Вы находитесь на странице: 1из 14

Aдолф Хитлер

ИЗРАБОТИЛ: АНДРОНИК АЛИТОВСКИ


КЛАС: 1-1 МС
МЕНТОР: В.СТАМЕНКОВИЌ
СОДРЖИНА
 РАН ЖИВОТ – 1 стр.
 ВОЗДИГНУВАЊА ДО МОЌ – 2 стр.
 СЛИКА ОД ХИТЛЕР И НЕГОВАТА КНИГА – 3 стр.
 ВТОРА СВЕТСКА ВОЈНА – 4 стр.
 СМРТТА НА ХИТЛЕР – 5 стр.
 НАЦИОНАЛСОЦИЈАЛИЗАМ – 6 стр.
 ХОЛОКАУСТ – 7 стр.
 АУШВИЦ- 8 стр.
 СЛИКА ОД АДОЛФ ХИТЛЕР – 9 стр.
 ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ХИТЛЕР – 10 стр.
РАН ЖИВОТ
 РОДЕН ВО БРАНАУ-ИН, АВСТРИЈА
 ДЕТЕ НА АЈЛОЗ И КЛАРА ХИТЛЕР
 СЕ ПРЕСЕЛУВА ВО ВИЕНА
 СЕ ТРУДЕЛ ДА БИДЕ ДОБАР РАБОТНИК НО
СЕКОГАШ ГО БРКАЛЕ
 НЕ ЈА САКАЛ РАБОТАТА НА ТАТКО МУ,ОДНОСНО
ЦАРИНИК
 УЧЕСТВУВА ВО ПРВА СВЕТСКА ВОЈНА НА АВСТРО-
УНГАРСКИОТ ФРОНТ
ВОЗДИГНУВАЊЕ ДО МОЌ
 ЗАПОЧНУВА ПОЛИТИЧКИ ЖИВОТ ВО МИНХЕН
 СЕ ЗАЧЛЕНУВА КАКО ВОЕН-ПОЛИТИЧКИ АГЕНТ ВО ЕДНА
МАЛА РАБОТНИЧКА ПАРТИЈА ВО МИНХЕН 1919 ГОД.
 ВО 1920 ГОД. ДОАЃА НА ЧЕЛО НА ПАРТИЈАТА.
 ИСТАТАТА ГОД. ПАРТИЈАТА БИЛА ПРЕИМЕНУВАНА ВО
НАЦИОНАЛСОЦИЈАЛИСТИЧКА ГЕРМАНСКА
РАБОТНИЧКА ПАРТИЈА.
 НЕГОВИТЕ НАЈГОЛЕМИ НЕПРИЈАТЕЛИ БИЛЕ ЕВРЕИТЕ
КОИ ГИ СМЕТАЛ ЗА РЕИНКАРНАЦИЈА НА ЗЛОТО.
 ХИТЛЕР НАПИШАЛ И КНИГИ КАКО НА ПРИМЕР „МОЈАТА
БОРБА„ КОЈА ЈА ИЗДАЛ ВО 1925 ГОД.
СЛИКА ОД ХИТЛЕР И
НЕГОВАТА КНИГА
ВТОРА СВЕТСКА ВОЈНА
1 СЕПТЕМВРИ 1939 ГОД. ХИТЛЕР ЈА НАПАЃА ПОЛСКА.
ХИТЛЕР ИМАЛ ПЛАН ДА ГИ ОКУПИРА ДАНСКА И НОРВЕШКА,НО
ПЛАНОТ НЕ МУ УСПЕАЛ.
ХИТЛЕР УСПЕАЛ ДА ГИ ОКУПИРА БЕЛГИЈА И ХОЛАНДИЈА.
НА 10 ЈУНИ, ИТАЛИЈА ВЛЕГЛА ВО ВОЈНАТА НА СТРАНА НА
ГЕРМАНИЈА.
ХИТЛЕР ПОЧНУВА ДА ГО НАПАЃА СССР НА 22 ЈУНИ 1941 ГОД.
ВО МОСКВА,ХИТЛЕР БИЛ ЗАПРЕН ОД ЦРВЕНАТА АРМИЈА
БИДЕЈЌИ ХИТЛЕР БИЛ ВО СОЈУЗ СО ЈАПОНИЈА, ОБЈАВИЛ ВОЈНА
ПРОТИВ САД.
ХИТЛЕР ИСТО ТАКА ИМАЛ УНИШТУВАЧКИ КАМПОВИ ЗА ЕВРЕИТЕ
КАКО ШТО БИЛ АУШВИЦ.
ПО НЕКОЛКУ ГОДИШНАТА ВОЈНА ПРОТИВ АНТАНТАТА,
ГЕРМАНИЈА ПОЧНАЛА ДА СЛАБЕЕ .
СМРТТА НА ХИТЛЕР
 ИАКО ГЕРМАНИЈА ДА СЛАБЕЕ,ХИТЛЕР НЕ СЕ ОТКАЖАЛ
И СМИСЛУВАЛ ПЛАНОВИ
ДО ПОСЛЕДНИТЕ МОМЕНТИ ОД НЕГОВИОТ ЖИВОТ
ОСТАНАЛ ВО НЕГОВИОТ БУНКЕР СМИСЛУВАЈЌИ ПЛАН
ЗА ПОСЛЕДЕН ОТПОР
ПО НЕКОЕ ВРЕМЕ СВАТИЛ ДЕКА КРАЈОТ Е НЕИЗБЕЖЕН И
СЕ ВЕРУВА ДЕКА ТОЈ СИ ГО ОДЗЕЛ СВОЈОТ ЖИВОТ ВО
СВОЈАТА КАНЦЕЛАРИЈА
ИСТО ТАКА,ПРЕД ДА СЕ САМОУБИЕ, ТОЈ СЕ ОЖЕНИЛ ЗА
ЕВА БРАУН НА ПОЛНОЌ ПОМЕЃУ 28-29 АПРИЛ.
ТОЈ ГИ НАЗНАЧИЛ КАРЛ ДЕНИЦ ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ И
ЈОЗЕФ ГЕБЕЛС ЗА КАНЦЕЛАР.
СО ТОА ЗАВРШУВА ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА СО ПОБЕДА
НА АНТАНТАТА.
НАЦИОНАЛСОЦИЈАЛИЗАМ
 Националсоцијализам или Нацизам (германски: Nationalsozialismus)
главно се однесува на тоталитаристичката идеологија и дејствување
на Нацистичката партија (Националсоцијалистичка германска
работничка партија, германски: Nationalsozialistische Deutsche
Arbeiterpartei или NSDAP, НСДАП) на чело со Адолф Хитлер. Исто така,
овој израз се однесува и
на политиката на владата на Германија од 1933 до 1945 година, периодот
во германската историја познат како Нацистичка Германија или „Третиот
Рајх“.
ХОЛОКАУСТ
 Холокауст (на хебрејски: ‫השואה‬ Ха-шоа) е термин кој се користи за
масовното систематско убивање на околу шест
милиони европски Евреи, во текот на Втората светска војна, од
страна на нацистичкиот режим во Германија, предводен од АдолФ
Хитлер.
 Овој режим исто така масовно убивал и други народи и групи на
луѓе, како:
 - Ромите, Словените, хомосексуалците, хендикепираните, итн.
АУШВИЦ
 Аушвиц-Биркенау или само Аушвиц (герм. Auschwitz, пол. Oświęcim) бил најголемиот
комплекс на концентрациони логори на Нацистичка Германија во текот на Втората светска
војна сместен во близина на Ошвјенќим (германски: Аушвиц) во Полска, околу 50 км западно
од Краков. По германската окупација на Полска во 1939, Ошвјечим бил дел од полската
територија анектирана кон Германија. Нацистите го раселиле целокупното население во
околината на местото, за да обезбедат тајност на операцијата. Во целиот реон постоеле околу
40 придружни логори, со различен број на затвореници, од неколку десетици до неколку
илјади.
 Командантот на логорот, Рудолф Хес, сведочел на Нирнбершкиот процес дека три милиони
луѓе умреле во логорите во времето кога тој бил командант (4 мај 1940 до ноември 1943).
Подоцна ја намалил оваа проценка на околу 1,1 милион, и оваа проценка денес е општо
прифатена]. Од нив околу 90% биле Евреи од речиси сите земји во Европа. Покрај тоа, биле
убиени голем број Роми, политички неистомисленици и руски воени затвореници. Најголем
дел од депортираните биле убивани во логорот Биркенау (познат и како Аушвиц II) со
употреба на гасот Циклон-Б, но голем број починале и поради глад, присилна работа, болести
и медицински експерименти. Телата на умрените биле кремирани, најпрво во крематориуми,
а подоцна и во отворени јами
СЛИКИ ОД АДОЛФ ХИТЛЕР
ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ХИТЛЕР
ПРВАТА НЕГОВА ЛУБОВ БИЛА ЕВРЕЈКА

САКАЛ ДА СТАНЕ СВЕШТЕНИК

БИЛ ВЕГЕТАРИЈАНЕЦ

НЕЗНАЕЛ ДА ВОЗИ.

БИЛ ПРОТИВ ПУШЕЊЕТО ЦИГАРИ


КОРИСТЕНА ЛИТЕРАТУРА

ВИКИПЕДИЈА
УЧЕБНИК ПО ИСТОРИЈА ЗА 1 ГОДИНА СРЕДНО
ИНТЕРНЕТ САЈТОВИ
БЛАГОДАРАМ
НА
ВНИМАНИЕТО !

ИМАЈТЕ УБАВ ДЕН!

Вам также может понравиться