS,
ALIBAG,
MAHARASHTRA, INDIA
OWNER - MR. FARUKH
EBRAHIM
ARCHITECT AR.
MAHESH NAIK
STYLE ORGANIC
ARCHITECTURE
AREA SPREAD OVER
4,400 SQ.FT
Site Context
ALIBAG HAS A HOT
AND HUMID CLIMATE.
ORIENTATION OF
HOUSE IS IN NORTH-
SOUTH DIRECTION.
CLIMATE RESPONSIVE
DESIGN.
SITE CONTEXT IS 75%
OF GREEN SPACE
Design
IT EMERGES FROM WITHIN
OUTSIDE AND MERGE INTO
THE SURROUNDING
LANDSCAPE.
THE LAYOUT IS A
COMBINATION OF SQUARE
AND TRIANGULAR GRID IT
COMPRISES TWO SEPARATE
PAVILLION CONNECTED TO
THE MAIN HOUSE
THROUGH OPEN PORCHES
WITH SWIMMING POOL.
THE DINNING AREA
KITCHEN ,A TOILET
AND OPEN TO SKY
BATHROOM OCCUPY
THE GROUND FLOOR
OF THE MAIN HOUSE
WITH THE MASTER
BEDROOM AT THE
MEZZANINE LEVEL.
MEZANNINE ON
SOUTH TO PROTECT
PAVILION AND
COURTYARD FROM THIS DESIGN IS VERY CLIMATE
MONSOON AND HOT RESPONSIVE IT ENCOURAGES
SUN. MEZANNINE TENDER LIGHT FROM EAST AND
CREATES AN AIR ALSO ENCOURAGES TENDER
MASS WHICH LIGHTS FROM WEST IT BLOCKS
PROVIDES THERMAL THE HARSH LIGHT FROM SOUTH.
INSULATION. IT ALSO BLOCKS THE HEAVY
THRUST MONSOON FROM THE
SOUTH WEST SIDE.
THE BREEZE WHICH
COMES FROM SOUTH
WEST SIDE PASSES FROM
SWIMMING POOL
KEEPING THE
MICROCLIMATE OF THIS
HOUSE COOLER.
THE ROOF RIDGE IS CANTILEVERED MORE THAN
FIVE METRES ON BOTH SIDES ,AND MASSIVE
OVERHANG ,ALONG WITH MANY TREES OFFERS
RESPITE FROM THE HOT SUN.
THE PAVILION ROOF TAPERS DOWN FOR PRIVACY.
OPEN TO SKY BATHING AREA WHERE FINS ARE
PLACED FOR PRIVACY
STOP VALVES INSTEAD OF TAPS AND GRID OF
WATER PIPES WHICH GIVES FEEL OF BATHING IN
RAIN.
LOCAL NATURAL
AND RECYLABLE
MATERIALS ARE
USED.
BLACK BASALT
ROCK WHICH HAS
HIGH COMPRESSIVE
STRENGTH AND
EASILY AVAILABLE
ADDED RCC COPING
BETWEEN BLACK BRICK WERE USED TO GET REQUIRED
BASALT BUCOLIC FEELING.
FOUNDATION AND
BRICK WORK TO TO ACHIEVE MAXIMUM OVERHANG
AVOID CRACKS DUE ROOF AND CANTILEVER STEEL WERE
TO SEISMIC USED BECAUSE OF ITS HIGH TENSILE
MOMENT. QUALITY.
RAILWAY SLEEPERS
WERE USED FOR THE
FLOORING OF
MEZZANINE DUE TO
LIGHT WEIGHT AND
RUSTIC LOOK.
SHAHBAD TILES WERE
CHOSEN FOR THEIR
WARM COLOR, ROUGH
TEXTURE AND PRICE,
CHINA MOSAIC FOR
SWIMMING
POOL,BATHING AREA.
THE LIGHTING FIXTURES
IS MADE OF COCONUT
SHELLS, WHICH ARE
RESISITANT TO DECAY
TERRACOTTA POTS
EMBEDDED.
ROOF WITH GREATER
THERMAL COMFORT,
IN THE INVERTED
EARTHEN POTS ARE
LAID ON THE ROOF
AND THE SPACES
FORMED IN BETW-
EEN ARE FILLED
WITH PLAIN CEMENT
CONCRETE OR LIME
CONCRETE.